Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Γιακουμάτος και η ... ψυχή του

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τους αστυνομικούς, ειδικά εδώ στο υπουργείο Απασχόλησης, όταν έρχονται οι διαδηλωτές, τους λυπάται η ψυχή μου. Το τι ξύλο τρώνε... για ένα μεροκάματο...». Αυτό δήλωσε τις προάλλες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Είχε, βέβαια, προηγηθεί - και βάλει τα πράγματα στη θέση τους - ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος, σε ένα ρεσιτάλ αποθέωσης της Αστυνομίας, είχε μιλήσει «για τα αμίλητα, ακούνητα και ηρωικά ΜΑΤ», τα οποία οι διαδηλωτές(;) «τα βαράνε, τα κλοτσάνε, τα χτυπάνε χωρίς σταματημό».

Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι η συμπάθειά του και η ...αγωνία του είναι για τις ...μονάδες των κατασταλτικών μηχανισμών. Το γεγονός ότι αυτοί που διαδηλώνουν μπροστά στο υπουργείο είναι είτε άνεργοι, είτε απολυμένοι, είτε στην καλύτερη περίπτωση εργαζόμενοι που παίρνουν τόσα χρήματα όσα ξοδεύει ο ίδιος σε ...βενζίνη για τις μετακινήσεις του στα ...κανάλια, καταδεικνύει μάλλον πως δεν είναι ...άξιοι για τη συμπόνια του. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε: Επί των ημερών του, περισσότεροι από 400 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα» (έτσι τα χαρακτηρίζουν - σημειώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του). Για όλους αυτούς δε «λυπάται η ψυχή του», και ούτε πρόκειται, αφού η πολιτική του υπηρετεί την εργοδοσία, την άμεσα υπεύθυνη για τα «ατυχήματα». Για να ξέρουμε τι λέμε.

Το... «άγχος» της «διαφάνειας»

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα κατασκευάσει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κρατικά κτίρια, συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το «ΒΗΜΑ» δημοσίευσε στην πρώτη του σελίδα, ένα σχόλιο, όπου φανέρωνε όλο το «άγχος» του για τα έργα αυτά: «καλό θα ήταν η κυβέρνηση να καταστήσει από την αρχή διαφανέστατες διαδικασίες αποτίμησης και αποπληρωμής των συγκεκριμένων έργων», αναφέρει, διότι αλλιώς τα έργα αυτά θα «κοστίσουν πανάκριβα» και «ο μηχανισμός των συμπράξεων θα καταρρεύσει»!

Ποιο είναι το άγχος τους; Μα, φυσικά, να μην καταρρεύσει ο «μηχανισμός των συμπράξεων»! Το ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι βάζουν χέρι σε μια σειρά από δημόσιους οργανισμούς, καθόλου δεν τους απασχολεί. `Η, μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Θέλουν, το ιδιωτικό κεφάλαιο να καταληστεύσει τον δημόσιο πλούτο, όσο πιο γρήγορα και όσο πιο ανενόχλητα. Και επειδή, δεν έχουν πού να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση, εκείνο που ζητούν είναι...«διαφάνεια», αν και, επί της ουσίας, στηρίζουν και προωθούν το μέτρο. Είναι προφανές πως, το ίδιο «άγχος», μοιράζεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, συμφωνεί με όλα τα μέτρα που ενισχύουν το κεφάλαιο (και κατ' επέκταση τη διαφθορά του κεφαλαίου), αλλά κατά τ' άλλα, με υποκρισία, ζητά «διαφάνεια»...

Ο ... «πράσινος» Μετροπόντικας

Τουλάχιστον άστοχη είναι χτεσινή η έμπνευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά να δώσει στον «μετροπόντικα» που θα διανοίξει τη σήραγγα της επέκτασης του μετρό προς το Ελληνικό το όνομα του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Νίνη. Κι αυτό για δύο λόγους:

  • Οπως είναι γνωστό, στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται για να βγει... δεύτερος! Εκτός κι αν έτσι ο υπουργός θέλει να μας προετοιμάσει από τώρα για ενδεχόμενες - και κοστοβόρες - καθυστερήσεις στην κατασκευή της σήραγγας...
  • Οπως επίσης είναι γνωστό, η πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Ελληνικό δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα για το γήπεδο αυτό να «θυσιαστεί» ένας άλλος ελεύθερος χώρος στον Ελαιώνα. Τώρα εκκρεμεί η πρόθεση του υπουργού - και συνολικότερα της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, βέβαια - για οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπου και κατευθύνεται το μετρό, αντί να γίνει εκεί Μητροπολιτικό Πάρκο. Απορούμε, λοιπόν, κάτω από τις συνθήκες αυτές πώς μπορεί ο υπουργός και τα βλέπει όλα «πράσινα»;
Γέμισε ο κόσμος όπιο

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασε η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν! Αυτό υποστηρίζει η νέα σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία, επί της ουσίας, παραδέχεται, με έμμεσο τρόπο, ότι οι κατοχικές δυνάμεις ούτε έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη χώρα, ούτε φυσικά βρίσκονται εκεί για τους λόγους τους οποίους πολλάκις είχαν αναφέρει, παλαιότερα, μεταξύ των οποίων φιγουράριζε σε πρώτη θέση και ο περιορισμός της παραγωγής οπίου.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 25% το 2006 και συνεχίζει να καλύπτει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, αγγίζοντας πλέον επίπεδα ρεκόρ. Βέβαια, ενδιαφέρον θα είχε να διευκρινιστεί και ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από την παραγωγή οπίου. Μήπως οι «μουτζαχεντίν της ελευθερίας», που συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις και πολλοί από αυτούς κάθονται σήμερα σε βουλευτικές έδρες, για να ψηφίζουν τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της αμερικανοκινούμενης «εξέγερσης των Ταλιμπάν» κατά των Σοβιετικών; Λέμε, μήπως;;;

Πρόγραμμα αντιλαϊκής πολιτικής

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες: Η μια είναι αυτή της υποκρισίας και της εξαπάτησης του λαού με δήθεν φιλολαϊκές προτάσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαχείριση της φτώχειας, ως ένα προπέτασμα καπνού για το νέο πόλεμο που προαναγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα. Η άλλη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή της ειλικρίνειας, που απευθύνεται στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες και γενικότερα στην πλουτοκρατία, στους οποίους όχι απλώς κλείνει το μάτι, αλλά προσπαθεί ανοιχτά να τους πείσει ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους εξασφαλίσει καλύτερη κερδοφορία. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από μια σειρά αόριστες, γενικές και επαναλαμβανόμενες επί χρόνια, προτάσεις δεν υποβαθμίζει τις πολιτικές στοχεύσεις και το ρόλο του, που, εκτός των άλλων, είναι και προπαγανδιστικό εργαλείο ενόψει των εκλογών.

Στόχος τους είναι να κρύψουν από το λαό αυτά που του επιφυλάσσουν, αλλά και ταυτόχρονα να τον κάνουν να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, αλλά και τη σημερινή του στάση ως αντιπολίτευσης, απέναντι στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που είναι στάση συναίνεσης και συμπόρευσης σε όλα τα βασικά και θεμελιώδη ζητήματα. Εξάλλου, πρόσφατη είναι η «εποικοδομητική» τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο οποίος ζήτησε να μην αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο και έκανε συμπληρωματικές προτάσεις προς την υπουργό Παιδείας.

Το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία, δυνατή Ελλάδα», με το οποίο τιτλοφορείται το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επιδέχεται ανάγνωσης όχι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης. Η «δίκαιη κοινωνία» είναι αυτή που διέπεται από το «δίκαιο» που έχουν θεσπίσει οι βιομήχανοι για τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους. Η, δε, «δυνατή Ελλάδα» είναι αυτή των οικονομικών δεικτών που αφορούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια τέτοια Ελλάδα προϋποθέτει κι άλλα κίνητρα υπέρ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και του κάθε είδους «επενδυτή». Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε αύξηση που προβλέπει για την Παιδεία, την ανεργία, την Υγεία, την απασχόληση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά νέα κίνητρα και νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ώστε να ενισχυθεί η συγκεντροποίησή του, οι ιδιωτικοποιήσεις και, γενικά, οι απελευθερώσεις στη δράση του.

Το πλέον αποκαλυπτικό, όμως, στοιχείο της ουσίας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από την υποδοχή που έτυχε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ως «κακό αντιγραφέα» της κυβερνητικής πολιτικής. Το γαϊτανάκι, σε σχέση με τη διεκδίκηση της πατρότητας των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κρατάει από παλιά. Αλλωστε και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, η ΝΔ «διαμαρτυρόταν» γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της «έκλεβε» το πρόγραμμά της, ενώ επί ημερών κυβέρνησης της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έχει βγει, αντίστοιχα, «διαμαρτυρόμενο». Σήμερα, όμως, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες, ώστε οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να περιμένουν τίποτα το καλό ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο αν εγκαταλείψουν και τα δύο κόμματα, παλεύοντας παράλληλα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους, υπέρ των δικών τους δικαιωμάτων, υπάρχει ελπίδα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Αστυνόμευση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗ ΜΑΘΑΤΕ ΤΗΝ απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Αμυνας; Θα στείλει (και) η Ελλάδα δικαστικούς, νομικούς και αστυνομικούς, προκειμένου να βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο!

Εν ολίγοις θα εξάγουμε (μαζί με όλες τις χώρες της ΕΕ) αυτούσιο το σύστημα των κατασταλτικών μηχανισμών που διαθέτουμε, προκειμένου, λέει, και αυτές οι χώρες να δημιουργήσουν τέτοιους θαυμάσιους θεσμούς.

Ποιο είναι το απλό συμπέρασμα που προκύπτει - μεταξύ άλλων - από αυτήν την ιστορία; Οτι έχουμε ένα τέτοιο σύστημα αστυνόμευσης και δικαιοσύνης, που είναι κατάλληλο να αποσταλεί και να λειτουργήσει ακόμη σε χώρες υπό κατοχή!

Κατά τα άλλα, ο Ευάγγελος Αντώναρος επέμενε χτες πως ούτε αστυνομική βία ασκείται κατά του αγώνα των φοιτητών, ούτε προσπάθεια να συκοφαντηθούν - τρομοκρατηθούν γίνεται. Λες και δε βλέπουμε τι ακριβώς γίνεται, ή δεν είναι γνωστοί οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται.

Οσο για τα τηλεοπτικά κανάλια, έχουν προφανώς φθάσει σε κατώτατα επίπεδα ευτελισμού, προσπαθώντας να μετατρέψουν - στα μάτια των τηλεθεατών - τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, σε υπόθεση «ομάδων» που τσακώνονται, ή σε ειδησεογραφία κινδυνολογίας.

Κι ας μην υποκρίνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τι παιγνίδι παίζουν οι παρουσιαστές και οι σχολιο-παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων. Το κάνουν συνειδητά και όσο οξύνονται οι καταστάσεις, τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτονται.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΟΥΝ χωράφια και οικόπεδα λόγω του Κτηματολογίου, λέει ο Γιώργος Σουφλιάς και δεν πρέπει - υποστηρίζει - να φοβάται κανένας κάτι τέτοιο.

Αυτό θα το δούμε. Εκείνο, όμως, για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι πως με την ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης ο κοσμάκης θα έχει πληρώσει μια περιουσία και οι μεγαλογαιοκτήμονες τίποτε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Χώρια, που θα βγουν και ...ενισχυμένοι με δασικές εκτάσεις και παραθαλάσσια μέρη, όπου θα μπορούν να «επενδύσουν» ανενόχλητοι.

Πού ντροπή και πού φιλότιμο...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο κ. Αλογοσκούφης με την ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική του στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ προχώρησε σε πρωτοφανή αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς προς τους έχοντες και κατέχοντες. Ηλθε η ώρα της αναδιανομής εισοδήματος, υπέρ αυτών που έχουν ανάγκες, υπέρ αυτών που συμβάλλουν με την εργασία τους και τον κόπο τους στην ανάπτυξη και στη δημιουργία πλούτου σ' αυτήν τη χώρα». Πρόκειται για ανακοίνωση - απάντηση της κ. Β. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ...

Ωστε έτσι, λοιπόν. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ υπέρ της αναδιανομής του εισοδήματος. Υπέρ των φτωχών, εννοείται, και σε βάρος των πλουσίων. Πάντα, ήταν υπέρ της αναδιανομής του εισοδήματος το ΠΑΣΟΚ. Είχε μεγάλη ευαισθησία σε τέτοιου είδους θέματα. Οπως την περίοδο 1994 - 1996, με την επιχείρηση «βουλκανιζατέρ» έπαιρνε μέτρα αναδιανομής υπέρ των αγροτών στα Τέμπη. Οπως μπροστά στο Μαξίμου, με την παρουσία και τη ...δραστηριότητα των ΜΑΤ αναδιένειμε το εισόδημα υπέρ των συνταξιούχων... Οπως με τα μέτρα Αρσένη για την Παιδεία, όπως με την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος τιμώρησε τους ...τραπεζίτες, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων τιμώρησε τους ...εργοδότες, όπως με την είσοδο στην ΟΝΕ κατάφερε συντριπτικό πλήγμα σε βάρος της ...οικονομικής ολιγαρχίας.

Ηταν ακριβώς το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του, που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στη ΝΔ. Και σήμερα έχουν από κοινού στήσει μια νέα κακόγουστη φάρσα, εξαγοράς της λαϊκής συνείδησης. Χωρίς ντροπή και χωρίς φιλότιμο. Αλλα ποιος έχασε την ντροπή και το φιλότιμο για να τα βρουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;

«Χαμός στο ίσιωμα»

Πολύ ήπια αποδεικνύεται η έκφραση «χαμός στο ίσιωμα», που χρησιμοποίησε πριν λίγες μέρες ο «Ρ» όσον αφορά τα τεκταινόμενα με επίκεντρο το Ασκληπιείο Βούλας και «παίκτες» το υπουργείο Υγείας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) και την «Marfin» (μέσω του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία»).

Τρεις φορές - συνεχόμενα - έβγαλε ανακοινώσεις ο Ερυθρός. Δύο φορές έβγαλε ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας και μία το «Υγεία». Ο ΕΕΣ απ' τις αρχικές απειλές ότι θα διεκδικήσει με κάθε μέσο ό,τι του ανήκει, χτες δήλωσε πως «προχωρά με ταύτιση προς τις απόψεις του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τα θεσμικά θέματα για την παγίωση της καινούριας σύμβασης που θα διέπει όλο το πλέγμα των σχέσεων Πολιτείας και ΕΕΣ».

Σε τι θα μεταφραστεί αυτή η ταύτιση, θα το δούμε στο μέλλον, όταν θα γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της καινούριας σύμβασης. Αλλωστε, απ' τη σύμβαση κράτους - ΕΕΣ θα εξαρτηθεί και η μορφή της τελικής συμφωνίας μεταξύ «Υγεία» - ΕΕΣ για την ανέγερση και λειτουργία μαιευτικής κλινικής του «Υγεία» στο οικόπεδο του «Ασκληπιείου» Βούλας. Τα προς επένδυση κεφάλαια παρουσιάστηκαν πολύ μεγάλα και επομένως και το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα θα συνοδεύεται - όχι λόγω του χαρακτήρα της - και από ωδίνες.

Για τον... καταναλωτή

Την «Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή» θα... «γιορτάσουν», λέει, πάλι στις 15 Μάρτη η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καλώντας τους καταναλωτές να «γιορτάσουν» μαζί τους. Χέρι χέρι οι εκφραστές και οι υποστηρικτές της πολιτικής που οξύνει τα καθημερινά ανυπέρβλητα αδιέξοδα για τους εργαζόμενους, την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα ενισχύοντας με κάθε τρόπο τη συσσώρευση κερδών για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές το... γιορτάζουν κιόλας στις 15 Μάρτη! Η ΕΣΕΕ, μάλιστα, ζητάει να επαναληφθεί η περσινή κοροϊδία των τριών ημερών με χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Γιατί, λέει, πέρσι ανταποκρίθηκε ο «εμπορικός κόσμος σε μεγάλο βαθμό» και «οι καταναλωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πραγματικά χαμηλότερες τιμές της αγοράς». Η υποκρισία τους δεν έχει πάτο!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενιαία λαϊκή απάντηση

Στις 8 και 9 Μάρτη συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Εαρινή Σύνοδος της ΕΕ, με τη συμμετοχή των 27 αρχηγών των κρατών - μελών. Η ατζέντα της Συνόδου έχει καθοριστεί προ πολλού. Η πρόοδος στην εφαρμογή της στρατηγικής της «Λισαβόνας», εργασιακά και θέματα Ενέργειας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, με στόχο το επόμενο διάστημα να επιταχυνθούν οι ανατροπές σε όλα τα μέτωπα, όπως επιτάσσει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, η αύξηση της κερδοφορίας και η τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του. Επί της ουσίας, αυτό για το οποίο γίνεται λόγος, είναι η ένταση των αναγκαίων, για το κεφάλαιο, στρατηγικών παρεμβάσεων στα κράτη - μέλη, ώστε να μειωθεί η τιμή στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη.

Τίποτα δε μένει έξω από το πεδίο της αντιδραστικής επίθεσης. Μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα συνθλίβονται στη μέγκενη των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, καθώς στα πλαίσια της λεγόμενης «Πράσινης Βίβλου» για το Εργατικό Δίκαιο νέες ανατροπές μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη: Απελευθέρωση απολύσεων, χτύπημα και κατάργηση των συλλογικών Συμβάσεων, διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, παραπέρα ελαστικοποίηση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα αμφισβητούνται συθέμελα, με το κεφάλαιο να ανακοινώνει πλέον απροκάλυπτα τις προθέσεις του: Μείωση των συντάξεων, πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι δηλώσεις Αναλυτή, τη βδομάδα που πέρασε, είναι ενδεικτικές μόνο των όσων ετοιμάζονται για τους εργαζόμενους, κύρια τους νέους.

Η Παιδεία και η ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης καίριας σημασίας ζήτημα για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι η στρατηγική της Λισαβόνας βρίθει από αναφορές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε η εκπαίδευση να υποταχτεί στις επιχειρήσεις και την κερδοσκοπία τους, να βαθύνει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της. Γέννημα - θρέμμα αυτής της διακηρυγμένης θέσης είναι και οι προωθούμενες αλλαγές σήμερα και στη χώρα μας, με κύριους θιασώτες την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Τούτες τις μέρες, με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο, έρχεται στην επιφάνεια μια ακόμα από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ: Το χτύπημα των μικρομεσαίων αγροτών και η εξαθλίωσή τους, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Η κραυγή αντίδρασης από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι χαρακτηριστική.

Είναι φανερό ότι το κεφάλαιο προωθεί ενιαία τη στρατηγική του, επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα, προβάλλει το σύνολο των θέσεών του, απαιτώντας εδώ και τώρα παρεμβάσεις για τα κέρδη του. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η ανάγκη κοινής δράσης των εργαζόμενων, της νεολαίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων τους και με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, γίνεται επιτατική όσο ποτέ. Είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να θορυβήσει το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Να ανακόψει την επιθετικότητά του, να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Συνομιλίες αλά «Ραμπουγέ»

Κάτι από το άρωμα του «Ραμπουγέ» είχαν χτες οι δήθεν συνομιλίες της Βιέννης μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Οι διαπραγματευτικές ομάδες συμφώνησαν ότι διαφωνούν, γνωρίζοντας βέβαια εκ των προτέρων και τη ματαιότητα των συνομιλιών και ότι έπρεπε να παίξουν το ρόλο τους μέχρι τέλους. Μιας που δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη φιέστα του θιασάρχη Μάρτι Αχτισαάρι, έπρεπε τουλάχιστον να υποδυθούν τους «διαπραγματευτές», γνωρίζοντας (όπως και στις συνομιλίες στο Ραμπουγέ της Γαλλίας προ των ΝΑΤΟικών επιθέσεων του '99) πως οι θέσεις τους ελάχιστα μετρούν μπροστά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Και πως η απόφαση για το καθεστώς του Κοσσόβου στα Ηνωμένα Εθνη θα είναι ίδια και απαράλλακτη με αυτήν του Αχτισαάρι. Εάν, βεβαίως, το επιτρέψει και τούτη τη φορά εσωτερικός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ