Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αγρότες... του ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα χτεσινά αγροτικά συλλαλητήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας συμμετείχαν αγρότες και μίλησαν και παραβρέθηκαν δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες, που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ. Ομως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να εμφανίσει μέσω ανακοίνωσής του πως πρόκειται για αγρότες που πρόσκεινται μόνο στο ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ φυσικά δεν κρύβεται από πουθενά. Στηρίζει τα συλλαλητήρια των αγροτών και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) πρωταγωνιστεί στους αγώνες, όπως και στα χτεσινά, αλλά και στα επόμενα συλλαλητήρια. Ομως, στα συλλαλητήρια και στα αιτήματα που διεκδικούνται αγωνιστικά, δε συμμετέχουν μόνο αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Κυρίως, τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Αφορούν όλη τη μικρομεσαία αγροτιά. Και στα αιτήματα αυτά ο Ε. Μπασιάκος δεν έδωσε καμία απάντηση και καμία λύση, γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του πρόσκεινται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και «προσκυνούν» το «ευαγγέλιο» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αυτά τα τελευταία βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, είτε ανήκουν στο ΚΚΕ είτε όχι και ο αγώνας τους είναι και πρέπει να είναι κοινός και με συγκεκριμένα αιτήματα για την ύπαρξη και την επιβίωσή τους και όχι με κάτι σικέ αιτήματα, «αγροτοσυνεταιριστών» που πρόσκεινται στην κυβέρνηση...

Φθηνός αντιπερισπασμός...

Χτες, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων των αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, επέλεξε το υπουργείο Απασχόλησης να ανακοινώσει «παροχές» στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Ο προπαγανδιστικός κυβερνητικός αντιπερισπασμός είναι προφανής, όπως εξίσου προκλητικό είναι το περιεχόμενο των «παροχών». Πρόκειται για μικρορυθμίσεις που αφορούν ένα μέρος των αγροτών, που έτσι και αλλιώς τις δικαιούνται - τις λαμβάνουν άλλωστε οι ασφαλισμένοι άλλων ταμείων - και μέχρι τώρα δεν αποδίδονταν στους αγρότες.

.. και κοροϊδία

Πρώτον, η δυνατότητα, για όσους μέχρι το 1997 είχαν 25ετή ασφάλιση στον ΟΓΑ και δεν είχαν απογραφεί την 1/1/1998 θα μπορούν τώρα να το πράξουν για να γίνουν δικαιούχοι αγροτικής σύνταξης. Σημειώνουμε μόνο, ότι σε άλλα ταμεία και 15 χρόνια αρκούν για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Το ίδιο συμβαίνει και με την επέκταση του παραπληγικού επιδόματος σε 20.000 αγρότες για ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν από το Ταμείο τους.

Οσο για τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ με δόσεις και να έχουν τελικά ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εδώ η πρόκληση ξεπερνάει κάθε όριο. Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί, όπως και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τον νόμο, για το γεγονός ότι υποχρέωσαν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να πληρώνουν για την πενιχρή του σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη για το γεγονός ότι η αγροτική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους κατάντησε επαίτες και 250.000 δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε τις εισφορές και είναι ανασφάλιστοι, κομπάζουν και από πάνω για τη «ρύθμιση».

Οχι, οι αγρότες δε χρωστάνε σε κανέναν και δε θα παίξουν το ρόλο του «ιθαγενή» στα καθρεφτάκια που μοιράζει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις χρωστάνε και παραχρωστάνε στους ξωμάχους της γης, που μεθοδευμένα τους ξεκληρίζουν.

Ο λύκος και τα πρόβατα

Συνολικό τζίρο της τάξης των 10 τρισ. δολαρίων - περίπου το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ - έχουν οι εταιρείες, που εκπροσωπούνται στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκινά σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας. Στη συνάντηση - η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Γενάρη - αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 2.400 αντιπρόσωποι (πολιτικοί, επιχειρηματίες, στελέχη διεθνών οργανισμών) από 90 διαφορετικές χώρες και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα κυριαρχήσει το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών στον πλανήτη. Με άλλα λόγια, παραφράζοντας λίγο τη γνωστή λαϊκή παροιμία, ήρθε ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα...

Η αντιαγροτική «παρέα»

Το καλό ξεκίνημα των αγροτικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ αποτελεί πρόκριμα για την επιτυχία και των άλλων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Η αγροτική αγωνιστική αντίδραση θα θορυβήσει την κυβέρνηση, καθώς βλέπει να ανοίγεται ένα ακόμα λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο - μαζί μ' αυτό για την Παιδεία - κατά της πολιτικής της. Αναμένοντας, με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, τις κυβερνητικές αντιδράσεις, δε θα εκπλαγούμε, αν γίνουμε μάρτυρες των γνωστών από το παρελθόν κατηγοριών σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, με τα περί «απροσάρμοστων» και «ανεπρόκοπων» χωριατών, που «συνεχώς ζητούν και ποτέ δε χορταίνουν», που «αποκλείουν τους δρόμους, αδιαφορώντας για την κοινωνία», που υποκινούνται από το ΚΚΕ (αυτό, ήδη, το είπαν), για να προκαλέσουν «πολιτική ζημιά» στην κυβέρνηση.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, απολύτως, με την αντιαγροτική πολιτική, φροντίζοντας να εκμεταλλευτεί την αγροτική αντίδραση για την εξυπηρέτηση «αντιπολιτευτικών» επιδιώξεων, ενώ είναι ουσιαστικός αρωγός της κυβέρνησης. Στο ίδιο «μοτίβο» και ο ΣΥΝ, που σπεύδει να συμφωνήσει με ό,τι έρχεται από την ΕΕ και μετά συνήθως θέλει να το «παίζει» και υπερασπιστής των αγροτών. «Χέρι βοηθείας» προσφέρουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τη μεγαλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση προσφέρουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που καθοδηγούνται από τη γνωστή «θεσσαλική παρέα» και το «παίζουν» «αγωνιστές της αγροτιάς».

Αυτή η «παρέα» έχει αναλάβει, εργολαβικά, το ρόλο του Δούρειου Ιππου μέσα στο αγροτικό κίνημα. Τα μέλη της βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - ο αρχηγός της, Θ. Κοκκινούλης, είναι θαμώνας στο υπουργείο - κι από κοινού οργανώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των αγροτών και υπονόμευσης των αγώνων. Κι αυτή τη φορά, στον ίδιο «ντορό» κινούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την εξαγγελία των νέων κινητοποιήσεων από την ΠΑΣΥ, έσπευσαν να εξαγγείλουν διασπαστικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα και με «αιτήματα» κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, και στο κατόπι τους ακολούθησαν ομοϊδεάτες τους αγροτοσυνδικαλιστές σε άλλες περιοχές.

Τα «αιτήματα» που προβάλλουν είναι αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, ανακατανομή των επιδοτήσεων υπέρ των μεγαλοκαλλιεργητών, ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών. Πρόκειται για αιτήματα που δεν αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα και δεν ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών - ενδιαφέρουν, κυρίως, τους μεγαλοαγρότες - προσφέρονται, δε, σαν «καλή πάσα» στην κυβέρνηση, δίνοντάς της την ευκαιρία να δείξει το δήθεν «φιλοαγροτικό» της πρόσωπο.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα προβάλλει ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών, αύξηση των επιδοτήσεων και των τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά. Ταυτόχρονα, προβάλλει την αναγκαιότητα της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ, που είναι ενάντια στην ΚΑΠ και τον ΠΟΕ και αντιπαλεύει την εκμετάλλευση της μικρομεσαίας αγροτιάς από τις πολυεθνικές και τους εμποροβιομήχανους.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΝΕΤ και Δρούζα

Με τα ούφο ασχολήθηκε χτες η Δρούζα - ΝΕΤ για πολλοστή φορά! Τις άλλες ασχολιόταν με το ...θαυματουργό νερό και, γενικώς, με τα θαύματα! Ο σκοταδισμός σε όλο το μεγαλείο του!

Από τη μια, η όλη υπόθεση θα ήταν για γέλια. Δεν είναι, όμως. Αποτελεί πρόκληση. Πρώτα και κύρια, επειδή τέτοια σκουπίδια εκπέμπονται από την κρατική τηλεόραση, που ο λαός την πληρώνει. Αλλά ακόμη για το γεγονός ότι στη γενική πλύση εγκεφάλου και στην αποβλάκωση που πέφτει κατά κύματα στον κοσμάκη, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη.

Η κυρία Δρούζα έκανε μερικές εκπομπές με συνταγές μαγειρικής. Ας τις συνεχίσει. Είναι χίλιες φορές προτιμότερες από τις ανοησίες που σερβίρει μαζί με καλεσμένους της (παπάδες και δήθεν επιστήμονες). Η ΕΡΤ θα πάρει τα μέτρα που πρέπει;

Συγκίνηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ, άραγε, αυτή η ...«αρχική σύλληψη» της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί (όπως μας λέει ο Ε. Αντώναρος) να φέρει τα πράγματα;

Ο,τι κι αν εννοεί είναι σίγουρο ότι τα «ιστορικά» στελέχη της παράταξής του δεν έχουν καμία εμπλοκή. Αν ήταν στο χέρι τους όχι πανεπιστημιακό άσυλο δε θα υπήρχε αλλά ...τέλος πάντων.

Μόνο που ...δεν ήταν στο χέρι τους γιατί είχαν απέναντί τους φοιτητές και εργαζόμενους που αγωνίστηκαν και κατέκτησαν αυτό που σήμερα καλούνται ξανά να υπερασπιστούν.

Ετσι, για να συνεννοούμαστε και να μην κάνουμε παραχάραξη της πραγματικότητας...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Υπάρχουν - λέει - τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κοινωνία και την αστυνομία επειδή έχουμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν ήταν αυτοί στα πράγματα θα είχε αλλιώς η κατάσταση...

Τι όμορφες μνήμες μας έφερε στο μυαλό αυτή η αναφορά του! Πώς αναπολήσαμε εκείνες τις ευτυχισμένες μέρες...

Θυμάστε τότε που (επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) οι συνταξιούχοι με το χαμόγελο στα χείλη δέχονταν τις «περιποιήσεις» των ΜΑΤ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου;

Ανακαλείτε στη μνήμη σας με πόση προθυμία οι αγρότες της Θεσσαλίας βοηθούσαν ασφαλίτες να τους ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ προκειμένου να λήξει βίαια η κινητοποίησή τους;

Μήπως ξεχάσατε την ευγένεια με την οποία τα ΟΥΚ και τα ΜΑΤ φέρονταν σε απεργούς ναυτεργάτες στέλνοντας αρκετούς από αυτούς στη ...ζεστή αγκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Για να μη μιλήσουμε για την ...παιδαγωγικού χαρακτήρα επέμβαση των εισαγγελέων σε υπό κατάληψη λύκεια και τον θαυμάσιο τρόπο που στέλνονταν 15χρονοι μαθητές στα δικαστήρια προκειμένου να λάβουν «πατρικές συμβουλές» για το μέλλον τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Απερίγραπτη η ομορφιά και η σύμπνοια λαού και αστυνομίας επί ΠΑΣΟΚ. Ζούσαμε σε ένα καθεστώς ευτυχίας και ασφάλειας και κανείς δεν είχε λόγο να διαμαρτύρεται.

Αντε, βρε πρόεδρε, μας συγκίνησες πάλι...

Οι λιανοπωλητές της «ενημέρωσης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Περισσεύει τις μέρες αυτές η υποκρισία για τα ζητήματα της Παιδείας. Πάμπολλα είναι τα σχετικά παραδείγματα. Αρκεί η παρακολούθηση ενός και μόνο τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων, για να μείνει έκπληκτος ο απλός τηλεθεατής, μπροστά στην ...αγωνία και τον ...πόνο για τη σημερινή κατάσταση στη δημόσια Παιδεία όλων όσοι έχουν κάνει ό,τι μπορούν, τόσα χρόνια τώρα, για την υποβάθμισή της. Ενας απ' όλους και ο Ν. Κακαουνάκης, που «ανακάλυψε» τις προάλλες το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης και κάλεσε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές απ' το τηλεοπτικό «παράθυρο» του «ΑΛΦΑ» να σταματήσουν το εμπόριο στην Παιδεία, τα διάφορα προγράμματα, κλπ.

«Ξέχασε», βέβαια, ότι είναι φανατικός οπαδός του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της οικονομίας της αγοράς, των «απελευθερώσεων» και της εμπορευματοποίησης των πάντων. «Ξέχασε», επίσης, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η αντίστοιχη πολιτική τους «έστρωσαν» το έδαφος και βοήθησαν καταλλήλως στη μετατροπή των πανεπιστημιακών σε εμπόρους της Παιδείας. Για παράδειγμα, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών και με όλα όσα συνεπάγεται η «στενή σύνδεση» των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.

Αυτά συμβαίνουν, όμως, όταν ακόμη και η είδηση έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και οι λιανοπωλητές των μεγάλων εμπόρων της «ενημέρωσης» παριστάνουν τους αναλυτές των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Επιχείρηση συσκότισης

Στις δραστηριότητες των ανθρώπων οφείλονται οι αλλαγές του κλίματος και η υπερθέρμανση του πλανήτη, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συμπέρασμα, το οποίο χρεώνεται στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), όπου συμμετέχουν 2.000 επιστήμονες και 154 κυβερνήσεις και λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από το 1990. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η IPCC πρόκειται να δημοσιεύσει την τέταρτη κατά σειρά έκθεσή της στις αρχές Φλεβάρη και η προαναφερόμενη εκτίμηση διέρρευσε ήδη στα ΜΜΕ.

Και δε λέμε, βέβαια, όλοι άνθρωποι είμαστε. Για παράδειγμα, άνθρωποι αποτελούν το μισό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 3 δισεκατομμύρια), που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα. Ανθρωποι είναι και οι πενήντα πλουσιότεροι μεγιστάνες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, που έχουν εισόδημα ίσο με εκείνο 2,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ανθρωποι, επίσης, αποτελούν τις ολιγαρχίες, που κατέχουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον παραγόμενο πλούτο και ορίζουν τις κυβερνήσεις και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ανθρωποι είναι και τα δισεκατομμύρια των εργαζομένων, που αγωνίζονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους ή, ακόμη χειρότερα, να επιβιώσουν. Σίγουρα, όμως, οι δραστηριότητες των μεν και των δε έχουν τεράστιες διαφορές, όπως και οι συνέπειες των δραστηριοτήτων αυτών - εκτός πολλών άλλων τομέων - στο περιβάλλον και στις όποιες κλιματολογικές αλλαγές. Η επιχείρηση συσκότισης του ταξικού χαρακτήρα του περιβαλλοντικού προβλήματος δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.

Η «σούπα» των υποσχέσεων

Κοντά είκοσι χρόνια τώρα, ακούνε υποσχέσεις από τους εκάστοτε κυβερνώντες για νέο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκίδας, αλλά νοσοκομείο δε βλέπουν. Η ...παράδοση κρατά από τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου ακόμη και συνεχίστηκε επάξια από τον Κ. Σημίτη. Στις τελευταίες εκλογές, πήρε τη σκυτάλη ο Κ. Καραμανλής και υποσχέθηκε κι αυτός νέο νοσοκομείο, μιλώντας στην παραλία της Χαλκίδας.

Προχτές, λοιπόν, το θέμα επανήλθε σε σύσκεψη, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Χαλκίδας και στην οποία προήδρευσε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Γιαννόπουλος. Και, βέβαια, ειπώθηκαν πολλά και διάφορα, αλλά τίποτε επί της ουσίας, όπως απέδειξε και η με το «ζόρι» συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός στα τοπικά ΜΜΕ. Με άλλα λόγια, «ξαναζέσταναν τη σούπα» των υποσχέσεων, ενόψει και των νέων εκλογών, ενώ ο λαός της Χαλκίδας και της Εύβοιας γενικότερα θα συνεχίσει να μπουζουριάζεται στο ένα και παλιό νοσοκομείο της πόλης, για το οποίο οι ίδιοι ομολογούν ότι προσφέρει απαράδεκτες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.

Γιατί απορεί;..

«Ακόμη και πολιτικοί και μάλιστα αντίπαλοι (η ίδια εταιρεία, π.χ. γράφει τους λόγους πρωτοκλασάτου υπουργού της κυβέρνησης, αλλά... και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης), σωματεία αθλητικά, αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς καταφεύγουν στις εταιρείες αυτές, που τους υπόσχονται ότι "έχουν τους διαύλους για να χτίζουν μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης". Και όντως, οι εταιρείες αυτές μέσω των διαύλων που έχουν στήσει, με δημοσιογράφους και παραδημοσιογράφους, κατακλύζουν τα ΜΜΕ με ένα πλήθος κατασκευασμένων ειδήσεων -χειραγωγώντας την κοινή γνώμη προς την κατεύθυνση για την οποία πληρώνει ο πελάτης τους». Αυτά γράφει στη χτεσινή «Καθημερινή» ο αρθρογράφος της Ν. Νικολάου και αναρωτιόμαστε γιατί απορεί - αν πράγματι απορεί... Τι περίμενε, δηλαδή, να μην επεκταθούν η λογική και οι «νόμοι της αγοράς», η εμπορευματοποίηση των πάντων και ο άκρατος ανταγωνισμός, μαζί με όλα όσα κουβαλούν μαζί τους και συνεπάγονται, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής; Ακόμη κι αν είχε τέτοιες αυταπάτες, δεν έβλεπε πού έχουν φτάσει τα πράγματα στις χώρες όπου η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει προχωρήσει περισσότερο από τη δική μας και οι λαοί τους δοκιμάζουν πρώτοι την εντεινόμενη συνεχώς σαπίλα του συστήματος;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπουλο χτύπημα

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, που η υπόθεση της Παιδείας και ιδιαίτερα οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων διαλέγουν τη στάση της σιωπηρής ή μεγαλόφωνης υποστήριξης στην κυβερνητική πολιτική. Ετσι, και με την προχτεσινή τους παρέμβαση, οι πρυτάνεις τεσσάρων μεγάλων ιδρυμάτων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Μετσόβιου Πολυτεχνείου) δίνουν ένα ύπουλο χτύπημα στις κινητοποιήσεις του πανεπιστημιακού κινήματος, οι οποίες βρίσκονται σε ανοδική πορεία, και ζητούν την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στις αρχές του καλοκαιριού.

Την ώρα που τα δημόσια ιδρύματα μετατρέπονται σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων, την ώρα που η δυνατότητα για σπουδές κατανέμεται ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, την ώρα που το επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης όλο και υποβαθμίζεται, καθώς η ανάπτυξη της επιστήμης υποτάσσεται αποκλειστικά σε ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο..., το κύριο που βρήκαν να πουν οι πρυτάνεις είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις! Και αφού σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, λένε, να γίνει ένας ωραίος ωραίος διάλογος (σαν αυτόν που έγινε μέχρι τώρα) και κατά τον Ιούνη να νομοθετηθούν τελικά οι αναδιαρθρώσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη το πνεύμα της Συνόδου των Πρυτάνεων. Θυμίζουμε, βέβαια, ότι οι προτάσεις που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι ...πανομοιότυπες με τα βασικά σημεία του νόμου - πλαίσιο τον οποίο προτείνει η κυβέρνηση και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Οι πρυτάνεις είναι υπέρμαχοι της «αξιολόγησης» και της «αυτοτέλειας» για τα ιδρύματά τους, των όρων, δηλαδή, που έχουν κάνει σημαία τους η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και στους οποίους εμπεριέχεται το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται. «Αυτοτέλεια» δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και «αξιολόγηση» είναι ο έλεγχος μην τυχόν και ξεφύγουν από αυτή τη λειτουργία. Οσο για το άσυλο, αν και σημειώνουν ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται με τα πρόσφατα φαινόμενα βίας, συνδέουν τον ορισμό του με την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών υπηρεσιών, δηλαδή στη ρότα που θέλουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φωτογραφίζοντας έτσι ότι το άσυλο απειλείται από «εσωτερικό εχθρό», από τις κινητοποιήσεις των ίδιων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ουσιαστικά, στην κρίσιμη φάση που βρίσκονται τα πράγματα στην Παιδεία και μόλις οι κινητοποιήσεις δείχνουν ότι έχουν προοπτική να διογκωθούν, οι πρυτάνεις σπεύδουν να δώσουν μια κλοτσιά στο κίνημα για να «ξανακαθίσει». Αυτή η υπονόμευση του αγώνα για την Παιδεία, που προέρχεται μέσα από τον ίδιο το χώρο της εκπαίδευσης, είναι η πιο ύπουλη και επικίνδυνη. Πόσο μάλλον όταν επενδύεται και από το κύρος που περιβάλλει το θεσμό των πρυτάνεων... Γι' αυτό και η απάντηση του κινήματος σ' αυτού του τύπου τις προτάσεις (που φαίνεται να τις καλοβλέπουν και κάποιοι δήθεν αγωνιστές πανεπιστημιακοί) πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική: Οποιος δε στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις σ' αυτή τη φάση τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, δουλεύει για τις επιχειρήσεις, για τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ