Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι φτωχοί αγρότες τον ξέρουν καλά... .

Ωσάν να βρισκόταν στη «χώρα των λωτοφάγων» και λες και απευθυνόταν σε ακροατές «βαρέως πάσχοντες από αλτσχάιμερ», εμφανίστηκε στην προεκλογική συγκέντρωση, στην Καρδίτσα, ο Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας σε μια κάτ' εξοχήν αγροτική περιοχή της χώρας, οι αγρότες της οποίας ένιωσαν «στο πετσί» τους τις οδυνηρές συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εκστόμισε ούτε «λέξη αυτοκριτικής», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «αθώο του αίματος», καθώς για μύρια βάσανα της μικρομεσαίας αγροτιάς φταίει, αποκλειστικά, η διακυβέρνηση της ΝΔ, στα τρεισήμισι τελευταία χρόνια.

Οι «κλακαδόροι» του ΠΑΣΟΚ που είχαν συγκεντρωθεί από όλη τη Θεσσαλία, χειροκροτούσαν το «μεγάλο αρχηγό» και ζητωκραύγαζαν «η αγροτιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», αλλά οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής που ξεκληρίστηκαν, στα χρόνια της πασοκικής διακυβέρνησης, οι εκατοντάδες αγωνιστές του αγροτικού κινήματος που, στην ίδια περίοδο, κυνηγήθηκαν από τα ΜΑΤ και σύρθηκαν τα «αγροτοδικεία», δεν ξεχνούν και «τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ» για την αγροτιά. Εχουν, πλέον, βγάλει το συμπέρασμα ότι μετακινούμενοι από το ένα στο άλλο κόμμα του δικομματισμού πέφτουν «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» και είναι πολλοί έτοιμοι ν' αλλάζουν «ντορό», κινούμενοι προς το ΚΚΕ...

«Εχει θάλασσα η Ελασσόνα;»

Με τζιν παντελόνι, μακό μπλουζάκι και αθλητικά παπούτσια, περιοδεύει στα χωριά του νομού, ο Γιώργος Λιάγκας, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα - ναι ντε, ο «λαμπερός» τηλεπαρουσιαστής, ειδικευμένος στη λεπτομερή περιγραφή, με σεξουαλικά υπονοούμενα, των εκτεθειμένων «τουρλωτών πισινών» στις παραλίες - προβάλλοντας ένα «λουκ», που παραπέμπει σε «λαϊκό παιδί». Αυτό το «λουκ» θα το κρατήσει κι αν εκλεγεί βουλευτής. Το υποσχέθηκε ο ίδιος, μιλώντας σε μπαρ της Ελασσόνας: «Θέλω να είστε σίγουροι ότι θα σας κοιτάω στα μάτια και μετά την εκλογή μου, θα είμαι ο Γιώργος σας», είπε. Το υπομειδίαμα που εμφανίστηκε στα χείλη πολλών εκ των θαμώνων του μπαρ, μάλλον διέφυγε της προσοχής του τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος συνέχισε δεσμευόμενος ότι «από τις 17 Σεπτέμβρη θα επισκεφτώ ένα - ένα τα χωριά της περιοχής, για να καταγράψω τα επιμέρους προβλήματα και ν' ασκήσω πίεση για τη λύση τους στα κέντρα αποφάσεων της πρωτεύουσας». Καλά, έχει θάλασσα η Ελασσόνα, ή την μπέρδεψε με τη Μύκονο, ο Γιώργος;;;

Ο ένας ψηφίζει και οι δυο εφαρμόζουν...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η εν πολλοίς αναμενόμενη συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να απαγορεύσουν την αφισοκόλληση και τα αεροπανό σε όλη την Αθήνα, δείχνει ακριβώς το επίπεδο της ...δημοκρατίας τους - πόσο μάλλον, όταν αυτή η συμφωνία έρχεται την ίδια στιγμή που, και τα δύο αυτά κόμματα, απορρίπτουν την πρόταση του ΚΚΕ για δημοκρατικότερη προβολή όλων των κομμάτων.

Η απαγόρευση της αφισοκόλλησης εδράζεται στο νόμο 3023/2002 και ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, πρόκειται για μια άκρως αντιδημοκρατική απόφαση, που σα βασικό στόχο έχει να φιμώσει τα μικρότερα κόμματα. Να εξοστρακίσει την πολιτική από τη συνείδηση των εργαζομένων και να ασχολούνται με αυτήν μόνον κάποιοι ...πεφωτισμένοι. Φυσικά, κάτι τέτοιο, δε γίνεται απ' τη μια μέρα στην άλλη, μα η κεντρική «γραμμή», είναι ακριβώς αυτή. Αυτή η πολιτική, ακριβώς, της «λιγότερης δημοκρατίας» τους, περνά απ' άκρη σ' άκρη το συγκεκριμένο νόμο. Και, φυσικά, τον εφαρμόζουν και οι δύο.

Ακόμη, όμως, και σ' αυτόν τον άκρως αντιδραστικό νόμο, προβλέπεται η δυνατότητα να υπάρχουν κάποιοι χώροι, όπου και θα επιτρέπεται η αφισοκόλληση. Αυτοί οι χώροι - σύμφωνα με το νόμο - μπορούν να αποφασιστούν από τον οικείο ΟΤΑ. Κι όμως, παρά την πρόταση του ΚΚΕ, στους πεζοδρόμους και τις πλατείες να επιτρέπεται η αφισοκόλληση και η ανάρτηση αεροπανό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο δήμο Αθήνας, εμφανίστηκαν, ως ήταν αναμενόμενο, «βασιλικότεροι του βασιλέως» και σε απόλυτη ομοφωνία καταψήφισαν την πρόταση. Αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας τους...

Το ΠΑΣΟΚ συνυπεύθυνο

Στις συζητήσεις που γίνονται στα ΜΜΕ, όταν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισημαίνουν τις κοινές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν: «Μα, στα τελευταία τριάμισι χρόνια, η ΝΔ κυβερνάει μόνη της κι όχι μαζί με το ΠΑΣΟΚ». Πράγματι, από το 2004 κι εντεύθεν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση, πρωθυπουργός είναι ο Καραμανλής και το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από στελέχη της ΝΔ. Κι απ' αυτή την άποψη θα μπορούσε κάποιος να δεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άμεση ευθύνη για τις κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ομως, ποιος πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «άμοιρο ευθυνών» για τη γενικότερη κατεύθυνση της πολιτικής που εφαρμόζεται, όταν είναι, πλέον, πασιφανές πως όχι μόνο συμφωνεί, επί της ουσίας, μ' αυτή την πολιτική, καθώς την ίδια υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του, αλλά και τη στηρίζει, σήμερα, με πολλούς και διάφορους τρόπους; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι η ΝΔ κυβερνάει στηριζόμενη στους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν κατήργησε κανέναν κι όσους νέους ψήφισε κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και προοπτική;

Αλλά και ως «αντιπολίτευση» το ΠΑΣΟΚ φροντίζει - κι ας μην το παραδέχεται - να βοηθάει την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει παραπέρα και να εμβαθύνει τις αντιδραστικές πολιτικές. Κι αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Δεν είναι, π.χ., τυχαίο ότι από τα 13 νομοσχέδια που έφερε στα θερινά τμήματα της Βουλής η ΝΔ, τα 11 τα ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Οπως δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι, επί τριάμισι χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έφερε καμία ουσιαστική αντίρρηση, δε δημιούργησε κανένα σοβαρό πρόσκομμα στην υλοποίηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα μαζικό κόμμα του 40%, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει ευρείες μάζες, όχι μόνο δεν οργάνωσε καμιά λαϊκή κινητοποίηση, αλλά προσπάθησε ν' αποπροσανατολίσει και ν' αποδυναμώσει τους αγώνες που εκδηλώθηκαν. Στις αγροτικές κινητοποιήσεις «έλαμψε διά της απουσίας του», ενώ στο εργατικό κίνημα, σε πλείστες περιπτώσεις, επέλεξε το ρόλο του υπονομευτή και του απεργοσπάστη. Οχι ότι θα περιμέναμε από ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, να διακρίνεται για τον αγωνιστικό χαρακτήρα του. Δεν έκανε, λοιπόν, αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Ας μην παριστάνουν, λοιπόν, τους «έκπληκτους» και τους «αδικημένους» στο ΠΑΣΟΚ, όταν το ΚΚΕ λέει την πραγματική αλήθεια, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για τα λαϊκά προβλήματα ανήκει στο δικομματισμό και επιμερίζεται στους πόλους του. Θα ήθελαν, φυσικά, το ΚΚΕ να πέσει στη «λούμπα» της δήθεν «αντιδεξιάς συσπείρωσης» στην οποία καλεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βοηθώντας κι αυτό στη δικομματική εναλλαγή, αλλά δε θα τους κάνει το χατίρι. Ας το πάρουν απόφαση πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα με αρχές, συνέπεια και αξιοπρέπεια. Αυτό, προφανώς, δεν τους αρέσει γιατί δεν τους βολεύει, αλλά...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί

«Κάηκαν» τα χτεσινά εγκαίνια του «υπερτοπικού πάρκου αναψυχής» στο πρώην στρατόπεδο «Καραϊσκάκη» στο Χαϊδάρι από τον πρωθυπουργό. Τα λόγια του Κ. Καραμανλή ότι «δημιουργείται ένα υπερτοπικό πάρκο αναψυχής, πάρκο αναπνοής, πάρκο περιπάτου για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής - το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Δυτικής Αθήνας», έρχονταν σε κραυγαλέα αντίθεση με τις φωτιές που κατέστρεψαν μεγάλους πνεύμονες εντός και κυρίως εκτός Αττικής. Περισσότερο όμως καταδείχτηκε με ανάγλυφο τρόπο ότι η δημιουργία τέτοιων πάρκων, όσο και αν είναι απαραίτητα και χρειάζεται να πληθύνουν, ωστόσο δε φτάνουν για να σώσουν την κατάσταση. Ο καθαρός αέρας για μας και τα παιδιά μας διασφαλίζεται μόνο από την προστασία των δασών. Και εδώ βρίσκονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Η τιμωρία τους από το λαό περνάει και μέσα από τις κάλπες στις 16 Σεπτέμβρη.

Κυνισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ να επιλέξει κανείς τι είναι πιο εξοργιστικό. Το ότι είχαμε τόσα θύματα από τις πυρκαγιές ή το ότι με περισσή ψυχρότητα τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το πώς θα εκμεταλλευτούν προεκλογικά τα γεγονότα;

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πείθουν κανέναν για τη «θλίψη» τους αυτοί που φρόντισαν επί δεκαετίες τα δάση να είναι απροστάτευτα και έχουν θεσμοθετήσει το δικαίωμα των οικοπεδοφάγων να μετατρέπουν σε τσιμέντο ό,τι καίγεται.

Ο,τι κι αν πουν, είναι σε ισχύ όλοι οι νόμοι τους, οι οποίοι, στο όνομα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» επιτρέπουν στους μεγάλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις τουριστικές εταιρείες να χτίζουν στα δάση.

Πολύ λυπήθηκαν - είμαστε βέβαιοι - που η πραγματικότητα θα τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν την προεκλογική σκανδαλολογία με τους «Ζορμπάδες» και τις «βαλίτσες με τις μίζες». Ομως, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν στον ελληνικό λαό...

ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ να μας θεωρεί ...μεγάλα κορόιδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να βάζει τον Π. Δούκα να κάνει δηλώσεις περί αλλαγών στη φορολογία ακινήτων και να υπαινίσσεται ότι θα καταργήσει το φόρο κληρονομίας.

Το ότι προτίθενται να μειώσουν τη φορολογία στους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων (ανάμεσά τους και οι οικοπεδοφάγοι για τους οποίους γράφουμε παραπάνω) είναι βέβαιο. Ομως, ο κοσμάκης θα συνεχίσει να πληρώνει και μάλιστα αδρά.

Αλλωστε, έχουμε σαφέστατα δείγματα της φορολογικής πολιτικής τους έως τώρα. Κάθε φόρο που καταργούν για το κεφάλαιο, φροντίζουν να τον βάζουν τα ταμεία τους μέσω της φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων.

Θυμάστε, μήπως, τις τελευταίες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους; Προφανώς, αντισταθμίζουν τις απώλειες από τη μείωση κατά 10% της φορολογίας των Ανωνύμων Εταιρειών...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αντι-λαϊκά ... υπερήφανοι!

Πλούσιος πραγματικά ο απολογισμός των 3,5 χρόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επί κυβέρνησης της ΝΔ, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα ο υπουργός Γ. Σουφλιάς. Πλούσιος, βέβαια, σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Μεταξύ των άλλων, αλιεύουμε:

Για τα Δημόσια Εργα: Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τους διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ το 2002, παρέδωσε το σύνολο σχεδόν του εθνικού οδικού δικτύου στο μεγάλο κεφάλαιο (στην κυριολεξία σε δύο ελληνικούς και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους), με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να πληρώνει πανάκριβα διόδια: Από 1,02 λεπτά το χιλιόμετρο που ήταν το 2004 θα φτάσουν σε λίγα χρόνια τα 5 και 6 λεπτά, δηλαδή θα πενταπλασιαστούν!

Για το Περιβάλλον: Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε την πολιτική της ΕΕ για το εμπόριο ρύπων, προωθεί «από το παράθυρο» την καρκινογόνα και πανάκριβη καύση ως «λύση» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συντάσσει χωροταξικά σχέδια κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του περιβάλλοντος, μετατρέπει σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης και παραχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής (Ελαιώνας, Ελληνικό, Προμπονάς, Ιππόδρομος Φαλήρου κ.ά.).

Αυτός είναι ο αληθινός απολογισμός τους, για τον οποίο ...υπερηφανεύονται κιόλας, προσπαθώντας να εμπαίξουν ξανά το λαό. «Μαύρο», λοιπόν. Και στους δυο. Για να μάθουν...

Προεκλογικές «ανακρίβειες»

Δήλωση προκειμένου να ενημερώσει για την υποψηφιότητά της με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Αθηνών κυκλοφόρησε η Ελευθερία Μπερνιδάκη - Αλντούς, όπου, στην προεκλογική της ζέση, επιστράτευσε και τη βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι επί θητείας της στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), «για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου η Επιτροπή για θέματα αναπηρίας συνέταξε Εκθεση για τα προβλήματα των ΑμεΑ, η οποία είχε την υποστήριξη όλων των μελών της Επιτροπής που εκπροσωπούν όλα τα κόμματα». Στην πραγματικότητα την Εκθεση ψήφισαν, σε αγαστή συμφωνία, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Το ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση, επισημαίνοντας ότι ήταν πέρα απ' τις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων, απέκρυπτε τις αιτίες που γεννούν και οξύνουν τα προβλήματα, αλλά και τους υπεύθυνους γι' αυτήν την κατάσταση. Που δεν ήταν άλλοι από τα κόμματα που ψήφισαν την Εκθεση!

Το ΚΚΕ αταλάντευτα παλεύει την πολιτική που προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενίοτε και με τη συναίνεση του ΣΥΝ, για τα άτομα με αναπηρίες. Πολιτική που ιδιωτικοποιεί την Υγεία και Πρόνοια, που συρρικνώνει τα δικαιώματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, που βιώνουν τη φτώχεια, την ανεργία, τον αποκλεισμό απ' την εκπαίδευση, τη δουλιά, τη ζωή.

Οχι στην εμπορευματοποίηση των δασών

Η βασική αιτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι η εμπρηστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιτρέπει την εμπορευματοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα. Πολιτική που επιτρέπει την ασύδοτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων σε καμένες εκτάσεις και περιοχές που θα έπρεπε να κηρυχτούν αναδασωτέες μετά από μια μεγάλη φωτιά.

Υπάρχουν ορισμένοι που μπορεί να αναρωτηθούν (σ.σ. καλοπροαίρετα ή όχι): «Μα καλά, να μην υπάρχει πουθενά τουριστική ανάπτυξη; Να μην γίνουν πουθενά ξενοδοχεία;». Ποιος είπε ότι για να περιοριστούν οι πυρκαγιές, πρέπει να σταματήσει εντελώς η τουριστική ανάπτυξη του τόπου; Αλλο όμως αυτό και άλλο να υπάρχει η τουριστική ανάπτυξη σε όφελος των επιχειρηματιών μέσα στα δάση και η προσδοκία του κέρδους μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Είναι διαφορετικό δηλαδή να κατασκευαστεί προγραμματισμένα ένα ειδικά σχεδιασμένο δημόσιο καταφύγιο αναψυχής ή οποιαδήποτε ξενοδοχειακή εγκατάσταση για να απολαμβάνει ο λαός τη φυσική ομορφιά του τόπου μας και να μπορεί εκεί να αναπτύσσει μια σειρά δραστηριότητες και άλλο να επιτρέπεται η παραχώρηση οποιασδήποτε βουνοκορφής της πατρίδας μας στο μεγάλο κεφάλαιο για να οργανώσει τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως κάνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση. 'Η να χτίζονται πολυτελείς βίλες (όπως στην Πεντέλη) μετά από μια μεγάλη καταστροφή... Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Σχέδιο που θα βάζει σαν προτεραιότητα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Κρύο χιούμορ

Χτες, τη μέρα που κατακαίγονταν Μεσσηνία και Λακωνία, Καλαμάτα και Αρεόπολη, μέρα που χάνονταν ανθρώπινες ζωές, ταυτόχρονα σε ΕΤ1 και ΝΕΤ, προβάλλονταν εκπομπές τουριστικού περιεχομένου ακριβώς για διακοπές στην Καλαμάτα και περιήγηση στην Αρεόπολη.

Κρύο το χιούμορ των υπαλλήλων της κυβέρνησης στον τομέα της προπαγάνδας, μέσα στην πύρινη λαίλαπα της δασοκτόνας πολιτικής τους και την απελπισία των βιοπαλαιστών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψευτοδιλήμματα και εκβιασμοί

Με αφορμή και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενα από τα φίλα προσκείμενα σε αυτά ΜΜΕ, αναζωπύρωσαν την κινδυνολογία για το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα να μην εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μην προκύψει ισχυρή κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε «ασταθές μετεκλογικό σκηνικό». Ο «νταλκάς» για μια ισχυρή κυβέρνηση αφορά και στα δύο κόμματα. Σχετίζεται άμεσα με την πρόθεσή τους να εγκλωβίσουν προεκλογικά λαϊκές συνειδήσεις, να αποτρέψουν τις διαρροές από το δικομματισμό και την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι ζητούν «ισχυρή λαϊκή εντολή» για να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που περιγράφουν στα προγράμματά τους και οι οποίες ταυτίζονται σε ό,τι αφορά στον πυρήνα της στρατηγικής τους. Θέλουν να αισθάνονται δυνατοί μετά τις εκλογές, ξέροντας καλά ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει, η πολιτική τους θα προκαλέσει αντιδράσεις, θα τους φέρει σε δύσκολη θέση. Γι' αυτό ο καθένας για λογαριασμό του διεκδικεί ισχυρή πλειοψηφία, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο καημός τους. Τους ενδιαφέρει εξίσου να διατηρήσει ο δικομματισμός αθροιστικά τα υψηλά ποσοστά του και οι όποιες διαρροές να μην κατευθυνθούν σε ριζοσπαστικές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ. Θέλουν ισχυρό δικομματισμό, ξέροντας καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί για το κεφάλαιο μια μεγάλη μείωση του ποσοστού και των δύο. Γι' αυτό και κινδυνολογούν, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, να ανακόψουν τις μετατοπίσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια αδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Οπως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και από μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Κάθε άλλο μάλιστα. Μια κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν κάθεται με ασφάλεια στην καρέκλα της, με μεγαλύτερη διστακτικότητα και καθυστέρηση θα επιχειρήσει να βάλει σε εφαρμογή τα αντιδραστικά της σχέδια. Μια συνολική μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ, θα στείλει ισχυρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι τους παίρνουν χαμπάρι, ότι η δημαγωγία και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οσο για το φόβο της «ακυβερνησίας», αυτός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους. Είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένο ότι το σύστημα θα ψάξει εναλλακτικές λύσεις για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική του. Οι συμμαχικοί κυβερνητικοί σχηματισμοί σε Γερμανία, Ιταλία και αλλού το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Μακριά και ενάντια σε κάθε ψευτοδίλημμα και εκβιασμό, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να φτάσουν στην κάλπη με ψηλά το κεφάλι. Να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του δικομματισμού, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη μέρα από την επομένη των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ