Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εις υγείαν» των μεγαλοαγροτών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη περιμένουν οι αμπελουργοί της χώρας από την κυβέρνηση να εγκρίνει την προώθηση για «απόσταξη κρίσης» (απόσταξη αδιάθετων ποσοτήτων οίνων, σε περιπτώσεις κρίσης στην αγορά, για την παραγωγή πόσιμου οινοπνεύματος και διάθεσή του προς χρήση στην ποτοβιομηχανία) περίπου 20.000 τόνων κρασιού από την αδιάθετη περσινή σοδειά τους. Στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στα τέλη του Ιούλη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν λάβει τις υποσχέσεις της πολιτικής του ηγεσίας ότι «πολύ σύντομα» το αίτημά τους θα ικανοποιηθεί. Μέρες απομένουν πια, ώσπου να αρχίσει η καινούρια συγκομιδή και πολλοί είναι οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί, ιδιαίτερα στους νομούς Αχαΐας, Κορινθίας και Ηρακλείου, που αναμένουν την έγκριση του παραπάνω μέτρου ως απαραίτητη οικονομική «ανάσα», για να μπορέσουν να τρυγήσουν και φέτος. Το θέμα, παρ' όλες τις καθησυχαστικές υποσχέσεις που «μοίραζαν» κυβερνητικά στελέχη το προηγούμενο διάστημα, ακόμη παίζεται σαν ...«τόπι», μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργείου Οικονομικών. Φυσικά, ακόμη και αν στο τέλος εγκριθεί το σχετικό κονδύλι, το κύριο πρόβλημα των μικρομεσαίων αμπελουργών δε λύνεται, απλώς παίρνει μια προσωρινή παράταση. Ωστόσο, ο χειρισμός και του παραπάνω ζητήματος είναι χαρακτηριστικός, αφού την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση «διστάζει» και καθυστερεί όσο γίνεται να εγκρίνει ένα απειροελάχιστο μέτρο προστασίας κατά βάση μικρών και μεσαίων αμπελουργών, μοιράζει χρήμα με τη «σέσουλα» στους εμποροβιομήχανους και τους μεγαλοαγρότες μέσω του κοινοτικού και εθνικού «κορβανά».

Κερδοφόρα ανησυχία...

«

Χάρη στις ανησυχίες για τη γρίπη των χοίρων και τη γρίπη των πτηνών, η ΒΙΟΤΑ διπλασίασε σε ένα χρόνο τα κέρδη της τα οποία το φετινό Ιούνιο έφτασαν τα 45 εκ. δολάρια Αυστραλίας (26,5 εκ. ευρώ)», λέει, μεταξύ άλλων, το τηλεγράφημα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, αναφερόμενο στην είδηση ότι η αυστραλιανή εταιρεία «Biota Holdings» δέχεται ήδη προτάσεις για τη διανομή του εμβολίου που παρασκεύασε για τη «νέα γρίπη».

Καταρχήν, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη του εν λόγω μονοπωλίου διπλασιάστηκαν μόνο και μόνο λόγω των «ανησυχιών» για τις διάφορες γρίπες. Πριν καν, δηλαδή, η ανθρωπότητα βρεθεί μπροστά σε έναν διαπιστωμένα πραγματικό κίνδυνο. Αλλά, η συνέχεια είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική για το πώς τα μονοπώλια τα «βρίσκουν» προσωρινά μεταξύ τους όταν «μυρίζονται» τρελά κέρδη: «Ηταν μια ξαφνική αλλαγή μετά από πολλά χρόνια χαμηλών πωλήσεων, τα οποία είχαν οδηγήσει την εταιρεία να καταθέσει αγωγή κατά της GlaxoSmithKline για βλάβη. Πριν από ένα χρόνο η GlaxoSmithKline διευθέτησε τις ύψους 704 εκ. δολαρίων Αυστραλίας (415 εκ. ευρώ) διαφορές και αποκατέστησε τις σχέσεις της με την ΒΙΟΤΑ, η οποία τώρα χαιρετίζει τη στρατηγική της GlaxoSmithKline για τη γρίπη»! Αφού, δηλαδή, «τσεπώθηκαν» τα 415 εκ. ευρώ... άρχισαν οι «χαιρετούρες». Γιατί όχι, αφού «τα κέρδη της ΒΙΟΤΑ αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, καθώς η GSK θα τριπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα για το Relenza, με αποτέλεσμα η ΒΙΟΤΑ να πάρει σε ρευστό μέχρι τον Ιούνιο του 2010, περίπου 170 εκ. δολάρια Αυστραλίας (100 εκ. ευρώ)...».

«Επιβεβαιώνεται», λοιπόν, πως τα κυρίαρχα αστικά ΜΜΕ και τα μονοπώλια της Υγείας «ενδιαφέρονται» πραγματικά για τη «σωτηρία» μας...

Ακρίβεια

Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία δεν κάνουν ...διακοπές. Και όχι μόνο δεν κάνουν διακοπές, αντίθετα, συνοδεύουν τους εργαζόμενους όπου πάνε εκείνοι και μάλιστα με αισθητή την παρουσία τους αδιαλείπτως και με το παραπάνω. Από τη βενζίνη, που πολύ περισσότερο στις τουριστικές περιοχές οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους, και τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, μέχρι το φαγητό και τις ομπρέλες στις παραλίες. Ετσι, ελέω «ελεύθερης αγοράς» και συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων οι διακοπές γίνονται χρόνο με το χρόνο πολυτέλεια και περιορίζεται η διάρκειά τους σε όλο και λιγότερες μέρες για την πλειοψηφία των εργαζομένων κι από δικαίωμα για το λαό εμπόρευμα στα χέρια κάθε λογής κερδοσκόπων...

Η FEMA, τα φυσικά φαινόμενα και η καταστολή

Ενα ιδιαίτερα νευραλγικό κομμάτι του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αναμειχθεί σε ζητήματα πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Οπως έχει επισημάνει τις τελευταίες μέρες ο «Ρ», το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ενεργοποίηση σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας - που είχε ψηφιστεί με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002 - με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χειρισμού Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, γνωστής ως FEMA. Με βάση αυτό, διοργανώνεται για 12 ημέρες (από τις 9 έως τις 20 Νοέμβρη) στην Αθήνα, ένα ανώτερο «σχολείο εκπαίδευσης» στελεχών πολιτικής προστασίας, με θέμα την οργάνωση ασκήσεων πολιτικής προστασίας. Σε αυτό, θα πάρουν μέρος 30 ανώτερα στελέχη πολιτικής προστασίας, από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Διοικήσεων, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Επίσης, με αυτήν τη συμφωνία παρέχονται τα δικαιώματα αναπαραγωγής και μετάφρασης των εγχειριδίων της FEMA στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ποια είναι όμως η FEMA; Πρόκειται για ένα από τα βασικά τμήματα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού των ΗΠΑ, το οποίο μάλιστα έχει την έδρα του στο Fort Meade της πολιτείας Maryland (Μέριλαντ), εκεί δηλαδή που είναι και η έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1979 κυρίως για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ χρηματοδοτείται, εκτός όλων των άλλων, και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αφού επίσημα διαχειρίζεται έκτακτες ανάγκες, όπως είναι οι καταστροφές από σεισμούς, τυφώνες αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες. Παράλληλα, διαχειρίζεται περισσότερα από 600 στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίσης, είναι ότι από τις 36 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, οι 30 είναι αφοσιωμένες στην πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων εξωτερικών απειλών (όπως φυσικά εννοούνται από τις αμερικανικές κυβερνήσεις). Οι υπόλοιπες ήταν ελάχιστα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικές καταστροφές και δυστυχήματα. Αλλωστε, και τα εγχειρίδια που κυκλοφορούν τελευταία από την FEMA ειδικεύονται σε θέματα βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών απειλών. Αραγε, τι πρόκειται να διδάξουν στην Ελλάδα; Μήπως την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών; Ο βίος και η πολιτεία της FEMA παραπέμπει αλλού...

Πάντως, και στο παρελθόν, με πρόσχημα την πολιτική προστασία, ένα άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, το ΝΑΤΟ, είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει σεμινάρια στα τέλη Μάρτη του 2008. Σε αυτά, είχαν κληθεί - μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από Ιδιωτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών της Αθήνας - αιρετοί, δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές της Πελοποννήσου να δηλώσουν συμμετοχή για να εκπαιδευτούν από στρατηγούς του ΝΑΤΟ, ειδικούς μάλιστα σε ζητήματα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων. Ο λόγος τότε ήταν η φημολογία για επικείμενο σεισμό στην περιοχή. Τα ... δίδακτρα κόστιζαν 450 ευρώ, με ανάλογη έκπτωση για κάθε επιπλέον άτομο που θα δήλωνε συμμετοχή από τον ίδιο Δήμο.

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν αυτά τα σεμινάρια, η ιδέα εγκαταλείφθηκε και τα «σχολεία» ματαιώθηκαν. Καιρός είναι, η προσπάθεια αυτή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την FEMA να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αφού ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Σκληρή καταστολή και αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων». Κάτι που παραπέμπει ευθέως στο χτύπημα του λαϊκού εργατικού κινήματος. Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ από την πλευρά της κυβέρνησης! Ενέκρινε την πρόσληψη 200 ατόμων για να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ...συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Μετά - σκέφθηκαν - τι να τους κάνουμε; Δεν χρειάζονται ως μόνιμο προσωπικό, αφού η δημόσια Υγεία ...πετάει, όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Φυσικά ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν υπάρχουν γιατροί, νοσοκόμες, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς...

Ιδρύματα στα οποία προεκλογικά κόπηκαν κορδέλες εγκαινίων δε λειτούργησαν ποτέ, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι εκτός λειτουργίας, στην επαρχία δεν είναι στελεχωμένο ούτε το 50% των Κέντρων Υγείας...

Ομως αυτά είναι μικρολεπτομέρειες για τους κυβερνώντες που... ετοιμάζονται υπεύθυνα και εκπονούν σχέδια για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ δεχτούμε ότι ο Χριστοφοράκος είναι αναξιόπιστος σε αυτά που λέει. Καθότι κατηγορούμενος είναι, ό,τι συμφωνίες θες μπορεί να έχει κάνει, αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε ταμεία δωροδοκίας.

Οπότε δεν είναι να του έχεις και πολύ εμπιστοσύνη, αφού τέλος πάντων όσοι μπερδεύονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις έχουν το ψέμα για «ψωμοτύρι»...

Κάτι τέτοιο όμως κάνει αυτομάτως αξιόπιστους τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που ο καθένας με τον τρόπο του δηλώνει πως...δεν γνωρίζει τίποτε για το φόνο;

'Η μήπως αμφότεροι έχουν ...δυσκολία στο να πουν ψέματα και να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό; (Αλίμονο!!!).

Αναμφισβήτητο είναι επίσης ότι «πέταξαν» μερικά εκατομμυριάκια από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς», προκειμένου - μεταξύ άλλων - να αγοραστεί το περίφημο Σι Φορ Αϊ (C4i).

Το εν λόγω συστηματάκι αγοράστηκε (χωρίς κανένα όφελος για τον ελληνικό λαό) όποτε η δουλειά έγινε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Να πιστέψουμε ότι σε αυτόν τον μάταιο κόσμο κυκλοφοράνε αυτήν τη στιγμή μερικά εκατομμύρια ευρώ χωρίς ιδιοκτήτη; Περιπλανώνται στο ...χάος του τραπεζικού και εταιρικού συστήματος μέχρι κάποιος τυχερός να τα εντοπίσει;

Θα είναι ...παγκόσμια πρωτοτυπία κάτι τέτοιο...

Πολιτική απάτη και αφερεγγυότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη σημαία της ...αντίστασης, ενάντια στην κατεδάφιση κτιρίου, στο κτήμα Δρακοπούλου στα Πατήσια, σήκωσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην ανεγερθεί μεγαθήριο (9.000 τ.μ.) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), στο πλαίσιο υλοποίησης μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο της Αθήνας και τον ΕΕΣ.

Κι όλα αυτά φυσικά, μόνο για τα ...μάτια των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση ακόμα ενός ελεύθερου χώρου. Γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την ΝΔ, τον Ιούλη του 2003, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφιζαν την έγκριση του αποχαρακτηρισμού 3 στρεμμάτων και την πρόταση να καταστεί οικοδομήσιμος ο χώρος. Η απάτη τους είναι άνευ προηγουμένου.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστή η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, που για δεκαετίες ακολούθησε ως κυβέρνηση και ως δημοτική αρχή. Επιπλέον, πάνω «στην ξεκάθαρη θέση της "πράσινης" ανάπτυξης για τις πόλεις», την οποία επικαλείται τώρα, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, με αφορμή το κτήμα Δρακοπούλου, πάτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ το Γενάρη του 2004 και όρισε συντελεστή δόμησης 3 και κάλυψη του 70% του χώρου, χωρίς περιορισμό. Της ...πράσινης απόφασης της τότε υφυπουργού Ροδούλας Ζήση.

Οσο τώρα, για τις όψιμες κορόνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του περί ενεργών πολιτών της περιοχής που διεκδικούν τη διατήρηση του ενιαίου χώρου Πατησίων ως κοινόχρηστου χώρου πράσινου, μόνο ως ...πολιτική απάτη και αφερεγγυότητα μπορούμε να το εκλάβουμε. Κι αυτό γιατί, αφού ψήφισε καλά καλά τον αποχαρακτηρισμό του χώρου από πράσινο σε οικοδομήσιμο, τώρα «επαναστατεί»... Τα ίδια έκανε και με το πάρκο Κύπρου και Πατησίων όταν ψήφιζε να γίνει γκαράζ, με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όταν εμφανιζόταν λάβρος κατά των επιχειρηματικών συμφερόντων στον Ελαιώνα και ψήφιζε την κατασκευή γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από συνάντηση με τον επιχειρηματία - πρόεδρο της εταιρείας του ΠΑΟ, τα ίδια κάνει και σε άλλους Δήμους. Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παίρνουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις...

Οι «επισφάλειες» των τραπεζών...

Θηλιά γύρω από το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών έχουν αποδειχτεί τα κάθε είδους τραπεζικά δάνεια, πάνω στα οποία το τραπεζικό κεφάλαιο έχτισε την αμύθητη κερδοφορία του, γιγαντώθηκε και εξαπλώθηκε στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και αγορές.

Το τελευταίο διάστημα οι τραπεζίτες δείχνουν περισσή πρεμούρα για τα δάνεια που καθημερινά βγαίνουν στο «κόκκινο» εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Και βέβαια αυτό που τους κόφτει, δεν είναι η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά οι τυχόν «επισφάλειες» και «κίνδυνοι» που θα ανακύψουν για τους ίδιους και την κερδοφορία τους.

Σημειώνουμε τα παραπάνω με αφορμή χτεσινές ...επισημάνσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος εκτιμά ότι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν στο 10% της συνολικής αξίας των τραπεζικών δανείων. Πόσο είναι αυτό; Ούτε λίγο ούτε, πολύ 25 δισ. ευρώ!!!

... θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων

Μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται νέες οδυνηρές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Σε μια μεγάλη γκάμα δανείων, κυρίως για τα στεγαστικά, οι τραπεζίτες έχουν «δεμένο το γάιδαρο» αφού έχουν φροντίσει να εγγράψουν υποθήκες ανάλογου ύψους. Εξ ου και το ενδιαφέρον τους και οι συνεχείς αναλύσεις των τραπεζιτών και για την εξέλιξη των τιμών στην αγορά κατοικίας.

Οσο για τους οφειλέτες μεγαλοεπιχειρηματίες - πελάτες των τραπεζών; «Παλιά τους τέχνη κόσκινο»... Το βέβαιο είναι ότι «δε θα τα χαλάσουν» με τ' αδέρφια τους, τους τραπεζίτες. Τα «σπασμένα» από τ' αλισβερίσια τραπεζιτών και με τις άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας θα φορτωθούν όπως πάντα στην πλάτη του λαού. Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση φρόντισε να δώσει τις κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών. Ετσι αν «ξεχάσουν» να τα αποπληρώσουν οι ίδιοι - κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί - θα τα πληρώσει για λογαριασμό τους ο λαός με ζεστό κρατικό χρήμα από τον προϋπολογισμό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ανεργία

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν, προχτές, για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στη χώρα δείχνουν δύο τουλάχιστον πράγματα. Πρώτον, ότι η ανεργία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μεγάλες μάζες εργαζομένων να εξασφαλίσουν εργασία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που δεν μπορεί να το κουκουλώσει ούτε καν η επίσημη Στατιστική, η οποία και ως επιστήμη, πλέον, έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις προπαγανδιστικές ανάγκες της άρχουσας τάξης. Δεύτερον, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική δηλαδή που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία, αλλά, αντίθετα, την τροφοδοτεί όλο και περισσότερο, ενώ σε περιόδους κρίσης προσλαμβάνει εφιαλτικές, για τα λαϊκά νοικοκυριά, διαστάσεις.

Από τη στιγμή που η οικονομική κρίση αγκάλιασε το σύνολο των χωρών του κεφαλαίου, η μέθοδος αντιμετώπισης και διαχείρισής της ήταν ενιαία σε ΗΠΑ και ΕΕ. Αστρονομικά ποσά που φτάνουν τα δεκάδες τρισεκατομμύρια δόθηκαν στις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου με στόχο τη σωτηρία μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Στην ίδια ακριβώς ρότα η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση, δηλαδή, μιας χώρας οι εργαζόμενοι της οποίας εδώ και δυο δεκαετίες γονατίζουν στο όνομα της συγκράτησης των κρατικών ελλειμμάτων, διοχέτευσε - χάρισε δεκάδες δισεκατομμύρια στην πλουτοκρατία, στο όνομα, λέει, της αντιμετώπισης της κρίσης και της στήριξης της απασχόλησης.

Ποιας απασχόλησης; Εκεί που στην αρχή της χρονιάς έταζαν ότι με την πολιτική τους και με τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου που πήραν θα προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οι επίσημα άνεργοι, το Μάη, αυξήθηκαν κατά 100 χιλιάδες σε σχέση με πέρσι. Και όταν σε καθεστώς «ελαστικής απασχόλησης» οι επίσημα άνεργοι αριθμούνται στους 420.000, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση στην πραγματικότητα. Αρκεί να θυμόμαστε ότι για τη Στατιστική ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ εκείνος που καταφέρνει να εργαστεί έστω και μία ώρα τη βδομάδα!

Το πράγμα όμως δε σταματά εδώ. Τώρα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ, έχοντας, ουσιαστικά, το «πράσινο φως» από το ΠΑΣΟΚ και σε άμεση συνεργασία με την ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ετοιμάζονται να επικαλεστούν την ανεργία που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου για να προωθήσουν τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων-μεταρρυθμίσεων, τα οποία εν τέλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια νέα δέσμη παρεμβάσεων για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της κερδοφόρας δράσης του κεφαλαίου.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν απέναντί τους ένα ...φαύλο κύκλο. Εχουν να αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σύστημα και μια πολιτική εξουσία που με απόλυτη προσήλωση προασπίζει τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Το εκμεταλλευτικό σύστημα για να υπάρχει και να διατηρείται πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει για την οικονομική ολιγαρχία όλο και μεγαλύτερα υπερκέρδη. Μόνο που αυτό πάντα θα σημαίνει όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όλο και μεγαλύτερη ανεργία. Με δυο λόγια, όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα, από τα οποία τα λαϊκά στρώματα θα απαλλαγούν μόνο και όταν με τον αγώνα τους καταφέρουν να απαλλαγούν από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα και τους εκμεταλλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ