Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Diners για τα ... δικαιώματα των παιδιών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα Δικαιώματα των Παιδιών με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, πέρα από το ότι το τελευταίο έχει μεγάλη συμμετοχή στο «άρμεγμα» ολόκληρων λαών και ευθύνη για την εξαθλίωση και το θάνατο εκατομμυρίων παιδιών ανά τον κόσμο; Κι όμως, η γνωστή Μη Κυβερνητική Οργάνωση UNICEF, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, επιχειρεί να «παντρέψει» αυτές τις δύο πέρα για πέρα εχθρικές ως προς το περιεχόμενό τους και από ταξική άποψη έννοιες και μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Επαληθεύεται και με αυτήν την κίνηση ότι η Ευέλικτη Ζώνη είναι ο μοχλός για την είσοδο των επιχειρήσεων στα σχολεία με τη μορφή του χορηγού, οι οποίες όμως θα έχουν λόγο και στη διαμόρφωση του περιεχομένου της Ευέλικτης Ζώνης. Με τη βοήθεια και το επικάλυμμα διάφορων πρόθυμων ΜΚΟ. Με τη συνδρομή της Diners Club η UNICEF θα διανείμει δωρεάν σχολικό υλικό σε μαθητές δημοτικών σχολείων, τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και σε περιοχές ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.

Κόλπα ΔΕΗ

Αυτό πρέπει να το προσέξουν στη ΔΕΗ. Μιλάμε για την πρόσφατη τακτική να ρωτάει τον ...εαυτό της και να απαντάει στη συνέχεια η ίδια για θέματα που την ενδιαφέρουν.

Προχτές, για παράδειγμα, αφορμή ήταν μια δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου ακόμη κι αυτός έκανε λόγο για την ανάγκη φθηνού και επαρκούς ρεύματος (προειδοποιεί ξέροντας πολύ καλά ότι η «μπάλα» των ανατιμήσεων θα πάρει και βιομηχανικούς πελάτες, για να μην τους πάρει). Η ΔΕΗ έσπευσε να ρωτήσει τον εαυτό της, (αφού προφανώς κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να τη ρωτήσει): «Πώς σχολιάζετε την παραπάνω αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ»;

Η απάντηση, αναμενόμενη. Η ΔΕΗ «καρφώνει» τον πρόεδρο του ΣΕΒ, λέγοντας ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να καλύπτει το κόστος της και να έχει «εύλογο» κέρδος. Στη συνέχεια, αρπάζει την ευκαιρία να «κλαυτεί». Υποστηρίζει ότι οι ανταγωνιστές της δεν μπαίνουν στη λιανική αγορά, επειδή τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα και χαμηλά. Προτιμούν να την προμηθεύουν σε υψηλές τιμές, ενώ αυτή είναι υποχρεωμένη να αγοράζει, καθώς λειτουργεί ως «τελευταίο καταφύγιο» στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτά έχει η «απελευθέρωση» της αγοράς, την οποία υποστηρίζει ενθέρμως η διοίκηση της ΔΕΗ. Αν έχει πρόβλημα, ας αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας...

Αλλοθι οι έλεγχοι

Τον απολογισμό των ελέγχων που διενεργήθηκαν για «παρεμπόριο» τον Αύγουστο, διαφημίζει πάλι το υπουργείο Ανάπτυξης. Πραγματοποιήθηκαν, λέει, 74 κατασχέσεις διαφόρων εμπορευμάτων και επιβλήθηκαν 4 πρόστιμα, ενώ έγινε μια σύλληψη και επτά προσαγωγές. Με όλα αυτά, όμως, που τόσους μήνες τώρα προβάλλει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να πείσει ότι κάτι κάνει για να προστατεύσει το τζίρο των καταστημάτων, δεν πείθει κανένα. Γιατί, είναι ολοφάνερο ότι ο τζίρος δεν πλήττεται κύρια απ' αυτό. Από τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων και από την ανεξέλεγκτη δράση των πολυκαταστημάτων πλήττεται. Αλλά, μ' αυτά είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να κάνει κάτι, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των πρώτων και της απαγόρευσης της ανεξέλεγκτης επέκτασης και δράσης των δεύτερων.

Μυρίζει... προβοκάτσια

Σε προβοκάτσια φαίνεται πως εξελίχθηκε ο ξυλοδαρμός Αφγανού μετανάστη από λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας, όπως κατήγγειλαν προχτές ομοεθνείς του, σε σχέση και με τα επεισόδια που ακολούθησαν λίγο αργότερα έξω από το λιμάνι της Πάτρας με τη συμμετοχή μιας μερίδας Αφγανών και αντεξουσιαστών. Ο πετροπόλεμος που ακολούθησε και το κυνηγητό με τους αστυνομικούς μέσα στην πόλη με την καθοδήγηση αντεξουσιαστών «αξιοποιείται» ουσιαστικά - κάτι που επισήμανε και το σύνολο του τοπικού Τύπου - για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στην περιοχή να αποδεχτεί - ακόμη και με τη βία - τη μεταφορά των προσφύγων από την Πάτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα επεισόδια έγιναν λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη (αύριο Πέμπτη) στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών της πόλης, για να συζητήσουν ποιο μέρος είναι κατάλληλο για τη στέγαση των προσφύγων, έξω όμως από τα όρια της πόλης. Στόχος είναι να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από την Πάτρα και ουσιαστικά να τους γκετοποιήσουν.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα υιοθετούσαν τις απόψεις των ίδιων των προσφύγων καθώς και μαζικών φορέων και συλλόγων της Αχαΐας και θα χορηγούσαν πολιτικό άσυλο, άδεια παραμονής, θα διευκόλυναν όσους έχουν πραγματική ανάγκη να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους. Παράλληλα, θα δημιουργούσαν οργανωμένο χώρο υποδοχής στην Πάτρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης.

Ταξική πολιτική

Η κυβέρνηση επικαλείται τη «διεθνή οικονομική κρίση» για να προχωρήσει παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Βρίσκει άλλοθι σε ένα φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλισμού, το οποίο για την ώρα ελάχιστη επίδραση ασκεί και δεν εμποδίζει την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Η αύξηση κατά 3,5% του ΑΕΠ είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Το άλλοθι εκτός των ευθυνών της δικής της πολιτικής είναι ένα καλό ψέμα σαν εργαλείο προπαγάνδας για την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε, είναι από τη μια η θέση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο και από την άλλη τα κέρδη της πλουτοκρατίας να αυξάνουν υπέρμετρα και το μεγάλο κεφάλαιο να κερδίζει συνεχώς έδαφος, διευρύνοντας την κερδοσκοπική του δράση.

Η κυβερνητική πολιτική αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί αυτή τη «διεθνή», όπως λένε, «κρίση», ως το μέσον με το οποίο επιχειρείται να γίνει χειραγώγηση και καθυπόταξη των λαϊκών μαζών ώστε να δείξουν αποδοχή ή έστω ανοχή τα λαϊκά στρώματα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, να κάνουν εκπτώσεις ή να μηδενίσουν τις διεκδικήσεις τους και να χειραγωγηθούν στην πολιτική της άρχουσας τάξης, ως φυσικό φαινόμενο ή αναγκαίο κακό.

Τρανή απόδειξη των παραπάνω είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός. Το κάθε μέτρο ξεχωριστά και όλα μαζί ενισχύουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του χειροτερεύοντας τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και υπ' αυτή την έννοια η κυβερνητική πολιτική είναι και συνεπής και αποτελεσματική. Μόνο τον χρόνο που πέρασε από τις περσινές εκλογές, η κυβέρνηση προώθησε και συνεχίζει να προωθεί σειρά αντεργατικών μέτρων, όπως το Ασφαλιστικό, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ τώρα προωθεί την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στους νόμους που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχές της του ΠΑΣΟΚ, για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία κακοπληρωμένων θέσεων μερικής απασχόλησης και ασφάλισης. Στον αντίποδα βρίσκεται η ιλιγγιώδης αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, πάνω στο έδαφος των φορολογικών και των λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2007, οι 300 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 11,3 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα κέρδη τους κατά 40% σε σχέση με το 2006.

Αυτή η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια ότι κάτι θετικό θα προκύψει για τους εργαζόμενους. Δεν είναι ζήτημα «ανίκανων» ή «ικανών» κυβερνήσεων. Εξάλλου, όσο πιο «ικανές» είναι αυτές οι κυβερνήσεις τόσο το χειρότερο για το λαό, καθώς κριτήριο της ικανότητάς τους είναι το πόσο πιο ανώδυνα θα περάσουν τη δεδομένη πολιτική. Αυτού του είδους οι πολιτικές, οι αντιλαϊκές-φιλομονοπωλιακές, είτε φοράνε το μανδύα των «μεταρρυθμίσεων» είτε του «εκσυγχρονισμού», ούτε αναγκαίες είναι ούτε αποτελούν μονόδρομο, όπως επιχειρεί η εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα να προβάλει. Πρόκειται για ταξικές πολιτικές που στοχεύουν κατευθείαν στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Διέξοδος δεν μπορεί να υπάρχει στην αλλαγή τρόπου διαχείρισης του ευρωμονόδρομου, αλλά στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και του όλου συστήματος εξουσίας της πλουτοκρατίας, με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης που θα οδηγεί στη λαϊκή εξουσία.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Το ... άβατο της ιδιοκτησίας γης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΤΟ CERN στην Ελβετία, αναζητούν μέσω των πρωτονίων τη λύση του μυστηρίου της δημιουργίας του σύμπαντος και απαντήσεις στο «αν υπάρχει Θεός»...

Κι εδώ, όμως, δεν μπορείτε να πείτε, έχουμε μπόλικα ...μυστήρια θρησκευτικού χαρακτήρα.

Μόνο που στην Ελβετία μπορεί και να βρουν καμιά άκρη. Εδώ δύσκολα τα βλέπουμε τα πράγματα.

Γιατί τι είναι το θέμα της δημιουργίας του σύμπαντος μπροστά στα κατορθώματα της Μονής Βατοπεδίου; Τίποτε...

Στο πρώτο τα δεδομένα είναι επιστημονικά, στο δεύτερο μπερδεύονται οι ρεμουλο-καταστάσεις της κυβέρνησης Σημίτη με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Και σε αυτή την περίπτωση ακόμη και αν υπήρχε Θεός πολύ αμφιβάλλουμε αν θα μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς έγινε.

Φυσικά, όλα λύνονται αν πάψει η γη - ως ιδιοκτησία του ελληνικού λαού - να αγοράζεται και να πουλιέται.

Ομως, αυτό αποτελεί ...άβατο και «άχραντο μυστήριο» για τους σημερινούς και χτεσινούς κυβερνώντες. Δε θίγεται, δε συζητιέται και δεν αλλάζει.

Αλλωστε, το ορίζουν με σαφήνεια και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι κάτι σαν «Κοράνι» ή σαν «Γραφές» γι' αυτούς που μας κυβερνούν.

ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ το κυβερνητικό έργο, ζήτησε χτες από τους υπουργούς του ο Κ. Καραμανλής. Για μια ακόμη φορά έπιασε, φαίνεται, τον παλμό του λαού...

Γιατί τι ζητά, απαιτεί και ελπίζει ο κόσμος; Να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα...

Θέλει πιο πολλή ακρίβεια, πιο πολλές ιδιωτικοποιήσεις, πιο πολλή λιτότητα και πιο μικρούς μισθούς.

Οπότε καλά θα κάνουν οι υπουργοί να βιαστούν. Τα πλήθη αδημονούν για το έργο τους...

Εκτός πια αν έχουν νέο δόγμα εκεί στη Νέα Δημοκρατία: Οσο πιο γρήγορα κάνουμε τις «δουλειές» μας τόσο λιγότερο θα μας πάρουν χαμπάρι και τόσο λιγότερο θα αντιδράσουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι δύο όψεις του πληθωρισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν προχτές, τα οποία εμφανίζουν τον πληθωρισμό να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 4,7%, απέχουν παρασάγγας από το πραγματικό κόστος ζωής των λαϊκών νοικοκυριών. Και γι' αυτό, βέβαια, δεν ευθύνεται η ΕΣΥΕ, η οποία - όπως και οι στατιστικές υπηρεσίες των άλλων χωρών - μετρά την εξέλιξη του επίσημου πληθωρισμού.

Η διαφορά, λοιπόν, ανάμεσα στον επίσημο τιμάριθμο και στο πραγματικό κόστος ζωής που βαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΣΥΕ καταρτίζει τον επίσημο πληθωρισμό με βάση τις διακυμάνσεις τιμών μιας μεγάλης γκάμας ειδών και υπηρεσιών, ανάμεσα στα οποία και είδη ή υπηρεσίες, που για τους εργαζόμενους θεωρούνται «πολυτελείας». Ετσι, ενώ στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς μπαίνουν κάθε μήνα είδη και υπηρεσίες που στο τελευταίο δωδεκάμηνο ακρίβυναν με διψήφια ποσοστά, ο επίσημος πληθωρισμός κινείται μεταξύ 4,5% και 5%, επειδή για την κατάρτιση του γενικού τιμάριθμου, η ΕΣΥΕ συνυπολογίζει και τις μειώσεις που εμφανίζουν διάφορα είδη και υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ η ΕΣΥΕ εμφανίζει τον επίσημο πληθωρισμό να τρέχει στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 2007 - 2008 με ρυθμό 4,7%, μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης ακρίβυναν πάνω από 10% καθώς και είδη που οι τιμές τους μειώθηκαν. Ανατιμήσεις πάνω από 10% εμφάνισαν το ψωμί (17,2%), το νωπό μοσχαρίσιο κρέας (27,7%), τα σπορέλαια (31,5%), τα τιμολόγια της ΔΕΗ (10,6%), οι βενζίνες (16,6%), τα εισιτήρια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών (20,1%) κλπ., ενώ στα είδη που οι τιμές μειώθηκαν είναι τα... αυτοκίνητα (-1,9%), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-4,6%) κλπ.

Αυτά βέβαια, αποτελούν για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή - που ισχυρίζεται πως με την οικονομική πολιτική της ΝΔ δε θίγονται οι εργαζόμενοι - λεπτομέρειες...

Οι ελεήμονες κεφαλαιοκράτες

Στο παρελθόν είχαμε γνωρίσει το ...σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, που δεν ήταν παρά ένα σοσιαλδημοκρατικό κατασκεύασμα, στα όρια της απάτης, με στόχο να αντιπαρατεθούν στη μαρξιστική θεωρία της σοσιαλιστικής επανάστασης. Στην Ελλάδα, φορέας των αντιλήψεων αυτών ήταν το πάλαι ποτέ «ΚΚΕ εσ.», το οποίο στα χρόνια της ύπαρξής του πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην αστική τάξη της χώρας.

Το αντιδραστικό αυτό σλόγκαν ξεπατίκωσαν οι ανά τον κόσμο κεφαλαιοκράτες, το προσάρμοσαν στις δικές τους ανάγκες και το πλασάρουν σήμερα ως «επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο». Μάλιστα, τις μέρες αυτές πραγματοποιήθηκε σχετική ημερίδα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, όπου και μίλησαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομίας κ.ά. Στόχος των διοργανωτών είναι να παρουσιάσουν το πρότυπο του ελεήμονος κεφαλαιοκράτη... Ο οποίος ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, της ποιότητας ζωής και άλλα τέτοια φούμαρα. Είναι προφανές ότι επιχειρείται ο εξωραϊσμός ενός κοινωνικού - παραγωγικού συστήματος που κατ' εξοχήν στηρίζεται στον οικονομικό εξαναγκασμό των άμεσων παραγωγών του κοινωνικού προϊόντος, δηλαδή των εργαζομένων. Ενός συστήματος, όπου η τάξη των μη παραγωγών, που την απαρτίζουν οι κεφαλαιοκράτες και οι λακέδες τους, ζουν από την απλήρωτη εργασία των εκμεταλλευόμενων τάξεων. Και δε χρειάζεται να πούμε ότι το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται, γιατί η ηθική του είναι η εκμετάλλευση, αλλά μόνο ανατρέπεται. Οσο και αν το τελευταίο δεν αρέσει στους οπαδούς του ...σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως οπαδοί των επιχειρήσεων με ανθρώπινο πρόσωπο...

Λίπασμα εντυπώσεων...

Το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει εκτοξευτεί πλέον στα ύψη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρνούμενος να πάρει μέτρα, έσπευσε να ρίξει «λίπασμα» δημιουργίας εντυπώσεων.

Με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να πει ότι κάτι έκανε. Στην ανακοίνωση βέβαια αναφέρεται πως αυτό έγινε «μετά από πληροφορίες για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων». Καλά, εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε βλέπουν και δεν ξέρουν πού έχουν πάει τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα λιπάσματα και ποιοι κερδοσκοπούν ανελέητα σε βάρος των αγροτών; Και τι μέτρα πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση για να προστατέψει τους αγρότες και να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων; Από εντυπώσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν χορτάσει, όμως πολιτική που εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντά τους δε βλέπουν. Δυστυχώς, όσο κυριαρχούν οι νόμοι της κερδοσκοπίας και της «ελεύθερης αγοράς», η μικρομεσαία αγροτιά θα βρίσκεται εκτεθειμένη και ζημιωμένη. Το κόστος παραγωγής όλο και θα αυξάνεται και οι τιμές παραγωγού όλο και θα πέφτουν σε πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι μείωση του εισοδήματος, φτώχεια και ξεκλήρισμα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η προχτεσινή από κοινού ψήφιση, από κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της κύρωσης του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αρχηγείου του ΝΑΤΟ περί ίδρυσης και λειτουργίας, στη Σούδα της Κρήτης, του ΝΑΤΟικού «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ) αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η στρατηγική ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι παρούσα και αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ασκούμενης πολιτικής. Οι κοκορομαχίες και οι δικομματικοί καυγάδες δεν αφορούν στην ουσία, όπως δεν αφορούν και στα λαϊκά προβλήματα, αλλά στην εκμετάλλευσή τους στα πλαίσια της διαπάλης για τη νομή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας, στην ένταση της επιθετικής δράσης του ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί η λειτουργία αυτού του Κέντρου. Επίσης, είναι ένα χαστούκι στα όσα οι ίδιοι υποκριτικά λένε για το ρόλο του αστικού Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Κέντρο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, φέρνουν τώρα την επικύρωση στη Βουλή, δηλαδή νομιμοποίηση εκ των υστέρων. Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό Κέντρο είναι μέρος του πλέγματος ιμπεριαλιστικών λειτουργιών στην περιοχή και στόχο έχει σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των ΝΑΤΟικών στον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων με νηοψίες επιφανείας, υποβρύχιες έρευνες αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών», ενώ είναι έτοιμο να αναλάβει και επιχειρησιακό ρόλο.

Η σημασία για τους ιμπεριαλιστές αλλά και οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό φαίνονται και από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κέντρο υπάγεται κατευθείαν στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Μαζί με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), που λειτουργεί στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, αποτελούν την ελληνική προσφορά στον τομέα των Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτού του ΝΑΤΟικού Κέντρου ξεκίνησε το 2003 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη σύμβαση.

Αυτές οι επιλογές και οι προσανατολισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν τη διαχρονική στρατηγική της άρχουσας τάξης για τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η συνειδητή πρόσδεση της Ελλάδας, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άρμα, στόχο έχει τη συμμετοχή από καλύτερη θέση των επιχειρηματιών στη διεθνή αγορά. Είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αφού συνδέεται με την ακόρεστη αρπαχτικότητα του κεφαλαίου που φτάνει ως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στη διανομή της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Είναι αυτό που ονομάζουν «διεθνής θέση της χώρας» και «συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις», «γεωστρατηγική αναβάθμιση», όπως η συμμετοχή της στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή και η διατήρηση στρατού εκτός συνόρων.

Η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών πάνε μαζί με την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών. Είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα ο λαός πρέπει να διεκδικήσει την απεμπλοκή της χώρας από τις τυχοδιωκτικές ενέργειες, την κατάργηση των βάσεων, την επιστροφή του στρατού στη χώρα, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να απαντήσει συνολικά ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα.

... και εκμετάλλευση από τα μονοπώλια

Η κυριαρχία των μονοπωλίων στην αγορά λιπασμάτων είναι η βασική αιτία της δραματικής αύξησης των τιμών των λιπασμάτων και της ανελέητης κερδοσκοπίας σε βάρος της αγροτιάς. Στην Ελλάδα, εφτά εταιρείες λυμαίνονται την αγορά στο χώρο των λιπασμάτων. Από την άλλη, μια σειρά κρατικής ιδιοκτησίας λιπασματοβιομηχανίες τις έκλεισαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο χώρο στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Εκλεισαν και τη συνεταιριστική ΣΥΝΕΛ, που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της εμπορίας - διακίνησης. Η κυριαρχία των μονοπωλίων και των νόμων της ελεύθερης αγοράς και της κερδοσκοπίας, που υπηρετούν οι πολιτικές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν τις συνθήκες για την εκτόξευση των τιμών στα λιπάσματα στα ύψη και το «μάρμαρο» πληρώνουν και εδώ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες. Μπροστά στη διαμορφωθείσα κατάσταση προβάλλει ως αναγκαιότητα η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και όχι καπιταλιστική σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ