Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αντίσταση και ενότητα

24ωρη απεργία χτες και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχώρησαν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, κατώτατο βασικό μισθό 1.400 ευρώ, σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού, κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ...απουσίαζε και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων παραπέμφθηκε σε συνάντηση με τον ...διευθυντή του γραφείου του υπουργού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπροσωπείας. Ο διευθυντής «δεσμεύτηκε» για συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος. Μιλώντας στους εργαζόμενους έκανε σαφές ότι «απαιτείται να συνεχιστεί ο αγώνα σας και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Οι "Κασσάνδρες", που θεωρούν ότι τα ζητήματα της μονιμότητας είναι νομικά, έχουν διαψευστεί. Εχει αποδειχτεί και αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι κεντρικές επιλογές της ΕΕ βάζουν το νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις». Κατήγγειλε, δε, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που «παίζει το παιχνίδι με τους καλούς υπουργούς Παιδείας που συνηγορούν να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματα που τους χρωστάνε και οι κακοί υπουργοί Οικονομικών που τα κόβουν, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ. Αυτό το έργο το έχουν ξαναδεί οι εργαζόμενοι. Τα πράγματα είναι καθαρά. Εχουν ονοματεπώνυμο, λέγεται πολιτική της ΕΕ για το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η ενότητα. Μόνον έτσι θα αντιτάξουμε δυναμικό μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα των σύγχρονων αναγκών μας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Αγωνιούν για τα τετραετή «μπίζνες - πλαν»...

... και προτείνουν έως και μονοετή μεταπτυχιακά!

Την επιβεβαίωση της πλήρους συμφωνίας και στήριξης των πρυτάνεων στα σχέδια λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με βασικό μοχλό υλοποίησης τα 4ετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, την παροχή αμφιβόλου ποιότητας ακριβοπληρωμένης εξειδικευμένης γνώσης μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννης Γεροθανάσης.

Συνοψίζοντας τα πορίσματα της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων που έγινε στα Γιάννενα ο πρύτανης εξέφρασε μεταξύ άλλων την ομοφωνία της Συνόδου στις 4ετείς προγραμματικές συμβάσεις των πανεπιστημίων με το υπουργείο Οικονομίας. Πρόσαψε ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στο «μείζον αυτό θέμα» όπως το χαρακτήρισε και πρόβαλε την ετοιμότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πανεπιστημίων να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις. «Δεν είναι δυνατό, είπε, να σταματούν οι 4ετείς προγραμματισμοί και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων που καθορίζονται και βάσει του νόμου του 2007 και όλα αυτά να καθυστερούν επειδή δύο πανεπιστήμια δεν έχουν καταθέσει ακόμη τις προτάσεις τους. Είναι θέμα αρχής και νομιμότητας», είπε, αξιώνοντας να καμφθεί κάθε αντίσταση που υπάρχει απέναντι στα «μπίζνες - πλαν» εντός των ίδιων των πανεπιστημίων. «Από την πλευρά των πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά «και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις μέσα στο πλαίσιο των πανεπιστημίων, μπορέσαμε να περάσουμε μέσα από τα συλλογικά όργανα τους 4ετείς προγραμματισμούς».

Παράλληλα, στη Σύνοδο συζητήθηκε και υποστηρίχθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα «εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης», με το οποίο επιδιώκεται η δημιουργία φτηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση της κατάρτισης σε βάρος της ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η υποβάθμιση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που προορίζονται για να καλύψουν άμεσες ανάγκες της αγοράς, την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι να εμβαθύνουν τη μόρφωση σε ένα επιστημονικό αντικείμενο. Αυτό σκιαγραφεί και η επισήμανση της Συνόδου για λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος σε 1 χρόνο που έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «για να ελαττωθεί ο μεγάλος χρόνος που συνολικά απαιτείται για την λήψη πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αντίσταση στα σχέδια ολοσχερούς ιδιωτικοποίησης

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες τα σωματεία των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα μαζί με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Κοινός τόπος είναι πια για τους εργαζόμενους στα ερευνητικά κέντρα ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ιδιωτικοποίηση της έρευνας, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων και ερευνητών, η πλήρης παράδοση των δομών και των υποδομών των ερευνητικών κέντρων στους ιδιώτες. Το παραπάνω επανέλαβαν και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι συνδικάτων εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα μαζί με εκπροσώπους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για έρευνα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών είναι υπόθεση όλου του λαού.

Οι εργαζόμενοι κατέγραψαν ότι η έρευνα εμπορευματοποιείται, υποχρηματοδοτείται, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και συντονισμός φορέων, υποβαθμίζεται η βασική έρευνα και δε γίνεται ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού και την ίδια στιγμή κατήγγειλαν τις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Είπαν ότι τα ερευνητικά κέντρα δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως «προβληματικές επιχειρήσεις». Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε η πρόεδρος των ερευνητών του «Δημόκριτου», ότι στο «Δημόκριτο» συρρικνώνεται το πιο επικερδές ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Πληροφορικής, που το 2008 είχε εισροές από προγράμματα της ΕΕ δυο φορές μεγαλύτερες από το συνολικό προϋπολογισμό του «Δημόκριτου»... Ειδικά για το ΕΚΚΕ, η πρόεδρος των εργαζομένων, Κ. Σάββα, επισήμανε ότι η κατάργηση και συγχώνευση που προωθείται θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του μόνου κέντρου δημόσιου χαρακτήρα που αφορά την κοινωνική έρευνα, θα καταστραφούν οι συνεργασίες του με το διεθνή χώρο, η υποδομή. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΚ-Ι, Π. Γεωργίου, επισήμανε ότι στα ερευνητικά κέντρα το 70-75% των εργαζομένων είναι τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι και μόλις το 20-25% είναι ερευνητές, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τους ερευνητές, λέγοντάς τους ότι θα τους εξισώσει με τους πανεπιστημιακούς και την ίδια στιγμή δε λέει κουβέντα για το υπόλοιπο προσωπικό. Οπως εξήγησε ο Στ. Τάσσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, με αφετηρία το νόμο 1514/1985 κάθε αλλαγή έφερνε πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση της έρευνας που ήρθε να ολοκληρώσει ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι, ο οποίος ανεστάλη έως το 2010.

Οι επιστήμονες να δράσουν δίπλα στο εργατικό κίνημα

Ο Χρήστος Κατσώτης, γραμματέας του ΕΚΑ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση μέσα από τις αποφάσεις της τα τελευταία χρόνια υπηρετεί τον κύριο στόχο που θέτει και η ΕΕ, για στήριξη των μονοπωλίων και υπογράμμισε ότι και τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας θα πρέπει «να τις δει συνολικά το κίνημα, γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό που πρέπει να διεκδικήσει έρευνα που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες» και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. Ακόμα, σημείωσε ότι η πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι «μια εχθρική πολιτική που ακολουθείται σε όλους τους τομείς και θέλει ενιαία να δράσουν και οι επιστήμονες δίπλα στο εργατικό κίνημα, να βοηθήσουν και με την επιστημονική τους γνώση ώστε το κίνημα να έχει αποτελέσματα στη δράση του. Οι επιστήμονες να μη μείνουν απ' έξω και να μη συμμετέχουν σε αυτό το πανηγύρι που γίνεται - και δυστυχώς συμμετέχουν πάρα πολλοί επιστήμονες - όπου έχουν μπουκώσει από τα προγράμματα και έχουν παίξει έναν αισχρό άθλιο ρόλο με την πολιτική όπως εξελίσσεται και με την τακτική αυτή να περάσει η έρευνα, η επιστήμη και τα αποτελέσματά της στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου. Ηρθε η ώρα που κάποιοι επιστήμονες πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους, να βοηθήσουν συνολικά το εργατικό κίνημα να υψώσει ένα τείχος, ένα μέτωπο απέναντι στην ενιαία πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορευματοποίηση της έρευνας δεν είναι κάτι που δρομολογείται σήμερα για πρώτη φορά, καθώς ήδη τα ερευνητικά κέντρα λειτουργούν με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά πακέτα και ιδιωτικούς πόρους πέραν των κρατικών, ενώ οι εταιρείες spin - off υπάρχουν στα περισσότερα - αν όχι σε όλα - τα ερευνητικά κέντρα...

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν η πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚΑ, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα, ΠΟΕΕΚ-Ι και ΠΟΣΕΕΙΙΔ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, καθώς και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΙΓΜΕ και των σωματείων «Δημόκριτου», ΕΚΚΕ, ΕΙΕ, ΕΛΚΕΘΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ