Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «σωτήρες» των συμβασιούχων

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να δούμε ποιες είναι οι πάγιες, πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, όπως και ο ευρωπαϊκός νόμος επιτάσσει, που λέει πολύ σωστά ότι, όταν υπάρχουν πάγιες ανάγκες στο Δημόσιο πρέπει να συμπληρώνονται από θέσεις μόνιμες, από μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι με εποχιακές συμβάσεις, που πολλές φορές, κρατάνε και έξι και επτά και οκτώ χρόνια». Την απάντηση αυτή έδωσε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε ερώτηση για το τι θα κάνει με τους συμβασιούχους αν βγει κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε έτσι ότι και το ΠΑΣΟΚ όπως η ΝΔ υιοθετεί απόλυτα το κριτήριο των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών», που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι παραμένουν και σήμερα πολιτικά και εργασιακά όμηροι.

Μια μέρα μετά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να συνδράμει το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας και πάλι στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου - που όπως η ίδια λέει το συνέταξε μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το κατέθεσαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ - που υποτίθεται ότι επιλύει το πρόβλημα των συμβασιούχων. Και αυτό το σχέδιο νόμου όπως και τα Προεδρικά Διατάγματα της ΝΔ στηρίζονται στην αντεργατική κοινοτική οδηγία 70/1999. Μια οδηγία που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αλλά, είπαμε. Στην κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Καιρός να τους δώσουν απάντηση οι συμβασιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι στις 16 Σεπτέμβρη.

Πακέτα απάτης

«2,36 δισ. ευρώ. Παροχές Ανάσα για 2,5 εκατ. Ελληνες. Ποιοι και πόσα παίρνουν από τα δώρα».

«Πρώτο πακέτο - μαμούθ. Γκάζι με 2,3 δισ. ευρώ. 40 μέτρα για αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους, ανέργους, γυναίκες - μητέρες, δημοσίου υπαλλήλους».

«Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών. Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από φόρους και τέλη».

Είναι τρεις διαφορετικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι εφημερίδων. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο πρώτος του «Εθνους» και ο δεύτερος της «Ελευθεροτυπίας» στις 3 Σεπτέμβρη 2003 με αφορμή τις εξαγγελίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, λίγες μέρες πριν τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του 2004.

Ο τρίτος της «Απογευματινής» στις 9 Σεπτέμβρη 2007 με αφορμή τις εξαγγελίες του Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Είναι τραγικά όμοιος ο τρόπος που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εξαπατήσουν από τη θέση της κυβέρνησης που διαχειρίζεται τον κρατικό κορβανά, κάθε φορά πριν από τις εκλογές, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους νέους ανθρώπους, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους αγρότες. Ομως, στην πραγματικότητα αυτά τα πακέτα δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μπίζνες για ψήφους», όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ετσι κι αλλιώς, από την επομένη των εκλογών το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, αφού τα «πακέτα» που υποτίθεται ότι είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων μπαίνουν στα συρτάρια και τα διαδέχονται μέτρα που αδειάζουν το πορτοφόλι του ελληνικού λαού, που χτυπούν ακόμα περισσότερο τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά του δικαιώματα, που «φουσκώνουν» τις τσέπες μόνο του μεγάλου κεφαλαίου...

Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο

Ευκαιρία για να πέσουν - ακόμη μια φορά - οι «μάσκες», αποτέλεσαν τα όσα είπε ο Δ. Σιούφας στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΕΛ.ΠΕ του Λάτση στη ΔΕΘ. Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα σχέδια εκσυγχρονισμού και επέκτασης των διυλιστηρίων του ομίλου στην Ελευσίνα.

Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που πολλές φορές προσπάθησε να το προωθήσει η ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, υποστηριζόμενη τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, πλην όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων το ακύρωσαν. Η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και οι κάτοικοι υφίστανται μια αργή φθορά της υγείας τους, ενώ κινδυνεύουν και από ατυχήματα που μπορούν να πάρουν πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παρ' όλα αυτά, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο προηγούνται...

Μονόδρομος

Οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και οι παρεμβάσεις των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι ακόμα και τώρα, που το μυαλό τους είναι στις ψήφους της επόμενης Κυριακής, στην πραγματικότητα δε δίνουν δεκάρα για τα ουσιαστικά προβλήματα και τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Δεν τους απασχολούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ. Ούτε οι άνεργοι ή οι μισοαπασχολούμενοι, που δεν τα φέρνουν βόλτα, ή οι αγρότες τους οποίους αμφότεροι τους έχουν προγραμμένους. Επιδίωξή τους είναι να «κλείσουν το μάτι» στους εκπροσώπους του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας, να εξασφαλίσουν τη στήριξη της πλουτοκρατίας για τον κυβερνητικό θώκο.

Βέβαια, κάλπες είναι αυτές, δε βγαίνουν χωρίς δημαγωγία και αποπροσανατολισμό. Μαζί με τις απλόχερες παροχές προς το κεφάλαιο, πρέπει να δημιουργήσουν και την αίσθηση ότι προτίθενται να εφαρμόσουν φιλολαϊκά μέτρα. Ετσι, ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε κατάργηση του φόρου απόκτησης πρώτης κατοικίας, που έτσι κι αλλιώς ισχύει για ακίνητα μέχρι 170.000 ευρώ. Δηλαδή, όποιος διαθέσει 300.000 ευρώ, θα γλιτώσει φόρο 15.000 ευρώ. Μόνο που τις 300 χιλιάδες ευρώ, δεν τις έχει ο μεροκαματιάρης. Και αν αποφασίσει να αποκτήσει τέτοια κατοικία, θα χρεωθεί με στεγαστικό στην Τράπεζα. Η Τράπεζα ωφελείται και οι κατασκευαστές. Ο Παπανδρέου από την άλλη, είπε ότι ...μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ, κατά μια μονάδα. Μόνο που το ζήτημα δεν είναι να γλιτώσεις τα 3 ευρώ διαφορά του ΦΠΑ από τις βδομαδιάτικες αγορές τροφίμων των 200 - 250 ευρώ, αλλά πού θα βρεθούν αυτά τα 200 - 250 ευρώ. Και οι δύο μίλησαν για το Ταμείο Αλληλεγγύης που προορίζεται να στηρίξει εκείνους που επίσημα θεωρούνται φτωχοί. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι η φτώχεια, αλλά η πολιτική που τη γεννά και η οποία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ζουν στο περιθώριο.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα δύο κόμματα ακολουθούν έναν σαφέστατο μονόδρομο. Μια πορεία που όχι μόνο δεν έχει τίποτα κοινό με τα δίκια και τις ανάγκες του λαού, αλλά κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Υπηρετώντας πιστά τις υποδείξεις και τις αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν καταφέρει με την πολιτική τους να μετατρέψουν σε αδιέξοδο για το λαό ζητήματα, που θα έπρεπε - και θα μπορούσαν - να είναι από καιρό λυμένα, για μια κοινωνία που παράγει τον πλούτο, που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας.

Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία να μας μιλάνε για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για κατά κεφαλήν εισόδημα που κοντεύει να φτάσει τις 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της χώρας να στροβιλίζονται καθημερινά στο Γολγοθά τού να βρουν μια σταθερή εργασία, να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, να σπουδάσουν χωρίς άγχος και οικονομική αιμορραγία τα παιδιά τους, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας όταν προκύψουν, να καταφέρουν να βγουν έγκαιρα στη σύνταξη και να ζήσουν ανθρώπινα με αυτήν. Με αυτήν την έννοια, ο δρόμος προς τις εκλογές πρέπει να είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Αποφασιστικά, κόντρα στις ταλαντεύσεις και τα ψευτοδιλήμματα, οφείλουμε να δώσουμε την απάντησή μας και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Χρέος μας - και όφελός μας - είναι την επόμενη Κυριακή να βγάλουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο ενισχυμένο από τις κάλπες.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Περί ακυβερνησίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ προοπτική της ...ακυβερνησίας αναθεμάτισε με τις χτεσινές δηλώσεις του ο Κώστας Μητσοτάκης και αναπόλησε τις προσωπικές του εμπειρίες από την περίοδο 1990-1993, λέγοντας ότι κυβερνήσεις που δεν έχουν ισχυρές πλειοψηφίες είναι εξαρτημένες.

Μόνο που δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα μνήμης ο ελληνικός λαός και τη θυμάται τη συγκεκριμένη περίοδο. Και το πώς η δική του «ανίσχυρη» κυβέρνηση πέρασε αντιλαϊκά μέτρα και το πώς η επόμενη «ισχυρή» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατήρησε και συνέχισε τις ίδιες αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Οσο για το επιχείρημα που ανέπτυξε, περί του ότι οι μη ισχυρές κυβερνήσεις είναι ...έρμαια των διαπλεκόμενων, μόνο γέλια μπορεί βέβαια να προκαλέσει. Εκτός κι αν οι ισχυρότατες κυβερνήσεις του Σημίτη πρώτα και του Καραμανλή μετά κοντραρίστηκαν με τα «διαπλεκόμενα» κι εμείς δεν το καταλάβαμε.

Εμείς μια χαρά τα βλέπουμε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αναπτύσσονται τα τελευταία 20 χρόνια, είτε με «μπλε» είτε με «πράσινη» διαχείριση της κατάστασης και καθόλου δεν ανησυχούν για το «ποιος» θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Το μόνο που τους κάνει να ανησυχούν είναι όταν ο λαός μπαίνει στο προσκήνιο, αγωνίζεται και διεκδικεί. Τότε, άλλωστε, επιστρατεύουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν δείξει ότι ξέρουν να συναινούν εναντίον του.

Θυμάστε, άλλωστε, πως και τα δύο κόμματα «χαιρέτισαν» με ενθουσιασμό την «αύξηση» των 0,77 λεπτών που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ!

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ να προσέχει λίγο το ΠΑΣΟΚ τις εκφράσεις του. Οταν λέει αυτά τα ...οικολογικά περί «πράσινης» ανάπτυξης, από την οποία θα βγει ωφελημένο το «περιβάλλον». Αλλού πάει το μυαλό όσων τα ακούν αυτά.

Γιατί, βλέπετε, την έχουν βιώσει την «πράσινη» ανάπτυξή τους κι έχουν δει να ωφελείται το «περιβάλλον». Μόνο που ήταν το «περιβάλλον» των επιχειρηματιών, που στήριζαν την καθ' όλα πράσινη κυβέρνηση Σημίτη. Αυτή ντε, που είχε για υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου...


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα «εύσημα» που τους αξίζουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών μας, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας», αναφώνησε περήφανος από τη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής. Πασχίζοντας να βρει «έξωθεν καλούς μάρτυρες» της κυβερνητικής πολιτικής, ομολόγησε ότι μόνο οι υπερεθνικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μπορούν να εγκωμιάζουν την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Μπορεί να ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή είναι «καθολική απαίτηση της κοινωνίας»(!), αλλά γνωρίζει ότι οκτώ στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να κρύψει με κάθε τρόπο ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές ομιλίες του: Την παταγώδη, δηλαδή, αποτυχία της κυρίαρχης πολιτικής να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα χειρότερα οι όποιες «λύσεις» (π.χ. ανεργία) έδωσε, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των λαϊκών μαζών. Αυτός είναι ο λόγος που καταφεύγει στην κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας, επιστρατεύοντας διάφορους «δείκτες» που μετράνε στην κερδοφορία του κεφαλαίου και «παραλείποντας» τους 2.000.000 ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και αρκετά ακόμα εκατομμύρια που «ακροβατούν» πάνω από αυτά... Ας κρατήσει τα εύσημα από την ΕΕ ο Κ. Καραμανλής (τα ίδια εύσημα άλλωστε επιδείκνυε και ο Κ. Σημίτης). Το ζήτημα είναι να πάρει τα «εύσημα» από τους εργαζόμενους και το λαό την Κυριακή: Κόκκινο στην κάλπη.

Αποκαλυπτική «αυτοκριτική»

Είναι γνωστή η «αξία χρήσης» του Κ. Μητσοτάκη ως «αθυρόστομου», ο οποίος λέει αυτά που δεν μπορούν να πουν ευθέως οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς έκανε και χτες το πρωί βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό «πιο πολύ για την επόμενη μέρα» των εκλογών, γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τη Δευτέρα «θα είναι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ». Αυτό που «βιάστηκε» να πει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας μάλιστα «τη βαθιά ικανοποίησή» του γι' αυτό, ήταν ότι στη δεύτερη τετραετία η έμφαση από την κυβέρνηση θα δοθεί «στις βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος». Μάλιστα, εκθείασε «την εντιμότητα και το θάρρος» του Κ. Καραμανλή «να κάνει και αυτοκριτική, ότι στην πρώτη τετραετία δεν προχωρήσαμε αρκετά γρήγορα, ότι στη δεύτερη πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά». Και, βέβαια, ο έμπειρος συντηρητικός πολιτικός αντελήφθη ότι αυτό είναι το κυρίαρχο και όχι οι προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές - ψίχουλα, που θα εξανεμιστούν πριν φτάσουν στους «αποδέκτες» τους...

Μερικές αλήθειες για το βιβλίο της Ιστορίας

Με το να μην εμφανίσει το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού στα σχολεία επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει την προεκλογική αντιπαράθεση για το επίμαχο βιβλίο. Ετσι, η νέα εκδοχή, με τις διορθώσεις σε επιμέρους διατυπώσεις που ανακοινώθηκαν - με προφανή στόχο να παραμείνει το βιβλίο και το αντιδραστικό πνεύμα του στα σχολεία - δεν αναμένεται να φτάσει στους μαθητές πριν τις εκλογές καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, «βρίσκεται στην παραγωγή τώρα».

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά απαιτείται η απόσυρσή του, όπως από την αρχή δήλωσε το ΚΚΕ, ανοίγοντας συνολικά το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου, κατονομάζοντας το ποιος το ορίζει, το τι ανθρώπους διαμορφώνει, μιλώντας για το σχολείο που έχει ανάγκη και δικαιούται ο λαός. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτιστούν τα ζητήματα αυτά τα οποία αναδεικνύονται και από το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας, για το οποίο άλλωστε είναι πολλοί εκείνοι που έχουν να απολογηθούν: Η κυβέρνηση της ΝΔ που το έφερε στα σχολεία, το ΠΑΣΟΚ που επί των ημερών του ετοιμάστηκαν τα νέα βιβλία, οι δυνάμεις του ΣΥΝ που ανέλαβαν να υπερασπίσουν το περιεχόμενό του, εκείνοι που αρθρώνοντας εθνικιστικές κραυγές αποφεύγουν να ασχοληθούν με την ουσία του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Ολοι εκείνοι τελικά που θέλουν τις συνειδήσεις της νεολαίας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του συστήματος που ο καθένας με τον τρόπο του υπηρετεί.

Ποια ρύθμιση χρεών;..

Να ξαναδημιουργήσουν εντυπώσεις στο θέμα των αγροτικών χρεών και της ρύθμισής τους επιδίωξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε επανεξέταση του προβλήματος στα δάνεια των αγροτών από «μηδενική βάση». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα δήλωσε ότι 54.000 αγρότες επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση και για όσους δεν καλύφτηκαν ανέφερε πως υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης κατά περίπτωση...

Το ζήτημα, όμως, είναι πως η ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις αντιαγροτικές εντολές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, είναι η αιτία της δημιουργίας των χρεών των αγροτών. Κι όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, είτε βγει στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα των αγροτικών χρεών δε θα λυθεί με τραπεζικές ρυθμίσεις, όσο «γενναίες» κι αν τις εμφανίζουν. Γιατί για να μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να πληρώσουν τις δόσεις των ρυθμίσεων, θα πρέπει να βγάζουν βιώσιμο εισόδημα και να τους περισσεύουν και «ευρώπουλα»... Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, αν δεν μπουν στο περιθώριο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΚΑΠ και ΠΟΕ, όποια ρύθμιση και να γίνει, ακόμα και χάρισμα των χρεών να γίνει, δε θα λυθεί το όλο πρόβλημα επειδή εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν ξανά νέα χρέη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χτυπήστε τον εκβιασμό

Το τελευταίο όπλο των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πριν την κάλπη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί όλο και πιο εντατικά, είναι τα εκβιαστικά διλήμματα. Στόχος τους είναι ο εγκλωβισμός των λαϊκών συνειδήσεων ανάμεσα σε επιλογές ανώδυνες για το σύστημα, ώστε να μη στραφούν στην έμπρακτη αμφισβήτηση της σημερινής πολιτικής κατάστασης, δηλαδή να μην καταδικάσουν πολιτικά τα δύο κόμματα του κεφαλαίου και να μην πάει η ψήφος τους στο ΚΚΕ. Βλέπουν τις εκλογές ως ευκαιρία για να εκβιάζουν τη λαϊκή νομιμοποίηση στις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Ακούμε, λοιπόν, «Καραμανλής ή ακυβερνησία», «Παπανδρέου ή μπαμπούλας της Δεξιάς», «κυβερνητική σταθερότητα ή χάος». Αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα δεν είναι καινούρια, ενώ την επομένη των εκλογών, αν είναι ενισχυμένος ο δικομματισμός θα μπουν ακόμη πιο ισχυρά εκβιαστικά διλήμματα για την ίδια τη ζωή του λαού. Διλήμματα όπως, άνεργος ή μερική απασχόληση μικρά χρονικά διάστημα και ξανά μετά στην ανεργία. Μισθός πείνας ή απόλυση αν διεκδικείς και απεργήσεις. Μαύρη ανασφάλιστη εργασία ή ανεργία. Χρεοκοπία του ασφαλιστικού ή αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και δουλιά έως τα 67, τα 70 χρόνια. Αδρά πληρωμένη Παιδεία και παραπαιδεία, φοιτητοδάνεια ή έξω από τα πανεπιστήμια τα παιδιά του λαού. Μαύρη ανασφάλιστη εργασία ή ανεργία. Εγκατάλειψη της γης από τους αγρότες ή αποδοχή της υποδούλωσής τους στα μεγάλα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και με χρέη στην Τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και δεν έχουν λόγο να αγωνιούν με τέτοια διλήμματα. Αντίθετα, πρέπει να επιστρέψουν κατάμουτρα τους εκβιασμούς στους εκβιαστές και να τους κάνουν να έχουν αυτοί διλήμματα και αγωνίες. Να τους κάνουν να φοβηθούν και να χάσουν τον ύπνο τους, να αισθανθούν την ανάσα της λαϊκής αφύπνισης και ενεργοποίησης. Στη φάση αυτή, το πρώτο αποφασιστικό βήμα είναι η ψήφος στο ΚΚΕ στις 16 Σεπτέμβρη. Η ψήφος στο κόμμα που αποκρούει αυτή την επίθεση και τους εκβιασμούς, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις για τα λαϊκά προβλήματα, τα αίτια και τις λύσεις τους και αναδεικνύοντας το πραγματικό δίλημμα: δυνατός λαός και δυνατό κίνημα για ικανοποίηση των αναγκών του ή υποταγή στην ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση κάτω από το ζυγό της κυριαρχίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Και δεν μπορεί να υπάρχει άλλη απάντηση από το δυνατός λαός.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μια απάντηση διαρκείας στα επαναλαμβανόμενα κύματα εκβιασμών της ζωής των εργαζομένων, της νεολαίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά μπαίνουν στη μέγκενη εκβιαστικών διλημμάτων που παράγουν οι δυνάστες τους. Είναι απάντηση σε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα πάνω στα οποία οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεμελίωναν την κυριαρχία τους. Είναι η απάντηση στον εκβιασμό μεταξύ πλήρους ανεργίας ή μερικής απασχόλησης. Στις 16 Σεπτέμβρη δίνεται η ευκαιρία στα λαϊκά στρώματα να επιστρέψουν όλους αυτούς τους εκβιασμούς και στη θέση τους να βάλουν τα πραγματικά διλήμματα που αφορούν τη ζωή τους. Να βάλουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για τη λαϊκή εξουσία, προκαλώντας με την ενίσχυση του ΚΚΕ σημαντικό χτύπημα, εκλογικό και πολιτικό - ποιοτικό στο δικομματικό σύστημα κυβερνητικής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ