Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν ντρέπονται...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχουν κανένα δισταγμό. Προκειμένου να περάσουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια γίνονται ακόμα και «σοσιαλιστές». Μέχρι και σε πολέμιους της αδικίας αυτο-αναγορεύονται, αρκεί να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Ο λόγος, για τον υπουργό Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, που σε μια ακόμα συνέντευξή του (στο «Βήμα») για το Ασφαλιστικό «ανακαλύπτει» ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα «προσθέτει βάρη και παρέχει χαμηλές συντάξεις στους περισσότερους και φτωχότερους και μοιράζει προνόμια στους λίγους και ευπορότερους...». Οπως καταλάβατε οι «λίγοι» και «ευπορότεροι», δεν είναι οι βιομήχανοι, οι εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν, αυτοί που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και κατακλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί είναι «εκτός παιδιάς» του κ. υπουργού. Το σχέδιο της ΝΔ για μια «κοινωνία των ίσων» εξαιρεί αυτούς που πραγματικά ζούνε σε βάρος των Ταμείων και ευθύνονται για την κατάστασή τους, όπως και για τις χαμηλές συντάξεις. Οι ευπορότεροι και αυτοί που έχουν προνόμια βρίσκονται, σύμφωνα με τη λογική των κυβερνώντων, μόνο ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε αυτούς θα εξαντληθεί ο «σοσιαλιστικός» οίστρος της κυβέρνησης. Αλλωστε και οι προηγούμενοι, «σοσιαλιστές» δήλωναν... Και εντελώς «σοσιαλιστικά» επέβαλαν το νόμο 3029, κατακρεουργώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι και με τη σημερινή κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Η «κοινωνική δικαιοσύνη» και των δυο εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την πλουτοκρατία.

Εκδικητικό μένος

Μετά την αντεργατική τακτική της πλειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου, στη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, ήρθαν κι οι μαύρες μέρες των «εκτοπίσεων» των εργαζομένων απεργών. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε την τακτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να μετακινεί από τους χώρους τους μόνον όσους απεργούς συμμετείχαν στην απεργία; Κι αυτό, παρά το γεγονός πως το συνδικαλιστικό κίνημα υποστηρίζει σταθερά τις κυκλικές μετακινήσεις των εργαζομένων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι διακρίσεις και οι αδικίες. Η διοίκηση, όμως, του Δήμου κάνει ακριβώς το αντίθετο και με το «χειρισμό» αυτού του ζητήματος.

Οι πραγματικοί υπονομευτές

«Οταν κάποιος έχει ως κεντρική γραμμή το να υπονομεύει την πολιτική προσέγγιση σε κοινά ζητήματα, από πού θα προκύψει η πολιτική προσέγγιση;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΣΥΝ, αναφερόμενος στο ΚΚΕ.

Πράγματι, ο Αλ. Τσίπρας έχει δίκιο. Πώς είναι δυνατόν το κόμμα της εργατικής τάξης να συνεργαστεί με αυτούς που προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση; Πώς είναι δυνατό να συνεργαστεί με αυτούς, οι οποίοι, στην αγωνία τους για μια θέση στο «τραπέζι» της εξουσίας, συνεργάζονται σε μια σειρά από δήμους και νομαρχίες με ένα κόμμα - εκπρόσωπο της άρχουσας τάξης (ΠΑΣΟΚ); Πώς είναι δυνατό να συνεργαστεί με αυτούς που υπερψήφισαν το Μάαστριχτ, βάσει του οποίου υλοποιούνται όλες οι αντεργατικές, αντιλαϊκές νομοθεσίες; Πώς είναι δυνατό να συνεργαστεί με το κόμμα αυτό, που υποτίθεται ότι αντιπαλεύει τις συνέπειες αυτών που έχει ήδη υπερψηφίσει; Εχει δίκιο, του το αναγνωρίζουμε. Οταν ο ΣΥΝ υπονομεύει και συκοφαντεί με την πολιτική και την πρακτική του κάθε έννοια της Αριστεράς (σ.σ.: όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται), δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αυστηρή κριτική και την αποκάλυψή του...

Πάλι φούμαρα

«Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού στους ανήλικους και την υποχρεωτική αναγραφή της απαγόρευσης στα προϊόντα καπνού», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια, αύριο, Μέρα κατά του καπνίσματος.

Πάνε δεκαετίες που πάνω στα κουτιά των τσιγάρων αναγράφεται «πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας», ότι «μπορεί να σκοτώσει» και άλλα συναφή. Επίσης, πάνε χρόνια που βγαίνουν απαγορευτικές υπουργικές αποφάσεις και εξαγγέλλονται καμπάνιες.

Κι όμως, οι καπνιστές - και ιδιαίτερα οι νέοι - αυξάνονται. Οπως αναφέρθηκε χτες, οι Ελληνες μαθητές αρχίζουν να δοκιμάζουν τσιγάρο σε ηλικία 10 χρόνων σε ποσοστό 15%, ενώ σε ηλικία 14 χρόνων το ποσοστό φτάνει 45%.

Επομένως δε λείπουν μια, ακόμα, νομική απαγόρευση και μια, ακόμη, καμπάνια. Λείπει το ουσιαστικότερο: Η αγωγή υγείας που θα είναι βασικό στοιχείο της πρόληψης, η οποία με τη σειρά της θα είναι απ' τους βασικούς κρίκους ενός Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το ακριβώς αντίθετο: Τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο της Υγείας. Ετσι, όσα ακούγονται θα εξανεμίζονται σαν τον καπνό.

Τα Ελληνοτουρκικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΜΕΙΩΤΗ συνεχίζεται η συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και, δε λέμε, το φαινόμενο είναι φυσιολογικό κι αναπόφευκτο, αφού συνεχίζεται και η ύπαρξη των σχετικών προβλημάτων, απ' τη μια, και, από την άλλη, συμβαίνουν δραματικά γεγονότα, όπως η πρόσφατη σύγκρουση των δυο πολεμικών αεροπλάνων και ο τραγικός χαμός ενός πιλότου.

Αυτό που θεωρούμε αφύσικο και αδιανόητο είναι το γεγονός πως λείπουν από τη σχετική συζήτηση οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και, βέβαια, ο ρόλος τους. Αλήθεια, τι πιστεύουν για το ζήτημα αυτό όλοι όσοι γράφουν ή μιλούν τις τελευταίες μέρες, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κάνουν τη μια ή την άλλη εκτίμηση, ή προτείνουν τη μια ή την άλλη διέξοδο;

Προφανώς, για να μην ασχολούνται με τους ευρωενωσιακούς και τους υπερατλαντικούς «εταίρους» και «συμμάχους» μας, δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: `Η πιστεύουν ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα και ούτε θέλουν να έχουν κι από δω και πέρα την παραμικρή ανάμειξη στην όλη ιστορία και αντιμετωπίζουν το θέμα ως «διμερές ζήτημα», όπως έλεγε η πρόσφατη δήλωση των Βρυξελλών. `Η θεωρούν την ανάμειξη αυτή ως ένα το κρατούμενο και, μάλιστα, αδιαπραγμάτευτο και γι' αυτό - εκτός των άλλων - δεν ασχολούνται μαζί της. Επομένως, τα όσα λένε είναι προσαρμοσμένα στο πλαίσιό της. Διαλέγετε και παίρνετε...

Εμείς, πάντως, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν τόσο πολύ αφελείς στη χώρα μας. Αρα, αποκλείουμε την πρώτη εκδοχή και θεωρούμε ότι η δεύτερη είναι η επικρατέστερη, αν όχι η μόνη και σίγουρη.

Από κει και πέρα, αν αναρωτιέστε, γιατί σκέπτονται και δρουν έτσι όλοι οι προαναφερόμενοι, σκεφθείτε δυο κυρίως πράγματα: Πρώτον, όλα όσα γίνονται χρόνια τώρα στο Αιγαίο αντανακλούν τόσο τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των κυρίαρχων δυνάμεων των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή, όσο και αυτές των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεύτερον, οι πρώτες «διαπλέκονται» πλέον σε μεγάλο βαθμό με τις δεύτερες, αντίστοιχο του μεγάλου πλέον βαθμού ενσωμάτωσης της χώρας μας (ανάλογα και της Τουρκίας) στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Επιτίθεται γιατί αποκαλύπτεται

Η επίθεση εναντίον του ΚΚΕ που εξαπέλυσε την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, δεν είναι τυχαία. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει την πλήρη σύμπλευσή του με τη ΝΔ, το δυσκολεύει να το «παίζει αντιπολίτευση», δυσκολεύει την ταχτική του να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις στην αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό εντείνει την επίθεσή του ενάντια στο μοναδικό κόμμα που διαφωνεί και αντιστέκεται με τον εκπαιδευτικό «εφιάλτη», που προτείνουν για τους νέους ανθρώπους οι εκπρόσωποι των κομμάτων του συστήματος.

Στη συζήτηση, που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αποκαλύφθηκαν περίτρανα οι κοινές θέσεις των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αντιδραστικές αλλαγές και ανατροπές στην Παιδεία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απέδειξαν, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους, ότι μεθοδεύουν συστηματικά την ολοκληρωτική προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Τάσσονται από κοινού υπέρ της ιδιωτικοποίησης πανεπιστημίων και σχολείων, που θα είναι «ανοιχτά» και προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Ενώ ο νέος άνθρωπος θα μαθαίνει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα, χωρίς να 'ναι σίγουρος ότι θα βρίσκει δουλιά. Αυτά αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, καλώντας συγχρόνως τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους σε παλλαϊκή αντίδραση και αντίσταση για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Αυτό που ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ είναι η σταθερή και αδιάλλακτη θέση του ΚΚΕ απέναντι και στη δική του αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό είναι που ...εξόργισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τον οδήγησε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αποτελεί «αριστερή θέση» η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων! Δε δίστασε να διαστρεβλώσει την τοποθέτηση της Αλ. Παπαρήγα ότι έκαναν τα βιβλία σαν ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, δηλαδή μετέτρεψαν τη μάθηση και τη γνώση σε απλή πρόσληψη πληροφοριών. Δηλαδή αμάθεια. Και παρακάμπτοντας την ουσία, μίλησε για αντίθεση του ΚΚΕ στην εισαγωγή των τεχνολογιών στην εκπαίδευση, πιστεύοντας ότι μπορεί να το χαρακτηρίσει οπισθοδρομικό. Λες και όλο το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι το διαδίκτυο όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ!

Η ενορχηστρωμένη επίθεση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΚΚΕ, η οποία ξεκίνησε με τα στελέχη του δήθεν να καταγγέλλουν υπόγειες συνεργασίες του ΚΚΕ με τη ΝΔ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, εντάσσεται σ' ένα ύπουλο πολιτικό παιχνίδι. Ενα παιχνίδι που πίσω απ' αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρύψει πως ταυτίστηκε με την κυβέρνηση στην αύξηση των 77 λεπτών του ευρώ στο μεροκάματο, ότι οι 10 αντιασφαλιστικές προτάσεις του Γ. Παπανδρέου προετοιμάζουν το έδαφος στην κυβέρνηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Οτι ανοίγει δρόμο στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει τις ψήφους τους. Το εμποδίζει η σταθερή θέση του ΚΚΕ για συσπειρώσεις και συμμαχίες κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, βάζοντας στο περιθώριο τα «κεντροαριστερά» σενάρια διαχείρισης του συστήματος, που στήνει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ και τις «κεντροδεξιές» συγκυβερνήσεις που μελετά με τη ΝΔ. Γι' αυτό επιλέγει να χρησιμοποιήσει το ψέμα και τη λάσπη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να του απαντήσουν ανάλογα, αποδυναμώνοντάς το πολιτικά. Θα είναι προς όφελός τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Καμιά εμπιστοσύνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ εδώ και χρόνια στηρίζει τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία, ενώ στελέχη του στα πανεπιστήμια έχουν αποδεχτεί πλήρως την απευθείας χρηματοδότηση από επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα της έρευνας, που ήδη «περπατάει» με νόμους που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Χαρακτηριστικό όμως για τη στάση του ΣΥΝ είναι και αυτό που ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, σε πρόσφατη κοινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των Συντονιστικών φοιτητών και σπουδαστών, για τον υποψήφιο νομάρχη του ΣΥΝ, Γιάννη Πανούση: «Στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, όπου είναι πρόεδρος (σ.σ. ο Γ. Πανούσης), προχωρεί στην ίδρυση "καλοκαιρινού σεμιναρίου" ("Summer school" κατά τα αμερικάνικα πρότυπα), όπου θα μπορούν να επιβάλλονται δίδακτρα ("έξοδα συμμετοχής"), όπου η συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων θα θεωρείται αυτονόητη στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ όσοι παρακολουθούν επί πληρωμή θα αμείβονται με "πιστωτικές μονάδες"».

Αν αυτό δεν είναι πλήρης εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ που στηρίζουν και συναποφασίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση, τότε τι είναι; Τι εμπιστοσύνη για αντίσταση κι αγώνα να έχεις μετά σε τέτοια κόμματα και τέτοιους υποψηφίους;

Να πληρώσει το κράτος

Αρκετά πια με τις ψευτοδικαιολογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δε γίνεται να καλυφθεί το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αρκετά πια με την «καραμέλα» ότι αυτό αναφέρεται και σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, ο υφυπουργός Αλ. Κοντός επανέλαβε τις ίδιες ψευτοδικαιολογίες. Ομως, και πάλι δεν έδωσε τη γνωμοδότηση στους βουλευτές, για να δούνε τι ακριβώς λέει και γιατί το λέει. Υποτίθεται, βέβαια, ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση του έργου και να πληρώσει το κόστος. Τυπικά, πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός. Τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ, που γνώριζε το πρόβλημα εδώ και χρόνια, είχε πολύ χρόνο μπροστά της για να το κάνει. Αρα, δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία. Εκτός αυτού, όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέφτει και σε αντιφάσεις: Γιατί είναι νόμιμο που έδωσε 2,2 εκατ. ευρώ στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις για το κόστος των εντύπων, αλλά δεν καλύπτει το κόστος της συμπλήρωσής τους και πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες 100, 200 και 300 ευρώ χαράτσι για μια αίτηση;

Μαθήματα συνωμοτικότητας...

Στις 5 Μάη αναμενόταν να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτημα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», για κατάργηση των καμεροχαφιέδων που στήθηκαν στους δρόμους με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι από τότε στοίχειωσαν εκεί, παρακολουθώντας διαδηλώσεις.

Το ΣτΕ κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, ανέβαλε μέχρι την 1η Δεκέμβρη την εκδίκαση. Εδωσε έτσι πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση να έρθει με νομοθετική ρύθμιση - όπως φημολογείται - και να «νομιμοποιήσει» τη λειτουργία των καμεροχαφιέδων. Αρα, να καταστεί άνευ αντικειμένου η εκδίκαση της 1ης Δεκέμβρη.

Κυβέρνηση και δικαστές, όμως, δεν αρκέστηκαν εκεί. Με απόφασή του το ΣτΕ, που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Μάη, ικανοποίησε αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να μην εφαρμοστεί απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να αφαιρεθούν κάμερες από πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Κάμερες που δεν «έστεκαν» ούτε με το πρόσχημα της «ρύθμισης της κυκλοφορίας». Η Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση αναστολής (414/06) έκρινε ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν αυτές οι κάμερες που τοποθέτησε η ΕΛ.ΑΣ., μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου (αυτή τάχα της 1ης Δεκέμβρη).

Λεπτομέρεια: Η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε στις 8 Μάη, αλλά είχε παρθεί - όπως φαίνεται - από τις 2 Μάη. Δηλαδή τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδίκαση της αίτησης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και την αναβολή της και χωρίς φυσικά να ενημερώσουν κανέναν από τους ενδιαφερόμενους. Αυτό θα πει συνωμοτικότητα...

Για τα μάτια του κόσμου...

Η δήθεν πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου Αθήνας (ΝΔ) - με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος - να προωθήσει μέσα από τα Δημοτικά Ιατρεία δωρεάν σπιρομετρήσεις και να διανείμει φυλλάδια στην πλατεία Συντάγματος για την ασθένεια της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, σε τίποτα δεν προωθεί την ουσιαστική πολιτική της δωρεάν πρόληψης και πρόνοιας που αποτελεί μια ουσιαστική ανάγκη των λαϊκών οικογενειών.

Την ώρα που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απαξιώνουν την έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη πρόληψη και φροντίδα Υγείας, επιδιώκουν μέσω της Αυτοδιοίκησης να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να κάνουν κινήσεις εντυπωσιοθηρίας - ψηφοθηρίας. Κι όπως όλοι καταλαβαίνουν, οι σχετικές μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο με κάποιες περιστασιακές πρωτοβουλίες, που παίρνονται συνήθως στην προ των εκλογών χρονική περίοδο. Πόσο μάλλον, όταν οι πρωτοβουλίες αυτές θέλουν - επίσης - να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους την αντίληψη της απεμπλοκής του κράτους από την ευθύνη του να παρέχει ουσιαστική και συστηματική πρόληψη στο πλαίσιο ενός γενικότερου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μάχη βαθιά πολιτική

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όλοι όσοι ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των προβλημάτων που φορτώνει στις πλάτες τους η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, έχουν μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να την καταδικάσουν μα και να σηματοδοτήσουν μια πορεία ρήξης μ' αυτήν. Η ψήφος τους στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε επίπεδο ΤΑ, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού και στο γενικό πολιτικό επίπεδο.

Το όπλο της ψήφου πρέπει να στραφεί εναντίον όλων εκείνων που μοιράζονται την ευθύνη για τη διόγκωση των λαϊκών προβλημάτων. Εναντίον της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Συνασπισμού, που έχει τη δική του συμβολή στην υποταγή του εργατικού κινήματος στο σύστημα, αλλά και στη συνδιαχείριση με το ΠΑΣΟΚ -μέσω της Αυτοδιοίκησης- της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολοι τους άλλωστε είναι ένθερμοι θιασώτες του ευρωμονοδρόμου, που οδηγεί το λαό ολοένα και βαθύτερα στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Με το ίδιο όπλο υπερασπίζουμε τα λαϊκά συμφέροντα αποτελεσματικά ενισχύοντας αποφασιστικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση, ριζοσπάστες και αριστεροί άνθρωποι.

Σ' αυτές τις εκλογές ο κόσμος του μόχθου μπορεί και πρέπει να ρίξει ψήφο καταδίκης των ως τα σήμερα αντιλαϊκών επιλογών. Μια ψήφος η οποία συγχρόνως θέτει σοβαρά εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα που επίκεινται. Να καταψηφίσουν την πολιτική καθήλωσης των εισοδημάτων τους που «υπέγραψε» η κοινά αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ επαίσχυντη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να καταψηφίσουν τις κοινές θέσεις των δύο κομμάτων για παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και νέα αντιδραστικά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να καταψηφίσουν την πολιτική συνεργασίας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο αιματοκύλισμα λαών.

Να καταψηφίσουν τους υποψηφίους που στηρίζουν αυτά τα κόμματα, που όχι μόνο ανεξάρτητοι δεν είναι, αλλά είναι απόλυτα εξαρτημένοι από την πολιτική των κομμάτων τους. Αυτή την πολιτική υλοποίησαν, αυτή θα υλοποιούν την επαύριο των εκλογών. Να τους καταψηφίσουν με τη γνώση πως κράτος και ΤΑ, ως θεσμός, αποτελούν ενιαία δομή εξουσίας. Με τη γνώση πως οι θέσεις που θα κερδηθούν από αγωνιστές ριζοσπάστες θα είναι την επομένη των εκλογών θέσεις αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, θέσεις - εμπόδια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Για όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα η εκλογική μάχη είναι βαθύτατα πολιτική και με τέτοιους όρους διεξάγεται από το ΚΚΕ. Και είναι αυτό που ενόχλησε τη ΝΔ, η οποία πρωτοστατεί σε ένα ύπουλο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος του, το ίδιο που ώθησε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ να πάρουν μέρος σ' αυτό το παιχνίδι. Καμία απ' αυτές τις δυνάμεις δε θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για τα όσα διακυβεύονται σ' αυτές τις εκλογές. Απεναντίας έχουν κάθε συμφέρον να μπουν στο περιθώριο κρίσιμα ζητήματα, να ανακοπεί η δυναμική των αγωνιστικών ψηφοδελτίων.

Αυτή τους η στάση πρέπει να συνυπολογιστεί την ώρα της ψήφου κι αυτή να ριχτεί με σταθερό χέρι υπέρ των ψηφοδελτίων που εγγυούνται τοπικές αρχές που θα στρατευτούν με τα λαϊκά συμφέροντα, με τον αγώνα για κοινωνική λαϊκή ευημερία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ