Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φτηνά σενάρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν ξέρουμε αν η εφημερίδα «Η άποψη» έχει την αξίωση να ονομάσουμε ρεπορτάζ το σχετικό με το ΚΚΕ θέμα στην σελίδα 10. Ενα αντιΚΚΕ σεναριάκι της συμφοράς είναι, όπου για το ΚΚΕ μιλά κάθε καρυδιάς καρύδι, και εν προκειμένω ο Μ. Κοψίδης και κάποιος Θ. Φωτόπουλος που συστήνεται ως μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)! Αυτοί οι δύο, μαζί με τον συντάκτη, την αντιΚΚΕ εμπάθεια και τη φαντασία τους, αποφαίνονται για το θαυμασμό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον «πατερούλη Ι. Στάλιν», ο οποίος θαυμασμός «αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του πρόσφατου Συνεδρίου» ενώ επιβεβαιώνεται και από τη «δημόσια κόντρα με τον Θ. Πάγκαλο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη διένεξη με τον ΣΥΡΙΖΑ»!

Οι «ειδικοί» ΚΚΕδολόγοι αποφαίνονται ότι: «Ο Περισσός έχει περιχαρακωθεί σε ένα σύγχρονο σταλινισμό και δεν έχει πολιτική συμμαχιών, τα αντιϊμπεριαλιστικά του συνθήματα είναι ακίνδυνα, τα συμπεράσματα του συνεδρίου οδηγούν στη δικτατορία του προλεταριάτου και ας μη χρησιμοποιείται αυτός ο όρος γιατί παραπέμπει στο καθεστώς της Σοβιετικής Ενωσης. Οσοι μπορούσαν να αντισταθούν έφυγαν, τώρα δεν κουνιέται φύλλο στο ΚΚΕ» (Μ. Κοψίδης) και εντοπίζουν τα κρυφά ελατήρια αυτής της συμπεριφοράς του ΚΚΕ στην προσπάθειά του να αλιεύσει ψήφους απ' τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ... Θα λέγαμε πως όταν η βλακεία συναντιέται με το αντιΚΚΕ μένος τα αποτελέσματα είναι απολαυστικά. Πάντως, όλες αυτές οι ανοησίες είναι ουσιαστικά ομολογίες της λύσσας που τους έχει πιάσει που το ΚΚΕ ολοκλήρωσε το Συνέδριό του με επιτυχία, έβαλε στόχους ανασύνταξης και αντεπίθεσης για το λαϊκό κίνημα και συνεχίζει την αταλάντευτη δράση του στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Υπηρεσία στο κεφάλαιο

Οσο μιλούν, παρά τις σκόπιμες ασάφειες ενίοτε και διγλωσσίες, οι οπορτουνιστές αποκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής τους και το πόσο επιζήμια είναι αυτή για τους εργαζόμενους. Γράφει στην κυριακάτικη «Αυγή» ο Γ. Δραγασάκης για την κρίση και παραθέτει ορισμένες προτάσεις χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή τους «ανάγκη». Προτείνει λοιπόν ανάμεσα σε άλλα «να υιοθετηθούν για όλη την ΕΕ ένα ελάχιστο κοινό κατώτατο όριο φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, καθώς και ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικών ορίων σε ό,τι αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τα ωράρια, προσαρμοσμένα στο επίπεδο παραγωγικότητας της κάθε χώρας». Παρακάτω «να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των οικονομιών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων»...

Στο όνομα της οικονομικής κρίσης και επισείοντας την απειλή πλήρους κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Γ. Δραγασάκης προτείνει να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι στο... πόσα θα χάσουν, για να μην τα χάσουν όλα. Γιατί όμως ντε και καλά οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν; Και τι είδους υπηρεσία στους εργαζόμενους προσφέρουν τέτοιες προτάσεις, την ώρα που είναι κρίσιμης σημασίας η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης τους ώστε την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία; Υπηρεσία στο κεφάλαιο προσφέρουν και με αυτή την πρόταση όπως και με την άλλη να στηριχτούν οι οικονομίες των χωρών της Ανατ. Ευρώπης και των Βαλκανίων, γιατί η οικονομία δεν είναι ουδέτερη έννοια. Η συγκεκριμένη είναι καπιταλιστική.

Μιλούν τη «γλώσσα» της ανταγωνιστικότητας...

Μαθήματα υποταγής στην κερδοφορία της εργοδοσίας παραδίδει το σωματείο εργαζομένων στη «ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕ». Το οποίο με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι συζήτησε με τη διοίκηση της εταιρείας και συμφώνησαν: ότι η εταιρεία μπορεί να μετακινεί όποτε και όπου θέλει έναν εργαζόμενο «στα πλαίσια της οικονομικής δυσπραγίας της αγοράς». Αλλά και ότι τα μεροκάματα και οι μισθοί θα μείνουν το 2009 καθηλωμένα στα επίπεδα του πληθωρισμού. Δηλαδή θα μειωθούν, αφού ο πληθωρισμός κινείται πιο κάτω από το 5,5% που ορίζει ως ποσοστό αύξησης από 1/5/2009 η σύμβαση της ΓΣΕΕ.

Ως σωστός «εταίρος» της εργοδοσίας, που μοιράζεται την ίδια αγωνία για την ανταγωνιστικότητα» της ΦΡΗΣΛΑΝΤ, το σωματείο φροντίζει μάλιστα να εξηγήσει στους εργαζόμενους ότι «η απόδοση των εργαζομένων αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση και προοπτικές της εταιρείας είναι από τα κύρια κριτήρια της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας». Ορθά - κοφτά, δηλαδή, τους λέει «τσιμουδιά και τα κεφάλια μέσα, κάντε ό,τι πει η διοίκηση, γιατί αλλιώς είστε χαμένοι»... Δυναμώνοντας και με αυτό τον τρόπο την ανασφάλεια που ενίσχυσαν οι απολύσεις που έγιναν πριν μερικές μέρες στην Πάτρα...

... καλύτερα κι από την εργοδοσία

Στην ίδια κατεύθυνση, βαφτίζει «οικειοθελή παροχή» της επιχείρησης δικαιώματα των εργαζομένων, των οποίων ο σεβασμός εναπόκειται στις αντοχές των ταμείων της. «Οικειοθελής εταιρική παροχή» βαφτίζεται η αύξηση σε επιχειρησιακό επίπεδο, για της οποίας τη διασφάλιση (σε επίπεδα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων) θα έπρεπε να παλεύει κανονικά το σωματείο. «Οικειοθελής συνεισφορά» βαφτίζεται και η καταβολή ενός εφάπαξ ποσού για έξοδα μετακίνησης, που κατοχυρώνει ήδη η κλαδική σύμβαση.

Το σωματείο μιλά τη γλώσσα της «ανταγωνιστικότητας» καλύτερα κι από εργοδότη! Αφού, όπως ενημερώνει, «οι παραπάνω οικειοθελείς παροχές δίδονται ως επιβράβευση για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης πωλήσεων της εταιρείας και μπορούν να αναθεωρηθούν κατά την κρίση της οποτεδήποτε». Δηλαδή, δικαιώματα υπάρχουν όταν, εφόσον και όπως το επιτρέπουν οι πωλήσεις της εταιρείας.

Πώς να μην έχουν αγανακτήσει οι εργαζόμενοι και να μην απορρίπτουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όταν τέτοιες περιπτώσεις τολμούν να αυτοχαρακτηρίζονται «εκπρόσωποι των εργαζομένων»;...

Η ΝΑΤΟική απειλή

Την αναθέρμανση της απειλής που αποτελεί το ΝΑΤΟ για τους λαούς και την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης σηματοδοτούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν και όσα άλλα δρομολογήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Στρασβούργο. Ταυτόχρονα, πιο άμεση φαντάζει η απειλή για τον ελληνικό λαό, λόγω της ακόμα πιο βαθιάς και πιο ενεργής εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως προκύπτουν από τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

Με τη διακήρυξη περί «νέας στρατηγικής αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που υιοθέτησαν οι 28 αρχηγοί κρατών, ουσιαστικά γίνεται ένα είδος κωδικοποίησης του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, που άρχισε να διαμορφώνεται μετά το 1991, περιλαμβάνοντας «νέους ρόλους», «διεύρυνση ορίων», «νέα δόγματα» περί «ασύμμετρων απειλών», «προληπτικούς πολέμους», «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» κλπ και προλειαίνεται το έδαφος για την αναθεώρηση του ισχύοντος Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ του 1999, στην επόμενη Σύνοδο του 2010. Η παρούσα Σύνοδος του Στρασβούργου έβαλε επί τάπητος την «παγκοσμιοποίηση» της ιμπεριαλιστικής απειλής με όλο της το στρατιωτικό και πολιτικο-οικονομικό περιεχόμενο. Γι' αυτό και γίνεται καθορισμός στόχων πολιτικών παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ ανά τον πλανήτη, με τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής του ισχύος, και οι λεγόμενες νέες απειλές, αποτελούν το όχημα για την παγκόσμια διείσδυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Ο γνωστός ρόλος του «παγκόσμιου χωροφύλακα» φαίνεται δεν επαρκεί για τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, γι' αυτό βάζουν στη ρότα της ΝΑΤΟικής λαίλαπας, εκτός από την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ζητήματα «ενεργειακής ασφάλειας», «προστασίας του κλίματος», «αντιμετώπιση της πειρατείας», «αντιμετώπιση καταστροφών», «μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» και άλλα. Στο μεταξύ, δεν ξεχνάνε το Αφγανιστάν και τη μέσω αυτού διείσδυση στην Ασία και ενισχύουν την ένταση του πολέμου.

Από κοντά σπεύδει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί και ενισχύει την παραδοσιακή συμμαχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, που κατά τα 58 χρόνια της ΝΑΤΟικής ομηρείας της Ελλάδας, έθεσαν τα πάντα στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Ειδικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των τελευταίων χρόνων έβαλαν στην ημερήσια διάταξη τη διεκδίκηση για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας ενισχυμένου ρόλου στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού. Μέσα σε αυτή τη λογική κινούμενος ο Κ. Καραμανλής προσφέρει τώρα ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά του Αφγανιστάν αναλαμβάνοντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ, νοσοκομείο στο πολεμικό πεδίο και αναγγέλλοντας την έξοδο της ελληνικής δύναμης από την Καμπούλ και την ανάληψη αποστολών μέσα στη ζώνη του πυρός. Το κλίμα αυτό της πιο βαθιάς εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πυρήνα, εκφράζει και η διεκδίκηση από την ελληνική κυβέρνηση για στελέχωση από Ελληνα αξιωματούχο της κρίσιμης θέσης του αναπληρωτή ΓΓ στη διεύθυνση λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ελληνική συμμετοχή σε όλο το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών οδών, περιέχει νέους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι ο μόνος δρόμος για την προάσπιση της ειρήνης, όσο και ισότιμης συνεργασίας προς όφελος των λαών. Αμεσος στόχος πάλης η αποχώρηση της ελληνικής δύναμης από το Αφγανιστάν και από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Επίκαιρη η ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση... .

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» και ο σεισμός στην Ιταλία. Σχεδόν 150 άνθρωποι νεκροί αλλά, τι να κάνουμε ...συμβαίνουν αυτά. Ισως είναι και μια καλή ευκαιρία να επιδεικνύουν κάποιοι τον ανθρωπισμό τους.

Ελα, όμως, που πάντα την πληρώνουν απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που υποτίθεται ότι κάποιος κρατικός μηχανισμός υπάρχει για να τους προστατεύει.

Γιατί για πολυτελείς βίλες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν ακούμε και τόσο συχνά. Πρέπει να ...υπερβάλλει εαυτόν η φύση για να συμβεί τέτοιο πράγμα.

Τα μηνύματα αλληλεγγύης μεταξύ των κυβερνήσεων δίνουν και παίρνουν φυσικά, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση. Ξέρουμε, άλλωστε, από τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.

Και τη «Ρικομέξ» τη θυμόμαστε, και τις φωτιές του προπέρσινου Αυγούστου και διάφορα άλλα δείγματα του «προηγμένου ευρωπαϊκού κράτους» στο οποίο ζούμε...

ΠΑΝΤΩΣ, ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ηγέτες συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για το μέλλον μας, με αφορμή την «οικονομική κρίση». Αλλο ένα ...«φυσικό φαινόμενο» κι αυτό, για το οποίο κανείς δε φταίει.

Ομως - όπως και κάθε τι άλλο - πρέπει κατά την γνώμη τους να το πληρώσουν οι λαοί, που φυσικά θα χάσουν δουλειές, δικαιώματα, κατακτήσεις και αξιοπρέπεια. Αυτά είναι ...αυτονόητα.

Μάλλον τους χρειάζεται ένας άλλου τύπου σεισμός με «θύμα» τις πολιτικές τους.

ΜΑ ΤΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να ακούει κι αυτό το ΠΑΣΟΚ τούτες τις μέρες με την υπόθεση Παυλίδη. Εφοπλιστές που λάδωναν, προκειμένου να προωθηθούν συμφέροντά τους. Ακουσον - άκουσον...

Και επίσης διαπλοκή εφοπλιστικού κεφαλαίου με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ή Αιγαίου.

Τα μαθαίνουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ και μένουν με ανοιχτό το στόμα. Εμβρόντητοι μπροστά στην κατάντια του πολιτικού κόσμου...

Μήπως να δώσει εντολή να αποχωρήσουν ο Γιώργος Παπανδρέου; Δεν αντέχουν, οι άμωμοι αυτοί άνθρωποι, να εκτίθενται ξαφνικά σε τόση παρακμή. Είναι ασυνήθιστοι...


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι δουλειά έχει η αλεπού... στην απεργία;

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Α. Καρκαγιάννης προσπαθεί να δώσει μια εικόνα των απεργιακών συγκεντρώσεων της περασμένης Πέμπτης, με σαφή στόχο να απαξιώσει, να λοιδορήσει το εργατικό κίνημα. Γι' αυτό και προσαρμόζει τα όσα θέλησε ο ίδιος να δει περιδιαβαίνοντας το κέντρο της Αθήνας στο συμπέρασμα ότι τα συνθήματα περί ανατροπής του καπιταλισμού προϋποθέτουν την αντικατάστασή του με «ένα άλλο σύστημα ανώτερο. Μέχρι σήμερα, τίποτα τέτοιο δε φάνηκε στον ορίζοντα. Οι απόπειρες να κατασκευαστεί κατέληξαν στην καταστροφή. Η μόνη λογική εμπειρία που έχουμε στην Ευρώπη τουλάχιστον είναι η λογικότερη και κοινωνικότερη διαχείριση του καπιταλισμού και όχι η καταστροφή του».

Αυτά λέει ο Καρκαγιάννης. Και για να στηρίξει το συμπέρασμά του, σχηματίζει την εικόνα που ο ίδιος θέλει, χωρίς να μπορέσει να κρύψει την ξινίλα του για το ΠΑΜΕ και την απεργιακή του διαδήλωση. Ο αρθρογράφος είδε την Πέμπτη απεργούς μόνο από το δημόσιο τομέα. Είδε συγκεντρώσεις που γίνονται αισθητές όχι λόγω του μεγέθους τους, αλλά λόγω της ενόχλησης που προκαλούν στους φιλήσυχους πολίτες. Είδε πρόσωπα χωρίς ενθουσιασμό, που εκτελούσαν απλά το καθήκον τους. Είδε μπλοκ του «ΚΚΕ (ΠΑΜΕ)» και ξεχωριστό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην ήταν τα πανό του προσκολλημένα στη συγκέντρωση και την πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Αυτά είδε ο Καρκαγιάννης. Και μόνο μ' αυτά, τρόμαξε για την τύχη του καπιταλισμού και έσπευσε να πολυλογήσει στην «Καθημερινή» για την ανάγκη της σωτηρίας του, μέσα από μια καλύτερη διαχείριση. Κατανοητός ο φόβος του. Πολύ περισσότερο που ο Α. Καρκαγιάννης ξέρει καλά πως δε βλέπει τον κόσμο με τα ίδια μάτια που τον βλέπουν οι απεργοί. Οι χιλιάδες του ιδιωτικού τομέα που κυριάρχησαν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ (και όχι του ΚΚΕ, όπως τον βολεύει να τα παρουσιάζει) και συμμετείχαν στην κινητοποίηση με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Οι χιλιάδες αποφασισμένοι νεολαίοι, γυναίκες και μετανάστες που από μάχη σε μάχη γίνονται περισσότεροι. Το φόβο τους έχει ο Καρκαγιάννης και το σύστημα που υπηρετεί. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένος...

Η αντιΚΚΕ εργολαβία...

Το ΒΗΜΑ ανέλαβε την Κυριακή την υπεράσπιση του Θ. Πάγκαλου για όλα όσα είπε το προηγούμενο διάστημα σε βάρος του ΚΚΕ και των στελεχών του. Ετσι τουλάχιστον εμφανίστηκε ένα κείμενο που στην πραγματικότητα ήταν μία ακόμα αντιΚΚΕ εργολαβία. Η εφημερίδα λοιπόν, ανέλαβε να εξηγήσει στους αναγνώστες της ότι ο Θ. Πάγκαλος επιτίθεται με πολιτικούς όρους, ενώ το ΚΚΕ κάνει «επίθεση επί των προσωπικών, για το φυσικό εκτόπισμα ή για τον παππού δικτάτορα».

Αφαιρούμε το γεγονός ότι αυτά τα περί προσωπικών που έχει πάρει τοις μετρητοίς η αρθρογράφος βρίσκονται στο χώρο της φαντασίας αλλά προφανώς, η ίδια, θεωρεί ότι όροι όπως «ομάδα ανθρώπων με ολοκληρωτική νοοτροπία», «γραφικοί», «τραμπούκοι», «...στελέχη του ΚΚΕ που πολυτελώς διαβιούν» και πολλά άλλα που αναφέρει ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αποτελούν κοσμητικά επίθετα μιας απόλυτα θεμιτής πολιτικής πλατφόρμας. Δε φαίνεται να ενοχλείται καθόλου που στον άξονά της αυτή η πλατφόρμα έχει την απαγόρευση της δράσης του ΚΚΕ. «Το Κόμμα αυτό» λέει ο Πάγκαλος στη σχετική συνέντευξη για το ΚΚΕ, «κινείται στα όρια της νομιμότητας».

... προϋποθέτει ψέματα και διαστρεβλώσεις

Δεν προκαλεί εντύπωση πως το «ΒΗΜΑ» λέει για τη δήλωσή του («αν το ΚΚΕ νικούσε το 1949 τότε θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες Ελληνες και ένα μέρος μελών και στελεχών του») ότι «σε μια συζήτηση τα πάντα επιτρέπονται». Τα αστικά ΜΜΕ πετούν τη σκούφια τους όταν δουν κάποιον να ξεσπαθώνει σε βάρος του Κόμματος. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Ετσι, το «ΒΗΜΑ», προκειμένου να χτυπήσει το ΚΚΕ, διαστρεβλώνει την αλήθεια και ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει την υπόθεση ως «οι πολλοί που επιτίθενται σε έναν». Και θίχτηκε γιατί - όπως λέει - «αμφισβητούν την αυτενέργεια με ανακοινώσεις όπως "του έχουν αναθέσει καταμερισμό από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ"». Λες και θέλει ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι ο ρόλος που παίζει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι ακριβώς αυτός. Σε αυτό τον καταμερισμό που είναι μόνιμος από την πλευρά της αστικής τάξης και τα κόμματά της, υπάρχουν και αντίστοιχοι καταμερισμοί στον αστικό Τύπο.

Η αρθρογράφος του πονήματος υπεράσπισης του Θ. Πάγκαλου (σ.σ. είναι η ίδια που πριν λίγες μέρες χαρακτήριζε το πανεπιστημιακό άσυλο «ιδιότυπο καθεστώς», «εντελώς passe» κατά τη γλώσσα των σαλονιών του Κολωνακίου και «λείψανο», που οφείλει την ύπαρξή του στο γεγονός ότι «αρκετός κόσμος» καταπιέζεται από τα «εύσημα αριστεροσύνης»).

Υ.Γ. Τα 80 χρόνια ιστορίας του ΚΚΕ γιορτάστηκαν το 1998. Το 2008 γιορτάστηκαν τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Καλό θα είναι όταν κάποιος από τον «καταμερισμό» χρεώνεται ΚΚΕ, να ξέρει τουλάχιστον τα βασικά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιδιώκουν ανάκαμψη κερδών

Από το περασμένο φθινόπωρο που οι αστικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα μπαίνει σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση, οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΕΕ και αλλού, έχουν εκταμιεύσει, επίσημα, αρκετά τρισεκατομμύρια, για να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα διαφόρων επιχειρηματικών τομέων και συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων. Οπως αποδείχτηκε όμως, τα κεφάλαια αυτά ρίχτηκαν σε ...βαρέλι δίχως πάτο. Η κρίση όχι μόνο είναι εδώ, αλλά οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι δεν έχουμε δει ακόμα το βάθος και την έκτασή της στην ολότητά τους.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό συνήλθε τη βδομάδα που μας πέρασε, στο Λονδίνο, η Σύνοδος των εκπροσώπων των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Οι μεταξύ τους οξυμένες αντιθέσεις ήταν - και εξακολουθούν να είναι - τόσο έντονες, που κανείς δεν εκτιμούσε ότι οι G20 θα κατέληγαν σε σημαντικές αποφάσεις. Ούτε ακόμα και αυτοί που φέρονται να πιστεύουν ότι η κρίση είναι δυνατόν να μπει σε καλούπια και να ελεγχθεί, Ετσι και έγινε. Βέβαια, η μάζωξη του Λονδίνου απέδειξε ότι τα αντιτιθέμενα καπιταλιστικά συμφέροντα, μπορούν προς στιγμή να υποχωρήσουν και οι δυνάμεις του κεφαλαίου να εμφανιστούν με ενιαία τακτική, όταν αποφασίζονται μέτρα και ρυθμίσεις που σηματοδοτούν μια γενικευμένη κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς. Οταν ο κύριος παρονομαστής των όποιων διαβουλεύσεων είναι η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη γρήγορη και μαζική ανάκαμψη της κερδοφορίας, τότε αναδεικνύεται σε παρονομαστή κοινό για όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις.

Αυτό στο οποίο ουσιαστικά κατέληξαν οι G20 είναι η εκταμίευση ακόμα 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόκειται όμως για κεφάλαια που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα δοθούν από το ΔΝΤ στοχευμένα και με απόλυτο έλεγχο. Η αναβάθμιση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ιμπεριαλιστικού αυτού δημιουργήματος που στόχος του είναι μέσα από τον εκβιασμό της χρηματοδότησης να καθορίζει τις τύχες των λαών, υπαγορεύοντας και επιβάλλοντας συγκεκριμένα αντιδραστικά προγράμματα οικονομικής πολιτικής και μέτρων, φανερώνει και την κύρια επιδίωξη των 20: Να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Μπορεί να τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις της κρίσης, ωστόσο εκείνο που καίει πιο πολύ, είναι να στριμώξουν όσο γίνεται περισσότερο τους εργαζόμενους, ώστε να μπουν στην επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου έχοντας ξεδοντιάσει τους εργαζόμενους από δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι «οικονομικές ενισχύσεις» από το ΔΝΤ, υποχρεώνουν τις κοινωνίες που χρηματοδοτούνται να εφαρμόσουν συγκεκριμένα προγράμματα. Κύρια σημεία αυτών των προγραμμάτων, όπου κι αν εφαρμόστηκαν, είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αποφασιστική μείωση των μισθών, η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση κάθε έννοιας συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η καθολική εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, η ιδιωτικοποίηση κάθε τομέα της οικονομίας, η λειτουργία της κοινωνίας συνολικά με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και «επιχειρηματικότητα».

Αυτά όλα, που οι πάντες αναγνωρίζουν ως τα πλέον επώδυνα και επαχθή αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει με το μαστίγιο το ΔΝΤ, για τους εργαζόμενους της χώρας μας δεν είναι πρωτάκουστα. Τα προβάλλει και τα επιδιώκει με το ...καρότο η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ειδικά τώρα, που βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές και είναι απόλυτα αναγκαίο να «μαυριστεί» τόσο η ΕΕ, όσο και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ