Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το... λάθος της «Αυγής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάλι «λάθεψε» η «Αυγή», κατηγορώντας χτες τον «Ριζοσπάστη», ότι απέφυγε να δημοσιεύσει ολόκληρη την επιστολή του Μ. Γλέζου. Η στήλη δημοσίευσε όλα όσα έθετε στην επιστολή του ο Μ. Γλέζος, ως βάση για τη σύμπραξη της Αριστεράς. Κατά λέξη και μέσα σε εισαγωγικά. Αν στην «Αυγή» φάνηκαν λίγα ή γενικόλογα ή δεν ξέρουμε τι άλλο, δε φταίει γι' αυτό ο «Ριζοσπάστης».

Εμείς απλώς επαναλαμβάνουμε όσα σημειώσαμε και προχτές: Με τις... οικουμενικές αυτές διακηρύξεις μπορούν να συμφωνήσουν, σχεδόν 100%, διάφορα κόμματα, μηδέ εξαιρουμένων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και μπορεί, η κατάσταση αυτή να βολεύει την ηγεσία του ΣΥΝ, αλλά το ΚΚΕ προτιμά να λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη στους εργαζόμενους και το λαό και να έχει ξεκάθαρους λογαριασμούς με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Φυσιολογική πορεία

Μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν εν ενεργεία πολιτικός «υπάλληλος» των αμερικανικών πολυεθνικών, με πολυετή υπηρεσία και μεγάλη προσφορά. Τότε ήταν και η τελευταία φορά, που συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας. Πήρε, όμως, μόνο το 1% των ψήφων και αποφάσισε να αποστρατευτεί. Τώρα, διακόπτει την αποστρατεία του και γίνεται στέλεχος ιδιωτικής αμερικανικής επιχείρησης, της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών NuTech Solutions. Ο λόγος γίνεται για τον Λεχ Βαλέσα, τον αντικομμουνιστή ηγέτη της «Αλληλεγγύης» και πρωταγωνιστή της ανατροπής του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Πολωνία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, η δουλιά του θα είναι να ερμηνεύει όσα συμβαίνουν στον κόσμο, για λογαριασμό της NuTech. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο μισθός του δεν έχει ακόμη οριστεί, προσθέτοντας, όμως, ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός των διευθυντών της εταιρίας αυτής φτάνει τα 10.000 δολάρια. Πάνω-κάτω, δηλαδή... όσα παίρνουν και οι άνεργοι σήμερα πρώην συνάδελφοί του στα ναυπηγεία του Γκντανσκ...

Πριν από 60 χρόνια...

Από το 1933, που έφτασε στις ΗΠΑ, μέχρι τον θάνατό του, ο διάσημος φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν ήταν αντικείμενο της στενής παρακολούθησης από το FBI και άλλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό αποκαλύπτει το βιβλίο «Ο φάκελος Αϊνστάιν», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Φρεντ Τζερόμ, κέρδισε την αγωγή που έκανε στο FBI και υποχρέωσε την υπηρεσία να δώσει στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο μέρος του φακέλου του μεγάλου επιστήμονα. Εναν φάκελο, που αποτελείται από χιλιάδες σελίδες και περιέχει τις κινήσεις, συναντήσεις, κλπ., του Αϊνστάιν και των συνεργατών του, τηλεφωνικές υποκλοπές, καταγραφή της αλληλογραφίας, τα... ευρήματα από έρευνες σκουπιδιών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Γιατί υποψιάζονταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον Αϊνστάιν; Μα γιατί άλλο, ότι ήταν πράκτορας της Μόσχας και ηγούνταν κομμουνιστικής συνωμοσίας για τη χειραγώγηση του Χόλιγουντ και της αμερικανικής διανόησης. «Αμφιβάλλω ότι ένας άνθρωπος με το παρελθόν του μπορεί, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να γίνει πιστός Αμερικανός πολίτης», έγραφε ο Εντγκαρ Χούβερ --διευθυντής του FBI τότε -- και περιέγραφε το διαμέρισμα του Αϊνστάιν στο Βερολίνο, των αρχών του 1930, ως «κέντρο κομμουνιστών» και την εξοχική του κατοικία ως «κρυψώνα απεσταλμένων της Μόσχας».

... και σήμερα

Αν νομίζετε, πάντως, ότι όλα τα προαναφερόμενα έχουν ανεπίστρεπτα μείνει στο παρελθόν, είστε πολύ γελασμένοι. Μπορεί να άλλαξαν οι μέθοδοι, τα μέσα και οι τρόποι, αλλά η ουσία παραμένει αναλλοίωτη. Διαβάστε τι είπε προχτές ο Βίκτορ Ναβάσκι, καθηγητής στο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο της Κολούμπια και διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «The Nation», που βρίσκεται τις μέρες αυτές στη χώρα μας: «Η σημερινή κυβέρνηση θέλει τους δημοσιογράφους των μεγάλης επιρροής μέσων ενημέρωσης σε ρόλο... δακτυλογράφου και αναπαραγωγού των ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Οποιοι δεν προσαρμόζονται σε αυτόν το ρόλο κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν στο περιθώριο».

Ο Αμερικανός καθηγητής έκανε λόγο για την απειλή ενός «νέου Μακαρθισμού» και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται, βέβαια, για επιστροφή σ' ένα θεσμοθετημένο από το κράτος σύστημα διώξεων δημοσιογράφων για τις αριστερές τους απόψεις, όπως έγινε την εποχή του Μακάρθι. Σήμερα η καταστολή των ανεπιθύμητων απόψεων δε γίνεται απευθείας από την κυβέρνηση, αλλά από τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, με άλλα λόγια έχει ιδιωτικοποιηθεί...».

Σχετικά με το σημερινό ρόλο του FBI και των μυστικών υπηρεσιών γενικότερα, δε χρειάζεται να μας πει τίποτε ο κ. καθηγητής. Το φανταζόμαστε...

«Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μετάλλαξη» δήλωσε χτες ο Στ. Παπαθεμελής και δεν μπορεί, τόσα χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι, κάτι θα ξέρει παραπάνω...

Τα περικομμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στα οδοιπορικά και στις λοιπές παροχές των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, για να συγκρατήσει, λέει, τα έξοδα του Δημοσίου. Μη φαντάζεστε, βέβαια, ότι τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ θα ...ξεβολευτούν!

Σας βεβαιώνουμε ότι αυτοί δεν μπήκαν στο Δημόσιο για να κάνουν οικονομία. Αυτά είναι για τους άλλους, που πρέπει να στηρίξουν την πορεία της χώρας στα πλαίσια της ΟΝΕ. Οπως κατανοείτε λοιπόν, οι ίδιοι που ...απολαμβάνουν την εισοδηματική πολιτική του 2,5% θα την πληρώσουν.

Ε, ΒΕΒΑΙΑ και θα τα διπλασίαζε τα κέρδη της η γνωστή εταιρία πετρελαίου «Πετρόλα»! Τα έφθασε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της, στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για αύξηση 105%, συγκριτικά με πέρυσι!!!

Ο λόγος; Η αύξηση - λέει - του περιθωρίου διύλισης. Γενικότερα, λέμε εμείς, η επέκταση των δραστηριοτήτων της, που, φυσικά, ευλογεί εδώ και χρόνια η κυβέρνηση, παρέχοντάς της κάθε διευκόλυνση και, πάνω απ' όλα, η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το τίμημα του κέρδους; Πολλά και διάφορα, ανάμεσά τους και ο κίνδυνος, στον οποίο εκτίθενται, τόσο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών, δίπλα στις οποίες αναπτύσσονται οι δεξαμενές της επιχειρήσεις. Αλλά μπροστά σε μια τόσο μεγάλη αύξηση, αυτοί δε μετράνε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αποδεκτό το κείμενο της Κωνσταντινούπολης (το γνωστό περί Ευρωστρατού, που στηρίζουν οι Βρετανοί). Τη δήλωση έκανε χθες ο πρωθυπουργός από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε. Το θέμα, όμως, δεν είναι να το λέει στο Βελιγράδι, αλλά στη Βαρκελώνη.

Γιατί, βέβαια, θα παρουσιαστεί το κείμενο στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, όπως διαβεβαιώνουν οι Βρετανοί. Και είναι γνωστό πως αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ευέλικτη, ώστε μπορεί με ένα κείμενο που διαφωνεί να συμφωνήσει, εάν αλλάξουν τα «καλολογικά στοιχεία».


Γρηγοριάδης Κώστας

«... Μιλάει ο μύθος»...

Οταν ο Μαρξ μελετούσε τον καπιταλισμό στην Αγγλία, προειδοποιούσε το Γερμανό εργάτη λέγοντάς του ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Αγγλία, είναι ο προάγγελος αυτών που θα συμβούν αύριο στη Γερμανία. «Για σας μιλάει ο μύθος», προειδοποιούσε τους Γερμανούς εργάτες ο μεγάλος επαναστάτης. Κάτι αντίστοιχο, ίσως και σε πιο προχωρημένη μορφή, συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και τον τύπο κοινωνίας που θέλουν να μορφοποιήσουν οι «εκσυγχρονιστικές» πολιτικές. Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπερχρέωση των νοικοκυριών, που τώρα αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στην Ελλάδα, ενώ στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες έχει αποκτήσει προ πολλού στοιχεία νομοτέλειας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η υπερχρέωση των νοικοκυριών έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ, με συνέπεια οι Αμερικανοί να οφείλουν στις τράπεζες περισσότερα από το αμερικανικό ΑΕΠ!

Τα ελληνικά νοικοκυριά βέβαια δε βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, καθώς τα ανεξόφλητα δάνειά τους τους στις τράπεζες βρίσκονται, σήμερα, κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Αλλά τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος συνδέθηκε και με την απλοποίηση χορήγησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, προϊόντα τα οποία ουσιαστικά στηρίζουν σήμερα την κερδοφορία των τραπεζών. Ο δε ρυθμός αύξησής τους είναι κυριολεκτικά φρενήρης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο δωδεκάμηνο Φλεβάρης 2001 - Φλεβάρης 2002, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν με ρυθμό 39,4% και ειδικά των εμπορικών τραπεζών, με ρυθμό 43,9%. Ακόμα πιο ψηλά, με ρυθμό 58,1% αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών με τα τοκογλυφικά επιτόκια του 17%. Στον τομέα αυτό η ελληνική κοινωνία «αμερικανοποιείται» με ταχύτατους ρυθμούς κι αν δεν υπενθυμίσουμε στους Ελληνες καταναλωτές πως «για σας μιλάει ο μύθος», μάλλον θα είμαστε πίσω από τις εξελίξεις.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια εικόνα πλασματικής ευημερίας, που αποτυπώνεται με την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων στην αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων με τραπεζικά δάνεια. Οι Ελληνες, μέσω των καρτών καταναλώνουν με πολύ υψηλότερους ρυθμούς απ' ό,τι τους επιτρέπει το εισόδημά τους. Ετσι, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών τους μειώνεται συνεχώς - ελέω εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας - οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου αυξάνοντας τον τραπεζικό δανεισμό. Ολοι ευτυχισμένοι λοιπόν! Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες γιατί ενώ η ακρίβεια γονατίζει την αγορά και τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, η διαμαρτυρία δεν είναι ανάλογη επειδή οι «τρύπες» καλύπτονται με δανεικά. Η ΓΣΕΕ υπογράφει Συμβάσεις ντροπής, αλλά οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκώνονται επειδή και πάλι συμπληρώνουν το χαμένο εισόδημα μέσω των καρτών. Οι τράπεζες, επειδή κερδίζουν τρελά λεφτά...

Είναι όμως έτσι; Οχι βέβαια. Η Αμερική μας πληροφορεί πως το «όνειρο» της δανεικής ευημερίας ήταν τελικά εφιάλτης. Και θα είναι αργά, αν οι Ελληνες εργαζόμενοι το καταλάβουν όταν διαπιστώσουν πως τόσα χρόνια έχουν αλυσοδεθεί πισθάγκωνα από τις τράπεζες. Οταν θα αρχίσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σπιτιών, αυτοκινήτων, κινητής και ακίνητης περιουσίας. Οι υπόλοιπες αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες μας δείχνουν το δρόμο...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

«Να τα ξαναπούμε... »

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να μιλήσουμε, λοιπόν, για τα πραγματικά προβλήματα, να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στην αιτία και στον ένοχο». Απλή και χωρίς μισόλογα η πρόταση-πρόσκληση. Διατυπώθηκε προχτές το βράδυ από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας της «Συμπαράταξης», τον Σπύρο Χαλβατζή. Αποδέκτες της πρότασης ήταν συνάδελφοι δημοσιογράφοι του δημοτικού και πολιτικού ρεπορτάζ. Τόπος της συνάντησης ένα μπαράκι στο κέντρο. Δεν ήταν συνέντευξη, αλλά ούτε και επικοινωνιακού τύπου τρικάκι. Μια απλή, ζεστή συνάντηση, που έδωσε την ευκαιρία μιας κουβέντας για πράγματα καθημερινά, για κοινές αγωνίες, προβληματισμούς, για το πώς και προς τα πού μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ήταν σημαντική και εκφράστηκε πρακτικά με την παρουσία στη συνάντηση αρκετών συναδέλφων που έχουν δείξει στην πράξη, ότι πονάνε γι' αυτή την πόλη και τους ανθρώπους της. Και η κουβέντα τράβηξε μακριά χωρίς κατ' ανάγκη να καταλήγει πάντα και σε συμφωνία. Δεν ήταν αυτό το ζητούμενο εξάλλου. Για μας σημαντικό, και το καταγράφουμε, είναι η δήλωση της διάθεσης από αρκετούς συναδέλφους να καταθέσουν, καθένας με τον τρόπο του, τη συμβολή του σε μια υπόθεση που στο τέλος τέλος αφορά και στην ίδια τη ζωή του. Αργά το βράδυ, όταν φεύγαμε, η ανταπόδοση της πρόσκλησης από τους συναδέλφους πια προς τον Σπύρο «να τα ξαναπούμε, να κουβεντιάσουμε πιο συγκεκριμένα...» έδωσε και το σήμα για τη συνέχεια.

Στον τόπο του εγκλήματος

Στη Γιουγκοσλαβία βρέθηκε προχτές και χτες ο κ. Σημίτης. Και, βέβαια, συναντήθηκε με όλη σχεδόν την ηγεσία που εγκαταστάθηκε στη χώρα, μετά την εισβολή του ΝΑΤΟ. Απ' ό,τι είδαμε, όμως, στο πρόγραμμα των συναντήσεων δεν περιλαμβάνονταν ούτε μια συνάντηση με κατοίκους του Βελιγραδίου ή του Αλέξινατς. 'Η, μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της «Ζάσταβα» και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Ολες αυτές είναι τοποθεσίες που γνώρισαν τις «ανθρωπιστικές υπηρεσίες» των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ και ο κ. Σημίτης είχε κάθε λόγο να τις επισκεφθεί. Στο κάτω κάτω της γραφής, πάνω στις βόμβες υπήρχε και η δική του υπογραφή...

Το ίδιο είναι

Και ποια είναι η άποψή σας για την κυρία Μπακογιάννη; «Α! μου αρέσει πάρα πολύ, αν δεν ήταν στη μέση ο κ. Παπουτσής θα την ψήφιζα»!

Η δήλωση είναι της κυρίας Υβέτ, του μοντέλου που χτες ο κ. Παπουτσής την παρουσίασε ως συμμετέχουσα στο ψηφοδέλτιό του. Στην παρουσίαση αυτή, έγινε και η δήλωση της συνεργάτιδας του κ. Παπουτσή ότι θα ψήφιζε την κ. Μπακογιάννη... Πάντως, δεν έχει κι άδικο η κ. Υβέτ. Το ίδιο είναι ουσιαστικά...

Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

Η Κούβα αντιστέκεται 43 χρόνια τώρα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Και όχι μόνον αντιστέκεται, αλλά σημειώνει σοβαρές κατακτήσεις σ' όλους τους τομείς και αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου. Ενας τομέας, στον οποίο το νησί της Επανάστασης έχει κάνει πραγματικά θαύματα είναι κι αυτός της βιοτεχνολογίας, κυρίως στον χώρο της ιατρικής. Γεγονός, βέβαια, απαράδεκτο και αδιανόητο για την ηγεσία των ΗΠΑ. Ετσι, όχι μόνον δεν επιτρέπουν, για δεκαετίες τώρα, την εξαγωγή και χρήση από τον υπόλοιπο πλανήτη, σοβαρότατων ιατρικών επιτευγμάτων της κουβανικής επιστήμης (εμβόλια, φάρμακα για ειδικές ασθένειες κλπ.), αλλά και κατηγορούν πλέον την Κούβα ότι παράγει και πουλά βιολογικά όπλα σε χώρες που ανήκουν στο διαβόητο «άξονα του κακού». Αρα και η Κούβα υποθάλπει και προωθεί τη διεθνή τρομοκρατία..!

Κανένας δεν πιστεύει τις αυθαίρετες και συκοφαντικές αυτές κατηγορίες των ΗΠΑ, ίσως αντιτείνετε και θα συμφωνήσουμε. Σ' όλο τον κόσμο, κανένας καλόπιστος και λογικός άνθρωπος, τουλάχιστον, δε δίνει την παραμικρή βάση σ' αυτές. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει, όμως, πόσο θα δυναμώσει η παγκόσμια συμπαράσταση στο νησί της Επανάστασης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενότητα ρήξης ή διαχείρισης;

Οι επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές γίνονται σε μια περίοδο μεγάλης όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων του ελληνικού λαού. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας καλπάζει προς την προσαρμογή στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στην κυριαρχία της αγοράς, φορτώνοντας συνεχώς νέα δυσβάστακτα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού. Οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι συνεταίροι τους διαχειρίζονται ως κυβερνητική εξουσία αυτήν την πολιτική, ή προσφέρονται να τη διαχειριστούν. Και σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση (νομαρχίες και δήμους) κάνουν τα πάντα, για να αποξενώσουν πλήρως από τα τελευταία ψήγματα αμεσότητας και λαϊκότητας που έχει διασώσει από παλιότερες εποχές.

Από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά μέχρι τη μικρότερη νομαρχία, στις επερχόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντικειμενικά αντίθετες πολιτικές: Αυτήν που εκφράζει την κυρίαρχη αντίληψη και διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική και αυτήν που στόχο έχει να ανοίξει καινούριους δρόμους μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Την πρώτη υπηρετούν πιστά οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ. Ολη την προηγούμενη τετραετία συνεργάστηκαν αρμονικά για να εφαρμοστεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, άσχετα αν σήμερα εμφανίζονται δήθεν να συγκρούονται. Τη δεύτερη εκφράζουν οι Νομαρχιακές Αγωνιστικές Συνεργασίες, οι αγωνιστικές συμπαρατάξεις σε όλη τη χώρα. Που αντιστάθηκαν με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις χτες και σήμερα αποτελούν την ελπίδα και την προοπτική για το μέλλον.

Προχτές στην Αθήνα, δύο κινήσεις, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και η Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση, παρουσίασαν ενώπιον μεγάλου αριθμού εκπροσώπων μαζικών συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων την απόφασή τους να συνεργαστούν, ενόψει των εκλογών. Η συμπαράταξη αυτή, που θα δώσει τη μάχη των εκλογών με τον τίτλο της ΝΑΣ, είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης αυτών των Κινήσεων στους αγώνες που αναπτύχτηκαν το προηγούμενο διάστημα, στην Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα ειρήνης, στο κίνημα προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών και αλλού. Δεν είναι ούτε ευκαιριακός συνδυασμός, με στόχο τη συνάθροιση ψήφων, ούτε δημιούργημα συμφωνίας κορυφών. Είναι καρπός της συνάντησης των δύο Κινήσεων με τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις οι οποίες συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική. Της συναντίληψης ότι οι καιροί απαιτούν να ξεκινήσει μια πορεία οικοδόμησης ενός ευρύτερου λαϊκού μετώπου, που δε θα έχει όριο τις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Και στο οποίο έχουν θέση όσοι αρνούνται στην πράξη τη σημερινή πολιτική και επιλέγουν την ενότητα για την ανατροπή της και όχι για τη διαχείρισή της.

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά έχει κάθε συμφέρον να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα οφείλουν να συμπαραταχτούν και να συμβάλουν αποφασιστικά σε μια ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική.

Στη γιορτή της

Προχτές

εγιόρταζ' η ΕΟΚ

και κοίτα ο γελοίος,

ξέχασα,

ελησμόνησα

την εορτή τελείως

και έτσι

δεν της έστειλα

ούτε και μία κάρτα

με την... παλάμη

ανοιχτή

και την «ευχή»

«να, πάρτα»!

* * *

Προχτές

εγιόρταζ' η ΕΟΚ

και δες, μωρέ,

τι κρίμα

ούτε που τηλεφώνησα

να πω «εδώ το θύμα,

ο μισθωτός

είμαι κυρά,

ο δούλος σου,

ο χαμάλης

και εύχομαι ολόψυχα

το χρόνο

να μη βγάλεις»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ