Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαζική απάντηση

Η «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, την απόφαση της Σύσκεψης Φορέων, συνδικάτων, κινήσεων ειρήνης να καλέσουν Παλαϊκό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη στο Σύνταγμα. Αυτό το συλλαλητήριο, αναφέρεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «θα είναι μια ηχηρή μαζική απάντηση στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Σημίτη που κινείται σε ανοιχτά φιλοπόλεμη κατεύθυνση με τις βάσεις στη Σούδα και το Ακτιο να δίνουν κάλυψη στις δολοφονικές εξορμήσεις των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων».

ΕΕΔΥΕ
Με τον αγώνα μας θα τους ανατρέψουμε

Κάλεσμα στο λαό της Αττικής για συμμετοχή στο Παλλαϊκό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος

Τα γεγονότα που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποτελούν κλιμάκωση των σχεδίων επιβολής της Νέας Τάξης Πραγμάτων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Για το στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο της Ευρασίας -τονίζεται αμέσως μετά- τα πετρέλαια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την παγκόσμια κυριαρχία, εξαπολύθηκε ένας νέος, άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Τεράστια χρηματικά ποσά ξοδεύονται, πλουτίζοντας τις πολεμικές βιομηχανίες. Ο πόλεμος εκδηλώνεται, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο, σαν διέξοδο από την κρίση που περνά ολόκληρο το σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Λαοί ολόκληροι, κοινωνικά κινήματα, χώρες, μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Κάτω από το πέπλο της τρομοκρατίας και της «ασφάλειας», επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση, προωθούνται νόμοι και θεσμοί που έχουν στόχο να βάζουν στο γύψο τα κινήματα που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σ' αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενας παγκόσμιος πρωτοφανής αυταρχισμός προσπαθεί να ανακόψει τους λαϊκούς αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία.

Σ' άλλο σημείο, καταγράφοντας την κατάσταση της περιοχής, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Οι λαοί των Βαλκανίων βρίσκονται υπό ΝΑΤΟική κατοχή, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συνεχιζόμενη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση του νησιού και ΝΑΤΟποίηση του».

Η ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλει η γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, «συντάχτηκε εκ των προτέρων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τόσο στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας όσο και στους βομβαρδισμούς κατά του Αφγανιστάν έχει δεσμευτεί και παρέχει διευκολύνσεις. Εχει διακηρύξει ότι θα ανταποκριθεί και με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών.

Από την πρώτη στιγμή της κήρυξης του πολέμου, σε ολόκληρο τον κόσμο οι λαοί αντιστέκονται, οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις δυναμώνουν».

Στις πολεμικές κραυγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στη συστράτευση πολλών κυβερνήσεων στα πολεμικά σχέδια οι λαοί ζητούν το σταμάτημα του πολέμου και την ειρήνη. Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται κατά του πολέμου. Ενα πλατύ Αντιπολεμικό Μέτωπο του λαού είναι επείγουσα ανάγκη:

  • Για να σταματήσει ο πόλεμος
  • Για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας
  • Για να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες
  • Για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της εθνικής μας ανεξαρτησίας κατά της τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μαζί με τους άλλους λαούς που δίνουν το δικό τους αγώνα.
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

Στέλνοντας το δικό της επίκαιρο μήνυμα, η ΕΕΔΥΕ τονίζει:

61 χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 1940, ο λαός μας στα βουνά της Αλβανίας και μετέπειτα στις πόλεις, τα χωριά και τα ελληνικά βουνά, έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας συμβάλλοντας στο τσάκισμα του φασιστικού τέρατος.

61 χρόνια μετά, μαζί με τα άλλα κινήματα και τους λαούς που αγωνίζονται, να συμβάλλουμε στον αγώνα για την ανατροπή εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία.

Καλούμε το λαό της Αθήνας και του λεκανοπεδίου της Αττικής σε Παλλαϊκό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 8 Νοέμβρη, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανίκητη δύναμη η συντονισμένη παλλαϊκή πάλη

Η οργανωμένη μαζική πάλη του λαού και των εργαζομένων είναι η μόνη ανίκητη δύναμη, ικανή να αντισταθεί στον ιμπεριαλισμό και να ανατρέψει τους πολεμικούς του σχεδιασμούς. Αυτό διαπιστώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή του, αναδεικνύοντας τη δύναμη του παλλαϊκού αγώνα, και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, που θα γίνουν στις 8 του Νοέμβρη. Συλλαλητήρια που συνδιοργανώνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς στην Αθήνα, στη Θεσαλλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι κοινωνικοί φορείς συνδιοργανώνουν μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, στις 8 του Νοέμβρη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και οι Συντονιστικές Επιτροπές, που αποτελούν τη δύναμη πυρός του ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν για την επιτυχία των διαδηλώσεων αυτών.

Το ΠΑΜΕ θα οργώσει τους χώρους δουλιάς, τους κλάδους και τις εργατογειτονιές για την παλλαϊκή συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων. Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να αναδείξουν το χαρακτήρα και τους στόχους του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι ταυτισμένη απόλυτα με τους Αμερικανούς, να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση την απεμπλοκή της χώρας από τη συμμετοχή στον άδικο πόλεμο, που γεννά φτώχεια και θύματα για την εργατική τάξη και, από την άλλη, πλούτη και υπερκέρδη για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και το κεφάλαιο.

Σήμερα όλοι βλέπουν, ότι ο πόλεμος αυτός αξιοποιείται για να χτυπηθούν δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και να αφαιρεθούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές, στις ασφαλιστικές και μισθολογικές σχέσεις.

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους και τους λέει: Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος! Ανίκητη είναι η συντονισμένη παλλαϊκή πάλη για ειρήνη και κοινωνική προκοπή. Ολοι λοιπόν στις 8 του Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Τέλος, προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να χτυπήσει την Κοινωνική Ασφάλιση με την ελπίδα ότι στα σύννεφα του πολέμου θα βρει έδαφος προσοδοφόρο. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ για να δώσει ενιαίο αγώνα και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κόντρα στην αντιασφαλιστική επίθεση».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ισχυρό, πολιτικοποιημένο κίνημα η απάντηση στην τρομοκρατία

Αποσπάσματα της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους «Πρωταγωνιστές» της ΝΕΤ

Τις διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την έναρξη του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υπό το πρίσμα των θέσεων του ΚΚΕ, επιχείρησε να φωτίσει προχτές βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» της ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης.

Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε η Αλ. Παπαρήγα, εξ αφορμής σχολίου άλλου δημοσιογράφου, ήταν για το αν δε λυπήθηκε για τους 6.000 νεκρούς του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ.

Απαντώντας, τόνισε πως τόσο στην προαναγγελθείσα συγκέντρωση του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη στις 11 του Σεπτέμβρη, δύο ώρες μετά το τρομοκρατικό πλήγμα, όσο και σε συνέντευξη Τύπου την επομένη κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ, η τοποθέτηση του ΚΚΕ ήταν πολύ καθαρή και για τα θύματα και για τη θέση του απέναντι στην τρομοκρατία.

«Βέβαια - τόνισε - δε μείναμε μόνο εκεί, βάλαμε και το εξής ζήτημα: Τι έρχεται μετά. Αν είχα κάνει κάποια αδεξιότητα, μία γκάφα και έλεγα π.χ. πόσο χαρούμενοι είμαστε με αυτό το τρομοκρατικό πλήγμα, και δε θα ήταν απλώς γκάφα, θα ήταν μία θέση ριζικά αντίθετη με τη φιλοσοφία και την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εάν, λοιπόν, λέγονταν από μένα, τέτοια πράγματα τα οποία εξέθεταν πάγιες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, πιστεύω ότι και τα κρατικά κανάλια και τα ιδιωτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα, θα την πρόβαλλαν αυτή τη θέση. Δεν προβλήθηκε πουθενά».

Ορισμένοι - συνέχισε - «οι οποίοι όλως περιέργως έχουν ταχθεί υπέρ του κυρίου Μπους έκαναν θέμα μια θέση που ειπώθηκε από εμένα "δεν κλαίμε, δε γελάμε". Εγώ την είπα αυτή τη φράση. Ομως την είπα όχι για τους νεκρούς - και αφού προηγουμένως είχαμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας και για το τρομοκρατικό πλήγμα που καταδικάσαμε, και τη λύπη μας για τα θύματα.


Αυτό το "δεν κλαίμε δε γελάμε" ήταν μια τοποθέτηση, ίσως θα έπρεπε να πω "δεν αδιαφορούμε", που απευθυνόταν σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό και που ολοκληρώνονταν στη φράση "ετοιμαζόμαστε, γιατί μπροστά μας έρχονται πολύ χειρότερες μέρες και πρέπει να αγωνιστούμε".

Για να κλείσει αυτό το θέμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει χίλιους λόγους να είναι εναντίον της κρατικής τρομοκρατίας, εναντίον της ατομικής τρομοκρατίας ή και της συλλογικής, διότι η μεν πρώτη είναι μια συνειδητή επιλογή επίθεσης εναντίον των λαών η δε δεύτερη - αν δεν είναι και αυτή συνειδητή και ενταγμένη σε μηχανισμούς μυστικών υπηρεσιών - στην καλύτερη περίπτωση είναι μια πράξη εξαιρετικά επιζήμια και επιλήψιμη, ικανή να βάλει λαούς σε περιπέτειες σαν αυτές που ζούμε σήμερα».

Η τρομοκρατία ωφελεί τον καπιταλισμό

Συνεχίζοντας επ' αυτού, έπειτα από ερώτηση για το διαχωρισμό της τρομοκρατίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Ισως τον περασμένο αιώνα υπήρχαν τέτοιες ομάδες τρομοκρατικές που ήταν οι λεγόμενοι ρομαντικοί, ουτοπιστές επαναστάτες. Ηταν το αναρχικό ρεύμα μέσα στο Εργατικό Κίνημα. Θα έλεγα, άνθρωποι τιμιότατοι μπορεί να ήταν, ειλικρινείς, οι οποίοι νόμιζαν ότι σκοτώνοντας ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων, έλυναν τα προβλήματά τους. Εκαναν πολλή ζημιά στο Εργατικό και Λαϊκό Κίνημα.

Ομως, σήμερα δεν έχουμε τέτοιους ρομαντικούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ομάδες κατασκευασμένες κυριολεκτικά, από μυστικές υπηρεσίες ή ομάδες οι οποίες ανεξαρτήτως και από τη θέληση των ηγετών τους, μπλέχτηκαν με τις σκοπιμότητες της κρατικής τρομοκρατίας.

Η τρομοκρατία σήμερα ωφελεί τον κ. Μπους. Ωφελεί τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες σημαντικά».

Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα

Εν συνεχεία, στο ερώτημα αν το ΚΚΕ έχει υποψίες ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο εμφανίζονται, ότι ίσως να μην είναι ο Μπιν Λάντεν πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα, σημείωσε:

«Μπορεί να είναι ο Μπιν Λάντεν, δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ τον Μπιν Λάντεν, το παιδάκι της αμερικάνικης υπηρεσίας. Ξέρετε ποιο είναι το ερώτημα μου; Και το λέω με κάθε επιφύλαξη, γιατί στην πολιτική μπορούμε να βάζουμε ερωτήματα, δεν μπορεί κανείς να μιλάει κατηγορηματικά για συμπεράσματα.

Τουλάχιστον από το 1992, η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μιλάει για τρομοκρατικά πλήγματα που πιθανόν να δεχτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρεί ότι αυτά μπορούν να γίνουν μέσω πυραύλων. Δεν έγινε με πυραύλους έγινε με τα αεροπλάνα.

Από το '92, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της CIA - τώρα η CIA υποτίθεται ότι είναι μία επίσημη υπηρεσία - ανακοινώνει ότι έχουν πάρει μέτρα, έχουν διεισδύσει στις λεγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις και παρακολουθούν από τα μέσα όλα αυτά τα ζητήματα.

Και εγώ αναρωτιέμαι: καλά πώς δεν το πήραν είδηση αυτό το πράγμα;».

Ακολούθως η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Επομένως: Μία περίπτωση είναι ότι όντως το χτύπημα να έγινε από μια οργάνωση τρομοκρατική, πέρα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε θέληση ή σχεδιασμό της αμερικάνικης κυβέρνησης. Αλλη περίπτωση είναι να υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι γνώριζαν αυτό το χτύπημα, δεν το σταμάτησαν διότι ενδεχομένως τους δημιουργούσε το έδαφος, για να περάσει αυτό το αμερικάνικο σχέδιο εδραίωσης και διεύρυνσης της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Εγώ δεν μπορώ να αποδείξω ότι συνολικά η αμερικάνικη κυβέρνηση έκανε μια προβοκάτσια. Γεγονός είναι ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση γνωρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και όχι μόνο, αλλά έχει προχωρήσει στην άποψη ότι τη συμφέρει η αξιοποίηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ολα αυτά, επιτρέπουν να θέσει κανείς ορισμένα ερωτήματα, δηλαδή αν γνωρίζει ότι κάτι θα γίνει και το αφήνει να εξελιχθεί. Μπορεί να μη γνωρίζει ακριβώς πώς θα γίνει, το εύρος του χτυπήματος, το πού, το ότι αυτό το χτύπημα μπορεί να πλήττει και το γόητρο της αμερικάνικης κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει, όταν μια ηγεσία έχει καταλήξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία, αν θέλετε και να χτίσει τρομοκρατικές οργανώσεις, ή να τις εξοπλίσει, τότε επιτρέπεται να ρωτάμε από την πρώτη ημέρα, 11 και 12 του μήνα - καταγγέλλοντας το τρομοκρατικό πλήγμα, κλαίγοντας κι εμείς για τους νεκρούς, αλλά ως Κόμμα δεν μπορεί να μείνουμε στο κλάμα - να ρωτάμε λοιπόν το εξής: Ποιο ήταν το κίνητρο και ποιος ήταν ο σκοπός.

Ισως μετά από 50 χρόνια βγει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες οργανώσεις με τρομοκρατικές αντιλήψεις και μάλιστα ορισμένες από αυτές να έχουν και κοινωνική βάση και αρκετές από αυτές να είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά αντικομμουνιστικές και αντιδραστικές, ενώ άλλες από αυτές τις οργανώσεις, να έχουν κάποια κίνητρα υπέρ του λαού τους, ανεξαρτήτως ότι το αποτέλεσμα μπορεί να στρέφεται εναντίον της Αμερικής. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα».

Υπάρχουν αμυντικοί και επιθετικοί πόλεμοι

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θα συναινούσε σε έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης του Μπιν Λάντεν και των Ταλιμπάν, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως «αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει απ' έξω και μάλιστα από εκείνους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν το έδαφος, τη στρατηγική θέση του Αφγανιστάν που παίζει ένα γενικότερο ρόλο - παρότι είναι πάρα πολύ φτωχή χώρα - για την αμερικάνικη διείσδυση στην κεντρική Ασία».

Αμέσως μετά σε ερώτημα περί της «σοβιετικής εισβολής και κατοχής» και στήριξης του καθεστώτος από τη Σοβιετική Ενωση, σημείωσε:

«Το 1979 δεν υπήρχε καμία σοβιετική εισβολή και κατοχή. Η στήριξη του Αφγανιστάν, ακόμη του φεουδαρχικού Αφγανιστάν, του Αφγανιστάν με βασιλιά, υπήρχε από τη Σοβιετική Ενωση από το 1917, από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ηταν μια γειτονική της χώρα.

Ακόμη και ο αφγανικός θρόνος ήθελε να έχει σχέσεις ειρήνης με τη διπλανή χώρα και δεν είναι παράξενο δύο χώρες γειτονικές με διαφορετικό κοινωνικό σύστημα, να έχουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Κοιτάξτε σε εμάς από το '74 και μετά, ακόμη η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή και μετέπειτα και της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν να οικοδομήσουν Σύμφωνα Συνεργασίας με τις γειτονικές σοσιαλιστικές χώρες.

Θέλω να πω ότι ο σοβιετικός στρατός εμφανίζεται στο Αφγανιστάν με πολύ καθαρό στόχο και δε στέκομαι μόνο στο γεγονός ότι προσκλήθηκε από την κυβέρνηση στη βάση 50ετούς Συμφώνου Συνεργασίας, αλλά εκείνη τη στιγμή για τη Σοβιετική Ενωση η στήριξη του καθεστώτος του Αφγανιστάν ήταν αμοιβαίο συμφέρον και των δύο λαών και προκλήθηκε ύστερα από αμερικάνικη επέμβαση.

Στην ουσία, δηλαδή, είχαμε έναν άμεσο πόλεμο σοβιετο-αμερικάνικο στο έδαφος του Αφγανιστάν, που εμφανίζονταν και με έμμεσες διαστάσεις».

Στο «επιχείρημα» κάποιων πως η Σοβιετική Ενωση έκανε τον πόλεμο με τα τανκ και η Αμερική τώρα κάνει τον πόλεμο με τις βόμβες και συσχετίζουν τις δύο περιπτώσεις ως προσπάθειες επιβολής ενός καθεστώτος, που επανέλαβε ο δημοσιογράφος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απάντησε:

«Υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι, υπάρχουν επιθετικοί και αμυντικοί πόλεμοι».

Στρατηγικά συμφέροντα πίσω απ' αυτόν τον πόλεμο

Για το αν ο πόλεμος των ΗΠΑ είναι αμυντικός, τόνισε:

«Μόλις εκδηλώθηκε αυτό το τρομοκρατικό πλήγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην ουσία κήρυξαν έναν παγκόσμιο πόλεμο. Και μάλιστα, είπαν ότι ο εχθρός των λαών σήμερα είναι η τρομοκρατία, με μια έννοια πάρα πολύ ασαφή. Δεν επέτρεψαν να γίνει συζήτηση ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να προσδιοριστεί η έννοια της τρομοκρατίας.

Και κάτι άλλο. Πριν ακόμη εντοπιστεί ποιος το έκανε αυτό κηρύσσουν τον πόλεμο, όχι μόνο στο Αφγανιστάν. Εδώ λένε ότι "θα μείνουμε 10 χρόνια".

Αν θα δει κανείς αμερικάνικα δημοσιεύματα πριν τις 11 του Σεπτέμβρη και χάρτες, το Αφγανιστάν ήταν μέσα. Υπήρχαν γεωστρατηγικά συμφέροντα και εγώ πιστεύω ότι πολύ λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο πόλεμος γίνεται για να τιμωρηθεί η Αλ Κάιντα για τους 6 ή 7 χιλιάδες νεκρούς.

Ολος ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού, δείχνει ότι μιλάμε για πόλεμο που έχει σχέση με στρατηγικά συμφέροντα. Λέει ότι θα καταστρέψει το Αφγανιστάν, δηλαδή θα σκοτώσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, για να εξασφαλίσει ότι θα σκοτωθεί και ο Μπιν Λάντεν! Και θα πεθάνουν 10-20 χιλιάδες Αμερικανόπουλα στρατιώτες για να σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν!».

Για τη στάση Κούβας και Κίνας

Ακολούθως η Αλ. Παπαρήγα κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν φωνές αντίδρασης από αυτούς που θεωρούνται εχθροί της Αμερικής», ούτε καν από την Κούβα ή την Κίνα. Τόνισε επ' αυτού:

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά τα οποία προβάλλονται επιλεκτικά και όσον αφορά τη θέση της Κούβας, θα πρόσθετα και όσον αφορά τη θέση της Κίνας. Και θα σας πω γιατί. Κατ' αρχήν για την Κούβα. Εμείς δημοσιεύσαμε και την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο, την πρώτη ομιλία του και είναι δημοσιευμένη στην "ΓΚΡΑΝΜΑ". Πρόκειται πραγματικά για ομιλία ντοκουμέντο και αντιπροσωπεύει πιστεύω όλους τους κομμουνιστές.

Ο Φιντέλ Κάστρο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας είναι στο πλευρό του αμερικανικού λαού. Αλίμονο αν δεν είχε μια τέτοια τοποθέτηση. Και ξέρετε ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού είναι αλληλέγγυο με τον κουβανικό λαό. Αλλά κι αυτοί που δεν είναι αλληλέγγυοι είναι λαός, είναι η πάγια κομμουνιστική θέση.

Δεύτερον, καταγγέλλει αυτό το πλήγμα. Πολύ καλά έκανε. Αυτό πρέπει να κάνει κάθε κομμουνιστής. Από εκεί και πέρα όμως λέει πολύ μεγάλες αλήθειες, να τις πω, γιατί κι εμείς αυτές τις υιοθετούμε.

Ξεκαθαρίζει το εξής πράγμα, ότι καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως αρχιεργάτες της τρομοκρατίας, για την κρατική τρομοκρατία. Καταγγέλλει τρομοκρατικά πλήγματα που έχει δεχτεί η Κούβα.

Και τέλος, ξεκαθαρίζει το εξής: Καταγγέλλω την τρομοκρατία, αλλά δε δέχομαι λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα, ένοπλα κινήματα των λαών να θεωρούνται τρομοκρατία.

Η Κίνα πολύ σωστά κι αυτή καταγγέλλει το τρομοκρατικό πλήγμα. Ομως, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει παγκόσμια πάλη κατά της τρομοκρατίας, έχει και η ίδια πρόβλημα στη βόρεια περιοχή.

Δίνει, επομένως, μία έμφαση και στα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας παρεμπόδισε να βγει μια ανακοίνωση που να λέει, ναι, συμφωνώ με τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σ' αυτό τον πόλεμο και τη γενίκευσή του.

Δεύτερον και στη Σύνοδο τώρα που έγινε με την ευκαιρία της Συνόδου του ΑΣΕΑΝ στη Σαγκάη, δε βγήκε τοποθέτηση, την οποία μπορεί να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση Μπους για έναν τέτοιο πόλεμο. Και αυτό οφείλεται και στη στάση της Κίνας.

Η Κίνα, λοιπόν, ακολουθεί μια πολιτική χαμηλών τόνων στο ζήτημα και από τα αριστερά και από τα δεξιά - ας το πω έτσι - βλέποντας και τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα και επειδή ξέρει ότι είναι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και μένει βεβαίως να δούμε, αν αυτός ο χειρισμός της Κίνας θα τη βοηθήσει όσο χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα το επόμενο διάστημα».

Στον ιμπεριαλισμό οι ρίζες της τρομοκρατίας

Ερχόμενος στα της Ελλάδας ο δημοσιογράφος ρώτησε την Αλ. Παπαρήγα, γιατί «οι πορείες που κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Αθήνα αφορούν μόνο τους βομβαρδισμούς και δεν αφορούν και την τρομοκρατία».

Η απάντηση έχει ως εξής: «Κατ' αρχήν υπάρχουν εκδηλώσεις που το ΚΚΕ τις οργανώνει το ίδιο, αλλά κυρίως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει την άποψη ότι η υπόθεση του κινήματος αυτού, πρέπει να στηριχτεί σε μαζικούς φορείς και μαζικές οργανώσεις, που αναμφισβήτητα δεν μπορούν να συμπέσουν σε όλα με τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Δε θα συμφωνήσουμε σε μια αντίληψη που λέει ότι θα μιλάμε γενικά όχι κατά του πολέμου και γενικά όχι κατά της τρομοκρατίας. Μην σας εκπλήσσει αυτό. Τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και θα σας πω το εξής: ο πόλεμος που γίνεται σήμερα, είναι ιμπεριαλιστικός. Ανεξαρτήτως των προσχημάτων και του υπαρκτού προβλήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πόλεμος γίνεται για να εδραιωθεί η παγκόσμια ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργούνται συνασπισμοί οι οποίοι θα διαλυθούν στην πορεία, πάντα με στόχο την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπάρχουν οξύτατες αντιθέσεις ανάμεσα στους συμμάχους που τα επόμενα χρόνια μπορεί να οδηγήσουν και σε πόλεμο μεταξύ τους και επομένως πρέπει να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όχι γενικά τον πόλεμο. Γιατί την ίδια στιγμή οι Παλαιστίνιοι διεξάγουν πόλεμο κατά του Ισραήλ και το Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης. Ενα αυτό.

Δεύτερον. Η τρομοκρατία έχει τη ρίζα και την πηγή της στην ιμπεριαλιστική πολιτική, στην κρατική τρομοκρατία και αν θέλετε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα είναι γέννημά τους.

Πολύ περισσότερο, τι μας απασχολεί; Ενώ δε διστάζουμε να καταγγέλλουμε την τρομοκρατική αντίληψη και αυτή που δεν είναι γέννημα μυστικών υπηρεσιών, αλλά είναι γέννημα μιας ανεπαρκούς συνείδησης των προβλημάτων - και όταν λέω να την καταγγέλλουμε εννοώ να αποκαλύπτουμε πόσο επικίνδυνη είναι - θεωρούμε ότι είναι επιζήμιο να υιοθετεί ένα λαϊκό κίνημα γενικά τον όρο "όχι στην τρομοκρατία" όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί σήμερα το περιεχόμενο που δίνεται στην έννοια τρομοκρατία -και σε αυτό δεν ευθύνεται ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ούτε τα λαϊκά κινήματα - είναι ένα περιεχόμενο που περιλαμβάνει από τη 17 Νοέμβρη και τον Μπιν Λάντεν με την Αλ Κάιντα, μέχρι τους Παλαιστίνιους, μέχρι την Κύπρο.

Υπάρχουν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λένε ότι "τρομοκρατία είναι κάθε κίνημα, ή τρομοκρατική είναι κάθε οργάνωση η οποία αμφισβητεί οικονομικές δομές και συμφέροντα".

Θέλουν να πάμε μπροστά και να καταργηθούν ακόμη και αυτά τα αστικο-δημοκρατικά περιορισμένα αιτήματα, που είχαν κατακτήσει οι λαοί στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Με βάση τις καινούριες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια απεργία ενός μήνα παραδείγματος χάρη, αυτό θεωρείται τρομοκρατική πράξη και δικαιούται ή δικαιώνεται κάθε κυβέρνηση να πάρει μέτρα αυτής της αντίληψης. Σας λέω: Γίνεται σε μία χώρα γενική πολιτική απεργία. Πλήττει οικονομικές δομές; Πλήττει πολιτικές δομές; Μας λένε ότι δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής του σημερινού status quo, αυτό θεωρείται τρομοκρατία. Επομένως, δεν μπορούμε να βγούμε στους δρόμους και να λέμε γενικά "όχι στην τρομοκρατία"».

Απάντηση, η ανάπτυξη του κινήματος

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε υπογραμμίζοντας «δεν κρύβω ότι εμείς λέμε τη γνώμη μας και θέλουμε διά της πειθούς, να επηρεάσουμε όλο τον ελληνικό λαό. Αλλά οι μαζικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν για το ποια συνθήματα τους αντιπροσωπεύουν και δε θεωρούμε ότι πρέπει να αντιγράψουν τα συνθήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Αυτό το κίνημα, στους δρόμους είναι που θα βάλει στο περιθώριο αντιλήψεις τρομοκρατίας.

Κατ' αρχήν, τουλάχιστον όσες φορές πήγα σε συγκεντρώσεις και άκουσα ομιλίες, εκεί έγιναν και επώνυμες καταγγελίες για τον Μπιν Λάντεν κλπ. και μάλιστα σαν γέννημα - θρέμμα των αμερικάνικων υπηρεσιών και όργανο των Αμερικανών που τώρα ενδεχομένως βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Εχουν γίνει αρκετές τέτοιες αποκαλύψεις. Αν θέλετε, η συνθηματολογία μπορεί και πρέπει να εμπλουτιστεί. Δεν είμαστε εμείς αποκλειστικά γεννήτορες συνθημάτων.

Θέλω, όμως, να μπω στην ουσία. Ας πούμε ότι έχουμε τρομοκρατικές οργανώσεις, ή οργανώσεις λαϊκές οι οποίες έχουν σαν πολιτική τακτική και στρατηγική τη μέθοδο της ατομικής ή συλλογικής τρομοκρατίας σε βάρος αμάχων. Αναμφισβήτητα, αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να πολεμηθούν, να χτυπηθούν. Χωρίς να θεωρούμε αυτές τις οργανώσεις ότι είναι προβοκάτορες, αλλά πρέπει να χτυπηθούν.

Πώς μπορεί αυτές οι οργανώσεις που έχουν περιθωριακή αντίληψη - ακόμη κι όταν έχουν μια μαζική βάση - και υποτιμούν τη δύναμη του πλήθους των μαζών να αντιμετωπιστούν; Με την ανάπτυξη του κινήματος του πλήθους. Ενός σωστά πολιτικοποιημένου κινήματος. Αλλιώς δεν αντιμετωπίζονται. Πώς; Να τους σκοτώσεις; Οχι. Να κάνεις αντίποινα; Να τους εκδικηθείς; Τέτοιες αντιλήψεις περιθωριακές έχουν αντιμετωπιστεί, μόνο όταν υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα τέτοιο, το οποίο ακολουθείται από πλήθη και όχι μόνο από μια πρωτοπορία ασθενή.

Τότε, αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον είναι καλοπροαίρετοι, θα καταλάβουν ότι ούτε οι καμικάζι, ούτε τέτοιες ενέργειες, μπορούν να τους βοηθήσουν. Αντίθετα, αυτές οι ενέργειες εκθέτουν το λαϊκό κίνημα και το απομαζικοποιούν και ωφελούν τους εχθρούς».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μόνος ρεαλιστικός δρόμος αυτός της αντίστασης

Τα διδάγματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένουν τραγικά επίκαιρα σήμερα, πράγμα που αναδείχτηκε και από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στη Νομική Σχολή Αθήνας, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ. Το θέμα ήταν η ιστορία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και διοργανώθηκε, με αφορμή και προς τιμή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Ηλίας Πατίδης, μέλος του Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας, έκανε έναν παραλληλισμό της περιόδου του '40 με τη σημερινή, τονίζοντας ακριβώς την επικαιρότητα των ιστορικών διδαγμάτων, σήμερα που «οι σύγχρονοι Γερμανοτσολιάδες μάς καλούν να υποταχτούμε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

«Ο πόλεμος γεννιέται από τον ιμπεριαλισμό και περικλείεται μέσα του. Είναι αδύνατο να διαχωριστούν αυτά τα δύο». Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που ήταν ο βασικός εισηγητής και εξήγησε ότι ο πόλεμος αποτελεί απάντηση στις άλυτες αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού. Πρόσθεσε ότι είναι ένα περιοδικό, επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, που γίνεται ολοένα και πιο καταστροφικό, καθώς και ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός είναι μια κοινωνία καταστροφική, μια «κοινωνία θανάτου», που βαδίζει προς το αναπόφευκτο τέλος της. Αναφερόμενος, στον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού το 1940 και το πλατύ μέτωπο που συγκρότησε εναντίον του άμεσου κινδύνου, τόνισε ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που βρίσκεται μπροστά μας, μπορεί να απαιτεί θυσίες, όπως και τότε, αλλά είναι αναμφισβήτητα ο δρόμος της αντίστασης. Πλούσια σε προβληματισμό ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε.

Αντιπολεμική συναυλία στην Κοζάνη

Εκατοντάδες μαθητές των Ενιαίων Λυκείων της Κοζάνης προχώρησαν χτες, μετά τις εκδηλώσεις στα σχολεία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην προγραμματισμένη αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία, που οργάνωσε το Συντονιστικό των μαθητών της πόλης.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η μαθήτρια Βαγγελιώ Μητσιάκου ζήτησε την καταδίκη του άδικου πολέμου, που έχει εξαπολυθεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους εναντίον του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας. «Ο λαός και η νεολαία της Κοζάνης, είπε, υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που παρέχει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς διευκολύνσεις μέσω των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα μας. Ζητάμε να ενταθεί ο φιλειρηνικός αγώνας του λαού της περιοχής προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που προκαλούν αποσταθεροποίηση και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στα αιτήματα της νεολαίας, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, της Επιτροπής Ειρήνης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 3ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης.

Σημειώνεται ότι η πετυχημένη αυτή εκδήλωση των μαθητών αποτέλεσε και μια απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησαν να επιβάλουν τις τελευταίες μέρες οι διευθυντές μερικών σχολείων της πόλης.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Πλάκα Μονεμβασιάς διοργανώνουν η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, καθώς και φορείς και σύλλογοι της περιοχής, σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ.

- Η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Κίνηση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Μεταμόρφωση, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης (Ρόδου και Βάρναλη). Θα συμμετάσχει η χορωδία του μουσικοσυνθέτη Νίκου Καριώτη.

- Στη Λήμνο, τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη και ώρα 7.30 μ.μ, ο πολιτιστικός σύλλογος ΜΕΑΣ Λήμνου διοργανώνει σύσκεψη, στο Παπουτσίδειο κτίριο (πλατεία ΟΤΕ) με θέμα: «Η επέτειος από την ηρωική εξέγερση του Πολυχρονείου και η διοργάνωση εκδηλώσεων».

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λέσβου πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 29 του Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων του νησιού.

- Η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών του Νομού Εβρου Ενάντια στον Πόλεμο διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 31 του Οκτώβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επιπτώσεις του». Θα μιλήσει ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή.

- Η Αντιπολεμική Κίνηση Γαλατσίου διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο την Πέμπτη 1η του Νοέμβρη, στο παλιό τέρμα, στις 7 μ.μ.

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς απευθύνει πλατύ κάλεσμα εναντίωσης στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καλεί το λαό και τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Τετάρτη 7/11, για διεύρυνση της επιτροπής και για προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

- Σύσκεψη με θέμα: «Οι ενέργειες της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Ν. Καβάλας ενάντια στον πόλεμο», πραγματοποιείται την Τετάρτη 31/10 στις 7.30 μ.μ στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Στην Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Ν. Καβάλας που διοργανώνει τη σύσκεψη συμμετέχουν η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καβάλας, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, το Αυτόνομο Στέκι, η ΠΟΑΕΑ, η Οικολογική Κίνηση Ν. Καβάλας και η Ελληνοκουρδική Φιλία.

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 του Νοέμβρη στα Τρίκαλα. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 17 φορέων του νομού.

Με νότες ενάντια στον πόλεμο

Συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες και πολλά νεανικά συγκροτήματα διοργάνωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι

«Οχι στον πόλεμο», «Καμιά εμπλοκή ή συμμετοχή της χώρας μας», «Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα», «Διεύρυνση και όχι περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Αυτό το τετράπτυχο ήταν το κεντρικό μήνυμα που εκφράστηκε με ποιήματα και τραγούδια στη χτεσινή αντιπολεμική φοιτητική συναυλία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συναυλία διοργάνωσαν οχτώ φοιτητικοί σύλλογοι, με τη συμμετοχή γνωστών και νέων καλλιτεχνών, ενώ κατά τη διάρκειά της, κοινό και καλλιτέχνες έγιναν «μια φωνή», τραγουδώντας ενάντια στον πόλεμο.

Παρά το κρύο και τη συννεφιά, αυτή η γωνιά της πόλης μετατράπηκε χτες το μεσημέρι, και για αρκετές ώρες, σε βήμα καταδίκης του πολέμου κατά των λαών που έχει ξεσπάσει, αλλά και διαδήλωση απαίτησης των δημοκρατικών και μορφωσιακών δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων. Γιατί, όπως είπε ο Δ. Μανιάτης, εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών Παντείου, ανοίγοντας την εκδήλωση, η πολιτική που σκορπάει βόμβες σήμερα στο Αφγανιστάν, «είναι η ίδια που στριμώχνει στα σάπια αμφιθέατρα τους φοιτητές, που μας καταδικάζει από το ρουσφέτι στο ντελίβερι».

Ανάμεσα στο πρόγραμμα, παρεμβάλλονταν απαγγελίες ποιημάτων του Μπ. Μπρεχτ και η μουσική πήρε γρήγορα το λόγο, για να μετατρέψει τον αγωνιστικό παλμό σε τραγούδι. «Είμαστε εδώ σήμερα για να διαδηλώσουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, με το δικό μας τρόπο έναντι του άδικου πολέμου στα παιδιά του Αφγανιστάν. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι λύση αυτή. Ηρθαμε εδώ να δώσουμε αυτό το μήνυμα, τραγουδώντας», είπε λίγο πριν ανέβει στη σκηνή ο Αντώνης Μαρτίνης, εκ μέρους του συγκροτήματος «Καταραμένοι», που ξεκίνησε τη συναυλία.

Στη συνέχεια, το φοιτητικό κοινό ξεσήκωσε ο Λάκης Παπαδόπουλος («με τα ψηλά ρεβέρ»), που αν και δεν είχε αντιπολεμικά τραγούδια, έφτιαξε το «κλίμα» και ξεκαθάρισε: «όπου έχει φιλειρηνική και κοινωνική εκδήλωση, εγώ είμαι μέσα». Γιατί όπως είπε στο «Ρ», «Εμείς τη ζήσαμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζουν σε ένα κενό, μ' ένα φόβο. Μπορούν να λυθούν όλα με ειρήνη. Οι βομβαρδισμοί, έτσι επειδή "θέλουμε να αδειάσουμε τα πυρομαχικά μας" σε κόσμο φτωχό που δεν έχει να φάει και να ζήσει είναι ό,τι χειρότερο. Ολα είναι ό,τι χειρότερο: και στη Γιουγκοσλαβία και αυτό που έγινε στην Αμερική και αυτό που φοβόμαστε μην πιάσει όλο τον κόσμο».

Στο μουσικό πρόγραμμα που είχαν κανονίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις. Αλλά δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Μερικά πραγματικά ταλαντούχα παιδιά από το κοινό ανέβηκαν στη σκηνή για να συμπληρώσουν το κενό. «Είμαστε οι Φθηνό, ευέλικτο, μισοκαταρτισμένο, μουσικό δυναμικό?», είπαν ξεκινώντας κι εξήγησαν πως το «όνομά» τους οφείλεται στο ότι δεν παίρνουν χρήματα, παίζουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και έχουν πολλά ακόμα να μάθουν για τη μουσική. Τόσο η επιλογή των τραγουδιών τους, όμως, όσο και η εκτέλεσή τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Αμέσως μετά, το συγκρότημα «Ακρως απόρρητον» έδωσε συνέχεια στη μουσική διαδήλωση. «Μας ενδιαφέρει να μετέχουμε οπουδήποτε έχει να κάνει με νεολαία και με κινήσεις που κοιτάνε μπροστά, στο μέλλον και ευαισθητοποιούνται με διάφορα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο», μας είπε ο τραγουδιστής τους, Βαγγέλης Αργυρόπουλος και πρόσθεσε: «μέσα από τη μουσική μας και τη συμμετοχή μας προσπαθούμε να δώσουμε κι εμείς αυτό το στίγμα, να αντιδρούμε κι εμείς μ' αυτό που ξέρουμε, τη μουσική».

Τελευταίος, ανέβηκε στη σκηνή ο Μίλτος Πασχαλίδης, που κάλεσε τους νέους, να βγουν στο δρόμο «για να μπορούμε ν' ανασαίνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και οι φοιτητές, πράγματι το κάνουν, αφού έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον αγώνα, μαζί με το λαό.

Συνεχίζουν το δολοφονικό έργο
  • Δεκάδες νεκροί κατά την 20ή μέρα των βομβαρδισμών
  • Στόχος των αμερικανικών βομβαρδιστικών και πάλι οι αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού
  • Ανησυχίες για τα εκατομμύρια των προσφύγων
  • Εσωτερικές διαβουλεύσεις, σε όλα τα μέτωπα, για την «επόμενη μέρα»

Πυρκαγιά στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού μετά τον βομβαρδισμό

Associated Press

Πυρκαγιά στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού μετά τον βομβαρδισμό
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για άλλη μία μέρα, παρά το γεγονός ότι χθες ήταν η Παρασκευή, μέρα ιερής προσευχής για τους μουσουλμάνους, που οι Αμερικανοί διατείνονται ότι «δείχνουν» σεβασμό, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Για μία ακόμη φορά δεκάδες άμαχοι πλήρωσαν και πάλι βαρύ φόρο αίματος, ενώ και οι αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού έγιναν στόχος. Ολες παράπλευρες απώλειες...

Αργά χθες το βράδυ βόμβα έπεσε κοντά στη συνοικία του Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν και πιθανός στόχος να ήταν στρατιωτική βάση των Ταλιμπάν, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της συνοικίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος ήταν και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Ο Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών του καθεστώτος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι 7 πολίτες σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του κέντρου εκπαίδευσης τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες. Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης θέσεις των Ταλιμπάν στο βόρειο τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η γραμμή αντιπαράθεσης με τους μαχητές της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας. Αρκετές ρουκέτες έπληξαν τμήματα της πόλης, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, που έχουν αναπτυχθεί στους λόφους βορείως της Καμπούλ, ή από αμερικανικά αεροσκάφη.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και στην πόλη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερα κύματα επιθέσεων στην επαρχία Κουχσάν, καθώς οι προσκυνητές μετέβαιναν στο τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής. Πολλοί από τους τραυματίες υπέκυψαν γιατί δεν υπήρχαν οχήματα να τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία.

Στόχος ο Ερυθρός Σταυρός

Από το στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών δεν ξέφυγαν και πάλι οι αποθήκες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR). Τρεις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στην Καμπούλ καταστράφηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, αφού μετά το βομβαρδισμό τους ξέσπασε πυρκαγιά, καταστρέφοντας αποθέματα ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τους πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Μούσα εκπρόσωπος της επιτροπής.

Λίγες ώρες αργότερα, η CICR ανακοίνωσε, από την έδρα της στη Γενεύη, ότι λυπάται για την καταστροφή κατά το τρέχον εικοσιτετράωρο ακόμα ενός τμήματος των μεγάλων αποθηκών της στην Καμπούλ στη διάρκεια των βομβαρδισμών, τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο «αποτελεί σαφώς παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου», δεδομένου ότι «ο Ερυθρός Σταυρός ήταν λίαν ευδιάκριτος». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το προσωπικό που δούλευε στις αποθήκες «αντελήφθη ένα μεγάλο αεροσκάφος, που πλησίασε αργά τις αποθήκες και από χαμηλό υψόμετρο έριξε δύο μεγάλες βόμβες».

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικά αεροσκάφη είχαν χτυπήσει «κατά λάθος» αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού και στις 16 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που προορίζονταν για τους κατοίκους της Καμπούλ.

Στο μεταξύ την ανησυχία του για τη συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν με στόχο τον περιορισμό κυμάτων Αφγανών προσφύγων, διατύπωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο Γιουσέφ Χασάν τόνισε ότι πραγματοποιείται προσπάθεια από τις δύο χώρες να εμποδίσουν τους ταλαιπωρημένους Αφγανούς να περάσουν στο έδαφος του Πακιστάν και να καταφύγουν στα στρατόπεδα προσφύγων. Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι στο έδαφός του ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αφγανοί και πως η χώρα δεν μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Σύμφωνα με συνοριακό φύλακα, την Τετάρτη περίπου 2.000 Αφγανοί που προσπάθησαν να περάσουν στο Πακιστάν εστάλησαν πίσω σε αφγανικό έδαφος και κατέφυγαν σε στρατόπεδο προσφύγων των Ταλιμπάν.

Επαφές για «ενιαίο μέτωπο»;

Οσον αφορά στο «εσωτερικό μέτωπο», οι δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης δε σχεδιάζουν άμεσα να επιτεθούν στην Καμπούλ. Ο Μοχάμαντ Γιουνίς Κουανούνι, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, δήλωσε στο «Ρόιτερ» ότι οι δυνάμεις της αφγανικής αντίστασης εστιάζουν τις επιθέσεις τους στο βόρειο τμήμα της χώρας και οποιαδήποτε προέλαση προς την Καμπούλ θα σταματήσει στις εισόδους της πόλης. Ο Κουανούνι τόνισε χαρακτηριστικά: «Πριν να εισέλθουμε στην Καμπούλ θα θέλαμε να δούμε να σχηματίζεται μια κυβέρνηση ευρείας βάσης».

Παράλληλα, ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ένας από τους παλιούς πολέμαρχους της αφγανικής αντίστασης κατά των Σοβιετικών, υποστήριξε χθες ότι έχει επαφές τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με τη Βόρεια Συμμαχία για το σχηματισμό ενός «ενιαίου μετώπου» και την «υπεράσπιση του Αφγανιστάν» εναντίον των ΗΠΑ. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, το Κανταχάρ, το Μπαράκι, το Τζαλαλαμπάντ, αλλά και στην Πεσαβάρ (Πακιστάν) για να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο», δήλωσε προς το «Γαλλικό Πρακτορείο» από την Τεχεράνη που έχει καταφύγει και ηγείται του κόμματος Χεζμπ-ι-ισλάμι, προσθέτοντας ότι ο μουλάς Ομάρ είναι ενήμερος για την πρόοδο. Είμαστε επίσης σε επαφή με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, με όλους αυτούς, μέσα και έξω από το Αφγανιστάν, που εμπλέκονται στη σύγκρουση.

Στη δεκαετία του 1980, ο Χεκματιάρ ήταν ο προστατευόμενος των αμερικανικών και των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κατηγορείται ότι βομβάρδιζε την Καμπούλ επί τρία χρόνια, μετά τον παραμερισμό του από τη στρατιωτική εξουσία, το 1992, από το διοικητή Αχμεντ Σαχ Μασούντ, τον πρόσφατα δολοφονημένο στρατιωτικό αρχηγό της Βόρειας Συμμαχίας.

Καταφτάνουν οι Βρετανοί κομάντος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πρώτο τμήμα των Βρετανών κομάντος «τέθηκε» από χτες «σε θέση μάχης», όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Ανταμ Ινγκραμ, το πρώτο απόσπασμα 200 ανδρών των επίλεκτων δυνάμεων θα είναι «αμέσως διαθέσιμο», για να συμμετάσχει σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ ακόμη 400 θα βρίσκονται «σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής» στη Βρετανία.

Αυτοί οι 200 Πεζοναύτες, που ανήκουν στον 40ό λόχο της 3ης ταξιαρχίας των Πεζοναυτών θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις στην περιοχή του Κόλπου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη βδομάδα και θα παραμείνουν στην περιοχή, αντίθετα με τα αρχικά σχέδια. Θα σταθμεύσουν επί του πλοίου επιμελητειακής υποστήριξης Fearless, το οποίο ανήκει στο στολίσκο του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που παίρνει μέρος σε ασκήσεις με τις δυνάμεις του Ομάν, διευκρίνισε ο Ινγκραμ και πρόσθεσε ότι «το υπόλοιπο του 40ού λόχου, δηλαδή περίπου 400 άνδρες, θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, για να επιστρέψει στο θέατρο των επιχειρήσεων αν οι επιχειρησιακές ανάγκες μας το απαιτήσουν».

Συνελήφθη αλλά εκτελέστηκε τελικά ο Χακ;

ΤΖΑΜΠΑΛ ΣΕΡΑΪ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες, οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και πολέμαρχο της φυλής Παστούν, τον Αμπντούλ Χακ, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του εντός του Αφγανιστάν.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν. «Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον Χακ και δύο άλλους Αφγανούς», δήλωσε ο Αμπντούλ Χέματ Χάναν, επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων Μπαχτάρ και πρόσθεσε πως αυτό έγινε «με βάση την ετυμηγορία των Ουλεμάδων ότι όποιος βοηθάει τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει το θάνατο».

Ο Χακ συνελήφθη χτες το πρωί, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει προς το Πακιστάν υπό την κάλυψη αμερικανικών ελικοπτέρων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Χάναν επισήμανε πως ο Χακ είχε μαζί του δορυφορικό τηλέφωνο και δολάρια που σκόπευε να μοιράσει σε Αφγανούς, ενώ στα έγγραφα που βρέθηκαν επάνω του υπάρχουν ονόματα των συνεργατών του. Τέλος, ο υπουργός Πληροφόρησης των Ταλιμπάν, Αμίρ Μουτάκι είπε ότι τα πτώματα του Χακ και των δύο συνεργατών του, των Χάτζι Νταουράν και Ιζατουλάχ, θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Ωστόσο, μέλη της οικογένειάς του σε δηλώσεις τους προς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δήλωναν χτες, ότι ο Χακ δεν έχει εκτελεστεί αλλά αντίθετα ζει και μάλιστα έχει μεταφερθεί σε απόρρητο μέρος στη βορειοδυτική πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Νεκρός ή ζωντανός ο Αμπντούλ Χακ που είχε περάσει κρυφά στο Αφγανιστάν στις 21 Οκτωβρίου, αφήνοντας το Κουβέιτ όπου είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τα σχέδιά του. Ο Χακ, που προέρχεται από φυλή των Παστούν, είναι ήρωας του πολέμου των Αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον των «σοβιετικών δυνάμεων κατοχής» (1979-1989) και σύμφωνα με τις πληροφορίες εισήλθε στο Αφγανιστάν με δύναμη εκατό ανδρών για να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των φυλών Παστούν και «μετριοπαθή στοιχεία» από τις τάξεις των Ταλιμπάν, αφού ήταν από τις ηγετικές μορφές της προσπάθειας συσπείρωσης των διαφόρων ομάδων της αφγανικής αντιπολίτευσης γύρω από τον έκπτωτο βασιλιά Ζάχερ Σαχ, για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης σε περίπτωση ανατροπής των Ταλιμπάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες και η οργή

Αν και κατώτερες των προσδοκιών των διοργανωτών, οι χτεσινές διαδηλώσεις των ισλαμιστών ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων βδομάδων

Από τη συγκέντρωση στο Καράτσι

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΡΑΤΣΙ-ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Μικρότερες των προσδοκιών των ισλαμιστικών οργανώσεων, που μιλούσαν για «διαδηλώσεις μεγαλύτερες του ενός εκατομμυρίου», ήταν, τελικά, οι χτεσινές συγκεντρώσεις μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Παρ' όλα αυτά, ήταν οι μαζικότερες διαδηλώσεις όλων των τελευταίων ημερών, προκαλώντας σε πολλούς αναλυτές τη σκέψη ότι ακόμη και αν δεν απειλείται η εξουσία του Περβέζ Μουσαράφ, σαφώς κάθε ώρα που περνά καθιστά πιο δύσκολο το έργο του. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η σημερινή μέρα, καθώς σήμερα τα ξημερώματα γνωστοποίησαν ότι θα περάσουν στο Αφγανιστάν οι χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του θρησκευτικού ηγέτη Σόφι Μοχάμαντ, της οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ Σχαριάτ Μοχαμαντί Μαλακάντ», και έχουν συγκεντρωθεί στη θρησκευτική του σχολή στο Μεντάν, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την 11η του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Καράτσι, όπου δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί ισλαμιστικών οργανώσεων και κομμάτων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Ταλιμπάν, στον Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και την οργή τους κατά των ΗΠΑ και της πακιστανικής ηγεσίας. Αμερικανικές σημαίες πυρπολήθηκαν, όπως και ομοιώματα του Προέδρου Μπους, ενώ οι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους και ο μουλάς Σαμί ουλ Χακ, επικεφαλής του Πακιστανο-Αφγανικού Συμβουλίου Αμυνας, που εκπροσωπεί 35 ισλαμιστικές οργανώσεις, κάλεσε τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ να παραιτηθεί, αλλιώς «ο στρατός και ο λαός θα τον ανατρέψουν».

Παρά τη μαχητικότητα και το πάθος που χαρακτήρισε τη διαδήλωση, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξεπερνούσαν τις 5.000. Ανάλογη διαδήλωση, με τη συμμετοχή επίσης χιλιάδων ισλαμιστών, πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Κουέτα, ενώ μικρής εμβέλειας επεισόδια σημειώθηκαν στη διαδήλωση που έγινε στη Λαχώρη.

Βράζει η επαρχία του Μπαλουχιστάν

Ετοιμοι να περάσουν τα σύνορα του Αφγανιστάν, σήμερα τα ξημερώματα, δήλωναν οι ένοπλοι εθελοντές που συνέχιζαν να καταφτάνουν και χτες στη θρησκευτική σχολή του κληρικού Σόφι Μοχάμαντ, στην πόλη Μεντάν, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πεσαβάρ. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των εθελοντών δεν είναι σαφείς αλλά σύμφωνα με τον Μοχάμαντ ξεπερνούν τις 10.000 και ήδη έχει προγραμματιστεί να διασχίσουν τα σύνορα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν, σήμερα το πρωί. Η πακιστανική ηγεσία, που έχει δώσει εντολή να ενισχυθούν τα σύνορα με το Αφγανιστάν της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, προειδοποιούσε ότι «θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα και αποφασιστικότητα όποιους βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα». Εξίσου αποφασισμένοι δηλώνουν, όμως, και οι ένοπλοι εθελοντές, που υπογραμμίζουν ότι «δε θα διστάσουν απέναντι σε οποιονδήποτε τους εμποδίσει να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ».

Στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, και ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στα σύνορα, κυριαρχεί ο πληθυσμός των Παστούνς. Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες από την έναρξη των επιχειρήσεων και τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, του στρατού, της συνοριακής φρουράς και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που πρόσκεινται στον Μουσαράφ, είναι ασφυκτικά.

Εντούτοις, όπως υπογράμμιζαν διπλωμάτες, αναλυτές αλλά και δημοσιογράφοι, η περιοχή είναι ημιαυτόνομη, ο πληθυσμός οπλοφορεί και μάλιστα ο ανταποκριτής της βρετανικής «Guardian», επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριζε ότι είναι μεγάλος, αν και αδιευκρίνιστος, ο αριθμός των μαχητών Ταλιμπάν που έχουν εισέλθει στην επαρχία. Η εφημερίδα τονίζει ότι, τουλάχιστον, 2 νοσοκομεία της επαρχίας νοσηλεύουν δωρεάν τους τραυματίες μαχητές, ότι καθημερινοί είναι οι έρανοι που συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι δεκάδες Πακιστανοί εθελοντές περνούν καθημερινά τα σύνορα. «Το Μπαλουχιστάν είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τους Ταλιμπάν και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται, σχεδόν, υπό τον πλήρη έλεγχό τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, η «Telegraph», επικαλούμενη Αμερικανούς διπλωμάτες και μυστικούς πράκτορες, υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την ανικανότητα των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών - ISI - να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για διάσπαση στο εσωτερικό των Ταλιμπάν». Η εφημερίδα αναφέρει ως δεδομένες τις συνομιλίες δύο στελεχών των Ταλιμπάν με την ISI, του υπουργού Εξωτερικών Μουατακίλ και του υπουργού Συνοριακών Υποθέσεων Χακανί, οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ISI προς τις ΗΠΑ ότι «είναι θέμα χρόνου το ρήγμα εντός των Ταλιμπάν εξαιτίας των εξαιρετικά στενών δεσμών μαζί τους».

Ανοιξε ο δρόμος της ιαπωνικής βοήθειας

Την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Πακιστάν και της Ινδίας ανακοίνωσε, χτες, και ο Ιάπωνας υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιασούο Φουκούντα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή οικονομικής βοήθειας, κατ' αρχάς προς το Πακιστάν. Ο Φουκούντα αναφέρθηκε, κυρίως, στην πακιστανική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της άρσης είναι να ενισχυθεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, καθώς είναι πολύ σημαντική η συμβολή του στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί μετά τις πυρηνικές δοκιμές των δύο χωρών, το 1998, και ο Ιάπωνας αξιωματούχος τόνισε ότι θα επανεπιβληθούν σε περίπτωση ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών.

ΗΠΑ
Ανθρακας... τους βγαίνει το σενάριο

Οι άνθρωποι με τις στολές ραντίζουν τις ταχυδρομικές θυρίδες

Associated Press

Οι άνθρωποι με τις στολές ραντίζουν τις ταχυδρομικές θυρίδες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από έναν περίπου μήνα ανθρακο-λογίας και ανθρακο-πανικού, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ ανακοίνωσε πως ο άνθρακας που περιείχε η επιστολή προς τον επικεφαλής της Γερουσίας, Τομ Ντασλ, δεν ήταν τελικώς τόσο εξεζητημένης επεξεργασίας, όσο... είχε αρχικά γνωστοποιηθεί! Ετσι, το σενάριο που είχε κατασκευαστεί γύρω από τον άνθρακα ιρακινής, ή ρωσικής καταγωγής, φαίνεται πως έχει αρχίσει να καταρρέει και από τα πλέον επίσημα χείλη της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους... Ετσι, οι υπόνοιες πλέον δεν εστιάζονται ως επί το πλείστον στο συνήθες ύποπτο Ιράκ... αλλά σε πολλούς άλλους παράγοντες. Γιατί; Μα επειδή, όπως δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο κ. Φλέισερ, το συγκεκριμένο τύπο άνθρακα «θα μπορούσε να φτιάξει οποιοσδήποτε με ντοκτορά μικροβιολογίας σε κάποιο καλά εξοπλισμένο εργαστήριο»!

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου - είτε για λόγους «γοήτρου», είτε για να «συντηρείται» έστω και στοιχειωδώς η λίστα με τους συνήθεις ύποπτους - δεν παρέλειψε να αφήσει και μία αιχμή «για κάποιες ξένες χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία», δηλώνοντας επί λέξει: «Η ανάλυση δείχνει ότι, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως ο άνθρακας προήλθε από μια ξένη χώρα ή από τις ΗΠΑ, ο τρόπος που παρασκευάστηκε δείχνει επίσης ότι θα μπορούσε να έχει γίνει από κάποιον μικροβιολόγο, που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και τις γνώσεις. Θα μπορούσε να έχει παρασκευαστεί σε ένα πολύ καλά εξοπλισμένο εργαστήριο... Η ποιότητα, λοιπόν, αυτού του άνθρακα φανερώνει ότι θα μπορούσε να έχει παρασκευαστεί από πολλούς ανθρώπους και κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την πιθανότητα, η παρασκευή του να έγινε στις ΗΠΑ».

Θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να θυμηθούμε πως προ των δηλώσεων Φλέιτσερ είχαν προηγηθεί επί ένα 48ωρο τα δημοσιεύματα αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων, που έλεγαν (πιο συγκεκριμένα απ' τον Φλέισερ) πως ο άνθρακας που περιείχε η επιστολή προς τον γερουσιαστή Ντασλ θα μπορούσε να είχε φτιαχτεί στις ΗΠΑ, ακόμη και απ' τον αμερικανικό στρατό...

Μπους: «Θύματα ενός απαράμιλλου πολέμου»

Για πρώτη φορά, και λίγο πριν κλείσει μία βδομάδα απ' το θάνατο των δύο ταχυδρόμων, του 47χρονου Τζόζεφ Κέρσιν και του 55χρονου Τόμας Μόρις από πνευμονικής μορφής άνθρακα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σ' αυτές τις περιπτώσεις, εκφράζοντας τη λύπη του για τις απώλειές τους, λέγοντας πως σημειώθηκαν «στη γραμμή του καθήκοντος».

«Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι χάθηκαν στη γραμμή του καθήκοντος σε έναν πόλεμο δύο μετώπων... Οι επιθέσεις με άνθρακα μέσω των ταχυδρομικών υπηρεσιών μας είναι δείγματα ενός απαράμιλλου πολέμου», είπε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ωρα νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις αποστολές επιστολών με άνθρακα, που έχουν θορυβήσει τους Αμερικανούς. Εξέφρασε, εντούτοις, την πρόβλεψη πως οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν...

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ακόμη ένας εργαζόμενος σε ταχυδρομικό κέντρο της Ουάσιγκτον προσβλήθηκε από, πνευμονικής μορφής, άνθρακα και ήδη υποβάλλεται σε ειδική θεραπεία, και εκπρόσωπος της CIA ανακοίνωσε πως βρέθηκαν ίχνη άνθρακα «διόλου επικίνδυνου» σε ταχυδρομικό κέντρο του στρατού στη Βιρτζίνια. Αντίθετα, η πρότερη είδηση πως ένας εργαζόμενος στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ» είχε προσβληθεί από άνθρακα διαψεύστηκε, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις ήταν αρνητικές.

Οριστικό «αντίο» στις κοινωνικές ελευθερίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο νέος τρομονόμος στις ΗΠΑ είναι πια πραγματικότητα, ένας νόμος που καταπνίγει και τα τελευταία ψεγάδια των κοινωνικών ελευθεριών που υπήρχαν στις ΗΠΑ.

Την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έδωσε χτες ο Μπους σε μια πανηγυρική τελετή στο Λευκό Οίκο και δηλώνοντας: «Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα προστατεύουμε τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών».

Το νομοσχέδιο, που διευρύνει τα όρια της εφαρμογής του νόμου για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των τρομοκρατών, εγκρίθηκε από τη Γερουσία, με ψήφους 98 υπέρ και μίας κατά. Το νομοσχέδιο υποστηρίχτηκε και από τα δυο κόμματα, του Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ είχε λάβει έγκριση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, με ψήφους 357 υπέρ και 66 κατά.

Ο νέος νόμος, που αναγορεύτηκε σε «Πράξη Πατριωτισμού», περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που επιτρέπουν στις αμερικανικές αρχές να παγιδεύουν και να παρακολουθούν τα τηλέφωνα υπόπτων για τρομοκρατία, να μοιράζονται τις πληροφορίες των διαφόρων υπηρεσιών σχετικά με αυτούς, να εντοπίζουν τα e-mail τους στο Ιντερνετ, καθώς και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης, προβλέπει την τροποποίηση του μεταναστευτικού νόμου, ώστε «να διευρυνθούν οι εξουσίες των αρχών, ώστε να παρακολουθούν μεγάλα τμήματα μεταναστών που είναι παράνομοι», την κράτηση για κάποιο χρονικό διάστημα μεταναστών μέχρι την απέλασή τους, εάν θεωρηθούν ότι έχουν διασυνδέσεις ή σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ή αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Τέλος, ο νέος νόμος προβλέπει σειρά ποινών για όσους έχουν στην κατοχή τους υπό συγκεκριμένες συνθήκες βιολογικά όπλα, τοξίνες κ.ά., ποινές για όσους υποστηρίζουν την τρομοκρατία διαμέσου των ειδικών συμβούλων ή τεχνικής ή άλλης βοήθειας που μπορούν να δώσουν, για υπόθαλψη οποιουδήποτε προσώπου που θεωρείται ότι έχει διαπράξει ή πρόκειται να διαπράξει κάποια τρομοκρατική πράξη.

Και πυρηνικός τρόμος!

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μετά τον τρόμο των επιθέσεων με αεροπλάνα, των χημικών και βιολογικών επιθέσεων, τώρα ένα ακόμη πιο τρομακτικό σενάριο έρχεται να ταράξει περισσότερο την ήδη πανικόβλητη κοινή γνώμη: «Πυρηνικά υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου και το τηλεοπτικό «Channel 4», που επικαλούνται πηγές των δυτικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας, ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος προμηθεύτηκε τα πυρηνικά υλικά από το Πακιστάν, το οποίο περιλαμβάνεται στις πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι ο Λάντεν και το δίκτυο της «αλ-Κάιντα» δε διαθέτουν την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή, η εφημερίδα «Times» γράφει ότι ο Σαουδάραβας έχει συγκεντρώσει «τρομακτική» ποσότητα όπλων, αλλά δεν έχει κατορθώσει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Πάντως, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και με το φόβο της βιοτρομοκρατίας να πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ, αρκετοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μία πυρηνική βόμβα που μπορεί να μεταφερθεί σε μία βαλίτσα δεν είναι πλέον μόνο σενάριο τρόμου στο Χόλιγουντ. Ο πρόεδρος Μπους αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ έχουν ωστόσο επισημάνει ότι ο Λάντεν αν είχε τη δυνατότητα θα είχε προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. Τέλος, ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, δήλωσαν χτες ευθαρσώς ότι «είναι απόλυτα βέβαιοι ότι δεν έχει φύγει από το Πακιστάν κανένα πυρηνικό υλικό».

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Πληθαίνουν οι βιαιότητες, αυξάνουν οι νεκροί

Διαδηλωτές στο Κασμίρ τρέχουν να φυλαχτούν από τα δακρυγόνα

Associated Press

Διαδηλωτές στο Κασμίρ τρέχουν να φυλαχτούν από τα δακρυγόνα
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΒΟΜΒΑΗ - ΓΚΑΟΥΧΑΝΤΙ.--

Μέρα με την ημέρα κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ, όπου οι ισλαμιστικές αυτονομιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τη δράση τους εντείνοντας την ανησυχία και την οργή που κυριαρχεί στην ινδική ηγεσία, εντός των κόλπων της οποίας ολοένα και καθαρότερα ακούγονται οι φωνές όσων επιθυμούν μια «οριστική στρατιωτική λύση» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Οκτώ ισλαμιστές αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους και 4 άνδρες των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και 3 πολίτες τραυματίστηκαν, χτες, στο Κασμίρ, σε διαφορετικά περιστατικά.

Δύο ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν, όπως ανακοίνωσαν οι ινδικές αρχές, σε αστυνομικό τμήμα στην Τσαντούρα, της περιοχής Μπουντγκάμ, δυτικά της θερινής πρωτεύουσας Σριναγκάρ. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκε ο ένας εισβολέας, ο δεύτερος διέφυγε και 4 άνδρες των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν.

Αλλοι 4 ισλαμιστές μαχητές εκτελέστηκαν από τις ινδικές αρχές ασφαλείας στην προσπάθειά τους να περάσουν τη Γραμμή Ελέγχου στο Μπχιμπέρ Γκαλί της περιοχής Ρατζουρί και άλλοι 3 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ινδικές δυνάμεις στην περιοχή Ρουντς, βορείως της χειμερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζαμού. Επίσης, ένας αστυνομικός και 3 πολίτες τραυματίστηκαν από χειροβομβίδα που εκτόξευσαν αυτονομιστές στο πολυσύχναστο σταυροδρόμι Ντάλγκεϊτ, στο κέντρο της θερινής πρωτεύουσας.

Αιματηρός, όμως, είναι ο απολογισμός βιαιοτήτων με πρωταγωνιστές ισλαμιστές και σε άλλα σημεία της Ινδίας. Στη Βομβάη, 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ινδών αστυνομικών. Τα επεισόδια άρχισαν όταν μια ομάδα ισλαμιστών, μετά την παραδοσιακή προσευχή στο τέμενος της πόλης, άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια και εξοργίστηκαν από τη χειρονομία ενός αστυνομικού να σκίσει ένα από αυτά. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και καταστήματα, και τελικά η Αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους. Οι ινδικές αρχές απέφυγαν να διευκρινίσουν, αν τα φυλλάδια αναφέρονταν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν ή στον μπιν Λάντεν.

Επίσης, άλλοι 4 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εξερράγη, μεγάλης εμβέλειας, βόμβα κατά τη διάρκεια ινδουιστικού φεστιβάλ στην Γκαουχάτι, του κρατιδίου Ασάμ. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες τους στις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, και εκτιμάται ότι έχουν ορμητήριο το γειτονικό Μπαγκλαντές.

Ο Πούτιν διαβλέπει «κίνδυνο» μεταστροφής της κοινής γνώμης...

ΜΟΣΧΑ.- «Κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κοινής γνώμης και του συνασπισμού έναντι της τρομοκρατίας», φαίνεται πως διαβλέπει πλέον και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, οι ανησυχίες του Ρώσου Προέδρου δεν επικεντρώνονται στους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται η λεγόμενη κοινή γνώμη (π.χ., οι ανηλεείς φόνοι δεκάδων Αφγανών αμάχων), αλλά μάλλον στο πώς θα εξασφαλιστεί διαρκέστερα η χειραγώγησή της απ' τους πολεμοκάπηλους...

«Αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα μείζον πρόβλημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να αποσταθεροποιήσει την κοινή γνώμη, ούτε το διεθνή συνασπισμό στο πλαίσιο της επιχείρησης στο Αφγανιστάν», είπε ο Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζόρζε Σαμπάιου, δίχως να προσθέσει οτιδήποτε άλλο...

Λίγο μετά, ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε σε τι, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να συνίσταται η ταυτότητα της μελλοντικής αφγανικής κυβέρνησης...

Η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Πούτιν, θα πρέπει να έχει την υποστήριξη «όλων των εθνικών ομάδων που ζουν σ' αυτήν τη χώρα» και να «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ιράν, του Πακιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, αλλά και της Ευρώπης και των ΗΠΑ». «Γι' αυτό το λόγο», κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος, «είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο ρόλος και η σημασία των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης».

Η Πρωτόγονη Κομμουνιστική Κοινότητα

Σήμερα που οι πολεμόχαρες κραυγές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ αντηχούν έξαλλα σε όλο τον κόσμο, μια αναδρομή στις πιο αυθεντικές και διδακτικές μνήμες της ιστορίας είναι και αυτή μια πολύτιμη προσφορά. Είναι μαζί η ανθρώπινη παρουσία και ο αγώνας που συνδέουν τη νοσταλγία του χτες με την προσδοκία του μέλλοντος!

Ηταν τότε οι απαράμιλλοι δεσμοί συντροφικότητας και η υποδειγματική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των μελών της φυλής. Ο ασύγκριτος ηρωισμός και το πνεύμα της αυτοθυσίας για την υπεράσπιση της ιερής εστίας της κοινότητας. Τότε που η ευλογία των καρπών της γης, τα απαραίτητα για το βίο προϊόντα της αρχαϊκής χειροτεχνίας, η υποτυπώδης αλλά και σοφή απαρχή κατασκευής και χρήσης εργαλείων, η κτηνοτροφία, η γεωργία, το ψάρεμα και το κυνήγι μοίραζαν τα αγαθά τους τελετουργικά και ακριβοδίκαια, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια σε μια ίση κατανομή σε όλα τα μέλη της κοινότητας. Οταν η πηγή όλων, η Θεά Εργασία δεν είχε κανένα στοιχείο καταναγκασμού ή ιδιοποίησης, αλλά ενσάρκωνε τη βαθύτερα αποδεκτή και λυτρωτική υποχρέωση για την επιβίωση και την εξέλιξη. Τον αυθεντικό και αδιάφθορο ιστό της αδελφότητας, της κοινοκτημοσύνης και της ισότητας δε σκίαζε ακόμα καμιά μορφή σφετεριστικής εξουσίας, καμιά απαρχή και συγκρότηση κράτους διαχωρισμού και αδικίας. Δεν ήταν μόνο θεσμός ιδανικός, αλλά και άμεσες σχέσεις ανθρώπινες που έδιναν ένα ιδιαίτερο νόημα στην ύπαρξη, δικαίωναν το μόχθο, δυνάμωναν τον ιστό εκείνης της κοινωνίας και ενσάρκωναν την αισιοδοξία και την ελπίδα. Η λατρεία των παραδόσεων, η απρόσκοπτη διαδοχή και προέκταση της εμπειρίας, της παρακαταθήκης και της σοφίας της Φυλής, η καθολική αποδοχή των αξιών και των αντρειωμένων, η ακατάλυτη και χωρίς καταθλιπτικές ιεραρχήσεις, αγάπη και συντροφικότητα όλων των μελών, ολοκλήρωναν και συνέθεταν την απλοϊκή αλλά και τόσο βαθιά αξιοκρατική και θαυμαστή συνοχή αυτής της κοινότητας. Με μια θρησκεία Ανιμιστική και αργότερα Τοτεμική που, παρά το δέος των τρομερών στοιχείων της φύσης, φλόγιζε την αγάπη για τη μάνα Γη, που φυσικά δεν είχαν μολύνει και διατηρούσαν άσβεστες τις λατρευτικές μνήμες των πνευμάτων των προγόνων τους. Τότε που κυριαρχούσε και το αμόλυντο πνεύμα της Ειρήνης, η βιωμένη θέληση να αποφεύγεται η σύγκρουση, το πνεύμα της επέκτασης, η διάθεση αρπαγής αγαθών. Οπου κυλούσαν τα ποτάμια, ξανοίγονταν οι λίμνες και οι θάλασσες, απλώνονταν οι κάμποι και υψώνονταν τα βουνά. Για να σκιάζουν με το χέρι τους το φωτοβόλο ήλιο, βλέποντας όσο γίνεται στο βάθος του ορίζοντα χωρίς τη βουλιμία της πολεμόχαρης κατάκτησης. Οταν υπήρχε αγάπη και σεβασμός για τα ήθη και τα έθιμα, για την αρετή και τη ρώμη. Ολόπλευρη συμμετοχή στις καθιερωμένες γιορτές, για τις εκδηλώσεις της φυλής, για τη χαρά και τη λύπη, για την ομορφιά της ζωής, τον έρωτα, την αναπαραγωγή και το θάνατο.

Με μια τέχνη ανεπιτήδευτη που ήθελε να μαγέψει τις αντιξοότητες της φύσης, που εξέφραζε όλο το πηγαίο πνευματικό και ψυχικό κόσμο και υμνούσε το πρωταρχικό περιβάλλον, καθώς ο άνθρωπος προσπαθούσε να το κατανοήσει να παρέμβει μέσα σ' αυτό, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που σταδιακά αποκαλύπτονταν χωρίς ποτέ να το καταστρέφει. Μια ελευθερία που έδινε μοναδικό νόημα στις ατομικές και κοινωνικές σχέσεις, όπου από ένστικτο γινόταν συνείδηση και το ότι η έκτασή της μεγάλωνε μαζί με τη σταδιακή γνώση της αναγκαιότητας που κρυβόταν μέσα σε έναν κόσμο πανέμορφο, πολλές φορές απειλητικό και άγριο και σχετικά άγνωστο. Ποτέ δεν είχαν ενωθεί έτσι η ουσία της επιβίωσης, η συλλογικότητα, η ανθρωπιά και η φυσική ευγένεια. Αν πούμε ότι ήταν μια κοινωνία ανεπανάληπτη, γιατί οι συνθήκες που τη γέννησαν είναι μακρινές και για μας παράταιρες, διαχωρίζουμε την ιστορία με έναν τρόπο ανεύθυνο και άκαμπτο έτσι που να μην μπορούμε να κάνουμε την αυθεντική επιλογή σε ό,τι μας γοητεύει ακόμα και το πνεύμα του μένει άφθαρτο και μας συγκινεί με μια αναλλοίωτη ομορφιά. Ο Φρόιντ, ταραγμένος κι αυτός από τις ενδοσκοπήσεις του, έγραψε: «Πολιτισμός πηγή δυστυχίας!». Το θέμα είναι αν αποδεχτούμε αυτή τη μοίρα. Στον παράλογο χωρίς ευαισθησία και απάνθρωπο καταπιεστικό γεμάτο πολεμικό μένος ιμπεριαλισμό. Γιατί αν εκείνοι ήτανε ευτυχισμένοι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε μια κοινωνία που αφήνει τόσο περιθώριο στην ανισότητα και τη δυστυχία.

Φυσικά τονίζουμε τη νοσταλγία μας για τη χαμένη ευτυχία κοιτώντας μπροστά και αγωνιζόμενοι ανυποχώρητα για την οικοδόμηση στις σημερινές συνθήκες της ανώτερης Κομμουνιστικής Κοινωνίας.

(Πηγές: Εγκελς - Δαρβίνος - Ρόζα Λούξεμπουργκ - Μόργκαν - Κάρλο Ράινς - Ερσίνε - Σεμιόλ κλπ.).


Τάκης ΣΤΑΘΑΤΟΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ