Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μεν και τα δε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από δυο βδομάδες περίπου, ανακοινώνοντας το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μοίρασε γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους... δεινοπαθούντες μεγάλους επιχειρηματίες. Λίγες μέρες αργότερα, ήρθε η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και η ανακοίνωση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», μέσω του οποίου πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται, ακόμη περισσότερο, τα ήδη προκλητικά προνόμια και τα κάθε λογής «κίνητρα» προς την πλουτοκρατία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κλαίγεται και οδύρεται για τα ελλείμματα και τις «μαύρες τρύπες» και αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, με το μόνιμο πρόσχημα «των ανύπαρκτων αντοχών της οικονομίας και των άδειων κρατικών ταμείων».

Κι όχι μόνον αρνείται την ικανοποίηση αιτημάτων, τα οποία αναφέρονται ουσιαστικά στην εξασφάλιση στοιχειωδών όρων επιβίωσης (π.χ., ουσιαστική αύξηση συντάξεων), αλλά δε δίνει καν τα αναγκαία χρήματα για τη στοιχειώδη έστω λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ούτε καν αυτά που χρωστάει. Το έλλειμμα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), για παράδειγμα, φτάνει σήμερα στα 34,1 εκατ. ευρώ και δεν έχουν χρήματα ούτε καν για αναλώσιμα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις αμοιβές τους, από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα πρόσθετης διδασκαλίας της περσινής σχολικής περιόδου.

Προφανώς, όλ' αυτά και, ιδιαίτερα, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν αποτελούν το αποτέλεσμα της δήθεν άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά του ταξικού περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής.

Κυβέρνηση των επιχειρήσεων

Τον κουβανικής καταγωγής Κάρλος Γκουτιέρες διόρισε χτες υπουργό Εμπορίου στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους, μετέδωσαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στην επιλογή δε φαίνεται να έπαιξε τόσο ρόλο η εθνική καταγωγή του νέου υπουργού, όσο το γεγονός πως ο Κ. Γκουτιέρες είναι από το 1999 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ομίλου δημητριακών «Kellogg», γνωστού κυρίως για τα «κορν φλέικς» του. Αλλωστε, η δήλωση του Τζ. Μπους, κατά την ανακοίνωση του διορισμού στο υπουργείο Εμπορίου, ήταν αρκετά αποκαλυπτική: «Ξέρει ακριβώς τι έχουν ανάγκη οι αμερικανικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος...

Η εικόνα που θέλουν...

Οταν «δύο εκατομμύρια διαδηλωτές κατεβούν στους δρόμους του Λονδίνου εναντίον του πολέμου, η αγγλική κυβέρνηση μπορεί να τους αγνοήσει». Οταν όμως «μερικές δεκάδες χιλιάδες κατεβαίνουν στο κέντρο του Κιέβου αναγορεύονται "σε λαό", ενώ η ουκρανική αστυνομία, τα δικαστήρια και οι κυβερνητικοί θεσμοί προεξοφλείται ότι είναι εργαλεία καταπίεσης». Η εύστοχη αυτή επισήμανση περιλαμβάνεται σε άρθρο της αγγλικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» για το τρόπο που φιλτράρονται και παρουσιάζονται από τα δυτικά ΜΜΕ οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Από το άρθρο αυτό παραθέτουμε ορισμένες ακόμα παρατηρήσεις:

«Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κίεβο υπέρ του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά δεν προβάλλονται από τις τηλεοπτικές μας οθόνες - αν γίνει αποδεκτή η παρουσία τους, οι οπαδοί του Γιανουκόβιτς υποβαθμίζονται σε "μεταφερόμενους με λεωφορεία"». Επίσης, «οι διαδηλώσεις υπέρ του Βίκτορ Γιουσένκο φωτίζονται με λέιζερ, διαθέτουν οθόνες πλάσματος, υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, ροκ συναυλίες, σκηνές για διανυκτέρευση και τεράστιες ποσότητες πορτοκαλί υφάσματος - παρ' όλα αυτά, κοροϊδεύουμε ευχαρίστως τον εαυτό μας, θεωρώντας ότι είναι αυθόρμητες».

... και η επέμβαση στην Ουκρανία

Και το άρθρο συνεχίζει: «Ή πάλι, λέμε ότι η συμμετοχή του 96% στο Ντόνετσκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είναι απόδειξη εκλογικής απάτης. Οχι όμως και η συμμετοχή, που ξεπερνά το 80% σε περιοχές, που υποστηρίζουν τον Βίκτορ Γιουσένκο. Ούτε τα ποσοστά υπέρ του Γιουσένκο που ξεπερνούν το 90% σε τρεις περιοχές». Και ακόμα: «H εθελοτυφλία εκτείνεται και στα πόστερ, που η "φιλοδημοκρατική" παράταξη "Pora" έχει κολλήσει σε όλη την Ουκρανία και απεικονίζουν μια φασιστική μπότα να συνθλίβει ένα σκαθάρι, μια αλληγορία τού τι θέλει να κάνει η "Pora" στους αντιπάλους της.

Αν και τέτοιου είδους αποκτήνωση του εχθρού έχει το προηγούμενό της - όχι μόνο στην ίδια την υπό ναζιστική κατοχή Ουκρανία, όταν διεξήχθη προληπτικός πόλεμος κατά της Κόκκινης Λαίλαπας της Μόσχας - αυτές οι αφίσες πέρασαν χωρίς σχόλιο. H "Pora" εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως μια αθώα ομάδα φοιτητών που διασκεδάζει, παρά το γεγονός ότι - όπως οι αδελφές οργανώσεις στη Σερβία και στη Γεωργία - η "Pora" είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από την Ουάσιγκτον».

Τα παραπάνω, καταλήγει το άρθρο, «είναι απόδειξη εθελοτυφλίας και περιφρόνησης της πραγματικότητας, που έχει να κάνει με την παρατεταμένη και κυνική παρέμβαση της Δύσης στα δημοκρατικά πολιτικά πράγματα άλλων χωρών».

Το ... ενδιαφέρον για τους ανάπηρους

Τότε ήταν όλα καλά... Δεξιώσεις, εξαγγελίες, ενδιαφέρον. Βλέπετε, έπρεπε κάποιοι να ...δείξουν το ενδιαφέρον τους, γιατί έτσι επέβαλλαν τα συμφέροντα και οι καταστάσεις. Με αφορμή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο δικομματισμός θυμήθηκε τα άτομα με ειδικές ικανότητες όπως άκρως υποκριτικά αναφέρονται. Και τι δεν ακούστηκε με αφορμή τη διοργάνωση... Για ίσες ευκαιρίες, για δικαίωμα στην άθληση και στη μόρφωση, για μεγαλεπήβολα σχέδια. Σε παράλληλη πορεία με τα εκτυφλωτικά φώτα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, μόλις έσβησαν αυτά έσβησε και το ενδιαφέρον των υπευθύνων. Και δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού το κενό που υπήρχε μεταξύ δηλώσεων και πραγματικότητας ήταν τεράστιο. Κάτι σαν τον κενό στους ανακαινισμένους (!!!) σταθμούς του ΗΣΑΠ μεταξύ αποβάθρας και βαγονιού, που αποδεικνύει πλήρως την πραγματικότητα, όταν χρειάζονται τουλάχιστον τρία άτομα, για να μεταφερθεί κάποιος με καροτσάκι από την αποβάθρα στο βαγόνι.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας - που έτυχε να κάνουν αθλητές από άλλες χώρες που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες - αποτέλεσε μαρτύριο, όπως τόνισαν οι ίδιοι. Και αυτή η πραγματικότητα που δεν κρύφτηκε τότε (όσο και εάν το προσπάθησαν) υπάρχει και σήμερα. Καμιά μέριμνα, κανένα ενδιαφέρον. Μόνο πλασματικά στοιχεία, προκειμένου να φανεί στα ΜΜΕ, το δήθεν ενδιαφέρον. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε ο καπιταλισμός να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, όταν είναι το σύστημα, το οποίο στο βωμό του κέρδους δημιουργεί αναπήρους (με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, στους δρόμους κτλ.); Τα ειδικά σχολεία που διαφημίζουν καλύπτουν μόνο το 7% των παιδιών με αναπηρία που είναι σε σχολική ηλικία. Δηλαδή, σε αριθμούς μόλις τα 14.000 παιδιά, από τα 200.000 που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Αλλά, και αυτά τα λίγα ειδικά σχολεία που υπάρχουν, είναι σε κατάσταση διάλυσης. Πολλά απ' αυτά δεν έχουν ανοίξει για τη νέα χρονιά. Ισχυρίστηκαν ότι χρηματοδότησαν τον Ειδικό Αθλητισμό, αλλά στους πραγματικά αθλητικούς συλλόγους αναπήρων οι επιχορηγήσεις έχουν σταματήσει από το 2000.

Είναι σίγουρο ότι οι κορόνες και πάλι δε θα λείψουν με αφορμή την 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, με γενικόλογες υποσχέσεις δε λύνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ανάπηροι. Οι λαϊκοί άνθρωποι έχουν πλέον την πείρα και του μακροχρόνιου εμπαιγμού από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά και συνειδητοποιούν ότι μόνο η ρήξη με τη σημερινή πολιτική μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση που βιώνουν. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει ρήξη και με τις σημερινές συμβιβασμένες ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος, εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των αναπήρων.

Γι' αυτό, μέσα από τη δική τους συσπείρωση, όπως καλεί και η Ενιαία Επιτροπή για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (που συσπειρώνει ανάπηρους και τις οικογένειές τους), σε συμπόρευση με το ταξικό αγωνιστικό κίνημα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους με τα συλλαλητήρια την Παρασκευή και να κλιμακώσουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ποιότητα ζωής.


Μπάμπης ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τα... συμβουλευτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ, ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ! Πάλι τις... υψηλές συμβουλές του μας παρέχει ο ΟΟΣΑ με την περίφημη ετήσια έκθεσή του. Η συνταγή γνωστή. Να περικοπούν δραστικά οι δημόσιες δαπάνες, να ανοίξει το ασφαλιστικό, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και αλλαγές στο σύστημα Υγείας για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Μάλιστα η έκθεσή προβλέπει και μείωση των ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Τώρα βέβαια (και σωστά) ο μέσος πολίτης το ακούει, χωρίς να δίνει και ιδιαίτερη σημασία.

Βλέπετε τα προηγούμενα τρίμηνα που υποτίθεται ότι ...έτρεχε η ανάπτυξη, διαπίστωσε περίτρανα ότι δεν κατευθύνονταν προς την τσέπη του αλλά προς τα γνωστά μεγάλα πορτοφόλια που γεμίζουν είτε έχουμε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς είτε όχι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΎ ο δανεισμός όχι απλώς καλά κρατεί αλλά επιταχύνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Περισσότερο από 20% αυξήθηκαν φέτος τα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που σίγουρα δεν είναι άσχετα από τις αυξήσεις - ψίχουλα, τους μισθούς πείνας και την ακρίβεια.

Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Ελληνες ως μανιώδεις καταναλωτές που δεν ευχαριστιούνται με τίποτε, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν πιο προσεκτικά για να διαπιστώσουν ότι τα δάνεια παίρνονται για στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες όπως η στέγαση και άλλες «αυτονόητες» δραστηριότητες.

Εν ολίγοις, χρόνο με το χρόνο ...χρωστάμε ακόμη και την καθημερινότητά μας χωρίς πάντα να μπορούμε να την ξεχρεώνουμε. Αλλωστε οι δικαστικοί κλητήρες (καθώς και διάφορες καθ' όλα ύποπτες εταιρίες που χρησιμοποιούν οι τράπεζες) έχουν πολλή δουλιά τελευταία.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ «ΧΡΥΣΩΝΩ ΤΟ ΧΑΠΙ». Οι συνταξιούχοι του δημοσίου - ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας - θα πάρουν τις συντάξεις τρεις μέρες νωρίτερα για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των Χριστουγέννων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατά τη γνώμη του άραγε φθάνουν αυτές οι συντάξεις για κάτι τέτοιο; Αν μπορεί ας το τεκμηριώσει πρακτικά...

Οι λύκοι του δικομματισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόλις οκτώ μήνες έχουν περάσει με το ΠΑΣΟΚ εκτός εξουσίας. Πολύ σύντομο δηλαδή διάστημα, για να έχουμε ξεχάσει τις πολιτικές λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών καταστολής ενάντια σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση, αλλά και τις «ιδιαίτερες σχέσεις» που ανέπτυξαν οι πράσινοι διαχειριστές, με συγκεκριμένα τμήματα της ολιγαρχίας. Γι' αυτό, είναι υπέρ το δέον προκλητικό να ακούει κανείς τον κ.Παπουτσή να καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή δε δίνει το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης! Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τώρα να μεταμορφωθεί από λύκος σε πρόβατο, να εμφανιστεί σαν κόμμα που ενδιαφέρεται για τα λαϊκά προβλήματα. Ο λύκος, βέβαια, ακόμα και με προβιά προβάτου, λύκος μένει. Είτε εμφανίζεται με τη μορφή του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ. Και το μόνο ενδιαφέρον που έχουν οι λύκοι για τα πρόβατα, είναι να βρουν τρόπους να τα κατασπαράξουν.

Οσο για τον κ.Παπουτσή, αντί να το παίζει προστάτης των φτωχών, είναι καλύτερα να μας μιλήσει για άλλα θέματα. Για παράδειγμα, σχετικά με τις σχέσεις που είχε εξυφάνει το ΠΑΣΟΚ με τους εφοπλιστές ή με τις κυβερνητικές ευθύνες για το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ. Θα ήταν πιο τίμιο από την πλευρά του...

Τα δίνουν όλα

Τις προάλλες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, πήρε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες και κατόπιν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αφού, λοιπόν, ανέφερε στην αρχή τα γνωστά φούμαρα, περί «του βασικού τριπτύχου "οικονομική μεγέθυνση - κοινωνική συνοχή - βιώσιμη ανάπτυξη"», πέρασε στα συγκεκριμένα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση και για τα οποία - όπως είπε - ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Σύμφωνα, με την ενημέρωση αυτή, λοιπόν, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής είναι «κατ' αρχάς, η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στην απλότητα, τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, στη συνέχεια ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προβλέπει οικονομική ανάπτυξη παντού και για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή σύγκλιση και, τέλος, η καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων με κατεύθυνση την απλοποίηση και τη διαφάνεια του πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τη σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου και τη μείωση του κόστους λειτουργίας».

Αναρωτιόμαστε, τι τα θέλει τόσα λόγια ο κ. υπουργός. Γιατί, δε λέει ότι τα δίνουν όλα στην πλουτοκρατία, για να τον καταλάβει κι ο απλός εργαζόμενος; ΄Η, μήπως, για το σκοπό αυτό λέει πολλά και διάφορα και προσπαθεί να τα μπερδέψει;

Ποιους εκπροσωπούν;

Με ύφος ...ΣΕΒ και ερωτήματα για το αν ο αναπτυξιακός νόμος ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες ή μη(!), αντιμετωπίζει η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) τον «αναπτυξιακό νόμο». Μέχρι, που φτάνει στο σημείο να αναρωτηθεί, εάν έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση το νομοσχέδιο «ή θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις»!

Βεβαίως, η ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει και ορισμένα σημεία, όπου η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από ανύπαρκτη έως αμφίβολη, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να αποφανθεί ότι ο προτεινόμενος νόμος φαίνεται λειτουργικότερος από τον προηγούμενο και επιδιώκει να απευθυνθεί στις μικρές επιχειρήσεις..!

Πάντως, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ βασανίζεται από τα προαναφερόμενα ...κρίσιμα ερωτήματα, για το μέλλον των «εγχώριων ή μη» ιδιωτικών επενδύσεων, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ βλέπει τον αφανισμό «πρόσωπο με πρόσωπο» και απασχολείται με πολύ περισσότερο πεζά ερωτήματα, όπως αν θα μπορέσει να πληρώσει την εφορία, το νοίκι, την ασφάλιση και τους προμηθευτές.

Κρίσιμα ερωτήματα

Για δεύτερη φορά, μέσα στις τελευταίες δυο βδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με αοριστίες σε επίσημες ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, που «εκτελούν συνηθισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», παρενοχλούνται από ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα. Η τελευταία φορά ήταν προχτές και μιλάμε για αοριστίες, γιατί η απάντηση του ΓΕΕΘΑ σημειώνει, απλά και μόνον, ότι τα προαναφερόμενα απηχούν την τουρκική ερμηνεία των γεγονότων, συμπληρώνοντας ότι «η τουρκική έκνομη δραστηριότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται».

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί η επίσημη ελληνική πλευρά μιλά αόριστα για «έκνομη δραστηριότητα». Γιατί αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων ή για παραβάσεις του FIR Αθηνών και των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας; Και δεν αναρωτιόμαστε τυχαία. Γνωρίζουμε, τόσο την αμφισβήτηση των 10 μιλίων από την επίσημη τουρκική πλευρά, όσο και το υπόγειο «παζάρι», που γίνεται γι' αυτό και άλλα θέματα, χρόνια τώρα, στο ΝΑΤΟ και αλλαχού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμβάσεις ληστείας

Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα και την πολιτική ιδιωτικοποίησης των πάντων - όπως, άλλωστε, και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - δε διστάζει να παραχωρήσει στους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους τα δημόσια έργα υποδομής. «Το 2005 θα είναι έτος των συμβάσεων παραχώρησης», δήλωσε απροκάλυπτα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος, περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, προσπαθεί να διαφημίσει τα έργα αυτού του τόπου στο λαό, ο οποίος, μάλιστα, καλείται να τα χρυσοπληρώσει διπλά και τρίδιπλα: Και για την κατασκευή και για τη χρήση, μέσω πανάκριβων διοδίων, «σπατόσημων» και άλλων τελών.

Πρόκειται για ληστρικές συμβάσεις, που ευνοούν σαφώς τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ ωφελημένες βγαίνουν και οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες δανειοδοτούν τα έργα. Πρόκειται για μια πολιτική, που βασίζεται σε έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα του τύπου: «Με τον τρόπο αυτό, περιορίζονται τα έξοδα του κράτους για τα έργα υποδομής, ενώ κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια». Πρόκειται για ένα εντελώς απροκάλυπτο ψέμα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, που δημοσίευσε ο «Ρ», και αναφέρεται στα τρία γνωστά έργα που κατασκευάστηκαν μ' αυτήν τη μέθοδο, δηλαδή το Αεροδρόμιο Σπάτων, την Αττική Οδό και το Ρίο - Αντίρριο, ο μύθος αυτός καταρρίπτεται απόλυτα, αφού: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι κατέβαλαν ελάχιστα κεφάλαια από την τσέπη τους, ενώ, στις περισσότερες των περιπτώσεων, και αυτά καλύφθηκαν από τις προκαταβολές του Δημοσίου. Υπάρχουν, επίσης, πλήθος από ευνοϊκούς όρους, φοροαπαλλαγές και εγγυήσεις, που καθιστούν μηδαμινό το επιχειρηματικό ρίσκο των μεγαλοεργολάβων.

Οι μεγαλοεργολάβοι, λοιπόν, με τη μέθοδο αυτή των «συμβάσεων παραχώρησης», αρκούνται να εισπράττουν, ενώ ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται να πληρώνει για δεκαετίες πανάκριβα, ακόμη και διαδρομές μερικών χιλιομέτρων μέσα στον πολεοδομικό ιστό, όπως γίνεται στην Αττική Οδό και όπως πρόκειται να γίνει με την υποθαλάσσια οδό της Θεσσαλονίκης. Ηδη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι μόλις ολοκληρωθούν τα έξι «αυτοχρηματοδοτούμενα» έργα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά, τα διόδια στην Εθνική Οδό θα υπερτριπλασιαστούν!

Πρόκειται, όμως, για μια μέθοδο επικίνδυνη και για άλλους λόγους, αν μάλιστα αρχίσει να υλοποιείται και στα μικρότερα έργα, όπως εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, αφού την αναγκαιότητα κατασκευής των έργων υποδομής δε θα την κρίνουν οι ανάγκες του λαού, αλλά οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοτραπεζίτες, με βάση τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτά, δηλαδή με μόνη παράμετρο την ανταποδοτικότητά τους! Το μέλλον του τόπου δεν μπορεί να ταυτίζεται, βέβαια, με τη στήριξη της κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων και με το διαρκές χαράτσωμα των κατοίκων. Γι' αυτό και η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος είναι αυτή που δείχνει το ΚΚΕ. Μια λύση, που απαιτεί ριζική αλλαγή του συστήματος παραγωγής των έργων, η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των συντελεστών και των φάσεων της συγκεκριμένης διαδικασίας, με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ