Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ... ελεήμονες και η τρομοκρατία

Την παρουσία και παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων μέσα και έξω από το Γηροκομείο Αθηνών, την περασμένη Κυριακή 28 Μάρτη, επιστράτευσε η διοίκηση του Γηροκομείου, προκειμένου να περιφρουρήσει τη Γενική Συνέλευση της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών και την παραπέρα τρομοκράτηση των εργαζομένων του χώρου.

Η Ελεήμων Εταιρεία που διοικεί το Γηροκομείο έχει ήδη προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων και σε δυσμενή μεταβολή σε προϊστάμενο εργαζόμενο, γιατί συμπαραστάθηκαν σε απολυμένους, με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων ώστε να τσακίσει ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Τις απολύσεις, τις αντεργατικές πρακτικές, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή και αντιπαλεύουν το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και οι ταξικές δυνάμεις του χώρου, μαζί με απολυμένους του Γηροκομείου.

Σε καταγγελία με αφορμή την κλήση της Αστυνομίας στο Γηροκομείο την περασμένη Κυριακή, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελεήμων Εταιρεία «χρησιμοποιεί γενικότερα μεθόδους σπίλωσης των απολυμένων συναδέλφων μας και του αγώνα που δίνουμε εδώ και δυο μήνες. Την τακτική της Διοίκησης στηρίζει και προωθεί με κάθε τρόπο και η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου». Στέλνει, δε, ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει - Του λαού η πάλη θα την σπάσει».

Καημό που τον έχουν για το σύστημα!!!

Γρηγοριάδης Κώστας

Και κλάμα η κυρία... Περί της χτεσινής «Αυγής» ο λόγος, που δεν κρύβει την έγνοια της για το ζοφερό περιβάλλον εντός του οποίου συνέρχεται η Σύνοδος του G20! Ο τίτλος του σχετικού άρθρου επισημαίνει: «Σε μαύρο ορίζοντα ξεκινά αύριο η σύνοδος των G20»! Και παρακάτω: «Συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,7% προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα». Και εντός του ρεπορτάζ: «Υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκινούν αύριο σε ένα Λονδίνο - φρούριο οι εργασίες» και παρακάτω παραθέτει τις εκτιμήσεις - προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μη παραλείποντας να επισημάνει ότι αυτή «εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κρίσης στις χώρες αυτές»...

Οχι ότι μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Εχουμε δει και ακούσει κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του ανάμεσά τους, να εκλιπαρούν για τη γιατρειά του ασθενή - καπιταλισμού και να υποδεικνύουν αποτελεσματικές «θεραπείες». Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να συμμερίζονται τα άγχη τους. Μπορούν την κρίση να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους, μπορούν με την πάλη τους να λαβώσουν κι άλλο το λαβωμένο θηρίο.

Ανύπαρκτη η ΕΕ;

«

Δεν υπάρχει ΕΕ. Υπάρχει η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, υπάρχει ο Μπράουν, ο καθένας με τα δικά του συμφέροντα και με τις αντιλήψεις. Δεν υπάρχει έκφραση της Ευρώπης της ανεργίας, της φτώχειας και της κρίσης. Και με αυτήν την έννοια, θα χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση μέσα στην ΕΕ, που θα θέσει όλα αυτά τα ζητήματα». Κάπως έτσι εκτίμησε την κατάσταση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, σχολιάζοντας χτες τη σύνοδο του G20.

Βέβαια, ΕΕ υπάρχει. Οπως κάθε καπιταλιστική δύναμη ενωμένη, με μια φωνή, απέναντι στους λαούς, για την καρατόμηση των δικαιωμάτων τους προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτή η ενότητα των καπιταλιστών δε διακυβεύεται καθόλου απ' τις εσωτερικές τους αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που υπήρχαν, υπάρχουν και θα τους συνοδεύουν ως το τέλος τους. Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, καμία κυβέρνηση δε θα μπορέσει να εκφράσει την Ευρώπη της φτώχειας, της ανεργίας και της κρίσης, παρά μόνον απ' την άποψη της ευθύνης της πρόκλησης και διόγκωσης όλων αυτών. Οσοι ισχυρίζονται και ρητορεύουν περί του αντιθέτου κοροϊδεύουν το λαό ασύστολα, αποπροσανατολίζουν από το κύριο, τον αντίπαλο, δηλαδή τα μονοπώλια, υπονομεύουν τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων και την ανάγκη του αγώνα διεκδίκησης όλων των λαϊκών αναγκών. Αγώνα ενταγμένο στη ρότα της ρήξης με τα μονοπώλια, με την εξουσία τους, με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σε κάθε χώρα και συντονισμένα στην ΕΕ.

Στο στόχαστρο οι λαϊκές κατακτήσεις

Μια συντάκτρια του χτεσινού «Βήματος» δεν πρωτοτύπησε. Εξέφρασε όσο πιο πιστά μπορούσε τη γραμμή της εφημερίδας της, που, με τη σειρά της, εκφράζει με απόλυτη πιστότητα τη γραμμή της άρχουσας τάξης, όπως αυτή καθορίζεται από τα συμφέροντά της. Πάει πολύς καιρός απ' όταν μια σειρά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, κατακτημένα με πολύχρονους σκληρούς αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, χαρακτηρίστηκαν «λείψανα άλλης εποχής», βαρίδια στην υποτιθέμενη «φυγή» της χώρας προς το μέλλον, στην πραγματικότητα βαρίδια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία του. Γιατί να αποτελούσε εξαίρεση το άσυλο; Αυτή η κατάκτηση και όχι «ιδιότυπο καθεστώς» είναι, κατά την συντάκτρια, «εντελώς passe» και «λείψανο», που οφείλει την ύπαρξή του στο γεγονός ότι «αρκετός κόσμος» καταπιέζεται από τα «εύσημα αριστεροσύνης» και «επιχειρεί να επιβάλει έναν συμβολισμό ως αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της εκπαίδευσης». Και αναφωνεί η συντάκτρια πως έχουμε να κάνουμε με «αστεία πράγματα», γιατί «η χούντα πέρασε, μπήκαμε σε άλλο αιώνα, τα μυαλά αλλάζουν...»!

Μάλιστα. Ωστε διεκδικούν εύσημα αριστεροσύνης όσοι υπερασπίζονται το άσυλο; `Η άλλα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες; Ωστε πρόκειται για «κολλημένους» στο παρελθόν, που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι εποχές άλλαξαν; Ισως γιατί δεν συχνάζουν στα μέρη που συχνάζουν οι έχοντες αυτήν την άποψη. Οσοι υπερασπίζονται λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες συχνάζουν σε μέρη όπου αυτά καταπατούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι μόνον ημερολογιακά άλλαξε ο αιώνας και υπογραμμίζοντας την πάγια ανάγκη της υπεράσπισής τους. Το άσυλο είναι ένα απ' αυτά, κι όσο κι αν βιάζεται να το «νεκροφιλήσει» το «Βήμα» χαρακτηρίζοντάς το «λείψανο», λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Αφερέγγυοι

Από τον «καπιταλισμό - καζίνο» έως το «κράτος εν κράτει χρηματοπιστωτικό σύστημα», από τους «ανίκανους ηγέτες» έως τους «ανεύθυνους και θρασείς μεγιστάνες και τυχοδιώκτες», με όλους τα έχει «βάλει» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την οικονομική κρίση, για να μην τα «βάλει» με τον πραγματικό υπαίτιο γι' αυτήν, τον ίδιο τον καπιταλισμό, του οποίου η κρίση αποτελεί εγγενή παθογένεια από την εμφάνισή του στο ιστορικό προσκήνιο έως σήμερα.

Σ' αυτήν του την προσπάθεια ο οπορτουνισμός αποδεικνύει διαρκώς την αναξιοπιστία και αφερεγγυότητά του. Παράδειγμα: Τον περασμένο Οκτώβρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την πρότασή της για την - κατ' αυτούς - «χρηματοπιστωτική κρίση», πρόταση στήριξης των τραπεζών, αλλά με ...διαφάνεια! Δήλωνε ο Γ. Δραγασάκης: «Να είναι διαφανείς οι όροι και τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί και θα κατανεμηθεί η όποια στήριξη»! Τι δηλώνει σήμερα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Κατακεραυνώνει το πακέτο στήριξης των τραπεζών... Αυτό, βεβαίως, διόλου δεν αποτρέπει τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο να προτρέπει τον πρωθυπουργό στη λήψη μέτρων που θα διαφυλάξουν τις επενδύσεις του κεφαλαίου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Κι ενώ η έγνοια τους για το σύστημα συνολικά, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι το τραπεζικό κεφάλαιο, δεν κρύβεται - ο Αλ. Τσίπρας προχτές επανέλαβε ότι «είναι σα να έχουν έναν ασθενή που αιμορραγεί ακατάπαυστα και αντί να προσπαθήσουν να δουν τις αιτίες της αιμορραγίας και να κλείσουν την πληγή αυτοί διαρκώς μεταγγίζουν τεράστιες ποσότητες αίματος» - προσπαθούν ματαίως να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ρητορεύοντας περί τραπεζών «μακριά από κερδοσκοπικές λογικές»! Περί ενός «προοδευτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» και κάπου εκεί κολλάνε και μια πρόταση για κρατικοποίηση άλλοτε μιας, άλλοτε δύο ή τριών τραπεζών, αποκρύβοντας σκόπιμα πως αυτές στον καπιταλισμό, είτε στο κράτος είτε άμεσα στο κεφάλαιο ανήκουν, μία έγνοια θα έχουν, την κερδοφορία τους.

Προχτές ο Αλ. Τσίπρας, ενώ δεν έκρυβε την αγωνία του μήπως η κρίση επιδράσει και ανακόψει την ενοποιητική πορεία της ΕΕ, προσπάθησε κάπως να εξωραΐσει τη στάση τους υπέρ της ΕΕ, την αναντίστοιχη με την άποψη που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου σχηματίζουν για την ευρωένωση των μονοπωλίων, ψελλίζοντας φαιδρότητες. Οπως να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας ή να υπαχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πολιτικό έλεγχο! Λες και η ΕΚΤ δεν είναι κομμάτι του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αλλά ήρθε απ' τον Αρη και αναφέρεται στο ...υπερπέραν.

Ο οπορτουνισμός τα θέλει μονά - ζυγά δικά του. Και τον καπιταλισμό να υπερασπίζεται, και να φαίνεται ότι τον πολεμά. Και την ΕΕ να προσκυνά, και να δείχνει ότι την επικρίνει, βάλλοντας κατά του ...Μπαρόζο και του Αλμούνια. Τελικά, αυτό που πράττει είναι να αποπροσανατολίζει το λαό. Η κρίση δεν οφείλεται στις τράπεζες, στα «golden boys» και τους τζογαδόρους. Η αιτία της βρίσκεται στη βασική αντίθεση του καπιταλισμού, ανάμεσα στην ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση της παραγωγής και στην ατομική ιδιοποίηση του παραγόμενου πλούτου. Η διέξοδος δε βρίσκεται στη γιατρειά του ασθενή. Διέξοδος για τους λαούς θα υπάρξει, αν του καταφέρουν μεγαλύτερο, συντριπτικό πλήγμα. Και για να το πετύχουν πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαρρήξουν οριστικά τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς του εκπροσώπους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα αναχώματα - υποστυλώματά του, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Προστάτες των κερδών του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πρόβλημα απαιτεί παγκόσμια λύση! Σε αυτό το ...φοβερό συμπέρασμα κατέληξαν οι Μπ. Ομπάμα και Γκ. Μπράουν, ενόψει της Συνόδου των G 20...

Μόνο που στην πραγματικότητα δεν έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά δύο: Τις πολυεθνικές που θέλουν να διασφαλίσουν αιωνίως τα υπερκέρδη τους και τους λαούς που υποφέρουν (εξαιτίας ακριβώς αυτών των κερδών).

Ομως, αυτούς - όπως και την «κοινωνικά ευαίσθητη» Ευρωπαϊκή Ενωση - τους αφορά μόνον το πρώτο πρόβλημα. Το δεύτερο θεωρείται ...δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΟΜΩΣ, λόγο να φοβόμαστε! Η λύση στο πρόβλημα θα προέλθει από την Ελλάδα, μια και διαθέτουμε τρία κόμματα που έχουν βρει την άκρη στο όλο θέμα.

Ετσι, λοιπόν, η παγκόσμια κοινότητα και, κυρίως, οι ηγέτες των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών κρατών μπορούν να επιλέξουν την «ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή», που προτείνει ο Καραμανλής.

Αν δεν τους κάνει, διαθέτουμε και το μοντέλο της «Πράσινης Ανάπτυξης», που προτείνει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Εφόσον δεν τους αρέσει ούτε αυτή η λύση, διαθέτουμε και πρόταση ενός «φιλολαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας», που, φυσικά, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθότι είναι συνεπές «ευρωπαϊκό» κόμμα...

Δεν πρέπει να έχουν παράπονο, στη χώρα μας το ...μενού διαχείρισης της αντιλαϊκής πραγματικότητας είναι πλήρες και με πολλές επιλογές. Αλλωστε, πάντα μπορούν να γίνουν και ...συνδυασμοί των προτάσεων.

ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στην Αστυνομία θα γίνουν, και οι κάμερες θα βγάλουν φωτιές, και περιπολίες θα έχουμε σε όλους τους δρόμους. Τα ανακοίνωσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χτες κι εμείς έχουμε υποχρέωση να νιώσουμε ασφαλείς...

Ελα, όμως, που τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Γιατί όταν ακούς αυτά τα μέτρα, ξέρεις πολύ καλά πού στοχεύουν και εναντίον ποιου θα λειτουργήσουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Και, στα σίγουρα, δεν αφορούν την εγκληματικότητα...

Το καταπιεσμένο ... «Βήμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τα εύσημα της αριστεροσύνης καταπιέζουν αρκετό κόσμο που με τη σειρά του προσπαθεί να επιβάλει έναν συμβολισμό ως αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της εκπαίδευσης». Αυτά γράφει το χτεσινό «Βήμα». Φαίνεται πως η συντάκτρια του πονήματος, η διεύθυνση και η ιδιοκτησία της εφημερίδας καταπιέζονται επίσης από την «αριστεροσύνη», με δεδομένο και γνωστό το ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των νέων ανθρώπων. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση. Τι σόι ευαίσθητοι επιχειρηματίες θα ήταν... Ασε που δεν είναι και οι μοναδικοί. Φαίνεται, όμως, πως ενοχλούνται, κάτι παραπάνω, «καταπιέζονται», ακόμη κάτι παραπάνω, δεν είναι απόλυτα ελεύθεροι όπως και όλο το σινάφι της τάξης τους, να αναπτύξουν τις ευαισθησίες τους στην εκπαίδευση, εντός των εκπαιδευτηρίων. Την επιχειρηματική ευαισθησία. Και άρχισαν την απελευθερωτική πάλη από την καταπίεση. Αλλά έως εδώ το αστείο. Γιατί εδώ πραγματικά μιλά το ένστικτό τους. Να ξεμπερδεύουν θέλουν με κάθε πρόοδο, με κάθε ιδέα πραγματικά ελεύθερης εκπαιδευτικής διαδικασίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών στην επιστήμη και την κοινωνία. Προβάλλοντας την καταπίεση, στο νου τους έχουν το τσάκισμα της δημιουργίας ελεύθερων συνειδήσεων. Φοβούνται την ελευθερία των ιδεών, γιατί τρέμουν τις ιδέες της κοινωνικοαπελευθερωτικής πάλης. Και θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη διάδοση των ιδεών στα Πανεπιστήμια. Οχι μόνο για να κάνουν την κερδοφόρα δουλειά τους. Αλλά, κυρίως, για να κατασκευάζουν ανθρώπους ανελεύθερους. Για να διαιωνίζουν τη δική τους καταπίεση σε λαό και νεολαία. Η αντίδραση σε όλο της το μεγαλείο, με κομψότητα αριστοκράτη...

Η «τράπεζά μας»!

Παραμονές της πανεργατικής απεργίας χτες και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εξετάσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι κινητοποιήσεις είναι καλές και θεμιτές μόνο μέχρι το σημείο που δε θίγουν την καρδιά των εργοδοτικών συμφερόντων. Αυτό μετέφερε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων της Citibank, στους συγκεντρωμένους έξω από το κατάστημα της τράπεζας στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ενάντια στην εκμετάλλευση απέκλεισε συμβολικά το κτίριο της πολυεθνικής που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει 1.500 «εθελούσιες» απολύσεις στο όνομα της κρίσης. Ο πρόεδρος του Σωματείου και εκλεγμένος με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της ΟΤΟΕ, εμφανίστηκε ασθμαίνοντας λίγες ώρες μετά, για να «μαλώσει» τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές που βρέθηκαν έξω από την «τράπεζά μας» (!) όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δε σταμάτησε, όμως, εκεί. Διαβεβαίωσε εκ μέρους της εργοδοσίας ότι «απολύσεις δεν έχουμε» και κατά συνέπεια η κινητοποίηση είναι άστοχη, ενώ επαναλάμβανε διαρκώς ότι «ο χώρος καλύπτεται συνδικαλιστικά από το σωματείο της Citibank», υπονοώντας ότι κανείς άλλος δεν έχει θέση στα χωράφια του. Ορθά κοφτά μάλιστα υποστήριξε ότι όταν κάποιος φεύγει με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά παίρνει μεγάλη αποζημίωση, τότε αυτό δε θεωρείται απόλυση, σα να πρόκειται η εργοδοσία να κάνει και χάρη σε όποιους απολύει με τη μέθοδο της «εθελούσιας».

Μετά απ' όλα αυτά, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε πως σήμερα θα απεργήσει και θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Αυτονόητο. Τέτοιοι συνδικαλιστές, με τέτοια λογική και πλαίσιο καλούν στη σημερινή συγκέντρωση, απ' όπου θα παρελάσουν και όσοι από το ΠΑΣΟΚ ράβουν από τώρα τα κυβερνητικά κουστούμια. Μ' αυτούς τους συνδικαλιστές, μ' αυτά τα κόμματα που κινούνται στην ίδια στρατηγική ρότα με την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα κοινό. Η θέση τους σήμερα είναι με το ΠΑΜΕ. Κι εκεί θα βρεθεί ξανά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του μόχθου.

Οι οπορτουνιστές και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Επειδή ορισμένοι νομίζουν ότι ο οπορτουνισμός και η πολιτική διπλοπροσωπία μπορούν να υπερβούν τη μνήμη των εργαζομένων, αξίζει να ανατρέξει κανείς σε ορισμένα βασικά στοιχεία που σχετίζονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας, για το οποίο τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις εμφανίζονται να ζητούν την «χαλάρωσή» του για να αντιμετωπιστεί δήθεν η κρίση. Το κατά πόσο η όποια «χαλάρωση» θα αποβεί προς όφελος των εργαζομένων, αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία, αφού όποιο μέτρο κι αν παρθεί εντός ή εκτός των ορίων του Συμφώνου, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να στοχεύει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Επειδή όμως σ' αυτόν τον μικρό κόσμο όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ας θυμηθούμε τι είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και ποιος ευθύνεται για την ψήφισή του. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εντάσσεται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) που ξεκίνησε την 1η Γενάρη 1999. Στόχος του ήταν και παραμένει να εξασφαλίσει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών - μελών, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εργασιακών ασφαλιστικών ανατροπών, θα συνεχιζόταν και μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος.

Στις 18 Μάη 2000, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο γνωμοδότησε θετικά υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Αυτόματα, η Ελλάδα αποδεχόταν και το βραχνά του Συμφώνου Σταθερότητας. Ποιοι ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Ποιος καταψήφισε; Μόνο το ΚΚΕ. Αυτοί που τότε σήκωναν το χέρι τους για να δέσουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα, τώρα κλαίγονται και ζητάνε τη «χαλάρωσή» του. Ετσι είναι οι οπορτουνιστές. Και σαν τέτοιοι πρέπει να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους και το λαό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη των ευρωεκλογών

Η δημοσιοποίηση την περασμένη Κυριακή της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της μάχης των ευρωεκλογών, που με ορμή, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία δίνουν, ήδη, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, αλλά και της ΚΝΕ. Μάχη άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές που προηγήθηκαν και καλλιέργησαν το έδαφος, ώστε το μήνυμα που μεταφέρει η πλατιά πολιτική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται, να καρπίσει και στους αγώνες και στην κάλπη των ευρωεκλογών και να αναδειχτεί απ' αυτήν πιο ισχυρό το ΚΚΕ.

Για τους κομμουνιστές ούτε μια μέρα έως τότε δεν περισσεύει. Ολες πρέπει να αφιερωθούν στην προσπάθεια να μιλήσουμε ουσιαστικά με όσο το δυνατόν περισσότερους εργάτες, υπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους αγρότες, νέους, γυναίκες, για τους λόγους που καθιστούν σημαντική και κρίσιμη αυτήν την αναμέτρηση, τους ίδιους λόγους που επιβάλλουν ψήφο καταδίκης του ευρωενωσιακού οικοδομήματος των μονοπωλίων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του οποίου συναποφασίζουν αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και των άλλων κομμάτων που ασπάζονται τον «ευρωμονόδρομο», που με τη στάση τους, είτε συντηρητικοποιούν τη λαϊκή συνείδηση όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., είτε αμβλύνουν το ριζοσπαστισμό της όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε σε μαχητική δράση και συμβολή στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Να συμβάλουμε και να συμβάλουν οι οπαδοί, οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές, στη λαϊκή αφύπνιση και πάλη κατά της ΕΕ, της πλουτοκρατίας και των κομμάτων τους. Η μάχη των ευρωεκλογών για τους ανθρώπους του μόχθου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μάχη να μη βαρύνουν τις πλάτες τους οι συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Να συνειδητοποιηθεί πλατιά πως αν στην κάλπη αυτή εκφραστεί ηχηρά η λαϊκή οργή και αγανάκτηση, η απόφαση πως ο λαός δεν αποδέχεται άλλα αντιλαϊκά μέτρα, κι αυτό μπορεί να εκφραστεί μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ, τότε η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη, θα έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για το λαϊκό και εργατικό κίνημα να αντιπαλέψει τη λαίλαπα.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να συζητήσουμε με τους ανθρώπους του μόχθου. Ξεκινάμε με απόλυτη αισιοδοξία και βάσιμη πεποίθηση πως θα βρούμε πρόθυμους ακροατές. Εξορμούμε παντού, σε συνοικίες πόλεων, σε χωριά, σε χώρους δουλειάς, στο γιαπί και στο χωράφι, σε σχολεία και σχολές, όπου μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους του μόχθου και τα παιδιά τους. Κομίζουμε μήνυμα ανάτασης, μήνυμα αισιοδοξίας πως όταν ο λαός θέλει τότε μπορεί. Μπορεί, επιβάλλεται, να επιλέξει τη στάση της απειθαρχίας και της ανυπακοής απέναντι στην ΕΕ, που έχει ήδη αποδειχτεί για ποιον υπάρχει και δουλεύει, όπως και τα κόμματα που την υπερασπίζονται.

Απόφαση για ρήξη με την ευρωένωση των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο μόνος, απόλυτα ρεαλιστικός και αναγκαίος δρόμος για τον ελληνικό, για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτός ο δρόμος μπορεί και άμεσα να φέρνει αποτελέσματα προς όφελός τους, αλλά και να έλκει κοντύτερα την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης χωρίς πλουτοκρατία, μιας Ευρώπης με τους λαούς της να οικοδομούν σχέσεις αμοιβαία επωφελείς, σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα σηματοδοτήσει ένα βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση, τη μόνη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ