Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε ρόλο θύτη, το θύμα...

Οπου απαιτηθούν «ανθρωπιστικές» επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας θα είμαστε παρόντες! Ακόμα και στο Αφγανιστάν... Ρητά και κατηγορηματικά πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, εδώ και αρκετό καιρό... φανερώνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης για την ακόμα πιο ενεργή ανάμειξή της, στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Μόλις χτες έφτασε στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, το πρώτο στρατιωτικό τμήμα αποτελούμενο από 49 στελέχη του ελληνικού στρατού, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλοι 101 στρατιωτικοί, προκειμένου να συμπληρώσουν το τμήμα των 150 ανδρών που θα συγκροτήσει την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ).

Οι ελληνικές εκστρατευτικές αποστολές, λοιπόν αποκτούν άλλο ένα... μέλος, αφού μετά τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την πλήρη στήριξη της ΝΔ, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στέλνει άλλο ένα εκστρατευτικό σώμα συμμετέχοντας και με αυτό τον τρόπο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με αρνητικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα. Η συγκεκριμένη στρατιωτική αποστολή, χαρακτηρίστηκε «υψηλής επικινδυνότητας», από τους αξιωματούχους του ελληνικού Πενταγώνου, κάτι το οποίο φάνηκε και από την έλλειψη δηλώσεων εθελοντικής συμμετοχής των στρατιωτικών για την αποστολή. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε επίσημες ανακοινώσεις του, έκανε λόγο ακόμα και για υποχρεωτική συμμετοχή στρατιωτικών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Τελικά με δέλεαρ τους υψηλούς μισθούς οι «λεγεωνάριοι» πείστηκαν... Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται από 1.242.033 δραχμές για τους ανώτατους στρατιωτικούς μέχρι και 984.426 δραχμές για τους χαμηλόβαθμους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι στο ελληνικό δημόσιο η αποστολή μόνο για τους μισθούς θα στοιχίζει πάνω από 150 εκατομμύρια δραχμές το μήνα!

Η απόφαση των κυβερνώντων, να προσφέρουν «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, βρήκε αντίθετο το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας. Ο λαός μας αντέδρασε οργανωμένα, με συλλαλητήρια, εκδηλώσεις και πλήθος καταδικαστικών ανακοινώσεων, τόσο για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όσο και κατά της αποστολής τους ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην περιοχή.

Τα συμφέροντα όμως που κρύβονται πίσω από την ενεργή συμμετοχή της χώρας πλέον, σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση για τους Ελληνες κεφαλαιούχους, αλλά και για τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών είναι τεράστια. Περίπου πριν από τρεις μήνες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας σε ημερίδα, έκανε λόγο για «χαμένες ευκαιρίες» για επεμβάσεις στις διαδοχικές κρίσεις στα Βαλκάνια. Ο αναβαθμισμένος ρόλος στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος που έχει ενστερνιστεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα. Το λαϊκό κίνημα, οφείλει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Οφείλει να μπει φραγμός στα «δολοφονικά» σχέδια. Να καταδικάσει στην πράξη εκείνη την πολιτική που τρομοκρατεί τους λαούς, που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εκβιασμοί Βρυξελλών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θα θυμάστε βέβαια ότι οι Ιρλανδοί απέρριψαν, με 54% μάλιστα, τον περασμένο Ιούνη τη συνθήκη της Νίκαιας. Ομως, για να ισχύσει η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί και από τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ πριν το τέλος του χρόνου. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που για να γίνει αυτό πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα (σ.σ. η δική μας κυβέρνηση ποτέ δεν μπαίνει σε τέτοιες «περιπέτειες»», να επιτρέψει δηλαδή στο λαό να εκφράσει την ετυμηγορία του). Οι πρώτοι που «έχουν γνώση» είναι οι φύλακες των Βρυξελλών, οι οποίοι άρχισαν τους εκβιασμούς. Ο επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν, προειδοποίησε χτες πως η απόρριψη για δεύτερη φορά της συνθήκης της Νίκαιας από τους Ιρλανδούς θα σταματήσει τη διαδικασία διεύρυνσης και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα. Οι είκοσι Ευρωπαίοι επίτροποι έχουν συμφωνήσει πως η μη επικύρωση της συνθήκης θα διακόψει τη διαδικασία διεύρυνσης, τόνισε ο Πάτεν σε συνέντευξή του στην ιρλανδική εφημερίδα «Αϊρις Τάιμς». Εχουν από πάνω και το θράσος να λένε ότι σέβονται την ελεύθερη βούληση των λαών, αποσιωπώντας το «αρκεί να συμφωνεί μαζί μας»...

Εντολή για δολοφονίες

Η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα πως ο ίδιος έδωσε εντολή να πυροβολείται οποιοσδήποτε παραβίαζε την απαγορευμένη κόκκινη ζώνη στη Γένοβα, προκαλεί παγωμάρα και ανατριχίλα, τουλάχιστον για τον κυνισμό της. Ο υπουργός βέβαια είπε ότι έδωσε (προφορικά) την εντολή μετά το θάνατο του νεαρού Κάρλο Τζουλιάνι, αλλά ο πατέρας του νεκρού παιδιού ήταν αποστομωτικός: «Θα ήθελα να ξέρω ποιος έδωσε την εντολή στους καραμπινιέρους να ανοίξουν πυρ πριν σκοτωθεί το παιδί μου». Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία...

Μνημείο υποτέλειας...

H έκφραση της πολιτικής τοποθέτησης από έναν εργαζόμενο και δη έναν εκπαιδευτικό, είναι κάτι το θεμιτό, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνονται. Από κει όμως μέχρι το σημείο της ακατονόμαστης συμπεριφοράς του λυκειάρχη του 3ου ΕΛ Αιγάλεω, με αφορμή τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, ενάντια στην έλευση του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Μίλερ, την Πέμπτη 7 του Φλεβάρη, στο σχολείο, για ένα «πρόγραμμα οικολογικής ευαισθησίας»(!!!) υπάρχει τεράστια απόσταση. Ο εν λόγω διευθυντής, θορυβήθηκε ιδιαίτερα από αυτήν την πράξη αντίστασης αλλά και το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας! Ετσι, με ένα κείμενο που διένειμε στους γονείς του σχολείου με την ευκαιρία της παράδοσης των ελέγχων των μαθητών, αντί για συγνώμη και στοιχειώδη μετριοφροσύνη, προσπαθεί να ασκήσει προπαγάνδα υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, υπέρ της αμερικανικής πρεσβείας. Θαυμάστε λοιπόν, μερικά αποσπάσματα, που έστειλαν στην εφημερίδα μας αρκετοί γονείς και μαθητές: «... επ' όσων ασύστολων ψευδολογιών ελέχθησαν ή εγράφησαν εις βάρος του σχολείου και του υπογράφοντος, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: 1. Το 3ο Λύκειο δεν έχει το δικαίωμα ως σχολική κοινότητα και δημόσια υπηρεσία να εφαρμόζει δική του εξωτερική πολιτική. Είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει τους νόμους και τις διακρατικές συμφωνίες. 2. Δεν ήταν δυνατό να αρνηθεί την είσοδο στο χώρο του Σχολείου όχι μόνο ενός εταίρου στην εφαρμογή κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά και ενός υψηλά ιστάμενου προσώπου όπως ο πρέσβης ο οποίος γίνεται μετά τιμών δεκτός, από το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής μας ηγεσίας η οποία πιστοποιείται και από δεξιώσεις...».

Ομως η θρασύτητα δε σταματά εδώ. Εχει και συνέχεια...

... και η φιλοξενία των Ελλήνων!

Θαυμάστε λοιπόν τη συνέχεια του απύθμενου θράσους, που μας γυρνάει σε αλήστου μνήμης εποχές:

«3. Το πρόσωπο του πρέσβη οποιασδήποτε χώρας είναι σεβαστό βάσει του διεθνούς δικαίου αλλά και ιερό βάσει των αρχών της φιλοξενίας (!!!) 4. Το 3ο λύκειο και η σχολική κοινότητα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του και προφανώς δεν έχει υποχρέωση να πάρει την έγκριση εξωθεσμικών παραγόντων ούτε να διαλέγεται με κάθε θερμοκέφαλο ο οποίος θεωρεί το θράσος, τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και τη σωματική βία ως εγγενή χαρακτηριστικά της δημοκρατίας(!!!) 5. Τέλος έχουμε την πεποίθηση ότι η ματαίωση της επισκέψεως του Αμερικάνου πρεσβευτή στο σχολείο μας, καθ' ον τρόπον έγινε, μπορεί βέβαια να ικανοποίησε τον παιδαριώδη και υπερφίαλο εγωισμό κάποιων συμπολιτών μας αλλά προφανώς δεν ωφέλησε, αλλά μάλλον έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας...»(!!!)

Τα σχόλια όλα δικά σας.

Τα ... μόρια του ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

AKOMA κι αν δεν το ξέρεις ότι επίκεινται δημοτικές εκλογές σ' αυτήν τη χώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς να το μαντέψεις και να το καταλάβεις από τα «συμφραζόμενα», από όσα συμβαίνουν σε κυβέρνηση και κόμματα.

Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, ασχολείται επισταμένα με τους συμβασιούχους του Δημοσίου! Θα αλλάξει, λέει, το σύστημα και δε θα προχωρήσει σε μονιμοποίηση, αλλά σε επανεξέταση κάθε περίπτωσης, μέσω μοριοδότησης.

Και το ξέρετε, δα, τι σημαίνει «προσλήψεις» μέσω μοριοδότησης με όρους ΠΑΣΟΚ: Οσοι πιστοί (του εκσυγχρονισμού) προσέλθετε. Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι οι σχετικές διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά, έτσι ώστε να κρατήσει η «πολιτική ομηρία» μέχρι το «παραπέντε» τον εκλογών.

Εχουμε και τη Νέα Δημοκρατία, που θέλει ανοίγματα. Κριτήριό τους η ικανότητα, λέει, και όχι η κομματική ταυτότητα, λέει. Βεβαίως, δυσκολεύεσαι σ' αυτές τις δουλιές ως αντιπολίτευση, είναι λογικό. Αν δεν έχεις τι να τάξεις, πρέπει να προ-τάξεις τέτοιου είδους ηθικοπλαστικές θεωριτικούρες!

Να φανταστείτε, πάντως, ότι δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη. Γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά προεκλογικά τερτίπια και άπαντες οι ενδιαφερόμενοι είναι ακόμα στην αρχή. Το πάρτι μόλις ξεκίνησε.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εξυγίανσης προωθούν τώρα στην «Ολυμπιακή» (απολύσεις και διάλυση της εταιρίας, δηλαδή). Επίφαση, μια ακόμα αποτυχία πώλησης της εταιρίας, μια και πέσανε πάλι σε αφερέγγυους αγοραστές.

Μάλλον, όμως, εξίσου αφερέγγυοι είναι οι πωλητές. Τα έχουν καταφέρει, ώστε να φτάσουν τα πράγματα στο εξής δίλημμα: Να την καταστρέψουν οι ίδιοι την επιχείρηση ή να τη δώσουν σε κάποιον άλλο για ξεχαρβάλωμα;

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ συνεχίζονται και τα σενάρια για το Ασφαλιστικό, με τις γνωστές διαρροές του είδους «οι αλλαγές δεν αφορούν αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη την επόμενη 6ετία». Εντάξει, όμως, αυτό το ακούσαμε. Ας μιλήσουν λίγο και για την ουσία του θέματος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι πως τους χρειαζόμαστε, βέβαια, για να μας πληροφορήσουν. Το κάνουν για λογαριασμό τους η Κομισιόν και οι κάθε λογής διεθνείς οργανισμοί, που, ως γνωστόν, «καίγονται» για την ανάπτυξη της χώρας.

Τι λέει η κυβέρνηση;

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολα δείχνουν πως η ηγεσία των ΗΠΑ έχει πάρει τις αποφάσεις της και προχωρά πλέον σε πρακτικά μέτρα προετοιμασίας του επόμενου μεγάλου «αντιτρομοκρατικού» χτυπήματος. Τούτη τη φορά ο στόχος είναι το Ιράκ και - πέρα από το τουλάχιστον παράλογο του πράγματος - οι κίνδυνοι γενικότερης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής είναι ολοφάνεροι. Η κυβέρνηση τι λέει, για όλ' αυτά; Μη μας πει, πάντως, ότι δε γνωρίζει απολύτως τίποτε. Τα πράγματα βοούν. Ακόμη και ο Κ. Πάουελ, ο θεωρούμενος και... περιστερά της Ουάσιγκτον, ομολόγησε στην αμερικανική Γερουσία, ότι η ηγεσία των ΗΠΑ επιζητεί την «άμεση καθεστωτική αλλαγή στο Ιράκ, προς το συμφέρον της περιοχής και του ιρακινού λαού».

Και, τέλος πάντων, αν η κυβέρνηση δε γνωρίζει τι σχεδιάζει ο ηγέτης της «λυκοσυμμαχίας», στην οποία έχει εντάξει και τη χώρα μας, ας ζητήσει να μάθει. Αλλωστε, η οποιαδήποτε επέμβαση στο Ιράκ, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάλογη προετοιμασία και συνδρομή των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων, που βρίσκονται και στη δική μας χώρα.

Εθισμός και ... ολυμπιακή χειραγώγηση

Αυτή και αν είναι Ολυμπιακή Παιδεία! Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του αντίστοιχου μαθήματος καλούνται να «εκπαιδευτούν» στη λεγόμενη «επιχειρηματική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων». Το σχετικό εγχειρίδιο τους ζητά να «συλλέξουν πληροφορίες και να τις παρουσιάσουν στην τάξη για το Χορηγικό Πρόγραμμα των Αγώνων της Αθήνας 2004». Και μέχρι εδώ, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι καλά κάνει κι έχει ένα ενδιαφέρον, αφού σπρώχνει τους μαθητές να ψάξουν και να βρουν πως στήνουν οι πολυεθνικές τρελό πανηγύρι... πάνω στο «αρχαίο πνεύμα το αθάνατο». Αλλά λίγο παρακάτω οι μάσκες πέφτουν και οι προτάσεις του εγχειριδίου περνούν στο χώρο του εξωφρενικού. Θαυμάστε τι προτρέπονται οι μαθητές μέσω των δασκάλων να κάνουν, πάντα σύμφωνα με το εγχειρίδιο: «Ως πρακτική εξάσκηση προτείνετε στους μαθητές να βρουν ή να κάνουν προτάσεις χορηγίας σε επιχειρηματίες για εκδήλωση του σχολείου τους».

Αυτό θα πει εθισμός και επιβολή στους νέους των... ιδανικών του κεφαλαίου και, μάλιστα, με τη βούλα του υπουργείου Παιδείας..

Σύγχυση και αυταπάτες

Μπόλικη η φιλολογία περί «διαπλεκομένων», διαφάνειας κλπ., τις μέρες αυτές και, βέβαια, δεν μπορούσε να μην παρέμβει και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος και πρότεινε - ως συνήθως - κάποια μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και δεν υποτιμούμε, βέβαια, τις αναλόγου περιεχομένου προτάσεις. Ορισμένες απ' αυτές, αν γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, αν υλοποιηθούν και εφαρμοστούν ουσιαστικά, αν δεν υπονομευτούν στην πράξη, αν..., αν..., μπορεί να εξασφαλίσουν κάποιες εστίες αντίστασης. Αυτό και μόνον, όμως. Αντε να μειώσουν λίγο - στην καλύτερη θεωρητικά περίπτωση - τους αυξανόμενους συνεχώς ρυθμούς χειροτέρευσης του φαινομένου και όχι, βέβαια, να το αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και, πολύ περισσότερο, να το εξαλείψουν. Οι όποιοι αντίθετοι ισχυρισμοί και παντελώς αστήρικτοι είναι και στη διασπορά αυταπατών και σύγχυσης αποκλειστικά και μόνο στοχεύουν.

Κάποιες άλλες προτάσεις, όμως, αποκαλύπτουν τη μεγάλη σύγχυση - τουλάχιστον - που κυριαρχεί στην ηγεσία του ΣΥΝ. Προτείνει ο Ν. Κωνσταντόπουλος τη δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να μη διαμορφώνονται δεσπόζουσες θέσεις και ολιγοπωλιακές θέσεις ορισμένων σε κάποιους τομείς». Μα, δε γνωρίζουν ένα σωρό τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου μερικές μόνον επιχειρήσεις κατέχουν ήδη δεσπόζουσες θέσεις και όλες μαζί ελέγχουν το συγκεκριμένο τομέα; Δε γνωρίζουν, πως η κυρίαρχη - και νομοτελειακή στα πλαίσια του σύγχρονου καπιταλισμού - τάση είναι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις και, επομένως, η δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων επιχειρήσεων; `Η, μήπως, θέλουν να γυρίσουμε στην περίοδο του προμονοπωλιακού καπιταλισμού..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας

Το ότι η κυβέρνηση προωθεί «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο Τομέα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από το Γενάρη του 2001 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ως νόμος του κράτους πλέον (Ν. 2880/2001) το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Πρόκειται για μια απαίτηση, σαφέστατα διατυπωμένη απ' όλους τους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει το είδος και τον προσανατολισμό της μεταρρύθμισης, με μια λέξη το χαρακτήρα της. Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε ότι τη διοικητική μεταρρύθμιση απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συνόδους κορυφής της Λισαβόνας (Μάρτης 2000) και της Φέιρα (Ιούνης 2001), αλλά και ο ΟΟΣΑ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του οποίου παρέδωσε στην κυβέρνηση, αλλά και δημοσιοποίησε, ολόκληρη έκθεση για το θέμα.

Βασικοί άξονες αυτής της μεταρρύθμισης είναι: Πρώτον, η απλοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των διαδικασιών που προβλέπει η λειτουργία του κράτους στην κίνηση και στην τοποθέτηση των κεφαλαίων. Αυτό με δυο λέξεις σημαίνει, στο όνομα της λεγόμενης διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, να διευκολύνονται οι κάθε λογής επιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, στη, με ταχείς ρυθμούς, προσοδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων τους απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ακόμη και από κείνες που είναι απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου - ως επί το πλείστον των πιο επικερδών- και ο περιορισμός του κράτους σ' ένα καθαρά στρατηγικό - επιτελικό ρόλο ικανό να αποβαίνει θετικός σ' όλη τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Τρίτον, η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, με την εφαρμογή μεθόδων σύγκρισης του κόστους με το όφελος, που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε τίποτε περισσότερο από την αναζήτηση σε κάθε περίπτωση του κέρδους. Τέταρτον, ως απόρροια όλων των παραπάνω, η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα με την αφαίρεση όλων των βασικών κατακτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Χωρίς αμφιβολία αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι ένας πραγματικός αντιλαϊκός οδοστρωτήρας. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση προβάλλει κατά κόρον εκείνες τις πλευρές της που δείχνουν φιλολαϊκές, κυρίως δε τα λεγόμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών απαλλάσσουν τον πολίτη από μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες στη συναλλαγή του με το κράτος. Μπροστά λοιπόν μπαίνει ο... αντιγραφειοκρατικός αγώνας- που κανείς δεν αρνείται την αναγκαιότητά του- για να ακολουθήσει απαρατήρητος ο... κεφαλαιοκρατικός χειμώνας! Η κυβέρνηση προφανώς κάνει τη δουλιά της. Και την κάνει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, αξιοποιώντας και την υποστήριξη που της παρέχουν στο θέμα αυτό η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι εργαζόμενοι. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και δεν το κρύβουν. Πότε όμως οι εργαζόμενοι πέτυχαν έστω το παραμικρό στηριγμένοι στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία κι όχι στις δικές τους δυνάμεις;

Ζητείται νύφη!

Νύφη από σόι

«αριστερό»

οι «πράσινοι»

ζητάνε,

στον Ησαΐα

το χορό

μαζί της

για να πάνε,

μπας και μ' αυτή

την τελετή,

με τούτη

την απάτη

μείνουν και άλλο

οι «γαμπροί»

στο σβέρκο μας,

στην πλάτη!

*

Γάμο ζητάει

το ΠΑΣΟΚ

«αριστερό»

να στήσει

και πιθανότατα

του «Συν»

το... χέρι

θα ζητήσει

και αν τυχόν

τούτο συμβεί

και το δεχτούν

τα πλήθη,

οχ, θα πληρώσουν

ακριβά,

τα άτυχα

τη «νύφη»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ