Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εργασία πρέπει να είναι ανταποδοτική, δηλαδή να αμείβεται όχι με φιλοδώρημα, αλλά έτσι ώστε να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση». Ποιος τα λέει όλα αυτά; Μα ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, σε συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Καλύτερη εργασία και ζωή προς μία συνεκτική και ανταγωνιστική διευρυμένη Ευρώπη». Δε θα σχολιάσουμε εδώ τι σημαίνει «ανταγωνιστική Ευρώπη» για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων. Το βιώνουν πολύ καλά αυτές τις ημέρες οι 500 εργάτριες της «Σίσσερ -ΠΑΛΚΟ». Ούτε τι εννοούν τα κυβερνητικά στελέχη όταν μιλάνε για «αξιοπρεπή διαβίωση». Το γνωρίζουν πολύ καλά οι απόμαχοι της δουλιάς με τις εξευτελιστικές συντάξεις πείνας.

Θα θυμίσουμε όμως στον κ. Ρέππα ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να εγκαθιδρύσει και στο δημόσιο τη μερική απασχόληση για 40.000 ανθρώπους. Που σημαίνει ότι οι αμοιβές αυτών των σύγχρονων σκλάβων δε θα ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, με δεδομένο ότι ο πρωτοδιοριζόμενος πλήρους απασχόλησης φτάνει τα 800 ευρώ. Είναι ή δεν είναι τα 400 ευρώ το μήνα - δηλαδή, 13 ευρώ και κάτι λεπτά την ημέρα - ένα φιλοδώρημα; Η στάση των κυβερνώντων συνιστά κάτι παραπάνω από υποκρισία. Και με λίγο ευρωπαϊκό περιτύλιγμα μετατρέπεται σε απόλυτη υποκρισία..!

«Σημιτικό σύνδρομο της Κορέας»

Δε χάνει ευκαιρία ο Κ. Σημίτης, ως προεδρεύων της ΕΕ, να επαναλάβει τις γνωστές, αστήρικτες κατηγόριες του Μπους κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Προς τι αυτή η «πρεμούρα» του Ελληνα πρωθυπουργού, που μοιάζει να πάσχει από το «σύνδρομο της Κορέας»; Πιστεύει, πράγματι, ότι αποτελεί η ΛΔ Κορέας κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη κι όχι οι ΗΠΑ, που απειλούν, ανοιχτά και προκλητικά, με πόλεμο δεκάδες χώρες; Φιλοϊμπεριαλιστής είναι, αφελής όχι. Θέλει, απλώς, να ζυμώνει την κοινή γνώμη με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες, και επί του προκειμένου, είναι ταυτόσημες με αυτές των ΗΠΑ; Δε νομίζουμε ότι χρειαζόταν τόσο συχνές αναφορές του για να επιτευχθεί αυτό. Μήπως επιχειρεί να «δεσμεύσει» από τώρα την ΕΕ υπέρ μιας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ κατά της ΛΔ Κορέας, ώστε αποφευχτούν κάποιες ενδοϊμπεριαλιστικές «παρεξηγήσεις», όπως έγινε με το Ιράκ και λίγο έλλειψη να «χαλάσουν τη δουλιά»; 'Η, δίνει εξετάσεις «φιλοαμερικανισμού», για να δείξει στα πέραν του Ατλαντικού αφεντικά πως είναι «ικανός» να κατέχει «υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα», κάτι που μπορεί να μετρήσει στο μέλλον, όταν κι αν χρειαστεί να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν;

Καταστρέφουν τον Πηνειό

Τεράστια οικολογική ζημιά προκαλούν βιομηχανίες των Τρικάλων - τυροκομικές κι άλλες - ρίχνοντας τ' απόβλητά τους στον Πηνειό ποταμό. Αφόρητη είναι η μυρωδιά κοντά στα μέρη που πέφτουν τα λύματα, ενώ, σε πολλά σημεία, το νερό παίρνει πράσινο, γκρι ή και μαύρο χρώμα. Η ρύπανση στο ονομαστό αυτό ποτάμι της Θεσσαλίας - πηγάζει από τα ορεινά των Τρικάλων και, διασχίζοντας τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, χύνεται στη θάλασσα - είναι τόσο σοβαρή που απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή κάθε ζωντανό οργανισμό που ζει μέσα και δίπλα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα από τα ψάρια καταφέρουν να μη «σκάσουν» μέσα στους ρύπους, είναι γεμάτα με σκουλήκια.

Κι ενώ πολλοί Τρικαλινοί φωνάζουν, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος που συντελείται σε βάρος της ζωής τους και την τιμωρία των ενόχων, οι αρμόδιοι «αγρόν ηγόραζον». Ευθύνη έχει και η Νομαρχία και οι δήμαρχοι της περιοχής, που δεν οργανώνουν τη λαϊκή αντίδραση, αφήνοντας τους ασυνείδητους κι ασύδοτους επιχειρηματίες να καταστρέφουν ανενόχλητοι ένα ποτάμι και να επιβαρύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον.

Φτηνό επικοινωνιακό τρικ

Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει γίνει, το τελευταίο διάστημα, η αντιπαραβολή των «επιτυχιών» της εξωτερικής πολιτικής με τις απογοητευτικές επιδόσεις στο εσωτερικό της χώρας. «Εξω πάμε καλά, μέσα δεν πάμε καλά», όπως έλεγε επί των ημερών του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και επανέλαβε χτες ο Κ. Λαλιώτης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ, παραπονέθηκε ότι «ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητείται το μέλλον της Ευρώπης, στην Ελλάδα κυριαρχούν δευτερεύοντα θέματα».

Με αυτό το επικοινωνιακό τρικ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια συνολική ετυμηγορία του ελληνικού λαού και, πολύ περισσότερο, μια συνολική καταδίκη της πολιτικής της. Ματαιοπονεί ο κ. Σημίτης, αν νομίζει ότι, επειδή τον χειροκροτούν για κάποιες πρωτοβουλίες του οι κ.κ. Μπλερ, Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, οφείλουν να τον χειροκροτήσουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Γιατί οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι όλες οι πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας εκπορεύονται και στηρίζονται στις «διεθνείς επιτυχίες» της κυβέρνησης.

Δεν είναι, άραγε, η ΟΝΕ και οι κανόνες της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, που δίνουν τη δυνατότητα στην εργοδοσία της «ΣΙΣΣΕΡ» να πετά στο δρόμο 500 εργάτες και να μεταφέρει το εργοστάσιο εκτός συνόρων; Δεν έχουν την υπογραφή του κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του, όλες οι σχετικές συνθήκες και αποφάσεις;

Για ποια «διεθνή επιτυχία» στην ΕΕ πρέπει να πανηγυρίσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στη χώρα μας, όταν γνωρίζουν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική των Βρυξελλών και οι αναθεωρήσεις της οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών;

Είναι «δευτερεύον» θέμα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η επιχείρηση κατεδάφισης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής και των Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ. «Δευτερεύον» θέμα είναι και ο σφαγιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της ΕΕ.

Από την άλλη, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει τις επιπτώσεις από την πλημμυρίδα των σκανδάλων και τη σκανδαλολογία. Θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού σε αμφιλεγόμενες «επιτυχίες», για να συγκαλύψει όχι μόνο τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά κυρίως τις αιτίες που τις γεννούν, το καπιταλιστικό σύστημα και το σύστημα του δικομματισμού.

Οσο για τις «διεθνείς επιτυχίες», είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους Ελληνες εργαζόμενους ότι ένα ψήφισμα για τη νομιμοποίηση της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ και η υπογραφή της «ευρωδιχοτόμησης» της Κύπρου πρέπει να πανηγυριστούν...

Εξωτερική και εσωτερική πολιτική είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και ο κ. Σημίτης δε θα μπορέσει να αποφύγει την αποδοκιμασία του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσει.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα... πονηρά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ...ΠΟΝΗΡΕΣ δουλιές, ως γνωστόν, γίνονται το καλοκαίρι και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο διαλέγει να εντείνει τους «κοινωνικούς διαλόγους» του ο Ρέππας και γενικώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου για «αλλαγές στην αγορά εργασίας»!

Κι όταν λέει αλλαγές, εννοεί την επέκταση του ελαστικού ωραρίου και την απελευθέρωση υπερωριών και της μερικής απασχόλησης. Οπως καταλαβαίνετε ό,τι αλλάζει από τους εκσυγχρονιστές μπορεί να αλλάξει μόνο προς μια κατεύθυνση: Προς το χειρότερο!

Φυσικά, όλα γίνονται υπό την ομπρέλα των αλλαγών που απαιτούνται για την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επιχείρημα, που θα αποτελέσει τη βασική δικαιολογία τους. Αλλωστε, αν ήταν άθλημα η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων θα μπορούσαν να κάνουν... ρεκόρ.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ μας τον παρουσιάζουν τον δορυφόρο HELLAS - SAT που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Μόνο που για να αποκαλέσεις κάτι επίτευγμα δε φθάνει η ...τεχνολογική του αρτιότητα, αλλά και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί. Κι εδώ δικαίως μπορεί να έχει ο καθένας πολλές απορίες.

Αλλωστε, πολλοί είναι οι «μνηστήρες» τέτοιου είδους τεχνολογικών καινοτομιών. Από τις εταιρίες στο χώρο των επικοινωνιών που καλοβλέπουν την εκμετάλλευση των χρημάτων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι μέχρι τους κάθε λογής στεγανοποιημένους κρατικούς μηχανισμούς που τελευταία μάς δίνουν πολλά δείγματα της δράσης τους.

ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΡΑ ΤΙ περιμένει ο Σημίτης με αυτά που ζητάει; Να σταματήσουν οι υπουργοί του να ασχολούνται με τους... θώκους τους και να απασχολούνται με τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας; Καλά... δεν έχει ακούσει τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ;

Αλλωστε, ο ίδιος είναι που τους έχει βάλει στην... πρίζα με τον ανασχηματισμό που ολοένα διαψεύδει όταν τον ανακοινώνουν οι συνεργάτες του. Είτε του αρέσει είτε όχι, αναμένονται ακόμη περισσότερα μπερδέματα και το καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό από όσο νομίζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προεκλογικοί ρυθμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, αλλά το σίγουρο είναι ότι η χώρα βαδίζει ήδη σε προεκλογική περίοδο. Τα σημάδια είναι ολοφάνερα. Πληθαίνουν τα ρουσφετολογικά νομοσχέδια, εξαγγέλλονται διορισμοί στο δημόσιο - έστω και μερικής απασχόλησης με αντίστοιχο... μερικό μισθό - δυναμώνει καθημερινά η πολύμορφη υποσχεσιολογία, ξεσκονίζονται τα γνωστά ψεύτικα διλήμματα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και, πάνω απ' όλα, εμφανίζονται ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης να μιλάνε για την ανάγκη «αριστερής» πολιτικής, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους κλπ., κλπ.

Πόσες φορές έχουν ξανασυμβεί όλ' αυτά στο παρελθόν; Ουσιαστικά, από την πρώτη στιγμή, που το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να κάνει πράξη τις εξαγγελίες και υποσχέσεις του. Θυμηθείτε τι έγινε το 1981, ποιες ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και τι έγινε μετά την εκλογική του νίκη. Η αλλαγή έγινε λούφα και παραλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην κυβέρνηση, αλλά ο λαός ούτε καν είδε, έστω κι από μακριά, την εξουσία. Οι βάσεις... έφυγαν, μένοντας στη χώρα. Το ΝΑΤΟ και η τότε ΕΟΚ, νυν ΕΕ, απέκτησαν νέους και, μάλιστα, ένθερμους οπαδούς κλπ., κλπ. Κι έτσι, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες και περίπου είκοσι χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι πολλοί «μη προνομιούχοι» παραμένουν στη φτώχεια και στην ανασφάλεια, ενώ οι λιγοστοί «προνομιούχοι» αναδείχτηκαν σε ευρω-πρωταθλητές κερδοφορίας.

Αναζητώντας μισθοφόρους

Οταν στρατολόγος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων διέσχισε τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να βρει στρατιώτες για την αμερικανική πολεμική κρεατομηχανή, ανάμεσα στους μαθητές του Γυμνασίου της Τιχουάνα εξόργισε τη μεξικανική κοινωνία.

Μπορεί στην αρχή οι φήμες που ήθελαν μετανάστες ή ξένους υπηκόους, να μπορούν να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα εάν ενταχθούν στον αμερικανικό μισθοφορικό στρατό, να προκάλεσε τη συσσώρευση δεκάδων εξαθλιωμένων Μεξικανών στην αμερικανική πρεσβεία, παρότι η απόλυτη, σχεδόν, πλειοψηφία του μεξικανικού λαού κατηγορηματικά είχε ταχtεί εναντίον του πολέμου. Ομως, ήταν οι πρώτες μέρες του πολέμου. Λίγο αργότερα ανακάλυψαν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ ήταν λατινοαμερικανικής καταγωγής.

Και οι πρόθυμοι εξαφανίστηκαν, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν και επέστρεψαν στα πραγματικά προβλήματα. Εξάλλου, η στάση του Μεξικού συνολικά το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει τη δυσφορία των ΗΠΑ... Οι πιέσεις προς τον Βινσέντε Φοξ είναι αφόρητες και οι μετανάστες ένας από τους βασικούς μοχλούς. Μέχρι στιγμής, ο Μεξικανός Πρόεδρος δεν ενδίδει ολοκληρωτικά. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί στέλνουν «μηνύματα». Μπορεί επισήμως να δηλώνουν ότι ο εν λόγω στρατολόγος έδρασε αυτοβούλως, η συνολική πολιτική τους, όμως, μόνον αλαζονεία και επίδειξη κυριαρχίας καταδεικνύει... Εξάλλου, από πότε οι Αμερικανοί γνωρίζουν σύνορα; Ειδικά στην «αυλή» τους;

Η κωδικοποίηση μιας συνέντευξης

Σημείο πρώτο: Μετά από 20 περίπου χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (1981 - 1989 και 1993 - 2003) οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης, Β. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοΐδης, έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τη «μαύρη λίστα» των δρόμων, όπου γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα και δυστυχήματα. Μεγάλη η χάρη τους...

Σημείο δεύτερο: Παραδέχτηκαν, ότι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι της χώρας είναι οι παλιοί. Αντίρριο - Μεσολόγγι - Αρτα και Κόρινθος - Πάτρα διεκδικούν τα πρωτεία, ως δρόμοι καρμανιόλες.

Σημείο τρίτο: Διαβεβαίωσαν τους πάντες, ότι οι προαναφερόμενοι δρόμοι θα μετατραπούν σε ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους, αλλά την επομένη 10ετία. Εχει βλέπετε μακρόχρονο προγραμματισμό η κυβέρνηση...

Σημείο τέταρτο: Ξεκαθάρισαν, επίσης, ότι και τα έργα αυτά θα γίνουν με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης, σαν την Αττική Οδό. Τέλος πάντων, πρέπει να εξασφαλιστούν και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μεγάλων τεχνικών εταιριών...

Είναι τα βασικά σημεία της προχτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου των δυο υπουργών. Τα κωδικοποιήσαμε, ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαρα. Τα σχόλια είναι δικά σας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα αριστερά καλέσματα...

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την έντονη μυρωδιά εκλογών, τα επιτελεία του δικομματισμού έχουν αρχίσει να επιδίδονται στο «σπορ» της προσέγγισης της αριστεράς. Στο ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε ότι συγκροτήθηκε «αριστερή παρέμβαση», ενώ στη ΝΔ ο αρχηγός της απευθύνει «καλέσματα ενότητας». Στη μεν πρώτη ενέργεια μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από την αφετηρία της κριτικής στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, γίνεται προσπάθεια όχι για απεγκλωβισμό από αυτήν, αλλά για να ενισχυθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ ...βρίσκοντας το χαμένο σοσιαλιστικό πρόσωπο!!! Στη δε ΝΔ, χωρίς να διαφοροποιείται από τον πυρήνα της ίδιας πολιτικής, αυτό που επιχειρεί είναι να θολώσει τα νερά και να περάσει επίσης την κοινωνική συναίνεση και την «άφεση των αμαρτιών» της.

Οι «επιθέσεις φιλίας» στην αριστερά είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στην πολιτική της υποταγής στους νόμους της αγοράς. Δηλαδή, στην στρούγκα του σημερινού συστήματος, με τη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης. Οι όψιμοι αριστερόφιλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με τους άλλους αριστερούς του ΣΥΝ, θέλουν τους εργαζόμενους να μην μπορούν να δουν τη ζωή τους πέρα από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Τους φλομώνουν με ιδεολογήματα περί «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», περί «κοινωνικής Ευρώπης» που πρέπει να ...συνδυαστεί με την ενδυνάμωση της ΕΕ και τους λένε ότι εργάτες και επιχειρηματίες (κεφάλαιο δηλαδή) είναι στην ίδια όχθη του ποταμού.

Είναι αυτοί, οι οποίοι στήριξαν την πολιτική που οδηγεί στις απολύσεις στη «Σίσσερ» και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, στο ξεκλήρισμα των αγροτών, στο χτύπημα των κατακτήσεων των εργαζομένων, σε μια ζωή όπου η πλειοψηφία, που παράγει όλο τον πλούτο, καρπώνεται ψίχουλα για να αβγαταίνουν τα κέρδη των λίγων. Τα αριστερά φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες δεν πρέπει πλέον να γίνονται δόλωμα για κανέναν εργαζόμενο.

Αριστερή πολιτική και φιλολαϊκός δρόμος μπορεί να υπάρξει, μόνο μέσα από τη χειραφέτηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που σημαίνει οριστικό απογαλακτισμό από το δικομματισμό και τις κεντρο-αριστερο-δεξιές αυταπάτες. Σημαίνει ο κάθε εργαζόμενος να βάλει πλάτη για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Για να υπάρξει διέξοδος, οι εργαζόμενοι πρέπει να στηριχτούν στο ΚΚΕ και να το στηρίξουν στους αγώνες, στην καθημερινή δράση και με την ψήφο τους στις εκλογές. Πρέπει να στηρίξουν και να στηριχτούν στον αγωνιστικό πόλο της ταξικής ενωτικής δράσης στο κίνημα, στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΕΕΔΥΕ, στο κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στους «τρομονόμους».

Κάθε εργαζόμενος, που θέλει να λέγεται αριστερός, δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των αναχωμάτων που στήνει η κυρίαρχη τάξη για να διατηρήσει την εξουσία της. Επιβάλλεται να πάει με τα πραγματικά του συμφέροντα και να στείλει στο καλάθι των αχρήστων τα «αριστερά κελεύσματα».

Ο «καρχαρίας»

Δεν κερδίζω

όσα θέλω

και ευθέως

αναγγέλλω

πως τη φάμπρικα

την κλείνω

και δεκάρα

βρε δε δίνω

που στο δρόμο

σας αφήνω!

* * *

Δεν κερδίζω

όσα πρέπει,

λίγα βάζω μες

στην τσέπη,

δεν αρκούν

όσα σωρεύω,

όσα αρπάζω

κι όσα κλέβω

κι από δω, βρε

τα μαζεύω!

* * *

Πάω φουλ

σε τόπο άλλο

περισσότερα

να βγάλω,

πάω σε χώρες

και σε κράτη

που μπορώ βρε

του εργάτη

να του φάω

και το μάτι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ