Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Φτιάξτε το δικό σας εθελοντικό δίκτυο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Τους εθελοντές της Σάμου έφερε ως παράδειγμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή, στους κατοίκους της Χίου, σχετικά με την δασοπροστασία. Περιοδεύοντας στις καμένες εκτάσεις και μιλώντας στους κατεστραμμένους κατοίκους των περιοχών που έγιναν στάχτη, η βουλευτής φρόντισε να μην αναφερθεί στην πολιτική των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έφεραν σε αυτή την κατάσταση απαξίωσης την Πυροσβεστική και στην ανάγκη ανάπτυξης της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Ως μέτρο λοιπόν για την καλύτερη προστασία τους από τις πυρκαγιές στο μέλλον, η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ τους πρότεινε να οργανώσουν ένα εθελοντικό κίνημα, χρησιμοποιώντας τη γνώση του δικτύου της Σάμου. Οπως είπε: «η Σάμος διαθέτει ένα από τα καλύτερα εθελοντικά δίκτυα δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, με υπερδιπλάσια δύναμη από εκείνη της Πυροσβεστικής». Μόνο που έτσι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την πολιτική που δημιούργησε αυτή την κατάσταση αφού μεταφέρει την ανάγκη πυροπροστασίας στις πλάτες του λαού.

Αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Εχοντας ήδη υποβαθμίσει την Πυροσβεστική, θέλουν με την αναδιάρθρωση που προχωρά η συγκυβέρνησή τους (με τη βοήθεια της ΔΗΜΑΡ) να κλείσει σταθμούς, υπηρεσίες και κλιμάκια και να υποκατασταθεί η πυρασφάλεια, μία από τις βασικές υποχρεώσεις του κράτους, από εθελοντές, ΜΚΟ κ.ά.. Και με αυτή την πρόταση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται σαφές πως όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ανάδειξη των ευθυνών των κυβερνήσεων και της σημερινής, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ανάγκη οργάνωσης από το κράτος όλων των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας, αλλά καλούν τους κατοίκους της Χίου να φτιάξουν τα δικά τους εθελοντικά δίκτυα βοηθώντας τη συγκυβέρνηση στο έργο της.

«Ρήξεις» που στήνουν νέες παγίδες για το κίνημα...

Οτι «η ΠΑΣΚΕ δεν είναι παράταξη ενός κόμματος, είναι η συνδικαλιστική έκφραση της ευρύτερης σοσιαλιστικής και δημοκρατικής αριστεράς», φέρεται (σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα) να δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα σενάρια περί «ρήξης» συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το συγκεκριμένο κόμμα και πρωτοβουλιών που δεν αποκλείεται να σχετίζονται ή ακόμα και να συμβάλλουν στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Αλλωστε, εδώ και καιρό το βάθεμα της κρίσης και οι δυσκολίες διαχείρισής της γεννούν εξελίξεις (διαφοροποιήσεις, διαφωνίες, ανταγωνισμούς κ.τ.λ.) και στο εσωτερικό των αστικών πολιτικών κομμάτων, κατά συνέπεια και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων κ.τ.λ. Βέβαια, από τη διαφοροποίηση μέχρι την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και αναγκών παραμένει τεράστια η απόσταση, αν η πρώτη κινείται στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αν, σε τελική ανάλυση, παραμένει αναμφισβήτητη η προστασία των συμφερόντων των μονοπωλίων. Αν, δηλαδή, όλες οι «διαφοροποιήσεις» που εκφράζονται δεν είναι παρά μια προσπάθεια «να βάλει ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιώς», όπως θα 'λεγε και ο λαός μας.

Ενα είναι το σίγουρο: Οτι η μεγαλοεργοδοσία και οι μηχανισμοί της θα εντείνουν την επιχείρηση παραπλάνησης και χειραγώγησης των εργαζομένων ώστε να μην αντιδράσουν στη σαρωτική επίθεση που δέχεται η ζωή τους. Οι «παγίδες» και οι «τρικλοποδιές» για την εξουδετέρωση των αγωνιστικών διαθέσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων, τα εμπόδια για την ταξική συσπείρωση και οργάνωσή τους, θα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσα σ' αυτά τα δεδομένα, κριτήριο για την εργατική τάξη πρέπει να είναι αν η κάθε (πολιτική και συνδικαλιστική) δύναμη στέκεται υπέρ ή κατά της υπεράσπισης των συμφερόντων των μονοπωλίων. Γιατί δε γίνεται να υπερασπίζεσαι και τα μονοπώλια, την «ανταγωνιστικότητα», την «επιχειρηματικότητα», την «ανάπτυξη» (με όρους διαρκούς συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης και κατεδάφισης των λαϊκών κατακτήσεων) και τους εργαζόμενους.

... όπως μαρτυρά και η πείρα των εργαζομένων

Αλλωστε, ότι τέτοιου είδους «διαφοροποιήσεις» δε λειτουργούν πάντα προς το συμφέρον των εργαζομένων το μαρτυρά ήδη και η πείρα από διάφορους κλάδους. Για παράδειγμα, ο Γ. Παναγόπουλος, που προσπαθεί να εμφανιστεί ότι είναι αντίθετος στην πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΟΤΟΕ ήταν υποψήφιος με μια νέα παράταξη, τη «Διαφάνεια». Η οποία, στο τελευταίο ΔΣ του Συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, μαζί με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφάσισαν να υπογράψουν με την εργοδοσία ΣΣΕ με μειώσεις μισθών από 4% έως 11%.

Κοινό επιχείρημα με το οποίο δικαιολόγησαν τη συμφωνία τους στη μείωση των μισθών ήταν ότι «έτσι διασφαλίζεται η σύμβαση και οι θέσεις εργασίας». Δηλαδή, το επιχείρημα του «σύμβαση να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», που προσαρμόζει το περιεχόμενο της ΣΣΕ στις ανάγκες προστασίας του μεγάλου κεφαλαίου, τσακίζει κατακτήσεις και αφήνει τους εργαζόμενους με την αυταπάτη ότι σώζουν θεσμούς που βέβαια με αυτή την υποχωρητική τακτική... αχρηστεύονται.

Επίσης, σημείο συνάντησης των δυνάμεων αυτών ήταν ότι σχεδόν (όπως έγραφε και το προχτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ») «εδώ κι ένα χρόνο βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη διοίκηση της Εθνικής για τη μείωση των μισθών. Αρνήθηκαν επανειλημμένα την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της "Ενιαίας", να γίνει Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αγνόησαν το ψήφισμα που έφεραν οι ταξικές δυνάμεις και υπερψήφισαν οι εργαζόμενοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση (την οποία ήταν αναγκασμένοι να συγκαλέσουν) ότι δε δέχονται καμία μείωση στους μισθούς. Κορόιδεψαν τους εργαζόμενους όταν πριν τις εκλογές του Συλλόγου είχαν κυκλοφορήσει αφίσα στην οποία έγραφαν "Ο Σύλλογος απορρίπτει την πρόταση της διοίκησης για μείωση των μισθών"». Αρα, οι όποιες «διαφοροποιήσεις» τους εξουδετερώνονται μπροστά στην εξυπηρέτηση της εργοδοσίας.

Πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή

Η τεράστια καταστροφή στη Χίο από τις πυρκαγιές φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, με τραγικό τρόπο, τις ευθύνες αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τι αναδεικνύεται από όσα έζησαν και συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι της Χίου; Οτι αυτό που συνέβη ήταν το μοιραίο και αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αφήνει την Πυροσβεστική χωρίς 4.000 πυροσβέστες, που περικόπτει κονδύλια από τον τομέα της πρόληψης, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πυροσβεστών και των κατοίκων των περιοχών. Είναι η ίδια πολιτική που έχουν βιώσει το 1998, το 2007, το 2009, που βιώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Καταστροφές μεγάλης έκτασης, με θύματα, με καμένες καλλιέργειες, δάση και δασικές εκτάσεις να γίνονται στάχτη. Στη Χίο η καταστροφή για τους παραγωγούς μαστίχας έχει βάθος 15ετίας. Αγροτικά νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση...

Η κυβέρνηση μίλησε για εμπρησμούς και σχέδια εντοπισμού των εμπρηστών. Κι όμως οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ σε δήμο και περιφέρεια στη Χίο είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα. Πέρα όμως από αυτό, που είναι βασικό, πρέπει να δει κανείς τι είναι αυτό που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών αλλά και τι μέτρα παίρνονται ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές. Και για τα δύο, οι πολιτικές των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες για το κακό που συμβαίνει. Θυμίζουμε απλά ορισμένα στοιχεία: Περικοπές στα κονδύλια της Πυροσβεστικής, από 121 εκατ. ευρώ το 2009 σε 65,2 εκατ. φέτος. Κατάργηση οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική που μεταφράζεται σε έλλειψη 4.156 ανδρών. Αποτέλεσμα; Το 20% των οχημάτων μένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας φθαρμένων ελαστικών και βλαβών και έλλειψης καυσίμων. Οδηγοί δουλεύουν για 32 ώρες συνεχόμενα στο τιμόνι και πυροσβέστες για 48 ώρες χωρίς ουσιαστική ανάπαυση και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Και αντί να δοθούν χρήματα στην Πυροσβεστική κόβονται μέσω της περιβόητης αναδιάρθρωσης, δηλαδή του λουκέτου σε 40 υπηρεσίες και σταθμούς, παραδίδοντας την πυρασφάλεια σε εθελοντές, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις...

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά από καταστροφικές πυρκαγιές αλλάζουν χρήσεις γης. Και εκεί ξεπηδούν διάφορα επενδυτικά σχήματα που εκμεταλλεύονται τα καμένα. Στη Ζάκυνθο για παράδειγμα, που επίσης καίγεται σε πολλά σημεία, πριν από μερικά χρόνια ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξεφύτρωσαν σε καμένες, μη αναδασωτέες περιοχές, μέσω της αλλαγής χρήσης γης. Με τον ίδιο τρόπο, καμένες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ξαναζωντάνεψαν ποτέ, και επιχειρηματικά σχήματα αγόρασαν κοψοχρονιά χωράφια για να κάνουν μπίζνες. Οι δασοκτόνοι νόμοι σπρώχνουν σε τέτοιες κατευθύνσεις και είναι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχει γίνει καθεστώς να αναδασώνεται μόλις 1 στρέμμα από τα 11 που καίγονται...

Τώρα, άμεσα, σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να μπει ένα φρένο. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποζημιωθούν ολικά οι πληγέντες για τις καταστροφές που υπέστησαν σε εισόδημα και καλλιέργειες και όχι με τα τερτίπια και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και το 100% της ζημιάς. Να μην γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης, κάτι που θα αποτελειώσει την καταστροφή. Τέλος, να απαιτήσει ο λαός να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος...


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Γλωσσολογικό ήταν το πρόβλημα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ «ΕΦΕΔΡΕΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και κουραφέξαλα! Απλά μια «συνταξιοδοτική ωρίμανση» προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Καθίσανε οι υπουργοί Οικονομίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη βρήκανε τη ...σωστή λέξη!

Για το στόχο, άλλωστε, δεν υπάρχει καμία συζήτηση, πρέπει να φύγουν 150.000 υπάλληλοι και ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί αποκλειστικά για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.

Τώρα, αν αυτά θα γίνουν με απολύσεις, εφεδρείες, ωριμάνσεις ή ό,τι άλλο κατεβάζει η δημιουργική τους φαντασία, λίγο νοιάζει αυτούς που υπαγορεύουν αυτήν την πολιτική.

Κι έτσι αποκτήσαμε ...υπουργούς - γλωσσολόγους που κάνουν ό,τι μπορούν για να μπερδέψουν το λαό. Είτε τους δημόσιους υπάλληλους που θα δουν τις δουλειές τους να χάνονται και τους μισθούς να μειώνονται είτε τους άλλους εργαζόμενους που θα έχουν ένα Δημόσιο χωρίς καμία σχέση με τις ανάγκες τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ επίσκεψη Γιούνκερ τι να πει κανείς; Οταν μας δουλεύουν τόσο εξόφθαλμα μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν.

Αναγνωρίζει λέει τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ε, μάλλον αυτή είναι η δουλειά του. Να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας, τη μία χειρότερη από την άλλη και μετά να ...εξάρει αυτούς που θα τις υποστούν.

Ιδίως δεν αντιδρούν και δεν αμφισβητούν με κανέναν τρόπο τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπόλοιποι να αρέσκονται στο να ευχαριστούν δημόσια κάτι τέτοιους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τους βεβαιώνουμε όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο για τον ελληνικό λαό.

Σύντομα, άλλωστε, θα διαπιστώσουν τις διαθέσεις του. Ιδίως αν επιχειρήσουν να «περάσουν» όλα αυτά που έχουν εδώ και μήνες σχεδιάσει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Είσαι άνεργος; Δεν έχει παιδικό σταθμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους παιδικούς σταθμούς δεν αφορά μόνο τις χιλιάδες αιτήσεις γονέων που δεν ικανοποιήθηκαν. Αφορά και τις αιτήσεις που δεν έγιναν. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν φιλοξενούν παιδιά ανέργων. Με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, χιλιάδες παιδιά άνεργων γονέων θα στερηθούν του δικαιώματος της προσχολικής αγωγής και των ωφελειών που αυτή προσφέρει στην ανάπτυξή τους.

Παράλληλα, οι άνεργοι γονείς, στερούμενοι της δυνατότητας φιλοξενίας των παιδιών τους, στερούνται των προϋποθέσεων για εξεύρεση εργασίας. Αν και η κυβερνητική πολιτική έχει φροντίσει ώστε να καταδικάζονται στην ανέχεια χιλιάδες οικογένειες, είτε μένοντας στην ανεργία είτε βρίσκοντας ένα μεροκάματο με μισθό πείνας. Είναι υποκρισία, λοιπόν, δήμοι να καυχιόνται ότι έχουν ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από γονείς της περιοχής τους για φιλοξενία παιδιών, αφού απορρίπτεται εξαρχής μια μεγάλη πλέον μερίδα εργαζομένων που η κρίση τους ώθησε στην ανεργία.

Το αίτημα που πρέπει να προβληθεί και να διεκδικηθεί είναι ένα και μοναδικό. Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών.

«Ξεφουσκώνει» ο Ολάντ...

Μετά την προπαγανδιστική του αξιοποίηση και στην Ελλάδα, κύρια από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το φαινόμενο Ολάντ έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει» ραγδαία, ακόμα και στο εσωτερικό της Γαλλίας. Η προσπάθεια της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσουν προεκλογικά τον Ολάντ σαν τον φορέα τάχα της αλλαγής στην ΕΕ, για να κοροϊδέψουν το λαό και να του καλλιεργήσουν αυταπάτες, απογυμνώθηκε παταγωδώς από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του νέου Γάλλου Προέδρου. Από τις δηλώσεις και πρωτοβουλίες του, φάνηκε καθαρά ότι καμιά επί της ουσίας αντίρρηση δεν είχε με τη στρατηγική της ΕΕ, αλλά αντίθετα στόχος του ήταν να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της γαλλικής αστικής τάξης σε κόντρα με τη Γερμανία, σε μια Ευρωζώνη βυθισμένη στην κρίση και στους ανταγωνισμούς. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του, ο γαλλικός Τύπος που πρόσκειται στη λεγόμενη κεντροαριστερά, χαρακτηρίζει «πολύ μέτρια» την αντιμετώπιση από τον Ολάντ των οικονομικών προβλημάτων που έχουν η Γαλλία και η ΕΕ, καθώς, όπως ισχυρίζονται, «ακόμη δεν έχει εξηγήσει πώς θα υλοποιήσει τις εμφανώς αντιφατικές προεκλογικές του υποσχέσεις για ανάκαμψη, ενόσω παράλληλα θα μειώσει το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού σε 3% τον επόμενο χρόνο».

... και λυπούνται οι κολλητοί του ΣΥΡΙΖΑ

Η κριτική που του ασκείται βέβαια γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης, που προσδοκούσε περισσότερα από τον διάδοχο του Σαρκοζί και τώρα του καταλογίζει ότι είναι ράθυμος στο κυβερνητικό του έργο. Την ίδια κριτική αναπαράγει όμως και ο Μελανσόν, ο «κολλητός» του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτής του Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μάη. Δίπλα σε όλους αυτούς, η κεντροαριστερή «Liberation» και η «Le Monde» κριτικάρουν τον Ολάντ για «διστακτική στάση» και «ακινησία». Ακόμα και η «Αυγή» αναπαρήγαγε άρθρο του βρετανικού «Γκάρντιαν», στο οποίο ο Ολάντ κατηγορείται ότι «έχει επιλέξει να παραμείνει στο δρόμο των πολιτικών της τιμωρητικής λιτότητας που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «έχει παρασυρθεί από τη νεοφιλελεύθερη θάλασσα και δεν προβάλλει αντίσταση». Ολοι αυτοί που προεκλογικά έγραφαν ύμνους για τον Ολάντ, τώρα «τα στρίβουν», όπως κάνουν συνήθως, έχοντας εκπληρώσει την αποστολή τους σε βάρος του λαού. Αδικα όμως κατηγορούν τον Ολάντ για «ακινησία». Τις επόμενες μέρες, στην ατζέντα της γαλλικής Προεδρίας βρίσκεται η συζήτηση για τις νέες περικοπές ύψους 33 δισ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2013, προκειμένου το γαλλικό έλλειμμα να κατέβει στο 3%, που είναι ο στόχος της Ευρωζώνης. Τη δουλειά των μονοπωλίων κάνει ο άνθρωπος, για την οποία άλλωστε εκλέχτηκε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος το κέρδος

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλει τον ορυμαγδό των αντεργατικών μέτρων» εδώ και δυόμισι χρόνια, ορισμένοι εξακολουθούν να μιλάνε για τα δημόσια ελλείμματα, το κρατικό χρέος. Ολοι αυτοί οι δείκτες που, με βάση τις νόρμες της ΕΕ, κινούνται πράγματι σε αρνητικά επίπεδα. Δεν αποτελούν όμως τη βασική αιτία για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων. Είναι το πρόσχημα, για να ικανοποιηθεί μια μόνιμη, αναπαραγόμενη και συνεχώς πιο επιθετική αξίωση του κεφαλαίου: Να μειώνει συνεχώς την τιμή της εργατικής δύναμης, να κάνει ολοένα και πιο φτηνούς τους εργάτες για το κεφάλαιο αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Στόχος των μέτρων είναι να τσακίσουν τις εργατικές κατακτήσεις για να μπορεί το κεφάλαιο να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις, κάτι που αναπόδραστα σημαίνει να είναι πιο ανταγωνιστικό από τους κάθε φορά ανταγωνιστές του και να εξασφαλίζει ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος. Τα αστικά επιτελεία προβάλλουν την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, συθηκών για καπιταλιστικές επενδύσεις και διέξοδο από την κρίση. Επεμβαίνει, λοιπόν, το κράτος τους και με διάφορα μέτρα, σαν κι αυτά που σήμερα τσαλαπατούν τους εργαζόμενους στη χώρα μας, επιχειρούν να επανασυνθέσουν τα δεδομένα, ώστε το κεφάλαιο να μπορεί να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις.

Με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, πολλές και γνωστές σε όλον τον κόσμο πολυεθνικές, μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα σε ασιατικές χώρες, λειτουργώντας όμως με κανόνες αλλοτινών εποχών και αιώνων. Το μηδαμινό κόστος εγκατάστασης, οι πάμφθηνες πρώτες ύλες, οι ανεξέλεγκτες συνθήκες εργασίας, η δωδεκάωρη εργάσιμη μέρα, οι ελάχιστοι μισθοί, η σχεδόν ανύπαρκτη Κοινωνική Ασφάλιση, όλα αυτά συνέθεσαν μια εντελώς διαφορετική, για το κεφάλαιο, πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια, αφού συνέχισαν να πουλάνε τα εμπορεύματα που παρήγαγαν με το νέο φτηνό τρόπο, στις παλιές υψηλές τιμές.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να έφερε υπερσυσσώρευση κεφαλαίων στους μονοπωλιακούς ομίλους που έκαναν εξαγωγή κεφαλαίου σ' αυτές τις χώρες, προκάλεσε όμως μέχρι και κλείσιμο επιχειρήσεων, δραστική μείωση της παραγωγής ολόκληρων κλάδων σε άλλες χώρες (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός στην Ελλάδα). Ολοι το καταλαβαίνουν. Οταν μια επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη την «απελευθέρωση» μπορεί να προμηθεύσει την ελληνική, ας πούμε, αγορά με μπλουζάκια που κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ, όταν το ελάχιστο κόστος στη χώρα μας είναι περίπου 7 ευρώ, τότε αργά ή γρήγορα δε θα υπάρξει επιχείρηση που θα συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά. Το ίδιο είναι λογικό να συμβεί και με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με είδη νοικοκυριού, με ηλεκτρικά είδη κ.ο.κ. Το ξέσπασμα της κρίσης όξυνε περισσότερο το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Τα προβλήματα κερδοφορίας που συναντούν οι κεφαλαιοκράτες, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να τα αντιμετωπίσουν μέσα από τη στρατηγική αυστηρότατης λιτότητας που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου που διανύουν ή τα χρέη τους. Η οικονομική ολιγαρχία έχει αναγάγει σε μονόδρομο την τεράστια μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων σε τέτοια επίπεδα, ώστε να γίνουν και πάλι συμφέρουσες οι επενδύσεις. Η απαίτησή τους να εξασφαλίσουν κερδοφόρες επενδύσεις δεν προβλέπει απλά το τσάκισμα των εργαζομένων. Οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια του λαού, που πρέπει με κάθε τρόπο και τίμημα να εμποδίσουμε, να την ανατρέψουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ