Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Εγνατία, το ΠΑΣΟΚ και τα διόδια

Γρηγοριάδης Κώστας

Γράφαμε χτες ότι ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Εργα Γ. Μαγκριώτης, υπερθεμάτισε υπέρ της επιβολής διοδίων στην Εγνατία. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, δήλωσε συγκεκριμένα: «Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν τα διόδια στην Εγνατία. Επιτέλους πάρτε ένα πολιτικό κόστος και σεις»!

Πήραμε, λοιπόν, από τον Γ. Μαγκριώτη την εξής απάντηση: «Αγαπητοί Φίλοι, τα διόδια της Εγνατίας είναι μόνο για τη συντήρησή της. Τα διόδια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα πανάκριβα διόδια που πληρώνουν οι πολίτες στους παραχωρησιούχους των συμβάσεων της ΝΔ, για έργα που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει».

Τον ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση, αλλά θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε ότι καθόλου δεν ενδιαφέρει τον εργαζόμενο λαό αν θα πληρώνει διόδια για τη συντήρηση. Να μην πληρώσει τίποτε. Ο λαός μας πλήρωσε άλλωστε, όπως και ο ίδιος ξέρει καλά, 6,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του έργου και εξαναγκάζεται να πληρώνει συνεχώς φόρους και τέλη, ενώ την ίδια στιγμή του τάζουν μηδενικές αυξήσεις στο ήδη πενιχρό μεροκάματό του.

Επίσης, θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι και ο ίδιος, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν στη Βουλή τις συμβάσεις της ΝΔ με τις οποίες ο λαός πληρώνει «τα πανάκριβα διόδια» στους παραχωρησιούχους, που ετοιμάζονται να βάλουν και νέα χαράτσια, π.χ. σχέδια για Αγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη κ.ά.

Ο λαός απαιτεί και παλεύει να καταργηθούν όλα τα διόδια. Ζητά να κατασκευάζονται οι υποδομές που δικαιούται από το κράτος, χωρίς να πληρώνει πρόσθετα χαράτσια. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, όμως τον βλέπουν μόνο ως αιμοδότη για παλιά και νέα χαράτσια υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ας μην εκπλήσσονται που θα βάλει κι αυτός διόδια στην πολιτική τους!

«Ομπρέλα» κατευνασμού

Στο μοτίβο της «ομπρέλας» που βρίσκει ταυτόχρονα δίκιο και άδικο σε όλους, από τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές» μέχρι και τους πρυτάνεις, ο Θανάσης Καρτερός αρθρογραφεί στο οπισθόφυλλο της χτεσινής «Αυγής», για να μας μιλήσει για τις «ακρότητες» στα πανεπιστήμια.

Απευθυνόμενος, προφανώς, στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να ευχαριστήσει όλες τις τάσεις αυτού του συνονθυλεύματος, λέγοντας πως μπορεί κανείς να εξηγήσει την «κατάχρηση των καταλήψεων, τις βιαιότητες εναντίον καθηγητών και πρυτάνεων, το αβγό του Μάνθου», αλλά όχι να «συμπλέει με δράσεις και εκδηλώσεις που εμποδίζουν συστηματικά τη διαδικασία της μάθησης, υποβαθμίζουν το ακαδημαϊκό κλίμα».

Ο Θ. Καρτερός προσπαθεί να ανοίξει μια ομπρέλα για να ενώσει τα δυο πρόσωπα που πλασάρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τον αποδέκτη: Από τη μια, το πρόσωπο που θέλει να πλασάρει στη νεολαία, δηλαδή, του δήθεν κινηματία, που όπου δει αγώνα και ιδιαίτερα όπου δει επεισόδια τρέχει προς τις κάμερες. Και από την άλλη, το πρόσωπο προς το κεφάλαιο, που τάσσεται στο πλευρό των αναδιαρθρώσεων και της τήρησης των νόμων. Και να στρέψει το βλέμμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο πώς θα κερδίσει εκείνους που είναι αηδιασμένοι τόσο από την κυβερνητική πολιτική όσο και από το «ξεσάλωμα» των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, δηλαδή την πλειοψηφία του κόσμου και να τον εγκλωβίσει στη διπροσωπία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που και αυτή τη φορά τάσσεται και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα...

Ρατσιστικό παραλήρημα

«Ποιοι είναι που μπαίνουν στην ίδια κληρωτίδα με τους Ελληνες; Είναι αυτοί που ήρθαν παράνομα ως λαθρομετανάστες... Η πρόταση του ΛΑΟΣ είναι να δημιουργηθεί εντός του ΟΕΚ ένα κεφάλαιο, ένας κλάδος που να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους αλλοδαπούς». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο βουλευτή του ΛΑΟΣ Στ. Ροντούλη ο οποίος, μιλώντας στη Bουλή επιδόθηκε σε ρατσιστικό παραλήρημα κατά των αλλοδαπών εργατών. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ «τα 'βαλε» με τους αλλοδαπούς εργάτες, με αφορμή τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη κλήρωση εργατικών κατοικιών στη Λάρισα, όπως δικαιούνται. Βεβαίως, αναδείχνεται σε «άξιο» εχθρό και πολέμιο των μεταναστών, είναι ένας από τους ρόλους του κόμματος που ανήκει, κόντρα στα αισθήματα αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων εργατών και των αλλοδαπών συναδέλφων τους και στους κοινούς αγώνες που αναπτύσσουν.

Ο αγώνας των κτηνοτρόφων

Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της EE και των ελληνικών κυβερνήσεων. Πληρώνουν την πολιτική, που τώρα υλοποιεί η ΝΔ και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ και η οποία κινείται απαρέγκλιτα στις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καρτέλ γάλακτος, των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών γενικότερα. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής η κτηνοτροφία απειλείται με κατάρρευση και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με μαζική χρεοκοπία.

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και όσο περνάει ο καιρός όλο και εντείνεται. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι αντιδρούν και προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο. Από την άλλη, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν και εκτονώσουν την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να εκφυλίσουν τους αγώνες τους.

Η πραγματικότητα δείχνει πως εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντικτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται οδηγείται στη συρρίκνωση η ελληνική κτηνοτροφία, αυξάνονται οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων και το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, μειώνονται δραστικά οι τιμές σε γάλα και κρέας, συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και αλωνίζουν τα καρτέλ. Από την άλλη, φάνηκε το κενό και το πρόβλημα που προκλήθηκε από το ξεπούλημα μεγάλων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, όπως οι ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓΝΟ και ΡΟΔΟΠΗ. Φάνηκε επίσης πως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως, για παράδειγμα, η «Vivartia», της οποίας τα κέρδη το 2008 αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατ. ευρώ ή κατά 21,4%.

Ο,τι συμβαίνει γίνεται με τη βούλα της ΕΕ. Οι αποφάσεις του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στις 23 του Μάρτη για άνοιγμα της παρέμβασης στο βούτυρο και στο γάλα σε σκόνη άνοιξαν την «όρεξη» στο καρτέλ γάλακτος για νέα επίθεση. Από 1η του Μάη 2009, η «Vivartia» έσπασε τα συμβόλαια στους κτηνοτρόφους από τη Β. Ελλάδα, δε θα παραλαμβάνει γάλα και ίσως ακολουθήσει και άλλη γαλακτοβιομηχανία. Η ΦΑΓΕ, από την πλευρά της, μείωσε την τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα και παρέτεινε την πληρωμή κατά ένα μήνα. Και μέρες που είναι, ενόψει Πάσχα, οι παραγωγοί αμνοεριφίων εκβιάζονται ανελέητα από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μεγαλεμπόρων.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και τη συμβολή στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα. Αυτό, όμως, σημαίνει σύγκρουση με τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που στηρίζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Οι αγώνες των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η συνεργασία και συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες, την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των εκμεταλλευτών τους. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συσπειρωθούν μαζικά στους συλλόγους, στην ΠΑΣΥ και αποφασιστικά να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελός τους και σε όφελος του λαού.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Δικομματική αλληλοκάλυψη για τα μεγάλα σκάνδαλα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΟΧΙ ΔΑ. Αδικούν τον εαυτό τους Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όταν αλληλοκατηγορούνται για «συγκάλυψη σκανδάλων». Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένα κόμμα μόνο του.

Δεν μπορεί, γιατί ...δεν το αφήνει το άλλο κόμμα. Αμφότεροι, άλλωστε, έχουν τους τρόπους και τις «άκρες» για να κάνουν «αποκαλύψεις». Κι έχουν και την «τεχνογνωσία» για το πώς γίνεται ένα σκάνδαλο.

Αντίθετα όμως, όταν συνεργαστούν και οι δυο μαζί, τότε τα σκάνδαλα όχι απλά καλύπτονται, αλλά θάβονται βαθιά και όποιος ασχοληθεί μαζί τους βάλλεται με χίλιες δύο κατηγορίες.

Το σκάνδαλο που λέει ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τον ΟΤΕ από μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση σε χρυσωρυχείο για ιδιώτες δεν έχει θαφτεί κανονικότατα;

Το άλλο σκάνδαλο της ΔΕΗ, που τα δίκτυά της πάνε από το κακό στο χειρότερο, προκειμένου να θησαυρίζουν οι ιδιώτες, πουλώντας ρεύμα που πληρώνεται με χρήματα των φορολογουμένων;

Τα δημόσια νοσοκομεία - άλλο σκάνδαλο αυτό - που έγιναν ...προθάλαμοι για να στέλνονται αγανακτισμένοι ασθενείς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Τα εισιτήρια των πλοίων; Οι επιδοτήσεις επιχειρηματιών, για να ...κάνουν απολύσεις και να «μετακομίζουν» εργοστάσια; Οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο; Η «Ολυμπιακή»; Τα κοινοτικά κονδύλια; Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις...

Ας μη διανοούνται, λοιπόν, να μιλάνε για «συγκάλυψη» αυτοί που συνεργάζονται και μετατρέπουν τη χώρα σε νεκροταφείο πραγματικών σκανδάλων.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ στο χειρότερο πάνε οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα και οι πολυεθνικές του χώρου ζητάνε - οι δύστυχες - στήριξη...

Να υποθέσουμε ότι η καθίζηση οφείλεται στην τεράστια ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει ο τομέας των μαζικών μεταφορών στην Ελλάδα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν κρίνουμε από την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΘΕΛ, στον ΟΑΣΘ, στα ΚΤΕΛ, στον ΟΣΕ και όλους τους σχετικούς φορείς, μάλλον απίθανο...

Αλλωστε, κάτι τέτοιο θα έβλαπτε μακροπρόθεσμα τις πολυεθνικές. Κι εδώ το θέμα - της κυβέρνησης - είναι πώς θα κερδοσκοπούν και τώρα και αργότερα...

Προβοκατόρικες αντιΚΚΕ αναφορές

Σχετικά με τις προβοκατόρικες αναφορές του http://press-gr.blogspot.com για τη στάση της εκπροσώπου του ΚΚΕ στην επιτροπή προανακριτικής εξέτασης που διερευνά την υπόθεση Παυλίδη: Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε ΝΑΙ στη συγκρότηση της επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και διακήρυξε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης Παυλίδη για την απόδοση των ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν, με όποια ιδιότητα και αν εμπλέκονται.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη να φωτιστεί το μεγάλο σκάνδαλο της προκλητικής ενίσχυσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις επιδοτήσεις και τα κάθε λογής κίνητρα που κλιμακώθηκαν και γιγαντώθηκαν, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε τελευταία ανάλυση, αυτή η πολιτική τροφοδοτεί τη στενή διαπλοκή του κεφαλαίου με την πολιτική εξουσία.

Το ΚΚΕ, που από την αρχή αντιτάχτηκε σε αυτές τις επιλογές, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ριχτεί φως σε αυτήν την υπόθεση.

Αντικομμουνιστικά «παπαγαλάκια»

Φαίνεται πως στην αρθρογράφο της «Ελευθεροτυπίας» Τέτα Παπαδοπούλου, της «ξίνισε» πολύ το γεγονός ότι «οι Ελληνες ευρωβουλευτές απέφυγαν το ψήφισμα της διπλής καταδίκης ναζισμού και σταλινισμού». Ο λόγος για το ψήφισμα που πέρασαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2 του Απρίλη 2009 από κοινού Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Σοσιαλιστές, με το οποίο επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ο αντικομμουνισμός. Δεν έχει αξία βέβαια να επαναλάβουμε τα διάφορα εμετικά που αναφέρει για το «μονολιθικό, σταλινικό» ΚΚΕ, ούτε την αναπαραγωγή που κάνει της πιο μαύρης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας ενάντια στο σοσιαλισμό, αλλά ίσως έχει σημασία ο σχολιασμός της για τα άλλα ελληνικά κόμματα, επειδή κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν περιλαμβάνεται στους 553 που υπερψήφισαν το κατάπτυστο κείμενο. Ουσιαστικά, επιχειρεί να ασκήσει ένα είδος ιδεολογικής τρομοκρατίας: «Στην Ελλάδα, μπορείς να είσαι αντιαμερικάνος, μπορείς να είσαι αντιιμπεριαλιστής, αντιδυτικός αντιευρωπαίος, μπορείς να είσαι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανένα πρόβλημα. Ολα αυτά είναι πολύ αποδεκτά και πολύ προοδευτικά. Εάν όμως είσαι αντισταλινικός, υπάρχει πρόβλημα. Περίεργη περίπτωση η χώρα μας. Γλύτωσε από τον κομμουνισμό (ευτυχώς δεν γίναμε Αλβανία), όχι όμως και από την ιδεολογική κυριαρχία των σταλινικών απολογητών του».

Είναι σαφές ότι αυτή η επιχείρηση ταύτισης του ναζισμού με τον κομμουνισμό έχει στρατηγικό χαρακτήρα για τα προπαγανδιστικά κέντρα του ιμπεριαλισμού και τα ντόπια «παπαγαλάκια τους». Αποσκοπεί στη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων ιδιαίτερα στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι λαοί καλούνται να πληρώσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Κάποιοι λοιπόν έχουν αναλάβει την εργολαβία... Οσο για τη θέση που κράτησαν τα ελληνικά κόμματα κατά την ψηφοφορία δείχνει ότι ελίσσονται. Και δε χωρά καμιά αυταπάτη. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό στην Ελλάδα και η ΝΔ χαίρεται γιατί έως τώρα τη βολεύει να κάνει τη βρώμικη δουλειά ο δίδυμος αδερφός.

Διπλασιασμός εκστρατευτικού σώματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, κάνοντας ό,τι περνάει από τη χέρι της για να ανταποκριθεί στις «εκκλήσεις» των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων. Εχουμε και λέμε. Το επόμενο διάστημα θα σταλούν δύο ομάδες Υγειονομικού 20 ατόμων συνολικά. Παράλληλα, θα σταλεί μία ακόμα ομάδα 20 στρατιωτικών που θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση του «αφγανικού» στρατού. Επίσης, ενόψει και της ανάληψης της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ από την ελληνική αποστολή θα σταλούν ακόμα 40 άτομα. Ολοι αυτοί θα προστεθούν στους 125 στρατιωτικούς που ήδη βρίσκονται στην Καμπούλ και οι οποίοι θα μετακινηθούν το επόμενο διάστημα έξω από την «ασφαλή» περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας, στην περιοχή της Χεράτ. Με λίγα λόγια, το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν περίπου διπλασιάζεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εποχές καπιταλιστικής κρίσης. Αξίζει με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι συνολικά για τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές ο ελληνικός λαός πληρώνει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Λεφτά δηλαδή που πάνε σε επιθετικούς πολέμους κατά άλλων λαών του κόσμου. Φυσικά το κύριο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το κόστος όσο η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος το λαϊκό κίνημα

Οταν πριν από μερικά χρόνια ο Μπους στοχοποιούσε τη ριζοσπαστική ιδεολογία, ομολογώντας ανοιχτά πως αποτελεί τον κύριο αντίπαλο και ταυτίζοντάς την με έγκλημα, έδινε το «σήμα» έναρξης μιας αντικομμουνιστικής εκστρατείας, που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θέτει μετ' επιτάσεως το καθήκον της απόκρουσής της ενώπιον όλων εκείνων τους οποίους στοχεύει, κι αυτοί δεν είναι μόνον οι κομμουνιστές.

Στη δοσμένη φάση, η ΕΕ μοιάζει να έχει τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας. Στο πλαίσιό της, η μία αντικομμουνιστική πρωτοβουλία διαδέχεται την άλλη. Πάνε κι έρχονται ψηφίσματα, εκθέσεις και μνημόνια, όλα με κοινό παρονομαστή την εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό - φασισμό, την κατασυκοφάντησή του, την ακατάσχετη λασπολογία εναντίον του. Σε χώρες - μέλη της, όπως οι Βαλτικές (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν κηρυχτεί παράνομα, όπως και η χρήση συμβόλων που θυμίζουν το σοσιαλισμό, αγωνιστές αντιφασίστες διώκονται και φυλακίζονται και, την ίδια στιγμή, συνεργάτες των ναζί δαφνοστεφανώνονται, άνθρωποι που έχουν καταγραφεί ως σχετιζόμενοι με ΚΚ αποκλείονται από την αγορά εργασίας και καταχωρούνται σε μαύρες λίστες.

Στην Ελλάδα, οι αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι το ΚΚ παρέμεινε όρθιο και δυνατό, βρίσκεται σε πορεία αντεπίθεσης, αλλά κι απ' το ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δε λύγισε. Δεν είναι, όμως, ξεκομμένες από τα παραπάνω οι διαρκείς, συστηματικές παρεμβάσεις εναντίον του ΚΚΕ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα εμετικά του κ. Πάγκαλου, στον οποίο καταμερίστηκε ο ρόλος του πρώτου βιολιού στην αντικομμουνιστική επίθεση, όπως και του ΠΑΣΟΚ. Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να γέρασε, αλλά στον αντικομμουνισμό πρωτοπόρα. Αναφερόμαστε και στην αποσιώπηση της δράσης του ΚΚΕ και των προτάσεών του, στη συκοφάντησή του κατά καιρούς, στην πληθώρα εκπομπών στα ΜΜΕ που διεκδικούν και εύσημα επιστημοσύνης, αλλά βιάζουν την Ιστορία, συκοφαντούν το ΚΚΕ, το κίνημα, το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, «πυροβολούν το ιστορικό παρελθόν», γιατί, από τη μια, τους βολεύει στους σημερινούς σκοπούς θωράκισης της εξουσίας από την όποια άνοδο της ταξικής πάλης, από την άλλη φαίνεται ότι δε θέλουν να θυμούνται πως «το μέλλον θα τους κανιονοβολήσει».

Ο αντικομμουνισμός σηκώνει κεφάλι. Το λαϊκό κίνημα έχει στόχο, μαζί με τους κομμουνιστές. Αυτό φοβάται το σύστημα. Ο καπιταλισμός αμύνεται, επιτιθέμενος στο αντίπαλό του δέος. Οι κομμουνιστές, μπροστάρηδες στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για το σοσιαλιστικό μέλλον, αυτονόητα δέχονται πρώτοι τα πυρά. Σειρά θα πάρει ο λαός στο σύνολό του, το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ο καπιταλισμός θέλει τους λαούς γονατισμένους. Τρέμει τη ριζοσπαστικοποίησή τους και θέλει να την ανακόψει. Τρέμει την ώρα που θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουν να τον συντρίψουν και θέλει να τους φοβίσει. Φοβάται την ακτινοβολία του σοσιαλισμού που φωτίζει για τους λαούς το δρόμο προς την κοινωνία την απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και προσπαθεί να την σκιάσει.

Δεν θα τα καταφέρει ο καπιταλισμός. Τα σχέδιά του, όπως και ο ίδιος κάποτε, θα ναυαγήσουν στη θυμωμένη θάλασσα των λαών. Λέει το ρητό της ερήμου: «Αλυχτάνε τα σκυλιά, το καραβάνι, όμως, περνάει». Δε μας φοβίζουν, μας πεισμώνουν, μας ατσαλώνουν και συνεχίζουμε για τον προορισμό μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ