Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντίσταση στη μοιρολατρία!

Γρηγοριάδης Κώστας

Θεοί και δαίμονες έχουν επιστρατευτεί, προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη κριθεί, δηλαδή ότι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ έχει «κλειδώσει». Με ή χωρίς δημοσκοπήσεις δέκα μέρες πριν τις εκλογές επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να δημιουργήσουν βολικά για τους εκλεκτούς τους «δεδομένα». Είναι ολοφάνερο ότι θέλουν να «βουλιάξουν» τις λαϊκές μάζες μέσα στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία, στην παραίτηση, ώστε να γίνουν εύκολη λεία στην κυρίαρχη πολιτική και τα κόμματα διαχειριστές της. Δεν αλλάζει τίποτα, μια από τα ίδια θα έχουμε, άρα μάταιος κόπος, είναι η «συλλογιστική» της συμφοράς που λανσάρεται με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους. Πρόκειται για ύπουλη και φαιά προπαγάνδα, που διαβρώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις και οδηγεί στην άνευ όρων υποταγή. Δεν πρέπει να περάσει! Είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η ελπίδα ζωντανή. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βγουν στραπατσαρισμένα από τις κάλπες και ταυτόχρονα ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Σαν το σκυλί στ' αμπέλι...

Εγκαταλειμμένοι ακόμα και «μετά θάνατον» μένουν οι μετανάστες εργάτες, απόδειξη ότι δε λογαριάζονται ούτε καν σαν ανθρώπινες ζωές, παρά μόνο ως γρανάζια μηχανών που όταν για οποιοδήποτε λόγο «δε τραβάνε άλλο» αντικαθίστανται.

Οι δύο μετανάστες που την περασμένη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, μέχρι και χτες, δηλαδή εφτά μέρες μετά, έμεναν άθαφτοι στην Ελλάδα. Κανείς (η εταιρεία εργολαβιών που είχε αναλάβει το έργο παραμένει άφαντη) δεν ασχολήθηκε με την ταφή τους και θα συνέχιζαν να βρίσκονται στο νεκροτομείο αν δε φρόντιζαν οι συμπατριώτες τους να καλύψουν τα έξοδα για τη μεταφορά τους στις χώρες τους, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειές τους να τους κλάψουν και να ταφούν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους.

Είναι και τα παραπάνω ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάλγητης αντιμετώπισης των χιλιάδων μεταναστών που γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης του κεφαλαίου. Το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει την «αξία» που έχει ο εργάτης στον καπιταλισμό. Προσφέρει πλήρη κάλυψη στους εργοδότες να «ασελγούν» κυριολεκτικά στους μετανάστες, να τους ξεζουμίζουν για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και να τους αφήνουν να «πηγαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι». Είναι χαρακτηριστική της εγκληματικής «άνεσης», που προσφέρουν οι κυβερνήσεις στους εργοδότες να καταπατούν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών, η στάση της συγκεκριμένης εταιρείας. Υπάρχουν άλλωστε καταγγελίες, ότι πολλά από τα εργατικά «ατυχήματα» με θύματα μετανάστες δε δηλώνονται καν...

«Δύσπεπτη» η αλήθεια...

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η πρεσβεία της Βρετανίας στα Σκόπια απέστειλε χτες επιστολή προς την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU) με την οποία της ζητά να επανορθώσει τις αναφορές, στην πρόσφατα εκδοθείσα εγκυκλοπαίδεια, «περί εκπαίδευσης των Αλβανών ανταρτών του UCK από Βρετανούς και Αμερικανούς ειδικούς». «Πρόκειται για ανακρίβειες. Δεν υπήρξε καμία εκπαίδευση από τις βρετανικές δυνάμεις. Ζητάμε από τη MANU να επανορθώσει. Το πώς θα το πράξει είναι δική της δουλειά» δήλωσε σχετικά ο Βρετανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ Αντριου Κι. Αναλόγως, η πρεσβεία των ΗΠΑ έσπευσε να ανακοινώσει ότι «πρόκεται για ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU. Εκφράζουμε την βαθιά μας απογοήτευση για τη ΜΑΝU, η οποία επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε γελοίες υποθέσεις».

Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί του UCK στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 επεχείρησαν να «πράξουν τα δέοντα» και στην ΠΓΔΜ όπως στο Κόσσοβο και προκάλεσαν πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ με πρόσχημα την «προστασία» των δικαιωμάτων του Αλβανόφωνου πληθυσμού της χώρας, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς. Η εγκυκλοπαίδεια αυτή προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ, όσο και στην ίδια την Αλβανία, που καταγγέλλουν ότι στην εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνονται «ιστορικές ανακρίβειες» και «μειωτικοί χαρακτηρισμοί» για τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και ζητούν την απόσυρσή της.

Η κριτική για τους χαρακτηρισμούς μπορεί να είναι και βάσιμη. Αλλά το ότι τα... «παλικάρια» του UCK αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, το έγραψε ακόμη και... αμερικανικό περιοδικό τον Απρίλη του 1999: Το «US News and World Report» λοιπόν έγραφε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μυστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του UCK προκειμένου να τους προμηθεύσουν όπλα και άλλον εξοπλισμό. Τόσο ο τότε Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, όσο και ο τότε διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές επαίνεσαν τις τότε επιτυχίες των ανταρτών του UCK, όπως το γεγονός ότι δέκα τάγματα του UCK υπερασπίστηκαν την περιοχή του Ποντούγεβο στο βορειοανατολικό Κόσσοβο ενάντια στις σερβικές δυνάμεις.

Η εγκυκλοπαίδεια τους «μάρανε»;

Εμπόριο ψεύτικων ελπίδων

Οσο το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του «γιγαντώνουν» το «παζάρι» της ελπίδας πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στα λαϊκά στρώματα, μια δεύτερη επιχείρηση, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Φέρει τον ανεπίσημο τίτλο «καμένη γη» και χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, πριν και αν το ΠΑΣΟΚ καταλάβει την εξουσία, για την κατάσταση που θα συναντήσει στα δημόσια οικονομικά. Δεν πρόκειται για κάποια «πράσινης» κοπής έμπνευση. Εχει χρησιμοποιηθεί από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και αποτελεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσει η νέα αντιλαϊκή θύελλα που θα ξεσπάσει μετά τις εκλογές.

Ακόμα και τις αυξήσεις - ψίχουλα των περίπου 30 λεπτών στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ και τα επιδόματα πτωχοκομείου της «κοινωνικής αλληλεγγύης», έχει φροντίσει να τα συνδέσει με τις «δημοσιονομικές συνθήκες» που θα συναντήσει στις 5 του Οκτώβρη. «Θα προχωρήσουμε σε πλήρη καταγραφή των δημοσιονομικών για να ξέρουμε τι παραλάβαμε», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου τόσο στη ΔΕΘ όσο και στις πρόσφατες τηλεμαχίες. «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ άσχημη», έσπευσε να προσθέσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης. «Το πόσο θα αυξήσεις τους μισθούς και τις συντάξεις θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές συνθήκες», σημείωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι οι πολίτες το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «θα υποστούν και το βάρος των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας», αφού, όπως ισχυρίστηκε, «δεν μπορεί κανένας να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση, με ένα μαγικό ραβδί, να εξαφανίσει όλα τα λάθη του παρελθόντος»...

Αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις τα συγκροτήματα του Τύπου δεν τις προβάλλουν σε «λαμπερό» φόντο. Φροντίζουν μόνο να καταγραφούν, για να χρησιμοποιηθούν ακριβώς την επομένη των εκλογών. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 προχώρησε σε «απογραφή της οικονομίας», για να δικαιολογήσει αμέσως μετά τη φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε, τη νομοθέτηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, την αύξηση του ΦΠΑ, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, το «πάγωμα» των λαϊκών εισοδημάτων. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα απορρίπτει την «απογραφή» αλλά επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε «καταγραφή». Στενοί συνεργάτες του ήδη «φωτογραφίζουν» το πρώτο πιθανό πρωθυπουργικό διάγγελμα που θα περιγράφει την «τραγική πραγματικότητα». Το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι «υιοθετεί τις συστάσεις της Κομισιόν» για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έχει φροντίσει να τοποθετήσει την απαραίτητη ασφαλιστική δικλίδα. Με πρόσχημα τα «άδεια κρατικά ταμεία» θα έρθουν οι πρώτοι έμμεσοι φόροι, τους οποίους την περίοδο 1999 - 2004 τους αύξησε κατά 43,9%. Με πρόσχημα την αδυναμία της κάλυψης της πληρωμής των συντάξεων, θα περάσουν οι αντιασφαλιστικές θέσεις του για τη σύνταξη πρόνοιας και τους τρεις πυλώνες, δηλαδή πλήρωνε στις ασφαλιστικές αν θες καλύτερη σύνταξη, αφού θα ισχυριστεί ότι τα ταμεία δεν αντέχουν. Τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει θα γίνουν «θυσία» στο βωμό της κερδοφορίας, αφού θα επικαλεστεί τη «μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Τα λαϊκά στρώματα έχουν πλούσια πείρα από τις αντιλαϊκές μεθόδους και πρακτικές του δικομματισμού. Μπροστά στην κάλπη οφείλουν να την επιστρατεύσουν για να τους καταδικάσουν.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Να πάρουν απάντηση με την ψήφο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ αναλύσεις που ακούμε και διαβάζουμε για τις περίφημες «στρατηγικές» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ...

Πού θα στοχεύσουν, από πού θα πάρουν, από πού θα κόψουν, πώς θα συσπειρώσουν, πώς θα διεμβολίσουν, πώς θα πιέσουν, πώς θα προσανατολίσουν...

Το πρόβλημα είναι ότι το ...αντικείμενο των σχεδιασμών τους δεν είναι σακιά με πατάτες, ούτε εμπορεύματα γενικώς.

Υποτίθεται πως είναι ο Ελληνας ψηφοφόρος, ο ελληνικός λαός του οποίου τη θέληση θεωρητικά σέβονται και υπολήπτονται...

Προφανώς, αυτή η συμπεριφορά είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο μας υπολογίζουν. Του πως μας θεωρούν ...λεία προς αρπαγή, προκειμένου να διαχειριστούν την εξουσία.

Γι' αυτό, άλλωστε, δε διστάζουν προεκλογικά να πουν οποιοδήποτε ψέμα χρειαστεί ή να επιχειρήσουν ακόμη και την πιο ωμή εξαγορά συνειδήσεων.

Μάλλον ήρθε η ώρα - σε αυτές τις εκλογές - να μας πάρουν στα σοβαρά και να αρχίσουν να μας υπολογίζουν.

ΠΑΝΤΩΣ, ΑΠΟ ΤΟ ντιμπέιτ των Καραμανλή - Παπανδρέου ήταν εντυπωσιακή αυτή η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που αναφώνησε πως ... «δεν είναι δυνατόν να φορολογείται η εργασία περισσότερο από το κεφάλαιο»!

Τώρα, το πώς συμβιβάζεται αυτό με το αναμφισβήτητο γεγονός ότι επί ΠΑΣΟΚ η φορολογία των ΑΕ και των «συναφών επαγγελμάτων» μειώθηκε κατά 10% - 15%, ενώ η φορολογία (άμεσων και έμμεσων φόρων) των λαϊκών στρωμάτων έσπασε ρεκόρ, μόνο ο Γ. Παπανδρέου το ξέρει...

Τα ίδια ισχύουν, φυσικά, και για τη Νέα Δημοκρατία που της φάνηκαν μικρές οι φορολογικές μειώσεις στις ΑΕ και τις πήγε στο 25%, προσθέτοντας και μερικά ακόμη όπως επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές λόγω δωρεάς κ.λπ.

Αλλά, είπαμε, προεκλογική περίοδος είναι ...ό,τι θέλουμε λέμε και μετά ό,τι ... θέλουν οι Βρυξέλλες και το κεφάλαιο κάνουμε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετοιμότητα για τις μεγάλες αναμετρήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν μπορούν οι θεματοφύλακες του παγκόσμιου καπιταλισμού να κρύψουν την ανησυχία που τους διακατέχει για το ενδεχόμενο «κοινωνικών εξεγέρσεων». Ακριβώς επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κρίση θα χειροτερέψει απότομα και απόλυτα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται δισεκατομμύρια εργαζομένων ανά τον κόσμο, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» στις κυβερνήσεις για να πάρουν προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση που απηύθυνε χτες ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν.

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του ότι «η διεθνής οικονομία αναθερμαίνεται», έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η κρίση δεν τελείωσε και σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στους φτωχούς. «Τώρα πρέπει να προσέξουμε τους φτωχούς, που είναι τα πλέον ευάλωτα θύματα αυτής της κρίσης», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μεγάλες κοινωνικές εντάσεις». Δεν πάει πολύς καιρός που την ίδια ανησυχία είχε εκφράσει και ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Το ποσοστό της απασχόλησης είναι πιθανό να υποχωρήσει, η ανεργία να αυξηθεί... υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία αληθινή κοινωνική κρίση», επισήμανε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και κοινωνικές εντάσεις και λαϊκές εξεγέρσεις θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια. Το ζήτημα είναι να μην είναι τυφλές και αδιέξοδες πισωγυρίζοντας το λαϊκό κίνημα, αλλά να οδηγήσουν σε ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Θεμελιακή προϋπόθεση βέβαια η ύπαρξη επαναστατικού υποκειμένου και ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχει. Γερά ΚΚΕ, λοιπόν, για να είναι δυνατός και εξοπλισμένος ο λαός για τις μεγάλες αναμετρήσεις.

«Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ»...

Σχόλιο για την τηλεμαχία μεταξύ Καραμανλή - Παπανδρέου ζήτησαν οι δημοσιογράφοι από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κι εκείνος έδωσε την εξής απάντηση: «Ακούσαμε δυο διαφορετικές λογικές δυο διαφορετικές φιλοσοφίες πολιτικής. Η μία μας λέει ότι θα συνεχίσει τις "μεταρρυθμίσεις" - κατεδαφίσεις ότι θα παγώσει τους μισθούς , θα περιστείλει τις συντάξεις, θα κάνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές και θα δούμε. Και η άλλη λέει ότι θα αναθερμάνει την οικονομία, θα τονώσει την αγορά, θα ενισχύσει τους μη έχοντες και μη κατέχοντες. Εμείς από τη μεριά των εργαζομένων, των μη εχόντων και μη κατεχόντων ξέρουμε ποια είναι η σωστή πολιτική». «Αρκέστηκε» στα παραπάνω ο Γ. Παναγόπουλος γιατί φαίνεται, κατάλαβε, θα ήταν υπερβολικό να πει καθαρά «ψηφίστε ΠΑΣΟΚ»...

... και σκύψτε το κεφάλι πιο χαμηλά

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ μπορεί να μην είναι συνεπής με τα συμφέροντα των εργαζομένων (που από την εναλλάξ διαδοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η μόνη διαφορά που διαπιστώνουν είναι τα νέα δικαιώματα που ισοπεδώνονται) αλλά είναι συνεπής με την ιδιότητά του ως στελέχους της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτή τη βάση ο Γ. Παναγόπουλος ισχυρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη ΝΔ, αλλά και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι η ελπίδα των εργαζομένων! Οντας συνεπής με την «αποστολή» του ευνουχισμού του κινήματος, την οποία σταθερά υπηρετεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Καλλιεργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι με την ανάλογη διαχείριση και όχι την ανατροπή της πολιτικής που γεννά τα προβλήματά τους θα δώσουν λύση σ' αυτά. Αυτή είναι η γραμμή πάνω στην οποία δουλεύουν εδώ και δεκαετίες οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κοπιάζοντας - είναι αλήθεια - για να εγκλωβιστεί με κάθε μέσο το εργατικό κίνημα στο αδιέξοδο της συναίνεσης και της ταξικής υποταγής.

Η «αντικειμενική ενημέρωση»

Θαυμάστε τον «αδέσμευτο», «ανεξάρτητο» και «ακομμάτιστο» Τύπο, την επομένη της τηλεμαχίας των δύο μονομάχων: ΤΑ ΝΕΑ: «Καθαρή νίκη Γιώργου στο τετ α τετ. Εκαψε το τελευταίο του χαρτί ο Καραμανλής». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Παράσταση ήττας από Καραμανλή». ΕΘΝΟΣ: «Χαριστική βολή για Καραμανλή». ΤΟ ΒΗΜΑ: «Με τον αέρα νέου πρωθυπουργού ο κ. Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ».

Και από την άλλη πλευρά. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ο πρωθυπουργός κυριάρχησε πλήρως και στο χθεσινό ντιμπέιτ». ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ο πρωθυπουργός κατεδάφισε τον λαϊκιστή. Καθαρή υπεροχή του Κ. Καραμανλή στη χθεσινή τηλεμαχία». ΕΣΤΙΑ: «Χθες φάνηκε η διαφορά. Σαφής η υπεροχή του κ. Καραμανλή». Η ειρωνεία είναι ότι όλες αυτές οι εφημερίδες τον υπόλοιπο καιρό βάζουν τη μάσκα της «αντικειμενικής ενημέρωσης» και στηλιτεύουν τη στρατευμένη ενημέρωση. Προφανώς, πιστεύουν ότι οι αναγνώστες τους τρώνε κουτόχορτο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι

Δέκα μέρες έμειναν μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Μία μέρα διαρκούν οι εκλογές, μια στιγμή η ψήφος, όμως οι συνέπειές τους θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Το ΚΚΕ έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία των εκλογών, το τι συμφέρει το λαό να βγάλει η κάλπη. Δεν είναι αυτές οι εκλογές, ούτε θα είναι η επόμενη μέρα τους «μια από τα ίδια». Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα φέρει θύελλα μέτρων. Αυτό απαιτεί η πλουτοκρατία, αυτό δηλώνουν ότι θα πράξουν τα κόμματα που την υπηρετούν. Οι εκλογές διαμορφώνουν και καταγράφουν ένα συσχετισμό δύναμης. Το πόσο ενισχυμένο θα είναι το ΚΚΕ σ' αυτό το συσχετισμό, είναι μέγεθος ανάλογο με το πόσο πιο ενισχυμένη θα είναι η δύναμη του λαού από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Είναι βέβαιο ότι με τη μοιρολατρία, με το σκύψιμο του κεφαλιού και με το «δε βαριέσαι, μια από τα ίδια»... τίποτα δεν κατακτιέται. Αντιθέτως, αυτή η στάση αφήνει έδαφος στην πολιτική των αστών για να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Η ενίσχυση όμως του ΚΚΕ σημαίνει αισιοδοξία και δύναμη για το λαό, γιατί σημαίνει ακριβώς ότι η πλάστιγγα του συσχετισμού δύναμης θα γείρει κάποιες μοίρες υπέρ των συμφερόντων του λαού. Και το ένα παραπάνω βήμα που μπορεί να γίνει στην κάλπη, θα σημάνει πολλαπλάσια παραπάνω βήματα στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στις κατακτήσεις την επομένη των εκλογών.

Γι' αυτό το σκοπό, δεν μπορεί να υπάρχει στις επόμενες δέκα μέρες ούτε μια ώρα χαμένη, ούτε ένα λεπτό χαμένο για τους κομμουνιστές, για τους ανθρώπους του μόχθου, τους αγωνιστές που δίνουν τη μάχη της ισχυροποίησης του Κόμματος. Το μελάνι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ έχει ήδη στεγνώσει κι αυτά τα κόκκινα βόλια για τις κάλπες της 4ης του Οκτώβρη πρέπει αυτό το διάστημα να φτάσουν παντού: Στα χέρια του εργατοϋπάλληλου που αναγνωρίζει ότι η ζωή του δυσκόλευε διαρκώς είτε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε με αυτές της ΝΔ, που αναγνωρίζει την κοινή στρατηγική των δύο κομμάτων. Στα χέρια του αγρότη που έχει δει το εισόδημά του να συρρικνώνεται και αναγνωρίζει ποιος φταίει γι' αυτό. Στα χέρια του μικροϊδιοκτήτη, μικροεπιχειρηματία που μπορεί να μην έχει κανέναν εργοδότη πάνω από το κεφάλι του, όμως είναι στην ίδια μοίρα με τον εργάτη, αφού την ίδια τρομοκρατία και το ξεζούμισμα που υφίσταται ο εργάτης από το αφεντικό υφίσταται και ο μικροεπιχειρηματίας από την πολιτική που υπηρετεί τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Στα χέρια των νέων που προέρχονται ή ανήκουν στην εργατική τάξη, που με όλο και χειρότερους όρους μπαίνουν στο στίβο της εκπαίδευσης και της παραγωγής. Στα χέρια των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, που τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα με μια επίφαση προόδου και «ισότητας» όταν η πολιτική τους τις σπρώχνει στη μισή δουλειά, μισή σύνταξη, μισή ζωή...

Πρέπει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν συμπορευτεί κατά καιρούς μαζί του στους αγώνες, που το σκέφτηκαν στο παρελθόν ή το σκέφτονται τώρα να το ψηφίσουν. Το κάλεσμα της «πανστρατιάς» πρέπει τώρα πραγματικά να πάρει σάρκα και οστά. Αξίζει τον κόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ