Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θανατηφόρο παιχνίδι

Γρηγοριάδης Κώστας

Λαθεύουν όσοι φαντάστηκαν ότι η συγκυβέρνηση δεν έχει στόχους και οράματα. Εχουν και με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χτες, ο υπουργός Οικονομικών το επανέλαβε. Πρέπει, είπε, «να μείνουμε ζωντανοί και στο παιχνίδι μέχρις ότου η Ευρώπη να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης».

Αν αποκρυπτογραφήσουμε την παραίνεση Στουρνάρα, εύκολα διαπιστώνουμε ότι ζητώντας «να μείνουμε στο παιχνίδι» ο υπουργός εννοεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία που έχει η κυβέρνησή του με την τρόικα και ειδικά με την ΕΕ, όπου εκτιμά ότι μέσα από τις αντιθέσεις κυοφορούνται εξελίξεις, κάτι που με άλλα λόγια σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή για να συνεχίσουμε την εφαρμογή των πολιτικών συνεχούς μείωσης των μισθών και συντάξεων, κλιμάκωσης της φορολογικής λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, επέκτασης των επαίσχυντων χαρατσιών, προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, ολοκληρωτικής κατάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας. Αυτά χρειάζονται για να «μείνουμε στο παιχνίδι», το οποίο όμως ξεκίνησε με το πρώτο μνημόνιο από τα μέσα του 2010 και τελειωμό δεν έχει.

Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντισταθούν σε κάθε σενάριο που προτείνουν αυτοί που έχουν προκαλέσει την οικονομική χρεοκοπία εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών. Οφείλουν να απορρίψουν κάθε ιδέα επιμήκυνσης αυτής της βάρβαρης πολιτικής που προσπαθεί να ρίξει όλα τα βάρη της κρίσης του κεφαλαίου στα κεφάλια των εργαζομένων. Γιατί αν περιμένουμε λύσεις από τα επιτελεία που υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τους εκπροσώπους της, τότε είναι βέβαιο ότι όσο «μένουμε στο παιχνίδι» τόσο λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα μένουν ζωντανοί!

Για την εγκληματικότητα...

Καθόλου τυχαία, τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν ως κύρια αιτία των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας τη συγκέντρωση σε αυτό μεγάλου αριθμού μεταναστών. Μάλιστα, με αφορμή την επιχείρηση καταστολής που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, ήδη αστικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ασφάλεια που επιστρέφει στην πόλη». Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτι την εγκληματικότητα δεν την έφεραν οι μετανάστες. Βέβαια, στα εγκληματικά κυκλώματα υπάρχουν και μετανάστες και Ελληνες. Το έγκλημα - ιδίως το οργανωμένο - τα ναρκωτικά, η πορνεία, η εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα, υπήρχαν και πριν και αποτελούν μια τεράστια οικονομική επιχείρηση με υπέρογκα κέρδη, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος τζίρος από τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών το 2010 έφτασε τα 270 δισ. ευρώ (στοιχεία UNICEF), ο τζίρος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την πορνεία το 2010, έφτασε το 1 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΣΥΕ). Ολα αυτά, λοιπόν, υπήρχαν και πριν, γιατί είναι φαινόμενα σύμφυτα με το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Εξάλλου είναι αποπροσανατολισμός η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου ότι για την αναδουλειά και την πτώση του τζίρου ευθύνονται κυρίως οι παράνομοι μικροπωλητές.

... και την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα

Αντίστοιχες νοσηρές καταστάσεις υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές μητροπόλεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία (σ.σ. από μηχανισμούς και υπηρεσίες του ίδιου του κράτους) που δείχνουν ότι στα σοβαρά τουλάχιστον εγκλήματα η συμμετοχή των μεταναστών στηρίζεται και συνυπάρχει με τη συμμετοχή Ελλήνων.

Φυσικά, υπάρχει και η μικροεγκληματικότητα του δρόμου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμήσει κάποιος την ανησυχία του φτωχού, του λαϊκού ανθρώπου να μην του κλέψουν τα λίγα λεφτά που του έχουν μείνει από τη μεγάλη κλοπή που έχει υποστεί από την πλουτοκρατία και το κράτος της. Ομως, αυτή η μικροεγκληματικότητα, που προέρχεται από ανθρώπους στα όρια της επιβίωσης, αντιμετωπίζεται κύρια με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και όχι με άγρια καταστολή και διώξεις που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Επικίνδυνες σχέσεις

Ακρως επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά μπορεί να αποδειχθεί η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, όπως την αποκαλούν, Ελλάδας - Ισραήλ, που επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε με την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Ισραήλ, Σ. Πέρες. Η συνεργασία αυτή γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς συνδέεται με την οικονομική κρίση και τα μέτρα «εξόδου» της Ελλάδας από αυτή. Προβάλλεται, δηλαδή, η ελληνική εμπλοκή στο μεγάλο ιμπεριαλιστικό νταλαβέρι, σαν στρατηγική ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Η διασύνδεση αυτή, κρίσης και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάνει τα πράγματα εκρηκτικά και βάζει την προοπτική της χώρας να κάθεται πάνω στο ιμπεριαλιστικό ναρκοπέδιο.

Οπως έγινε γνωστό, επίσημα και ανεπίσημα, στη διάρκεια των συζητήσεων συμφωνήθηκε η «αναβάθμιση» και «ενίσχυση» της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών - με ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Ανατ. Μεσόγειο στην περιοχή των ενεργειακών κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου - συνέχιση ασκήσεων πολεμικής προετοιμασίας της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ. Επίσης συνεργασία για τα ενεργειακά, στη βάση της θεωρίας περί «ενεργειακού τριγώνου Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας». Στο παιχνίδι αυτό φαίνεται πως το Ισραήλ κρατάει το στρατηγικό πλεονέκτημα ελέγχου του όλου προγράμματος και στην ελληνική πλευρά δίνεται ρόλος σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχει, βέβαια, και θέμα διείσδυσης του ισραηλινού κεφαλαίου στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπως με εξαγορά της ΔΕΣΦΑ (Φυσικού Αερίου), της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ό,τι έχει απομείνει από τις αμυντικές βιομηχανίες ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, ενώ πολύς λόγος γίνεται για εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, τον έλεγχο και την οργάνωση της γεωργικής παραγωγής.

Πρόκειται για μια συνεργασία, που, τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, διευρύνθηκε με ιδιαίτερη αιχμή τη στρατιωτική συνεργασία, και όχι μόνο, αφού αυτή τείνει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του «ψυχρού πολέμου» που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Μεσόγειο για τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους διέλευσής τους. Τα όρια αυτής της συνεργασίας, δηλαδή πού θα κινηθεί και μέχρι πού θα φθάσει, από τη στιγμή που δρομολογήθηκε, έχουν ανατεθεί στον «αυτόματο πιλότο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στους οποίους οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προσδέσει τη χώρα και τη μοίρα του ελληνικού λαού. Στη βάση αυτή μπορεί να οδηγήσουν τα πράγματα οπουδήποτε, ακόμα και σε πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας. Αυτό γιατί τα όριά της μπαίνουν από τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Ορίζονται από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν και τον τόνο, ενώ πυξίδα είναι οι προτεραιότητες του κράτους του Ισραήλ.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η ελληνική πλουτοκρατία έχει βάλει σαν στρατηγική στόχευση, να συμμετάσχει ενεργά εμπλέκοντας τη χώρα, προσδοκώντας μια καλύτερη θέση στη διανομή της λείας. Σε καμία περίπτωση τα όρια αυτής της συνεργασίας δεν μπαίνουν από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά και του λαού του Ισραήλ και κανενός άλλου λαού. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τις λυκοφιλίες τις πλήρωναν πολύ ακριβά οι λαοί. Η μόνη θωράκιση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού απέναντι στο καζάνι που βράζει στην Ανατ. Μεσόγειο είναι η απεμπλοκή και η απομάκρυνση πριν εκραγεί. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να προσδοκά σε τίποτα από μια συμμαχία με την πολεμική μηχανή που συστηματικά εφαρμόζει μια πολιτική γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και έχει αναγκάσει το λαό του Ισραήλ να ζει σε ένα κράτος στρατόπεδο. Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι συνένοχος σε αυτό το έγκλημα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ λιγάκι «σκάει» και μια είδηση για... νεκρούς που παίρνουν συντάξεις από το ΙΚΑ ή από κάποιο άλλο Ταμείο. Πρέπει, υποτίθεται, να θαυμάσουμε εμείς το ζήλο με τον οποίο η κυβέρνηση διασφαλίζει τις δημόσιες δαπάνες.

Μόνο που εκτός από τους λίγους... νεκρούς συνταξιούχους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωντανοί, οι οποίοι θα έπρεπε να τους ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο.

Μιλάμε γι' αυτούς που δέχονται τη μια περικοπή μετά την άλλη και η σύνταξη δεν τους φτάνει ούτε για τα απαραίτητα.

Κι επειδή ετοιμάζουν νέες περικοπές στις συντάξεις - ας λένε αυτοί το αντίθετο, κανείς δεν τους πιστεύει - γι' αυτό ακούμε συνεχώς για ελέγχους στα Ταμεία.

Ε, λοιπόν όχι, καμία σχέση δεν έχουν αυτά με την κατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων, ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν.

Τα λεφτά τα έφαγαν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές, όλοι αυτοί που επιδοτούνται για δεκαετίες με τις κρατήσεις και το υστέρημα των μισθωτών.

Σαν να μην έφθανε αυτό ήρθε και το περίφημο PSI για να διαλύσει ό,τι είχε απομείνει. Αφήστε που ετοιμάζουν και καινούργιο...

Ας σταματήσουν λοιπόν τα ψέματα και το δούλεμα, ας μην κοροϊδεύουν (κυβέρνηση και κανάλια) τον κόσμο για τους πραγματικούς λόγους των ελλειμμάτων των Ταμείων.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην Αθήνα αναφωνούν τα μέσα ενημέρωσης μετά τις βάρβαρες επιχειρήσεις - σκούπα εναντίον των λαθρομεταναστών. Επιτέλους αστυνόμευση...

Δηλαδή η εγκληματικότητα υπάρχει στην Αθήνα και στην Ελλάδα επειδή μέχρι τώρα δεν γίνονταν τέτοιες επιχειρήσεις; Επειδή η αστυνομία δεν ήταν αρκετά σκληρή; Επειδή δε μεταβλήθηκαν οι πόλεις σε στρατόπεδα;

Ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι άλλα είναι τα αίτια. Η φτώχεια, η αμάθεια, η εκμετάλλευση, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι... Ομως γι' αυτά δε θέλουν να γίνεται η παραμικρή συζήτηση...


Γρηγοριάδης Κώστας

Πιστοί στις αντεργατικές πολιτικές τους

Γρηγοριάδης Κώστας

«Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να μειώσουμε την απασχόληση στη γενική κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011-2015. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεχίσουμε (...) να βάζουμε στην εργασιακή εφεδρεία επαρκείς υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του 2012 ώστε να πετύχουμε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις (μόλις εξαντληθεί ο χρόνος τους στην εφεδρεία)». (Μνημόνιο ΙΙ σελ. 412-413). Δεν παραθέτουμε σήμερα το συγκεκριμένο απόσπασμα από το δεύτερο μνημόνιο, που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, για να αποκαλύψουμε την αντεργατική πολιτική των εταίρων της συγκυβέρνησης, γιατί αυτή και δεδομένη είναι και ταξικά προσανατολισμένη εναντίον των εργαζομένων. Την θυμίζουμε απλώς για να φανεί το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι που έστησαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της συγκυβέρνησης Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας, οι οποίοι σε κοινή πλεύση υποστήριξαν ότι δήθεν «η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο» και αντιπροτείνει την ένταξη χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας»! Ενα «καθεστώς» που, όπως ρητά υπαγορεύει το μνημόνιο, οδηγεί σε «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», δηλαδή απολύσεις. Οι εταίροι της συγκυβέρνησης, λοιπόν, δεν αντιπροτείνουν τίποτα. Εφαρμόζουν κατά γράμμα τη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και προωθούν την προαποφασισμένη αντεργατική πολιτική τους που θα οδηγήσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στο δρόμο της ανεργίας.

Πρόβλημα στην αποτίμηση και εξετάσεις στην πλουτοκρατία

Με όρους κτηματαγοράς και χρηματιστηρίου επιχείρησε χτες μεταξύ άλλων να σχολιάσει το σαρωτικό πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων της συγκυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα», αφού αρχικά δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι με το γενικό πωλητήριο διότι ο δημόσιος - κρατικός τομέας στην Ελλάδα είναι ήδη ο μικρότερος στην ευρωζώνη», στη συνέχεια έσπευσε να προσθέσει ότι «επιπλέον αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλές οι αποτιμήσεις και στο χρηματιστήριο και στην αγορά ακινήτων»! Αναρωτιόμαστε αν οι «αποτιμήσεις» και οι «τιμές» στην καπιταλιστική αγορά ήταν υψηλές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπέγραφε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Πάντως, ιδεολογικοί «κεντροαριστεροί» ομογάλακτοι του ΣΥΡΙΖΑ - όπως παλιότερα η «Ελιά» στην Ιταλία - προχώρησαν σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και συμπράξεις του κράτους με μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτό ακριβώς και ο Δ. Παπαδημούλης ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αντίθετος με το γενικό πωλητήριο», αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο - όπως πολλές φορές έχει τονίσει και ο Αλ. Τσίπρας - για την παραμονή είτε την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου μέσω συμπράξεων και κοινοπραξιών σε κρατικούς τομείς στρατηγικής σημασίας και σε νέα κερδοφόρα πεδία δράσης. Ο Δ. Παπαδημούλης εκφράζει ακριβώς τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως «ιερό και όσιο» την καπιταλιστική ατομική ιδιοκτησία. Σήμερα από την «ασφαλή» θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει τις «κακές» ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά την ίδια ώρα φροντίζει να διαβεβαιώσει την πλουτοκρατία ότι, αν αναδειχτεί σε κυβέρνηση, έχει έτοιμη λύση για να υπηρετηθούν εξίσου τα συμφέροντά της.

Οι βιομήχανοι κλείνουν τα εργοστάσια

Η απόφαση της εργοδοσίας της βιομηχανίας «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ» (κατασκευή αμαξωμάτων) στο Βόλο να αναστείλει τη λειτουργία της επιχείρησης μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη, απαγορεύοντας ταυτόχρονα στους εργαζόμενους να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, είναι ένα απ' τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα του ποιος πραγματικά κλείνει τα εργοστάσια.

Μετά τη σπέκουλα που έχει πέσει επί μήνες ενάντια στους χαλυβουργούς και το ΠΑΜΕ, ότι δήθεν οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια, έρχεται η πραγματικότητα να δείξει πως οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν κλείνουν τα εργοστάσια, αλλά και ότι είναι ο μοναδικός λόγος που αυτά λειτουργούν. Αυτοί που κλείνουν τα εργοστάσια είναι οι ίδιοι οι βιομήχανοι, που όταν δεν εξασφαλίζεται η αναμενόμενη κερδοφορία τους, τους βάζουν λουκέτο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον από ένα κλειστό εργοστάσιο. Αντιθέτως, όταν αγωνίζονται, παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για τους μισθούς τους, για το 8ωρο και όχι για να κλείσουν κάποια επιχείρηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προοπτική στην ανατροπή

Με ρυθμίσεις που η οικονομική χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών θα επέλθει με ...δόσεις επιχειρούν οι κυβερνώντες να κουκουλώσουν τις άγριες επιπτώσεις που έχει για τα λαϊκά νοικοκυριά το φορολογικό σαφάρι που ξεκίνησαν σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι περισσότερες δόσεις που αποφασίστηκαν για τη φετινή πληρωμή του φόρου εισοδήματος είναι η λεπτομέρεια, η σταγόνα του εμπαιγμού που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής και της αγανάχτησης. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάνε από την κάθε οικογένεια να πληρώσει τόσο υψηλό φόρο, που ακόμα και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι τέτοια ποσά δεν υπάρχουν, ούτε σε τρεις, ούτε σε εφτά δόσεις. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τα κόμματα που αποφάσισαν να συγκροτήσουν την κυβέρνηση που, στο όνομα της κρίσης, θα κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, υλοποιούν ένα βαθιά αντιλαϊκό αντιδραστικό σχέδιο, το οποίο καθημερινά προσλαμβάνει ακόμα πιο ακραία, ακόμα πιο βάρβαρα χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και με αναλυτικά στοιχεία εξήγησε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι αυτή η φορολογική πολιτική, μια πολιτική που κουμπώνει με το τσάκισμα των μισθών και συντάξεων και την κατάργηση, ουσιαστικά, των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, θα οδηγούσε σε αδιέξοδο και στην οικονομική καταστροφή για εκατομμύρια φορολογούμενους από τα λαϊκά στρώματα. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καμιά διαφορετική εξέλιξη. Οταν μαζί με την απόλυτη και απότομη μείωση των εισοδημάτων απαιτείται να πληρωθούν περισσότεροι φόροι, εκείνοι που ζουν πουλώντας την εργατική τους δύναμη είναι καταδικασμένοι να κηρύξουν πτώχευση. Οι άλλοι, εκείνοι που διαθέτουν παχυλά πορτοφόλια και καταθέσεις εκατομμυρίων, έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνουν φόρους.

Η κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά είναι απελπιστική. Οσες δόσεις κι αν αποφασιστούν, όσες ...τέτοιου τύπου «διευκολύνσεις» παρασχεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι ότι καλούμαστε να πληρώσουμε αδιανόητους φόρους και χαράτσια. Μόνο στην περίοδο που μεσολάβησε από το 2010, ανάμεσα στα άλλα είχαμε:

  • Αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο «χαμηλός» συντελεστής αυξήθηκε κατά 44% και ο «υψηλός» κατά 21%.
  • Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης της βενζίνης να αυξηθεί σε ποσοστά που φτάνουν και το 80%.
  • Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους για τα ποτά και τα τσιγάρα.
  • Αύξηση της φορολογίας για μισθούς και συντάξεις.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.
  • Μείωση της φορολογικής έκπτωσης για τα παιδιά των φορολογουμένων.
  • «Εκτακτη εισφορά» για όλους τους εργαζόμενους που έχουν εισόδημα πάνω από 857 ευρώ.
  • Πρόσθετη «εισφορά» για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • «Ειδική εισφορά» για όλες τις επικουρικές συντάξεις.
  • «Τέλος άσκησης επιτηδεύματος» για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας.
  • Επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.
  • Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η φορομπηχτική πολιτική για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος μέσω διαφόρων φόρων και χαρατσιών, η πολιτική που γονατίζει τις οικογένειες των εργαζομένων, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει. Διέξοδος και προοπτική για τους εργαζόμενους είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, κάτι που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες και την πάλη της εργατικής τάξης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου συνολικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ