Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κερδοφορία τίκτει αυθαιρεσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι εκλογές, η Διεύθυνση του «Ιασώ» δεν επέτρεψε χτες στον Ηλ. Σιώρα και την Ζ. Κακναβάτου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στο μαιευτήριο, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, το ερχόμενο Σάββατο.

«Δεν είναι κάτι σημαντικό», υποστήριξε μεταξύ των άλλων, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης του μαιευτηρίου. Ασφαλώς και ξέρει η Διεύθυνση του «Ιασώ» πόσο σημαντικό είναι η επιτυχία ενός τέτοιου συλλαλητηρίου και γι' αυτό δεν επιθυμεί να φτάσει το μήνυμα στους εργαζόμενους και στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Κι έπειτα, το ΚΚΕ έχει καθάρια θέση υπέρ ενός δημόσιου και αναβαθμισμένου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες και ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα εξασφαλίζει κάθε χρόνο στο «Ιασώ» έσοδα 55.067.275 ευρώ απ' τα 286 κρεβάτια - 192.543 ευρώ απ' το κάθε κρεβάτι - σύμφωνα με στοιχεία της ICAP για το 2001. Εξάλλου, η κερδοφορία του κεφαλαίου στις μαιευτικές κλινικές έχει μεγάλες αποδόσεις. Ετσι, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων - δηλαδή, το ποσοστό των προ φόρων κερδών ως προς τα ίδια κεφάλαια - σ' αυτόν τον τομέα ξεπερνά το 62% σε ετήσια βάση.

Να, λοιπόν, γιατί η κερδοφορία τίκτει αυταρχισμό και αυθαιρεσία!

Ομολογίες...

Την αδυναμία του, να βρει λύση στα προβλήματα διάθεσης και χαμηλών τιμών παραγωγού κρασοστάφυλων, ομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε προχτεσινή του ανακοίνωση. Κι αφού επιχειρεί να μετακυλίσει τις πολιτικές - κυβερνητικές ευθύνες σε δήθεν αντικειμενικούς παράγοντες (αρνητικό ισοζύγιο αμπελοοινικών προϊόντων, μεγάλες εισαγωγές τελευταίας τριετίας, μικρότερη άφιξη τουριστών στους Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ.), «καλεί και πάλι τους ενδιαφερομένους φορείς να του υποβάλουν ακόμη και τώρα οποιαδήποτε υπεύθυνη πρόταση συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς, ώστε να λάβει αν χρειαστεί και πρόσθετες αποφάσεις».

Φανταζόμαστε πως διαβάσατε με προσοχή το κάλεσμα του υπουργείου. Ζητά προτάσεις υπεύθυνες και συμβατές με τους κοινοτικούς κανονισμούς, τις οποίες, βέβαια, το ίδιο αδυνατεί να βρει. Με άλλα λόγια, ομολογεί πως δεν υπάρχει διέξοδος για τους αμπελουργούς, στα πλαίσια των όρων και κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της «ελεύθερης αγοράς» και της ενισχυόμενης συνεχώς ασυδοσίας των οινοβιομηχάνων. Πράγματι, δίκιο έχει. Αυτά λέμε κι εμείς, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - συμφωνεί με όλα τα παραπάνω και τα εφαρμόζει.

Τριβών συνέχεια...

Αμείωτες - απ' ό,τι φαίνεται - είναι οι ενδονεοδημοκρατικές τριβές, σχετικά με ζητήματα πολιτικής και τακτικής της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική του κλίματος αυτού ήταν η προχτεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση αποδοκίμαζε επισήμως την προεδρολογία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας», ο επίτιμος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο συνέβαλε στην ενίσχυση της προεδρολογίας, αλλά και δήλωνε τα εξής: «Εάν επρόκειτο να είναι πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σημίτης θα ήταν ίσως ο καλύτερος, κατά την προσωπική μου γνώμη. Αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να είναι πρόσωπο ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ». Και δεν αρκέστηκε μόνο σ' αυτό ο κ. Μητσοτάκης. Εριξε και τις «μπηχτές» του σε βάρος του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου: «Η επικοινωνιακή πολιτική θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πρέπει να επιχειρηθεί να βελτιωθεί. Δεν είναι κακή, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ρίχνοντας έτσι «γέφυρες» προς τη μερίδα της ΝΔ, που θεωρεί τον υπουργό Επικρατείας, ως τη βασική πηγή «κακών συμβουλών» προς τον Κ. Καραμανλή...

Η «ωρολογιακή βόμβα»

Το τρίτο μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες κρούσμα τηλεφωνικής φάρσας, για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» (ΟΑ), σημειώθηκε προχτές το βράδυ. Το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να γυρίσει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, να ελεγχθεί εξονυχιστικά και να αναχωρήσει και πάλι τα ξημερώματα.

Και μπορεί οι αλλεπάλληλες τελευταία τηλεφωνικές φάρσες να προβληματίζουν τις αρχές ασφαλείας και τη διοίκηση της ΟΑ, αλλά η πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» έχει από χρόνια τοποθετηθεί στα θεμέλια της εταιρίας και ορισμένοι εκτιμούν, πως πλησιάζει ο χρόνος έκρηξής της. Ο υφιστάμενος διαγωνισμός πώλησης της «Ολυμπιακής» μπορεί και σήμερα να κριθεί άγονος. Κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρυχτεί νέος, αλλά κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι και γι' αυτόν οι γνώστες των συνθηκών της εσωτερικής και διεθνούς αεροπορικής αγοράς. Κι έτσι, καθώς οι κοινοτικοί κανόνες δεν επιτρέπουν την περαιτέρω κρατική ενίσχυση της ΟΑ και η τελευταία συνεχίζει να λειτουργεί με ζημιές, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα διακοπής της λειτουργίας της. Βέβαια, στο ενδεχόμενο αυτό θα ειπωθούν πολλά και διάφορα, για την πορεία της ΟΑ τα τελευταία χρόνια κλπ., αλλά η ουσία είναι μία: Η «ωρολογιακή βόμβα» φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, των «νόμων της αγοράς» και των «απελευθερώσεων», της πολιτικής τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής κυβέρνησης.

Η «εξορία» της πραγματικότητας

Σε εικονική πραγματικότητα καλούνται να ζήσουν οι εργαζόμενοι. Αν δεχτούμε το σύγχρονο «αξίωμα» των επικοινωνιολόγων, ότι την πραγματικότητα καθορίζει η εικόνα του τηλεοπτικού δέκτη, τότε θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι ζούμε σε μια χώρα όπου τα πάντα κινούνται και κρίνονται μεταξύ σκανδαλολογίας, εκλογολογίας και μαγείας («λευκής» ή «μαύρης»).

Δικογραφίες πάνε και έρχονται μεταξύ δικαστικών αρχών και Βουλής για πάσης φύσεως υποθέσεις. Προμήθειες όπλων, διαχείριση του δημόσιου χρήματος, μετεγγραφές φοιτητών, γίνονται πεδία μιας δικομματικής «αντιπαράθεσης» η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο συμψηφισμό και τη συγκάλυψη.

Και ενώ Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατακεραυνώνουν ως πρόωρη και αποπροσανατολιστική κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, τα στελέχη τους δε χάνουν ευκαιρία να συνδαυλίσουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πλήρης επικοινωνιακός παραλογισμός.

Την ίδια ώρα, εκδηλώνεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, η κυβέρνηση εξαγγέλλει πολιτική μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η ανεργία «σκαρφαλώνει» επισήμως στο 12%, κλείνουν εργοστάσια και ανακοινώνονται χιλιάδες απολύσεις, μεθοδεύεται η κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ετοιμάζεται η επίθεση κατά των υπολειμμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, εδραιώνονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής, αποφασίζεται η αποστολή περισσότερων στρατιωτικών στα πολεμικά μέτωπα του Αφγανιστάν.

Ομως αυτή η πραγματικότητα έχει εξοριστεί από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, έχει καταδικαστεί σε «ανυπαρξία». Προτιμότερες οι συζητήσεις για ένα, επί της ουσίας ανύπαρκτο θέμα, προτιμότερα τα «παράθυρα» των άγονων και γραφικών αντιπαραθέσεων για το ποιος έκλεψε τα περισσότερα. Και όταν διαπιστώνουν ότι κι αυτά δεν «πουλάνε», καταφεύγουν σε σύγχρονους «μάγους» που επιδιορθώνουν ηλεκτρικές συσκευές εξ αποστάσεως...

Με έναν τέτοιο μηχανισμό παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού, σε πλήρη λειτουργία, είναι πράγματι δύσκολο να βρεις άκρη στην αναζήτηση της «πραγματικής πραγματικότητας». Εξάλλου, αυτός ο μηχανισμός είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής που ισοπεδώνει ζωές, ελπίδες, εισοδήματα και δικαιώματα.

Παρήγορο, ενθαρρυντικό, ότι πολλαπλασιάζονται οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν τον κόσμο των «σκιών» και των ψευδαισθήσεων. Αρνούνται να υποτιμάται, όχι μόνο η ζωή τους, αλλά και η νοημοσύνη τους. Απορρίπτουν τη θέση του παθητικού παρατηρητή σε μια εξέλιξη που προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπειά τους. Ζητούν το λόγο!

Και για όσους επιμένουν στην εικονική τους πραγματικότητα, δε θα είναι λίγες οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ανοχή για την πολιτική τους και τα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα έχει εξαντληθεί. Και αν ακόμη διατηρούν τις αυταπάτες τους για την ανεμπόδιστη προώθηση των σχεδίων τους, η απάντηση είναι: Σάββατο κοντή γιορτή! Στο Πεδίο του Αρεως στις 11 το πρωί.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα αντιφατικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

AYTH KI ΑΝ είναι αντίφαση. Η κυβέρνηση - όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος - προωθεί μέτρα για την ισότητα των δυο φύλλων στην εργασία μέσω και του νόμου για τη ...μερική απασχόληση!

Δηλαδή, μιλούν για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, μέσα από ένα νομοθέτημα που υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα των ...πάντων. Γιατί, μερική απασχόληση σημαίνει «μερικός» μισθός και «μερική» ασφάλιση. Με άλλα λόγια, «μερική» ζωή. Κάτι, που είναι ξεκάθαρο για όλους ότι δε βοηθά κανέναν εργαζόμενο, ανεξαρτήτως φύλου.

Αλλο που, τόσο το ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν όσο και η ΝΔ σήμερα, προσπάθησαν και προσπαθούν να παρουσιάσουν τη μερική απασχόληση ως ...μέτρο ανεύρεσης ελεύθερου χρόνου. Μάλλον αστείο σε μια χώρα, όπου το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεύρεση εργασίας...

ΚΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακηρύσσοντας, σε συνέντευξή του, την Ντόρα Μπακογιάννη ως ...«Νο 2» της παράταξης. Διότι μπορεί, βλέπετε, το ...«Νο 1» να είναι αδιαπραγμάτευτο αυτήν την περίοδο, τη δεύτερη θέση, όμως, πολλοί ζηλεύουν.

Σίγουρα δεν το είδε με καλό μάτι το σχόλιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είναι και γραμματέας του κόμματος και πολλοί άλλοι «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί. Λέτε τις επόμενες μέρες να χορτάσουμε από εσωκομματική «αριθμολογία»;

ΜΟΝΟΝ ΕΚΠΛΗΞΗ δεν προκαλεί στις μέρες μας ο ισχυρισμός βιβλίου Γάλλων δημοσιογράφων ότι παρακολουθούνταν από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το τηλέφωνο του Ζακ Σιράκ την περίοδο που συζητούνταν στον ΟΗΕ το θέμα της εισβολής στο Ιράκ.

Μάλλον θα αποτελούσε έκπληξη το ...αντίθετο, μια και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατά γενική παραδοχή ξεπεράσει κάθε όριο στο όνομα του διαβόητου «αντιτρομοκρατικού» δόγματος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά είναι να πάρεις στα σοβαρά τις δηλώσεις που έκανε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ο Γιώργος Βουλγαράκης και, ιδιαίτερα, τον ισχυρισμό του ότι οι ελληνικές αρχές ελέγχουν κάθε δραστηριότητα των ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα;

Τι λέει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

Γρηγοριάδης Κώστας

Εντάξει, το υπουργείο Παιδείας - έστω και μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα - εξέδωσε ανακοίνωση και έκανε σαφές ότι ο διευθυντής και οι καθηγητές του Γ` Νυχτερινού ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας ενήργησαν «σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις υπουργικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας, που καθορίζουν τη διαδικασία εγγραφής μαθητών στα ΤΕΕ». Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όμως, τι λέει; Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών, οι οποίοι συνέλαβαν την Ουκρανή μαθήτρια του ΤΕΕ, εισέβαλαν στο σχολείο, κατάσχεσαν σχολικά έγγραφα και, μάλιστα, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, έθεσαν υπό κράτηση τον διευθυντή και καθηγητές μέχρι τα ξημερώματα και στη συνέχεια συνέταξαν και δικογραφία κατά του πρώτου για ψευδή βεβαίωση εγγραφής, ενήργησαν σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ή όχι; `Η, μήπως, ο συνδυασμός της σιωπής του υπουργείου και του γεγονότος πως η Ουκρανή μαθήτρια κρατείται ακόμα στην Αμυγδαλέζα, ενώ έχει υπογραφεί ήδη και η απόφαση της απέλασής της, κάνει περιττή την οποιαδήποτε ερώτηση;

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, το πρόβλημα βρίσκεται στην κυβέρνηση και περιμένουμε την τελική απόφασή της, για να σημειώσουμε το τελικό σκορ της συγκεκριμένης αναμέτρησης «ανθρώπινα δικαιώματα - αυταρχισμός».

Ντροπή!!!

«Στην Ελλάδα η ανεργία εξακολουθεί να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ και, ταυτόχρονα, έχουμε μεγάλη μείωση της απασχόλησης. Είπε ο κ. Σημίτης ότι η ανεργία μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2003 στο 8,9%... Μήπως αναφέρεται σε άλλη χώρα;... Ντροπή!!!!». Αυτά έλεγε, μεταξύ πολλών άλλων ακόμη, στις 3 Σεπτέμβρη 2003, ο Γερ. Γιακουμάτος, τότε υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ.

Προχτές, ο υφυπουργός Απασχόλησης πλέον, Γ. Γιακουμάτος, δέχτηκε στο υπουργείο τους εκπροσώπους των απολυμένων, ουσιαστικά, εργαζομένων της εταιρίας «Τρικολάν» της Νάουσας και αφού τους διαβεβαίωσε για τις ...καλές προθέσεις της κυβέρνησης, δεν ανέλαβε την παραμικρή δέσμευση, σχετικά με την εξασφάλιση της δουλιάς τους, ξεκαθαρίζοντάς τους, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Βλέπετε, η κυβέρνηση άλλαξε, αλλά και η τωρινή - όπως και η προηγούμενη - τους «νόμους της αγοράς» και την ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών έχει κορόνα στο κεφάλι της.

Εμείς τι να πούμε; Ντροπή (!!!) για τον κύριο υφυπουργό και ανάγκη να βγουν τα εύλογα πολιτικά συμπεράσματα, για τους εργαζόμενους...

Κλιμακώνεται η επίθεση

Εάν τα εργατικά συνδικάτα εναντιωθούν στις προγραμματισμένες απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων και στη λήψη μιας σειράς άλλων διαρθρωτικών μέτρων, τότε η εταιρία θα αναγκαστεί να πτωχεύσει. Η εκβιαστική ανακοίνωση έγινε από τη διοίκηση της γερμανικής αλυσίδας καταστημάτων «KarstadtQuelle», στην οποία απασχολούνται περίπου 100.000 εργαζόμενοι. Και δεν είναι η μόνη. Η «Volkswagen», η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, απαιτεί πάγωμα μισθών για μια διετία και μια σειρά ακόμη παραχωρήσεις (π.χ., αύξηση εβδομαδιαίων ωρών εργασίας), για να μην προχωρήσει στην απόλυση του 1/3 περίπου των 103.000 εργαζομένων. Τα ίδια λέει και η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Γερμανίας. Η «Bilfinger Berger AG» (απασχολεί 800.000 οικοδόμους) απαιτεί τη μείωση των αποδοχών και την αύξηση των ωρών εργασίας, αλλιώς, απειλεί με μείωση των δραστηριοτήτων της, δηλαδή με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Ανάλογη είναι και η στάση της γερμανικής «Krones AG», της μεγαλύτερης στον κόσμο κατασκευάστριας συστημάτων συσκευασιών και εμφιάλωσης. Η «Krones AG» απειλεί με τη μεταφορά «μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων» της στην Τσεχία, εάν οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν την επέκταση της εργάσιμης βδομάδας, καθώς και τη σύνδεση της υπερωριακής αμοιβής τους με την απόδοσή τους.

Στο βωμό των κερδών

Κι αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνουν όλ' αυτά, σας μεταφέρουμε τα όσα παραδέχονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που προωθούν τα αντεργατικά αυτά μέτρα. Ξεκάθαρα λένε, λοιπόν, ότι οι λόγοι που επιβάλλουν τα πρωτοφανή για τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας μέτρα - όπως ομολογούν οι Γερμανοί αναλυτές - είναι η τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η μείωση του λειτουργικού κόστους και οι ανάγκες του ανταγωνισμού με τις αμερικανικές πολυεθνικές. Με άλλα λόγια, θέλουν να ρίξουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το βαθμό εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματός των τελευταίων, ώστε να αντεπεξέλθουν στο συνεχώς εντεινόμενο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Εξέλιξη η οποία θα κάνει τους λίγους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς ακόμη περισσότερους και φτωχότερους, μεγαλώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, οξύνοντας τις ταξικές αντιθέσεις και βαθαίνοντας τα αδιέξοδα του συστήματος. Με άλλα λόγια, η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση σε πλήρη δράση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατός «νέας τάξης»

Ισως δεν ήταν από την πρώτη στιγμή τόσο σαφές, γιατί το γεγονός σκιαζόταν από την ασκούμενη προπαγάνδα ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ήταν κάτι μεμονωμένο και αποσπασματικό, αλλά ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ενίσχυσης του κατασταλτικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις επιταγές των νεοταξικών δογμάτων ασφάλειας.

Τώρα, πλέον, τα προσχήματα καταρρίπτονται. Ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ουσιαστικά από την κυβέρνηση, ότι αποφασίστηκε «η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταολυμπιακή φύλαξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με τη διάθεση προσωπικού δύναμης 1.000 στελεχών και οπλιτών». Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αυτό που μπήκε σε εφαρμογή, με τη διάθεση στρατιωτών για τη φύλαξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είναι η ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού που είχε συγκροτηθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια. Εξάλλου, το πρόβλημα της φύλαξης των εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με άλλους τρόπους.

Δηλαδή, μονιμοποιείται το σχήμα και όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός που είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μάχιμες δυνάμεις, κυρίως Ειδικές Δυνάμεις, αποκτούν και πάλι έδρα και αποστολή εντός της περιοχής της πρωτεύουσας (Χαϊδάρι, Σκαραμαγκάς, Ελληνικό). Αυτό είναι κάτι καινούριο. Δεν πρόκειται απλά για μερικές ομάδες στρατιωτικών που εκτελούν χρέη «σεκιουριτάδων».

Η μεταολυμπιακή φύλαξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι το πρόσχημα, για να κρατηθεί ενεργός όλος αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και τομέα πληροφοριών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν ένα ολόκληρο δίκτυο πληροφοριών, που ασχολείται όχι με καμία έξωθεν απειλή, αλλά στρέφεται ξεκάθαρα σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Μια δεύτερη ΕΥΠ, υπαγόμενη στο ΓΕΕΘΑ, μπήκε σε λειτουργία με αφορμή την Ολυμπιακή ασφάλεια και θα συνεχίσει την αποστολή της στο εσωτερικό της χώρας, στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», βάζοντας στο στόχαστρο τον «εσωτερικό εχθρό»!

Η μετάλλαξη αυτή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά, ούτε είναι αποτέλεσμα της όποιας ευκαιριακής ανάγκης για κάλυψη κάποιων αναγκών φύλαξης εγκαταστάσεων. Εξάλλου, το υψηλό κόστος, από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την Ολυμπιακή ασφάλεια και από τη συνέχιση αυτής της λειτουργίας, δεν αφήνει περιθώρια αληθοφάνειας στα προσχήματα που χρησιμοποιούνται. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός της αλλαγής του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με τα νέα ιμπεριαλιστικά δεδομένα, οι Ενοπλες Δυνάμεις εγκαταλείπουν το δόγμα υπεράσπισης των συνόρων και αναλαμβάνουν ρόλους εσωτερικής ασφάλειας, με τελικό στόχο την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και την ισχυροποίηση του συστήματος.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τους διάφορους τρομονόμους, εσωτερικό και ευρωπαϊκό, με βάση τους οποίους, «τρομοκρατία» θεωρείται πλέον οτιδήποτε απειλεί τη «νέα τάξη» στο εσωτερικό και το διεθνές πεδίο, όπου εδώ χωράνε τα λαϊκά κινήματα, τότε γίνεται ακόμα πιο σαφές προς τα πού κατευθύνεται η απειλή. Ειδικά στη χώρα μας, υπάρχει και πρόσφατη πικρή ιστορική εμπειρία από τον εσωτερικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι, λοιπόν, ζήτημα πρώτης γραμμής για το λαϊκό κίνημα, η πάλη για την απόκρουση και την αποτροπή ενός τέτοιου ρόλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ