Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλαγή...

Την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η λακωνική δήλωσή του αμέσως μετά και οι διαρροές από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ συνηγορούσαν για την ψυχρότητα που είχε επικρατήσει στη συνάντηση. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι κατήγγειλαν τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ σαν ...ψιθυριστή της τρόικας, δηλαδή σαν έναν απ' όσους συνομιλούν απευθείας μαζί της απαιτώντας μέτρα παραπέρα συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Εκτοτε, φαίνεται ότι δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και λύθηκαν οι όποιες ...παρεξηγήσεις.

... κλίματος

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τον ΣΕΤΕ, μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας και προχτές αυτός εκπροσωπήθηκε απ' τον πρόεδρό του, Α. Ανδρεάδη, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό. Μάλιστα, ο Α. Ανδρεάδης φέρεται να είπε «θα συναντηθούμε μαζί σας» και «σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», κι άλλα τέτοια που πολύ άρεσαν στον Αλ. Τσίπρα.

Για όποιον κάνει τον κόπο να μελετήσει το υπόμνημα που είχε καταθέσει ο ΣΕΤΕ την 1η του Σεπτέμβρη στον ΣΥΡΙΖΑ και να το συγκρίνει με τις σημερινές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το τουριστικό κεφάλαιο, θα έχει και την εξήγηση της αλλαγής κλίματος: Υπάρχει συμφωνία σε πολλά και σημαντικά (π.χ. φορολογία, ρευστότητα, ενεργειακό κόστος, νέος επενδυτικός νόμος και πρόσβαση στα ευρωενωσιακά κονδύλια, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης). Οσο για τα υπόλοιπα, ε, είναι σε καλό δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ με οδηγό την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

«Ονειρα θερινής νυκτός»...

Διαβάζουμε στην «Ημερησία» 9/12/2014: «Ασθενείς "φαντάσματα" χρέωναν στον ΕΟΠΥΥ ψυχιατρικές κλινικές! Οπως αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων, ψυχιατρικές κλινικές χρέωσαν τον Οργανισμό με ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες "μαϊμού" ημέρες νοσηλείας. Μάλιστα, για το ίδιο χρονικό διάστημα δήλωναν εκατό κρεβάτια στον ΟΓΑ, εκατό κρεβάτια στο ΙΚΑ, εκατό κρεβάτια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όταν όλες οι κλίνες δεν ξεπερνούσαν τις 100. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015». Τι σου είναι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας... Που τον στηρίζει αναφανδόν το κράτος και γιγαντώνεται. Βγάζει λεφτά με το τσουβάλι. Βεβαίως, ο λαός πληρώνει. Μίλησε κανείς για το πώς παράγεται η διαφθορά; `Η μήπως υπάρχει τρόπος να καταργηθούν τέτοια φαινόμενα, όπως διατυμπανίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επειδή τους ανακάλυψαν ή με τους «υγιείς» επιχειρηματίες; Και το πρόβλημα είναι να τους ανακαλύπτουν ή να καταργηθεί η αιτία που γεννά τέτοια φαινόμενα; Γιατί αν υπήρχε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν υπήρχε καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, δε θα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Και ύστερα σου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα αλλά και πάταξη της διαφθοράς. «Ονειρα θερινής νυκτός»...

Κέρδη για λίγους αντί για πραγματική πρόοδο

«Πολύ σημαντικές πολιτικές κινήσεις που επί χρόνια καθυστερούσαν» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την Ερευνα. Αυτό που το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση βαφτίζει «απελευθέρωση της Ερευνας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών», δεν είναι παρά η παράδοση της Ερευνας και των δημόσιων δομών της στον ιδιωτικό τομέα, «σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη». Ομως, τα αποτελέσματα της έρευνας και η νέα γνώση που παράγεται πρέπει να είναι κτήμα όλης της κοινωνίας, να αποτελούν μέσο για την καλυτέρευση της ζωής και την πραγματική πρόοδο.

Η υπάρχουσα πολιτική για την Ερευνα είναι η εφαρμογή των αξιώσεων των επιχειρήσεων να γίνεται ιδιοκτησία τους ό,τι νέο παράγει η έρευνα, να πλασάρεται σαν εμπόρευμα προς όσους μπορούν να το αγοράσουν, να εκμεταλλεύονται εμπορικά και οικονομικά τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών. Επιπλέον, τα ανώτατα ιδρύματα και οι ερευνητικοί φορείς αναγκάζονται, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, να προσανατολίζουν το έργο τους σε ό,τι θα καταλήξει σε εμπορεύσιμο προϊόν, σε ό,τι τους παραγγείλει η «αγορά».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Συγκροτείται η Πανουκρανική Επαναστατική Επιτροπή.

1927 Στη Βουλή εγκρίνεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας των κομμουνιστών βουλευτών, που παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Κάτω από λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά, εκδίδει απαλλακτικό βούλευμα.

1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντόνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές, που έπειτα από 3 μέρες ηρωικής αντίστασης ηττήθηκε. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν την επαύριο της ήττας της εξέγερσης.

1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

1941 Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.

1944 Με νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου συντάγματος του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ' Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άλωση της Σχολής Ευελπίδων. Οι Βρετανοί κατάφεραν μόνο να ανακαταλάβουν την πτέρυγα του Νοσοκομείου Συγγρού που κατείχε ο ΕΛΑΣ. Ο κανονιοβολισμός του Πειραιά από το βρετανικό στόλο συνεχίστηκε. Ο Σκόμπι, στο πολεμικό συμβούλιο που συνήλθε στις 11 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή και του διοικητή της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Θ. Τσακαλώτου, συζητούσε την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις. Ο Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα, όπως και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν ήδη καθ' οδόν.

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους και συνέχιζε τις διώξεις.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

1948 Τη νύχτα της 11 προς 12 Δεκεμβρίου 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία, με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη), και τη 2η Μεραρχία, με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή), πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας. Στην επιχείρηση πήρε, επίσης, μέρος η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ με διοικητή τον Στ. Μανάκα (Στέφο), που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ). Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Στις 13/12 οι αντάρτικες δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.

1951 Αποχωρούν από την ΕΔΑ οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι και ο Μιχάλης Κύρκος.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

1964 Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.

1973 Οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, και της Τσεχοσλοβακίας, Λ. Στρούγκαλ, υπογράφουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας του 1938.

1974 Μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη (πτώση της χούντας), ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ