Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φτιασίδωμα της αντιαγροτικής πολιτικής

Γρηγοριάδης Κώστας

Να φτιασιδώσει την αντιαγροτική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης επιχείρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Ξεκίνησε κάνοντας λόγο για στροφή στην ποιοτική γεωργία, πράγμα που έχουν δηλώσει και όλοι οι προκαταχοί του, και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα καταβληθεί το υπόλοιπο μισό των αγροτικών επιδοτήσεων του 2012 μετά τις 15 του Δεκέμβρη, ενώ υποσχέθηκε και επιδότηση στο επιτόκιο δανεισμού των αγροτών. Ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να μην κρατούν λογιστικά βιβλία οι μικροί παραγωγοί, χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το όριο, καθώς επίσης να φορολογούνται τα αγροτεμάχια όχι με την αντικειμενική αξία, αλλά ανάλογα με το τι καλλιεργείται, ενώ ακόμα πρόσθεσε πως δεν είναι σύμφωνος με την επιβολή οριζόντιων μέτρων στη φορολόγηση των αγροτών. Το θέμα όμως είναι πως η κυβέρνηση που και ο Αθ. Τσαυτάρης υπηρετεί έχει προαποφασίσει να επιβάλει εξοντωτική φορολογία στους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και τα φοροχαράτσια να αυξάνονται. Ακόμα είπε πως σύντομα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προστεθεί τροπολογία για να σταματήσει η παρακράτηση από τους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ για τη χρηματοδότηση των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και πως εξαρτάται από τα κόμματα της Βουλής για το τι θα γίνει τελικά.

Το θέμα είναι πως η ολέθρια πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης οδηγεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους στην απόγνωση και την καταστροφή, όπως επίσης συμβαίνει με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαποσχολούμενους. Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη και έχει έναν ακόμα λόγο να αντιδράσει αγωνιστικά και να παλέψει σε κοινό μέτωπο, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Καταστολή για να τσακίσουν τους εργάτες...

Το περασμένο καλοκαίρι με προσωπική εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στάλθηκε ένας στρατός με διμοιρίες των ΜΑΤ στη πύλη της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο προκειμένου να σπάσει με άγρια κατασταλτικά μέτρα την πολύμηνη απεργία των περήφανων χαλυβουργών. Εστειλε από τότε ξεκάθαρο μήνυμα η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ότι με αυτό τον τρόπο με τρομοκρατία, βία και συλλήψεις θα επιχειρήσει να τσακίσει κάθε εργατική κινητοποίηση και διεκδίκηση ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που θα συνέχιζε με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση. Και ήρθε πολύ γρήγορα να το επιβεβαιώσει, όταν στις 4 Οκτώβρη έστειλε και πάλι ολόκληρη στρατιά από ΜΑΤ στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην κινητοποίηση που έκαναν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διεκδικώντας δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Μόλις πρόσφατα, στις 27 Νοέμβρη έκανε μία ακόμα επίδειξη πυγμής, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης, με επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις εργαζομένων της Περιφέρειας που περιφρουρούσαν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ώστε να μην αποσταλούν λίστες διαθεσιμότητας. Πρόσφατα προστέθηκε η νέα επέμβαση των ΜΑΤ και οι συλλήψεις των απεργών εργολαβικών εργαζομένων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

... των οποίων η πάλη τους φοβίζει

Το δόγμα «νόμος και τάξη» της συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά υλοποιείται κατά γράμμα ταυτόχρονα με τη βάρβαρη πολιτική της. Και όσο δυναμώνουν και πληθαίνουν οι αντιστάσεις της εργατικής τάξης και του λαού απέναντι στην εξαθλίωση και φτωχοποίησή τους παρόμοιες επεμβάσεις θα επαναληφθούν το ίδιο ωμές και άγριες. Θα θελήσουν να υποτάξουν και να γονατίσουν πλήρως το εργατικό και λαϊκό κίνημα ώστε να μη σηκώσει κεφάλι. Ομως, αυτή τους η προσπάθεια τρομοκράτησης, βεβαιώνει πόσο τους τρομοκρατεί το ενδεχόμενο ο εργαζόμενος λαός να σηκώσει κεφάλι και αγωνιστικά να διεκδικήσει το δίκιο του. Αυτό είναι το συμπέρασμα που πρέπει να αντλήσουν οι εργάτες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να περάσουν στην αντεπίθεση με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση, στα σωματεία τους, στις ταξικές δυνάμεις, με ακόμα πιο οργανωμένους και ενωμένους αγώνες. Να σηκώσουν ακόμα πιο ψηλά τα κεφάλια και να διεκδικήσουν αυτά που παράγουν και δικαιούνται. Αυτή πρέπει και θα είναι η καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησης και καταστολής.

Η καταβόθρα των μονοπωλίων

Ομοβροντία από ασήκωτους φόρους και χαράτσια ενάντια σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες έχει ετοιμάσει για να ξεφουρνίσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου.

Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ανακάμψουν τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στη βίαιη συγκέντρωση και απαλλοτρίωση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου αποσκοπεί η βαρβαρότητα που κλιμακώνουν μέσα από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», την κατεύθυνση που έρχονται να θωρακίσουν με τα νέα φορολογικά φιρμάνια, που πολύ σύντομα, μαζί με όλα τα προηγούμενα «πακέτα», σκοπεύουν να τα κάνουν νόμο του κράτους των καπιταλιστών. Οι «από πάνω», με κεντρικό και καλοδουλεμένο στρατηγικό σχεδιασμό, βαράνε στο ψαχνό, για να διαμορφώσουν φτηνότερους, περισσότερο ευέλικτους τους εργάτες, παίρνουν πίσω όλα όσα το εργατικό κίνημα κατέκτησε τις περασμένες δεκαετίες.

Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, αυτού που έχει απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους, συνεχίζεται με μέτρα όπως η κατάργηση του ήδη διαλυμένου αφορολόγητου ορίου, μαζί με την εξαφάνιση του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, την κατάργηση ολόκληρης της γκάμας των «ελαφρύνσεων» που ακόμη τρεμόπαιζαν στα πόδια τους (δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, δάνεια α' κατοικίας κ.ά.).

Στη συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια αποσκοπεί και ο «ενιαίος φόρος ακινήτων», τον οποίο θα ξεφουρνίσουν σε επόμενο νομοσχέδιο. Με το συγκεκριμένο έρχονται όχι μόνο να απογειώσουν σε νέα ύψη όλα τα προηγούμενα χαράτσια, αλλά και να τα επεκτείνουν σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου περιοχές, κάθε είδους εκτάσεις, ακόμη και αμελητέας αξίας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κεφαλαίου γίνεται θηλιά γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες. Στο 26% διαμορφώνουν το νέο φορολογικό συντελεστή, τον οποίο και θα υπολογίζουν από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος! Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δείχνουν την πόρτα της οριστικής εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας». Ο προσφερόμενος ζωτικός χώρος σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, που ακόμη χαρακτηρίζονται από τη σχετική διασπορά της δραστηριότητας, συγκεντρώνεται στα χέρια ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων. Η πάλαι ποτέ λεγόμενη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», με το οποίο οι ίδιοι κάποτε χάιδευαν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, έχει πεταχτεί οριστικά στο καλάθι με τα άχρηστα...

Η εγκληματική στρατηγική του κεφαλαίου βαράει στο ψαχνό και τα συμφέροντα φτωχών αγροτών. Τα νέα μέτρα κινούνται με κατεύθυνση το γενικευμένο αποχαρακτηρισμό των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», τους οποίους και εξομοιώνουν με τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας. Η επίθεση στο αγροτικό εισόδημα κλιμακώνεται και με άλλα μέτρα, όπως τη διόγκωση των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο λαός πρέπει να αποτινάξει τις αυταπάτες. Με τα μονοπώλια να αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής καμία «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη δική μας την πλευρά μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, η ρήξη και η ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Υφεση ή ανάπτυξη τις πληρώνει ο λαός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΕΠΕΣΑΝ Η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση στην εκτίμηση της ύφεσης για το 2013, θα είναι, λέει, 4,5%. Χαιρόμαστε πολύ για τη σύμπτωση απόψεων. Δείχνει σοβαρότητα και ορθή εκτίμηση των πραγμάτων.

Μόνο που η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη (άλλωστε ...ποτέ δεν έχουν πέσει μέσα) και το κυριότερο: Δε μας λένε ποιος ...θα την πληρώσει. Είτε την ύφεση, είτε την ανάπτυξη που λένε ότι είναι ο τρόπος διαφυγής από την κρίση.

Ας μην ξεχνάμε ότι «ύφεση» στο δικό τους λεξιλόγιο σημαίνει απολύσεις, λιτότητα, φτώχεια και «ανάπτυξη» μείωση μισθών και δικαιωμάτων (ανταγωνιστικότητα) συν απολύσεις, λιτότητα και φτώχεια.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ σε όλα τα εισοδήματα το τελευταίο σενάριο της κυβέρνησης για το περίφημο φορολογικό. Ετσι, λένε, θα πιάσουμε τους στόχους.

Ομως, δεν είναι ακριβώς «όλα» τα εισοδήματα. Εξαιρούνται τα κέρδη των ΑΕ, τα μερίσματα και γενικώς όλοι οι τρόποι με τους οποίους συσσωρεύει πλούτο το κεφάλαιο. Κι αυτοί που εξαιρούνται από τους φόρους δεν εξαιρούνται από τις ...φοροαπαλλαγές. Κάθε άλλο...

ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ να διαγράψει τον Α. Λοβέρδο δεν μπορούμε σίγουρα να την κρίνουμε πολιτικά. Καθότι και οι δύο... βράζουν στο ίδιο καζάνι, ή, για την ακρίβεια, φροντίζουν να βράζει ο λαός με την πολιτική τους.

Ομως... αισθητικά πρέπει να τον δικαιώσουμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μα είναι όνομα αυτό που διάλεξε ο πρώην φίλος του για κόμμα; ΡΙΚΣΣΥ; Οσο κι αν ήθελε ο Λοβέρδος να το συνδέσει με τη «ρήξη», περισσότερο με όνομα γάτας μοιάζει.

Πώς να το κάνουμε, τάση με τέτοιο όνομα ούτε ...στον ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται αποδεκτή, όπου, ως γνωστόν, επιτρέπονται τα πάντα αρκεί να μπερδεύουν τον κόσμο για τη φυσιογνωμία του κόμματος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θυσίες για τα μονοπώλια ή κατάργησή τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε - κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών - δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ούτε τώρα ούτε τα επόμενα χρόνια. Κι αν προκύψουν αποκλίσεις και ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό έγκαιρης παρέμβασης στις δαπάνες, αυτό δεν θα γίνεται από μισθούς και συντάξεις. Τι άλλο να πω; Και τι άλλο θέλουν να ακούσουν; Το κλειδί είναι να εφαρμόσουμε άμεσα όλες τις μεταρρυθμίσεις για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και έλεγχο της σπατάλης». Αν κάτι εντυπωσιάζει από την παραπάνω δήθεν οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση που του έγινε (από το «Πρώτο Θέμα») αν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, δεν είναι βέβαια η άνεση με την οποία λέγονται συνειδητά τα πιο μεγάλα ψέματα, αλλά το πόσο αδίστακτοι είναι οι κυβερνώντες προκειμένου να χειραγωγήσουν το λαό και να τον πειθαναγκάσουν να σκύψει το κεφάλι στα μέτρα που τον εξαθλιώνουν. Ασφαλώς και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει από κοινού με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους τουλάχιστον 6,4 δισ. για τη διετία 2015 - 2016 αλλά και για νέα μέτρα μέσα στο 2013 που θα λαμβάνονται «αυτόματα» κάθε φορά που δεν πιάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού ή από τις αποκρατικοποιήσεις. Ψεύδεται όμως αναίσχυντα ακριβώς για να εκβιάσει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων στην ταχύτατη εφαρμογή «των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», να τα βάλει, δηλαδή, να προσυπογράψουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται την καταδίκη τους σε αιώνια φτώχεια και εξαθλίωση. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, που ρίχνουν τους μισθούς στα 500 - 300 ευρώ, τις συντάξεις σε επίπεδα προνοιακού επιδόματος 200 - 300 ευρώ και καταργούν πλήρως τα κοινωνικά επιδόματα... Το δίλημμα λοιπόν επανέρχεται διαρκώς αμείλικτο: `Η ο λαός θα δεχθεί να θυσιαστεί για τα μονοπώλια ή θα τα καταργήσει.

Δημιουργικότητα για να σωθεί ο καπιταλισμός

Μέρες που 'ναι - πλησιάζουν Χριστούγεννα - ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ είπε να αφηγηθεί ένα παραμυθάκι και το έκανε απ' τη συχνότητα του ρ/σ «Βήμα». Το παραμύθι για τον φιλεύσπλαχνο καπιταλισμό, για ένα κράτος - ρυθμιστή που θα λύσει τις ταξικές αντιθέσεις με ένα μοναδικό τρόπο, κάνοντάς μας όλους ...επιχειρηματίες! Είπε μεταξύ άλλων ότι η κεντρική ιδέα που έχει κατά νου ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κρατικίστικη» αλλά επιφυλάσσει «δημιουργικό ρόλο» για το κράτος με «αποσαφήνιση του ρυθμιστικού του ρόλου». Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας υπάρχει η ανάγκη «να κινητοποιηθεί το δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αποτελούμενο από τρεις γενιές και άτομα 25 έως 40 ετών, ένα πλούσιο εργατικό δυναμικό της χώρας, μορφωμένο, το οποίο θα διευκολύνει η ελληνική οικονομία στο να βρει δημιουργικά πεδία επιχειρηματικότητας».

Να γελάς και να κλαις! Αυτές οι φαιδρότητες πλασάρονται στο λαό σαν ρεαλιστική πρόταση από κορυφαίο στέλεχος ενός κόμματος που «προθερμαίνεται» για την αστική διαχείριση. Δικά τους, βέβαια, και τα γένια και τα χτένια σε ό,τι αφορά στο αστικό κράτος, που θα παραμείνει τέτοιο, άρα βαθιά αντιλαϊκό, όσο εξουσιάζουν οι αστοί. Η δημιουργικότητά του θα εξαντλείται στην εξεύρεση τρόπων υπηρέτησης των συμφερόντων τους και θα είναι ευθέως ανάλογη της δημιουργικότητας με την οποία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εφευρίσκει τρόπους να κοροϊδεύει το λαό και να τον αποπροσανατολίζει.

Υποκριτική συγκίνηση

«Δε σας κρύβω ότι με συγκίνησε η ομιλία ενός συντρόφου, που στο κατώφλι των 70 χρόνων του, ξαναοργανώθηκε. Επέστρεψε "για να ζήσει μαζί μας την εμπειρία για τη μεγάλη αριστερά"».

Τα παραπάνω είπε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας υπογράμμισε ότι ο «νέος φορέας απ' τα κάτω» θα είναι «δίπλα και μέσα στα κοινωνικά κινήματα».

Ισως στη συγκίνησή του αυτή να συνέβαλαν και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιούνται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, όπου μαζί με τους συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, την προηγούμενη ακριβώς μέρα, αποφάσισαν, επειδή δεν τους πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, να αναπληρώσουν τα χρήματα που τους λείπουν για να πληρώσουν τις φαρμακοβιομηχανίες απ' τις άδειες τσέπες των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των ανέργων για φάρμακα.

Δηλαδή, είναι τόσο βαθιά στα κινήματα όσο βαθιά μπήκαν και στην τσέπη των ταλαιπωρημένων, που τους συγκινούν.


ΣΕΛ.  3
Προσοχή στα πουντιάσματα από τα ... «ρεύματα»

Αυτή και αν είναι είδηση. Οργανώθηκε «αριστερό ρεύμα» και στη ΔΗΜ.ΑΡ. Ετσι τώρα υπάρχουν δύο «αριστερά ρεύματα». «Αριστερό ρεύμα» στο ΣΥΡΙΖΑ, «αριστερό ρεύμα» στη ΔΗΜΑΡ». Πολύ ρεύμα ρε παιδιά, προσοχή μην πουντιάσετε χειμώνα καιρό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παλεύουμε για νέα Σύμβαση

Η πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013, είναι όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, ανάχωμα στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες περικόπτονται οι κατώτεροι μισθοί, φρένο στην καταιγιστική επίθεση του κεφαλαίου. Η πρόταση μπορεί να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης των εργαζομένων για να παρεμποδιστεί η μείωση των μισθών, η αποψίλωση και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των επιδομάτων, το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, η διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Είναι ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη θέση, ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τετελεσμένα, δεν θα υποκύψουν σε νόμους του αστικού κράτους που ανατρέπουν κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Η πάλη για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις θα συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά.

Πυρήνας της νέας ΕΓΣΣΕ είναι αυτή να γίνεται υποχρεωτικά εκτελεστή από όλους τους εργοδότες. Για τα κατώτερα όρια αποδοχών να προβλέπει ότι από την 1/1/2013 το κατώτερο ημερομίσθιο και ο κατώτερος μισθός επανέρχονται στο ποσό των 33,54 ευρώ και 751,41 ευρώ και σ' αυτά να προστεθεί - ως ποσοστό αύξησης - μέρος των απωλειών της προηγούμενης τριετίας. Επιπλέον, αύξηση από την 1η Ιούλη 2013 στα κατώτατα όρια μισθών σύμφωνα με τον εθνικό πληθωρισμό. Ανάλογα διατυπώνονται όλες οι προτάσεις - θέσεις για τις τριετίες, τα επιδόματα, τις άδειες, τον ημερήσιο χρόνο εργασίας και τα ωράρια, για την προστασία των ανέργων και ειδικά μέτρα για τους νέους και τις γυναίκες.

Δίπλα σε αυτά, παραμένουν σε ισχύ όλες οι διεκδικήσεις για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, αφού το επίπεδο ζωής της εργατικής οικογένειας δεν καθορίζεται μόνο από το μισθό και το μεροκάματο. Και εννοείται ότι το κίνημα δεν περιορίζεται μόνο στην επαναφορά στα επίπεδα μισθών πριν την ψήφιση των αντεργατικών νόμων, αλλά με κάθε τρόπο και μέσο διεκδικεί και απαιτεί τη συνολική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, δεν υπέκυψε και δεν πρόκειται να υποκύψει στα κελεύσματα της αστικής τάξης που υιοθέτησε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός περί «ανταγωνιστικότητας». Στέκεται σταθερά στη θέση ότι ο εργάτης δεν είναι κόστος, αλλά ο μοναδικός παραγωγός του πλούτου. Αυτό το αξίωμα καθοδηγεί την πάλη του, ανεξάρτητα από τον τρέχοντα συσχετισμό δύναμης, και με αυτή την αλήθεια θέλει να μπολιάσει όσο γίνεται πιο βαθιά τις εργατικές συνειδήσεις.

Η πρόταση του ΠΑΜΕ, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε τίμιο αγωνιστή συνδικαλιστή. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, να ανοίξει πλατιά η συζήτηση μέσα στα εργοστάσια και στα γραφεία, στις υπηρεσίες και στα μαγαζιά, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις. Να γίνει σημαία πάλης που θα βάλει έστω φρένο στη στυγνή εκμετάλλευση της εργοδοσίας, που θα αποτρέψει την εξαθλίωση των εργαζομένων. Μπορεί και πρέπει να γίνει βάση συσπείρωσης όλων των εργαζομένων, που θα σηκώσει τείχος προστασίας στους πιο χαμηλόμισθους, στους νέους και στους «απασχολήσιμους». Και ταυτόχρονα θα ανοίξει δρόμους στη δράση των συνδικάτων και στην ένταξη σε αυτά εργατών που μέχρι τώρα μένουν απέξω.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ