Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δήμαρχος σε ρόλο εισαγγελέα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την αστυνομία... ανά χείρας η Κατερίνα Κουταλά, δήμαρχος Ερίσου στην Κεφαλονιά, «έσπασε» τις προάλλες την κατάληψη των εργαζομένων του δήμου και εφτά από αυτούς οδηγήθηκαν στα κρατητήρια για να ακολουθηθεί η αυτόφωρος διαδικασία! Ετσι αντί κατηγορούμενοι να είναι αυτοί που δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους εργαζόμενους από τον περασμένο Δεκέμβρη και προσπαθούν να τους απολύσουν, συλλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους για δουλιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του δήμου βρίσκονταν σε κατάληψη εδώ και περισσότερο από δύο βδομάδες μετά την απόφαση της δημάρχου να απολύσει πέντε από αυτούς που εργάζονται στο δήμο από το 2000 και με δικαστική απόφαση τον Οκτώβρη του 2005 η σύμβαση του καθενός μετατράπηκε σε προσωποπαγή αορίστου χρόνου.

Να σημειωθεί ότι χθες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ απέρριψε πρόταση της ΔΑΣ για την πραγματοποίηση απεργίας σήμερα, στο νομό Κεφαλονιάς, ενάντια στον αυταρχισμό.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταγγέλλει το περιστατικό και τη στάση της δημάρχου, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι κρατούν σε ομηρία όλα αυτά τα χρόνια τους συμβασιούχους και καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι και μη, με αφορμή και αυτή την εξέλιξη να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος στέκεται απέναντί τους και ποιος παλεύει στο πλάι τους, με αιτήματα που απαντούν στις πραγματικές τους ανάγκες...

Εργοδοτικό θράσος

Ουκ ολίγα παραδείγματα από τους τόπους δουλιάς έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί από τα προνόμια που της προσφέρουν απλόχερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μια τέτοια χαρακτηριστικότατη περίπτωση έρχεται από την Εύβοια, όπου πριν λίγες μέρες, υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΑΓΓΕΛΑΚΗ, στον Πισσώνα του Δήμου Δερφύων, και τους έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα!

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ούτε σωματείο λειτουργεί (ο συνδικαλισμός «απαγορεύεται» με την ποινή της απόλυσης), οι εργαζόμενοι (σύμφωνα με καταγγελίες τους) εξαναγκάζονται να δουλέψουν 13 και 14 ώρες την ημέρα μέχρι να συμπληρώσουν 8ωρο, αφού χτυπάνε κάρτα κάθε φορά που σταματάει η παραγωγή ή αρχίζει, προκειμένου να εμφανίζεται σαν εργάσιμος χρόνος μόνο αυτός κατά τον οποίο δουλεύουν οι μηχανές και οι εργάτες παράγουν κέρδη για την εργοδοσία. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι επίσης χαρακτηριστικό και για το τι ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους στα πλαίσια της συζήτησης για την Πράσινη Βίβλο, αλλά και το πώς φαντάζονται οι εργοδότες ότι θα λειτουργήσει στην πράξη και προς όφελος της κερδοφορίας τους το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργή» και «ανενεργή» περίοδο.

Ο... καταναλωτής

«Η μεγάλη δύναμη δε βρίσκεται μόνο στους νόμους και στην εφαρμογή των νόμων αλλά και στα χέρια του ίδιου του καταναλωτή ο οποίος ερευνά, ψάχνει, αναφέρει και καταγγέλλει περιστατικά τα οποία παραβιάζουν τη νομοθεσία». Μ' αυτά τα λόγια περιέγραψε χτες το... όραμα της κυβέρνησης, που θέλει να υλοποιήσει με τον τελευταίο νόμο για τον καταναλωτή, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Η αγορά της απόλυτης ασυδοσίας της κερδοσκοπίας διανθίζεται και με αυταπάτες ότι δήθεν οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να την επηρεάσουν και να προστατευτούν. Και ας έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή ότι προστασία των καταναλωτών από τους κερδοσκόπους της αγοράς ουδέποτε υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει αφού οι νόμοι και η πολιτική των κυβερνήσεων αυτούς που προστατεύουν είναι οι επιχειρηματίες και τα κέρδη τους.

Επιμόρφωση από ιδιώτες;

Ρόλο πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων φαίνεται ότι αναλαμβάνει η Νομαρχία Αθηνών. Στους κόλπους των υπαλλήλων της κυκλοφόρησε έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας και την υπογραφή της αρμόδιας προϊσταμένης της Κεντρικής Γραμματείας, με το οποίο καλούν το προσωπικό να επιμορφωθεί στην εταιρεία «Βαθμηδόν». Συγκεκριμένα, ενημερώνονται οι υπάλληλοι για τις εκπτωτικές προσφορές της εν λόγω εταιρείας στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους ίδιους και τους συγγενείς τους.

Το θέμα έφερε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Αλεξάνδρα Μπαλού, ζητώντας εξηγήσεις για το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Απαντώντας ο Νομάρχης, Γ. Σγουρός, ισχυρίστηκε άγνοια και αναρωτήθηκε πώς διακινήθηκε ένα τέτοιο έγγραφο και μάλιστα με εντολή προϊσταμένης. Με τη σειρά μας αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται από μια προϊσταμένη και μόνον...

Τι φοβούνται;

Να παρεμποδίσει τη συνάντηση και ενημέρωση των εργαζομένων του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» της Πάτρας, με κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και μέλη του ΔΣ του κλαδικού σωματείου των ιδιωτικών κλινικών της πόλης, που επισκέφτηκαν το θεραπευτήριο, επιχείρησε η διοίκησή του.

Οι συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ επισκέφτηκαν το θεραπευτήριο προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, αλλά και να τους καλέσουν στη σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Αλλά ο διοικητικός διευθυντής του θεραπευτηρίου Πέτρος Μπάκουλας επιστράτευσε τους σεκιουριτάδες και επιχείρησε να εμποδίσει την περιοδεία με φαιδρές δικαιολογίες και εκφράσεις του τύπου «εδώ είναι σπίτι μου» κ.ά. Και όταν οι συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ επέμειναν να συναντηθούν με τους εργαζόμενους, έσπευσε - στο ίδιο περίπου πνεύμα - και ο πρόεδρος του θεραπευτηρίου Φώτης Παπαβασιλόπουλος, πρώην διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, με την αποφασιστική στάση των συνδικαλιστών της ΟΣΝΙΕ, η περιοδεία έγινε και ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι. Και, βέβαια, η φωνή των αγωνιστών συνδικαλιστών θα εξακολουθήσει να ακούγεται στο θεραπευτήριο, όσο και αν φοβάται τη δράση του σωματείου η διοίκηση του «Ολύμπιον».

Με σκονάκια του ΠΑΣΟΚ

Με επιχειρήματα βγαλμένα στην κυριολεξία από προχτεσινό δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Πρετεντέρης από τη στήλη του στο «Βήμα» προσπαθεί να συκοφαντήσει το ΚΚΕ ως προς τη θέση του για το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων. Ο αρθρογράφος ωρύεται επειδή το ΚΚΕ αναδεικνύει τη συνενοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο έγκλημα σε βάρος της περιουσίας των εργαζομένων, αφού τα δυο κόμματα από κοινού αποφάσισαν να παίζονται στον τζόγο των χρηματιστηρίων και γενικότερα στην αγορά τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο Γ. Πρετεντέρης δανείζεται στοιχεία από τη «λίστα» που μοίρασε το ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους προχτές, σύμφωνα με την οποία τη διετία 2005 - 2006, επί κυβέρνησης ΝΔ, «1,8 δισ. ευρώ μετακινήθηκαν από ομόλογα με σταθερή και εγγυημένη απόδοση σε τραπεζικά προϊόντα υψηλού ρίσκου και αμφιλεγόμενης απόδοσης». Και εγκαλεί το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», γιατί δεν εναρμονίζονται με τη βολική για το ΠΑΣΟΚ σκανδαλολογία και την αποπροσανατολιστική κουβέντα περί «διαφάνειας», αλλά, αντίθετα, αναδεικνύουν τις ευθύνες και των δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο τζογάρισμα των αποθεματικών.

Αντί άλλης απάντησης, παραπέμπουμε τον Γ. Πρετεντέρη στο κυριακάτικο φύλλο του «Ρ» (24-25/3/2007), όπου παρουσιάζεται με αδιάσειστα στοιχεία η διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Εκεί, λοιπόν, ο αρθρογράφος του «Βήματος» θα «ανακαλύψει» αυτό που ήδη ξέρει και με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει, επειδή ακριβώς ξεγυμνώνει την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ ότι: Με αλλεπάλληλους νόμους της ΝΔ (1992) και του ΠΑΣΟΚ (1995, 1999, 2002) θεσμοθετήθηκε και επεκτάθηκε το πολύμορφο τζογάρισμα των αποθεματικών. Αλλά και πολύ πριν το 1992, το ξεζούμισμα των αποθεματικών αποτελούσε «δεύτερη φύση» των κυβερνήσεων του δικομματισμού, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τα χρήματα που ποτέ δεν αποδόθηκαν στα Ταμεία από το κράτος κατά παράβαση των νόμων μετά το 1992.

Αν, μάλιστα, ο Γ. Πρετεντέρης κάνει τον κόπο να γυρίσει και σελίδα στο συγκεκριμένο φύλλο του «Ρ», τότε θα διαπιστώσει το εξής ενδεικτικό στοιχείο: Μόνο τη διετία 1999 - 2000, ελέω της πρασινογάλαζης νομοθεσίας, μόνο τα Ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης, απώλεσαν από τα αποθεματικά τους μέσω του χρηματιστηρίου πάνω από 1,3 δισ. ευρώ! Χασούρα που έφτασε συνολικά τα 2,28 δισ. ευρώ μέχρι το 2001 και μεταφράζεται σε ληστεία από το κεφάλαιο της τάξης του 43% επί της αρχικά επενδεδυμένης αξίας των αποθεματικών.

Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δε βολεύει το ΠΑΣΟΚ. Και δικαιολογημένα εκνευρίζεται ο Γ. Πρετεντέρης, βλέποντας ότι το ΚΚΕ δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένο, στο όνομα ενός πραγματικού σκανδάλου, όπως είναι αυτό της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», να αθωώσει το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες του στο ληστρικό τζογάρισμα των αποθεματικών. Υπάρχει όμως και ο ανομολόγητος στόχος του αρθρογράφου. Ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βγάλει λάδι το «νόμιμο τζογάρισμα» και μάλιστα με όρους ...διαφάνειας. Στο οποίο όλοι τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) συμφωνούν, επειδή ακριβώς αφορά στη ζωτική ανάγκη του κεφαλαίου να κερδοσκοπεί σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων, της περιουσίας δηλαδή των εργαζομένων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Περί ... διαφθοράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ κυβέρνησης παραμένει η «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά, κατά τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη. Το πρόβλημα είναι πως παραμένει και η ...απόλυτη ανοχή στις πολιτικές που τη γεννάνε.

Απλό παράδειγμα: Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι θα ελέγξει μέχρι κεραίας την υπόθεση «Ακρόπολις». Παρ' όλα αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν απολύτως νόμιμα να τζογάρουν τα χρήματα των ασφαλισμένων στις χρηματαγορές.

Επίσης οι δήμοι και οι κοινότητες θα συνεχίσουν να εμπλέκονται με τους δαιδαλώδεις διαδρόμους των ευρωκονδυλίων, τα Μέσα Ενημέρωσης να μην ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα κυριαρχούν και τόσα άλλα.

Είναι προφανώς θέμα χρόνου να ανακαλυφθεί το ...επόμενο σκάνδαλο και φυσικά να αξιοποιηθεί ανάλογα από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Από αυτούς δηλαδή που συμφωνούν, διατηρούν και ενισχύουν την όλη κατάσταση.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ προοπτικές των επιχειρήσεων στο χώρο του λιανικού εμπορίου, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, αφού όπως είπε η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Σωστή ...εν μέρει η επισήμανση. Οντως, για κάποιες επιχειρήσεις οι καταστάσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο. Μόνο που πρόκειται για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πολυεθνικές και τα παρακλάδια τους. Απόδειξη ότι «σαρώνουν» κάθε αγορά.

Το πώς παράγουν τα προϊόντα που διαθέτουν είναι φυσικά μια ...άλλη ιστορία, που πρέπει να την ψάξει κανείς σε παιδάκια που δουλεύουν σε αλυσίδες παραγωγής στην Αφρική και σε πλωτά «εργοστάσια» πάμφθηνης εργασίας κάπου στον Ινδικό Ωκεανό.

Οσο για τους Ελληνες μικρομεσαίους, το ...ευοίωνο μέλλον τους βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα στραγγαλιστικά δάνεια των τραπεζών, στις κατά καιρούς φοροεπιδρομές και στον «υγιή» ανταγωνισμό που τους εξαφανίζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Καμουφλάζ με τον... διάλογο

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της κυβέρνησης καθιέρωσε τον όρο του «απασχολήσιμου» εργαζόμενου, ενώ σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις προγραμματικές του θέσεις τάσσεται υπέρ της διαρκούς εργασιακής περιπλάνησης, της υποαπασχόλησης, της ημιαπασχόλησης, της ημιανασφάλιστης εργασίας και της διά βίου κατάρτισης.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που βαδίζει χέρι - χέρι με την κυβέρνηση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προσπαθεί εναγωνίως ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού να εμφανίσει τα αποτελέσματα της κοινής πολιτικής τους (αύξηση της ανεργίας, των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ελαστικό 8ωρο) σαν αποτέλεσμα των χειρισμών της ΝΔ. Ετσι νέο πεδίο... αντιπαράθεσης, βρήκε προχτές το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το κείμενο της «πράσινης βίβλου», το οποίο προσπάθησε να το εμφανίσει «σαν συντηρητική αναδίπλωση σε σχέση με τη στρατηγική της Λισαβόνας»... κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υποβάθμισε το διάλογο και τη σημασία της υιοθέτησής της». Πίσω βέβαια από αυτό τον «ελιγμό» του το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κρύψει ότι επί της ουσίας συμφωνεί με το περιεχόμενό της, αφού έρχεται ακριβώς να προωθήσει νέες αντεργατικές ανατροπές προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και να ενισχύσει τη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία εξάλλου φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ...

Οπορτουνιστές, ΣΥΝέταιροι...

Ακολουθώντας τη γραμμή σύμπραξης με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) συνεχίζει την ίδια τακτική να κατεβαίνει σε κοινά ψηφοδέλτια, με φανερό στόχο να χτυπηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν εμποδίζει τους οπορτουνιστές να επιτίθενται δημαγωγικά στο ΠΑΜΕ, προσποιούμενοι τους πολέμιους της νόθευσης των συσχετισμών και τους υπερασπιστές της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων, την οποία υποτίθεται πως έχουν κορόνα στο κεφάλι τους.

Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια (που κόντυναν ακόμα περισσότερο από τα στοιχεία που τις προηγούμενες μέρες έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη της ΔΑΣ, σχετικά με τις «κουμπαριές» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ στα ψηφοδέλτια Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών), ας απαντήσουν τα στελέχη του ΣΥΝ:

Ερώτημα 1ον: Ο Ιωάννης Χαλικιόπουλος, ο οποίος στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας το περασμένο Σάββατο συμμετείχε στο κοινό με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ψηφοδέλτιο, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, είναι ή δεν είναι στέλεχος του ΣΥΝ και μάλιστα μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας; Αυτή η συνήθης πρακτική για τον ΣΥΝ, είναι ή δεν είναι η πεμπτουσία της νόθευσης της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων και της διαστρέβλωσης των πραγματικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα;

... και απεργοσπάστες

Ερώτημα 2ον: Ποια «ενότητα της εργατικής τάξης» και ποια «πραγματική βούληση των εργαζομένων» (που ανέδειξαν τις ταξικές δυνάμεις στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος) εξυπηρετούν ακριβώς οι συνδικαλίστριες του ΣΥΝ Ντίνα Ταχταλίδου και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλη αμφότερες στο ΔΣ του Συνδικάτου Ιματισμού της Θεσσαλονίκης (η δεύτερη μάλιστα μέλος και της διοίκησης του ΕΚΘ), με την άρνησή τους το κλαδικό σωματείο να κηρύξει απεργία για σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση της ΟΕΚΙΔΕ; Είναι ή δεν είναι η παράταξή τους που στο πρόσφατο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ συμμετείχε επίσης σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ για την ανάδειξη νέου ΔΣ; Στο ίδιο Συνέδριο, συγκρότησαν ή όχι κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ για την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ; Εξέλεξαν μάλιστα οι τρεις τους σαν μοναδική αντιπρόσωπο την Ντ. Ταχταλίδου, επιβραβεύοντας έτσι την καθοριστική συμβολή της παράταξης του ΣΥΝ στο αντι - ΠΑΜΕ μέτωπο.

Είναι φανερό πως με την τακτική τους στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οπορτουνιστές δύο πράγματα εξυπηρετούν αληθινά: την ενότητα στην απεργοσπασία και την πραγματική βούληση να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ και μέσω αυτού τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Πάντα άξιοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σκοτώνουν» την υγεία του λαού

Τα στοιχεία για τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», είναι αποκαλυπτικά ως προς την πολιτική που ασκούν για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στον πιο ευαίσθητο για τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων τομέα. Ναι, η υγεία ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται. Είναι αγαθό και μάλιστα κοινωνικό, αφού η ζωή των ανθρώπων πρέπει να είναι υπόθεση όχι ατομική, όπως την έχει καταντήσει η βάρβαρη κοινωνία της εκμετάλλευσης, αλλά κοινωνική.

Η κοινωνία που έχει θεμέλιό της την ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία και «θεό» και κινητήριο μοχλό της το νόμο του κέρδους δε νοιάζεται για τη ζωή και την υγεία των εργατών και των παιδιών τους, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, τη δύναμή τους την αγοράζουν ολοένα και πιο φτηνά οι εκμεταλλευτές για να αυξάνει ο πλούτος τους και δε δίνουν δεκάρα ούτε για τις αρρώστιες που τους χτυπούν, ούτε για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ούτε πολύ περισσότερο για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας για τους «πληβείους». Τους έχουν αναλώσιμο, καύσιμη ύλη στις μυλόπετρες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Και επειδή στο σάπιο μονοπωλιακό καπιταλισμό η αντίδραση αποτελεί το οξυγόνο της ζωής μιας κοινωνίας ποτισμένης ως το μεδούλι με το αδηφάγο κέρδος και όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα και μόνο εμπόρευμα, το αχόρταγο κυνήγι της επιχειρηματικής δράσης δεν αφήνει έξω απ' αυτήν ούτε αυτό τον τομέα της Υγείας.

Αυτή η πολιτική ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης στην Υγεία έφερε ως τώρα τα εξής αποτελέσματα: Το Σεπτέμβρη του 2005 οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν σε 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας, δίνοντας στη χώρα μας την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ποσοστό αυτό ξεπερνά και αυτό το αντίστοιχο 55,7% των ΗΠΑ, όταν το 2004 οι ιδιωτικές δαπάνες ήταν 46,1%. Από τα στοιχεία γίνεται φανερό πως για το κεφάλαιο έχει ήδη διαμορφωθεί ένας παραδεισένιος κερδοφόρος τομέας, αφού την περίοδο 1997-2004 ο τζίρος των επιχειρήσεων Υγείας αυξήθηκε κατά 134,2%. Ετσι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν άγρια χαράτσια για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες, πατώντας κυριολεκτικά στο λαιμό αυτών που για να καλύψουν τις ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να πληρώσουν το πανάκριβο αγαθό της υγείας που τους στερεί η άκρατη πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Ταυτόχρονα, με Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται και που αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φορτώνουν με νέα βάρη τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοστολογώντας τις ιατρικές πράξεις, που θα έπρεπε να καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Και προσφέρουν νέα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα με λεφτά των ασφαλισμένων, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία συμβάλλονται για ιατρικές εξετάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2737/99 έβαλε το ΙΚΑ να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. δραχμές για ιατρικές πράξεις πριν το 1998 που κοστολογήθηκαν παραπάνω!

Τα γαλαζοπράσινα χαράτσια θα συνεχίσουν να επιβάλλονται στους ανθρώπους του μόχθου. Μονόδρομος για την αντιμετώπισή τους είναι ο αγώνας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ