Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως Συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1942 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου. Η μάχη αυτή, που έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

1944 Υστερα από πολυήμερες σκληρές μάχες, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν ολόκληρο το οχυρωμένο συγκρότημα των φυλακών Αβέρωφ. Νικηφόρες επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν, επίσης, στους Αμπελόκηπους, στην Κηφισιά, στον Αρδηττό, στο Μνημείο του Φιλοπάππου, στη Νέα Σμύρνη, στο Δουργούτι και την Καλλιθέα. (Δεκέμβρης 1944)

1945 Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας, όπου συμμετείχαν το Κομμουνιστικό, το Αγροτικό, το Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό, το Ριζοσπαστικό - Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και το κόμμα «Ζβένο», σημειώνει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας το 88,1% των ψήφων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1962 Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών. Το Συνέδριο έκανε και τις πρώτες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι «η όλη πορεία και τελική κατάληξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου δίνει πολύτιμα διδάγματα στο Κόμμα για την πολιτική συμμαχιών, που πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του». Η διασφάλιση της αυτοτέλειας του Κόμματος πρέπει να είναι πρωταρχική προϋπόθεση και συνεχής επιδίωξη.

Το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ήταν πάντοτε πλήρης και αποφασιστική, ότι υποτιμήθηκε η ιδεολογική δουλειά μέσα στο Κόμμα, ότι ήταν λειψή η δουλειά για την ανάδειξη των στελεχών, ότι δεν υπήρχε πάντα αποφασιστική προσήλωση στις αρχές λειτουργίας του Κόμματος αλλά και σωστή εφαρμογή της πολιτικής των συμμαχιών.

Το Συνέδριο εξέτασε τις νέες δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα. Κατέληξε, τέλος, να εξετάσει σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις την πολιτική του Κόμματος απέναντι στην ΕΟΚ μετά από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της ΕΣΣΔ.

1991 Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία Σένγκεν ως παρατηρητής.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ