Τρίτη 21 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απόφαση - «καρμπόν»

Το «καρμπόν» δούλεψε πάλι και το δικαστήριο κήρυξε «παράνομες και καταχρηστικές» τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ, όπως γίνεται κατά κανόνα με όλες τις απεργίες που στέλνονται στα δικαστήρια, στα πλαίσια του γνωστού πλέον... δόγματος που θέλει την απεργία απαγορευμένο δικαίωμα!

Αλλά και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε ως τη στιγμή της ποινικοποίησης είναι η γνωστή και πάγια γι' αυτές τις περιπτώσεις. Αρχικά φουντώνει ο θόρυβος από τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης στα διάφορα ΜΜΕ για την ταλαιπωρία του κοινού... Σειρά παίρνει η θεωρία του «δακτύλου» -κομμουνιστικού κατά κανόνα - και της υποκίνησης... Ακολουθεί η απεργοσπαστική παρέμβαση της κυβερνητικής παράταξης και στο τέλος πέφτει η προσφυγή στην «τυφλή» Δικαιοσύνη, η οποία στα τυφλά αναπαράγει κάθε φορά την ίδια απαγορευτική απόφαση!

Εκείνο που διαφεύγει από όλη αυτή την «αλυσίδα» και εκείνο για το οποίο καθόλου ή ελάχιστα ενημερώνεται η κοινή γνώμη, είναι οι αιτίες, τα αιτήματα, που κατεβάζουν κάθε φορά τους εργαζόμενους στους δρόμους. Και στην προκειμένη περίπτωση, η άρνηση των εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ να επιστρέψουν σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Το κόλπο

«Μόλις άρχισε να μιλάει ο πρωθυπουργός και ο δείκτης κατρακυλούσε, επιταγές δισεκατομμυρίων έφυγαν από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος προς χρηματιστηριακά γραφεία! Το ίδιο έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή...

Στουρνάρας και Ταμβακάκης συντονίζουν...

Στο παιγνίδι και ομάδα επιχειρηματιών με αντάλλαγμα δάνεια δισεκατομμυρίων και υποσχέσεις για πακέτα μετά τις εκλογές.

Στόχος να κρατηθεί το χρηματιστήριο στις 5.200 μονάδες».

Δεν τα λέμε εμείς. Τα γράφει «Το Παρόν της Κυριακής» και, μάλιστα, από την πρώτη του σελίδα. Και συμπληρώνει: «Φάγανε τα λεφτά του κοσμάκη και βάλανε μπρος να φάνε και τα λεφτά των Ταμείων!».

Τα σχόλια περιττεύουν...

Πώς στήνονται τα γκάλοπ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χειροπιαστό δείγμα για τον τρόπο που κάνουν τις προεκλογικές σφυγμομετρήσεις γνωστές, και σοβαρές υποτίθεται, εταιρίες, για λογαριασμό κομμάτων, καναλιών και εφημερίδων είναι το εξής τραγελαφικό που συνέβη πριν λίγες μέρες στη συνοικία Ζαγαράς της πρωτεύουσας της Βοιωτίας, το οποίο και μεταφέρουμε αυτούσιο, όπως μας το διηγήθηκαν οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, από τους οποίους ζήτησε να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο το συγκεκριμένο συνεργείο της εταιρίας που βρέθηκε εκεί.

Ρωτάνε, λοιπόν, τα καλόπαιδα: «-Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις εκλογές;» ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «- Το ΚΚΕ.»

ΕΡΩΤΗΣΗ:«-Α, το ΚΚΕ. Θα βάλετε όμως σταυρό στον Κλέαρχο Περγαντά;» ΑΠΑΝΤΗΣΗ:«-Μα, ο Περγαντάς είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κι εμείς εδώ θα ψηφίσουμε ΚΚΕ».

ΕΡΩΤΗΣΗ:«- Α, καλά. Τότε μήπως θα βάλετε σταυρό στον Ανδρέα Κουτσούμπα;» ΑΠΑΝΤΗΣΗ:«- Μα, ο Ανδρέας Κουτσούμπας είναι υποψήφιος της ΝΔ, ο δικός μας λέγεται Δημήτρης Κουτσούμπας». ΕΡΩΤΗΣΗ:« - Α, συγνώμη. Τότε θα ψηφίσετε τον Χρήστο Ρούσση του ΚΚΕ;» ΑΠΑΝΤΗΣΗ:« Μα, ο Χρήστος δεν είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, ήταν στις προηγούμενες...».

Κάπου εκεί και έληξε η «συνέντευξη» για τη «σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης», από το συνεργείο της σοβαρής εταιρίας της οποίας τα στοιχεία έχουμε στην κατοχή μας, αφού οι υπάλληλοί της άφησαν την κάρτα τους. Η εταιρία αυτή αναμένεται βέβαια να ανακοινώσει τα... σημαντικά συμπεράσματά της στον ελληνικό λαό με βαρύγδουπες αναλύσεις σε τηλεοπτικά πάνελ τις επόμενες μέρες. Περιττό, φυσικά, να πούμε ότι το συνεργείο της τα μάζεψε και έφυγε κακήν κακώς και από τον Κόκκινο Ζαγαρά και από τη Λιβαδειά...

«Στήριξη διαρκείας στη Σοφοκλέους» υπόσχεται ο Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με το χτεσινό «Εθνος», που φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Μα, δεν εξόρκισε προχτές ο Κ. Σημίτης, τις όποιες παρεμβάσεις στο χρηματιστήριο; Και αυτό το «διαρκείας» πόσο θα κρατήσει; Μέχρι τις 9 του Απρίλη..;

Ελεος!

Με τη νοημοσύνη των ανέργων εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, οι οποίοι συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να στήνουν προεκλογικές φιέστες για να πείσουν ότι η ανεργία τέλος...

Θα την... εξαφανίσουν, λένε, με προγράμματα κατάρτισης και δημιουργία... ευκαιριών και προκειμένου να πείσουν γι' αυτό αναφέρονται στα πολλά δισεκατομμύρια, που τα προγράμματα αυτά κοστίζουν. Μάλιστα, το θράσος τους έφτασε στο σημείο να στέλνουν στα ΜΜΕ, μία μέρα πριν τις φιέστες, έτοιμο ρεπορτάζ με τα όσα πρόκειται να πουν.

Ελεος... Ας σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την απόγνωση και την απελπισία των ανέργων, που η δική τους πολιτική έχει δημιουργήσει. Οι άνεργοι θέλουν σταθερή εργασία και όχι την ανακύκλωσή τους σε διάφορα προγράμματα ανεργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στην πραγματικότητα εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

ΝΑΤΟικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΜΑ ΔΕΝ μπορούν να κάνουν τίποτε καλύτερο από το να «παπαγαλίζουν» την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, γιατί δε σιωπούν;

Ο λόγος, βέβαια, για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που υποστήριξε ότι τα στρατεύματα που μεταφέρονται στο Κοσσυφοπέδιο στοχεύουν στη διασφάλιση της ειρήνης.

Από τότε που «μπήκε στα γεμάτα» το ΝΑΤΟ στη Βαλκανική, έχουμε όλοι διαπιστώσει πολύ καλά πώς ...διασφαλίζεται η ειρήνη. Με τρεις εμφύλιους, δυο επεμβάσεις στη συνέχεια και στο ενδιάμεσο συνεχείς αψιμαχίες.

Τι σοι ειρήνη είναι αυτή με τουλάχιστον τρεις στρατούς να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη σ' αυτήν την ανατολική γωνιά της Ευρώπης, μόνο οι Αμερικάνοι κι ο Τσοχατζόπουλος το ξέρουν.

Και αυτοπροβάλλεται και ως ο ...σοσιαλιστικός πόλος, με κοινωνικό πρόσωπο και όλα τα συναφή στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ, τρομάρα του!

ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΤΕ, η «παγκοσμιοποίηση» το ξέρει ότι ο Χριστόδουλος τής εναντιώνεται και τη θεωρεί αιτία αλλοίωσης των εθνικών πολιτισμών;

Να της το πούμε, αν δεν το γνωρίζει, για να ...σταματήσει να εξελίσσεται. Σίγουρα θα το σκεφθεί. Στο κάτω - κάτω, μπορεί και να την ...αφορίσει.

Να υποθέσουμε, άραγε, ότι από εδώ και πέρα η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι ενάντια στις επιλογές της «παγκοσμιοποίησης» που βλάπτουν τη χώρα;

Γιατί τόσο καιρό που φωνάζουν οι αγρότες για την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, δεν είδαμε να κάνει και τίποτε.

Πάντως, αν αφήσουμε τον Χριστόδουλο να γίνει ο θεματοφύλακας του ελληνικού πολιτισμού, εκεί είναι πια που ...σωθήκαμε. Μόνο τη μετατροπή των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε ...μοναστήρια δεν έχει ζητήσει ακόμα.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ και καταχρηστική βγήκε και η απεργία των εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί φανερώνει πως μπορεί να μοιράζει υποσχέσεις η κυβέρνηση, λόγω εκλογών, αλλά στις γνωστές σε όλους πρακτικές της παραμένει σταθερή.

Ο κ. Ακης ... μίλησε!

«Οποιοι λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τους βομβαρδισμούς, λένε ένα μεγάλο ψέμα»!!!

Ποιος το είπε αυτό; Ποιος είχε το θράσος να προβεί σε μια τέτοια απίστευτη δήλωση; Μη σας κάνει εντύπωση. Η παραπάνω δήλωση που έγινε στις 2/6/99 - ενώ δηλαδή η ανθρωπότητα μετρούσε ήδη την 72η μέρα της ΝΑΤΟικής θηριωδίας στο Κοσσυφοπέδιο - ανήκει στον κ. Τσοχατζόπουλο. Ναι. Ο «αριστερός» κ. Τσοχατζόπουλος ήταν που τα έλεγε αυτά, πριν ένα χρόνο. Και τότε, όπως και τώρα, προεκλογική περίοδος ήταν. Το σημειώνουμε γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, τις μεγαλύτερες αθλιότητες που εκπορεύονται από το ΠΑΣΟΚ στις προεκλογικές περιόδους, έχουν αναλάβει να τις διεκπεραιώνουν εκείνοι που λανσάρονται σαν η «αριστερή» (!) συνείδηση του κόμματος. Ετσι έχουν κατανεμηθεί οι ρόλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σημειωτέον, επίσης, ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση, που, όχι μόνο υπέγραψε τους βομβαρδισμούς, αλλά είναι και η μοναδική κυβέρνηση του ΝΑΤΟ, προς την οποία η αυτού εξοχότητα ο Κλίντον έχει εκφράσει επανειλημμένως την «ευγνωμοσύνη» του (!) για τις υπηρεσίες της στο «ανθρωπιστικό έργο» του σφαγιασμού του γιουγκοσλάβικου λαού (Κλίντον, 20 Νοέμβρη 1999).

***

Αλλά ας επιστρέψουμε στον κ. Τσοχατζόπουλο. Ο υπουργός τον οποίο ο Κ.Σημίτης τον προλογίζει με ...θαυμασμό στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στους παριστάμενους «ιδού ο πρώτος υπουργός Αμυνας που διοικεί δυνάμεις εκτός των συνόρων (!), στο Κοσσσυφοπέδιο, στη Βοσνία και την Αλβανία» (Κ. Σημίτης, κατά την προσφώνηση του Α. Τσοχατζόπουλου, στην Ημαθία, 26/2/2000), είναι εκείνος στον οποίο ανατέθηκε να φέρει σε πέρας μια ακόμα πολιτική απρέπεια.

Το ΚΚΕ, είπε προχτές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «πρέπει να υποστεί την κριτική ότι με αυτό που κάνει (σ.σ.: επειδή, δηλαδή, το ΚΚΕ αντιτίθεται στη διέλευση των δολοφόνων από το ελληνικό έδαφος) προσφέρει "Γην και ύδωρ" στο να συνεχιστεί η σύγκρουση» στο Κοσσυφοπέδιο!

Φαίνεται απίστευτο, αλλά αυτό ακριβώς είπε ο κ. Ακης. Οτι το ΚΚΕ προσφέρει «Γην και ύδωρ»... στο ΝΑΤΟ!!! Τι να πεις τώρα; Τυχαίο να είναι, που στο μυαλό μας έρχεται και ξανάρχεται η ρήση εκείνου του σοφού, που έλεγε ότι δεν μπορεί, κάποια στιγμή, είναι αναπόφευκτο «η υποκρισία και η βλακεία να διασταυρώνονται»;...

***

Ομως, επειδή ο κ. Τσοχατζόπουλος τόλμησε να πιάσει στο στόμα του το ΚΚΕ, θα θυμίσουμε ότι η προχτεσινή του δήλωση δεν είναι η μοναδική υπηρεσία που έχει προσφέρει στο ΝΑΤΟ.

Ηταν ο κ. Ακης εκείνος, που, μια βδομάδα από την έναρξη των περσινών βομβαρδισμών, περιόδευε στις βαλκανικές πρωτεύουσες και έλεγε ότι «Η Ελλάδα φυσικά ομόφωνα μαζί με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν» το έγκλημα, γιατί, όπως ...εξηγούσε, τα πυρά του ΝΑΤΟ στρέφονταν κατά του «χασάπη Μιλόσεβιτς» (Α. Τσοχατζόπουλος, 1/4/99).

Ο κ. Ακης ήταν, που, την παραμονή της επίθεσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ανέλαβε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό - μέσω του CNN (!) - για τη στράτευση της κυβέρνησης με τους εγκληματίες. Να, τι δήλωνε: «Εχουμε ήδη συμφωνήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πριν μερικούς μήνες, να αποδεχτούμε αυτή την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ» (Α. Τσοχατζόπουλος, CNN, 23/3/99)!

***

Γίνεται αντιληπτό πως κάποιος, που αποκαλούσε τις δολοφονίες ...ΝΑΤΟική πρωτοβουλία, κάποιος, που απαντούσε ότι η Ελλάδα «φυσικά» (!) και συμμετείχε στο έγκλημα, κάποιος, που μετά ανέλαβε το γελοίο ρόλο να αρνείται ότι η κυβέρνηση υπέγραψε το έγκλημα (!), ε, πράγματι, είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο για να του αναθέσουν να πει οτιδήποτε. Μέχρι και ότι το ΚΚΕ «στηρίζει» το ΝΑΤΟ!!!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τεχνητή πόλωση

Γρηγοριάδης Κώστας

Ψήφο, την ψήφο πάει η αναμέτρηση. Αυτό λένε τα τελευταία γκάλοπ και, βέβαια, τα ΜΜΕ που υπηρετούν τους δύο «μονομάχους». Και να είστε σίγουροι ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις - αυτές, που θα δουν το φως της δημοσιότητας και όχι οι πραγματικές - θα συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στην καλλιεργούμενη, ήδη, επιχείρηση δικομματικής πόλωσης. Μιας πόλωσης ολωσδιόλου τεχνητής και σκόπιμης.

Μα για ποια αναμέτρηση, όμως, μιλάνε; Για το ποιος από τους δύο θα καθίσει στις υπουργικές καρέκλες; Μήπως για το ποιος από τους δύο θα έχει από τις 10 Απρίλη τις πολλές και διάφορες... ωφέλειες της κυβερνητικής εξουσίας; Πάντως δεν μπορούν να εννοούν την αναμέτρηση ουσιαστικά διαφορετικών πολιτικών, αφού τέτοιες διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν μπορούν, επίσης, να εννοούν αν θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός ή η μικρή μειοψηφία των εχόντων και κατεχόντων, αφού και οι δυο «μονομάχοι» τη μειοψηφία αυτή εξυπηρετούν κι έχουν δώσει αδιαμφισβήτητες γι' αυτό αποδείξεις.

Απλά προσπαθούν να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της εκλογικής αναμέτρησης. Το γεγονός πως από τη μια βρίσκονται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και από την άλλη ο δρόμος της αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές τους, η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίπαλο δέος, να μπει ένα ακόμη, μεγάλο αγκωνάρι, στην πορεία για το αύριο, της λαϊκής αντεπίθεσης και προοπτικής. Και αυτό εξασφαλίζεται μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Εξαγορά συνειδήσεων

Δεν είναι μόνον οι κρατικές υπηρεσίες και τα υπουργεία, που επιχειρούν την εξαγορά συνειδήσεων. Το ίδιο κάνουν και οι διάφοροι κομματάρχες του ΠΑΣΟΚ, που προσφέρουν και τάζουν κάθε λογής εκδουλεύσεις για διορισμούς, προσλήψεις, κλπ. Στο βρώμικο αυτό «εκσυγχρονιστικό» παιχνίδι πιέσεων και εξαγορών, εκτός των άλλων, φαίνεται να έχουν ενταχθεί και ορισμένες δημοτικές αρχές, υποτακτικές στο κυβερνητικό κόμμα, όπως, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Βαθέως Σάμου, Φίλιππος Πετρούσκας. Ο λεγάμενος, το τελευταίο διάστημα, προσλαμβάνει δημοτικούς υπαλλήλους με βάση την κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ.

Το δήλωσε ο ίδιος, όταν κάποιος εργαζόμενος τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις, γιατί προσλαμβάνονται άνθρωποι, που δεν έχουν τι να κάνουν και βαράνε μύγες. Τους προσλαμβάνω, γιατί είναι ΠΑΣΟΚ, ενώ εσύ δεν είσαι, του απάντησε με θράσος ο δήμαρχος.

Το λόγο έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σάμου, να δώσουν την απάντηση που ταιριάζει.

Μετεκλογικά ρέστα

Πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση πρόσφερε στους βαμβακοπαραγωγούς, ως «δώρο», το περιβόητο 40άδραχμο. Βεβαίως, δεν επρόκειτο για δώρο, αλλά για είδος προεκλογικού δανείου, αφού το 40άδραχμο ήταν μέρος του προστίμου που θα πλήρωναν οι παραγωγοί λόγω της υπέρβασης του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού που θέτει η ΕΕ στη χώρα μας. Επειδή τότε δεν είχε υπολογιστεί ακριβώς πόσο θα είναι το συνολικό πρόστιμο, αφού δεν είχε συγκεντρωθεί ακόμα το σύνολο της παραγωγής, οι κυβερνώντες έδωσαν 40 δραχμές το κιλό παραπάνω από την ελάχιστη τιμή του προϊόντος στους παραγωγούς, υπολογίζοντας ότι εκεί περίπου θα φτάσει η τελική τιμή, με την αφαίρεση του προστίμου συνυπευθυνότητας.

Ομως, το συνολικό πρόστιμο είναι πολύ μεγάλο, μ' αποτέλεσμα η τελική τιμή που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί να είναι μικρότερη. Ετσι καλούνται να επιστρέψουν 27 από τις 40 δραχμές το κιλό που πήραν. Φυσικά, ενώ το 40άδραχμο δόθηκε προεκλογικά - και, μάλιστα, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων - η επιστροφή των 27 δραχμών θα γίνει μετά τις εκλογές. Μ' αυτό τον τρόπο οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι δε θα έχει κι άλλη εκλογική «χασούρα» το ΠΑΣΟΚ, στον αγροτικό κόσμο. Μόνο που οι βαμβακοπαραγωγοί και γενικότερα οι αγρότες τους «πήραν χαμπάρι» και τους περιμένουν στις κάλπες με το «φούμο» στο χέρι...

Οπαδός και της Προοδευτικής;

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε που έρχονται εκλογές οι πολιτικοί μας ταγοί «ανακαλύπτουν» πτυχές του εαυτού τους που όλο το προηγούμενο - μη προεκλογικό - διάστημα είτε δεν τις γνώριζαν είτε τις... καταπίεζαν. Ετσι και ο κ.Λαλιώτης.

Ως γνωστόν ο κ. Λαλιώτης, εκτός από «εκσυγχρονιστής» είναι και υποψήφιος βουλευτής στον Πειραιά. Τι να κάνει, λοιπόν, ο άνθρωπος για να μαζέψει ψήφους; Ο,τι μπορεί κάνει ο άνθρωπος. Ετσι, προχτές, το Σάββατο, κάποιος του είπε ότι πολλοί Πειραιώτες ψηφοφόροι θα ήταν μαζεμένοι στο γήπεδο της Προοδευτικής, αφού η ομάδα έχει την έδρα της στον Κορυδαλλό. Μια και δυο λοιπόν ο κ.Λαλιώτης πήγε στο γήπεδο και παρακολούθησε... γεμάτος αγωνία τον αγώνα της τοπικής ομάδας με την Καλαμάτα.

Οπως μας έλεγαν, πάντως, κάποιοι πιστοί φίλαθλοι της Προοδευτικής, ο κ. Λαλιώτης δεν είχε ξαναπατήσει το πόδι του στο γήπεδο του Κορυδαλλού. Τώρα, όμως, είναι προεκλογική περίοδος. Πράγμα που τον βοήθησε, προφανώς, να ανακαλύψει τα... φίλαθλα αισθήματά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στη μάχη!

Κάτι λιγότερο από τρεις βδομάδες, δεκαεννιά μέρες, απομένουν μέχρι τη μέρα των εκλογών και είναι ολοφάνερο ότι η προεκλογική αναμέτρηση περνά στην «τελική ευθεία». Πράγμα, που σημαίνει ότι τα επιτελεία του δικομματισμού και της άρχουσας τάξης θα ρίξουν στη μάχη της παραπλάνησης, της εξαπάτησης και του εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών, όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους. Και κανείς δεν υποτιμά ούτε παραγνωρίζει τα τεράστια μέσα και το χρήμα, που έχουν στη διάθεσή τους για να επιτύχουν τους ταξικούς στόχους τους. Ομως, σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια και να τους κάνει το βράδυ της 9ης Απρίλη να αισθάνονται φόβο και πανικό για την ανέφελη και απρόσκοπτη διαιώνιση της κυριαρχίας τους. Με τη δύναμη του ΚΚΕ σημαντικά ενισχυμένη.

Στην «τελική ευθεία», οι μονομάχοι του δικομματισμού, το έκαναν ήδη φανερό, αφήνουν στην άκρη τα προσχήματα, όπως η δήθεν «αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων», και ενισχύουν με κάθε τρόπο τα δοκιμασμένα όπλα. Το λόγο τώρα έχουν τα εκβιαστικά διλήμματα, η αχαλίνωτη ηλεκτρονική προπαγάνδα, η εξαγορά συνειδήσεων, η κινδυνολογία και η τρομοκράτηση των ψηφοφόρων, η παραπλάνηση, τα τερατώδη ψέματα, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, οι - «συνήθεις» - προβοκάτσιες, κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, ο δικομματισμός, όπως «εκμυστηρεύονται» τα επιτελεία τους, έχει κρατήσει για τις τελευταίες μέρες το βαρύ πυροβολικό του. Ο στόχος τους είναι διακηρυγμένος: Τα δύο μεγάλα κόμματα να πάρουν στις εκλογές πάνω από 80% (!), προφανώς γιατί αυτό τους βολεύει. Μάλιστα, η τεράστια κινητοποίηση που κάνουν στοχεύει σε συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, τους λεγόμενους «αναποφάσιστους», οι οποίοι, σύμφωνα με τις «μετρήσεις» τους, αποφασίζουν τις τελευταίες μέρες ή ακόμα μπροστά στην κάλπη.

Τίποτα, όμως, από τα παραπάνω δεν είναι καινούριο και μη προβλέψιμο. Το καινούριο και ελπιδοφόρο προέρχεται από τις δυνάμεις, που αντιστέκονται στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που αγωνίζονται για να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα σε ένα καλύτερο μέλλον. Το καινούριο και ελπιδοφόρο προέρχεται από τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Αυτό ακριβώς αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, το οποίο κατάλαβε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα κόμματα που ερωτοτροπούν μαζί τους με το βλέμμα στη διαχείριση της εξουσίας και αναζητεί πραγματική εναλλακτική λύση, που να εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα και να εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του.

Εδώ ακριβώς μπαίνει το καθήκον των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος. Αυτή την πραγματικά μεγάλη, και αριθμητικά, κατηγορία των ανθρώπων, που ψάχνονται, που δε συμβιβάζονται, που θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό, να την πείσουν ότι πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ. Να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Να παραμερίσουν τους όποιους - σεβαστούς - ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, γιατί μέσα στην κάλπη όλα αυτά μετράνε αντίθετα σε αυτά που επιζητούν και ονειρεύονται. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που η ψήφος τους δεν πάει χαμένη, η μοναδική ψήφος για την οποία δε θα μετανιώσουν την επομένη των εκλογών. Γνωρίζουν ότι, όσο πιο ενισχυμένο είναι το ΚΚΕ, τόσο περισσότερο αποκτά κουράγιο ο λαός να σηκώσει κεφάλι. Τα μηνύματα αυτά είναι ανάγκη να φθάσουν παντού. Δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό. Η μάχη, σκληρή, αλλά όμορφη, θα δοθεί μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Εμπρός, λοιπόν!

Μετά την κάλπη

Από την «πλύση»

τη γερή

κι από των «θα»

τη ζάλη,

τώρα δε βλέπεις

για μετά

τι σου 'χουν

οι «μεγάλοι»

και «πέτρα» τότε,

φουκαρά

θα σου 'ρθει

στο κεφάλι!

############

«Ζώνη», λιτότητα

σκληρή,

χαράτσια,

νέα βάρη,

να τι σου έχουν

στα σκαριά

κι αν κάποιος

σε τουμπάρει,

θα λησμονήσ'

όλα τα «θα»

κι άγρια

θα σε γδάρει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ