Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προβοκάτσια και... σύγχυση

Οταν η διαστρέβλωση γίνεται «δεύτερη φύση» του οπορτουνισμού το αποτέλεσμα «βγάζει μάτι». Ο λόγος για τη λεγόμενη «διεθνή καμπάνια» που κάνουν διάφορες οργανώσεις και γκρουπ όπως ΚΟΕ («Κομμουνιστική» Οργάνωση Ελλάδας) - συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ - ή οι Τροτσκιστές, που εμφανίζουν σε διεθνείς ιστοσελίδες τους το ΚΚΕ ως «απομονωμένο, συστημικό, προσαρμοσμένο στο σύστημα που αντιπαλεύει στη χώρα μας τη λεγόμενη "νεανική εξέγερση"» που βρίσκεται δήθεν σε εξέλιξη στη χώρα μας. Η προβοκάτσια, ωστόσο, σε βάρος του ΚΚΕ δεν μπορεί να σταθεί σε όσους αγωνιστές από άλλες χώρες στον κόσμο γνωρίζουν τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και το συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Ομως οι οπορτουνιστές μαζί με την προβοκάτσια προσπαθούν να σπείρουν και συγχύσεις. Προφανώς για να μπερδέψουν κόσμο. Ετσι στη λεγόμενη «Διάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων» όπως ονομάζεται μια κίνηση που εμφανίζονται να έχουν κάνει κάτι ομάδες που αυτοαποκαλούνται κόμματα σε χώρες των Βαλκανίων - από την Ελλάδα η ΚΟΕ - σε μονταρισμένο βιντεάκι που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό «You tube», εμφανίζεται σε διακήρυξη που υπογράφει και η ΚΟΕ, με τα αρχικά της, να «παίζει», αμέσως μετά την εμφάνιση της ΚΟΕ, για δευτερόλεπτα ο λογότυπος του ΚΚΕ με τα σύμβολά του Κόμματος και πλάνα από κινητοποίησή του, έτσι που η ΚΟΕ να εμφανίζεται ως ΚΚΕ. Η προβοκάτσια είναι προφανής.

Επαναλήψεις υποσχέσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε δυο χρόνια θα λειτουργήσει το Αρχείο Νεοπλασιών υποσχέθηκε χτες ο Συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αλέξης Ζορμπάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε μια ακόμα εκστρατεία, περιορισμένου χαρακτήρα, για την πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού.

Το Αρχείο Νεοπλασιών είναι παλιά υπόσχεση (4/4/2002) του πρώην υφυπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ Εκτορα Νασιώκα στη Θεσσαλονίκη, στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας. Η επανάληψη των υποσχέσεων γίνεται στο ίδιο φόντο της πρόληψης και της αντιμετώπισης του καρκίνου, με γυμνές τις δημόσιες δομές κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα ανιχνεύσουν τα ύποπτα περιστατικά και θα προωθήσουν για την περαιτέρω διερεύνηση.

Κι όταν οι γυναίκες προσπεράσουν αυτόν το σκόπελο, τότε αρχίζουν οι πολύμηνες αναμονές είτε για ένα «τεστ Παπανικολάου» ή για μαστογραφία. Κι όταν τέθηκε αυτό το ερώτημα χτες, η απάντηση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου ήταν πως σε «συνεργασία του ΕΣΥ με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών» θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα διάγνωσης ή θα χρησιμοποιηθούν κινητές μονάδες. Δηλαδή και πάλι εκχώρηση με το αζημίωτο στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στους δήμους, που θα τριγυρίζουν με κάποια λεωφορεία για ενημέρωση. Μόνο που αυτά ούτε πρόληψη είναι, ούτε μπορούν να καλύψουν τις εκρηκτικές ανάγκες του πληθυσμού.

Τους έρχεται γάντι

Να πάρουν τα βουνά... οι εργαζόμενοι προτείνει σε ανοιχτή επιστολή του προς τα στελέχη της ΔΑΚΕ ο πρόεδρός της και γ.γ. της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης. Φαίνεται ότι η ηγεσία της ΔΑΚΕ κουράστηκε με τόσους αγώνες και κινητοποιήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα και με πρόσχημα τη δράση των κουκουλοφόρων ζητάει από τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και να πάνε... περίπατο στο Ολυμπιακό Στάδιο ή στο Καλλιμάρμαρο. Αυτοί ή αλλού είναι οι χώροι που κατά τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ πρέπει να αναζητήσουν για να διαδηλώνουν. Μωραίνει ο κύριος..; 'Η τελικά η δράση των κουκουλοφόρων έρχεται γάντι σε ορισμένους για να προωθήσουν τα παλιά σχέδιά τους για περιστολή και απαγόρευση των κινητοποιήσεων; Οπως και να έχει, τους ξαναλέμε ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Προκαθορισμένα αποτελέσματα

Σε θέμα «πρώτης γραμμής» επιδιώκει να αναγάγει η κυβέρνηση τον επικείμενο διάλογο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Πριν ακόμα από τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του διαλόγου στις αρχές του 2009. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε προχτές ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει από «μηδενική βάση» και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα να συμμετέχουν. Πρόκειται για ένα «πυροτέχνημα», που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό του λαού και της νεολαίας από τα ασφυκτικά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Η δήλωση της κυβέρνησης ότι ο διάλογος γίνεται από μηδενική βάση είναι ψευδεπίγραφη. Ο διάλογος γίνεται για το εξεταστικό, το οποίο όμως δεν είναι «αυτονομημένο» ζήτημα. Από ποια μηδενική βάση να ξεκινήσει ο διάλογος; Αφού ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός του σχολείου, του πανεπιστημίου, της εκπαίδευσης συνολικότερα, είναι σήμερα διαμορφωμένοι από μια σειρά αντιλαϊκούς και αντιεκπαιδευτικούς νόμους που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο όποιος διάλογος, για το όποιο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, ξεκινάει από τη βάση που έχουν διαμορφώσει οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, από το σχολείο και το πανεπιστήμιο που υπάρχει σήμερα και είναι πλήρως προσδεμένα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Το όποιο σύστημα πρόσβασης τελικά επιλεγεί από την κυβέρνηση, θα είναι εκείνο που εντάσσεται πιο αποτελεσματικά στην περαιτέρω προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Εχουν συγκεκριμένη στόχευση όλες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και η μεταρρύθμιση του εξεταστικού. Η στόχευση συνάδει με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στις σύγχρονες απαιτήσεις για αύξηση της κερδοφορίας του, ίσως και με εμφάνιση ελκυστικής εικόνας για εύκολη πρόσβαση σε όλους. Και σε αυτούς τους στόχους, της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου δεν εντάσσεται το χτύπημα της παραπαιδείας και η αναβάθμιση του σχολείου. Αντίθετα, προωθείται το ιδιωτικοποιημένο σχολείο και πανεπιστήμιο, η εμπορευματοποίηση της γνώσης, η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου πανεπιστημίου και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, η απαξίωση σχολείου και πανεπιστημιακών πτυχίων, η μετατροπή του σχολείου σε κέντρο εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων για τα παιδιά που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα.

Η όποια συζήτηση για αναβάθμιση του σχολείου και της ανώτατης εκπαίδευσης είναι κάλπικη, αν δεν προϋποθέτει τη σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, αν δεν προϋποθέτει ριζική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης. Μοναδικός τρόπος να υπάρξει «δίκαιο» σύστημα εισαγωγής είναι το πραγματικά Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο Δωδεκάχρονο σχολείο που παρέχει σε όλους τους μαθητές βασική μόρφωση. Παράλληλα, χρειάζεται η σύσταση δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση. Ταυτόχρονα, η αναμόρφωση μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, προσανατολισμένης στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας και όχι των μονοπωλίων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σταθερός ο αντιλαϊκός προσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕ! Μας υποβάθμισε ο διεθνής Οίκος «Standard & Poors»! Πάει την πατήσαμε...

Πάνω που ήθελε η κυβέρνηση να εξαγγείλει εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις 80%, κατώτατους μισθούς 2.500 ευρώ και γενναίες επιχορηγήσεις σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, ήρθε αυτό και μας τα χάλασε.

Τι να κάνουμε βρε παιδιά, είμαστε άτυχοι. Δεν πειράζει, μια άλλη φορά...

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, διακήρυξε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Εφεξής όποιος θέλει ν' ανοίξει μικρομεσαία επιχείρηση θα το κάνει ευκολότατα...

Το πρόβλημα είναι πως ...θα την κλείνει και με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Γιατί αν βρεθεί κάπου μεταξύ Εφορίας και ανταγωνισμού των πολυεθνικών, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

Ιδίως σε μια χώρα που οι μισθοί ...«εξατμίζονται» πριν καλά - καλά τους πάρει στα χέρια του ο εργαζόμενος.

Ας αφήσουν λοιπόν τις ανοησίες και την προτροπή του να ...γίνουμε επιχειρηματίες. Γιατί σε μας κανείς δε θα δώσει 28 δισεκατομμύρια, ούτε θα φτιάξουν νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα μας.

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ο Π. Παναγιωτόπουλος όταν ζητάει να απομακρυνθούν όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ που «προκαλούν την κοινωνία»; Μήπως ν' αλλάξει η πολιτική που ακολουθούν αυτές οι ΔΕΚΟ και εκπορεύεται από την κυβέρνηση;

Προφανώς όχι. Είναι μάλλον απίθανο να κάνει μια τόσο μεγάλη διαφοροποίηση ο ...κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλλον προέδρους που να μπορούν να «περάσουν» αντιλαϊκά μέτρα (όπως αυξήσεις τιμολογίων και υπονόμευση εργασιακών δικαιωμάτων) στα ...μουλωχτά επιθυμεί.

Να είναι «έξυπνοι» και «καπάτσοι», άρα πιο αποτελεσματικοί στο να παρουσιάζουν όλα όσα ετοιμάζονται σε διάφορα συρτάρια.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα θυμήθηκαν την ΕΦΕΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία του ασύλου, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, τη «δημοκρατική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος», την ανάδειξη μιας «Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας»...

Αυτά χτες, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με πρυτάνεις πανεπιστημίων και προέδρους ΤΕΙ. Γιατί πριν μερικούς μήνες, στις 23 Μάη του 2008, που θα ξεκινούσε το Πανσπουδαστικό Συνέδριο οι αντιπρόσωποι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκαν, όπως δεν εμφανίστηκαν οι της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ (που πήγαν εκδρομές σε Μύκονο και Ιο)... Και πιο πριν ακόμα, όταν η ΠΚΣ καλούσε να συνεδριάσουν τα ΔΣ των συλλόγων και να ορίσουν αντιπροσώπους, οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σφύριζαν αδιάφορα...

Αλλά το θέμα, δεν είναι μόνο πως κάνουν ό,τι μπορούν για να απαξιώσουν τα όργανα του φοιτητικού κινήματος και έδωσαν χέρι βοήθειας σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για τη διάλυση της ΕΦΕΕ... Το θέμα είναι ότι και το άσυλο, δεν είναι μόνο θέμα συγκρότησης οργάνων, αλλά πρόβλημα του φοιτητικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Οσο η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ κυριαρχούν, με τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να παίζουν συχνά το ρόλο του νεροκουβαλητή σ' αυτές τις δυνάμεις... ακόμα κι αν συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ, δε θα κατοχυρωθεί πραγματικά το άσυλο, δεν μπορεί να υπάρχει υπεράσπισή του, όπως δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του φοιτητικού κινήματος και συνολικά ο προσανατολισμός του.

Το παράδειγμα της «ΜΙΝΕΡΒΑ»

Αμεση και αποτελεσματική, στο να εμποδίσει τα άθλια σχέδια της εργοδοσίας στη «ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ», ήταν η παρέμβαση του ταξικού κλαδικού συνδικάτου, της Πανελλαδικής Ενωσης Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιών - Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών και Απορρυπαντικών. Μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι θα λειτουργήσει ένας μηχανισμός χαφιεδισμού που θα μετατρέπει τους ίδιους τους εργαζόμενος σε ρουφιάνους, το συνδικάτο αντέδρασε, συγκαλώντας σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Η προσπάθεια της εργοδοσίας, να βάλει τον έναν εργαζόμενο αντιμέτωπο με τον άλλο, έπεσε στον κενό. Οι εργαζόμενοι δεν τσίμπησαν το δόλωμα. Απάντησαν ενωμένοι σαν μια γροθιά ότι καταδικάζουν αυτόν το μηχανισμό και ότι δεν πρόκειται να ρουφιανεύουν ο ένας τον άλλον. Η στάση του ταξικού συνδικάτου δεν έδωσε απάντηση μόνο στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Αλλά και σε όλους εκείνους, που, από τη θέση του εργοδοτικού συνδικαλιστή, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι «τίποτα δε γίνεται» και, τελικά, να τους ενσωματώσουν στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

«Πιο εύκολη ζωή» στην κρίση...

«Θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων, ιδίως σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο ειλικρινής και εύστοχος ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης όσον αφορά τον υπέρτατο στόχο της κυβέρνησης. Μπορεί η παραπάνω φράση - σλόγκαν να ειπώθηκε χτες με αφορμή την προώθηση του νομοσχεδίου του υπουργείου του «για τον εκσυγχρονισμό του Εμπορικού Δικαίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», αλλά βέβαια αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης σε όλη τη θητεία της και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως άλλωστε έκανε και η προκάτοχός της. Ειδικά όμως για την αντιμετώπιση της κρίσης το κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα στην πράξη, περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, πράγμα που κάνει ασφαλώς ακόμα «πιο εύκολη τη ζωή» των καπιταλιστών. Ταυτόχρονα βέβαια, φορτώνει συνεχώς με νέα βάρη τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τους κάνει δηλαδή ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους. Θα σημειώσουμε ένα κραυγαλέο παράδειγμα. Ακόμα και αυτό το άθλιο και προκλητικό επίδομα θέρμανσης, των 100 και 200 ευρώ, ακόμα και αυτό το επαίσχυντο φιλοδώρημα δεν έχει ακόμα μοιραστεί... Αντίθετα, το ξεκοκάλισμα των 28 δισ. ευρώ έχει ξεκινήσει από τις τράπεζες και συνεχίζεται με ασυγκράτητη βουλιμία...

Εμμονή...

Πριν λίγες μέρες, αφότου τους έδωσε ιδεολογικό περιεχόμενο προσπαθεί να τους δώσει και συγκεκριμένη υπόσταση. Ο λόγος για τον τέως υπουργό του ΠΑΣΟΚ που χτες στο «Μέγκα» ισχυρίστηκε πως ο λεγόμενος Επαναστατικός Αγώνας του θυμίζει τα ένοπλα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο Γ. Πρετεντέρης σχολίαζε ταυτόχρονα ότι θυμίζουν μαζική ένοπλη πάλη όπως οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και ας μην ήταν όχι μόνο μαζικές αλλά και κατασκευασμένες. Παράξενη, όμως, δεν είναι αυτή η εμμονή από τον τέως υπουργό; Να προσπαθεί να δημιουργήσει συνειρμούς για τέτοιους μηχανισμούς που αντικειμενικά δρουν προβοκατόρικα με το κίνημα; Γιατί κίνημα σημαίνει μαζική λαϊκή δράση. Τις προάλλες τους προσέδιδε και ριζοσπαστική ιδεολογία. Δεν παραπέμπει σε εμμονή να οδηγήσει σώνει και καλά τη σκέψη σε κάτι μη τυχόν και λειτουργήσει ελεύθερα και πάει από μόνη της στην ολοφάνερη προβοκάτσια; Αλλά και ο δημοσιογράφος; Τι θέλει να πει;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αδιαλλαξία, ανιδιοτέλεια και περηφάνια

Ετσι συνέβαινε πάντα στην αστική τους «δημοκρατία». Αυτή είναι και η πείρα του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οταν τα πράγματα ζόριζαν - όπως τώρα με τα προεόρτια της οικονομικής κρίσης - οι μάσκες της δημοκρατίας τους έπεφταν. Ακόμα και σε πιο ήρεμες περιόδους, αν ο εργάτης σήκωνε κεφάλι, όπου τα «λόγια» δεν είχαν αποτελέσματα, η ράβδος γινόταν ο νόμος του κεφαλαιοκράτη. Ετσι και το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, όπως δείχνουν συγκεκριμένα γεγονότα, η εργοδοσία με μεγαλύτερη ένταση βάζει σε λειτουργία τα γνωστά και δοκιμασμένα της όπλα. Οι απολύσεις, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί, ο χαφιεδισμός μπήκαν στην ημερήσια διάταξη.

Τα όπλα αυτά έβαλε μπροστά και η εργοδοσία του ΤΖΑΜΠΟ στο υποκατάστημα στη Βάρη. Οταν ο αγωνιστής εργαζόμενος δε λύγισε, μπήκαν σε δράση τα «άλλα μέσα»! Του έριξαν στο τραπέζι 50.000 ευρώ και να αποχωρήσει από την εταιρεία «οικειοθελώς»..! Και επειδή δεν ήταν σίγουροι για το πόσο δελεαστική ήταν η πρόταση, τη συνόδεψαν και με απειλές... Ομως πήραν την απάντηση που τους άξιζε. Ο νέος εργαζόμενος όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά, ακόμα πιο σημαντικό, δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν υπέκυψε στις απειλές, αλλά έσπευσε και ενημέρωσε το συνδικάτο.

Ποιος είπε ότι στις μέρες μας δεν υπάρχουν αγωνιστές εργάτες; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν εργάτες - παραδείγματα; Ποιος μπορεί να πει ότι και σήμερα μια τέτοια στάση δε συνιστά ηρωισμό; Και όμως. Το παράδειγμα του νέου εργάτη του «ΤΖΑΜΠΟ» δείχνει το δρόμο. Αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι, που στέκονται μπροστά στις πύλες των εργοστασίων στις απεργιακές αλυσίδες, που δε συμβιβάζονται, δεν εξαγοράζονται από την εργοδοσία, που στα δύσκολα δεν τα διπλώνουν, είναι οι σηματοδότες για ολόκληρη την εργατική τάξη. Επιβεβαιώνουν με τα έργα και τη στάση τους, τις μεγάλες αξίες και παρακαταθήκες του εργατικού κινήματος. Οχι. Την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα, την ακεραιότητα, την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα δε θα τις βρεις μόνο στις ιστορικές σελίδες του εργατικού κινήματος. Ολα αυτά είναι ζωντανά, είναι μέσα στην καθημερινή δράση εκατοντάδων και χιλιάδων εργατών.

Και όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη αξία, όταν βλέπεις τον ξεπεσμό των εκπροσώπων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οταν διαπιστώνεις, ότι συνδικαλιστές που υποτίθεται είναι εκλεγμένοι για να υπερασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, γίνονται σημαιοφόροι της «ταξικής συνεργασίας» κηρύττουν σε όλους τους τόνους την υποταγή στην κερδοφορία των καπιταλιστών, σέρνονται στα σαλόνια και στους «διαλόγους» της εργοδοσίας, είναι «δούρειοι ίπποι» του κεφαλαίου στο κίνημα. Και ορισμένοι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να γλείψουν και από το κόκαλο που τους πετάνε οι ισχυροί.

Ενα είναι βέβαιο. Οσο θα βαθαίνει η οικονομική κρίση. Οσο μεταξύ των καπιταλιστών θα αγριεύει ο πόλεμος για την κυριαρχία στην αγορά και για τα κέρδη, τόσο θα οξύνεται και η επίθεση στους εργαζόμενους. Αλλο τόσο όμως θα επιβεβαιώνεται η ανάγκη για πιο αποφασιστική εργατική ταξική απάντηση στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, στη λεηλασία και τους σφετερισμούς του κεφαλαίου. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η αδιαλλαξία, η ανυπακοή και η ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου είναι μονόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ