Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίβει τα χέρια της η ολιγαρχία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απλόχερα και μπόλικα είναι τελευταία τα «δώρα» της κυβέρνησης προς τους μεγάλους επιχειρηματίες και την ολιγαρχία γενικότερα. Ακόμη και οι πλέον «τολμηρές» απαιτήσεις των τελευταίων γίνονται αποφάσεις της κυβέρνησης και νόμοι του κράτους. Δεν περπατά και τόσο καλά η ευλυγισία στην αγορά εργασίας; Αναλαμβάνει το κράτος, να την προωθήσει και το Δημόσιο θα προσλάβει δεκάδες χιλιάδες, με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Θέλουν κι άλλα επιδόματα, φοροαπαλλαγές και προνόμια οι κεφαλαιοκράτες; Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σπεύδει να ικανοποιήσει τα σχετικά «αιτήματα». Και, τέλος, το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας κάνει χεροπιαστό, ακόμη και το πλέον «τρελό» όνειρο του κάθε μεγαλοβιομηχάνου και μεγαλοεπιχειρηματία. Να έχει εντελώς τζάμπα εργάτες και, μάλιστα, σε συνδυασμό με την προώθηση της μερικής απασχόλησης και της ευλυγισίας! Κι όλ' αυτά, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, κλπ, κλπ.

Ποιος θα πληρώνει για όλ' αυτά; Μα ποιος άλλος, ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός. Και ποιοι θα κερδίζουν ακόμη περισσότερα; Οι κεφαλαιοκράτες και η ολιγαρχία. Αν δεν είναι αυτή... δεκσιά πολιτική -που λέει κι ο Κ. Σημίτης- και, μάλιστα, με βούλα, τότε η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής βρίσκονται στην άκρα Αριστερά και δεν το γνωρίζουν...

Προκλητική διαστρέβλωση

Στενοχωρέθηκε η «Ημερησία», επειδή σημειώσαμε ότι δε δικαιούται ο Γ. Παπανδρέου να επικαλείται τον Ρήγα Φεραίο, μια και το όραμα του τελευταίου, για Βαλκάνια ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών τους, δεν έχει καμιά σχέση με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που βασανίζουν την περιοχή μας εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου. Κι επειδή δεν μπορούσε να αντιτείνει το παραμικρό στα προηγούμενα, τα οποία είναι ολοφάνερα και στον τελευταίο καλόπιστο άνθρωπο, επιτέθηκε στο «Ριζοσπάστη» και κατ' επέκταση στο ΚΚΕ, χρεώνοντάς τους ανοχή - αν όχι συμφωνία... - στα ανιστόρητα και μισαλλόδοξα κηρύγματα του κ. Χριστόδουλου, περί «βαρβάρων Τούρκων».

Προφανώς, ο συντάκτης του συγκεκριμένου σχολίου δε σκέφθηκε ότι δεν υπάρχει και μεγάλη απόσταση μεταξύ της μισαλλοδοξίας και της τόσο προκλητικής και ωμής διαστρέβλωσης και συκοφαντίας...

Δεν είναι τυχαίο

«Μια σφαίρα ήταν αρκετή για να σκοτώσει την προπαγάνδα και να μετατρέψει σε τυμπανιαίο πτώμα την "τρομοκρατία". Το περιστατικό των Ανωγείων είναι η πιο μικρή μινιατούρα της Βαγδάτης και της Καμπούλ. Γιατί αν για την εκτέλεση ενός αθώου παλικαριού ξεσηκώνεται ο μισός Νομός Ρεθύμνου, τότε πόσοι Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρέπει να πάρουν τα όπλα και τα βουνά; Πώς αλλιώς θα εκδικηθούν για το αίμα των χιλιάδων παιδιών και πόσους αληθινούς τρομοκράτες, πλιατσικολόγους και κανίβαλους πρέπει να "πάρουν" μαζί τους; Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι. Το περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Η περιρρέουσα και ασύδοτη αστυνομοτρομοκρατία είναι εκείνη που σημάδεψε το θύμα. Η ασυλία όπλισε το περίστροφο του αδίστακτου μπάτσου. Και η τρομολαγνία πίεσε τη σκανδάλη. Οταν τα ατομικά δικαιώματα παραμερίζονται και οι νόμοι γίνονται κουμπούρια, τότε το ένστικτο της τυφλής εκδίκησης αναλαμβάνει τα ηνία. Αφού προστασία καμία, έλεος κανένα, δικαιοσύνη ούτε μία. Ε, τότε μάχαιρα έδωκες μάχαιρα θα λάβεις!».

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» στα «Νέα».

Ο στόχος των θεατρινισμών

«Οσο με βαράτε εγώ θα γιγαντώνομαι. Δεν είναι τυχαίο, ότι είμαι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Εγώ έχω κανάλια που με αγαπάνε και δε θα υποκύψω». Τα παραπάνω... βαρυσήμαντα ανήκουν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Κ. Κουλούρη και είχαν αποδέκτες διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο προαναφερόμενο υπουργείο.

Και δεν έχει άδικο, βέβαια, ο κ. Κουλούρης, σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις. Τουλάχιστον, αυτά λένε οι σχετικές πληροφορίες, οι οποίες τον φέρνουν δεύτερο στην Αθήνα, ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ, επί επτά και πλέον χρόνια δεν υπήρχε καν στις σχετικές λίστες. Πάντως, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην όποια αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και της ακρίβειας γενικότερα, αφού - όπως όλοι γνωρίζουν - η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, για τους πραγματικούς στόχους και επιδιώξεις των γνωστών πλέον θεατρινισμών του υφυπουργού, όπως και την ανάλογη προβολή τους. Εννοείται, από τα κανάλια, που τον αγαπούν...

Τα ... δικαστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΑΝ Ο Τόμας Μίλερ θέλει να ...ορίσει τις ποινές στη δίκη της «17Ν» ας το πει στους πολιτικούς αρμόδιους γιατί είναι πολύ πιθανό να του το κάνουν και αυτό το χατίρι (όπως και τόσα άλλα)...

Ισως τον παρεξηγούμε, αλλά εμείς αυτό καταλάβαμε από το ύφος, με το οποίο έκανε τη χτεσινή δήλωση, όταν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, προτού ακούσει το σύνολο των ποινών που θα επιβληθούν.

Και δε στενοχωρεί, βέβαια, καθόλου και κανέναν η ...έλλειψη σχολιασμού από τον Αμερικανό πρέσβη - που κάθε άλλο παρά έχει δουλιά να εμπλέκεται σε οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό αυτής της χώρας. Το «στιλ» του ελεγκτή είναι που δικαίως αγανακτεί οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη.

ΟΣΟ ΓΙΑ τις θριαμβολογικές δηλώσεις τόσο του Χρήστου Πρωτόπαππα όσο και του Θοδωρή Ρουσόπουλου αναφορικά με την απόφαση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ...«ξέχασαν» το προεκλογικό κλίμα της περιόδου και ταυτίστηκαν. Βλέπετε, προέχουν ακόμα και των εκλογών τα διαπιστευτήρια προς την Ουάσιγκτον.

Να μην ξεχάσουμε και τον Φίλιππο Πετσάλνικο, βέβαια, που έπλεξε το εγκώμιο της Δικαιοσύνης καθώς και της «μέγιστης δυνατής δημοσιότητας» της δίκης. Ας του θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα έχει καταλάβει ο κόσμος πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη και δεν περίμενε αυτή τη δίκη για να το μάθει...

Οι εκατοντάδες απεργίες που έχουν κηρυχτεί παράνομες, οι διώξεις εναντίον απεργών και διαδηλωτών, οι επιστρατεύσεις, οι απολύσεις συνδικαλιστών και οι ασφαλίτικες πρακτικές δίνουν μια εικόνα που δεν ανατρέπεται.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, πάντως, διαπιστώσαμε ότι έδωσαν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης στον τρόπο που προβλήθηκε η όλη ιστορία από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και ήταν όντως αξιοπρόσεκτος αλλά όχι για τη «διεθνή σημασία» του πράγματος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτό που άξιζε τον κόπο να παρατηρήσει κανείς είναι πως παρουσιάστηκε η Ελλάδα ως μια χώρα που ...αναστέναξε από ανακούφιση, ένιωσε άνετα μετά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τώρα μπορεί με την ησυχία της να ασχοληθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν θεωρεί κανείς πως αυτό το πνεύμα είναι που κυριαρχεί στο μυαλό του μέσου Ελληνα, τότε μάλλον πρέπει να ζει σε μια ...φανταστική χώρα, που υπάρχει μόνο στο κεφάλι των σεναριογράφων του «Σι Εν Εν».

Οι «παρενέργειες» της υπόθεσης «17Ν»

Με την ανάγνωση της απόφασης για την ενοχή, ή μη, των κατηγορουμένων η δίκη της «17 Νοέμβρη» εισήλθε στην τελική της φάση. Δε θα ασχοληθούμε εδώ με την απόφαση του δικαστηρίου αλλά με κάποιες σοβαρές «παρενέργειες» αυτής της υπόθεσης, που απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, απ' το βράδυ της «τυχαίας» έκρηξης της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού.

Η υπόθεση της «17 Νοέμβρη», τόσο κατά την περίοδο της δράσης της, όσο και το τελευταίο δεκαοχτάμηνο, αποτέλεσε εφαλτήριο για την προώθηση μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, καταστολής του λαϊκού κινήματος. Ολα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή τον «τρομονόμο», που είχε προηγουμένως ψηφίσει (μαζί με τη ΝΔ) εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων. Η υπόθεση της «17Ν» χρησιμοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση στην πράξη ενός νόμου-έκτρωμα, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η υπόθεση «17Ν» εξελίχθηκε μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, που σφραγίζεται από τις επιλογές της αμερικανικής «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» με την ψήφιση τρομονόμων, τρομοσυμφωνιών, συμφωνιών για δικαστική συνδρομή και έκδοση υπόπτων, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Μια περίοδος που σφραγίζεται από τη λειτουργία του κολαστηρίου του Γκουαντανάμο ως συμβόλου του παγκόσμιου «αντιτρομοκρατικού» στρατιωτικού νόμου.

Ως εγχώριο υποπροϊόν της διεθνούς «τρομοκρατίας» η υπόθεση της «17Ν» χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί και στον ελληνικό λαό το δίλημμα: Ασφάλεια, ή ελευθερίες;

Τα παραπάνω αποκτούν μια πρόσθετη βαρύτητα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επισείει το φόβητρο της τρομοκρατίας για να δικαιολογήσει και τα επόμενα μέτρα που σκοπεύει να θέσει, κατ' εντολή και των ΗΠΑ, σε εφαρμογή ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Αυτό επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκου, αλλά και η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη, για το ενδεχόμενο σύλληψης και άλλων μελών της «17Ν», ενώ ανοιχτή μένει και η υπόθεση ΕΛΑ.

Εξάλλου, το κλίμα της αστυνομοκρατίας, που θα εξελιχθεί σε καθεστώς «Ολυμπιακού στρατιωτικού νόμου», είναι πλέον καθημερινά αισθητό. Η δολοφονική μανία των «ειδικών φρουρών» κατά του 22χρονου Ηρ. Μαραγκάκη είναι μια ακόμη απόδειξη των ακραίων συνεπειών μιας λογικής που κυριαρχεί στους μηχανισμούς ασφαλείας.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη συστηματική προσπάθεια κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια «γκρίζα» ζώνη μεταξύ τρομοκρατίας και μαζικού κινήματος με προφανή στόχο να τεθεί στο στόχαστρο των τρομονόμων ο «εσωτερικός εχθρός».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση για ψήφους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψήφους και χρήμα από τους «αυθαίρετους» επιχειρεί να υφαρπάσει η κυβέρνηση με την απόφασή της να επιτρέψει την προσωρινή σύνδεση των αυθαιρέτων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της Υδρευσης. Μάλιστα, είναι τόση η πρεμούρα των κυβερνώντων να εκμεταλλευτούν αυτή την απόφαση, που την έχουν θέσει σε εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, αφού τις προάλλες κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η «δουλιά» γίνεται βάσει επιστολής που έστειλε προς τους δήμους, στις 7-10-2003, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

Εκτός, όμως, από προεκλογικό και εισπρακτικό χαρακτήρα, η απόφαση αυτή μπορεί να εξελιχθεί και σε «παγίδα» προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Διότι, όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα για καταγραφή των αυθαιρέτων κτισμάτων, μετά τις εκλογές, όταν δε θα «μετράει» η ψήφος τους, θα υποστούν όλες τις οικονομικές συνέπειες που έχει η αυθαίρετη δόμηση.

Και, βεβαίως, αν είναι να τα πληρώσει κάποιος γιατί έκτισε αυθαίρετη βίλα, έχει καλώς. Αλλά, μάλλον, οι εξ ανάγκης «αυθαίρετοι» θα την πληρώσουν πάλι.

... οι δήμοι για παράδες

Εισπρακτικούς στόχους, όμως, δεν έχει μόνον η κυβέρνηση. Κάποιοι δήμοι, επίσης, είδαν την κυβερνητική απόφαση σαν ευκαιρία «να βάλουν χέρι» στις τσέπες των δημοτών τους. Και παρά το γεγονός ότι στην προαναφερόμενη επιστολή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προβλέπεται σαφώς ότι όλα τα έξοδα των δήμων για την καταγραφή των αυθαιρέτων θα τα αναλάβει η κυβέρνηση, ήδη κάποιες δημοτικές αρχές επιβάλλουν «χαράτσι» στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θέλουν να τα δηλώσουν.

Στο Νομό Λάρισας δύο δήμοι, μέχρι στιγμής, «άρπαξαν» τη σχετική ευκαιρία. Ο Δήμος Ολύμπου ζητάει από καθένα που θα μπει στη διαδικασία καταγραφής του αυθαιρέτου του να πληρώσει 100 ευρώ στο δήμο, ενώ πιο ακριβός είναι ο Δήμος Μελιβοίας, που ζητάει 200 ευρώ από τον καθένα.

Οπου ακούς πολλά κεράσια...

«Οπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι», έλεγαν οι παλαιότεροι, που είχαν «καεί» από τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια των διαφόρων πολιτικάντηδων. Την παραπάνω λαϊκή παροιμία, μας θύμισε χτες μια είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ). Παρουσιάζοντας περιληπτικά - εννοείται, βέβαια, με τα ανάλογα προεκλογικά χρώματα - το περιεχόμενο σχετικής ανακοίνωσης της διοίκησης του ΟΤΕ, μας πληροφορούσε πως θα φτηνύνουν τα τιμολόγια του ΟΤΕ, αφού με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προκύπτει... «μείωση του μέσου λογαριασμού κατά τουλάχιστον 6,3%»!

Δυστυχώς, πολύ φοβούμαστε ότι αρκετοί συνδρομητές του ΟΤΕ θα εκπλαγούν όταν πάρουν στα χέρια τους το λογαριασμό, με τα νέα, «φτηνότερα τιμολόγια», καθώς ο τελευταίος θα είναι «φουσκωμένος» και όχι μειωμένος! Κι αυτό, αναμένεται να συμβεί για την πλειοψηφία των συνδρομητών του ΟΤΕ, που θα κληθούν - μαζί με τα μειωμένα τιμολόγια - να πληρώσουν και το αυξημένο πάγιο κατά 4% περίπου...

Ο νέος κυβερνήτης

Οσο ήταν υποψήφιος κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, οι δηλώσεις και οι ενέργειές του αναφέρονταν συχνά πυκνά στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου. Τώρα, οι ειδήσεις που αφορούν στον εκλεγμένο πλέον κυβερνήτη περνούν στα ψιλά ή αποσιωπώνται. Μιλάμε, βέβαια, για τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις καλιφορνέζικες εφημερίδες, ο νέος κυβερνήτης της πολιτείας, αναλαμβάνοντας τα ηνία, θα εφαρμόσει από την 1η Γενάρη ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, με πρώτα θύματα τα προγράμματα για τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και την Παιδεία. Η εφημερίδα δίνει και συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτικής αυτής, σημειώνοντας ότι θα καταργηθούν η βοήθεια σε 75.000 ηλικιωμένους, τα προγράμματα τέχνης, μουσικής και κατασκήνωσης για 626.000 Καλιφορνέζους με ειδικές ανάγκες, τα ειδικά προγράμματα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η επιχορήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ.

Αυτά, στην πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ και σε μια από τις πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη, όπως συνήθως αποκαλείται η Καλιφόρνια από τα ΜΜΕ. Χαρακτηρισμοί, βέβαια, που έχουν βάση, αλλά αφορούν στη μικρή μειοψηφία των εχόντων και κατεχόντων και όχι στους εργαζόμενους και ακόμη περισσότερο στους φτωχούς. Τους τελευταίους, όμως, τους ...φροντίζει ο νέος κυβερνήτης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόμμα της εργατικής τάξης

Η προχτεσινή εκδήλωση στο Περιστέρι για τα 85χρονα του ΚΚΕ πέρα από το υψηλής συναισθηματικής φόρτισης περιεχόμενο ήρθε για να δηλωθεί ξανά και με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο η δέσμευσή μας απέναντι σ' αυτό που η κοσμοθεωρία μας και οι αρχές συγκρότησης του κόμματος νέου τύπου επιβάλλουν: Πως δεν αρκεί να διακηρύσσουμε με όρους θεολογικής πίστης ότι «έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη», αλλά πως καθημερινά «θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό».

Ογδόντα πέντε χρόνια ιστορίας έχουν να μαρτυρήσουν, σε μία προς μία τις μέρες τους, στιγμές άφατου ηρωισμού. Στιγμές μιας πείσμονης αντίστασης στην αντιδραστική φύση του κεφαλαίου, στιγμές ηρωικές από την προσπάθεια του κόμματος της εργατικής τάξης να προωθήσει τόσο τον στρατηγικό του στόχο, όσο και να υπερασπίσει στην καθημερινότητα τα δίκια της τάξης μας και του λαού. Πόσα και πόσα δεν πέρασε αυτό το κόμμα; Πέρα από τις εξορίες, τις φυλακές και τις εκτελέσεις, πόσες προσπάθειες της αντίδρασης να το ξεριζώσει, να το ξεκόψει απ' το λαό που το στηρίζει;

Τίποτα! Τίποτα δεν κατάφεραν. Μια καθυστέρηση μόνο μπόρεσαν να επιβάλουν στο γύρισμα του τροχού μπροστά. Το κόμμα μετά από κάθε χτύπημα όσο κι ήταν βαριά πληγωμένο, σήκωνε κεφάλι. Εκεί που λέγανε «πάει διαλύθηκε» εμφανίζονταν «από το πουθενά» οι οργανώσεις του στις γειτονιές, στους χώρους δουλιάς κι άρχιζε πάλι ο πανικός για την άρχουσα τάξη. Τι ήταν αυτό που έκανε και κάνει το κόμμα να είναι κυρίως κόμμα του αύριο; Κατά καιρούς αποδόθηκαν «Προμηθεϊκές» ιδιότητες στους κομμουνιστές και πάντα - από άσπονδους φίλους - ιδιότητες διαβόλου στην ηγεσία τους. Κι όμως το κόμμα κατόρθωνε να είναι και την άλλη μέρα εκεί. Τι είναι αυτό που είναι ισχυρό σ' αυτό; Είναι ακριβώς η επιστημονική θεωρία στην οποία βασίζεται. Η επιστημονική ανάλυση. Είναι η επιμονή ακριβώς σ' αυτό, που έρχεται και δένει με την αντικειμενική πραγματικότητα των αδιεξόδων του καπιταλισμού, που κάνει το κόμμα να επιζεί στα 85 χρόνια του και να ξανασηκώνει κεφάλι για το αύριο.

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, στο γενικό «τι να κάνουμε» της εποχής μας οφείλουμε να απαντάμε με τον ίδιο - απαράλλαχτο τρόπο: Πρώτον, με τη μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση ως προς το επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού στην εποχή μας και δεύτερον, με τα οργανωτικά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές συγκρότησης του κόμματος νέου τύπου, ώστε μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων να συσπειρώνονται, όχι γενικώς και αορίστως για μια κάποια κοινωνική αλλαγή που μπορεί να είναι και ένας «ανθρώπινος καπιταλισμός», αλλά συγκεκριμένα ως μαχητές στο καθήκον διεκδίκησης της ίδιας της κοινωνικοπολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ