Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η (αν)αξιοπιστία των αστικών ΜΜΕ

Πριν έναν περίπου χρόνο, το Μάη του 2008, με αφορμή την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για αλλαγή χρεώσεων σε ορισμένα από τα μέλη της, στον αστικό Τύπο («Ελευθεροτυπία», «Νέα», «Εθνος» κ.ά.) δημοσιεύτηκαν «ρεπορτάζ» απ' τα οποία σταχυολογούμε τίτλους: «Εκκαθαρίσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ», «Τι συμβαίνει με τους Βουλευτές του ΚΚΕ», «Αποσύρσεις Βουλευτών», «Παραιτήσεις με φόντο τη διαδοχή»! Οι οποίοι συνοδεύονταν από εκτιμήσεις όπως αυτές: «Αλλαγές στην κομματική πυραμίδα για να ενισχυθεί η ηγετική ομάδα», ή «επανέφεραν την κομματική τάξη»! Δεν άργησαν βεβαίως να διαψευστούν. Καθώς αναφέρονταν σε στελέχη του Κόμματος, όπως, για παράδειγμα, η Ελπίδα Παντελάκη και ο Ν. Σοφιανός, που κάθε άλλο παρά «καρατομήθηκαν», απεναντίας ανέλαβαν σημαντικά καθήκοντα στο Κόμμα, Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ η πρώτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο δεύτερος.

Την προπερασμένη Κυριακή τρεις εφημερίδες, που διεκδικούν για τον εαυτό τους «εύσημα» εγκυρότητας και αξιοπιστίας, δημοσίευσαν αναλυτικά ρεπορτάζ απ' τη συνάντηση την προηγούμενη μέρα, Σάββατο, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν. Τόσο αναλυτικά που μέχρι και για τις γκριμάτσες του Ερντογάν μας πληροφόρησαν, για το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση, κλπ. Λεπτομέρεια (;): Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η σύνοδος του ΟΑΣΕ. Τα σχετικά ρεπορτάζ ήταν πλήρη και ...διαφωτιστικά. Ειδικά για το μενού. Ηταν ελαφρύ, ενδεικτικό της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουζίνας. Οι μη γνωρίζοντες έμαθαν πως άλλο πράγμα ο τραχανάς και άλλο πράγμα ο χόντρος...

Εκείνο που δεν έμαθε ο λαός ήταν πως οι Κερκυραίοι, με πρωτοβουλία μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Επιτροπής Ειρήνης, του ΠΑΜΕ και άλλων, αποδοκίμασαν τους μακελάρηδες ιμπεριαλιστές διοργανώνοντας ένα μαζικό και μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο.

Τα παραπάνω περιστατικά, που αποτελούν βεβαίως σταγόνα σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, συκοφάντησης του ΚΚΕ, αποσιώπησης της δράσης του εργατικού, λαϊκού κινήματος, καταδεικνύουν και αποδεικνύουν εκτός από την αναξιοπιστία των αστικών ΜΜΕ, το ρόλο τους παρά τω πλευρώ της άρχουσας τάξης - στην οποία άλλωστε και ανήκουν ιδιοκτησιακά - και την επιζήμια επίδρασή τους στη λαϊκή συνείδηση. Οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ ως μέσα αναπαραγωγής της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας και υπεράσπισης μιας πολιτικής που συμφέρει τους λίγους και βλάπτει τους πολλούς. Να στέκονται κριτικά, με επιφύλαξη και καχυποψία, απέναντι σε όσα τους «σερβίρουν». Ακόμα κι όταν προσεγγίζουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό, το κάνουν με τρόπο που να παρεμποδίζεται η εξαγωγή συμπερασμάτων για το ποιος ευθύνεται για την ύπαρξή τους άρα και εναντίον ποιου πρέπει να στραφεί η λαϊκή οργή, η λαϊκή πάλη.

Ο λαός έχει πηγές να αντλήσει πραγματική πληροφόρηση και ενημέρωση απ' τη σκοπιά των δικαιωμάτων του. Κι αυτές βρίσκονται στον «Ριζοσπάστη», στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «902». Ας γυρίσει την πλάτη στα αστικά ΜΜΕ, που με όπλα τη διαστρέβλωση, την παραπληροφόρηση, τη συκοφαντία και το ψέμα, επιδιώκουν τη χειραγώγησή του, καλλιεργούν την απάθεια, τη μοιρολατρία, διαμορφώνουν συνείδηση ξένη προς τα συμφέροντά του. Για να μπορέσει αυτά τα συμφέροντα να τα υπερασπιστεί αποτελεσματικά. Γι' αυτό, μελέτη και διάδοση του «Ριζοσπάστη». Συστηματική παρακολούθηση του «902».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ