Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
H γεωπολιτική άποψη

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»

(Μέρος Β')

Στην ανθρώπινη ιστορία σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν ως τόρα τα ανθρώπινα κύματα, που έρχουνται από την Ασία προς την Ευρώπη. Ελληνες, λατίνοι, γερμανοί, γότθοι, ούννοι, σλαύοι, μογγόλοι, τάταροι, ξεκίνησαν διαδοχικά από τα βάθη της Ασίας και περνώντας από τον πλατύ διάδρομο ανάμεσα στα Ουράλια όρη και στην Κασπία θάλασσα και τον Καύκασο, ξεχύθηκαν στους κάμπους της Σκυθίας και τράβηξαν ή προσπάθησαν να τραβήξουνε δυτικά, ή περνώντας το Δούναβη κατεβήκανε στη βαλκανική χερσόνησο και δυτικότερα στην ιταλική ή μένοντας στα βορεινά του Δούναβη εσκέπασαν τη βόρεια και δυτική Ευρώπη. Ο κυματισμός αυτός από την ανατολή στη δύση που βαστάει σαράντα τόσους αιώνες, δεν έπαψε ακόμη. Τα κύματα των λαών ή κατακάθιζαν στη μέση του δρόμου ή τραβούσαν πάρα πέρα και από τον Ατλαντικό ωκεανό πήδηξαν στην Αμερική ή προσκρούοντας απάνω σ' εμπόδια αναδρόμιζαν πίσω. Και σήμερα ακόμη έχουμε μπροστά μας αυτό το σάλο.

Οι Γερμανοί κατακαθισμένοι στη χώρα τους βρήκαν εμπόδιο στην παραπέρα μετακίνησή τους κατά τη Δύση. 'Η, λοιπόν, θα σπάσει το εμπόδιο αυτό ή θα αναδρομίσουνε το ξεχείλισμα της ζωής τους προς τα πίσω, στους πλούσιους κάμπους της ανατολικής Ευρώπης. Εκεί βρίσκουνε τόρα κατακαθισμένο το μεγάλο κύμα των σλαύων, μογγόλων, τατάρων. Τα δυο κύματα, αυτό που αναδρομίζει και αυτό που στέκεται και αναφουσκώνει με ορμή για να ξεχειλίσει κατά τη Δύση και την Ανατολή, πρόκειται να χτυπηθούνε.

Οι γεωπολιτικές λοιπόν συνθήκες καθαρίζουνε το δρόμο στους λαούς και τους οδηγούν στη σύγκρουση. Από κει θα πηγάσει ο καινούργιος μεγάλος πολιτισμός. Η θεωρία αυτή στηρίζεται χωρίς άλλο σε πολλά αντικειμενικά δεδομένα. Παραβλέπει όμως κάτι πολύ σημαντικό. Πως ο άνθρωπος δε στέκεται παθητικά απέναντι στο φυσικό του περίκοσμο, όπως γίνεται με τα φυτά και τα ζώα. Ολοι οι φυσικοί οργανισμοί εχτός από τον άνθρωπο, είνε υποχρεωμένοι ν' ακολουθούνε τους δρόμους που τους ανοίγει ο φυσικός περίκοσμος. Δεν έχουνε τα μέσα ν' αντιδράσουνε σ' αυτόν, ν' αλλάξουνε τις συνθήκες. Κάνουνε το πολύ μια παθητική επιλογή των όρων της ζωής τους.

Μα ο άνθρωπος με την τεχνική, που δημιούργησε στην πορεία της εξέλιξής του αντιδρά, μεταλλάζει τους όρους του περίκοσμου, μετατρέπει ακαλλιέργητες χώρες σε καλλιεργημένες, κόβει δάση, ανοίγει δρόμους, ενώνει θάλασσες, γεφυρώνει ποτάμια, υπερπηδάει θάλασσες, τρυπάει βουνά, ξεραίνει βαλτότοπους, αλλάζει ως ένα σημείο και αυτές τις μετεωρολογικές συνθήκες του περίγυρου. Οάνθρωπος με την τεχνική υπερνικάει τον πρωταρχικό ρόλο του φυσικού περίκοσμου. Γι' αυτό η τεχνική παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής του. Βέβαια είνε σωστό, πως ο πειθαναγκασμός για την ανάπτυξη της τεχνικής καθορίζεται στην αρχή και από τα δεδομένα του φυσικού περίγυρου. Υστερα όμως η τεχνική γίνεται ανεξάρτητη και η εξέλιξή της καθορίζεται πια, κατά κυριότατο λόγο, από αίτια οικονομικοκοινωνικά.

Για τούτο η θεωρία του γεωπολιτικού ντετερμινισμού έχει βέβαια κάποιες βάσεις επιστημονικές και πρέπει να μην ξεχνιέται ο γεωπολιτικός συντελεστής στη διαμόρφωση της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε όμως, όταν πρόκειται για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη κοινωνία, να πιστεύουμε στον απόλυτο γεωπολιτικό ντετερμινισμό.

Στις ίδιες χώρες και με το ίδιο φυσικό περίγυρο η τεχνική και η οικονομική εξέλιξη δημιουργεί τις πιο διαφορετικές συνθήκες ζωής με το πέρασμα των αιώνων. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία άλλαξαν ολότελα μορφή και επιρροή στην ιστορική ζωή από την αλλαγή των οικονομικοτεχνικών όρων. Οι γεωπολιτικοί λοιπόν όροι πρέπει να εξετάζονται πάντα σε συνδυασμό με τους οικονομικοτεχνικούς, που αυτοί οι τελευταίοι παίρνουν ολοένα μεγαλύτερη σημασία, όσο περισσότερο ο άνθρωπος με την ανάπτυξη της τεχνικής και την κυριαρχία απάνω στη φύση, γίνεται πιο ανεξάρτητος, αντιδρά ριζικότερα και αποτελεσματικότερα στο φυσικό του περίκοσμο και δημιουργεί αυτός πια τους αντικειμενικούς όρους της ζωής του. Μπορούμε λοιπόν να πούμε για να εχτιμήσουμε σωστά τους γεωπολιτικούς όρους, πως όσο ανεβαίνουμε στην προϊστορία η σημασία τους είνε μεγαλύτερη, όσο κατεβαίνουμε στους ιστορικούς χρόνους, η σημασία τους γίνεται μικρότερη και πρωταρχικό ρόλο παίζουν ολοένα περισσότερο οι οικονομικοτεχνικοί όροι.

Τόρα πια είνε φανερό, πως βρισκόμαστε σ' έδαφος πιο στερεό, πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων της ανθρώπινης ζωής και μπορούμε να καθορίσουμε ασφαλέστερα τους πραγματικούς όρους που δημιουργούνε και τον πόλεμο και να διαγράψουμε την προοπτική για την υπερνίκησή του. Ας εξετάσουμε λοιπόν και την τελευταία βαριατσιόνα απάνω σ' αυτό το τεράστιο πρόβλημα του ανθρώπου και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αύριο: Η κοινωνιολογική άποψη

ΧΑΝΙΑ
Μεγάλο παγκρήτιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο μηχανοκίνητη πορεία από την κεντρική αγορά των Χανίων στην αμερικανική βάση της Σούδας

Μεγάλο και ιδιαίτερα δυναμικό παγκρήτιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο - με μηχανοκίνητη πορεία από την κεντρική αγορά των Χανίων προς την αμερικανική βάση της Σούδας, όπου έγινε η συγκέντρωση - πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, επέτειο του Πολυτεχνείου, στα Χανιά.

Η αντιπολεμική πορεία, στην οποία συμμετείχαν φιλειρηνιστές, που έφθασαν απ' όλους τους νομούς της Κρήτης με πρόσκληση περισσοτέρων των 50 μαζικών φορέων και 13 δημάρχων της Κρήτης, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από την Αγορά των Χανίων με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, για να φθάσει έξω από την αμερικανική βάση της Σούδας. Καθώς, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τη βάση - υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο μέσα όσο και έξω, μπροστά, στη βάση της Σούδας - δεν επέτρεπαν τα αυτοκίνητα να προσεγγίσουν, οι διαδηλωτές άφησαν τα αυτοκίνητα στο χωριό Μουζουράς και με τα πόδια κατευθύνθηκαν προς την είσοδο της αμερικανικής βάσης.

Εκεί, μπροστά στα εμπόδια που είχαν στηθεί, με αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά αντιαμερικανικά συνθήματα κατάγγειλαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ απαίτησαν να απεμπλακεί και να μη συμμετέχει η χώρα μας στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Απαίτησαν, επίσης, την απομάκρυνση της βάσης της Σούδας και όλων των βάσεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, αλλά και διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και να διεκδικήσουν τη διεύρυνσή τους, κόντρα στην επιχείρηση για συρρίκνωσή τους με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ο Νάσος Γαλής, που ήταν κεντρικός ομιλητής από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, ο πρόεδρος του ΕΚ Χανίων, από τους φορείς του Ρεθύμνου, ο Απ. Ουρανός και η Σπαχή Αρετή από τους φορείς Ηρακλείου, ενώ χαιρέτισε και εκπρόσωπος της ΟΓΕ, που παραβρέθηκε στα πλαίσια των αντιπολεμικών εκδηλώσεων τις οποίες οργανώνει η Ομοσπονδία σ' όλη την Ελλάδα.

Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου τονίζεται χαρακτηριστικά: Εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ μπροστά στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας... απαιτούμε: Το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο αυτό, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και στρατηγείων στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και κατακτήσεών μας. Καταδικάζουμε κάθε μορφής τρομοκρατία, της οποίας ο τελικός στόχος είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Εμπνεόμενοι και από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας συντονισμένα και ενωτικά για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας, μεταφέροντας το μήνυμα αντίστασης και ανατροπής της «νέας τάξης πραγμάτων» του λαού όλης της Κρήτης.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της εκδήλωσης

Σύσκεψη με φορείς της νεολαίας οργανώνουν η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη σήμερα Τρίτη 20 Νοέμβρη και ώρα 7 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος). Θέμα της σύσκεψης είναι η καλύτερη οργάνωση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης που θα γίνει έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, την Παρασκευή 30 του Νοέμβρη, το βράδυ. Κεντρικά διεκδικητικά αιτήματα της εκδήλωσης είναι η παύση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η απεμπλοκή της χώρας από αυτόν και η βελτίωση των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

ΔΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
«Οχι» στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο...

Τον άδικο τρομοκρατικό πόλεμο εναντίον του λαού του Αφγανιστάν, καταδικάζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων, το οποίο και εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίασή του. Οπως σημειώνεται, «με τον πόλεμο αυτό δε δικαιώνονται οι αθώοι Αμερικανοί πολίτες - θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας της 11ης του Σεπτέμβρη, ενέργεια που επίσης καταδικάζουμε».

Αλλωστε, το ΔΣ, «καταδικάζει την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται».

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ, απαιτεί:

  • Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος
  • Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν.
  • Την απεμπλοκή τής με οποιοδήποτε τρόπο εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.
  • Την πλήρη κατοχύρωση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, των δημοκρατικών - κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Επίσης, ορίστηκε διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία και επιφορτίστηκε με την υποχρέωση να έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς του Δήμου Αγίων Αναργύρων, με στόχο να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες κατά του πολέμου. Η Επιτροπή αυτή θα εκπροσωπεί το Δήμο, συμμετέχοντας ενεργά στην Παναθηναϊκή Επιτροπή κατά του πολέμου.

ΟΓΕ
Την 1η Δεκέμβρη το Γυναικείο Καραβάνι Ειρήνης

Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το Σάββατο 1η Δεκέμβρη. Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό, για μια μεγάλη συμμετοχή γυναικών σ' αυτή την πανελλαδική αντιπολεμική κινητοποίηση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «καραβανιού» συμπεριλαμβάνει:

- Στις 12.30 άφιξη στη Λάρισα, στην πλατεία Λαού και πορεία μέχρι την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.

- Στις 3μ.μ. άφιξη στον Τύρναβο και μικρή στάση στην πλατεία Τυρνάβου.

- Αντιπολεμική εκδήλωση και επίδοση ψηφίσματος στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις 4 μ.μ.

Η αναχώρηση για την Αθήνα θα γίνει στις 5μ.μ..

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 23/11 στους κατά τόπους συλλόγους γυναικών, μέλη της ΟΓΕ και στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας, τηλ. 3629.460, 3618.651, καθημερινά, 5.30 - 8.30 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι οργανώσεις γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, οργανώνουν συμμετοχή στο Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του Νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν, για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη σημαντική αυτή αντιπολεμική εκδήλωση από τη Θεσσαλονίκη.

Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτανθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ. 924.169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338.525 - 947.838.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ιδρύεται Σώμα «πραιτοριανών» αστυνομικών για τη διαχείριση κρίσεων!
  • Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη άλλων δέκα χωρών
  • Διευρυμένη η θεματολογία στη διακυβερνητική διάσκεψη του 2004
  • «Επιχειρησιακά έτοιμος ο ευρωστρατός το 2003

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Σαράντα πέντε υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών / Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) και αποφάσισαν: Στα τέλη του 2002 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης με δέκα υποψήφιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, που θα ολοκληρωθούν το 2004, με περαιτέρω αναβάθμιση της Τουρκίας και αποκλεισμό της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004 θα αφορά «διευρυμένη θεματολογία». Ο «ευρω-στρατός» της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης θα είναι «επιχειρησιακά έτοιμος» μέχρι το 2003 και δημιουργείται «ευρω-αστυνομία» δύναμης 5.000 ατόμων για «αποστολές διαχείρισης των κρίσεων» και «κοινωνική ειρήνη» εντός και εκτός της Ευρώπης που θα αρχίσει τη δράση της από το 2003.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα βασικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη) η διεύρυνση της ΕΕ, το πολιτικό μέλλον της ΕΕκαι το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων της «κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ). Και για πρώτη φορά μετά την 11/9/2001 το Αφγανιστάν άρχισε να απασχολεί τα ευρωπαϊκά Συμβούλια ως ο (...) «ξεχασμένος πόλεμος», με συζήτηση των «εξελίξεων» στο γεύμα και γενικόλογες διακηρύξεις για «κυβέρνηση με πλατιά συμμετοχή», «κράτος δικαίου» κλπ.

Ιδρύεται ευρωαστυνομία «ταχείας επέμβασης»

Στα πλαίσια της ΚΕΠΑΑ και της «διαχείρισης κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα» εντός και εκτός της Ευρώπης οι 15 υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης αποφάσισαν χτες, και επίσημα, τη δημιουργία δύναμης «πραιτοριανών» 5.000 ατόμων από «ειδικούς» όλων των κρατών - μελών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει «ήδη» συσταθεί μια πενταμελής ευρωπαϊκή «ομάδα αξιωματικών» που «θα αναλάβει την προετοιμασία της δύναμης μέχρι το 2003». Η Ελλάδα «θα συμμετάσχει με 180 αστυνομικούς», οι οποίοι «θα αποσπώνται όταν χρειάζεται» για αποστολές «διαχείρισης κρίσεων που αφορούν κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια και τάξη» (Μ. Χρυσοχοίδης). Το επιχειρησιακό «σχέδιο δράσης» περιλαμβάνει:

1) «Αυτόνομη» διοίκηση που θα διενεργεί αποστολές «αυτόνομα και σε συνεργασία με το στρατό»

2) «Πρότυπα» εκπαίδευσης και «κριτήρια» επιλογής των «ειδικών» αστυνομικών και

3) «Τυποποίηση του εξοπλισμού και τη συμβατότητα τόσο μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των κρατών - μελών όσο και μεταξύ αστυνομικού και στρατιωτικού στοιχείου».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης οι δυνάμεις αυτές «πρέπει να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν κοινή επιχειρησιακή κουλτούρα» (!!!) μια και θα προέρχονται από διαφορετικές (...) «παραδόσεις» καταστολής.

Διεύρυνση και πολιτική αναθεώρηση

Οι 15 ΥΠΕΞ υιοθέτησαν την «έκθεση προόδου» της Κομισιόν για τη διεύρυνση (βλ. «Ρ», 14/11/2001), την οποία «χαιρέτισε» και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου. Στα τέλη του 2002, η Κομισιόν θα προτείνει «δέκα» χώρες (οκτώ της ΚΑ Ευρώπης, την Κύπρο και τη Μάλτα) ως «κατ' αρχήν δεκτές» που θα μπορούν ν' αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης για προσχώρηση μέχρι το 2004. Απορρίπτονται οι δύο «βαλκανικές» υποψήφιες (Βουλγαρία, Ρουμανία), ενώ αναβαθμίζεται πολλαπλώς η θέση της Τουρκίας, αφού για τον επόμενο χρόνο θα βρίσκεται σε «νέο στάδιο» και, από τα τέλη του 2002 αναμένεται ν' αρχίσει «προ-ενταξιακές» διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» για την Τουρκία, μόνο για τις «δέκα» υποψήφιες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά «δεν έχει αντίρρηση για τις δέκα χώρες, αλλά επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος». Η μοίρα των βαλκανικών υποψηφίων χωρών δεν μπορεί να αλλάξει μόνο με τις αθηναϊκές «ευχές» (...) Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση στενεύουν τα περιθώρια για ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού. Ο Γ. Παπανδρέου «χαιρέτισε» την πρόταση Κληρίδη για «άτυπη» συνάντηση με τον Ντενκτάς στη Νήσο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οσον αφορά την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ (Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004), το χτεσινό Συμβούλιο αποφάσισε «διευρυμένη θεματολογία», στην οποία συμφώνησε «ακόμη και η Βρετανία» (Γ. Παπανδρέου). Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα 'ναι ριζικές και η τελική απόφαση θα ληφθεί στη βάση του συσχετισμού δύναμης μεταξύ των ευρωπαϊκών «μεγάλων» δυνάμεων και, όχι βέβαια, ως αποτέλεσμα «διαπραγμάτευσης» ό,τι, δηλαδή, είχε ξαναγίνει από το Μάαστριχτ μέχρι τη Νίκαια.

Ευρω-στρατός

Η «πρώτη» του Γ. Παπαντωνίου ως υπουργού Αμυνας, συνδυάστηκε με μια «άτυπη διάσκεψη για τη βελτίωση δυνατοτήτων εισφορών των κρατών - μελών» στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Επέμβασης 60.000 ατόμων που θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμη «μέχρι το 2003». Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα θα «συνεισφέρει» και με επιπλέον «σύγχρονο εξοπλισμό, αερομεταφερόμενα συστήματα επιτήρησης, κατευθυνόμενα όπλα ακριβούς στόχευσης, επιθετικά ελικόπτερα και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης» (Γ. Παπαντωνίου). Δεν πρόκειται για (...) «ρεζέρβες» σύμφωνα με το νέο υπουργό Αμυνας, αλλά απ' αυτά που αγοράζονται. Το βασικό ζήτημα, αυτό του τουρκικού βέτο στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ δεν συζητήθηκε. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι, «ανεξάρτητα» από τις εξελίξεις, στο Λάακεν «θα πρέπει να αποφασιστεί» η αναγγελία της πλήρους ενεργοποίησης του «ευρω-στρατού» από το 2003.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Δεν έχουμε καμία επαφή με ό,τι απέμεινε από τους Ταλιμπάν»

Στην πακιστανική πρωτεύουσα έφτασε για «διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν», ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδιος για το θέμα

Μικρή Αφγανή πρόσφυγας ψάχνει στα σκουπίδια...

Associated Press

Μικρή Αφγανή πρόσφυγας ψάχνει στα σκουπίδια...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τη διακοπή κάθε είδους σχέσης «με ό,τι έχει απομείνει από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν» ανακοίνωσε, χτες, και επισήμως ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν έχασε, όμως, την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει, εμμέσως και διπλωματικώς, την πακιστανική οπτική για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στο Ισλαμαμπάντ έφτανε, την ίδια ώρα, ο Ιρανός υφυπουργός αρμόδιος για το Αφγανιστάν, προκειμένου να συζητήσει το ίδιο θέμα με στόχο την εξεύρεση κάποιων κοινών παραμέτρων ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πολιτικό μέλλον της ταλανισμένης χώρας.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με ό,τι απέμεινε από τους Ταλιμπάν» υπογράμμισε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο Αμπντούλ Σατάρ. Ο Σατάρ έσπευσε να προσθέσει ότι οι σχέσεις Πακιστάν - Αφγανιστάν συνεχίζονται και ότι το Ισλαμαμπάντ δεν πρόσκειται εχθρικά απέναντι σε καμία αφγανική φατρία, γι' αυτό και θα επιμείνει στις σχέσεις αυτές «με τις καλύτερες δυνατές προθέσεις». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έκλεισε το προξενείο των Ταλιμπάν και στο Πεσαβάρ και παραμένουν σε λειτουργία μόνο η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και το προξενείο της Κουέτα. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει ξεκάθαρα αν οι δηλώσεις του σημαίνουν ότι δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν, αρκούμενος να δηλώσει πως «είναι σαφές ότι η κυβέρνησή τους έχει καταρρεύσει». Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ μετά από ολιγοήμερες διαβουλεύσεις στο Κανταχάρ.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε «τους Αφγανούς αδελφούς όλων των φατριών» να αδράξουν «την ιστορική ευκαιρία που τους δίνεται» και «να μη σκεφθούν εγωιστικά σε βάρος της ενότητας και του συμφέροντος της χώρας, που σήμερα έχει τη δυνατότητα να οδεύσει στην ειρήνη και να εξασφαλίσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμησή της». Ο Σατάρ προειδοποίησε, μάλιστα, τους «Αφγανούς αδελφούς» ότι αν συνεχίσουν τις εμφύλιες αντιπαραθέσεις, τότε η διεθνής κοινότητα θα τους εγκαταλείψει, όπως έκανε και πριν 12 χρόνια.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης του ΟΗΕ για σύσταση ευρείας και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Χαιρέτισε την πρόταση για σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με μέγιστο χρόνο ζωής τα δύο χρόνια, τονίζοντας ότι το έργο της θα πρέπει να υποστηριχτεί και να διαφυλαχτεί από την παρουσία μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης. Τέλος, εξέφρασε τη συμφωνία του Πακιστάν στη διεξαγωγή μιας πρώτης συνόδου για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, υπό τον ΟΗΕ, σε ουδέτερο έδαφος.

Νέα ιρανο-πακιστανική προσέγγιση

Εφτασε, χτες, στην πακιστανική πρωτεύουσα ο Μοχσίν Αμινζαντέχ, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για το Αφγανιστάν. Η επίσκεψη αυτή, στην οποία αποφεύχθηκε η πολλή δημοσιότητα, γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εσωτερικών και από πολλούς εκτιμάται ως ενδεικτικό στοιχείο των προσπαθειών Τεχεράνης - Ισλαμαμπάντ να συνεργαστούν σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στο Αφγανιστάν παρά τη, μέχρι πρότινος, ψυχρότητά τους ακριβώς γι' αυτό το θέμα.

Ο Αμινζαντέχ θα μείνει στο Ισλαμαμπάντ, για δύο ημέρες, και θα συναντηθεί με τον Πακιστανό ηγέτη Περβέζ Μουσάραφ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, με τους οποίους θα συζητήσει, όπως διαβεβαίωνε πακιστανική επίσημη πηγή, «την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη, σε εξέλιξη, διαδικασία για την εγκαθίδρυση πολυεθνοτικής κυβέρνησης ευρείας βάσης». Η Τεχεράνη, πάντως, φαίνεται να προχωρεί με βήμα ταχύ και μόνη της. Οπως μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο, άρχισε η επαναλειτουργία του ιρανικού προξενείου στη Χεράτ, στο Δυτικό Αφγανιστάν.

Οι δηλώσεις φέρονται να έγιναν από τον εκεί πρόξενο, Μοχάμεντ Αλαβιζαντέχ, που τόνιζε, όμως, ότι δε θα είναι σε θέση να θεωρεί διαβατήρια παρά μετά την πάροδο 2 μηνών. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν είχε εχθρικότατες σχέσεις με τους Ταλιμπάν, λειτουργούσε το προξενείο στη Χεράτ μέχρι το Μάη, οπότε και έκλεισε εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιθέσεων των Ταλιμπάν.

Αναμόχλευση των σεναρίων διάχυσης του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν παρότι παραμένουν ακόμη συγκεχυμένες και ασαφείς, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους σηματοδοτούν ένα «τέλος» της πρώτης φάσης αυτού του πολέμου που κηρύχτηκε κατά της οικουμένης. Δεδομένου, λοιπόν, ότι πολλαπλώς έχουν επιβεβαιώσει ότι τίποτα ουσιαστικά δεν πρόκειται να τελειώσει, παρά την ενδεχόμενα νικηφόρα κατάληξη και λήξη του πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν, μάλλον ήγγικεν η ώρα για την ανεύρεση του επόμενου εχθρού...

Εναντίον ποιων χωρών θα στραφούν οι ΗΠΑ στη «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχόλησε τη βρετανική εφημερίδα Independent στο κυριακάτικο φύλλο της. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Εθνη, όπως «κάθε καθεστώς που υποστηρίζει την τρομοκρατία θα πληρώσει το τίμημα», ενέχουν το συμπέρασμα, αλλά και συνεπώς σοβαρές πιθανότητες στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μπουν τώρα η «Χαμάς», η «Χεζμπολάχ» και όλες οι άλλες οργανώσεις του είδους, μαζί με τις χώρες που τις φιλοξενούν. Επίσης, πάντα υπάρχει και το Ιράκ, που όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις, που να συνδέουν το Ιράκ με την Αλ Κάιντα, ή ενδείξεις τέτοιες που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένες τις αντιρρήσεις -σφοδρότατες μάλιστα- που υπάρχουν, η ανάληψη δράσης εναντίον της Βαγδάτης δεν είναι πιθανή, αλλά το Ιράκ θα είναι απλώς ένας ακόμη στόχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που, όπως έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος Μπους, θα διαρκέσει χρόνια.

Ωστόσο, παρά τα καταληκτικά(;) συμπεράσματα του Independent ότι ουσιαστικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού «η διαφορά μεταξύ Κλίντον και Μπους είναι μόνο στη γλώσσα», που πιθανώς σημαίνει ότι «όταν η σκόνη στο Αφγανιστάν κατακαθίσει, και ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" γίνει λιγότερο ορατός, η Αμερική θα επιστρέψει στα παλιά. Και η προσέγγισή της για τα πράγματα θα γίνει πιο εγωιστική από ποτέ», πολλά ερωτηματικά αφήνουν οι επίσημες καταγγελίες κατά πέντε κρατών που εκτόξευσε χτες, επισήμως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών και τη Διεθνή Ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στη Διάσκεψη της Γενεύης για την ενίσχυση των μέτρων εφαρμογής της συνθήκης, που θα διαρκέσει τρεις βδομάδες, όπου μετέχουν αντιπροσωπείες των 144 χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του 1972 για τα Βιολογικά Οπλα (BWC).

Οπως είχε προϊδεάσει το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που είχε δημοσιεύσει αντίγραφο της ομιλίας του Μπόλτον, τα βέλη των Αμερικανών στρέφονται κατά της Βόρειας Κορέας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης και της Συρίας, ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα. Στην ομιλία του ο Μπόλτον αναφέρθηκε εκτενώς στο Ιράκ, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε τη συνθήκη του 1972, ενώ εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ και για το Ιράν, το οποίο πιστεύεται ότι έχει εξελίξει και κατασκευάσει βιολογικά όπλα, ενώ σχολιάζοντας το πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Βόρειας Κορέας, ο Μπόλτον δήλωσε ότι «δημιουργεί μεγάλη ανησυχία». Τέλος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Συρία μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει μικρές ποσότητες βιολογικών όπλων, ενώ ενδιαφέρον έχει επιδείξει να κάνει το ίδιο και το Σουδάν. Τόσο η Συρία, όσο και το Σουδάν δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του 1972.

ΙΝΔΙΑ
Νεκροί και τραυματίες, πάλι, στο Κασμίρ

Ενταση και στα σύνορα με το Μπαγκλαντές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Πολύνεκρη επίθεση εναντίον ινδικού στρατοπέδου πραγματοποίησαν ισλαμιστές αυτονομιστές μαχητές, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του συγκεκριμένου αξιωματούχου, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», οι αυτονομιστές εκτόξευσαν 3 χειροβομβίδες και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό στρατοπέδου κοντά στο Ραμπάν, που βρίσκεται επί του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη θερινή με τη χειμερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου του Κασμίρ. Από την επίθεση της Κυριακής, έχασαν τη ζωή τους 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 30 άλλοι, ενώ στη συνέχεια από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν επιπλέον 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 4 άλλοι. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά οι ινδικές αρχές ήταν πεπεισμένες ότι ευθύνεται κάποια αυτονομιστική ισλαμιστική οργάνωση.

Ενταση, όμως, επικράτησε την Κυριακή και στη συνοριακή γραμμή της Ινδίας με το Μπαγκλαντές και συγκεκριμένα κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, ανάμεσα στο ινδικό κρατίδιο Μεγκχαλάγια και στην περιοχή Σιλχέτ του Μπαγκλαντές, που τη διεκδικούν και οι δύο πλευρές. Συνοριακοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά, για αρκετή ώρα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν, αλλά οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για τις ευθύνες. Οπως ανακοινώθηκε, χτες, επρόκειτο να συναντηθούν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Αντι-τρομοκρατικοί» διαξιφισμοί στο Κοινοβούλιο

Θολό ακόμα το τοπίο σχετικά με την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέσα σε πλήθος διαφωνιών άρχισε, χτες, στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως λογικό, δικαιολογημένο και ισορροπημένο ως απάντηση στις συνθήκες και στις απαιτήσεις της κοινής γνώμης, μετά από όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου». Το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, την κράτηση επ' αόριστον υπόπτων για τρομοκρατία, και μη Βρετανών πολιτών, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια, το πάγωμα υπόπτων λογαριασμών και την υιοθέτηση ενός νέου ποινικού αδικήματος, αυτού της πρόκλησης θρησκευτικού μίσους.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου προειδοποιούν ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι η Βρετανία μεταμορφώνεται σε μια χώρα τύπου Σιέρρα Λεόνε. Ανταπαντούν, μάλιστα στο επιχείρημα ότι το άρθρο 15 της Συνθήκης προβλέπει την «επιλογή άρσης του παρανόμου της κράτησης χωρίς δίκη, σε περίπτωση πολέμου ή σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών απειλητικών για το έθνος», ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων μίλησε για «ανησυχητική βιασύνη» και εξέφρασε το φόβο ότι θα στραφεί αποκλειστικά εναντίον των μουσουλμάνων.

Σύγχυση

«Μεγάλα ψεύδη», χαρακτήριζαν Βρετανοί αξιωματούχοι τις πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί μικρότερο αριθμό Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, από τις 6.000 που προετοιμάζονται. Ο Βρετανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Στέφεν Εβανς, και αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, έφταναν στην Καμπούλ μετά τις δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων της Β. Συμμαχίας ότι «θα πρέπει να μείνουν μόνο 15 από τους 100 που έφθασαν στη βάση Μπαγκράμ, την Παρασκευή». Ο Εβανς αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αυτό δεν αποτελεί συνολική άποψη της Β. Συμμαχίας» και ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο». Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εκτιμούσε ότι «το θέμα λύθηκε».

Λουτρό αίματος
  • Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν
  • Ανθρωποκυνηγητό των Αμερικανών και Βρετανών κομάντος στο Νότο προς αναζήτηση του Μπιν Λάντεν, που οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δε βρίσκεται πια σε έδαφος υπό τον έλεγχό τους
  • Η Κουντούζ εξακολουθεί να πολιορκείται

Από τις μάχες στην Κουντούζ

Associated Press

Από τις μάχες στην Κουντούζ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες από τα πεδία μαχών, κυρίως γύρω από την πόλη Κουντούζ που βρίσκεται εδώ και μέρες υπό πολιορκία από τους Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά και όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη νότια επαρχία Κανταχάρ, όπου μαίνεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπιν Λάντεν. Πιο συγκεκριμένες είναι οι πληροφορίες, που αφορούν στον αριθμό των νεκρών, αν και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά τους ανηλεείς και συνεχείς -μέρα και νύχτα- αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Κουντούζ, φερόμενο ως τελευταίο οχυρό των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα πακιστανικής εφημερίδας, που μετέφερε δηλώσεις ανώτερου στελέχους των Ταλιμπάν. Κατά τον στρατιωτικό διοικητή των Ταλιμπάν στην επαρχία, Μουλά Φαζίλ, 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τομέα της Κουντούζ το τελευταίο διήμερο, κι άλλοι 250 χάθηκαν το Σάββατο στην περιφέρεια του Χαναμπάντ, κοντά στην πόλη Κουντούζ.

Αλλοι 7 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους και στην πόλη Γκαρντέζ, του τομέα Σαμσάντ στην επαρχία Ναγκαχάρ, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ), που έχει την έδρα του στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει ότι όλοι οι νεκροί είναι άμαχοι, ενώ προξενεί απορία, γιατί τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έβαλλαν κατά της μεθοριακής πόλης -βρίσκεται μόλις 8 χλμ από α σύνορα με το Πακιστάν- αφού εκεί δε βρίσκονται ούτε Ταλιμπάν, ούτε αποθήκες, ούτε κάτι που να δικαιολογεί τους βομβαρδισμούς, παρά μόνο πρόσφυγες!

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου, των τεσσάρων δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων δύο του πρακτορείου «Reuters», που αγνοούνταν μετά από ενέδρα ενόπλων τη Δευτέρα, σε κομβόι αυτοκινήτων που κατευθυνόταν από την Τζαλαλαμπάντ προς την Καμπούλ.

Ανθρωποκυνηγητό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, η κατάσταση που επικρατεί στο Κανταχάρ είναι συγκεχυμένη, καθώς σύμφωνα με Δυτικούς δημοσιογράφους παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της πόλης φέρεται να είναι στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, οι Ταλιμπάν, δείχνουν να μην έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ ανακαλύφθηκαν και στρατόπεδα προσφύγων, που ήταν άγνωστα μέχρι χτες, ενώ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους. Εξάλλου, στην επαρχία Κανταχάρ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις προς αναζήτηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χτες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, επιβεβαιώθηκε το γεγονός του ανθρωποκυνηγητού του Μπιν Λάντεν, η οποία μάλιστα υποστήριξε ότι ο κλοιός γύρω από τον Νο1 καταζητούμενο σφίγγει, ενώ αποκάλυψε ότι «αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί κομάντος» βρίσκονται στο Νότο, και ότι «από την Παρασκευή ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Ωστόσο η Κλαρκ απέφυγε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα των «Sunday Times», που τόνιζε ότι σε έκταση 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει περιοριστεί ο Μπιν Λάντεν, για τον εντοπισμό του οποίου έχουν επιστρατευτεί αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις και ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η σύλληψή του, αλλά και του μουλά Ομάρ είναι πλέον θέμα χρόνου.

Η πολιορκούμενη Κουντούζ

Στο μεταξύ η Κουντούζ βρίσκεται ακόμη υπό πολιορκία. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, οι οποίες έχουν αποκλείσει τους Ταλιμπάν και πιέζουν ασφυκτικά για την παράδοση της πόλης, σταμάτησαν χτες τις χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκούν το Κουντούζ, πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μουλά Νταμπουλάχ, όπου σύμφωνα με τον Ντόστουμ συμφώνησε να συναντηθούν για να οριστικοποιηθούν οι όροι της παράδοσης. Η εξέλιξη αυτή είναι περίεργη και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, καθώς μέχρι χθες, οι Ταλιμπάν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράδοσης, όχι όμως στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, δηλαδή στις «μη Παστούν» μειονότητες, με τους οποίους αντιμάχονται. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η πακιστανική εφημερίδα «Dawn», επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Ταλιμπάν, οι μουλάδες επιθυμούν να παραδοθούν σε μία «ουδέτερη αφγανική αρχή» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης πως προβάλλουν όρους για την παράδοσή τους. Ζητούν αυτή να γίνει σε μία ουδέτερη αφγανική αρχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι ξένοι μαχητές, μεταξύ των οποίων οι Αραβες και Τσετσένοι μαχητές του Μπιν Λάντεν, να παραδοθούν στον ΟΗΕ για να επαναπατριστούν στις αντίστοιχες χώρες, τα βαρέα όπλα θα δοθούν στην ουδέτερη αρχή, και να παραχωρηθεί στους Ταλιμπάν, που θα αφοπλιστούν και θα γυρίσουν στις εστίες τους, ένα ασφαλές πέρασμα έξω από τη Κουντούζ.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Δεκάδες χιλιάδες «όχι» στον πόλεμο

Μερική άποψη της συγκέντρωσης

Associated Press

Μερική άποψη της συγκέντρωσης
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν, την Κυριακή, στην αντιπολεμική διαδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου. Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο», πορεύτηκαν από το Χάιντ Παρκ προς την πλατεία Τραφάλγκαρ. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και Βρετανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι προσευχήθηκαν για την ειρήνη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 50.000, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 20.000. Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης και με τον πόλεμο που άρχισε στο Αφγανιστάν, οι οποίοι επανέλαβαν τις απόψεις τους.

Ο Μάικ Μαρκσή, μέλος της Επιτροπής, εξέφραζε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου. «Θέλαμε και πετύχαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο Τόνι Μπλερ δε μιλά εκ μέρους ολόκληρου του βρετανικού λαού και ελπίζουμε το μήνυμα αυτό να έφθασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου αντικατοπτρίζει την ευρεία κλίμακα και τη διαφορετικότητα του αντιπολεμικού αισθήματος της χώρας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δε σταματήσει αυτός ο πόλεμος». Η, επίσης, διοργανώτρια Λίντσνεϊ Τζέρμαν υπογράμμιζε ότι «οι βομβαρδισμοί δεν κάνουν τίποτα κατά της τρομοκρατίας, αυτή θα συνεχίζεται όσο δεν αντιμετωπίζονται οι λόγοι που την προκαλούν».

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αλαν Σίμσον, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, τόνιζε ότι «όταν λένε πως πέτυχαν οι βομβαρδισμοί και φεύγουν οι Ταλιμπάν, εγώ λέω ότι δεν είναι αυτή η απάντηση: είδαμε να πέφτει μια φεουδαρχική τυραννία για να έρθει μια άλλη». Ο επίσης βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Πολ Μάρσντεν, που έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση, εξαπέλυε, εκ νέου, επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ κατηγορώντας τον ότι «έχει μεθύσει από την εξουσία» και απευθυνόμενος στους διαδηλωτές υπογράμμισε ότι έστειλαν «ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και στην Ντάουνινγκ Στριτ, ότι δε θα επιτρέψουμε τα εγκλήματα της 11ης Σεπτεμβρίου να αντικατασταθούν από εγκλήματα στο Αφγανιστάν». Τέλος, ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η διαδήλωση θα είναι η αρχή ενός αντιπολεμικού κινήματος σε όλο τον κόσμο» και κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι παραμένει παθητικό και την κυβέρνηση ότι «δεν αποσαφηνίζει το ρόλο της Βρετανίας σε αυτή την εκστρατεία».

Δυσπραγία...

Κύκλος επαφών του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πια βρισκόμαστε στο «τέλος της πρώτης φάσης του πολέμου» και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί αποκλειστικά στο πεδίο της διπλωματίας για την εξεύρεση κάποιας λύσης και ίσως συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς το φάσμα ενός ακόμη εμφύλιου πολέμου είναι πάντα παρόν, και αυτή τη φορά ακόμη πιο απειλητικό, δηλαδή ο πόλεμος που μπορεί να ξεσπάσει και πάλι εντός του Αφγανιστάν να διαχυθεί αυτή τη φορά εκτός των συνόρων, κυρίως με αποδέκτες τις γείτονες χώρες.

Οι εξελίξεις παραμένουν νεφελώδεις όσον αφορά στο πολιτικό μέλλον και κυρίως στο ζητούμενο, που είναι να υπάρξει μια τάχιστη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εθνοτήτων της χώρας, μηδέ εξαιρουμένων των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φέρονται αποφασισμένες ν' ασκήσουν έντονες πιέσεις στη «Βόρεια Συμμαχία» να μην προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά να τηρήσει την υπόσχεσή της και ν' αφήσει τα Ηνωμένα Εθνη ν' αναλάβουν τη δημιουργία ενός ευρέος συνασπισμού, που θα κυβερνήσει το Αφγανιστάν. Φυσικά οι προθέσεις της «Βόρειας Συμμαχίας» είναι άγνωστες. Επισήμως η ηγεσία της «Βόρειας Συμμαχίας», όπου οι Τατζίκοι έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι, φαίνεται να είναι «συνεργάσιμη». Αν και οι φατρίες, που απαρτίζουν τη «φαινομενικά ενωμένη» «Βόρεια Συμμαχία», ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης.

Στέλεχος της «Βόρειας Συμμαχίας» αντέκρουσε πάντως το επιχείρημα πως οι αφγανικές φατρίες δεν είναι δυνατόν να ενωθούν, τονίζοντας πως οι Αφγανοί δύνανται να εξεύρουν μόνοι τους την κατάλληλη μορφή για τη διακυβέρνησή τους. Μιλώντας στο CNN σχετικά με τις αντίστοιχες δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Χαρόν Αμίν απάντησε για λογαριασμό της «Βόρειας Συμμαχίας», ότι ο Χόλμπρουκ είναι πολύ καλός πρεσβευτής, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι εάν οι Αφγανοί αφεθούν μόνοι τους και βοηθηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, θα βρουν την κατάλληλη λύση για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν. Τέλος, η «Βόρεια Συμμαχία» ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να μετάσχει σε μια διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με θέμα το μέλλον του Αφγανιστάν, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι αφγανικές φυλές και ομάδες και άφησε να εννοηθεί ότι η διάσκεψη αυτή μπορεί να γίνει στη Γερμανία.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το εύθραυστο σκηνικό, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Φραντσέσκ Βεντρέλ, που βρίσκεται στην Καμπούλ εδώ και μέρες, πραγματοποίησε έναν πρώτο κύκλο επαφών, χωρίς να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής το στόχο του, που είναι η οργάνωση μιας πολυμερούς πολιτικής συνάντησης, όπου θα συζητηθεί το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ερικ Φαλτ, δήλωσε χτες ότι ο Βεντρέλ δεν έχει φθάσει ακόμη σε συμφωνία με τη «Βόρεια Συμμαχία», η οποία ελέγχει τώρα την Καμπούλ, σχετικά με την οργάνωση συνάντησης με όλες τις αφγανικές πλευρές εκτός της χώρας, αλλά παρ' όλα αυτά παραμένει αισιόδοξος. «Θα θέλαμε να συγκαλέσουμε αυτήν τη συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Οταν θα επιτύχουμε μία συμφωνία με τη "Βόρεια Συμμαχία" θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός λίγων ημερών», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και διευκρίνισε ότι ο Βεντρέλ συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Αμυνας της «Βόρειας Συμμαχίας», Μουχάμεντ Φαχίμ, ενώ από το Σάββατο έχει συναντηθεί με τον ηγέτη της, Μπουχανουντίν Ραμπανί - τον άνθρωπο που, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ινδίας», άμα τη αφίξει του στην Καμπούλ αυτοανακηρύχτηκε Πρόεδρος του Αφγανιστάν - τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, και ηγέτες της κοινότητας των Παστούν, ενώ ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωνόταν χτες το βράδυ με συναντήσεις με Ρώσους, Ιρανούς και Βρετανούς διπλωμάτες.

Πάντως, ο ίδιος ο Βεντρέλ σε δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα Guardian εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και προέβλεψε μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών τη διεξαγωγή των εκλογών στο Αφγανιστάν, αν και επισήμανε ότι το πρώτο βήμα για μία σταθερή κυβέρνηση μπορεί να γίνει μέσα σε μία βδομάδα, με τη συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος αντιπροσώπων της «Βόρειας Συμμαχίας» και του πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν, Ζαχέρ Σαχ, ενώ, αποκαλύπτοντας τα σχέδια του ΟΗΕ, δήλωσε πως ελπίζει ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα μπορούσε να διοικήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - ίσως για μία διετή θητεία. Επίσης ένα εθνικό σώμα θα μπορούσε να συμβάλει στην προετοιμασία των πιθανών εκλογικών καταλόγων, πρόσθεσε τέλος ο Βεντρέλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ