Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πρόγραμμα αντιλαϊκής πολιτικής

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες: Η μια είναι αυτή της υποκρισίας και της εξαπάτησης του λαού με δήθεν φιλολαϊκές προτάσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαχείριση της φτώχειας, ως ένα προπέτασμα καπνού για το νέο πόλεμο που προαναγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα. Η άλλη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή της ειλικρίνειας, που απευθύνεται στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες και γενικότερα στην πλουτοκρατία, στους οποίους όχι απλώς κλείνει το μάτι, αλλά προσπαθεί ανοιχτά να τους πείσει ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους εξασφαλίσει καλύτερη κερδοφορία. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από μια σειρά αόριστες, γενικές και επαναλαμβανόμενες επί χρόνια, προτάσεις δεν υποβαθμίζει τις πολιτικές στοχεύσεις και το ρόλο του, που, εκτός των άλλων, είναι και προπαγανδιστικό εργαλείο ενόψει των εκλογών.

Στόχος τους είναι να κρύψουν από το λαό αυτά που του επιφυλάσσουν, αλλά και ταυτόχρονα να τον κάνουν να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, αλλά και τη σημερινή του στάση ως αντιπολίτευσης, απέναντι στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που είναι στάση συναίνεσης και συμπόρευσης σε όλα τα βασικά και θεμελιώδη ζητήματα. Εξάλλου, πρόσφατη είναι η «εποικοδομητική» τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο οποίος ζήτησε να μην αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο και έκανε συμπληρωματικές προτάσεις προς την υπουργό Παιδείας.

Το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία, δυνατή Ελλάδα», με το οποίο τιτλοφορείται το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επιδέχεται ανάγνωσης όχι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης. Η «δίκαιη κοινωνία» είναι αυτή που διέπεται από το «δίκαιο» που έχουν θεσπίσει οι βιομήχανοι για τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους. Η, δε, «δυνατή Ελλάδα» είναι αυτή των οικονομικών δεικτών που αφορούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια τέτοια Ελλάδα προϋποθέτει κι άλλα κίνητρα υπέρ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και του κάθε είδους «επενδυτή». Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε αύξηση που προβλέπει για την Παιδεία, την ανεργία, την Υγεία, την απασχόληση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά νέα κίνητρα και νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ώστε να ενισχυθεί η συγκεντροποίησή του, οι ιδιωτικοποιήσεις και, γενικά, οι απελευθερώσεις στη δράση του.

Το πλέον αποκαλυπτικό, όμως, στοιχείο της ουσίας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από την υποδοχή που έτυχε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ως «κακό αντιγραφέα» της κυβερνητικής πολιτικής. Το γαϊτανάκι, σε σχέση με τη διεκδίκηση της πατρότητας των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κρατάει από παλιά. Αλλωστε και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, η ΝΔ «διαμαρτυρόταν» γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της «έκλεβε» το πρόγραμμά της, ενώ επί ημερών κυβέρνησης της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έχει βγει, αντίστοιχα, «διαμαρτυρόμενο». Σήμερα, όμως, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες, ώστε οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να περιμένουν τίποτα το καλό ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο αν εγκαταλείψουν και τα δύο κόμματα, παλεύοντας παράλληλα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους, υπέρ των δικών τους δικαιωμάτων, υπάρχει ελπίδα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ