Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «κοινωνικό κέντρο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Εάν ρωτήσετε τις μέρες αυτές ένα στέλεχος της ΝΔ τι είναι και τι σημαίνει ο όρος «κοινωνικό κέντρο», που κυριάρχησε στο 6ο συνέδριο του κόμματός του, θα πάρετε λίγο πολύ την εξής απάντηση: Είναι η πολιτική, που συνδυάζει αρμονικά την ανταγωνιστικότητα με την κοινωνική συνοχή, τους νόμους της αγοράς με την κοινωνική ευαισθησία, κλπ., κλπ. Κι αν συνεχίσετε την κουβέντα λέγοντας ότι τα ίδια στην ουσία, έστω με άλλα λόγια, έλεγαν και οι ΠΑΣΟΚοι, αλλά η πράξη απέδειξε ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ τα λαϊκά προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν και οξύνθηκαν, τότε θ' ακούσετε ότι τα πάντα θ' αλλάξουν τώρα, γιατί θα καταπολεμηθεί και θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η διαπλοκή.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, θα έχουμε την εφαρμογή της ίδιας στην ουσία - αν όχι χειρότερης - αντιλαϊκής πολιτικής, με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς διαφθορά και διαπλοκή, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η ίδια πολιτική, όμως, θα φέρει και τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, είτε συνοδεύεται από φαινόμενα διαφθοράς είτε όχι. Και σε ό,τι αφορά εμάς, δεν είχαμε την παραμικρή γι' αυτό αυταπάτη και αλλεπάλληλες ήταν οι σχετικές προειδοποιήσεις μας προς τους εργαζόμενους. Οσοι εργαζόμενοι, όμως, ψήφισαν ΝΔ, προσδοκώντας τη λύση των προβλημάτων τους, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

«Ανιχνευτές» τρομο-λαγνείας

Το κλίμα τρομο-λαγνείας μεταφέρθηκε και στο συνέδριο της ΝΔ, αφού για πρώτη φορά σε συνέδριο ελληνικού κόμματος είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και «ανιχνευτές μετάλλων». Σημασία δεν έχει ότι τελικά «κατέρρευσε» το σύστημα κάτω από την «ασυγκράτητη ορμή» των συνέδρων, αλλά ότι εγκαινιάζονται τέτοια, αμερικάνικα, «ήθη και έθιμα». Τόση και τέτοια εμπιστοσύνη έχει στα στελέχη και τα μέλη της η ηγεσία της ΝΔ ή δεν μπόρεσε ούτε αυτή τη φορά να πει όχι σε «φιλικές υποδείξεις» των πρακτόρων των ΗΠΑ;

Το θέατρο του δικομματισμού

Τα είπε όλα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στο λακωνικό χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ. Και τους προέτρεψε να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους - «η ΝΔ προέρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη που της επιτρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις πολιτικές της», τόνισε - και τους έκλεισε πονηρά το μάτι, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση ακόμα και όταν (λέει) ότι διαφωνεί. «Η αντιπολίτευση δε στηρίζει μόνο με τη συμφωνία. Η αντιπολίτευση μπορεί να στηρίζει και με τη διαφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και παρ' όλο που αυτό ακούγεται αντιφατικό, ωστόσο, καθόλου δεν ξενίζει. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ ως κατ' ευφημισμόν αξιωματική αντιπολίτευση, μπορεί να «φωνάζουν» για ένα αντιλαϊκό μέτρο, αλλά το κάνουν για το θεαθήναι, για να κρατούν εγκλωβισμένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια ανάμεσα στο δικομματισμό. Το εύλογο συμπέρασμα για τους εργαζόμενους, κυρίως από το πολύχρονο θέατρο του δικομματισμού και όχι μόνο από την «ειλικρινή» ομιλία Χρυσοχοΐδη, είναι: Μην πιστεύετε λέξη. Γυρίστε τους την πλάτη, στηριχτείτε στις δικές σας δυνάμεις.

Θερμοκήπιο διάδοσης ... ουσιών

Οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης και η εν λόγω «βιομηχανία» δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε να διευκολύνεται η χρήση των ναρκωτικών. Αυτή η λίγο - πολύ γνωστή, αλλά πάντα ανησυχητική παραδοχή, διατυπώνεται τούτη τη φορά στην ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, που αφορά στο έτος 2003, μετά από έρευνα που έγινε σε επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται με τη νυχτερινή διασκέδαση (ιδιοκτήτες, διαχειριστές, ντισκ τζόκεϊ κλπ.) και επαγγελματίες των ΜΜΕ, που απευθύνονται σε νέους. Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι ο ένας στους τρεις επαγγελματίες του ...ελεύθερου χρόνου των νέων είναι περιστασιακός χρήστης κάνναβης και ο ένας στους έξι περιστασιακός χρήστης άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Είναι μερικά μόνο στοιχεία, αλλά αρκετά, για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη «βιομηχανία» της νυχτερινής διασκέδασης, την ...κουλτούρα και τις ...αξίες της, τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της. Και, μάλλον, είναι περιττό να σημειώσουμε, ότι τα πράγματα γίνονται συνεχώς και χειρότερα, καθώς τα προαναφερόμενα φαινόμενα βαδίζουν χέρι χέρι και αυξάνονται, όσο περισσότερο μετατρέπεται σε εμπόρευμα και σε αντικείμενο κερδοσκοπίας το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Οσο γίνονται λιγότερες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες των νέων ανθρώπων, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα... κεντρώα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ακούγαμε για «μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας», εφεξής μπορούμε να μιλάμε και για μποτιλιάρισμα στο... κέντρο της πολιτικής. Μετά τις εξαγγελίες Καραμανλή στο Συνέδριο της ΝΔ και τη «μετακόμιση» της τελευταίας, είναι προφανές ότι υπάρχει συνωστισμός στο λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ - αλλά και ο ΣΥΝ - έχουν κάποια... παραπάνω δικαιώματα στο «οικόπεδο» διότι νωρίτερα από τη ΝΔ μίλησαν για «κεντροαριστερά» και άλλα παρόμοια. Ομως κάπως θα τα καταφέρουν να χωρέσουν όλοι στο τέλος.

Βεβαίως άλλο πράγμα η «χωροθέτηση» των κομμάτων κι άλλο πράγμα η πολιτική τους. Αυτή πηγαίνει όλο και δεξιότερα, πράγμα που μάλλον εξηγεί και όλη αυτή τη μανία των «μετατοπίσεων».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ δηλώσεις αυτές που διαβάσαμε από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν μπορούμε - λέει - να τα διεκδικούμε γιατί η Αθήνα ήταν μια «ιμπεριαλιστική ναυτική δύναμη» και ο Παρθενώνας χτίστηκε με τους φόρους υποτέλειας που επέβαλλαν οι αρχαίοι Αθηναίοι σε άλλες πόλεις - κράτη!

Με αυτά τα κριτήρια άραγε η Βρετανική Αυτοκρατορία - όπου δεν έδυε ποτέ ο ήλιος... - τι ήταν; Συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό; 'Η μήπως η εισβολή στο Ιράκ, που μαζί με τις ΗΠΑ έκανε η Βρετανία, δίνει το δικαίωμα στην τελευταία να θεωρείται «θεματοφύλακας» του πολιτισμού στον πλανήτη;

ΩΣΤΕ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ το «μυστικό» του σεναρίου της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων και τώρα ψάχνουν τους υπαίτιους; Αναρωτιόμαστε, από πού κι ως πού περίμεναν κάτι καλύτερο στην «Αθήνα 2004», όταν συνεργάζονται με βρετανικές εταιρίες για την παραγωγή του σόου...

Αραγε θα διαρρέουν έτσι εύκολα και τα στοιχεία για το κόστος της εν λόγω τελετής, όταν θα γίνεται η οικονομική αποτίμηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ή εκεί δε θα μαθαίνουμε τίποτε, όταν θα τα ρίχνει ο ένας στον άλλον;


Γρηγοριάδης Κώστας

Φούσκες στο «κέντρο»

"Κοινωνικό κέντρο", ιδού το νέο επικοινωνιακό εφεύρημα του Κ. Καραμανλή και η νέα ενασχόληση των προπαγανδιστών και των «έγκυρων» αναλυτών «παντός καιρού»... Περί τίνος πρόκειται; Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το «κοινωνικό κέντρο» είναι μια συνταγή «ήπιας» διαχείρισης του νεοφιλελευθερισμού, που συνοδεύεται από κανόνες καλής συμπεριφοράς εκ μέρους των κυβερνώντων και ενάρετης άσκησης της εξουσίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το «κοινωνικό κέντρο» δε συνιστά καινούρια ιδεολογία ή πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφορείται από την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, ενώ είναι αποδεδειγμένη η υποτέλειά της στους ηγεμόνες της νέας τάξης, με τελευταίο παράδειγμα το δεύτερο «κρυφό» αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δε σημειώθηκε, άρα, καμία πολιτική μετεξέλιξη ούτε κάποια αλλαγή στην ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ. Το κοινωνικό κέντρο δεν αποτελεί, λοιπόν, κάποιο «νέο μανιφέστο». Στην πραγματικότητα το κοινωνικό κέντρο είναι μια προπαγανδιστική φούσκα της ηγεσίας της ΝΔ, που φιλοδοξεί, παρ' όλα αυτά, να το χρησιμοποιήσει ως «όχημα» πολιτικής κυριαρχίας. Είναι μια προσπάθεια εξωραϊσμού της βαρβαρότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στάχτη στα μάτια των λαϊκών μαζών, ώστε να «υφαρπάξει» την ανοχή και συναίνεσή τους. Είναι όμως σίγουρο ότι θα έχει την τύχη του, αλήστου μνήμης, «εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης Σημίτη... Ο λόγος είναι απλός: Στην πραγματικότητα και την κοινωνία δεν υπάρχει κανένα «κέντρο». Αντίθετα, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ δύο «άκρων», πλούτου - φτώχειας, το οποίο η πολιτική της κυβέρνησης, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το διευρύνει. Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στην υπηρεσία «της αγοράς», η οποία είναι καταδικασμένη να είναι «ασύδοτη», αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και ευχολόγια του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «κοινωνική ευαισθησία» και άσκηση πολιτικής «με ανθρώπινο πρόσωπο», όταν υπέρτατοι στόχοι της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι σχετικές διακηρύξεις του Κ. Καραμανλή πάσχουν από υποκρισία και εμπεριέχουν μεγάλη δόση εμπαιγμού. Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό του ότι κοινωνικό κέντρο «σημαίνει στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων», ενώ την ίδια στιγμή αποφεύγει να προσδιορίσει ποιους περιλαμβάνει αυτός ο όρος. Από την πολιτική πρακτική όμως αποδεικνύεται ότι ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και λόγος γίνεται για ορισμένες εξαθλιωμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντικειμενικά, δεν είναι ούτε μπορεί να είναι «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»... Η μόνη πρακτική επίπτωση του «κοινωνικού κέντρου» της ΝΔ είναι ότι στριμώχνει το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας την «κρίση ιδεολογικού προσανατολισμού». Αλλά αυτό αφορά το μεταξύ τους παιχνίδι και όχι την εναλλακτική λύση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα που περνά από την ανατροπή της πολιτικής τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Διακοπές με δανεικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Κατά 20% έχει αυξηθεί ο αριθμός των διακοποδανείων, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία των τραπεζών, ενώ το συνολικό αντίστοιχο ποσό δανεισμού τον Ιούνη σημείωσε αύξηση κατά 50% (πέρυσι 40 εκατ. ευρώ, φέτος 60 εκατ.). Και, όμως, όπως όλα δείχνουν, είναι ακόμη λιγότεροι από πέρυσι, όσοι πηγαίνουν φέτος διακοπές, ενώ μειώνεται και ο μέσος χρόνος διάρκειας των τελευταίων. Και πέρα απ' όλ' αυτά, το 50% περίπου των ποσών που ξοδεύτηκαν για ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία πληρώθηκαν μέχρι τώρα με πιστωτική κάρτα...

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο στοιχεία που έρχονται κι αυτά να προσθέσουν τη δική τους συνηγορία στη διαπίστωση της συνεχούς χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Μια χειροτέρευση, που δε συμπεριλαμβάνει μόνο τις περισσότερο φτωχές κοινωνικές ομάδες πλέον, αλλά και διάφορες άλλες. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο συνολικά παραγόμενος πλούτος συνεχώς αυξάνεται, καθώς η χώρα σημειώνει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, τα Ολυμπιακά και άλλα «μεγάλα» έργα ολοκληρώνονται και αμύθητα ποσά οδεύουν προς τα θησαυροφυλάκια των ολίγων «εχόντων και κατεχόντων», κλπ., κλπ. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση μιλά για «κοινωνικό κέντρο» και άλλες παρόμοιες... μπαρούφες.

Από πού και ως πού;

Ριζότο με σπαράγγια και χαλούμι, μοσχάρι με πουρέ, παγωτό και άλλα εδέσματα περιλάμβανε το μενού, όπως μαθαίνουμε, που προσφέρθηκε στους 90 επιχειρηματίες από διάφορες χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνεστίαση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο φαρμακευτικός όμιλος. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν, ότι το παραπάνω φαγοπότι δεν έγινε σε κάποιο γνωστό εστιατόριο ή ξενοδοχείο, αλλά στη Στοά του Αττάλου! Οι προαναφερόμενοι επιχειρηματίες, ανάμεσα στους οποίους φέρεται πως βρισκόταν και ο... διάσημος Τζ. Σόρος, έφαγαν και ήπιαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Φαίνεται, πως οι διοργανωτές της συνεστίασης ζήλεψαν τους Βρετανούς και τα διαβόητα γεύματά τους, μέσα στο Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που ξεσήκωσαν σάλο. Δεν ξέρουμε αν η συνεστίαση σχετιζόταν με χορηγικά πάρε - δώσε. Λίγο μας ενδιαφέρει. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι οι αρχαιολογικοί μας χώροι χρειάζονται προστασία, η οποία κάθε άλλο παρά συμβιβάζεται με την παραχώρησή τους σε κάθε λογής δεξιώσεις και γεύματα. Από που και ως πού, λοιπόν, τέτοιου είδους φαγοπότια;

Θα ήθελαν μία ακόμη «Λιβύη»...

Ο Τζον Μπόλτον δεν πρωτοτύπησε όταν δήλωνε τις προάλλες, πως θα ήθελε να δει τη ΛΔ Κορέας να βαδίζει στα χνάρια της Λιβύης. Απλώς υπενθύμισε στα διεθνή ΜΜΕ το νέο προπαγανδιστικό «σύνθημα» της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους έναντι της Πιονγιάνγκ: Απεμπολήστε το δικαίωμα πυρηνικής ενέργειας, υποχωρήστε, ικανοποιήστε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και θα έρθει η «ανταμοιβή»...

Ομως, προτού ο Μπόλτον (και ο κάθε ανάλογος Αμερικανός αξιωματούχος) πλέξει υποκριτικά το εγκώμιο του Καντάφι, που ενέδωσε στις μακρόχρονες πιέσεις, δίνοντας σε Αμερικανούς και Βρετανούς το ελευθέρας, για να ελέγξουν τα λεγόμενα οπλοστάσια μαζικής καταστροφής, η ΛΔ Κορέας είχε δώσει την απάντηση. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, είχε από καιρό επισημάνει στους Αμερικανούς πως άλλο Λιβύη και άλλο Κορεατική Χερσόνησος. Κι ακόμη, εάν επιδιώκουν σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, δεν έχουν παρά να καταθέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εγγυητικές συμφωνίες μη επίθεσης, βάζοντας πάγο στα (γνωστά...) σχέδια επέμβασης. «Εμείς δε θα γίνουμε Λιβύη», είχε πει προ αρκετών μηνών ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών... Και απ' ό,τι φαίνεται ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης μάλλον θα το ξαναθυμίσει στον «αφηρημένο» Μπόλτον....

Υπάλληλοι...

Ως υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιριών πάρκινγκ λειτουργούν οι υπάλληλοι της Δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Βουλιαγμένης. Πρόκειται για τον ίδιο δήμο που στις αρχές του καλοκαιριού, ο δήμαρχός του, ο γνωστός Κασιδόκωστας, επέβαλε διόδια στην πόλη του για όποιον ήθελε να πάει προς τις παραλίες.

Εκεί λοιπόν, οι δημοτικοί αστυνομικοί κόβουν κλήσεις όπου βρουν αυτοκίνητο σταθμευμένο, ακόμα κι αν δεν έχει υποπέσει ο οδηγός σε κάποια παράβαση. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο υπήρξε οδηγός που πήρε δύο κλήσεις μέσα σε μία ώρα! Γιατί υπάρχει τέτοιος επαγγελματικός φανατισμός; Την ίδια στιγμή, που οι οδηγοί συλλέγουν κλήσεις, οι εταιρίες στάθμευσης (πολλές από τις οποίες ανήκουν στα μεγάλα ξενοδοχεία της Βουλιαγμένης, «ΑΣΤΕΡΑ», «ΝΤΙΒΑΝΙ» κλπ.) που παίρνουν 6, 8 ή 10 ευρώ, έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια και αυξάνουν τα έσοδά τους από τους οδηγούς που απελπισμένοι δεν ξέρουν πλέον πού να παρκάρουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι οι επιχειρηματίες με ευθύνη της κυβέρνησης κατέλαβαν τις παραλίες που ανήκουν στο λαό και τώρα πια για να κολυμπήσεις πρέπει να πληρώσεις αρκετά ευρώ, επιπλέον οι δύστυχοι υποψήφιοι λουόμενοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα 65,5 ευρώ της κλήσης ή τα 10 ευρώ για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους...

Αλλο ένα παράδειγμα για το πώς λεηλατείται ο δημόσιος χώρος από μεγαλοεπιχειρηματίες και μάλιστα με τη συνδρομή των αρχών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε ... ξένο αχυρώνα

Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να συνηθίσουμε... Η ατμόσφαιρα των «ειδικών μέτρων», οι κάμερες, τα Ζέπελιν, οι δηλώσεις των «αρμοδίων» της κυβέρνησης και ο ωμός κυνισμός των «αρμοδίων» των ΗΠΑ στοχεύουν εκεί ακριβώς. Να διευρυνθεί η λαϊκή ανεκτικότητα. Να αντιμετωπίζει τις συνθήκες κατοχής που επιβάλλονται σαν «φυσιολογικές» και να αμβλύνεται η μαζική αντίδραση. Είναι φανερό πως αυτοί που θέλουν να επιβάλουν αυτή την ατμόσφαιρα κάθε μέρα επιχειρούν να έχουν και άλλη μια επιτυχία στην ανοχή του κόσμου, ώστε να την κάνουν, αν μπορούν, καθεστώς.

Προχτές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον πιο επίσημο τρόπο, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξέφρασε «την εκτίμηση ότι διάφορες οργανώσεις Ελλήνων και άλλων αναρχικών ίσως επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, «θεωρούν απαραίτητη την επαγρύπνηση έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου...».

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια τοποθέτηση. Για παράδειγμα, τι εννοούν οι Αμερικάνοι στο σύγχρονο «αντιτρομοκρατικό» λεξιλόγιό τους με τους όρους «διάφορες οργανώσεις και αναρχικοί»; Επισείουν για άλλη μια φορά «κίνδυνο αναρχοκομμουνιστών»; Τι είναι επίσης, με βάση την «πολιτικά ορθή» φρασεολογία τους, τα «επεισόδια»; Περιλαμβάνουν οποιαδήποτε λαϊκή διαμαρτυρία; `Η μήπως περιλαμβάνουν κάτι ολοφάνερα στημένα «επεισόδια», που δίνουν αφορμές για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στο λαό και στρίμωγμα των δικαιωμάτων του; Τέλος, το κυριότερο: Ποιοι είναι αυτοί, που «εκτιμούν, ανησυχούν, επαγρυπνούν» για το τι γίνεται και δε γίνεται στη χώρα μας;

Φυσικά, βρίσκουν και τα κάνουν, αφού τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση, με συμφωνίες, «μνημόνια», παραγγελίες, τους έδωσαν δικαιώματα, που ποτέ δεν τους έδωσε ο ελληνικός λαός. Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημά τους.

Καθημερινά αποκαλύπτεται πως η εφεύρεση-κατασκευή του εχθρού της «τρομοκρατίας» είχε μεγαλύτερο βάθος. Αν αφεθεί να καρποφορήσει, έχει την προοπτική να «βάλει τα δυο πόδια των λαών σε ένα παπούτσι». Για παράδειγμα, επειδή ο υποτιθέμενος εχθρός είναι «αόρατος», αυτομάτως ο καθένας που αναπνέει πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη είναι ύποπτος. Οταν, τώρα, ο καθένας γίνεται ύποπτος οδηγούμαστε αναγκαία στην υποκατάσταση του τεκμηρίου της αθωότητας από το τεκμήριο της ενοχής. Τότε είναι που η εξαίρεση μετατρέπεται σε κανόνα και επιχειρείται η καθιέρωση όλο και σκληρότερων μέτρων καταστολής. Τότε είναι που παίρνει ο ιμπεριαλιστής το δικαίωμα, με το έτσι θέλω, να κάνει τον «προστάτη» και το φύλακα σε ξένους «αχυρώνες». Ο λαός, όμως, δεν του έχει παραχωρήσει κανένα τέτοιο δικαίωμα και θα βρει τους οργανωμένους μαζικούς τρόπους να τον πετάξει οριστικά έξω και από τον «αχυρώνα» και από τη μαζική συνείδηση, που επιδιώκει σε αυτή τη φάση να τρομοκρατήσει, για να μπορέσει αύριο να την κατακτήσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ