Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εφιαλτικά σχέδια για το Ασφαλιστικό

Νέα Δημοκτατία και ΠΑΣΟΚ ζεσταίνουν τις αντιασφαλιστικές μηχανές ενόψει και των εκλογών. Για τις κυβερνητικές προθέσεις, αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Απασχόλησης και του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, Ν. Αναλυτή. Ομολογούν και οι δύο ότι η «μεταρρύθμιση» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πρώτης προτεραιότητας αμέσως μετά τις εκλογές.

Δεν κρύβουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων που πατούν σε υπαρκτές ανάγκες του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, κατάργηση κεκτημένων όπως οι λεγόμενες «πρόωρες» συντάξεις και τα ΒΑΕ, την επέκταση της ιδιωτικής Ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και των εργοδοτικών εισφορών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτε διαφορετικό να αντιτάξει σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των σχεδιαζόμενων μέτρων. Εγκαλεί δημαγωγικά την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει με αποτελεσματικότητα τους νόμους που το ίδιο ψήφισε, την ίδια ώρα που η ΝΔ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι βάση της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης είναι η νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ, την οποία εφαρμόζει και επεκτείνει. Είναι συνένοχοι και το ξέρουν. Είναι εξίσου δεσμευμένοι απέναντι στο κεφάλαιο και τους οργανισμούς τους, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στην κυβέρνηση, οι αναγκαίες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δε λένε κουβέντα για τα τεράστια ελλείμματα που η πολιτική τους δημιούργησε στα Ταμεία. Απαλλάσσουν τους εργοδότες από τις εισφορές και τα χρέη τους, μειώνουν τις παροχές των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους, κρατούν τις συντάξεις σε εξευτελιστικά επίπεδα. Κινδυνολογούν για τη βιωσιμότητα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, την ίδια ώρα που το κράτος και οι ιδιώτες χρωστάνε πάνω από 15 δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Οι μόνοι συνεπείς στις οφειλές τους είναι οι εργαζόμενοι, που δε χρωστάνε σε κανέναν. Αντίθετα, τους χρωστούν. Γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο, αυτοί πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους. Χάρη στη δική τους δουλιά σήμερα το επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ο παραγόμενος πλούτος, μπορεί να εξασφαλίσει λιγότερα χρόνια δουλιάς για όλους, μεγαλύτερες συντάξεις, καλύτερες και δωρεάν παροχές Υγείας.

Τα σχέδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ενός συστήματος που θα στηρίζεται σε μια επιδοματική σύνταξη πείνας (σ' αυτήν την κατεύθυνση συζητιέται και η καθιέρωση της «εθνικής σύνταξης»), στα επαγγελματικά - ανταποδοτικά ταμεία και στην ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτή η προοπτική είναι εφιάλτης για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στο χέρι τους είναι να τη δυσκολέψουν, να την καθυστερήσουν και σε μια πορεία να την αποτρέψουν. Η πάλη ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα περνάει μέσα και από την κάλπη, στις επικείμενες εκλογές. Εκεί απ' όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένοι, να ενισχυθεί με αποφασιστικότητα το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ