Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το αντιασφαλιστικό παζλ συμπληρώνεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιγράφουμε την είδηση από τον ημερήσιο Τύπο: «Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1.500 ευρώ για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και τις εισφορές προς επαγγελματικά ταμεία, μείωση των συντελεστών φορολόγησης των παροχών (εφάπαξ, επιδόματα κλπ.) και άλλα μέτρα "ενίσχυσης" των επαγγελματικών ταμείων ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας.

Το "πακέτο" μέτρων φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες για την αγορά των επαγγελματικών ταμείων. Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό, ενόψει της αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζει με κάθε μυστικότητα η κυβέρνηση».

Η «σπουδή» της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες σαρωτικές ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνεται από κάθε μπάντα. Μετά τις διαρροές περί «εθνικής σύνταξης», έρχεται τώρα και η πληροφορία για ευνοϊκότερους όρους σύστασης των επαγγελματικών ταμείων, που λειτουργούν αποκλειστικά με ανταποδοτικούς όρους.

Το παζλ της επερχόμενης μεταρρύθμισης συμπληρώνεται: επιδοματική σύνταξη πείνας, ανταποδοτικό συμπλήρωμα από τα επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι το μέλλον των ασφαλισμένων. Και βέβαια, δουλιά μέχρι τον τάφο για να συμπληρωθεί το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημα που θα εξασφαλίζει ακόμα και αθροιστικά η τελική «σύνταξη».

Υπό διωγμό οι ψαράδες...

Σε αναβρασμό βρίσκονται εδώ και καιρό οι ψαράδες της Λέσβου, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο περιφερειάρχης διαθέτει έτοιμα σχέδια στα συρτάρια του, σύμφωνα με τα οποία σημαντικές θαλάσσιες περιοχές του νησιού αναμένεται να παραχωρηθούν για ιχθυοκαλλιέργειες. Οι ψαράδες της Λέσβου αλλά και άλλων νησιωτικών περιοχών της χώρας, έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερους, δήθεν οικολογικούς, περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματός τους, τη στιγμή που οι περιοχές που δεσμεύονται για ιχθυοκαλλιέργειες - που ως γνωστόν μολύνουν τις θαλάσσιες περιοχές που εγκαθίστανται - διευρύνονται. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνέδριο των ιχθυολόγων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο τον επόμενο μήνα, έχει προσκληθεί και ο περιφερειάρχης, όπου και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, για χάρη των ενδιαφερόμενων. Εκεί βέβαια αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» και οι ψαράδες, οι οποίοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν αβίαστα τον εκδιωγμό τους από τις θάλασσες του τόπου τους...

Το ψωμί ... ψωμάκι

Ενάμισι ευρώ. Τόσο χρειάζεται στο εξής μια οικογένεια για ένα κιλό ψωμί την ημέρα μετά και τις νέες αυξήσεις στην τιμή του, που έφτασε στα 75 ευρώ η «μισόκιλη» φραντζόλα του χωριάτικου. Εάν συνυπολογίσει κανείς από κοντά όλα τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης και καθημερινής κατανάλωσης που κι αυτά ακριβαίνουν συνεχώς, σε συνδυασμό με την καθήλωση των λαϊκών εισοδημάτων, είναι φανερό πού οδηγούνται τα πράγματα για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Της μιας και αυτής πολιτικής, που από τη μια μεριά εξασφαλίζει πλήρη ασυδοσία και προνόμια στα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και από την άλλη κρατάει τους μισθούς και τις συντάξεις καθηλωμένα στα γνωστά απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Ε, αυτή την πολιτική μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι, να την καταγγείλουν με την ψήφο τους αποδυναμώνοντας σημαντικά τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής που το μόνο που υπόσχονται είναι η συνέχιση και κλιμάκωσή της.

Ειδησεογραφική λεπτομέρεια

Είναι τόσο πολλά τα περιστατικά που πλέον ούτε θεωρούνται ειδήσεις. Σχεδόν δε γράφει και δεν αναφέρει κανείς ότι σχεδόν καθημερινά ανθρώπινες ζωές χάνονται σε κάποια θάλασσα, σε κάποιο ναρκοπέδιο, από τις σφαίρες κάποιου συνοριοφύλακα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιο εμφύλιο που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανθρωποι διωγμένοι από κάποια άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση. 'Η άνθρωποι που ψάχνουν απελπισμένα να ξεφύγουν από την πείνα και να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, προχτές δεκαεφτά άνθρωποι πνίγηκαν, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, και 19 αγνοούνται όταν μικρό σκάφος που μετέφερε οικονομικούς μετανάστες από τις Κομόρες ανατράπηκε κοντά στη νήσο Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η χωροφυλακή του νησιού. Τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε η ανακοίνωση. Σύμφωνα επίσης με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανοιχτά της νήσου Μαγιότ σημειώνονται συχνά ναυάγια μικρών σκαφών με λαθρομετανάστες που προέρχονται από τις Κομόρες. Δεκαεπτά άνθρωποι και μεταξύ τους 8 παιδιά. Μια καθημερινή ειδησεογραφική λεπτομέρεια... Ως πότε!!!

Τρία χρόνια μετά την Ολυμπιάδα

Στις 11 του Φλεβάρη 1998, με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΚΚΕ δήλωνε δημόσια την άρνησή του να συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή που προέβλεπε το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004». Οπως εξηγούσε στην επιστολή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, «η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μπουν οι αναγκαίοι φραγμοί στην εμπορευματοποίηση, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συμβάλουν στην αναβάθμιση και εξυγίανση του αθλητισμού στη χώρα μας, ότι δε θα υπάρξει παραπέρα υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου της Αττικής και μια νέα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του λαού».

Τρία χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραδίδονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα ή εγκαταλείπονται στην τύχη τους (σ.σ. προφανώς για να τις ...σώσουν κατόπιν οι επιχειρηματίες), το τσιμέντο έχει σβήσει το πράσινο των όποιων ελεύθερων χώρων υπήρχαν, οι παραλίες γίνονται εμπόρευμα που αγοράζουν μόνο όσοι μπορούν να καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο.

Την ίδια ώρα η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και η λαϊκή καταστολή, που εντατικοποιήθηκαν με πρόσχημα τη γρήγορη αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων και την ασφάλεια των Αγώνων, ενισχύονται με στόχο να γίνουν συνείδηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επινοικίαση εργαζομένων, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλιά και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στοίχισαν δεκάδες τραυματίες αλλά και 17 νεκρούς εργάτες. Ενώ τα μέτρα και ο εξοπλισμός για την ασφάλεια τάχα των Αγώνων εξελίσσονται σε εργαλείο στα χέρια του συστήματος για την παρακολούθηση των διαδηλωτών που αγωνίζονται για δουλιά και ειρήνη, τον περιορισμό της δράσης τους και εν τέλει τον εκφοβισμό του λαού.

Η δε λογική της βιτρίνας και της εμπορευματοποίησης ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού είναι φανερή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εγκαταστάσεις σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι υποτιθέμενες «ανοιχτές» πισίνες του ΟΑΚΑ στοιχίζουν 30 ευρώ η εγγραφή και 5 ευρώ για κάθε μέρα προπόνησης. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Κανόε Καγιάκ έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση σε ιδιωτική εταιρεία για 30 χρόνια. Σε επιχειρηματίες παραδίδεται και το συγκρότημα καλαθοσφαίρισης και ξιφασκίας. Οι δε παραλίες στοιχίζουν μέχρι και 10 ευρώ για να τις απολαύσεις. Ενώ οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προβλέπουν την οικοπεδοποίηση, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, 1.000 στρεμμάτων, στα οποία θα ανεγερθούν συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, κτίρια για γραφεία, εμπορικά συγκροτήματα, ξενοδοχείο, κλπ.

Στην «κληρονομιά» που άφησαν οι Αγώνες στη χώρα μας προσθέστε και το συνολικό κόστος της ανάληψής τους που μάλλον θα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά μας, καθώς άγγιξε τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνη λύση παραμένει να αρνηθούμε να γίνουμε κληρονόμοι ενός συστήματος που προάγει την παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, μετατρέποντας τα πάντα, από τον αθλητισμό μέχρι το περιβάλλον, σε κέρδος για το κεφάλαιο. Που σημαίνει να το ανατρέψουμε. Και μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σ' αυτή τη ρότα τώρα, με τις εκλογές. Αποδυναμώνοντας πολιτικά το δικομματισμό με την ταυτόχρονη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

«Κρίση» και υπερκέρδη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΜΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ, πρέπει να τις ...πιστέψουμε τώρα αυτές τις εξηγήσεις και τις αναλύσεις για την περίφημη χρηματιστηριακή κρίση παγκόσμιου επιπέδου, που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες την ειδησεογραφία;

Να δεχτούμε, δηλαδή, ότι οι πλέον κερδοφόρες τράπεζες του πλανήτη, δηλαδή οι αμερικάνικες, αντιμετώπισαν πρόβλημα ...ρευστότητας εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, το οποίο είχε αντανάκλαση σε όλα τα χρηματιστήρια κλπ., κλπ.;

Λυπούμαστε, αλλά θα ...δυσκολευτούμε να «καταπιούμε» αυτές τις εξηγήσεις. Αν μας έλεγαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες - όπως όλες οι τράπεζες του κόσμου - δεν είχαν τα υπερκέρδη που ήθελαν την ώρα ακριβώς που τα ήθελαν, ίσως να μας έπειθαν.

Οσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που υποτίθεται ότι με αυτοθυσία έσπευσε να σώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον ...κατήφορο, μόνο γέλια μπορεί να προσφέρει αυτός ο ισχυρισμός.

Το εν λόγω ίδρυμα έκανε απλά τη δουλειά του. Δηλαδή, ισορρόπησε την καταστάσεις των αφηνιασμένων κερδοσκόπων της Ευρώπης, που το πρώτο τους μέλημα είναι να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους. Κι αυτό, φυσικά, το έκανε με τα χρήματα των λαών της Ευρώπης.

Βλέπετε, η «κρίση» του χρηματιστηριακού κεφαλαίου προκαλεί πάντα την παρέμβασή της. Η ...μόνιμη κρίση, στην οποία βρίσκονται οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί αυτής της ηπείρου, ουδέποτε τη συγκίνησαν.

Αυτοί, βλέπετε, ...δε βοηθούν στην ανάπτυξη. Είναι απλά κάποια ...δυσάρεστα παραλειπόμενα του «ευρωπαϊκού» μας «παραδείσου».

ΟΡΓΙΑΣΑΝ ΤΑ «προεκλογικά» σενάρια ακόμη και αυτές τις μέρες. Οταν, βλέπετε, λείπει η πολιτική, μένει πολύς χώρος για «δημοσιογραφική» φαντασία. Σύμφωνα με το ποιο ακραίο που ακούστηκε, ο πρωθυπουργός θα κάνει ταξίδι αστραπή το βράδυ του 15Αύγουστου προκειμένου να συμμετάσχει σε ...μυστική προεκλογική διάσκεψη των βασικών υπουργών του.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη και έτσι αν συμβεί, είναι απορίας άξιο γιατί αυτό πρέπει να ενδιαφέρει τους Ελληνες ψηφοφόρους. Προφανώς, για να μην τους απασχολήσει και λίγο το πραγματικό διακινδυνευόμενο των εκλογών.

Ζυμώνουν εμπλοκή της Ελλάδας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Γερμανός «διπλωμάτης», εκπρόσωπος της ΕΕ στη λεγόμενη τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, Βόλφανγκ Ισινγκερ, όχι μόνον παραδέχτηκε χτες πως το σχέδιο Αχτισάαρι έγινε «σκόνη» (εξαιτίας των ρωσικών αντιδράσεων...), αλλά και πως στις συνομιλίες για το τελικό καθεστώς στις 30 του μήνα στη Βιέννη θα συζητηθούν «τα πάντα». Μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου!

Και ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια περί συνομοσπονδίας, διχοτόμησης ή ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, χτες, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» θυμήθηκε ότι η ανεξαρτησία «και κυρίως...» η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει συνοριακές αλλαγές» τύπου ντόμινο Σ' ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! Για, ίσως, πρώτη φορά ανοιχτά εμπλέκει σ' αυτές τις εξελίξεις και «τη Βορειοδυτική Ελλάδα», υποστηρίζοντας ότι «εθνικιστές Αλβανοί μπορεί να ανανεώσουν τα αιτήματά τους για μία Μεγάλη Αλβανία που θα συνιστάται απ' τα εδάφη όπου ζουν Αλβανοί, όχι μόνον σε Κοσσυφοπέδιο και Μακεδονία αλλά Μαυροβούνιο και Βορειοδυτική Ελλάδα όπου υπάρχουν ευμεγέθεις αλβανικές μειονότητες»...

Αστική κοινοβουλευτική υποκρισία

Δύσκολη εποχή για κατοχικούς. Οι λογής συνένοχοι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του Ιράκ ψάχνουν για άλλοθι. Ψάχνουν για να μπορούν να πουν «τα λέγαμε, αλλά...». Ετσι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί προβλέπουν σε έκθεσή τους πως η αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ, όπως αυτή ανανεώθηκε το Γενάρη από τον πρόεδρο Μπους με την αποστολή επιπλέον 30 χιλιάδων στρατιωτών, φαίνεται πως οδηγείται σε αποτυχία. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δώσουμε μια οριστική εκτίμηση της νέας αμερικανικής στρατηγικής, αλλά δε φαίνεται πως θα τα καταφέρει» αναφέρεται σε έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων. «Θεωρούμε ότι η επιτυχία αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθεί τελικώς από την ικανότητα ή μη των Ιρακινών πολιτικών ανδρών σχετικά με ένα αριθμό θεμάτων που θεωρούνται κλειδιά» προστίθεται στην έκθεση. Η επιτροπή επίσης καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει ώστε να διευκολύνει την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ σιιτών, κούρδων και σουνιτών του Ιράκ, και να φέρει στο φως αποδείξεις της λεγόμενης υποστήριξης του Ιράν στους εξεγερμένους στο νότιο τμήμα του Ιράκ. Πρόκειται για αποκορύφωμα της αστικής κοινοβουλευτικής υποκρισίας. Την ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις απαντήσεις συνεχίζουν να παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, γιατί βρέθηκαν εκεί, να καταστρέφουν με τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους μια χώρα και ένα λαό ολόκληρο και ταυτόχρονα να απειλούν ολόκληρη τη γύρω περιοχή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εφιαλτικά σχέδια για το Ασφαλιστικό

Νέα Δημοκτατία και ΠΑΣΟΚ ζεσταίνουν τις αντιασφαλιστικές μηχανές ενόψει και των εκλογών. Για τις κυβερνητικές προθέσεις, αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Απασχόλησης και του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, Ν. Αναλυτή. Ομολογούν και οι δύο ότι η «μεταρρύθμιση» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πρώτης προτεραιότητας αμέσως μετά τις εκλογές.

Δεν κρύβουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων που πατούν σε υπαρκτές ανάγκες του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, κατάργηση κεκτημένων όπως οι λεγόμενες «πρόωρες» συντάξεις και τα ΒΑΕ, την επέκταση της ιδιωτικής Ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και των εργοδοτικών εισφορών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτε διαφορετικό να αντιτάξει σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των σχεδιαζόμενων μέτρων. Εγκαλεί δημαγωγικά την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει με αποτελεσματικότητα τους νόμους που το ίδιο ψήφισε, την ίδια ώρα που η ΝΔ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι βάση της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης είναι η νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ, την οποία εφαρμόζει και επεκτείνει. Είναι συνένοχοι και το ξέρουν. Είναι εξίσου δεσμευμένοι απέναντι στο κεφάλαιο και τους οργανισμούς τους, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στην κυβέρνηση, οι αναγκαίες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δε λένε κουβέντα για τα τεράστια ελλείμματα που η πολιτική τους δημιούργησε στα Ταμεία. Απαλλάσσουν τους εργοδότες από τις εισφορές και τα χρέη τους, μειώνουν τις παροχές των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους, κρατούν τις συντάξεις σε εξευτελιστικά επίπεδα. Κινδυνολογούν για τη βιωσιμότητα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, την ίδια ώρα που το κράτος και οι ιδιώτες χρωστάνε πάνω από 15 δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Οι μόνοι συνεπείς στις οφειλές τους είναι οι εργαζόμενοι, που δε χρωστάνε σε κανέναν. Αντίθετα, τους χρωστούν. Γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο, αυτοί πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους. Χάρη στη δική τους δουλιά σήμερα το επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ο παραγόμενος πλούτος, μπορεί να εξασφαλίσει λιγότερα χρόνια δουλιάς για όλους, μεγαλύτερες συντάξεις, καλύτερες και δωρεάν παροχές Υγείας.

Τα σχέδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ενός συστήματος που θα στηρίζεται σε μια επιδοματική σύνταξη πείνας (σ' αυτήν την κατεύθυνση συζητιέται και η καθιέρωση της «εθνικής σύνταξης»), στα επαγγελματικά - ανταποδοτικά ταμεία και στην ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτή η προοπτική είναι εφιάλτης για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στο χέρι τους είναι να τη δυσκολέψουν, να την καθυστερήσουν και σε μια πορεία να την αποτρέψουν. Η πάλη ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα περνάει μέσα και από την κάλπη, στις επικείμενες εκλογές. Εκεί απ' όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένοι, να ενισχυθεί με αποφασιστικότητα το ΚΚΕ.

Διαφημίζουν την υποκρισία

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα που η κυβέρνηση εξήγγειλε τις προεκλογικές «παροχές» για τα άτομα με αναπηρίες. Και πριν λίγες μέρες έσπευσε το υπουργείο Παιδείας να δώσει συνέχεια στον εμπαιγμό και να διαφημίσει τα ψίχουλα - εξαγγελίες για προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού σε 3.759 μαθητές με ειδικές ανάγκες. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να γίνεται λόγος για «κοινωνική αποτελεσματικότητα της πολιτικής που με συνέπεια και υπευθυνότητα εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», όταν μόνο το 7% των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι ενταγμένα σε κάποια μονάδα ειδικής αγωγής, δημόσια ή ιδιωτική, ενώ τα υπάρχοντα ειδικά σχολεία οδηγούνται στο κλείσιμο ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και κτιριακής υποδομής. Οταν εκτός εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής βρίσκονται τουλάχιστον 180.000 παιδιά. Οταν το 90% των αναπήρων που μπορούν να εργαστούν παραμένουν άνεργοι. Οταν τα δικαιώματά τους φαλκιδεύονται επανειλημμένα από τις πολιτικές του δικομματισμού που τους εξωθούν στην εξαθλίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ