Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε συστάσεις και ευχολόγια περιορίζεται το υπουργείο Εργασίας

Τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς επίσης μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 - 16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο», συνιστά στις επιχειρήσεις το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους» σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, «με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας - υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών)», ενώ «εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου».

Βέβαια, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις του ΣΕΠΕ σε προσωπικό και απαραίτητα μέσα, οι συστάσεις προς τους εργοδότες καταλήγουν ευχολόγια, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύει η εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ακολουθώντας πιστά την επικίνδυνη τακτική της «ατομικής ευθύνης», η κυβέρνηση την Παρασκευή, σε συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, διατύπωσε αόριστες διακηρύξεις. Για να κρύψουν τις ανύπαρκτες υποδομές προστασίας από τέτοια φαινόμενα, τα κυβερνητικά στελέχη αρκέστηκαν σε «συμβουλές» προς τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο και να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες.

Εγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη της αδιάλειπτης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, την ώρα που η ιδιωτικοποίηση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Εργατικό «ατύχημα» στην Κοζάνη

Ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι και στο χέρι υπέστη εργαζόμενος, ηλεκτρολόγος σε εργολαβία, κατά τη διάρκεια εργασίας σε εργοτάξιο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου της «Juwi» στα Λιβερά Κοζάνης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης σε ανακοίνωσή του εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι το εργατικό «ατύχημα» φέρει τη σφραγίδα των μεγαλοεργοδοτών, καθώς προκλήθηκε στις 2 το μεσημέρι, ώρα δηλαδή που θα έπρεπε να έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Με αφορμή το «ατύχημα» το Συνδικάτο επαναφέρει τις διεκδικήσεις του για μέτρα προστασίας, ειδικά αυτές τις μέρες με τον καύσωνα.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ
Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες από τα ανεπαρκή μέτρα και υποδομές

Μέχρι και τις 6 Αυγούστου το θερμόμετρο θα παραμείνει κολλημένο στους 44 - 45 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας

Σε κλοιό πολυήμερου καύσωνα έχει μπει ολόκληρη η χώρα, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές έφτασε τους 43 και 44 βαθμούς, δημιουργώντας αποπνικτική κατάσταση. Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας που να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της κατάστασης. Αντίθετα, ακολουθεί πιστά την επικίνδυνη και απάνθρωπη συνταγή της «ατομικής ευθύνης», διατυπώνει ευχολόγια περί «ανάγκης για προστασία των ευπαθών ομάδων» και προχωρά σε παραινέσεις που αφορούν ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της πανδημίας. Και αφήνει στο έλεος του καύσωνα όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Οσους είναι αναγκασμένοι να εργαστούν αυτές τις μέρες, και βέβαια όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά στα σπίτια τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς αλλά και πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος.

Καμίνια οι χώροι δουλειάς

Πολλοί χώροι δουλειάς την Πέμπτη και την Παρασκευή μετατράπηκαν σε καμίνια, όπως εργοστάσια και εργοτάξια, μεταλλοβιομηχανίες, λιμάνια, αλλά και οι δρόμοι όπου εργάζονται οι ταχυμεταφορείς, και τα σωματεία βρίσκονται «επί ποδός» για να επιβάλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, ειδικά για εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται εκτεθειμένοι. Θυμίζουμε τις προκλητικές παραινέσεις της εργοδοσίας σε ταχυμεταφορείς κατά το προηγούμενο κύμα καύσωνα, όταν αντί να σταματήσει τη δουλειά τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, με ηλεκτρονικά μηνύματα έκανε συστάσεις για «πολλά υγρά» και ...τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Eurokinissi

Από την πρώτη στιγμή που ο υδράργυρος άρχισε να «σκαρφαλώνει», το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα να είναι σε διαρκή κινητοποίηση, καταθέτοντας μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. «Σε συνθήκες καύσωνα, όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση», σημείωνε, αναδεικνύοντας και τα προβλήματα από την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Προκλητική η κυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι με σχετικές οδηγίες - εγκυκλίους κάνουν λόγο για:

- «Κατάλληλη προετοιμασία των κοινωνικών δομών των δήμων». Ενώ αυτές οι δομές, τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης, έκλειναν η μία πίσω από την άλλη, έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό και οι συμβασιούχοι μειώνονται όλο και περισσότερο. Και ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο με την πανδημία δεν προσλήφθηκε ούτε ένας νέος εργαζόμενος, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη.

- «Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την παραμονή των αστέγων, και ιδίως των ηλικιωμένων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα, σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό». Και στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζονται ως ώρες διημέρευσης - όχι διανυκτέρευσης - «από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ.». Ούτε κουβέντα για τον τρόπο που θα φτάσουν εκεί οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι μένουν μόνοι τους και έχουν προβλήματα υγείας, και καμία αναφορά για το πώς θα επιστρέψουν σπίτι τους. Καμία αναφορά σε διανυκτέρευση, αφού όπως είναι λογικό, για αρκετούς από τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς το σπίτι τους, πυρωμένο όπως θα είναι από τα 45άρια, ακόμα και το βράδυ δεν θα είναι κατάλληλο για να κοιμηθούν. Καμία αναφορά σε μεγάλους χώρους ώστε να μπορούν να διανυκτερεύσουν άνθρωποι, και βέβαια καμία αναφορά σε ενίσχυση του προσωπικού ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας αυτούς τους ανθρώπους, σε κλιματιζόμενους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο ένας δήμος μετά τον άλλον ανακοινώνουν 1, 2, το πολύ 3 χώρους, περιορισμένης έκτασης. Και με δεδομένο ότι πρέπει να τηρούνται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να φιλοξενηθούν ελάχιστοι άνθρωποι.

- Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους». Αντί λοιπόν να ενισχυθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να σταλούν σε κάθε γωνιά της χώρας, ώστε να γίνονται τεστ στους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, γίνεται μία απλή ...σύσταση, ούτε καν για rapid test, αλλά να εξεταστεί η δυνατότητα για rapid test... Και είναι λογικό, αφού είναι γνωστό ότι η υποστελέχωση του ΕΟΔΥ, που σε συνθήκες πανδημίας είναι κάτι απολύτως επικίνδυνο, υπάρχει εδώ και μήνες, με το προσωπικό του να είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένο. Αρα, κάθε δήμος ή Περιφέρεια θα κρίνει εάν μπορεί. Και επειδή δεν θα μπορεί, οι κλιματιζόμενοι χώροι θα μετατρέπονται κυριολεκτικά σε θαλάμους διασποράς του κορονοϊού, και μάλιστα για ανθρώπους που εάν νοσήσουν θα παιχτεί η ζωή τους κορόνα - γράμματα. Και μάλιστα κλιματιζόμενοι χώροι, τους οποίους οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα επισφαλείς σχετικά με τον κορονοϊό.

- Στην ίδια εγκύκλιο βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το κερασάκι: «Επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία σας με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών». Αντί να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο προσλήψεων προσωπικού για να καλυφθούν οι τόσο σοβαρές ανάγκες που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση λέει καθαρά και ξάστερα: «Κόψτε τον λαιμό σας και βρείτε εθελοντές»...

- Για τους ηλικιωμένους, πάλι, σαν να απευθύνεται η κυβέρνηση σε εισοδηματίες με κάμποσα ακίνητα ο καθένας, σημειώνεται στις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: «Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών... Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».

ΚΚΕ: Αμεσα μέτρα προστασίας

Αμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ζήτησε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζομένων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι "τελικής πτώσης", εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι ακόμα πιο επιτακτικά από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει με ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Απαιτείται με ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κ.λπ.

Επίσης απαιτείται η δημιουργία περισσότερων κλιματιζόμενων χώρων στους δήμους, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, όπως και η πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για την αποφυγή των μεγάλων αναμονών και του συνωστισμού, κάτι που είναι ούτως ή άλλως αναγκαίο εξαιτίας και της πανδημίας».

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Υπεύθυνη η ταξική πολιτική των κυβερνήσεων για την καταστροφή του δασικού πλούτου

Στάχτη και πάλι χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική (από την πυρκαγιά στη Σταμάτα)
Στάχτη και πάλι χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική (από την πυρκαγιά στη Σταμάτα)
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία βδομάδα σε Αττική και Αχαΐα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα σε άλλες περιοχές (Γεράνεια, Σάμο και αλλού) κατέστρεψαν και πάλι δασικές εκτάσεις και ανέδειξαν για άλλο ένα καλοκαίρι τα κενά λόγια των αστικών κυβερνήσεων περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», «σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων», «αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας», την ώρα που η πρόληψη παραμένει αποδυναμωμένη και συνεχίζεται και επιδεινώνεται η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι οι υποδομές πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα έργα γιατί θεωρούνται κόστος, αλλά συνεχίζει την κοροϊδία του λαού. Στην περίπτωση της φωτιάς στη Σταμάτα, όπου καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια, το αφήγημα είναι «δεν είχαμε τραγωδία όπως στο Μάτι», άρα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί δεν κάηκαν άνθρωποι, όπως το καλοκαίρι του 2018. Δηλαδή, ο πήχης έχει μπει στους 102 αδικοχαμένους νεκρούς και αφήνεται να εννοηθεί πως ό,τι είναι κάτω από αυτό ...είναι επιτυχία. Ομως, αυτό το «success story» που σερβίρουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σιγοντάρεται από τα αστικά ΜΜΕ, είναι απόλυτα έωλο και σε καμία περίπτωση ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να το αποδεχτεί.

Η συμβολή της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της Πάτρας ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα περίχωρά της
Η συμβολή της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της Πάτρας ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα περίχωρά της
Και αυτό γιατί, παρά τα κυβερνητικά παραμύθια, τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν ότι είναι εκτεθειμένα στην επόμενη καταστροφή, τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει τίποτε στην εξάλειψη των αιτιών που μπορούν να την προκαλέσουν, και αυτό το βιώνουν καθημερινά.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο προσκήνιο

Αλλωστε και στην «επιτυχία» που θέλουν να παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες στη Σταμάτα, αποκαλύπτεται πλήρως η ανεπάρκεια όλου του μηχανισμού προστασίας. Λένε ότι «αν δεν είχε καθαριστεί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα». Στην πραγματικότητα, και σε αυτήν την περιοχή ο όποιος καθαρισμός έγινε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ακόμα και στα πεσμένα δέντρα και κλαδιά που υπήρχαν από την χιονόπτωση στις αρχές του χρόνου. Επιπλέον οι εργολάβοι που ανέλαβαν τον καθαρισμό σε πολλά σημεία άφησαν κορμούς και ξερόκλαδα παρατημένα στις άκρες δρόμων γιατί ήταν ...αρμοδιότητα άλλων η αποκομιδή τους, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελέσουν την τέλεια καύσιμη ύλη και σε αυτήν την πυρκαγιά, που τελικά πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών, προξενώντας μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές σε 20 από αυτά και καίγοντας 10 αυτοκίνητα.

Επιπλέον, όπως φάνηκε και στις πυρκαγιές στην Αχαΐα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης επαρκούς εξοπλισμού αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε δύο συμβάντα ταυτόχρονα, όπως έγινε στις πυρκαγιές στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου και στην Ελεκύστρα, στα περίχωρα της Πάτρας. Και εκεί διαπιστώθηκαν στην πράξη η διαχρονική και επιδεινούμενη υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν μπορούν να κρύψουν αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα. Επίσης, ο τρόπος αντιμετώπισης των ελλείψεων είναι οι γενικές επιφυλακές και η μεταφορά δυνάμεων από όμορες ή πιο μακρινές περιοχές που διατάσσονται από το 2003 όταν υπάρξει μεγάλο συμβάν.

Διαλυμένη Δασική Υπηρεσία

Πέρα από όλες τις άλλες σημαντικές πλευρές του ζητήματος, που οδηγούν κάθε χρόνο στο να μετράμε μεγάλες απώλειες σε δάση, περιουσίες, ακόμα και ζωές, ένα κομβικό σημείο για τις δασικές πυρκαγιές είναι η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική πραγματοποιήθηκε το 1998, από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για «δημοσιονομικούς λόγους», κατά δήλωση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Οι συνέπειες αυτού του νέου σχεδιασμού δεν άργησαν να φανούν: Την αμέσως επόμενη αντιπυρική περίοδο κάηκαν 929.010 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχασαν τη ζωή τους 5 πυροσβέστες.

Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις όλων των παραλλαγών, έχει αφήσει τα δάση χωρίς προστασία, χρηματοδότηση, τη Δασική Υπηρεσία άδεια από προσωπικό, χωρίς μέσα, υποδομές, χωρίς δυνατότητα να μελετά και να εκτελεί δασοτεχνικά έργα.

Ετσι, αντί η βασική προσέγγιση στη διαφύλαξη των δασών να είναι η αντιπυρική προστασία, με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην έγκαιρη, επίγεια πρόσβαση στο σημείο των περιστατικών, σήμερα κυριαρχούν «η αναμονή της πυρκαγιάς» και η αντιμετώπισή της είτε από τον δρόμο είτε από τον αέρα.

Η αντιπυρική προστασία έχει ως περιεχόμενο την πρόληψη, την προκαταστολή και τη δασοπυρόσβεση. Θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για τα δάση αν ήταν αναπόσπαστο τμήμα της οργανωμένης, επιστημονικά σχεδιασμένης, ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, πράγμα που δεν συμβαίνει και δεν μπορεί να συμβεί σε ένα σύστημα που υπολογίζει τα πάντα - άρα και τα δάση - με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Μια τέτοια επιστημονική διαχείριση προβλέπει καθαρισμούς, αντιπυρικές μελέτες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, ρητίνευση, σχεδιασμένες υλοτομίες, βελτίωση υποδομών, διαχείριση των υδάτων, δίκτυα υδατοδεξαμενών - πυροσβεστικών κρουνών, ειδικές παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης κ.λπ.

Ετσι θα προστατεύονταν σε επιστημονική βάση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, τα δασικά συμπλέγματα. Ετσι θα συγκρατούνταν ο ορεινός και ημιορεινός πληθυσμός στις εστίες του, ενώ η προστασία των δασών θα πρόσφερε παράλληλα προστασία και στα πεδινά, από πλημμυρικά φαινόμενα και προσχώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας, που είναι δάση, διατίθεται μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα και πάλι ο λαός κάθε χρόνο πληρώνει πανάκριβα την πυρόσβεση με ενοικίαση εναέριων μέσων.

Και βέβαια η «άκρη του νήματος» οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της γης, στην αλλαγή χρήσης της προς όφελος κεφαλαιοκρατών, από κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι μονοπώλια της λεγόμενης «πράσινης Ενέργειας» με τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες για τα κέρδη των λίγων τα βουνά γίνονται «σουρωτήρι» και τα δάση υποβαθμίζονται, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναγκαιότητα η λαϊκή πάλη

Αυτό που επιβεβαιώνεται και σε αυτές τις πρόσφατες καταστροφές είναι ότι απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή πίεση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πάντως, όπως επισημαίνεται από κατοίκους της περιοχής της Αχαΐας, σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα περίχωρα της Πάτρας έπαιξε και η αποφασιστική στάση της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες και διέθεσε όλα τα μέσα που έχει ο δήμος (6 υδροφόρα οχήματα, 2 σκαπτικά μηχανήματα, 2 πυροσβεστικά οχήματα, 1 λεωφορείο για τη μεταφορά - απομάκρυνση κατοίκων και μικρά φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού).

Επίσης, συνέβαλαν η δράση των κομμουνιστών, η παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, που παρενέβη από την πρώτη στιγμή για την κατάσταση και θα περιοδεύσει την Κυριακή σε όλες τις πληγείσες περιοχές στον νομό. Ακόμη, οι ομάδες πυρόσβεσης που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Στο κάλεσμά της προς τον λαό η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Απαιτείται να οργανωθεί η πάλη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών καθώς σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ότι η γη και το δάσος είναι σήμερα εμπόρευμα. Σε τελική ανάλυση, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, αποδεικνύεται ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:

- Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Ενίσχυση από την κυβέρνηση όλων των πληγέντων και για όσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

- Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αμεση αποζημίωση στο 100% σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020 που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και της Τοπικής Διοίκησης».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, με θέμα «Αμεσα μέτρα για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αχαΐα» και τα αιτήματα που διατυπώνονται και στην ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία

«

Ηταν μία από τις μέρες που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βιώνουν με απίστευτα βίαιο τρόπο την καταστροφή που προκαλεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης. Οχτώ άνθρωποι νεκροί, οι κόποι μιας ζωής παραδομένοι στο νερό και στη λάσπη και υποδομές κατεστραμμένες. Το νερό παρέσυρε ανεξέλεγκτα ό,τι έβρισκε μπροστά του, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και αντιπλημμυρική προστασία».

Αυτό τονίζει ανάμεσα σε άλλα η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ και σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Τα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, σε όλο το μήκος των ποταμών, αντιμετωπίζονται ως κόστος. Γι' αυτό και 11 μήνες μετά δεν έχουν γίνει επικαιροποιήσεις στις μελέτες του Λήλαντα και του Μεσσάπιου. Περιφέρεια και δήμοι εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, δεν υλοποιούν τα αντιπλημμυρικά έργα μια δεκαπενταετία, γιατί σύμφωνα με τη λογική του "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και των κυβερνήσεων "είναι πιο αποδοτικό να αποζημιώνεις την περιουσία του φτωχού παρά να κάνεις προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα".

Δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που θα συμφέρουν το κεφάλαιο, όπως είναι οι παρακάμψεις Αμάρυνθου και Ψαχνών, βλέπε επίσκεψη πρωθυπουργού στη Χαλκίδα και συνάντηση δημάρχου Χαλκιδέων με υπουργό Υποδομών. Ούτε καν για τις γκρεμισμένες γέφυρες σε Φύλλα και Ψαχνά δεν έχουν αρχίσει εργασίες ένα χρόνο μετά. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021 - 2027 για την Περιφέρεια Στερεάς ανέρχονται στα 403.288.795 ευρώ. Ομως, τα κονδύλια αυτά "δεν κατευθύνονται για προστασία από τις φυσικές καταστροφές", απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας. Τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, επίσης, με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης, προορίζονται για να τα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της "πράσινης ανάπτυξης" και της "ψηφιακής οικονομίας".

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό της Εύβοιας να δυναμώσουν αποφασιστικά την πάλη τους. Αποφασιστικά να παλέψουν διεκδικώντας:

- Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν τον νομό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

- Να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων».

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Τα προβλήματα και οι αιτίες παραμένουν...
  • Οργή των κατοίκων για την έλλειψη έργων και τον εμπαιγμό
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης πληγέντων και κατοίκων την Κυριακή 8 Αυγούστου

Eurokinissi

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις φονικές πλημμύρες που χτύπησαν το Ληλάντιο Πεδίο και τα Μεσσάπια της Εύβοιας, στις 8 και 9 Αυγούστου 2020, με απολογισμό 8 χαμένες ανθρώπινες ζωές και μεγάλες καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και υποδομές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των πληγέντων και των κατοίκων θα πραγματοποιηθεί στη γέφυρα του Βασιλικού την Κυριακή 8 Αυγούστου, στις 11 π.μ.

Ενας χρόνος, στη διάρκεια του οποίου οι πληγέντες και συνολικότερα οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν μόνοι τους τη μάχη να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, αλλά και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης. Ελαβαν για αποζημιώσεις λίγα ψίχουλα και αυτά όχι όλοι και ούτε για το σύνολο των ζημιών. «Εμαθαν» να ζουν με την αγωνία και τον φόβο της επόμενης νεροποντής, «χορτασμένοι» από υποσχέσεις και λόγια συμπάθειας.

Αποκούμπι στους πληγέντες και τους κατοίκους στο Ληλάντιο Πεδίο και τα Μεσσάπια, στον έναν αυτό χρόνο, ήταν και συνεχίζουν να είναι η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καστέλας, που συγκροτήθηκαν αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Επιτροπές που αγκάλιασαν και συμμετέχουν κάτοικοι των δύο περιοχών, οι οποίοι είτε είδαν τους κόπους μιας ζωής να «πνίγονται» στα νερά και τη λάσπη είτε για χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο.

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση τον περασμένο Οκτώβρη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση τον περασμένο Οκτώβρη
Μέσα από κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και ανακοινώσεις οι πληγέντες πέτυχαν πολλά. Πάνω από όλα κατάφεραν να διατηρήσουν τη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων στην επικαιρότητα. Να πείσουν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ότι έργα προστασίας, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές τάζουν, «μελετούν» και εξαγγέλλουν δεκαετίες τώρα, χωρίς ποτέ να τα υλοποιήσουν, είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Επικαιροποίησαν το... εξώφυλλο

Χαρακτηριστική περίπτωση του εμπαιγμού που βιώνουν οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο του δήμου Χαλκιδέων είναι η επικαιροποίηση της μελέτης για τα έργα οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λήλαντα Ποταμό. Εργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Αμέσως μετά την περσινή πλημμύρα, η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας ζητούσε από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή λίγους μήνες προκειμένου να επικαιροποιηθεί η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα. Τελικά, στις αρχές του Ιούνη, εισήχθη για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, με σκοπό στη συνέχεια να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η περιβόητη επικαιροποιημένη μελέτη. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώθηκε με την πρώτη ματιά, ήταν πως η μελέτη βασιζόταν σε φωτογραφίες και μετρήσεις του 2005. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2009 και του 2020, η μόνη επικαιροποίηση αφορούσε την... ημερομηνία στο εξώφυλλο!

«Το γεγονός και μόνο ότι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Λήλαντα μελετήθηκαν πριν από το 2005 και δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, δείχνει από μόνο του το μέγεθος του εμπαιγμού και της κοροϊδίας που βιώνουμε διαχρονικά οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και των εγκληματικών ευθυνών των εκάστοτε κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Τάνια Αυλωνίτη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου. Και προσθέτει: «Η τελευταία εξέλιξη με την επικαιροποίηση της μελέτης δείχνει ξεκάθαρα ότι ο εμπαιγμός συνεχίζεται». Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοίτη του Λήλαντα, σημειώνει:

«Οι μόνες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν γίνει, είναι η τοποθέτηση σακιών με άμμο στις όχθες και η απομάκρυνση κάποιων φερτών υλικών. Υπάρχουν σημεία όπου τα αναχώματα έχουν διαβρωθεί, αλλά και μεγάλοι κορμοί δέντρων που δεν έχουν απομακρυνθεί. Αυτό εντείνει τον φόβο και την αγωνία όλων μας και την ανησυχία ότι ενδεχομένως να ξαναζήσουμε τα όσα τραγικά βιώσαμε πριν από ένα χρόνο και που βέβαια έχουμε ξαναβιώσει στο παρελθόν. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αντί οι δυνατότητες που έχουν σήμερα η επιστήμη της μηχανικής και η τεχνολογία, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι κάτοικοι στο Ληλάντιο και τα Μεσσάπια, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, προσπαθούμε να προστατευτούμε μόνοι μας και αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, για την προστασία της ζωής μας».

Φόβος και οργή

Η αγανάκτηση των κατοίκων στο Ληλάντιο Πεδίο ήταν διάχυτη στη συνέλευση που κάλεσε η Επιτροπή Κατοίκων, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, όπου και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Αυγούστου, μέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη φονική πλημμύρα. Στις τοποθετήσεις των κατοίκων που πήραν τον λόγο κυριαρχούσε η αγωνία μιας νέας πλημμύρας, αλλά και η οργή προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Χαλκιδέων.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Φοβόμαστε σε κάθε βροχή. Πεταγόμαστε στον ύπνο μας. Υπάρχουν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ψυχολόγο, καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα όσα έζησαν εκείνο το βράδυ. Ενα χρόνο τώρα μας κοροϊδεύουν, όπως μας κορόιδευαν μετά και τις προηγούμενες πλημμύρες». Αυτές ήταν ορισμένες από τις φράσεις κατοίκων, μαζί με το συμπέρασμα για την ανάγκη να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο αγώνας.

«Η ανησυχία και ο φόβος των κατοίκων, είτε μένουν μόνιμα στην περιοχή είτε έχουν εδώ παραθεριστικές κατοικίες, είναι δικαιολογημένα, όπως και η οργή», σημειώνει η Γεωργία Μαργαρίτη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων. Και προσθέτει: «Ο εμπαιγμός ξεπέρασε κάθε όριο στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη και την δήμαρχο Χαλκιδέων, όπου επιχείρησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν ότι δήθεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα των πλημμυροπαθών και ότι τα έργα προχωρούν κανονικά. Αυτό που βιώνουμε και βλέπουμε εμείς είναι ότι δισεκατομμύρια δίνονται σε επιχειρήσεις και σε έργα που διευκολύνουν τις δραστηριότητές τους και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού περισσεύουν η κοροϊδία και οι υποσχέσεις». Στη συνέχεια τονίζει: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παλεύει για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων».

Αντίστοιχη κατάσταση και στα Μεσσάπια

Στη μη υλοποίηση έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μεσσάπιο Ποταμό, που επίσης πλημμύρισε και «έπνιξε» τα Πολιτικά, την Καστέλα, τα Ψαχνά και τα γύρω χωριά, αναφέρεται ο Δημήτρης Μπαζιώτης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καστέλας.

«Ο,τι ισχύει και για την περιοχή του Λήλαντα βιώνουμε και εμείς στα Μεσσάπια. Η μελέτη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα είναι μικροπαρεμβάσεις, αποσπασματικά έργα βιτρίνας και μόνο στο τμήμα του ποταμού που είναι μέσα στην πόλη των Ψαχνών. Η κοίτη όσο προχωράμε προς το βουνό δεν έχει καθαριστεί. Οι δρόμοι προς τα ορεινά χωριά που καταστράφηκαν δεν έχουν αποκατασταθεί. Από το καλοκαίρι του 2019 και τις μεγάλες φωτιές στο βουνό πάνω από τα Ψαχνά, στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυκάπα, ζητούσαμε να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως κορμοδεσιές. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Τα πεσμένα δέντρα παραμένουν εκεί και σαπίζουν. Κάτι που και τον κίνδυνο να παρασυρθούν από μία βροχή αυξάνει και παράλληλα ούτε να χρησιμοποιηθούν για τη συγκράτηση των χωμάτων μπορούν πλέον», τονίζει.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, σημειώνει ότι «από 1.600 αιτήσεις που κατατέθηκαν στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων για τα 600 ευρώ που αφορούσαν την κάλυψη άμεσων αναγκών, μόνο οι 500 εγκρίθηκαν». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε τον Δεκέμβρη του 2020 και αφορούσε την αποζημίωση βοηθητικών χώρων, εγκρίθηκαν κάποιες ακόμη αιτήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη δοθεί». Σημειώνει επίσης ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερα από το μέγεθος της ζημιάς...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ