Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επενδύσεις για να σωθεί ο καπιταλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικός για το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβεί σ' αυτή τη χώρα και άρα τι θα πράξει εάν κυβερνήσει, ήταν ο Γ. Μπαλάφας, στέλεχός του, χτες στον «Αθήνα 9.84». Είπε μεταξύ πολλών άλλων: «Θα θέλαμε να υπάρξουν ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας, με αμοιβαία οφέλη των επενδυτών και της χώρας μας. Βλέπουμε όμως ότι δεν γίνονται τέτοιες επενδύσεις. Θυμίζω ότι ο κ. Ράιχενμπαχ έχει πει - τον αντιγράφω - ότι στην Ελλάδα οι επενδύσεις θα έρθουν, όταν η χώρα φτάσει στον πάτο. Αρα στο ορατό μέλλον, επειδή η χώρα έχει πολλά σκαλιά ακόμα, ελπίζω, για να φτάσει στον πάτο ή να μην φτάσει ποτέ στον πάτο - αυτός είναι ο σκοπός μας -, δεν βλέπουμε την προοπτική τέτοιων παραγωγικών επενδύσεων... Αν έρθει μια σοβαρή εταιρεία και κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα μειώσουν την ανεργία, θα κερδίζει αυτή και θα μένει κάτι στον ελληνικό λαό και στον τόπο μας, προφανώς είμαστε υπέρ (...) όμως, δεν βλέπουμε τόσα χρόνια τέτοιες επενδύσεις, τι πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη μας (...) μόνο μια συμμαχική, λαϊκή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση (...) θα κάνει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά σε μια επενδυτική προσπάθεια θα πρέπει να παίξει ρόλο ατμομηχανής ένας σύγχρονος, αποτελεσματικός, δημόσιος τομέας, για να ακολουθήσει η ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια ακριβώς στόχευση με αυτήν που έχει η συγκυβέρνηση. Να προσελκύσει επενδυτές. Για να γίνει αυτό πράγματι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να φτάσουν στον πάτο. Γιατί μόνο τότε οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους. Μπορεί ο Γ. Μπαλάφας να ελπίζει να «μην φτάσουμε στον πάτο», όμως αντικειμενικά απ' τη στιγμή που θέτει σαν πρωταρχικό καθήκον μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις επενδύσεις, απ' τη στιγμή που δεσμεύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα παίξει το ρόλο «ατμομηχανής» που θα τραβήξει τους καπιταλιστές έξω απ' την κρίση, τότε ο λαός τον «πάτο» τον έχει στο τσεπάκι. Και πρόκειται για αυταπάτη ότι θα κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες αλλά κάτι θα μένει και στο λαό, που θα πρέπει κατά τη λογική τους να «ματώνει» για το ...«κάτι» που ισοδυναμεί με τίποτα μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Ο λαός παράγει τον πλούτο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τον αναγνωρίζει ως ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών.

Δεν θα αυτοκτονήσουμε

Με αφορμή την τραγική είδηση της κωφάλαλης μητέρας με δύο παιδιά, που ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή της λόγω των οικονομικών αδιεξόδων της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί όλους τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να «στοχεύσουν» τους υπαίτιους και όχι τους εαυτούς τους: «Δεν θα αυτοκτονήσουμε, δεν θα τους αφήσουμε να μας στείλουν στον καιάδα», σημειώνει και καλεί σε αγώνα ανατροπής της «βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις της ΕΕ που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που στέλνουν τους ανάπηρους στις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και στο "λεπίδι" του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ). Μειώνουν, έτσι, τα ποσοστά αναπηρίας κόβουν τα επιδόματα, τις αναπηρικές συντάξεις».

Αυτά τα επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις είναι το μοναδικό εισόδημα για τις οικογένειες των αναπήρων, από αυτό καλείται ο ανάπηρος να πληρώσει τα φάρμακα, τις ιατρικές εξετάσεις και τις θεραπείες, μαζί με τους αβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια που τους επέβαλαν. Για τη δραματική κατάσταση των κωφών, ευθύνονται και οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωφών «σιγόνταρε στη διάλυση του ιδρύματος Κωφών και στήριξε το κλείσιμο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών στους Αμπελόκηπους. Τώρα αυτό το σχολείο το διαχειρίζεται η Ομοσπονδία και λειτουργεί σαν "επιχείρηση" με μαθήματα νοηματικής επί πληρωμή».

«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, κάνουμε το βήμα, κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε παίρνουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια, συσπειρωνόμαστε στη ΣΕΑΑΝ στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής μας μπορούμε και πρέπει αγωνιστικά να ακυρώσουμε στην πράξη τη βαρβαρότητα», καταλήγει.

Ενάντια στους εργατικούς αγώνες

Το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της εκλεγμένης με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτικής αρχής Αθήνας, έδειξε ξανά ο δήγμαρχος Γ. Καμίνης με δηλώσεις τους σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Καταδίκασε τις καταλήψεις των εργαζομένων των ΟΤΑ που αντιδρούν σε εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, περικοπές. Ομοίως καταδίκασε τις καταλήψεις σχολείων από μαθητές. Υπεραμύνθηκε της «αξιολόγησης» υπαλλήλων που όπως και η εφεδρεία οδηγεί σε απολύσεις, διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος «μέσα σε 3 μήνες να έχει διεκπεραιώσει τη διαδικασία». Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του να ψηφιστεί νομοσχέδιο που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του, περιορίζει έως και απαγορεύει κινητοποιήσεις στο κέντρο καθιστώντας το απροσπέλαστο για τα λαϊκά στρώματα, παραδίδοντάς το σε μεγαλοεπιχειρηματίες να διευρύνουν παραπέρα την κερδοφορία τους.

Εκλεκτός (και) της «κυβερνώσας Αριστεράς», πρωταγωνιστής και στο περιλάλητο «αντιφασιστικό μέτωπο», δείχνει τι πρεσβεύει ο ίδιος και οι συν αυτώ, τι είναι για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, πίσω από το μανδύα του «δημοκράτη» και «προοδευτικού». Σφαγείς των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που πρέπει να πάρουν πολιτική απάντηση από το λαό, το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα.

Η κατά ΣΥΡΙΖΑ ανάπτυξη...

Απ' τη μια τα κόμματα της συγκυβέρνησης πανηγυρίζουν για την εκταμίευση της δόσης, ισχυριζόμενα ότι τώρα έρχεται η ανάπτυξη που δήθεν θα ωφελήσει το λαό. Απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ που άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση, σαν θετικές μεν, ανεπαρκείς δε για την επαναφορά της ανάπτυξης. Δηλώνει επ' αυτού ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tvxs: «Παρόλο που ορισμένα από τα συζητούμενα επιμέρους μέτρα θα μπορούσαν σ' έναν άλλο σχεδιασμό να είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, στην παρούσα περίπτωση δεν συγκροτούν μια ριζική λύση».

Τι συγκροτεί ριζική λύση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενα γενναίο «κούρεμα» του χρέους ώστε αυτό να καταστεί «αξιόπιστα βιώσιμο, και για τις αγορές και για την κοινωνία» και «να ανακάμψουν οι επενδύσεις». Για την καπιταλιστική ανάπτυξη ο λόγος της συγκυβέρνησης, για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ο αντίλογος της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμενοποιεί ο Γ. Δραγασάκης ότι η ριζική λύση συνίσταται σε «διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου», ενταγμένη «σε ένα ευρύτερο σχέδιο εσωτερικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, για την εξάλειψη των αιτιών της ελλειμματικότητας και της χρεοκοπίας».

Θα ανακοπεί όμως ο κατήφορος που έχει πάρει η ζωή του λαού εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο δηλαδή μείγμα αστικής διαχείρισης; Εάν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, και ανάπτυξη, κέρδη, ανταγωνιστικότητα για τα μονοπώλια, και ο λαός χορτάτος, δε θα περίμεναν τον ΣΥΡΙΖΑ για να το υλοποιήσουν. Εξάλλου, στην προαναφερόμενη συνέντευξή του ο Γ. Δραγασάκης ήταν παραπάνω από σαφής. «Ανάκαμψη μισθών δεν μπορεί να γίνει με διοικητικές πράξεις», δήλωσε χωρίς περιστροφές, καλώντας το λαό να συμβιβαστεί με τη φτώχεια! Αλλωστε, το έχει πει σε άλλη συνέντευξή του, στην «Ημερησία», ότι χρειάζονται θυσίες. Οπως η συγκυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να προσελκύσει επενδύσεις, το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ απ' τη στιγμή που τις υιοθετεί ως πρωταρχικό του στόχο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Δραγασάκης και όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν την πλουτοκρατία πως θα συνεχίσει να «αρμέγει» το δημόσιο πλούτο που θα έχει τότε βάλει στο χέρι και πως ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο «θα εξυγιανθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού»! Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για τους καπιταλιστές. Θέλουν και τα φιλέτα στο χέρι και ενίσχυση απ' το αστικό κράτος (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ.) και την κεφαλή της εργατικής τάξης επί πίνακι. Κάθε επένδυση θα στήνεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων και θα είναι τόσο πιο αποδοτική όσο λιγότερα αναλογούν στο λαό. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει απ' το λαό να τον στηρίξει. Δηλαδή, όχι μόνο να αποδεχτεί την καταστροφή που προϋποθέτει η διάνοιξή του, αλλά να τον ανοίξει ο ίδιος με τα χέρια του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Εμπαιγμός στους μικρομεσαίους αγρότες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ ΣΤΟΥΣ αγρότες εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς! Πιστώνει λέει με 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ τους λογαριασμούς τους. Τέτοια γαλαντομία. Κι εφεξής «οι πληρωμές δεν θα αποτελούν είδηση».

Λέτε ξαφνικά να τους έπιασε κρίση ...φιλολαϊκότητας για ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του ελληνικού λαού; Ετσι από τύψεις και ευαισθησία για όσα έχουν κάνει;

Μόνο που υπάρχουν ...αγρότες και αγρότες. Κι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πολύ καλά τι εννοεί, λέγοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι «επιχειρηματικές επενδύσεις» στο χώρο της γεωργίας.

Οσο για τους φτωχούς αγρότες, αυτοί ας τα βγάλουν πέρα με τη νέα ΚΑΠ που στήνεται και έχει στόχο να τους ξεκληρίσει μια και καλή από τη χώρα. Και η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ... θα είναι εκεί όταν θα συζητιέται. Να βάλει κι αυτή το χεράκι της.

Αλλωστε, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ το ...δόκανο έχει στηθεί καλά και από παντού, ώστε να μην μπορούν να ξεφύγουν με κανέναν τρόπο.

ΠΩ - ΠΩ ΜΕΓΑΛΑ πράγματα ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Από το 2013 θα ισχύει, μας ανακοίνωσαν, η ... «Χάρτα των Δικαιωμάτων των επιβατών της Ακτοπλοΐας»!!!

Θα μας ενημερώνουν - λέει - στα πλοία για όλα τα δικαιώματά μας, θα υπάρχει υπηρεσία παραπόνων, θα προβλέπονται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων. Σύγχρονα πράγματα, πολιτισμένα και άκρως ευρωπαϊκά.

Ισως θα πρέπει να τα εξηγήσουν όλα αυτά στους νησιώτες των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας που δεν ξέρουν καν αν θα έχουν δρομολόγιο για να μετακινηθούν.

Και σε όλους που πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια για να μπουν στα σαπιοκάραβα που δρομολογούν οι εφοπλιστές. Ακόμη στους άνεργους ναυτεργάτες που βλέπουν τα δικαιώματά τους να εξαφανίζονται.

Να το ξέρουν, βρε παιδί μου, όλοι αυτοί ότι εκσυγχρονιζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ταξική αντεπίθεση για τη σωτηρία του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάθε δόση και προαπαιτούμενα μέτρα, κάθε δόση και νέα δεινά και συμφορές για το λαό. Αν και προαποφασισμένα και ψηφισμένα τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα δεν παύουν να προκαλούν φρίκη όταν τα βλέπει κανείς ένα προς ένα και όλα μαζί στην έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα τα μέτρα που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των 14,8 δισ. που έχουν απομείνει από τη συνολική δόση των 49,1 δισ., ανά μήνα. Ειδικότερα, το Γενάρη προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. πάνε κατευθείαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει πρώτα να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο με τη νέα φοροληστεία των 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και να προχωρήσει η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 14,5% μέχρι 45%. Το Φλεβάρη, για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, πρέπει να τεθούν ανώτερα όρια για δαπάνες που θα μπορούν να κάνουν οι φορείς της κυβέρνησης και ειδικά τα νοσοκομεία και οι δήμοι. Το Μάρτη, για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καθοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που «πλεονάζουν» και το πόσοι θα απομακρυνθούν (διάβαζε απολυθούν) από το δημόσιο ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014. Επίσης, πρέπει να μειωθούν και άλλο δαπάνες για τα φάρμακα. Ταυτόχρονα, είναι «αυτονόητο» ότι θα λαμβάνονται νέα μέτρα περικοπής των δαπανών (κυρίως μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος, καθώς θα ενεργοποιείται η ρήτρα αυτόματων περικοπών. Ο λαός δεν μπορεί, δεν αντέχει και δεν πρέπει να δεχθεί νέες θυσίες για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Χρειάζεται να οργανώσει την πάλη και αντεπίθεσή του για τη δική του σωτηρία σε ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Σφαγή δίχως τέλος στις συντάξεις

Τη χαριστική βολή στα συνταξιοδοτικά συστήματα, με τη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα, ετοιμάζονται να δώσουν οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Η δήλωση της Α. Μέρκελ στην προχτεσινή συνέντευξή της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ήταν ξεκάθαρη τροχιοδεικτική βολή. «Εάν η Ευρώπη αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις λίγο περισσότερο από το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, περί το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πρέπει να χρηματοδοτήσει το 50% των κοινωνικών δαπανών παγκοσμίως, τότε είναι προφανές ότι οφείλει να εργασθεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ευημερία και τον τρόπο ζωής της», ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Τη σκυτάλη πήρε χτες η Κομισιόν, η οποία, συνδέοντας σταθερά τις δαπάνες για τις συντάξεις με τη μείωση του χρέους, προαναγγέλλει νέα άγρια σφαγή διαρκείας στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Σε σχετική έκθεση για το συνταξιοδοτικό ζητά «εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα», ώστε μεσοπρόθεσμα να συμμορφωθούν αρκετές χώρες (Βέλγιο, Σλοβενία, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία και Φινλανδία) με το στόχο χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Στις τρεις χώρες που έχουν υπογράψει το μνημόνιο (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) δε γίνεται αναφορά, ακριβώς γιατί ήδη εφαρμόζονται μέτρα σφαγιασμού των συντάξεων και αντιλαϊκές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις ανέρχονται στο μισό περίπου του πακέτου λιτότητας των 11,5 δισ. που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Η κυνική δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν μπορεί η σύνταξη να είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό των 588 ευρώ αποκαλύπτει πού το πάνε. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να παλέψει για να βάλει τέλος στις θυσίες που της επιβάλλουν οι υπερασπιστές του ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος και της αντιδραστικής ΕΕ.

Αποφασιστική απάντηση στα χαράτσια

Οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα έως και 48,7% που αναμένονται το ερχόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια, αποδεδειγμένα αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια η οποία με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση πρέπει να αντιδράσει οργανωμένα για να ματαιώσει στη πράξη όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση οι «τσουχτεροί» λογαριασμοί που θα σταλούν στα λαϊκά νοικοκυριά θα απειλήσουν ευθέως και σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, κλπ., τη δυνατότητα να έχουν ηλεκτροδότηση στα σπίτια τους. Ηδη μεγάλη μερίδα του λαού έρχεται αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση στο σπίτι της. Την ίδια ώρα μια χούφτα καπιταλιστές και οι επιχειρήσεις τους απολαμβάνουν τεράστιες απαλλαγές και ειδικές ρυθμίσεις...

Η μαζική οργανωμένη απειθαρχία του λαού στους αυξημένους λογαριασμούς, τα χαράτσια και τους απανωτούς φόρους, σε συνδυασμό με την οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, μπορεί να αποτελέσει βήμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η συμμετοχή του λαού στις σημερινές κινητοποιήσεις, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές και της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, ενάντια στη φοροληστεία του λαού και στα απανωτά χαράτσια, να δώσει αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ενέργεια στα χέρια του λαού

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που σημαδεύτηκε από νομοθετικές παρεμβάσεις των αστικών κυβερνήσεων για τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, γίνεται ένα ακόμη βήμα σε αυτή την κατεύθυνση με τα μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Η ΔΕΗ, που είναι πλέον ΑΕ, όπως και οι ανταγωνιστές της, ετοιμάζουν νέες αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος που ήδη έχει αυξηθεί πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα η πολιτική που εξυπηρετεί κατά γράμμα τις αξιώσεις κερδοφορίας του κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας, δεν περιορίζεται και δεν τελειώνει με μια μεγάλη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν περιορίζεται καν στην ηλεκτρική ενέργεια. Το «βαρύ πυροβολικό» των υδρογονανθράκων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως προς την υποδομή προμήθειας και μεταφοράς, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, γενικά όλα όσα συναποτελούν τον ενεργειακό τομέα και το μέρος τους που βρίσκεται ακόμη υπό κρατική ιδιοκτησία, όλα θα ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο.

Από τις αρχές του 2013, σε πολύ λίγες μέρες, οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Ανεξάρτητα από τα διάφορα «τερτίπια» για το τελικό ποσοστό αύξησης, το δεδομένο είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι οι αυξήσεις θα έχουν φτάσει έως και το 48%, αφού η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σταδιακά δομικές αλλαγές στον τρόπο διαμόρφωσης της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των άλλων χρεώσεων, υιοθετώντας και μόνιμους μηχανισμούς διασφάλισης των κερδών. Τους πρώτους μήνες του 2013, όταν θα σταλθούν οι πρώτοι λογαριασμοί, οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, χτυπημένες ήδη από την υπερφορολόγηση, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, θα αντιμετωπίσουν και το άμεσο πρόβλημα διασφάλισης της ηλεκτροδότησης. Η αντιλαϊκή επίθεση θα ενταθεί. Η «απελευθέρωση» της αγοράς θα ολοκληρωθεί. Ο στόχος, που είναι αποκλειστικά και μόνο η εγγυημένη υπερκερδοφορία των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων με την εκχώρηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και του ελέγχου διαμόρφωσης των τιμών, θα γίνει μια τραγική πραγματικότητα. Εφόσον τους επιτραπεί...

Γιατί αν και οι στόχοι έχουν διατυπωθεί, όπως έχουν καταληχθεί τα χρονοδιαγράμματα και η προπαγάνδα που συνοδεύει τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές, υπάρχει πάντα ο «ξενοδόχος». Ο λαός, που με την πάλη του μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια σε βάρος του. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει η δυνατότητα του οργανωμένου, μαζικού, διεκδικητικού λαϊκού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας που ήδη υπάρχει και παλεύει, για ριζικές ανατροπές. Αυτό το κίνημα, εφόσον ενισχυθεί κι άλλο, μπορεί, πρέπει και ήδη το κάνει, να πορευτεί στη γραμμή της ρήξης με την πολιτική της «απελευθέρωσης» και με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ. Σ' αυτή τη γραμμή μπορεί να βάλει εμπόδια. Αλλά δε φτάνει. Οριστική λύση σε όφελος του λαού μπορεί να δοθεί όταν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Αυτό το κίνημα πρέπει να διασφαλίσει αυτή τη διαδικασία με τη λαϊκή εξουσία. Γιατί υπάρχει άλλη λύση και στον ενεργειακό τομέα. Με την παραγωγή, τις εγχώριες πηγές, τη μεταφορά και τη διανομή του τομέα ενέργειας να αποτελούν λαϊκή περιουσία. Με κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό, προς όφελος του λαού. Με έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας. Σε αυτό το δρόμο καλεί το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ