Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέες ληστρικές φοροεπιδρομές

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιπλέον φόρους 3,29 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2007 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Ομως, κατά το ίδιο περίπου ποσό αυξάνονται κάθε χρόνο οι φόροι τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει συνεχώς και η «εσωτερική σύνθεσή» τους: οι έμμεσοι φόροι, δηλαδή αυτοί που πλήττουν κατ' εξοχήν τα λαϊκά στρώματα, αυξάνονται σημαντικά ενώ οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνονται σταθερά και θα μειωθούν κι άλλο την επόμενη τετραετία στο όνομα της «αύξησης των επενδύσεων» και της «δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» που ποτέ δεν έρχονται.

Ειδικά επί κυβέρνησης ΝΔ οι έμμεσοι φόροι, τα χαράτσια στη βενζίνη, στα ποτά, στα τσιγάρα, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, κ.ο.κ., είναι η εύκολη λύση και όταν δεν τους «βγαίνει» ο προϋπολογισμός το πρώτο μέτρο είναι οι «έκτακτοι» φόροι. Το εξοργιστικό είναι ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των μισθωτών και των συνταξιούχων ισχυριζόμενη ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πάρουν «ανάσα», ενώ είναι γνωστό ότι οι χαμηλόμισθοι θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα... Κι όμως, ο Γ. Αλογοσκούφης χτες βράδυ στη Βουλή μίλησε για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών»... Αλήθεια, πιστεύουν ότι εξαπατούν κανέναν;

Πάρτε κόσμε...

Μήπως, τις μέρες αυτές, έχετε περισσότερο έντονη την αίσθηση, ότι μοιάζετε με εκτιθέμενη πραμάτεια σε κάποιο παζάρι της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης; Αν ναι, δεν έχετε άδικο. Σας πληροφορούμε ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, συνοδευόμενος απ' όλους όσοι είναι απαραίτητοι για την ανάδειξη της εγχώριας πραμάτειας μας (υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, των Αποκρατικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ, του Χρηματιστηρίου, διευθυντικά στελέχη δημόσιων οργανισμών, τραπεζών και επιχειρήσεων), θα βρίσκονται την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρουν μέρος στο 8ο ετήσιο Συνέδριο με θέμα: «Η Ελλάδα στην εποχή των μεταρρυθμίσεων - Επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες στη σημερινή Ελλάδα».

Ζήτημα πολιτικής βούλησης

Με τις ίδιες τις πράξεις της, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι το θέμα των συμβασιούχων είναι πολιτικό και όχι νομικό που θα κριθεί από τις αποφάσεις δικαστηρίων. Χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανακοίνωσε ότι οι συμβασιούχοι θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι οι συμβασιούχοι δε χρειάζεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και υποσχέθηκε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ξεπεραστεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Κι όμως, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όριζε ότι δεν έπρεπε οι συμβασιούχοι να λάβουν τα δεδουλευμένα. Προφανώς, η κυβέρνηση την «αγνόησε», επειδή ήταν κατάφωρα άδικη. Αλλά γιατί δεν είναι το ίδιο άδικη και η απόφαση, ότι δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, όταν, μάλιστα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι ακόμη περισσότερο για χρόνια; Ας αφήσει, λοιπόν, τις υπεκφυγές και τα μικροπολιτικά παιχνίδια η κυβέρνηση που μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το πρόβλημα και να μετατρέψει άμεσα και χωρίς όρους όλες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αν όμως ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, θα 'πρεπε να σταματήσει τις προσλήψεις συμβασιούχων, αφού όλοι τους καλύπτουν μόνιμες ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο εχθρός

«Εχθροί της κοινωνίας οι δάσκαλοι επειδή τα οκτακόσια ζητούσαν να τα κάνουν χίλια διακόσια ευρώ. Εχθροί και οι δικαστικοί που φιλοδώρησαν τον εαυτό τους με αυξήσεις πλουσιοπάροχες και βουλευτικές. Εχθροί φυσικά και οι φοιτητές που μέσα στην απελπισία τους κλειδαμπαρώσανε τον πρύτανη και τους καθηγητές. Εχθροί της κοινωνίας οι λιμενεργάτες. Εχθροί και οι αστυνομικοί που ζητούν, μέσω Πολύδωρα, μεταχείριση προνομιακή. Καθένας με ό,τι έχει πολεμάει. Με εφόδους, τούρτες, γιαούρτια, καταλήψεις, απειλές, με το Μισθοδικείο, την ομηρία, με το κόψιμο της Εθνικής, με απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες, με ό,τι βρει, ό,τι μπορεί. Το αποτέλεσμα εντελώς φιλοκυβερνητικό. Αντί όλοι εναντίον αντιλαϊκής πολιτικής, εργαζόμενος συκοφαντεί εργαζόμενο και αδελφός να βγάλει τα μάτια του αδελφού. Εχθρός δεν είναι ο δάσκαλος, ο λιμενικός, ο δικαστικός. Εχθρός είναι αυτός ο αόρατος, ο βουλημικός αχόρταγος, ο εσαεί - από όλες τις κυβερνήσεις - προστατευόμενος άπληστος, ολιγοπωλιακός καπιταλισμός!». Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Αντικομμουνιστική ευρωυστερία

Αμείωτη συνεχίζεται η αντικομμουνιστική υστερία - εκστρατεία στην ΕΕ που αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά πως στα ασφυκτικά όρια της δημοκρατίας τους, δηλαδή της δικτατορίας των μονοπωλίων, δε χωρούν αντίθετες ιδέες και πολιτικές. Οσο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα βλέπει λαϊκές δυνάμεις να αφυπνίζονται να δυσπιστούν και να αντιδρούν στις αντιλαϊκές πολιτικές του, επιδιώκουν να προλάβουν την ανάπτυξη κοινωνικοπολιτικού κινήματος αμφισβήτησης με κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που άνοιξε το δρόμο, σειρά είχε η έκθεση «Πολίτες για την Ευρώπη», που επιχειρούσε εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό και ακολούθησε η έκθεση - φόρος τιμής στη δήθεν «Ουγγρική Επανάσταση του 1956», (δηλαδή την ιμπεριαλιστική αντεπανάσταση για την ανατροπή της τότε λαϊκής δημοκρατίας), που καλούσε τις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις να απορρίψουν τον κομμουνισμό ως «καταπιεστική και αντιδημοκρατική» ιδεολογία.

Μία έκθεση, η οποία εγκρίθηκε και που...τίμησαν με την ψήφο τους και οι ευρωβουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που κόπτονται για την προσήλωσή τους στις αρχές της «δημοκρατίας» και της ελεύθερης κίνησης των ιδεών...

Στο ψήφισμα - φόρο τιμής στα υποκινούμενα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που πολέμησαν το σοσιαλισμό, αντεπαναστατικά γεγονότα της Ουγγαρίας, στηρίχτηκε και η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι, αδράττοντας την ευκαιρία για να εκφράσει τις φασιστικές της απόψεις και να αιτηθεί με γραπτή δήλωσή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, ζητώντας την υπογραφή των συναδέλφων της προκειμένου το κείμενο αυτό να αποτελέσει επίσημη δήλωση του Σώματος.

Επικαλούμενη το απαράδεκτο ψήφισμα - θέση πλέον του Ευρωκοινοβουλίου - η Α. Μουσολίνι επικαλείται ότι εξακολουθούν να δρουν στην Ευρώπη «κινήματα και κόμματα που ταυτίζονται με το κομμουνιστικό όνειδος, εξυμνώντας και διεκδικώντας τα αιματηρά του εγχειρήματα σε όλο τον κόσμο, περιφρονώντας τις πλέον στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Ωμός αντικομμουνισμός δηλαδή. Θεωρεί δε η ευρωβουλευτής, που υπεραμύνεται της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ότι «η εξύμνηση του κομμουνισμού ισοδυναμεί με την άρνηση του οποιουδήποτε πολιτικού δικαιώματος, καθώς και με εξύμνηση του ολοκληρωτισμού, της βίας και της υποδούλωσης των λαών» και «καλεί επίμονα την Επιτροπή να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία έναντι των κρατών - μελών προκειμένου να εμποδιστεί η συγκρότηση και η δραστηριότητα κομμάτων, που ταυτίζονται σαφώς με τον κομμουνισμό».

Κινήσεις όπως της Α. Μουσολίνι, δεν προκαλούν έκπληξη, από τη στιγμή, που η ΕΕ ονομάζει «αντιστασιακούς» και «δημοκράτες» όλους όσοι πολέμησαν λυσσαλέα το σοσιαλισμό. Ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ, δεν εναντιώνονται στην πολιτική αναβίωσης του φασισμού, καθώς επίσης δεν αντιστρατεύονται την απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών, όπως π.χ. στην Τσεχία.

Ωστόσο, όλες οι κινήσεις αυτού του είδους, επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, να χαρακτηρίσουν την κομμουνιστική ιδεολογία ως βάρβαρη, ταυτίζοντάς τη με το ναζισμό. Εκφράζουν το φόβο όσων οραματίζονται τη διαιώνιση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Γι' αυτό και εχθρεύονται μέχρι θανάτου την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, που γέννησε τις μεγαλύτερες κοινωνικές επαναστάσεις, και που θα γεννήσει νέες. Για μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

Τα κατασταλτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι η φαεινή ιδέα του Βύρωνα Πολύδωρα να γεμίσει το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, με ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση τοποθετημένα σε κάθε γωνιά, συμβάλλει με κάποιο τρόπο στον ...εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου; 'Η στο «ήρεμο κλίμα» που υποτίθεται ότι θέλει;

Αν στην αποπροσανατολιστική συζήτηση περί πανεπιστημιακού ασύλου, που άνοιξαν τελευταία, θέλουν τώρα να προσθέσουν και τη γνωστή «επεισοδιολογία» τότε και μόνο τότε μπορεί να εξηγηθεί η τακτική τους.

Σε περίπτωση, πάντως, που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θέλει να μας θυμίσει ότι η Αθήνα είναι μια πόλη - στρατόπεδο που ένστολοι και ένοπλοι «διαφυλάττουν την τάξη» (τη ...δική τους τάξη) τσάμπα μπήκε στον κόπο.

Το ξέρουμε πολύ καλά και το διαπιστώνουμε κάθε φορά που βλέπουμε κάμερα - χαφιέ στους δρόμους, ιδιωτικούς φρουρούς που δρουν ανεξέλεγκτα στο μετρό και στα καταστήματα, δημοτικούς αστυνομικούς με δερμάτινα που περιπολούν και «ειδικούς φρουρούς» με αυτόματα.

Ας γνωρίζει πάντως και ο Β. Πολύδωρας και η κυβέρνηση ότι όσο περισσότερο επιδεικνύουν τις κατασταλτικές δυνατότητες, τόσο περισσότερο δείχνουν πόσο φοβούνται τη δράση των εργαζομένων. Αυτούς είναι που στην πραγματικότητα τρέμουν, κι ας συνεχίζουν να μιλοούν για «κουκουλοφόρους» και άλλα τέτοια.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ όμως για το κέντρο της Αθήνας, ας πούμε και για την περίφημη «ελεγχόμενη στάθμευση» που θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος της Αθήνας. Με λίγα λόγια, το να ...πληρώνεις για να παρκάρεις στο δρόμο μερικές ώρες.

Ενα είναι το ερώτημα: Γιατί πρέπει να πληρώσει ο δυστυχής που θέλει και πρέπει να πάει στο κέντρο; Αυτός ευθύνεται μήπως για τη μη αποκέντρωση των υπηρεσιών; Αυτός φταίει για τα προβλήματα στις συγκοινωνίες; Αυτός ευθύνεται για την ακατάσχετη προβολή δανείων για αυτοκίνητα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι αυτά δεν είναι παρά η ...αρχή. Στο Λονδίνο ήδη εφαρμόζονται ακριβά διόδια μόνο και μόνο για βρεθεί κανείς στο κέντρο της πόλης.

Ο κουρνιαχτός της εκλογολογίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι μόνες κυβερνήσεις που έκαναν εκλογές στο τέλος της τετραετίας ήταν οι κυβερνήσεις που ήταν βέβαιες ότι θα χάσουν» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ενδεχόμενη πραγματοποίηση των εκλογών πέντε ή έξι μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας - δηλαδή, φθινόπωρο του 2007 - δεν πρέπει να θεωρείται πρόωρη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει ότι δε βλέπει λόγο για πρόωρες εκλογές. Λες κι αν έβλεπε, θα το 'λεγε...

Τι σημαίνουν όλ' αυτά; Πρώτον, μπορεί να μην έχει καταλήξει ακόμη η ηγεσία της ΝΔ στη διενέργεια πρόωρων εκλογών ή την ημερομηνία τους, αλλά το ενδεχόμενο έχει πλέον ενταχθεί στο σχεδιασμό της. Δεύτερον και το σπουδαιότερο, η καλλιεργούμενη εκλογολογία βολεύει την κυβέρνηση και το δικομματισμό γενικότερα, αφού επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων και τη διευκόλυνση της υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Κι όχι μόνο. Ο κουρνιαχτός της εκλογολογίας πηγαίνει χέρι χέρι με την ενίσχυση της ανούσιας και τεχνητής δικομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οχι τυχαία, βέβαια. Σύμφωνα, με όσα συμβουλεύουν οι εκλογομάγειροι, οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε κλίμα έντονης δικομματικής πόλωσης, για να αποσοβηθεί η ευρεία έκφραση στην κάλπη της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης.

Ευλογημένες... επιχειρήσεις

Τελειωμό δεν έχουν, απ' ό,τι φαίνεται, οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες της ηγεσίας της Εκκλησίας και, βέβαια, η κυβέρνηση σπεύδει να τις ικανοποιήσει. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η τελευταία στη Βουλή, προχτές το βράδυ, επιτρέπεται στην Εκκλησία της Ελλάδας, στους ναούς και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις της Εκκλησίας να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «οι προγραμματικές συμβάσεις είναι δυνατό να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Επενδύσεων, από πόρους της ΕΕ και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλομένων φορέων». Θυμίζουμε ότι η Εκκλησία έχει ήδη συστήσει - πάλι με τη στήριξη της πολιτείας - αναπτυξιακή εταιρεία για τη διαχείριση έργων του Γ' και του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ, πρόσφατα, δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδιά της για την ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όπως και η συνεργασία της με επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή και λειτουργία τουριστικών συγκροτημάτων σε περιοχές - φιλέτα, που ανήκουν σε μονές και μητροπόλεις.

Η πρόκληση...

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο, λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία. Στην περίπτωσή μας θα μπορούσαμε να την παραφράσουμε λίγο και να πούμε... και τα δυο μαζί το σύστημα. Για την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου μιλάμε, την αντίδραση της κυβέρνησης, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση, βέβαια, ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης, αφού θέλει να αμείβονται οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 10.000 ευρώ, αλλά είναι απολύτως νόμιμη και σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν επιβάλλει κατά καιρούς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και μπορεί, ο κ. Αλογοσκούφης, για λόγους σκοπιμότητας και μόνο, να μιλά για τις διαβόητες αντοχές της οικονομίας και να δηλώνει ότι εξετάζει νομικά το θέμα, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Μισθοδικείου, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Αλλωστε, η ίδια κυβέρνηση και ο Γ. Αλογοσκούφης προσωπικά έχουν πάρει αποφάσεις και δίνουν μισθούς κατά πολύ υψηλότερους και ακόμη προκλητικότερους κι απ' αυτόν της απόφασης του Μισθοδικείου. Και τούτο δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Πάντοτε ήταν προκλητικά υψηλές οι αμοιβές του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, όπως και όλων όσοι φρόντιζαν από θέσεις κλειδιά την εξουσία και τα συμφέροντα της τελευταίας. Βλέπετε, η «βρώμικη δουλιά» θέλει και τις ανάλογες αποδοχές...

... έχει πολλές όψεις

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ έχει μηνιαίο μισθό 22.000 ευρώ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας 20.000 ευρώ. οι πρόεδροι της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής Τράπεζας και του Χρηματιστηρίου Αθηνών από 17.600. Ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 14.673, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ 13.200 ευρώ. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου 5.495 και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ 5.419 ευρώ. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο φιλοκυβερνητικός «Ελεύθερος Τύπος». Κι όλοι αυτοί έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση. Την ίδια κυβέρνηση που δηλώνει καθημερινά και σε όλους τους τόνους, ότι η οικονομία δεν αντέχει την παραμικρή ουσιαστική αύξηση στους μισθούς πείνας και τις εξευτελιστικές συντάξεις.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το ύψος αποδοχών του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομίας, των γενικών διευθυντών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλων διευθυντικών στελεχών του δημοσίου, ορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας, οι οποίες δε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κι όχι μόνον αμείβονται όλοι οι παραπάνω με υψηλότατες και προκλητικές αποδοχές, αλλά στα ποσά αυτά προστίθενται και τα λεγόμενα «Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων Υπέρ Τρίτων» (ΔΙΒΕΕΤ). Με άλλα λόγια, παίρνουν και μπόνους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ακόμη, ότι το Μισθοδικείο ζήτησε τις καταστάσεις με τις αναλυτικές αποδοχές των προηγούμενων, αλλά το υπουργείο Οικονομίας δεν τις έστειλε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μονιμοποίηση τώρα

Οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το χρόνιο και διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου στο Δημόσιο, αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα. Οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά το άθλιο καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας τους από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πλάι σε αυτούς οι στρατιές των ανέργων και των υποαπασχολούμενων επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, αλλά και εφαρμόζουν αντεργατικές πολιτικές που στόχο έχουν το χτύπημά του.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που προώθησαν και εφάρμοσαν το θεσμό των εκτάκτων. Τις πολιτικές εφαρμογής και επέκτασης των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Για να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα - διατήρησης της κυβερνητικής εξουσίας - αλλά για να δημιουργήσουν μια στρατιά φθηνών εργατικών χεριών που χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» για το χτύπημα του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και ο ΣΥΝ. Είναι αυτός που πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι οδηγία της ΕΕ αντιμετώπιζε το πρόβλημα των συμβασιούχων, όταν αυτή η οδηγία διαιωνίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι οι δικοί του δήμαρχοι που μαζί με αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκαν, στήριξαν και προώθησαν τις αντεργατικές πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μαζί τους και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που κάνουν ό,τι μπορούν για να φρενάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των συμβασιούχων, τους αποπροσανατόλισαν και τους εγκλώβισαν σε νομικίστικες διαδικασίες, συγκαλύπτοντας τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος, συνεπώς και τους πραγματικούς υπεύθυνους. Ολοι αυτοί διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα, έκαναν το άσπρο μαύρο, πούλησαν ελπίδες εκμεταλλευόμενοι κατά τον πιο αισχρό τρόπο την ανάγκη του εργαζόμενου για το μεροκάματο, για την επιβίωση. Κορόιδεψαν και κοροϊδεύουν. Δεν έκαναν κανένα λάθος. Συνειδητά υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Μονιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις, αφού η λογική των πάγιων και διαρκών αναγκών χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να διαιωνίζεται το πρόβλημα των εκτάκτων, των συμβασιούχων. Πολιτικό είναι το πρόβλημα και πολιτική λύση πρέπει να δοθεί άμεσα.

Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, που έδωσαν βάση σε ψεύτικες υποσχέσεις, που πίστεψαν ότι η αστική δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που απαιτεί πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και διεκδικεί τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να ταχτούν πολιτικά με το ΚΚΕ, ενισχύοντάς το ενάντια στον κοινό εχθρό που γεννά και οξύνει τα προβλήματά τους: την πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ