Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για πόσο ακόμη;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Για πόσο διάστημα, λοιπόν, και στη βάση ποιας πολιτικής ηθικής μπορεί πλέον να ταλαιπωρεί - και να προκαλεί ανοιχτά - ολόκληρη την κοινωνία μια μικρή μειοψηφία;». Αυτά έλεγε το κύριο άρθρο της προχτεσινής «Καθημερινής», αναφερόμενο στους ναυτεργάτες. Και χτες, ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ, ξαναείπε ουσιαστικά τα ίδια, τονίζοντας, βέβαια, ότι η κυβέρνηση «σέβεται και προασπίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών».

Ετσι έχουν, όμως, τα πράγματα; Τα «συμφέροντα όλων των πολιτών» σέβεται και προασπίζει η κυβέρνηση; Οχι, βέβαια και αυτό γίνεται καθημερινά φανερό από την πολιτική της. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με αυτή του ΠΑΣΟΚ, προασπίζεται και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, της ελάχιστης μειοψηφίας της πλουτοκρατίας. Αυτός είναι ο στόχος των λεγομένων μεταρρυθμίσεων, των κάθε λογής «απελευθερώσεων» και λοιπών διαρθρωτικών αλλαγών. Γι' αυτό και στα δύο χρόνια νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα ήδη τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, χειροτέρεψαν παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις, ενισχύθηκε η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, τα δημοκρατικά δικαιώματα δέχτηκαν νέα χτυπήματα, δυνάμωσε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των λαϊκών στρωμάτων, η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες κλπ., κλπ.

Πράγματι, θα συμφωνήσουμε με το ερώτημα της «Καθημερινής»: Για πόσο διάστημα και στη βάση ποιας πολιτικής ηθικής η ελάχιστη μειοψηφία της πλουτοκρατίας θα ταλαιπωρεί, θα εκμεταλλεύεται και θα καταληστεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού;

Το ... ομολογούμε

Για «συμπεριφορές, όπως αυτές ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ, που καταδεικνύουν, πέραν της πάγιας ανθενωτικής πολικής, νοσηρά σημάδια ιδιοκτησιακής αντίληψης και επικοινωνιακής κομματικής χειραγώγησης των αγώνων. Αντιλήψεις, που αποβαίνουν σε βάρος και της αλληλεγγύης και της ενότητας, της μαζικότητας και της αποτελεσματικότητας των κινημάτων», έκανε λόγο χτες ο Ν. Βούτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, στο ραδιόφωνο του «Πλάνετ».

Πράγματι, πρέπει να ...ομολογήσουμε πως δεν είχαν υπόψη τους τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ ότι θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του κ. Βούτση ή του ΣΥΝ, για να πρωτοστατήσουν στον αγώνα των ναυτεργατών και το ξεδίπλωμα της λαϊκής αλληλεγγύης σ' αυτόν...

Πρωτοφανής εμπαιγμός

Πρωτοφανής ήταν χτες στη Βουλή ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους 600 εργαζόμενους των Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, που διαδήλωναν και πάλι στην Αθήνα ζητώντας να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη για το θέμα, αλλά ανακοινώθηκε από το προεδρείο ότι η Ερώτηση διαγράφεται «λόγω κωλύματος υπουργού». Ποιο ήταν το εξοργιστικό που δείχνει ανάγλυφα τον κυβερνητικό εμπαιγμό; Και οι δύο αρμόδιοι να απαντήσουν υπουργοί (Ανάπτυξης και Οικονομίας) ήταν παρόντες στη Βουλή για να απαντήσουν σε άλλες Ερωτήσεις!

Αγανακτισμένος από τη μεθόδευση αυτή, ο Α. Τζέκης τόνισε: «Είναι εδώ ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Ανάπτυξης και δηλώνουν κώλυμα σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα; Ξέρετε ότι αυτήν την ώρα είναι στην Αθήνα οι 650 εργαζόμενοι και διαδηλώνουν για μία ακόμα φορά; Δηλώνω την αγανάκτησή μου. Η πολιτική υποκρισία και ο πολιτικός εμπαιγμός της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. 650 εργαζόμενοι, 1.500 μικροεπαγγελματίες, οι φορείς του νομού, το Εργατικό Κέντρο, η Νομαρχία, δήμοι και σωματεία διαμαρτύρονται και λέτε ότι διαγράφεται η Ερώτηση ενώ είναι παρόντες οι υπουργοί;».

Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Εύλογα ερωτήματα

Τις προάλλες, έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος ένα ...«χάπενιγκ» - όπως θα το αποκαλούσαν ορισμένοι. Συγκεκριμένα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Κλίμακα» διοργάνωσε μια βραδιά για τους αστέγους, όπου τους έδιναν φαγητό και ροφήματα με τη συνοδεία δεκάδων ΜΜΕ και ανερχόμενων πολιτικών «αστέρων» (σ.σ: όπως του Αλ. Τσίπρα υποψήφιου δημάρχου Αθήνας του ΣΥΝ), με στόχο - όπως είπαν - να δείξουν στον κόσμο «πώς περνάνε μια νύχτα οι άστεγοι».

Φυσικά, οι εργαζόμενοι δεν περίμεναν αυτό το «χάπενιγκ» για να δουν πώς περνάνε οι άστεγοι. Αντίθετα, η ενέργεια αυτή στάθηκε μια υπέροχη αφορμή για να γίνει ευρύτερα γνωστή και να διαφημιστεί μια ΜΚΟ και το υποτιθέμενο ...«κοινωνικό έργο» της. Πέρα απ' αυτό, όμως, προκύπτουν και μια σειρά εύλογα ερωτήματα: Ετσι θα αντιμετωπιστούν και, ακόμη περισσότερο, θα λυθούν τα συνεχώς εντεινόμενα κοινωνικά προβλήματα, όπως των φτωχών, των πεινασμένων και των αστέγων; Γιατί η ευρωένωση και οι εγχώριοι κυβερνώντες ενισχύουν την πληθώρα των ΜΚΟ και την τέτοια λειτουργία τους; Μήπως, επειδή - εκτός των άλλων - ενισχύεται παραπέρα η δρομολογημένη ήδη απαλλαγή του κράτους από τις αντίστοιχες ευθύνες και η προβολή της άποψης, που θέλει την κοινωνική πρόνοια αντικείμενο των ...φιλεύσπλαχνων αισθημάτων των όποιων ιδιωτών, είτε ΜΚΟ, είτε επιχειρηματιών;

Ο προσανατολισμός...

Τα πρώτα σημάδια που προσδιορίζουν τον προσανατολισμό της μάχης των τοπικών εκλογών από τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους που στηρίζει το ΚΚΕ χαράσσονται μέρα με τη μέρα στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική. Μόλις προχτές, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» για τα ζητήματα Υγείας και Πρόνοιας, ενώ ήδη, από την περασμένη Τρίτη, έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε νοσοκομεία. Κορύφωση της καμπάνιας για την Υγεία η 7η Μάρτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη φορέων για το θέμα.

Καθώς ξεδιπλώνεται αυτή η σημαντική δραστηριότητα, τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αρθρώνουν τον γνωστό ...«αυτοδιοικητικό» λόγο περί «τοπικών κοινωνιών» και «κοινωνιών πολλών χρωμάτων...», ενώ ταυτόχρονα τα οράματά τους προσανατολίζονται σε επιλογές «εκλεκτών» υποψηφίων - αγαπημένων των «λάιφ στάιλ» περιοδικών και τηλε-ταβερνείων... Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν ξεκάθαρα να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το κύριο. Οτι, δηλαδή, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση το κριτήριο ψήφου για τον καθένα πρέπει να είναι τα προβλήματά του. Η ανεργία, η φτώχεια, τα μεροκάματα και οι συντάξεις πείνας, η λιτότητα, τα προβλήματα στην Υγεία, την Παιδεία, το πρόβλημα της λαϊκής στέγης, το κόστος της γης, τα προβλήματα που σχετίζονται με τις υποδομές κ.ά.

Για παράδειγμα: Ο ψηφοφόρος μπροστά στην κάλπη πρέπει να λάβει υπόψη του τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Τις ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που οδηγούν τους ασθενείς σε τεράστιες λίστες αναμονής και στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά δεν υπάρχουν οδηγοί, ότι το 30% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο δεν καλύπτεται και το ότι δε λειτουργούν 2 χειρουργεία γιατί λείπουν 10 νοσηλευτές είναι ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ψήφο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Αλλωστε, πολλοί δήμοι ρίχνουν μπόλικο «νερό στο κρασί» της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας και συμβάλλουν στην ακύρωση της όποιας κρατικής ευθύνης υπάρχει στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των δήμων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ επιβάλλουν φόρους και τέλη για να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (π.χ. παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες για ΑμΕΑ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.) εκμεταλλευόμενες τις ελλείψεις που προαναφέραμε.

Εκτός από το ζήτημα της Υγείας και Πρόνοιας, που τώρα βρίσκεται στην αιχμή της προεκλογικής δουλιάς, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι, που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η «Κομμουνιστική Ανανέωση» και η «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών» πανελλαδικά, θα δώσουν το επόμενο διάστημα τη μάχη και σε άλλα πεδία κρίσιμα και ζωτικά για τους εργαζόμενους. Γιατί μέσα από την πολιτική μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να γίνει ένα βήμα ώστε τα λαϊκά στρώματα να αποχωριστούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να αποδοκιμάσουν τους ΣΥΝεταίρους τους στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα κοινωνικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, καλύφθηκε και αυτή η έλλειψη. Ο πρωθυπουργός με τη χτεσινή ομιλία του έβαλε την πολιτική «ομπρέλα» στην απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών και το ξεκαθάρισε το πράγμα.

Προφανώς, με τον όρο «κοινωνικό σύνολο» εννοεί τους εφοπλιστές, άντε και τους λοιπούς κεφαλαιοκράτες. Τον όρο «απεργία», όμως, τον γνωρίζει πολύ καλά. Γι' αυτό και την κήρυξε σε διωγμό...

Πάντως θα «κρατήσουμε» τη φράση, ότι με τις απεργίες «θίγονται ευαίσθητοι τομείς, όπως η υγεία, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας, ο ανεφοδιασμός ακριτικών περιοχών».

Κι αυτό, γιατί όντως οι παραπάνω τομείς θίγονται, εδώ και πολλά χρόνια. Οχι όμως από τις απεργίες των εργαζομένων, αλλά από τις πολιτικές που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ χτες και η ΝΔ σήμερα.

Θυμίζουμε, εκτός πολλών άλλων, ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία και τον τουρισμό, οι αγρότες καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών έχουν πολλές φορές κινητοποιηθεί για τα πολλά και σοβαρά προβλήματά τους και αντιμετωπίστηκαν στην καλύτερη περίπτωση με αδιαφορία.

Ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο, όμως, με τους εφοπλιστές και τους λοιπούς κεφαλαιοκράτες. Ούτε καν κινητοποίηση δε χρειάζεται να κάνουν, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και οι αξιώσεις τους.

ΤΙ ΛΕΤΕ; Κατηγορίες για «νον πέιπερ» και προβοκάτσιες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας; Εμείς νομίζαμε ότι δεν έχουν καιρό για τέτοια πράγματα και πως είναι προσηλωμένοι στην «επανίδρυση του κράτους» και στην «ανάπτυξη της χώρας»!

Πάντως, της Ντόρας Μπακογιάννη δε φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» της. Ως υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις. Μ' αυτά θα ασχολείται τώρα;

ΕΠΤΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ανάμεσά τους και δυο τράπεζες - θα αναλάβουν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Επιχείρηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι όταν λέμε, «αναλαμβάνουν την αξιοποίηση», καταλαβαίνετε εσείς... Θα βρεθούν κερδισμένες και με το παραπάνω, ενώ στη ΔΕΗ θα ψάχνουν μετά από μερικά χρόνια για ελλείμματα. Γνωστές καταστάσεις...

Βγάλτε τους στη «σύνταξη»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την 6η μέρα της απεργίας των ναυτεργατών εδέησε να βγάλει μια λιγόλογη ανακοίνωση συμπαράστασης στους απεργούς, από κοινού με τους οδηγούς φορτηγών. Την 7η μέρα και αφού η κυβέρνηση προχώρησε στο βάρβαρο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, έβγαλε και μια δεύτερη ανακοίνωση καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχικού μέτρου. Την ίδια μέρα, έκανε και τον κόπο να κατέβει στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΠΝΟ και δήλωσε από κοντά τη συμπαράστασή της. Στις προαναφερόμενες ανακοινώσεις, στις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις της, δεν είπε ούτε λέξη κατά της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας και όλων όσα αυτή συνεπάγεται. Ούτε καν την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου δε ζήτησε...

Για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μιλάμε, την ηγεσία - υποτίθεται - του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. Οι απεργοί ναυτεργάτες έδιναν έναν ηρωικό αγώνα, αντιμετωπίζοντας στην κυριολεξία θεούς και δαίμονες κι αυτή αρκέστηκε σε μια αόριστη και τυπική συμπαράσταση. Τίποτε δεν έκανε, ουσιαστικά, για να ενισχύσει τον αγώνα των ναυτεργατών και, κυρίως, για να οργανώσει την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη σ' αυτόν. Για να μην αναφερθούμε στα όσα, περί αδιαλλαξίας και ακραίας συμπεριφοράς, λέγονταν και διοχετεύονταν ανεπισήμως.

Δε σημειώνουμε τα παραπάνω, μόνον ή κυρίως, για να καυτηριάσουμε τη στάση της πλειοψηφίας, αλλά για να γίνει ακόμη περισσότερο φανερή η επιτακτική ανάγκη της συσπείρωσης των εργαζομένων στο ΠΑΜΕ. Η ανάγκη να πάρουν στα δικά τους χέρια τους αγώνες που έρχονται.

ΣΚΑ(ε)Ι από αντικειμενικότητα

Στις 7.45, χτες το πρωί, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», οι δυο παρουσιαστές μιλούν με τη ναυτιλιακή συντάκτρια για κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ναυτεργάτες. Φαίνεται ότι δεν τα έλεγαν ακριβώς όπως πρέπει, γι' αυτό και παρενέβη τηλεφωνικά ο ιδιοκτήτης του σταθμού και εφοπλιστής Αλαφούζος, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Μίλησε για διάφορα, π.χ. για τους κακούς συνδικαλιστές και το λιμενικό που δεν κάνει σωστά τη δουλιά του. Παρέμεινε στη γραμμή μέχρι τις 7.53, αφού έκανε και μια δεύτερη παρέμβαση, που κι αυτήν οι υφιστάμενοί του την άκουσαν με μεγάλη προσοχή κι επωδούς του τύπου: έχει απόλυτο δίκιο σ' αυτό ο κ. Αλαφούζος.

Τώρα τι να πρωτοθαυμάσεις; Την αντικειμενικότητα του σταθμού; Την δυναμικότητα και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων; Την επαγρύπνηση του αφεντικού, που από πουρνό - πουρνό είναι στα βάσανα για το τι λένε οι «δικοί» του; `Η την αποδοχή που τυγχάνουν οι θέσεις του από τους υφισταμένους του;

Στο βωμό των εφοπλιστών

Πριν από πέντε χρόνια και πριν ξεκινήσει η υλοποίηση της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας, το κράτος επιδοτούσε τους εφοπλιστές - πέρα από άλλα προνόμια, κίνητρα, κλπ. - προκειμένου να φτάνουν τα σαπιοκάραβά τους στα νησιά των λεγόμενων άγονων γραμμών, με 8,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα, για τον ίδιο λόγο, τους επιχορηγεί με 48,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο μεταξύ, βέβαια, «απελευθερώθηκαν» και τα ναύλα, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες και τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ικανοποιήθηκαν μια σειρά αξιώσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών για τις συνθέσεις των πλοίων με αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την εργασία των ναυτεργατών, κλπ., ενώ οι μισθοί των ναυτεργατών πήραν τις γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους εξευτελιστικές «αυξήσεις» και το έλλειμμα του ΝΑΤ έχει «φιλήσει» το 1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της φιλοεφοπλιστικής και διαλυτικής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Βέβαια, απ' το καλό (για τους εφοπλιστές), υπάρχει πάντα το καλύτερο. Αλλωστε, η δίψα του κεφαλαίου για κέρδη είναι ακόρεστη. Κι έτσι, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το γνωστό νομοσχέδιο, που βρίσκεται τις μέρες αυτές στη Βουλή και αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες της ηρωικής απεργίας των ναυτεργατών. Οσο περισσότερο, όμως, ικανοποιούνται τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τόσο ζημιώνουν οι ναυτεργάτες και το δικαίωμα του λαού σε ασφαλείς και ικανοποιητικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

«Τσουχτερές» αυξήσεις

Από τα «πρωτάκια» θα «τα πάρουν» και φέτος οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται σε επιβολή αυξήσεων στα δίδακτρα των νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου της τάξης του 5% - 8%. Κι αυτό με τις ευλογίες της κυβέρνησης που ενώ, με τον τελευταίο νόμο, υποτίθεται ότι επιβάλλεται πλαφόν στις ανατιμήσεις των διδάκτρων, αφήνει «ελεύθερα» τα δίδακτρα αυτών των τάξεων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το κεφάλι ψηλά!

Οι ναυτεργάτες γύρισαν την Πέμπτη στα πόστα τους με ψηλά το κεφάλι. Το μαρτυρούν τα λόγια τους, στις πρώτες εξορμήσεις που πραγματοποίησαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, αμέσως μετά την αναστολή της απεργίας. Το λένε οι απολυμένοι μηχανικοί, οι τρεις εργάτες που διώχτηκαν από το καράβι, επειδή, όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους, δήλωσαν ανυπακοή στις εντολές και τις πιέσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης να προδώσουν την τάξη τους και να γίνουν απεργοσπάστες. Το σύνθημα για ανασύνταξη των δυνάμεων και κλιμάκωση της πάλης έπεσε στο εύφορο έδαφος που δημιούργησε η πολυήμερη κινητοποίηση.

Οι εργάτες της θάλασσας αισθάνονται και είναι νικητές. Γιατί μέσα κι από αυτή τη μάχη, από την ένταση, το πλαίσιο, την αποφασιστικότητα και την ποιότητά της, έμαθαν να μετράνε ακόμα καλύτερα τα νικηφόρα βήματα που καταγράφει κάθε εργατικός αγώνας όταν μπολιάζεται με ταξικά αιτήματα. Οταν στην κλιμάκωσή του αποκτά χαρακτηριστικά ολομέτωπης αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο (και μάλιστα τον σκληρότερο πυρήνα του, τους εφοπλιστές) και τους πολιτικούς εκφραστές του. Ο αντίπαλος ξεσκεπάστηκε, αντιπαλεύτηκε στα ίσα.

Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης τσακίστηκε. Η βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης σηματοδότησε την ένταση της επιθετικότητάς της απέναντι στους απεργούς ναυτεργάτες. Το εκβιαστικό δίλημμα «δούλεψε ή απολύεσαι» μετατράπηκε σε «δούλεψε ή συλλαμβάνεσαι», παίρνοντας χαρακτηριστικά βίαιης καταστολής της πολυήμερης απεργίας. Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η έμπρακτη συμπαράσταση χιλιάδων εργαζομένων, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις μέσα και έξω από τα πλοία, μετέτρεψε - κατά κοινή αποδοχή - τα φύλλα της επιστράτευσης σε κουρελόχαρτα.

Η διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης τσαλακώθηκε. Νησιώτες, μικροκαλλιεργητές και επιβάτες στάθηκαν αλληλέγγυοι στους ναυτεργάτες. Το ίδιο και η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών φορτηγών. Κυβέρνηση και εφοπλιστές νικήθηκαν κατά κράτος στην προσπάθειά τους να παίξουν το ύπουλο χαρτί του «κοινωνικού αυτοματισμού». Το πλαίσιο της κινητοποίησης, τα αιτήματα για ασφαλή, τακτική, φτηνή και μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο σ' αυτή την επιτυχία. «Εδεσε» με τη διεκδίκηση του δικαιώματος στο μπάρκο, για μισθό και σύνταξη στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

Το πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης τσάκισε κόκαλα, έδεσε τα κατασταλτικά χέρια της κυβέρνησης, απελευθέρωσε δυνάμεις μπροστά και πίσω από τους καταπέλτες. Οι ναυτεργάτες μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για το γεγονός ότι με τον αγώνα τους ξεσήκωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα συμπαράστασης στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού κινήματος. Το όπλο της αλληλεγγύης είναι αναντικατάστατο. Η αξία του θα αποδειχτεί πολλαπλάσια στους αγώνες που έρχονται, στις μάχες που θα ακολουθήσουν.

Η παλικαρίσια μάχη των ναυτεργατών πρόσθεσε νέα πείρα στους εργατικούς αγώνες. Η σημασία της είναι ανεκτίμητη για όλη την εργατική τάξη. Αυτή την πείρα, οι ταξικές δυνάμεις, από χτες κιόλας, τη βάζουν στη συζήτηση με τους συναδέλφους, σε στεριά και θάλασσα. Για να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες, να βαθύνει τα ταξικά χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ