Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φοροεισπρακτική συναντίληψη

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πρωτόκολλο συνεργασίας» για την - κατ' ουσία - συγκρότηση ενός νέου φοροεισπρακτικού μηχανισμού, υπέγραψαν πρόσφατα οι ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, του ΟΑΣΑ και του Δήμου Αθηναίων. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης και την ενίσχυση των μετακινήσεων με τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα, το 5ετές «πρωτόκολλο συνεργασίας» παρέχει πλέον τη δυνατότητα και στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας να «ξηλώνουν» πινακίδες κυκλοφορίας και να «κόβουν» κλήσεις, για παράνομο παρκάρισμα! Κατά την τελετή υπογραφής, μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, προανήγγειλε ότι η ...συνεργασία θα διευρυνθεί και με άλλους Δήμους. Κι ας γνωρίζουν οι πάντες - μηδέ των κυβερνώντων εξαιρουμένων - ότι στο παραμικρό δε θα συμβάλουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα στην αντιμετώπιση των σοβαρών κυκλοφορικών - συγκοινωνιακών προβλημάτων στην Αττική! Ανάλογες ...συναντιλήψεις, φυσικά, υπάρχουν και για άλλα σοβαρότερα θέματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας κλπ.

Επειδή, όμως, όλα αυτά τα προβλήματα είναι επακόλουθο συγκεκριμένης πολιτικής που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στήριξαν οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια «πρώτης τάξης» ευκαιρία για τα λαϊκά στρώματα, να βάλουν φρένο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής στους δήμους και τις κοινότητες, καταψηφίζοντας υποψήφιους νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες - φερέφωνα του δικομματισμού και όσους τον στηρίζουν.

Η χυδαιότητα της εμπορευματοποίησης

Η χυδαιότητα της εμπορευματοποίησης δεν κάνει διακρίσεις. Κι έτσι χτύπησε και την πόρτα της απεξάρτησης. Σχεδόν 12.000 ευρώ ζήτησε το Ελληνικό Φεστιβάλ από το Σύλλογο Οικογένειας Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση», προκειμένου να κάνει την ετήσια συναυλία του στο Λυκαβηττό και να αντιμετωπίσει ένα μέρος των δυσβάστακτων εξόδων της λειτουργίας και της μεγάλης προσφοράς του. Το γεγονός είναι ενδεικτικό για το πώς βλέπει η πολιτεία την τιτάνια προσπάθεια χιλιάδων νέων να απεξαρτηθούν απ' τα ναρκωτικά και την ατέλειωτη αγωνία των οικογενειών τους: Ως άλλη μια ευκαιρία άγριας κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Οπως κάνει και με τις όποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες...

ΥΓ: Για την οικονομική - και την όποια άλλη - συμμετοχή του κράτους στην αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας των ναρκωτικών, δε χρειάζεται να πούμε τίποτε. Είναι γνωστά σε όλους...

Η καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων

Η άγρια και εντεινόμενη καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί την κοινή βάση του ιδιωτικοποιημένου - συνέπεια της «απελευθέρωσης» - τραπεζικού συστήματος της χώρας, τα υπερκέρδη του οποίου φαντάζουν προκλητικά, ακόμα και με αστικά κριτήρια. Την προηγούμενη Κυριακή ο «Ρ» δημοσιοποίησε στοιχεία για τα κέρδη α΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πού στηρίζεται η υπέρ το δέον προκλητική αυτή τραπεζική κερδοφορία; Μερική απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η τελευταία, το ελληνικό μέσο μακροπρόθεσμο επιτόκιο στο τέλος Απρίλη αυξήθηκε κατά 0,66 μονάδες βάσης... Μετά την αύξηση αυτή το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,23%, το ακριβότερο στην ευρωζώνη και μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα επιτόκια των 8 από τις 10, εκτός ευρωζώνης, χώρες της ΕΕ. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 0,50 μονάδες και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά 0,66 μονάδες.

Αυτή κι αν είναι η αποθέωση της αστικής δημοκρατίας και η... δικαίωση των θιασωτών της «ελεύθερης αγοράς». Τρεις τραπεζικοί όμιλοι ρυθμίζουν κατά το δοκούν τα επιτόκια, επιβάλλουν όπου θέλουν κάθε μορφής προμήθειες, ληστεύουν με το έτσι θέλω τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις. Και το αστικό πολιτικό σύστημα μαζί με την «εποπτεύουσα αρχή» (Τράπεζα της Ελλάδας) τι κάνουν; Απλώς κρατούν το... φανάρι στους ληστές με το κολάρο...

Καλόμαθαν...

Απολύτως ...φυσιολογική βρίσκουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης την τιμή της πατάτας, που έφτασε τις προηγούμενες μέρες ακόμα και το 1 ευρώ το κιλό! Καλομάθαμε, λένε, που πέρσι ήταν «εξευτελιστικά χαμηλή» η τιμή και μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως φέτος επανήλθε στα ...φυσιολογικά για την εποχή - λόγω, όπως ισχυρίζονται, της μειωμένης παραγωγής - επίπεδα!

Εμείς τι να πούμε; Προφανώς, οι κυβερνώντες και συνολικά οι θιασώτες της ασυδοσίας της «ελεύθερης αγοράς» έχουν καλομάθει και τώρα θέλουν σώνει και καλά να μας πείσουν ότι η ακρίβεια και η κερδοσκοπία είναι απολύτως φυσιολογικά φαινόμενα, ακόμη και στις ακραίες μορφές τους. Ας τα βλέπουν αυτά οι εργαζόμενοι κι ας κανονίσουν ανάλογα τη στάση και την ψήφο τους στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

Η Κούβα στο στόχαστρο της ΕΕ

Στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έγινε την περασμένη Δευτέρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης(;) εστίασαν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάποιων χωρών (ανάμεσα τους και η Τουρκία), αλλά αποσιωπήθηκε εντελώς ότι ο ιμπεριαλιστικός αυτός οργανισμός προχώρησε σε νέες πιέσεις ενάντια στην Κούβα. Με την υπογραφή και της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, για άλλη μια φορά, οι εταίροι στην εκμετάλλευση των λαών εγκαλούν την Κούβα και την επαναστατική της κυβέρνηση για δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών!!!

Ουσιαστικά, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη συστράτευσή της με τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, τις ΗΠΑ, που πιέζουν για τη λεγόμενη προώθηση της ...δημοκρατίας στο Νησί. Οπου ως «δημοκρατία» εννοούν, βέβαια, την επαναφορά του καπιταλισμού στην Κούβα, μετατρέποντάς τη σε πορνείο - θέρετρο των ΗΠΑ και άλλων εταίρων τους, όπως ήταν μέχρι τη στιγμή που νίκησε η Επανάσταση και μπήκε η Κούβα στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η ΕΕ, μέσω των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της, στηρίζει τη λεγόμενη κοινή θέση του 1996, ένα κείμενο παρόμοιο με το έκτρωμα της κυβέρνησης Μπους για την ανοιχτή επέμβαση στο Νησί της Επανάστασης. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να απειλεί ότι θα εξετάσει και σοβαρότερα μέτρα έως το 2007 και καλεί όλους τους διπλωματικούς και άλλους υψηλούς καλεσμένους και αξιωματούχους που θα φτάνουν στην Κούβα να θέτουν το ζήτημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...

Αυτήν την υπό όρους σχέση με την ΕΕ έχει επανειλημμένα απορρίψει η Κούβα, που το μόνο που απαιτεί είναι φυσιολογικές σχέσεις χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Και φυσικά η ανακίνηση, εκ νέου, ζητήματος «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών κρατουμένων» είναι μια καθαρή εμπλοκή και ανάμειξη στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους, με δεδομένο ότι βαφτίζονται «πολιτικοί κρατούμενοι» ο συγκεκριμένος συρφετός πρακτόρων, όλο το δίκτυο συνεργατών των ΗΠΑ, που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν και ενάντια στη χώρα τους και στο λαό της, ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις και την πραγματική ελευθερία, που έχει καταφέρει να απολαμβάνει ο λαός της Κούβας. Η Κούβα, λοιπόν, έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί όρους, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την ΕΕ, ούτε από οπουδήποτε αλλού. Είναι ανοιχτή σε κριτική, αλλά απαιτεί αλληλοσεβασμό και ισότιμη συνεργασία.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται από τη στάση της ΕΕ, προς απογοήτευση πολλών που θέλουν να την εμφανίζουν ως αντίπαλο δέος, ότι η στρατηγική του ιμπεριαλισμού είναι ενιαία. Και η Κούβα, που αποτελεί φάρο για πολλούς λαούς του κόσμου δε θα μπορούσε να έχει άλλη αντιμετώπιση. Οι ιμπεριαλιστές υπολογίζουν πολύ καλά τι είναι αυτό που τους απειλεί. Και όσα προσχήματα και αν χρησιμοποιούν και με όποια διαβάθμιση, «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», «ασύμμετρες απειλές», «καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών», δεν μπορεί να κρυφτεί ότι ένα πράγμα τους ενδιαφέρει κυρίως. Η ανθρωπότητα να μην προχωρήσει μπρος τα μπρος, να μη διακοπεί η καπιταλιστική συνέχεια. Και το παράδειγμα της Κούβας τους «χαλάει» το σκηνικό. Με όλες τις δυσκολίες και αδυναμίες που αντικειμενικά υπάρχουν, ανοίγει ένα διαφορετικό δρόμο για το πώς μπορεί να είναι η ανθρώπινη ζωή, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, οι σχέσεις μεταξύ χωρών. Και αυτό δεν της το συγχωρούν με τίποτα...


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα ... συναινετικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πάντως, αναζητεί «συναίνεση», προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές επιλογές της στο χώρο της Παιδείας, όπως είπε χτες ο Ε. Αντώναρος, δεν πρέπει να είναι και ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη. Καλά τα πάει...

Μπορεί, βέβαια, να μην έχει τη συναίνεση των ενδιαφερόμενων, δηλαδή των φοιτητών, των μαθητών, των σπουδαστών, των γονιών και των καθηγητών κάθε βαθμίδας, όμως δε φαίνεται να είναι αυτό που την ενδιαφέρει.

Αλλωστε, η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού σε αυτές τις υποθέσεις - όπως και γενικώς σε όλη την ιστορία των κάθε είδους «μεταρρυθμίσεων» - κάθε άλλο παρά αποτελεί προϋπόθεση για την προώθησή τους.

Οι κυβερνώντες, λοιπόν, έχουν τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις, όπως και αυτή του ΣΕΒ και, φυσικά, όλων των «διαπλεκόμενων», που θέλουν να «επενδύσουν» σε μιαν ακόμη αγορά, όπως αυτή της γνώσης.

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, δεν είναι λίγο να έχει κανείς την πλήρη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί, βέβαια, αντιπαράθεση του είδους «αποσύρτε το νομοσχέδιο και φέρτε το αργότερα πιο "καλοφτιαγμένο"», όπως αυτή που κάνει το ΠΑΣΟΚ, μόνον ως συμφωνία μπορεί να εκληφθεί.

Είναι και η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου η σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη...

Εν ολίγοις ...αυτοί τα βρήκαν. Το θέμα, πλέον, είναι να «τα βρουν μπαστούνια» από τη λαϊκή αντίδραση.

ΤΙ ΩΡΑΙΑ, ΠΟΥ ΤΟ έθεσε, όμως, η Βάσω Παπανδρέου. `Η πουλάμε φθηνά την Εμπορική, ή αγοράσαμε ακριβά τη Φινάνσμπανκ, τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ερώτημα.

Δηλαδή, το ενδεχόμενο να πουλιέται φτηνά η Εμπορική Τράπεζα και να πληρώνεται ακριβά η Φινάνσμπανκ δεν εξετάζεται; Ο,τι και να 'γινε, πάντως, οι εργαζόμενοι μόνο ζημιές μετράνε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η πολιτικοποίηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ θα επιχειρήσουν την υποβάθμιση του πολιτικού χαρακτήρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να κάνει το ακριβώς αντίθετο και να πολιτικοποιήσει την εκλογική μάχη, έγραφαν ορισμένα ρεπορτάζ κυριακάτικων εφημερίδων. Κι αν αναρωτιέστε τι είδους πολιτικοποίηση εννοούν οι προαναφερόμενες εισηγήσεις η απάντηση είναι απλή: Να θέσει υψηλούς στόχους και να δώσει τη μάχη «για την εκλογή της Φώφης από τον α' γύρο, νίκη του κ. Φασούλα στον Πειραιά, β' γύρο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σπάσιμο της κυριαρχίας της ΝΔ στον Θεσσαλικό κάμπο, επανακατάκτηση της διοίκησης σε εργατικούς δήμους όπως το Περιστέρι, κλπ.». Με άλλα λόγια, να προσδώσει στις εκλογές του Οκτώβρη το χαρακτήρα μιας ανούσιας, αλλά έντονης δικομματικής αναμέτρησης, για το ποιος (γαλάζιος ή πράσινος) θα καθίσει στην όποια νομαρχιακή ή δημαρχιακή καρέκλα.

Λογικό κι αναμενόμενο. Αλλωστε, η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ποιος κάθεται στις καρέκλες της εξουσίας, είτε της κεντρικής είτε της τοπικής. Κατά τ' άλλα, η πολιτική και των δύο κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση...

Υποκρισίες

Να μην εγκρίνει τις κυοφορούμενες τσουχτερές ανατιμήσεις στα φάρμακα καλεί την κυβέρνηση... ποιος; Το ΠΑΣΟΚ! Μάλιστα, από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα θα είναι μια ακόμα επιλογή στήριξης των συμφερόντων των «ολίγων ισχυρών εις βάρος των πολιτών και του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος»!! Και να πει κανείς ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση που απαξίωσε το ρόλο του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού. Μήπως δεν ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που διέλυσαν την κρατική φαρμακοβιομηχανία και την κρατική φαρμακαποθήκη; Δεν ήταν οι ίδιες που χάριζαν απλόχερα αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών στους φαρμακοβιομήχανους; Αυτές οι ανατιμήσεις δεν εξυπηρετούσαν τα «συμφέροντα των ολίγων εις βάρος των πολιτών και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος»;

Προφανώς, οι λέξεις υποκρισία, διγλωσσία, ντροπή, τσίπα και όλα τα συνώνυμά τους έχουν πάψει να κυκλοφορούν στη Χαριλάου Τρικούπη...

Σωστός ο συνδυασμός

Στην προχτεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, έδωσε έμφαση στο «εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα», το οποίο χαρακτήρισε ως «την κοινωνική συνείδηση του 21ου αιώνα», ενώ, κάνοντας δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης, το συνδύασε με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Δηλαδή, τις κάθε λογής «φιλανθρωπικές» και «κοινωνικές» δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρήσεων, που γίνονται - όπως οι ίδιες ομολογούν - για ιδιοτελείς λόγους και, συνήθως, για να διαφημιστούν και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων τους οποίους πολύμορφα εκμεταλλεύονται.

Προφανώς, ο συνδυασμός δεν ήταν τυχαίος. Ομολογούμε, επίσης, ότι είναι γενικά σωστός. Ο προωθούμενος «εθελοντισμός» από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τις κάθε λογής «θεραπαινίδες» του καπιταλιστικού συστήματος έχει τον ίδιο στόχο με την ΕΚΕ, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο «καρκίνος των αγροτών»

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καρκίνος του δέρματος φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» στους αγρότες, που εργάζονται στο ύπαιθρο. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν, πολλές ώρες, στον ήλιο και να δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία και ευθύνεται για το 90% των δερματικών καρκίνων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, τη δεκαετία 1988-1998, το 56% των ασθενών με καρκίνο του δέρματος, που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Λάρισας, ήταν αγρότες. Ταυτόχρονα, παρατηρείται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων δερματικού καρκίνου και από 1,36 ανά 100.000 ασθενείς που ήταν το 1988, το 1998 έφτασαν σε 5,2 ανά 100.000.

Κι ενώ διαπιστώνεται ότι ο καρκίνος του δέρματος «χτυπάει» αλύπητα τους αγρότες, το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του αδιαφορούν και δε λαμβάνουν μέτρα. Δεν υπάρχουν προγράμματα ενημέρωσης των αγροτών για τους κινδύνους που συνεπάγεται η έκθεσή τους στον ήλιο, ούτε και για τα μέτρα προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία που απαιτούνται, ενώ ο ΟΓΑ δεν επιδεικνύει καμιά ειδική μέριμνα και φροντίδα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του, που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος και χρειάζονται θεραπευτική αντιμετώπιση στη χώρα μας, ή και στο εξωτερικό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων. Ταυτόχρονα, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για την ανακούφιση αυτής της τεράστιας στρατιάς των προλεταρίων - που στη χώρα μας αριθμεί πάνω από 500.000 - οι οποίοι κυριολεχτικά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Γιατί, τι άλλο από εγκατάλειψη σημαίνει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται μόλις στα 320 ευρώ, ενώ σχεδόν τα 2/3 των ανέργων στερούνται ακόμα και αυτό το μίζερο βοήθημα;

Η κατάσταση, μάλιστα, των ανέργων όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά συνεχώς χειροτερεύει. Με τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», που εφαρμόστηκαν με κατεύθυνση της ΕΕ από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κονδύλια για την ανεργία αντί να πηγαίνουν σ' αυτούς που τα 'χουν ανάγκη διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις. Ομως, παρά τις τεράστιες αυτές επιδοτήσεις η ανεργία δεν καταπολεμήθηκε, ούτε μειώθηκε. Αντίθετα, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο ΟΑΕΔ, που δημιουργήθηκε και υπάρχει από τις εισφορές των εργαζομένων, έγινε το παραμάγαζο των επιχειρηματιών. Υπέρογκα ποσά διασπάθισαν οι επιχειρήσεις, χωρίς κανένα όφελος για τους ανέργους.

Και είναι τουλάχιστον πρόκληση, αυτοί που με την πολιτική τους καταδικάζουν τους ανέργους στη φτώχεια, αυτοί που από τις εισφορές των εργαζομένων χαρίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις, να ισχυρίζονται ότι η πραγματική προστασία των ανέργων τούς αποτρέπει απ' την αναζήτηση εργασίας. Η ανεργία δεν είναι «επιλογή». Είναι καταδίκη. Και αυτή η καταδικαστική απόφαση εκπορεύεται από την πολιτική που μοναδική της επιδίωξη έχει τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι άνεργοι δεν είναι «σουλατσαδόροι», όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι κυβερνώντες. Είναι τα θύματα της καπιταλιστικής τους οικονομίας και ως τέτοια έχουν δικαίωμα στην προστασία.

Την ίδια στιγμή, οι κομμουνιστές δεν κρύβουν ότι η ανεργία δεν είναι φαινόμενο παροδικό. Είναι διαρκής και σύμφυτη με το σύστημα που ζούμε. Δεν είναι επιδημία. Γι' αυτό και η ουσιαστική καταπολέμησή της μέχρι την οριστική εξάλειψή της μπορεί να γίνει μόνο σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία. Και όπου η οργάνωση της παραγωγής θα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνο μια τέτοια προοπτική, με τέτοιο περιεχόμενο και στόχους μπορεί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Για τους κομμουνιστές, ο αγώνας αυτός είναι αλληλένδετος.

Εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, όλες τις μορφές πάλης για την ανακούφιση των ανέργων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας, όπως το να δίνεται το επίδομα σε όλους τους ανέργους καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας και το ύψος του να αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού, ταυτόχρονα δείχνουν το δρόμο για μια άλλη πορεία. Καλούν τους εργάτες να παλέψουν για ριζικές και βαθιές αλλαγές στην κοινωνία. Γιατί μόνο έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος. Μόνο σ' αυτήν την περίπτωση θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι μια και καλή από τη μάστιγα της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ