Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επίδειξη δουλοπρέπειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Ι. Κ. Πρετεντέρης - αρθρογράφος του «Βήματος» και τηλεπαρουσιαστής εκπομπής στο «Μέγκα» - είναι, ως γνωστόν, ένθερμος οπαδός της πολιτικής του «ρεαλισμού». Για παράδειγμα, στην αντίληψη του Τζ. Μπους, «όποιοι δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», σπεύδει αμέσως να συμπαραταχτεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Πρέπει, όμως, να αισθάνεται πολλή μοναξιά. Αλλιώς, δεν εξηγείται η τέτοια αντίδρασή του. Αναφερόμαστε, στο χτεσινό σημείωμά του στο «Βήμα», με το οποίο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κάνει κριτική στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, επειδή ο τελευταίος δεν έσπευσε να απολογηθεί και να «επανορθώσει», όταν η εφημερίδα της αμερικανικής χρηματιστηριακής ολιγαρχίας, «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», τον κατηγόρησε, ως «περίπου αρχιερέα του αντιαμερικανισμού στη χώρα».

Σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «αισθάνονται κυρίαρχοι της ανθρωπότητας» και, ακόμη, ότι «αν στην αντίληψη αυτή δεν ορθωθεί η άρνηση λαών και κυβερνήσεων, έρχονται πολύ άσχημες ημέρες για την ανθρωπότητα». Η απάντηση, όμως, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τον Ι. Κ. Πρετεντέρη και σημειώνει: «Ποια είναι η απορία; Οχι αν ο Πρόεδρος της Βουλής έχει δίκιο. Αλλά αν θεωρεί ότι με τις δηλώσεις αυτές διέψευσε το δημοσίευμα και επανόρθωσε τη ζημιά που υπέστη η χώρα».

Οχι, εμείς δεν έχουμε απορίες για το ρόλο του κ. Πρετεντέρη...

Μεγάλη ... τιμή

Διήμερο συνομιλιών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους, στην Ουάσιγκτον, θα έχει σήμερα και αύριο ο Πολωνός Πρόεδρος Αλ. Κβασνιέφσκι, έπειτα από πρόσκληση του πρώτου. Και πρέπει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου στην Ουάσιγκτον, μέσα σε έξι μήνες, ενώ πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να αγοράσει 48 «F-16» από τη «Λόκχιντ Μάρτιν», δαπανώντας 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως δήλωσαν, μάλιστα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Μπους είναι πολύ ευχαριστημένη με την Πολωνία.

Οταν οι δύο άντρες είχαν ξανασυναντηθεί τον περασμένο Ιούλιο, Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για τη μεγάλη τιμή που έγινε στη χώρα τους! Ενώ, από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπους είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την αμέριστη υποστήριξη της Πολωνίας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό, το τι ακριβώς θα συζητήσουν οι δύο Πρόεδροι, αλλά, σίγουρα, ο Λευκός Οίκος θα έχει τα σχέδιά του. Βλέπετε, εκτός των άλλων, η Πολωνία είναι πλέον και μία από τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ...

Προκλήσεις...

Αποκλεισμό και απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Στο πλαίσιο, μάλιστα, των ίδιων μέτρων, δεν επιτράπηκε σε ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους να μεταβούν στο Λονδίνο για να συμμετάσχουν στη σύνοδο που διοργανώνει η βρετανική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ) για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή και ισχυρίστηκε ότι δεν αξίζει σε ανθρώπους που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» να συμμετέχουν σε συνόδους για την ειρήνη. Φυσικά, πριν από τη βομβιστική επίθεση, επί, περίπου, δυόμισι μήνες, παρά την απουσία επιθέσεων αυτοκτονίας, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να κατέχει, να καταστρέφει και να εξευτελίζει τον παλαιστινιακό λαό, όπως άλλωστε πράττει, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα μέχρι σήμερα. Και αυτά, για να μην γράψουμε, για όλα όσα έχει κάνει στα 35 περίπου χρόνια ωμής, στρατιωτικής κατοχής της Παλαιστίνης.

... και συγκρίσεις

Ας επανέλθουμε, όμως, στο πρόσφατο χρονικό διάστημα των περίπου δυόμισι μηνών, που δεν έγινε καμία επίθεση αυτοκτονίας. Στο διάστημα αυτό, που η «Φατάχ» και η «Χαμάς» είχαν συνομιλίες για την επίτευξη μορατόριουμ στις επιθέσεις αυτοκτονίας, ο ισραηλινός στρατός, στις διάφορες επιχειρήσεις και επιδρομές του, σκότωσε τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους, τραυμάτισε πολύ περισσότερους, ενώ κατέστρεψε πολλά σπίτια Παλαιστινίων.

Ουδείς, όμως, χαρακτήρισε την ισραηλινή αυτή τακτική σανυπόσκαψη των «διαμεσολαβητικών προσπαθειών». Ουδείς χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση σαν τρομοκρατική, παρά τα ολοφάνερα εγκλήματά της. Και παρά τις διπλωματικές οξύτητες των τελευταίων 24ώρων, ουδείς, εκ των ισχυρότατων διαμεσολαβητών, που απειλούν, κατά τα άλλα, το Ιράκ και τον κόσμο ολόκληρο με μια πολεμική κόλαση, δεν ασκεί πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία για να πάψει να περιφρονεί τη διεθνή νομιμότητα, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ακόμη και τη στοιχειώδη κοινή λογική. Πρόκειται για μια τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, στην πιο απροκάλυπτη έκφρασή της. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το σύγχρονο ιμπεριαλισμό...

Τα παράλογα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΩΣ δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου και οι λοιποί εταίροι του στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο -εμφανιζόμενοι όλοι μαζί και ως ισχυροί του πλανήτη - θέλουν, σώνει και καλά, να μας συνηθίσουν σ' έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Ας γίνουμε όμως συγκεκριμένοι. Εστειλαν, λοιπόν, τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ελέγξουν το οπλοστάσιο του Σ. Χουσεΐν και να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Εψαξαν, έψαξαν, έψαξαν οι προαναφερόμενοι επιθεωρητές και, μάλιστα, έχοντας απόλυτη ελευθερία πρόσβασης σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις ήθελαν - όπως ομολογούν οι ίδιοι - αλλά δε βρήκαν τίποτε.

Ποια θα ήταν, επομένως, η ετυμηγορία οποιουδήποτε λογικού ανθρώπου; Υπάρχουν ή όχι τα διαβόητα όπλα μαζικής καταστροφής; Υπάρχει, δηλαδή, η τόσο επιζητούμενη αφορμή για να ξεκινήσει ο πόλεμος ή όχι; Η κοινή λογική λέει: Οχι, δεν υπάρχουν. `Η, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν αποδείξεις ύπαρξής τους.

Προφανώς, όμως, ο Λευκός Οίκος και οι κάθε λογής συνεταίροι του έχουν πάρει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από την κοινή λογική. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που έβγαλαν οι προαναφερόμενοι, μετά τους αρνητικούς ελέγχους των επιθεωρητών, ήταν το εξής: Παραλίγο να δώσουν βραβείο απόκρυψης των όπλων μαζικής καταστροφής στον Σ. Χουσεΐν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Με άλλα λόγια, δηλαδή, είναι απόλυτα σίγουροι, ότι τα όπλα αυτά υπάρχουν, είτε βρεθούν σχετικές αποδείξεις είτε όχι. Μα τότε, γιατί έστειλαν τους επιθεωρητές; Η απάντηση μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη εκτός απ' αυτή που περιέχεται στις επίσημες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας...

Αν νομίζετε, πάντως, ότι οι παραπάνω παραλογισμοί αφορούν μόνο στο Ιράκ, ή, έστω μόνο στον προετοιμαζόμενο πόλεμο και στις ανυπολόγιστες συνέπειές του, που θα πληρώσουν οι λαοί γενικότερα, κάνετε μεγάλο λάθος.

Τούτο, όμως, θα είναι το αντικείμενο ενός άλλου σημειώματος...

Μετά τη «Φάρμα» επιστροφή ... στη «17 Ν»

Μετά το βούλευμα για τη «17 Ν», ήρθε η νέα σύλληψη και, φυσικά, επέστρεψαν στις τηλεπαραθυρόγιαφκες του «κακαουνακισμού» τα γνωστά αντιτρομοκρατικά ...«ταρατατζούμ».

Οι Αρχές, με τη νέα σύλληψη, αφ' ενός, προσέδωσαν ένα άλλο στιλ στο «τσίρκο» της «17 Ν», αφού από τις καλοκαιρινές προσαγωγές των υπόπτων με τις σαγιονάρες περάσαμε σ' αυτές των υπόπτων με γραβάτα, αφ' ετέρου, επιβεβαίωσαν ότι ο αναμενόμενος «δεύτερος γύρος» θα αξιοποιηθεί, ώστε να «βουλωθούν», όσο γίνεται, περισσότερες «τρύπες»: Από την «τρύπα» του Μετρό μέχρι την «τρύπα» του Κυπριακού, και από τις «τρύπες» στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ μέχρι τη θανατηφόρο τρύπα, που - επί Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ - ετοιμάζεται στο Ιράκ.

***

Είμαστε μπροστά, λοιπόν, στο δεύτερο μέρος του σίριαλ, που σκηνοθετήθηκε ως επιχείρηση «εξάρθρωσης» της «17 Ν» και εξελίσσεται σε μια επιχείρηση ...εξάρθρωσης της αλήθειας, για μια υπόθεση που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Εκείνο, το πρώτο μέρος του σίριαλ, συνοδεύτηκε από την προσπάθεια του αστικού κράτους να συκοφαντηθεί το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα για τη δράση αυτής της οργάνωσης των προβοκατόρων και δολοφόνων. Να εμπεδωθεί η εικόνα ενός «κράτους που λειτουργεί». Να καθαγιαστεί στη συνείδηση του λαού ο ρόλος της ΣΙΑ και κάθε είδους πρακτόρων. Να καλλιεργηθεί κλίμα υπέρ ενός «αναγκαίου περιορισμού» ατομικών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση και τον αρχηγό της Αστυνομίας να καλούν τους πολίτες να καταδίδουν τους διπλανούς τους, σε περίπτωση που παραγγέλνουν ...πίτσες σε «ύποπτες» ώρες!

Τώρα, στο δεύτερο μέρος, αφ' ενός, επιστρέφουν οι 10-20 περιφερόμενοι τηλε-παραθυρόβιοι, που θα καλύψουν, υπό την εποπτεία του εκάστοτε «Μικρούτσικου» - εκφωνητή των δελτίων ειδήσεων (;) το κενό που άφησαν η «Φάρμα» και το «Φέιμ Στόρι», αφ' ετέρου, ικανοποιείται η ανάγκη της κυβέρνησης να δηλώνει «παρούσα», αξιοποιώντας τα πάντα (ακόμα και την Αντιτρομοκρατική, όπως ευφυώς γράφτηκε) για να βουλώνει ...τις «τρύπες» που λέγαμε.

***

Η επανέναρξη της «δεκαεφτανοεμβρίτιδας» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η συσκότιση γύρω από τα ουσιαστικά ερωτήματα, που σχετίζονται με την 27χρονη παρουσία των δολοφόνων, είναι τόσο έντονη, όσο και πριν την ...«εξάρθρωση».

Γεγονός, που καθιστά επιτακτική την προσπάθεια να παραμείνει στο προσκήνιο η ουσία αυτής της βρώμικης υπόθεσης. Και ουσία της υπόθεσης δεν είναι τα ...«κουφέτα» από το γάμο της Σωτηροπούλου με τον Κουφοντίνα. Η ουσία - καθόλου βολική, όπως φαίνεται, για το πολιτικό σύστημα - σχετίζεται με τα τεράστια και αναπάντητα ερωτήματα που συνοδεύουν την υπόθεση «17 Ν»: Και τα βασικά ερωτήματα είναι:

α) Πώς και από πού αντλούσε πληροφόρηση για τους στόχους της η «17 Ν»; Ποια η σχέση της με ...«μυστικά κέντρα» και ποια ήταν αυτά τα «κέντρα», που της επέτρεπαν κατοχή κρίσιμων και υψηλής ασφάλειας πληροφοριών για τα θύματά της;

β) Γιατί το - κατά τα άλλα ακοίμητο - κράτος άφησε να περάσουν 27 χρόνια και έδειχνε να μην αντιδρά στη δράση της «17 Ν» (μήπως δεν ενοχλούνταν από αυτήν τη δράση, μήπως κάποιοι αξιοποιούσαν αυτήν τη δράση;) και, τελικά, κατέληξε να συλλάβει 20 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί είναι «γνωστοί» στις Αρχές εδώ και 20 - τουλάχιστον - χρόνια;..


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ορμητήριο πολέμου η Σούδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε πολεμικό ορμητήριο έχει μετατραπεί η βάση της Σούδας. Μέχρι στιγμής και πέρα, από τις συνεχώς ενισχυόμενες τηλεπικοινωνιακές και κατασκοπευτικές υπηρεσίες, που παρέχει στις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη παραπέρα. Πέρα, από τον κατά πολύ αυξημένο αριθμό αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών, που εξυπηρετεί καθημερινά, το λιμάνι της Σούδας αποτελεί τη βάση εξόρμησης μιας ολόκληρης πολεμικής ναυτικής αρμάδας. Απ' αυτό εξορμούν το «San Jean» - ένα από τα ταχύτερα και βαριά εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομαχόουκ» πυρηνοκίνητα υποβρύχια κρούσης των ΗΠΑ, το καταδρομικό «A.W. Radford» και το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», χώρια τα διάφορα σκάφη συνοδείας τους.

Κι όλ' αυτά, βέβαια, δε γίνονται τυχαία, ούτε ενόψει κάποιων στρατιωτικών ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η βάση της Σούδας είναι σήμερα ένας βασικός και αναντικατάστατος κρίκος των αμερικανικών προετοιμασιών, για το σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Και όχι μόνον αυτό. Η βάση της Σούδας, επίσης, δίνει και σήμερα τη συμβολή της στις καθημερινές σχεδόν αμερικανοβρετανικές αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ιράκ και, βέβαια, θα παίξει ακόμη σοβαρότερο ρόλο, με την έναρξη της ολοκληρωτικής επίθεσης. Με άλλα λόγια, το έδαφος της Ελλάδας χρησιμοποιείται, ήδη, εναντίον μιας άλλης χώρας. Και αυτό γίνεται με την άδεια της κυβέρνησης Σημίτη. Οχι, όμως, με την άδεια του ελληνικού Κοινοβουλίου και παρά τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Το ασυμβίβαστο

Πιστεύουν, μάλλον, πως απευθύνονται σε αφελείς. Αλλιώς, δεν εξηγείται. Αναφερόμαστε, σε όσους υποστηρίζουν το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού αξιώματος και άσκησης επαγγέλματος και ισχυρίζονται, ότι η θεσμοθέτησή του θα αναβαθμίσει το Κοινοβούλιο και το έργο του, αφού θα ενισχύσει την ανεξαρτησία των βουλευτών. Λες και η... εξάρτηση των βουλευτών από την όποια άσκηση επαγγέλματος φταίει για τη σημερινή υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και όχι ένα σωρό άλλοι παράγοντες - από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, μέχρι την ωμή και προκλητική υποκρισία και διγλωσσία, που χαρακτηρίζει την καθημερινή πολιτική πρακτική των εκπροσώπων του δικομματισμού.

Την εξάρτηση και όχι την ανεξαρτησία των βουλευτών θα ενισχύσει η θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου. Εξάρτηση από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις ηγεσίες των κομμάτων τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, η οποία θα έχει γίνει πλέον -εκτός των άλλων- και όρος επιβίωσης. Μια εξάρτηση, που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εάν συνδυαστεί με τυχόν τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η οποία θα προβλέπει την εκλογή βουλευτών με λίστα, προτεινόμενη από την ηγεσία των κομμάτων.

Κι όλ' αυτά, δεν αφορούν, βέβαια, το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές βουλευτές, αλλά μη μας περνούν και για χαζούς...

Θα συνηθίσει...

«Η Προεδρία δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά του ΠΑΣΟΚ ή της κυβέρνησης. Το κύρος και η εικόνα της χώρας αφορούν όλους... Οι φωνές για κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης αποπνέουν τον επαρχιωτισμό πολιτικών κοτζαμπάσηδων. Βλέπουν το δικό τους δέντρο και όχι το δάσος». Είναι η σχετική με τις προετοιμαζόμενες λαϊκές διαδηλώσεις απάντηση του Κ. Σημίτη, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, στη χτεσινή συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Και σε ό,τι αφορά στην ουσία της, δεν έχει την παραμικρή πρωτοτυπία. Πάντα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ολιγαρχίας παρουσίαζαν τα συμφέροντα της τελευταίας και την εξυπηρέτησή τους, ως συμφέροντα και ανάγκη όλης της κοινωνίας. Οι λέξεις, όμως, που χρησιμοποίησε ο Κ. Σημίτης και η ένταση, που αυτές υποδηλώνουν, φανερώνουν το σοβαρό βαθμό ενόχλησης του Μαξίμου, από τις λαϊκές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Δεν πειράζει, θα συνηθίσει...

ΥΓ: Το κύρος και η εικόνα της χώρας, πού βρίσκονται; Στις φιέστες ή στον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, στις ακόμη περισσότερο ευλύγιστες σχέσεις εργασίας, στα ακόμη περισσότερα κέρδη των «εχόντων και κατεχόντων», κλπ., κλπ.; Απ' όσα γνωρίζουμε, πάντως, η κυβέρνηση αυτά εκπροσωπεί...

«Η πολιτική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ θα έρθει στο τέλος, όταν γίνει ορατό το έργο μας στους συμπολίτες μας», λέει ακόμη ο Κ. Σημίτης, στην ίδια συνέντευξη. Εμείς, πάντως, αλλιώς έχουμε καταλάβει τη γνωστή λαϊκή παροιμία «στο τέλος ξυρίζεται ο γαμπρός»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να φτάσουμε παντού

Οι εξελίξεις «τρέχουν» κυριολεκτικά, με την άρχουσα τάξη στη χώρα μας και διεθνώς να προσπαθεί να υποτάξει τους λαούς. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρέπει να πρωτοστατήσουν για την πιο πλατιά ενημέρωση και ενεργοποίηση του κάθε εργαζόμενου, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά της χώρας. Αύριο με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, με τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ, να απευθυνθούν στις λαϊκές οικογένειες, να μιλήσουν για τη διέξοδο στα οξυμένα προβλήματα, να φέρουν πιο κοντά την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Η περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται από σημαντικά γεγονότα, που θα επιδεινώσουν παραπέρα τη θέση λαϊκών στρωμάτων, ενώ θα είναι και περίοδος ισχυρής πλύσης εγκεφάλου και ιδεολογικοπολιτικής χειραγώγησης από την πλευρά της κυβέρνησης και των μηχανισμών της κυρίαρχης τάξης. Οι λόγοι πολλοί. Η προεδρία της χώρας στην ΕΕ, η οποία ξεκίνησε και παρουσιάζεται ως το «μέγα επίτευγμα» που θα ωφελήσει το λαό, την ώρα που προετοιμάζει αυτή η προεδρία νέα επίθεση στα δικαιώματά του. Ο προετοιμαζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που θα αιματοκυλήσει και πάλι το λαό του Ιράκ, και όπου η κυβέρνηση ξαναδίνει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ για να τον διεξαγάγουν. Ολα αυτά θα επιδιωχτεί ο λαός μας να τα δεχτεί ως δεδομένα, και μάλιστα ως «επιτυχή συμμετοχή στο διεθνές γίγνεσθαι».

Με νέα ποιότητα στη δουλιά μας, χρειάζεται να σπάσουμε τον τοίχο της παραπληροφόρησης, να αναδείξουμε τα νέα δεινά που φέρνει η ΕΕ στους λαούς. Το χτύπημα στις κατακτήσεις και στο δικαίωμα στη δουλιά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Πρόνοια, στην Υγεία, στην Παιδεία, σε κάθε πτυχή της ζωής που το κεφάλαιο με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί γυρίζει τους εργαζόμενους αιώνες πίσω. Η χωρίς όρια δράση μέσα στο λαό δεν αρκεί, στις σημερινές συνθήκες, να μένει στην καταγραφή ή στην καταγγελία της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Απαιτείται να γίνουν βήματα μέσα από την πάλη στα επιμέρους μέτωπα που αναδεικνύονται, να προβάλλεται η συνολική εναλλακτική πρόταση που προτείνουν οι κομμουνιστές. Δηλαδή, μέσα από την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου να φτάσουμε στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας για τη λαϊκή οικονομία.

Το διάστημα που έχουμε μπροστά μας, με την πολύμορφη λαϊκή παρέμβαση που οργανώνεται από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και άλλους φορείς, με αφορμή την εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ, την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πρέπει να μετρήσουμε νέους αγωνιστές, νέες κερδισμένες συνειδήσεις. Πρώτα και κύρια εργάτες και εργάτισσες, νεολαίους που θα μπουν μπροστά στο αντιπάλεμα της σημερινής σκληρής πραγματικότητας και στην προώθηση του άλλου δρόμου για το λαό μας. Και αυτή την Κυριακή με το «Ρ» και το ειδικό ένθετο με τις θέσεις του Κόμματος για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, με την Οικονομική Εξόρμηση και την ένταση στην πολιτική δράση, δεν πρέπει να μείνει χώρος δουλιάς, σπίτι, λαϊκή οικογένεια που να μη φτάσει η φωνή μας.

Προς τα χειρότερα

Αλλοι με βίλες, κότερα

κι εμείς

όλο χειρότερα,

οι λίγοι τίγκα χρήμα

και ο λαός, τι κρίμα,

το μόνιμο το θύμα!

* * *

Για άλλους

ο παράδεισος

και για εμάς η άβυσσος,

οι λίγοι σαν βαρόνοι

και ο λαός που ιδρώνει

«κούρα» ΟΝΕ και «ζώνη»!

* * *

Αλλοι με βίλες κότερα,

και που να δεις

αργότερα,

κατάντια πιο μεγάλη

θα δεις, λαέ, χαμάλη,

αν δεν αρχίσεις πάλη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ