Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
H Ιρλανδία εκτός «μνημονίου»...

Για την έξοδο της Ιρλανδίας από το «μνημόνιο» πανηγυρίζουν τα αστικά επιτελεία της Ελλάδας, πασχίζοντας να στηρίξουν την εδώ προπαγάνδα ότι τελειώνουν τα βάσανα του λαού, αφού και η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα να εγκαταλείψει τα «μνημόνια». Αλλά οι ίδιες οι εκτιμήσεις των αστών σχετικά με την Ιρλανδία μιλούν για διαρκή λιτότητα για το λαό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, τώρα αρχίζει η περίοδος που το Δουβλίνο πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια. Αρα, θα συνεχιστεί η λιτότητα. Το χρέος της αυξήθηκε από το 91,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2010, όταν μπήκε στο «μνημόνιο», στο 117,4% το 2012, και θα φτάσει στο 125,7% το 2013, ενώ το 2015 θα είναι στο 119%. Πώς θα αποπληρωθεί αν όχι με τη συνέχιση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων; Ταυτόχρονα, η ανεργία έφτασε πέρσι στο 15,1%. Τον περασμένο μήνα φαίνεται να υποχώρησε στο 12,5%, αλλά η ανεργία των νέων φτάνει στο 60%. Πώς θα την αντιμετωπίσει; Να γιατί λέμε ότι μονόδρομος είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

... ο λαός στη δυστυχία

Την ίδια ώρα που η Ιρλανδία βγαίνει από το «μνημόνιο», το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είχε μειωθεί κατά 14% την περίοδο 2008-2012, σύμφωνα με έκθεση της Γιούροστατ, και το 33% των νοικοκυριών ζει κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Για την περίοδο 2011-2014, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προώθησε μέτρα συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα μέτρα ήταν: Μείωση του βασικού μισθού, μειώσεις των συντάξεων, περικοπές 2,8 δισ. ευρώ στην Κοινωνική Ασφάλιση, περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, δραστική μείωση των δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια (μείωσε τις δημόσιες δαπάνες κατά 7 δισ.), αυξήσεις της φορολογίας του εισοδήματος της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ, επιβολή φόρου στα ακίνητα. Αλλά και το Γενάρη του 2013, στο όνομα της αναδιάρθρωσης του χρέους, επέβαλε και πρόσθετα μέτρα όπως: νέες περικοπές 1 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου για την περίοδο 2013-2015. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, φόρο «τοπικών υπηρεσιών» (θα τον εφαρμόζουν τα τοπικά κρατικά όργανα), νέες περικοπές δημόσιων δαπανών, νέο φόρο για τα ακίνητα. Μόνο η φορολογία του κεφαλαίου παραμένει αμετάβλητη πάνω από μία δεκαετία και είναι στο 12,5%.

Διαφωτιστικές διευκρινίσεις...

Γράφει η χτεσινή «Αυγή» σχετικά με την ανακοίνωση της ΝΔ για την υποψηφιότητα από το ΚΕΑ του Αλ. Τσίπρα ότι προχωρά «σε ανοιχτή διαστρέβλωση των απόψεων που συγκροτούν την αριστερή ευρωπαϊκή συμμαχία (...) Υποστηρίζει ότι το ΚΕΑ προτείνει δήθεν "την αύξηση μισθών σε όλη την Ευρώπη", ενώ ρητά στο πολιτικό ντοκουμέντο του συνεδρίου αναφέρεται ότι "αυξήσεις των μισθών και του επιπέδου κοινωνικής προστασίας πρέπει να ρυθμίζονται από κάθε χώρα". Αλλά βέβαια αυτό που θέλει να κρύψει η Νέα Δημοκρατία είναι η αναφορά σε "ελάχιστο μισθό" και σε "ελάχιστη αξιοπρεπή σύνταξη" για όλους, όπως εισηγείται το ΚΕΑ. Ισχυρίζεται ότι το ΚΕΑ προτείνει την άμεση έξοδο των χωρών από το ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα προτείνεται η διάλυση του ΝΑΤΟ, κάτι βέβαια εντελώς διαφορετικό (...) Καταγγέλλει ότι προτείνεται η ακύρωση της διασύνδεσης Ε.Ε. - Ισραήλ, ενώ στην πραγματικότητα το ΚΕΑ καταγγέλλει βέβαια την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά θεωρεί ότι "η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να αποτελεί όπλο για την επίτευξη της ειρήνης"». Διαφωτιστικές διευκρινίσεις, τόσο ως προς την πολυδιαφημιζόμενη αύξηση μισθών που δεν την εννοούν, όσο και ως προς τις σχέσεις με τους πολεμοκάπηλους, ΝΑΤΟ και Ισραήλ...

Η Αργεντινή

Συμμορίες, λεηλασίες και χάος στην Αργεντινή, το Μπουένος Αϊρες, από το 2007, ξαναβυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση. Στρατιά 11 εκατομμυρίων φτωχών ή το 28% του πληθυσμού. Αυξάνεται η ανεργία, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 25%. Ενώ ως το 2007 το ΑΕΠ αυξανόταν με ρυθμούς 7%, στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη πτώση. Αυτά τα στοιχεία δίνουν τα ρεπορτάζ του αστικού Τύπου, που δείχνουν ότι μετά την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2001 η καπιταλιστική οικονομία της Αργεντινής πέρασε στην ανάπτυξη, η οποία φαίνεται ότι την έχει φτάσει στα πρόθυρα νέας κρίσης. Ενα ακόμη απτό παράδειγμα ότι ο καπιταλισμός δεν έχει γιατριά, ότι η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, σε ανάπτυξη, πολύ περισσότερο σε κρίση, ωθούνται στην εξαθλίωση. Να γιατί δεν υπάρχει στον καπιταλισμό φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Να γιατί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σπέρνει φρούδες ελπίδες. Μονόδρομος η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως Συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1942 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου. Η μάχη αυτή, που έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

1944 Υστερα από πολυήμερες σκληρές μάχες, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν ολόκληρο το οχυρωμένο συγκρότημα των φυλακών Αβέρωφ. Νικηφόρες επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν, επίσης, στους Αμπελόκηπους, στην Κηφισιά, στον Αρδηττό, στο Μνημείο του Φιλοπάππου, στη Νέα Σμύρνη, στο Δουργούτι και την Καλλιθέα. (Δεκέμβρης 1944)

1945 Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας, όπου συμμετείχαν το Κομμουνιστικό, το Αγροτικό, το Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό, το Ριζοσπαστικό - Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και το κόμμα «Ζβένο», σημειώνει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας το 88,1% των ψήφων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1962 Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών. Το Συνέδριο έκανε και τις πρώτες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι «η όλη πορεία και τελική κατάληξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου δίνει πολύτιμα διδάγματα στο Κόμμα για την πολιτική συμμαχιών, που πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του». Η διασφάλιση της αυτοτέλειας του Κόμματος πρέπει να είναι πρωταρχική προϋπόθεση και συνεχής επιδίωξη.

Το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ήταν πάντοτε πλήρης και αποφασιστική, ότι υποτιμήθηκε η ιδεολογική δουλειά μέσα στο Κόμμα, ότι ήταν λειψή η δουλειά για την ανάδειξη των στελεχών, ότι δεν υπήρχε πάντα αποφασιστική προσήλωση στις αρχές λειτουργίας του Κόμματος αλλά και σωστή εφαρμογή της πολιτικής των συμμαχιών.

Το Συνέδριο εξέτασε τις νέες δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα. Κατέληξε, τέλος, να εξετάσει σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις την πολιτική του Κόμματος απέναντι στην ΕΟΚ μετά από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της ΕΣΣΔ.

1991 Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία Σένγκεν ως παρατηρητής.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ