Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυπριακό: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για να ... φυλάξουν οι λύκοι τα πρόβατα

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η αναφορά στο Κυπριακό πρόβλημα που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, σχετικά με τη σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας: «Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι (...) οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. - ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα πιο ανοιχτό και λειτουργικό τρόπο, διασφαλιζομένης, πάντως, σε κάθε περίπτωση, της συμμετοχής και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., δηλαδή και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η δήλωση αυτή με κάθε επισημότητα αποτελεί προανάκρουσμα της επιχείρησης επιτάχυνσης της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση. Η ενσωμάτωση της Κύπρου στην πολεμική μηχανή των καπιταλιστών, το ΝΑΤΟ, μεθοδεύεται εδώ και καιρό από ένα τμήμα της αστικής τάξης της Κύπρου μέσα από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό «προθάλαμο», το λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Η επιλογή αυτή άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία επίσης επιδιώκει την περαιτέρω ενσωμάτωση της Κύπρου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πρόκειται για επιλογή που επιχειρεί να ακυρώσει τα συμπεράσματα που έχει βγάλει ο κυπριακός λαός για το ποιος ευθύνεται για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που προσβάλλει τη μνήμη και την πολύχρονη πάλη του για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Τριανταεννιά χρόνια μετά από την κατοχή της Κύπρου και με αυτές τις δηλώσεις φαίνεται πως ετοιμάζεται επιβολή νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν», και αναβάθμιση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τον κυπριακό λαό αλλά και τον ελληνικό, με δεδομένη την ενεργητική εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αλλά και τους λαούς της περιοχής γιατί πλέον μεγαλώνουν οι κίνδυνοι. Η επιτάχυνση της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, καθώς και το δεδομένο και δεδηλωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για «λύση» του Κυπριακού, αποτελούν πλαίσιο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που διαγκωνίζονται για το μοίρασμα της πίτας της Ενέργειας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Από αυτό το αλισβερίσι τα κέρδη θα τα καρπωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας και της μεταφοράς της, ενώ την ίδια ώρα οι λαοί όχι μόνο θα πληρώνουν πανάκριβα την Ενέργεια, αλλά κινδυνεύουν και από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Ενα είναι το συμπέρασμα, δίκαιη λύση προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να βρεθεί στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση Βενιζέλου, ανάμεσα στους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποτελεί σινιάλο για τους λαούς ότι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις επερχόμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία, εκτός των άλλων, τίθεται το θέμα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, έχοντας ως δεδομένο ότι θα σηματοδοτήσουν νέο γύρο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.


Κ.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ