Θανάσης Αλεξίου |
Τατιάνα Λιβέρη, ειδικευόμενη Ψυχιατρικής στο ΨΝΑ Δαφνί: «Αν παρέμβουμε σε έναν θεμελιώδη παράγοντα όπως είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, αυτό θα επηρεάσει συνολικότερα το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνδέεται με μείζονες ψυχικές διαταραχές, αλλά και με 14 μείζονες αιτίες θανάτου. Παρότι η γνώση υπάρχει και εμπλουτίζεται διαρκώς, οι προληπτικές παρεμβάσεις εξαντλούνται στη στόχευση των εγγύς παραγόντων. Η ευθύνη για την τροποποίησή τους μετακυλίεται στο ατομικό επίπεδο, ενώ όπου επιχειρείται η παρέμβαση σε απώτερους παράγοντες αυτή γίνεται αποσπασματικά και αφορά κυρίως τα πιο εξαθλιωμένα κομμάτια του πληθυσμού, με ανάμεικτα αποτελέσματα, καθώς καταπιάνονται με ορισμένες μόνο πτυχές των ταξικών ανισοτήτων. Αν ο στόχος είναι η ουσιαστική πρόληψη, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στη ρίζα του προβλήματος, στο σύστημα που γεννά τις ταξικές αντιθέσεις».
Παναγιώτης Ρεντζελάς |
Βασίλης Παυλόπουλος, καθηγητής Διαπολιτισμικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ: «Η ίδια η ψυχική ασθένεια, ως απόκλιση από την "κανονικότητα" και το νοούμενο "φυσιολογικό", έχει αποτελέσει διαχρονικό στόχο του κοινωνικού στιγματισμού. Με αυτά τα δεδομένα, το στίγμα έχει αναγνωριστεί ως το πιο σημαντικό εμπόδιο στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών παγκοσμίως, καθώς ο στιγματισμός πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης της ψυχοπαθολογίας των ατόμων, την οποία εξαρχής απαξιώνει. Οι επιπτώσεις του στίγματος της ψυχικής ασθένειας δεν θα έπρεπε ωστόσο να μας παρασύρουν σε μία ιατρικοποίηση του προβλήματος, η οποία το περιορίζει στο στενό πλαίσιο της ατομικής ψυχοπαθολογίας. Το στίγμα είναι κοινωνικά κατασκευασμένο, με την έννοια ότι ορισμένες ιδιότητες απαξιώνονται ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων κοινωνικών διεργασιών, όπως είναι η άγνοια, η παραπληροφόρηση, οι αρνητικές στάσεις, αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος ή η υπεράσπιση της ατομικής κοσμοθεωρίας όταν αυτή απειλείται».
Βασίλης Κούδας |
Τατιάνα Λιβέρη |
Βασίλης Παυλόπουλος |
Σωτήρης Καρβουντζής |
Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, ψυχίατρος, επιμελητής Β' ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, MSc στη Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων, επιστημονικά υπεύθυνος του ξενώνα βραχείας παραμονής «Νεφέλη»: «Ο κλάδος παρουσιάζει ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, καθώς οι 3 μεγαλύτερες κλινικές συγκεντρώνουν περίπου το 1/3 του συνολικού τζίρου και οι 6 μεγαλύτερες καταλαμβάνουν πάνω από το 50% της αγοράς. Την περίοδο 2009 - 2018 ο ιδιωτικός ψυχιατρικός τομέας ενισχύθηκε κατά πολύ σε κλίνες έναντι του Δημοσίου. Παρατηρείται μία αύξηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό επί του συνόλου, από 27,3% το 2007 σε 33,1% το 2015. Η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας πηγαίνει ταυτόχρονα με τη διόγκωση και κυριαρχία του ιδιωτικού - επιχειρηματικού τομέα Υγείας».
Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης |
Σταύρος Καλαρίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί: «Τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΠ στο ΨΝΑ Δαφνί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022: Οι εξετασθέντες ήταν 3.851 (αύξηση 18% σε σχέση με το 2021), οι εισαγωγές 2.284 (αύξηση 16% σε σχέση με το 2021), οι είσοδοι ασθενών 1.345 (αύξηση 19% σε σχέση με το 2021), οι επανείσοδοι ασθενών 939 (αύξηση 12% σε σχέση με το 2021). Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν την κίνηση ασθενών στην κοινότητα. Οι εξετασθέντες στην κοινότητα έχουν ξεπεράσει τους 78.000. Οι ακούσιες εισαγωγές σημειώνουν αύξηση της τάξης του 22%, ενώ οι εκούσιες της τάξης του 4%. (...) Οι στατιστικές μελέτες επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι περίπου το 20% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει πρόβλημα (μικρότερο ή σοβαρότερο) στην ψυχική του υγεία στο άμεσο μέλλον. Το 2009 το μητρώο των εργαζομένων ήταν 1.770. Σήμερα, υπολογίζοντας και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι 1.440 (...) Σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι μειωμένο από 40% έως 50%».
Γιώργος Πρέντζας |
Σταύρος Καλαρίτης |
Αναστασία Ζήση |
Γιώργος Δούκας, επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: «Η προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτεραιότητα της κρατικής πολιτικής. Μια επισκόπηση του Εθνικού Καταλόγου Επαγγελματικών Ασθενειών είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι στις επαγγελματικές ασθένειες που αναγνωρίζονται από το κράτος δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μία ψυχική νόσος. Μάλιστα, ο κατάλογος αυτός αποτελεί ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο σύστασης της Επιτροπής της ΕΕ που αφορούσε τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών».
Κωνσταντίνα Τσότρα |
Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Η πανδημία της νόσου COVID-19 έπαιξε τον ρόλο του επιταχυντή στις κοινωνικές ανισότητες και αυτό σημασιοδοτήθηκε μέσω του επινοημένου όρου "συνδημία", για να περιγράψει τη δυναμική αλληλεπίδραση και την αμοιβαία ενισχυτική σύνδεση μεταξύ των ασθενειών, των επιδημιών και των κοινωνικών - οικονομικών δυνάμεων μεγάλης κλίμακας που τις προκαλούν (Singer, 2009) (...) Η άνιση έκθεση και κατανομή των κοινωνικών προσδιοριστών υγείας (εργασιακές συνθήκες, πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά, στέγαση και δίκτυα στήριξης) προκαλεί τις ταξικές ανισότητες στην επικράτηση των χρόνιων μη μεταδοτικών νόσων, που με τη σειρά τους αυξάνουν την ανισότητα μόλυνσης στη νόσο COVID-19 και τις επιπλοκές της. Ενας από τους κρίσιμους προσδιοριστές της υγείας είναι οι εργασιακές συνθήκες και οι σχέσεις εργασίας».
Γιώργος Δούκας |
Τάσος Τραβασάρος |
Γιώργος Σαμπροβαλάκης |
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα μικρά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις που πλαισίωσαν τις πρώτες τέσσερις από τις επτά συνολικά θεματικές ενότητες της ημερίδας, και θα δώσει συνέχεια σε επόμενα φύλλα του. Υπενθυμίζεται ότι όλο το υλικό της ημερίδας θα εκδοθεί σε ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και ότι στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιευτεί η εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο» και μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εύη Χαβελέ |
Γεωργία Κουρή |
Ειρήνη Γκιτάκου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, MSc στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία: «Στην Ελλάδα το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης είναι συχνό, ωστόσο η έλλειψη ερευνών και δεδομένων είναι αποκαλυπτική. Και ενώ τα μεγέθη και η έκταση του φαινομένου είναι σοκαριστικά, η αποποίηση της ευθύνης του κράτους στον τομέα αυτό είναι εξίσου σοκαριστική. Χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη υπηρεσιών πρόληψης, από εγκατάλειψη της θεραπείας και αποκατάστασης στα χέρια των ιδιωτών και των ΜΚΟ και από βίαιες διαδικασίες για τα θύματα που προχωρούν σε καταγγελίες».
Ειρήνη Γκιτάκου |
Εύη Χαβελέ, ψυχολόγος, εργαζόμενη σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής: «Είναι ανάγκη για χιλιάδες οικογένειες να επισκεφτούν ειδικούς Ψυχικής Υγείας, να γνωματευτούν συγκεκριμένα οι δυσκολίες του παιδιού, να σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο και άμεσα να ξεκινήσει η παρέμβαση που απαιτείται. Ας δούμε, όμως, ποια πραγματικότητα περιμένει τη λαϊκή οικογένεια, αν αναζητήσει τη θεραπευτική υποστήριξη που έχει ανάγκη: Καταρχάς, χρειάζεται να απευθυνθεί στις ειδικότητες αυτές που θα μπορέσουν να κάνουν εύστοχη διάγνωση των δυσκολιών του παιδιού. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να διασφαλίζεται μέσα από δημόσιες και δωρεάν δομές, στελεχωμένες με το κατάλληλο διεπιστημονικό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων που συνεργάζονται, λειτουργούν δωρεάν στο πλαίσιο νοσοκομείων. Βέβαια, όχι απλά δεν επαρκούν, αλλά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».
Γιάννης - Μάριος Ρόκας |
Σύσκεψη αύριο Πέμπτη με σωματεία και φορείς της πόλης
Σε σύσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών αποτροπής της παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409 σε ιδιώτη καλεί σωματεία και φορείς της πόλης αύριο Πέμπτη, στις 1.45 μ.μ., ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο και έχει σταλεί πρόσκληση στα Σωματεία Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΚΕΤΧ, Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία η Βοήθεια» (ΠΓΝΠ του Ρίου), Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέα» και «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων, την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας και τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης.
Στην επιστολή του ο Κώστας Πελετίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Να συζητήσουμε το θέμα της παραχώρησης του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου σε ιδιώτη, προκειμένου να προχωρήσουμε από κοινού σε πρωτοβουλίες για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Να μη χαθεί καταρχάς ο υγειονομικός χαρακτήρας του χώρου και να κατατεθούν όλες οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του υγειονομικού αυτού χώρου».
Αγωνιστική «υποδοχή» επιφυλάσσουν σωματεία και φορείς στο κλιμάκιο της κυβέρνησης που αναμένεται να βρεθεί στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στο ΠαΓΝΗ. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει προκηρύξει για αύριο 8ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.), καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 π.μ. και στην 7η ΥΠΕ στις 12.30 μ.μ. Παράλληλα, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΚΥ Σητείας εκφράζει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΠαΓΝΗ καθώς και στην κινητοποίηση. Στάση εργασίας από 8 π.μ. έως 2 μ.μ. έχουν προκηρύξει για αύριο και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης. Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει και καλύπτει την παγκρήτια στάση εργασίας, ενόψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας.
Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσία τους αύριο στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ σημειώνει: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία σας επίσκεψη στο ΠαΓΝΗ, όπου δηλώνατε προκλητικά ότι δεν θέλετε να ακούτε ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι οι προσλήψεις στην Υγεία... Τώρα επισκέπτεστε ξανά την πόλη μας, συνοδεία του υπουργού Υγείας για την παρουσία δράσεων για τον καρκίνο, εν μέσω κινητοποιήσεων υγειονομικών και ασθενών για δημόσια και δωρεάν Υγεία».
Και θυμίζει στην κυβέρνηση ότι:
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των "δράσεων" της κυβέρνησης στην Υγεία: Της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης!», σχολιάζει το Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να γίνουν «συνένοχοι» στο έγκλημα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, γιατί «η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα».
Αύριο η αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα σε πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη |
Στο πλαίσιο της συνέντευξης - παρέμβασης, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέφερε ότι τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα προς ΜΕΘ σε Αθήνα και Πάτρα επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών.
Παρουσιάζοντας την εικόνα των ελλείψεων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, με την όποια κάλυψή τους να γίνεται κύρια με επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Επίσης, λείπουν οι αναγκαίες εξειδικεύσεις. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παιδονεφρολόγους, παιδοκαρδιολόγους, παιδονευρολόγους κ.λπ. Χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές.
Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο ζήτημα των ελλείψεων σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 3 ΜΕΝΝ (2 στο Ιπποκράτειο και 1 στο «Παπαγεωργίου»), οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά τόσο την Κεντρική όσο και τη Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.
Ιδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με ελλείψεις στη νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο κρατικών δομών παιδικής προστασίας.
Κατήγγειλε ότι οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κινούμενες στη λογική κόστους - οφέλους υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και συνολικά υποβάθμισαν τις υπηρεσίες Υγείας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Χρ. Καραχρήστος είπε ότι η έξαρση των ιώσεων και η πίεση στις δημόσιες δομές δεν ήταν απρόσμενες. Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Και σημείωσε ότι «αν από πέρσι είχαν γίνει μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξειδικευθεί σε μονάδες Παίδων θα είχαμε το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν υποστηρικτικά οι ΜΕΘ ενηλίκων για την περίθαλψη παιδιών σημείωσε ότι «πέρα από το ζήτημα των υποδομών, απαιτείται να λυθεί το ζήτημα του εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που δεν λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η πανδημία είναι τρία χρόνια τώρα. Η εξειδίκευση των εντατικολόγων χρειάζεται δύο χρόνια. Αν εξαρχής ήταν επιλογή η πραγματική κάλυψη των αναγκών και όχι η λογική του κόστους - οφέλους και ό,τι προκύψει, τότε θα είχαμε το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό και τις υποδομές για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα στις εφημερίες, σημείωσε ότι με αυτήν την πρακτική η κυβέρνηση απλά κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι για να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν οι υγειονομικοί και την ίδια ώρα χρυσοπληρώνει με διπλάσιο ενοποιημένο νοσήλιο τις ιδιωτικές κλινικές.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φορείς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές.
«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε (...) Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα», τονίζει το κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και μεταφέρει την εξαγρίωση των γιατρών για τη νέα καθημερινότητα, με τις καθημερινές διακομιδές παιδιατρικών ασθενών.
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις ξεχωρίζει αυτή για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις ειδικότητες ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών αλλά και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ».
Στην Καστοριά, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο πρώην κτίριο της Νομαρχίας, στην οποία με αποφάσεις τους θα συμμετάσχουν πλήθος φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο της ΕΙΝΔΥΜ: Τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών Γούνας - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καστοριάς και Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, η ΕΛΜΕ Καστοριάς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων νομού Καστοριάς, η Ομάδα Γυναικών Καστοριάς (μέλος ΟΓΕ), ο Αγροτικός Σύλλογος «Μακεδνός» και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών νομού Καστοριάς.
Στην Κοζάνη, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κοζάνης.
Επίσης, στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, που χτες, Τρίτη, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για τη δημόσια Υγεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Οι εργαζόμενοι παρέταξαν τα ασθενοφόρα μπροστά από το δημαρχείο, σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στην «αδράνεια του υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στο ΕΣΥ». Παράλληλα, διεκδικούν ειδικά για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αναλογική αμοιβή της υπερεργασίας, ένταξη της ειδικότητας του διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου στον κλάδο της Υγείας, κ.ά..
Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο, σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών θα βρεθεί και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, καλώντας παράλληλα όλους τους συνταξιούχους και τον λαό της Εορδαίας να πάρουν μαζικά μέρος και να απαιτήσουν νοσοκομεία σύγχρονα με πλήρη επάνδρωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.