Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πραγματικό σκάνδαλο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «Καθημερινή» (4/1/2013), σε ρεπορτάζ με τίτλο «Αδιαφάνεια στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις» αναφέρει στοιχεία από τις πορισματικές εκθέσεις που αφορούν στην οικονομική διαχείριση 14 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2007 - 2011 που έλαβαν οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ από τον ΕΛΓΑ.

Ομως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα χρήματα που λάμβαναν οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ τα τελευταία χρόνια είναι με τη βούλα του νόμου. Αφού προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160), από τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ (περίπου 150.000.000 ευρώ το χρόνο) το 1,6% πηγαίνει ως ενίσχυση στις κρατικοδίαιτες διοικήσεις των παραπάνω αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων (περίπου 2.400.000 ευρώ το χρόνο), παρά τη θέληση των αγροτών, οργανώσεις που είναι απαξιωμένες και χρεοκοπημένες στη συνείδησή τους και τις περιφρονούν, γι' αυτό είναι οργανώσεις - σφραγίδες. Την ίδια στιγμή αγρότες που έχουν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους (π.χ. πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, περονόσπορος αμπελιών κ.ά.) δεν αποζημιώνονται ούτε μισό ευρώ.

Επίσης, τα λεφτά αυτά των αγροτών (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ) που δίνονται σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ μέσω ΕΛΓΑ, είναι χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις απολογισμού και ελέγχου. Ετσι γίνεται με αυτούς που στηρίζουν την άγρια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενάντια σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κατασυκοφαντούν τους αγώνες τους για επιβίωση.

Το σχετικό νόμο και άρθρο του ΕΛΓΑ, που εξασφαλίζει «παραδάκι» σε αυτές τις αντιδραστικές οργανώσεις, καταψήφισε και κατήγγειλε το ΚΚΕ και υπερψήφισαν παρέα στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί τώρα τους βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα; Μα γιατί τελείωσε ο ρόλος τους και νέα «φιντάνια» χρηματοδοτούν και προωθούν. Οπως αναφέρουν και οι θέσεις για το 19ο Συνέδριο, «προωθείται η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), ξεχωρίζοντας τους αγρότες ηλικιακά, καλλιεργώντας την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό τομέα, δηλαδή την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ» (θέση 22, σελ. 16).

Αποφεύγουν να θίξουν την ουσία

Πολύ κακό για το τίποτα από την πλευρά της ΕΣΕΕ, για το κυβερνητικό μέτρο που επιτρέπει στον πελάτη να μην πληρώσει εάν δεν εκδοθεί απόδειξη. Με επιστολή της στο υπουργείο Ανάπτυξης διαμαρτύρεται για το μέτρο και ζητά καλύτερη ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ο πελάτης μπορεί να μην προχωρήσει στην αγορά από ένα εμπορικό κατάστημα και να κάνει καταγγελία, όχι όμως και να πάρει τα προϊόντα και να φύγει χωρίς να τα πληρώσει.

Η ίδια η ΕΣΕΕ στην επιστολή της μιλά για «κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», αναφορικά με το μέτρο, ωστόσο θεώρησε απαραίτητο να αντιδράσει ακόμη και με την υπόνοια ότι μπορεί κάποιος να μην πληρώσει στην περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης.

Η ουσία είναι αλλού και δεν «πιάνεται» από κανέναν. Η φοροδιαφυγή-φοροαπαλλαγή είναι αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας του υφιστάμενου οικονομικού συστήματος και οι διάφοροι νόμοι ευνοούν προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο με όλο και λιγότερα βάρη, ενώ τσακίζουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που τα βγάζουν πέρα όλο και πιο δύσκολα.

Αυτά ως προς τις διαπιστώσεις.

Οσο για το τι πρέπει να γίνει, το πλέον αδιάφορο είναι αν θα πρέπει να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τις ταμπέλες που πρέπει να αναρτήσει στο κατάστημα ο έμπορος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής, η ήττα των υποστηρικτών της και η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, που μπορεί να εγγυηθεί τη δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγει ο εργάτης.

Και μας ξεπαγιάζουν και μας εμπαίζουν!

Η συγκυβέρνηση, αφού με τη γενικότερη αντιλαϊκή της πολιτική και ειδικότερα με τα φορομπηχτικά μέτρα στα καύσιμα εξανάγκασε τις λαϊκές οικογένειες να στραφούν στην υποτυπώδη, ανθυγιεινή και επικίνδυνη θέρμανση μιας ξυλόσομπας και ενός τζακιού για να ζεσταθούν, μετατρέποντας τις μεγάλες πόλεις σε θαλάμους επικίνδυνων αερίων και προκαλώντας πρόσθετη καταστροφή στα δάση που βρίσκονται κοντά στις πόλεις, έρχεται τώρα και από πάνω να εξασκήσει το προσφιλές της έργο του εμπαιγμού.

Ειδικότερα, με χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ -τη μέρα ακριβώς που ξεπάγιαζε ο λαός από το χιονιά- υπερηφανεύεται για τα ...κατορθώματά του κατά της παράνομης υλοτομίας μέσα στο 2012! Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά «κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, 426 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό και 425 οχήματα που ενεπλάκησαν σε μεταφορά λαθροϋλοτομημένων ξύλων. Συνολικά κατατέθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες 3.105 μηνύσεις για συμβάντα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία». Μάλιστα, καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας στον τηλεφωνικό αριθμό 1591 του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας, ενώ με παλιότερη ανακοίνωση έχει προαναγγείλει αύξηση των ποινών σε όσους κόβουν παράνομα ξύλα για να ζεσταθούν...

Ας αφήσουν αυτά τα άθλια επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος ενός λαού που η πολιτική τους ευθύνεται για την εξαθλίωσή του. Ας σταματήσουν την ανελέητη πολιτική τους στον τομέα της ενέργειας για να εξυπηρετήσουν τους διάφορους ενεργειακούς κολοσσούς. Να καταργήσουν αμέσως τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα για να ζεσταθούν οι λαϊκές οικογένειες, όπως ζητά το ΚΚΕ, και να πάψουν επιτέλους να τις κοροϊδεύουν.

Η προπαγάνδα περί φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι με τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες χτύπησε φλέβα χρυσού και ότι θα ταράξει στη φορολογία όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Η υποκρισία τους δεν έχει πάτο. Ανεξάρτητα από το ότι η προπαγάνδα περί πάταξης της φοροδιαφυγής είναι για αποπροσανατολισμό, η κυβέρνηση έχει μπροστά στο πιάτο της καραμπινάτες περιπτώσεις εξακριβωμένης φοροδιαφυγής, χωρίς να εισπράττει σεντ. Απεναντίας, για τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου ο νόμος προβλέπει δημεύσεις ατομικής περιουσίας για χρέη ακόμα και πάνω από τα 300 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

  • Οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου οφείλουν συνολικά 13 δισ. ευρώ βεβαιωμένες οφειλές. Από αυτούς, το κράτος έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 19 εκατ. ευρώ, ποσοστό 1 τοις χιλίοις.
  • Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300 ευρώ. Σήμερα, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 830.826 φορολογούμενοι που χρωστούν από 300 μέχρι 5.000 ευρώ και όλοι αθροιστικά περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • Αλλοι 23.096 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και όλοι μαζί 48,6 δισ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποσά που λένε ότι θα εισπράξουν, από τον έλεγχο που κάνουν σε όλες μαζί τις λίστες, είναι καραμελίτσες μπροστά στο όργιο της διαπιστωμένης φοροδιαφυγής, με ποσά που παραμένουν ανείσπρακτα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ψέματα και την κοροϊδία ότι στόχος τους είναι τάχα να εισπράξουν φόρους από μεγαλοοφειλέτες για να απαλύνουν το λαό. Σαν το νύχι με το κρέας είναι οι σχέσεις των καπιταλιστών με το πολιτικό τους προσωπικό και πλευρά αυτής της σχέσης είναι η φοροαπαλλαγή, αλλά και η συγκάλυψη της φοροδιαφυγής με διάφορα μέσα. Αλίμονο στο μεροκαματιάρη που δεν έχει να πληρώσει τα χαράτσια και κινδυνεύει να χάσει το αυτοκίνητο ή το σπίτι που ακόμα χρωστάει στην τράπεζα.

Αυτά πρέπει να δει ο λαός πίσω από την κοροϊδία που εξελίσσεται με αφορμή και την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Η τιμωρία των ενόχων, πολιτικών και μη προσώπων, πρέπει να αναδεικνύεται ως αίτημα με κάθε αφορμή. Τίποτα όμως δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό, αν εναποθέσει τις ελπίδες του για καλύτερες μέρες για τον ίδιο σε μια προανακριτική επιτροπή, ανεξάρτητα από το πόσους αυτή θα ελέγξει και ποιους θα παραπέμψει σε δίκη. Οσες επιτροπές κι αν γίνουν, όσοι κι αν πάνε φυλακή, όσους φοροφυγάδες κι αν πιάσουν, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να ανακοπούν. Οπως δεν πρόκειται να αντιστραφεί η πραγματικότητα που λέει ότι στον καπιταλισμό η φορολογία είναι μέσο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αστών και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Να γιατί χρειάζεται ο λαός να τους κλονίσει, συντρίβοντας την πολιτική τους μέσα κι έξω από τη Βουλή, χτυπώντας το σύστημα στην καρδιά του, που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και διέξοδος

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι (πολιτικοί και «φυσικοί») των μονοπωλίων δηλώνουν ανοιχτά πως βλέπουν τον πόλεμο ως λύση για να βγει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα από τις αξεδιάλυτες και οξύτατες αντιθέσεις και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Δεν ξενίζει λοιπόν που ο ιδρυτής της «Hayman Capital Management», ενός hedge fund, δηλαδή μιας «επενδυτικής» εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων «υψηλού κινδύνου», εκτιμά πως η έκρηξη του παγκόσμιου χρέους των τελευταίων ετών δε θα έχει καλή εξέλιξη. «Αυτό τελειώνει με πόλεμο», λέει χαρακτηριστικά ο Kyle Bass και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω ποιος θα κάνει πόλεμο σε ποιον, όμως είμαι αρκετά βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια θα δείτε να ξεσπάνε πόλεμοι, και όχι μόνο μικροί», δήλωσε σε πρόσφατη διάσκεψη, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς». Δεν περιμένει βέβαια κανείς από τους κεφαλαιοκράτες ή τους υπαλλήλους τους να δουν πίσω από τις συνέπειες και να ψάξουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης όχι στη σφαίρα της κυκλοφορίας του κεφαλαίου αλλά στη σφαίρα της καπιταλιστικής παραγωγής και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αυτή είναι δουλειά των κομμουνιστών και ήδη το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια το χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που η ρίζα της βρίσκεται στη σχέση εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο. Η ίδια η ιστορία επίσης έχει δείξει ότι όταν τα καπιταλιστικά κράτη δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση και κυρίως τις συνέπειές της καταφεύγουν και στα όπλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επειδή είναι πιο αποτελεσματικά στη δοσμένη στιγμή για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Ο λαός λοιπόν, πρέπει να ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως για να μην πέσει στην παγίδα να στηρίξει την αστική τάξη της χώρας του στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στον πόλεμο για το ξαναμοίρασμα των αγορών, αλλά να έχει την ετοιμότητα να περάσει σε μια γενική επίθεση για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυθαιρεσία ή συνειδητή διαστρέβλωση;

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ, σε σχέση με τη στάση του Κόμματος στην υπόθεση «λίστα Λαγκάρντ», επιχειρεί να κάνει η εφημερίδα «6 μέρες» και ο δημοσιογράφος Δ. Χατζηνικόλας. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να στηρίξει καμία πρόταση που θα έρθει στη Βουλή για τη σύσταση Προκαταρκτικής όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ...».

Παρακάτω αναφέρουμε τουλάχιστον τρεις (από τις πολλές ακόμη) επίσημες τοποθετήσεις του Κόμματος για την ανάγκη να προχωρήσει με όλα τα μέσα η διερεύνηση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, όπως επίσης ότι η διερεύνηση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου:

«Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται, ενώ τάσσεται υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις», 28/12/2012.

«Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ», 2/1/2013.

«Η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ δεν πρέπει να περιοριστεί στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως θέλει η συγκυβέρνηση...», 4/1/2013.

Η ίδια θέση έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από εκπροσώπους του ΚΚΕ σε εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ως εκ τούτου το σχόλιο της εφημερίδας είναι προϊόν αυθαιρεσίας και άγνοιας για τη θέση του ΚΚΕ ή συνειδητής προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικής του θέσης;

Αλήθειες και ψέματα για την ανάπτυξη

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, όπως διατυμπάνιζε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες, είναι «η επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς θέλει να καλλιεργήσει την εικόνα ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει αυτή η «επανεκκίνηση», μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση της ρευστότητας, εξαιτίας της εκταμίευσης της δόσης των 52,4 δισ. Οπως είπε χαρακτηριστικά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, «όλα αυτά (σ.σ. η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρευστότητα στην αγορά), πράγματι, δίνουν "ανάσες" στην οικονομία. Επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η οικονομία». Πρώτα απ' όλα, ο πρωθυπουργός συγκαλύπτει συνειδητά τα πραγματικά αίτια της κρίσης, αναπαράγοντας τη θεωρία ότι τάχα η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω. Η αλήθεια που κρύβει είναι ότι η καπιταλιστική κρίση οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων από την πλουτοκρατία, που τα κρατάει στα σεντούκια της, περιμένοντας να δημιουργηθούν καλύτεροι (πιο κερδοφόροι) όροι για να κάνει επενδύσεις. Ενας από αυτούς τους όρους είναι να διασφαλίσει το κράτος δάνεια και χρήμα για τους κεφαλαιοκράτες, αφού επένδυση χωρίς κρατική συμμετοχή στο κόστος δε γίνεται. Αυτή τη στόχευση υπηρετεί και «η ρευστότητα στην αγορά» που διατυμπανίζει ο Σαμαράς, θέλοντας να περάσει σε δεύτερο πλάνο την άλλη αλήθεια, ότι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση για επενδύσεις είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της φτηνής εργατικής δύναμης, τη δραστική συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Ο λόγος είναι προφανής: θέλει να αποκρύψει από το λαό ότι απ' όπου κι αν την πιάσεις, η ανάκαμψη - ανάπτυξη που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι κόλαση για το λαό.

Θυσίες για τη σωτηρία των μονοπωλίων ή του λαού;

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με θυσίες για τον ελληνικό λαό, για να πετύχουμε και πάλι την αξιοπιστία και να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών». (Αντ. Σαμαράς πριν από τη χτεσινή συνάντηση με την Α. Μέρκελ). «Τόνισα στην καγκελάριο, ότι ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας». (Αντ. Σαμαράς, δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη). Ολοφάνερη η «κόκκινη κλωστή» που διαπερνά τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού: οι δίχως τέλος θυσίες του λαού γίνονται για χάρη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ή, πράγμα που είναι ταυτόσημο, για την απόκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών (σ.σ. των λαών προστέθηκε για λόγους επικοινωνιακούς). Ομολογεί δηλαδή, ότι τα βάρβαρα μέτρα περικοπής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, η κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις, γίνονται όχι για τη σωτηρία του λαού αλλά για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Επιπλέον, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει να παίρνει όσα αντιλαϊκά μέτρα απαιτούνται για να επιτευχθεί ο υπέρτατος αυτός στόχος. Από την άλλη, στο πλαίσιο της ιδεολογικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για «απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας», δεν έπαψε ούτε στιγμή να λανσάρει τους καπιταλιστές και τα μονοπώλια ως σωτήρες, καλώντας ουσιαστικά το λαό να στηρίξει ενεργά τα εξοντωτικά μέτρα και την καπιταλιστική ανάπτυξη που κάνει κόλαση τη ζωή του. Ο λαός όμως έχει την πείρα και μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ανάπτυξη προς όφελος του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από μια λαϊκή εξουσία. Οι θυσίες στη πάλη αυτή είναι οι μόνες που πιάνουν τόπο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπουλη προπαγάνδα

Τα κόμματα της διαχείρισης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας υπεράσπισης κι εξωραϊσμού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, διατείνονται με αφορμή και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πως η ενίσχυση των θεσμών του αστικού κράτους για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η απάντηση στη διαφθορά αλλά και στα βάσανα που ταλανίζουν το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ισχυρίζεται ότι αν η φοροδιαφυγή εγκαίρως είχε παταχθεί τότε θα γλιτώναμε απ' τη μνημονιακή λαίλαπα και προβάλλει σαν παράδειγμα προς μίμηση άλλες χώρες που αξιοποίησαν σχετικές λίστες και έβαλαν στα κρατικά ταμεία μερικά δισεκατομμύρια. Από κοντά και τα άλλα κόμματα να ξορκίζουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και να διεκδικούν το καθένα για τον εαυτό του τη ρομφαία της κάθαρσης.

Πρόκειται για ύπουλη προπαγάνδα αφού αξιοποιεί υπαρκτά σκάνδαλα για να συγκαλύψει το μεγαλύτερο όλων, τη νόμιμη κλοπή του πλούτου που παράγει ο λαός από μια δράκα κηφήνες και τη μήτρα τους που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αυτού του πλούτου και η αστική εξουσία που την υπηρετεί. Η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, φύεται στο εύφορο έδαφος που διαμορφώνει η άρρηκτη σχέση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, λιπαίνεται απ' τις άπειρες δυνατότητες που παρέχονται στους κεφαλαιοκράτες να προστατεύουν και να αυγαταίνουν τον πλούτο που κλέβουν απ' τους λαούς.

Επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Βέλγιο και άλλες, δεν κατόρθωσαν ποτέ να απαλλαγούν απ' τα σκάνδαλα. Το γεγονός ότι οι όποιες απόπειρες κάθαρσης δεν κατάφεραν να καθαρίσουν με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, π.χ. επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Που στο όνομα αυτής της επιχείρησης, αναδιαμόρφωσαν το αστικό πολιτικό σύστημα και έφεραν τον Μπερλουσκόνι και μια κεντροαριστερά που έφτασε να συμμετέχει σε πολέμους. Στο πλαίσιο του καπιταλισμού τα σκάνδαλα αναπαράγονται με ασύλληπτη ταχύτητα. Και δεν υπάρχει δύναμη ικανή να τα τερματίσει οριστικά και αμετάκλητα.

Είναι πέρα για πέρα υποκριτικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός ότι αυτά έφεραν την κρίση, έφεραν τα μνημόνια. Η κρίση και η διαφθορά βρίσκονται στο γονιδίωμα αυτού του συστήματος. Και τα δύο τα γεννά ο καπιταλισμός. Μπορεί, πράγματι, άλλες χώρες, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφάλισαν χρήματα απ' την αξιοποίηση των λιστών με τους φοροφυγάδες αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε την κρίση, ούτε συγκράτησε τις αστικές κυβερνήσεις τους απ' τη λήψη εξοντωτικών για τους λαούς μέτρων, πανομοιότυπων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια. Ενώ φοροφυγάδες υπάρχουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, αφού υπάρχουν αφενός κράτη - φορολογικοί παράδεισοι, αφετέρου «νόμιμοι τρόποι» να φοροδιαφεύγουν επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν αστικοί θεσμοί και τρόποι να καθαρίσουν απ' αυτά τα φαινόμενα, αλλά ακόμη και αν υπήρχαν δε θα απάλλασσαν τους εργαζόμενους από το να τους κλέβουν «νόμιμα» τον πλούτο που παράγουν οι καπιταλιστές.

Είναι προφανές ότι ο λαός δεν πρέπει να ανέχεται κανένα σκάνδαλο, αλλά εξίσου προφανές είναι ότι δεν πρέπει πια να ανέχεται το πλαίσιο εντός του οποίου αυτά εκδηλώνονται: Το ίδιο το σύστημα που τον εξοντώνει για τα κέρδη των εκμεταλλευτών του. Η πάλη για τη συντριβή του και την οικοδόμηση της δικής του λαϊκής εξουσίας και οικονομίας είναι η απάντηση σε κάθε σκάνδαλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ