Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζεται το δράμα με τις ελλείψεις στην παιδιατρική νοσηλεία

Αύριο η αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα σε πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την περίθαλψη των παιδιών και την ανάγκη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των παιδιατρικών τμημάτων ανέδειξε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με συνέντευξη που έδωσε χτες το πρωί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της, προγραμματίζει κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης - παρέμβασης, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέφερε ότι τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα προς ΜΕΘ σε Αθήνα και Πάτρα επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών.

Παρουσιάζοντας την εικόνα των ελλείψεων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, με την όποια κάλυψή τους να γίνεται κύρια με επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Επίσης, λείπουν οι αναγκαίες εξειδικεύσεις. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παιδονεφρολόγους, παιδοκαρδιολόγους, παιδονευρολόγους κ.λπ. Χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές.

Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο ζήτημα των ελλείψεων σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 3 ΜΕΝΝ (2 στο Ιπποκράτειο και 1 στο «Παπαγεωργίου»), οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά τόσο την Κεντρική όσο και τη Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.

Ιδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με ελλείψεις στη νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο κρατικών δομών παιδικής προστασίας.

Κατήγγειλε ότι οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κινούμενες στη λογική κόστους - οφέλους υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και συνολικά υποβάθμισαν τις υπηρεσίες Υγείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Χρ. Καραχρήστος είπε ότι η έξαρση των ιώσεων και η πίεση στις δημόσιες δομές δεν ήταν απρόσμενες. Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Και σημείωσε ότι «αν από πέρσι είχαν γίνει μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξειδικευθεί σε μονάδες Παίδων θα είχαμε το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν υποστηρικτικά οι ΜΕΘ ενηλίκων για την περίθαλψη παιδιών σημείωσε ότι «πέρα από το ζήτημα των υποδομών, απαιτείται να λυθεί το ζήτημα του εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που δεν λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η πανδημία είναι τρία χρόνια τώρα. Η εξειδίκευση των εντατικολόγων χρειάζεται δύο χρόνια. Αν εξαρχής ήταν επιλογή η πραγματική κάλυψη των αναγκών και όχι η λογική του κόστους - οφέλους και ό,τι προκύψει, τότε θα είχαμε το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό και τις υποδομές για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα στις εφημερίες, σημείωσε ότι με αυτήν την πρακτική η κυβέρνηση απλά κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι για να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν οι υγειονομικοί και την ίδια ώρα χρυσοπληρώνει με διπλάσιο ενοποιημένο νοσήλιο τις ιδιωτικές κλινικές.

Να δημιουργηθεί τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φορείς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές.

«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε (...) Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα», τονίζει το κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και μεταφέρει την εξαγρίωση των γιατρών για τη νέα καθημερινότητα, με τις καθημερινές διακομιδές παιδιατρικών ασθενών.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις ξεχωρίζει αυτή για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις ειδικότητες ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών αλλά και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ».

Στην Καστοριά, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο πρώην κτίριο της Νομαρχίας, στην οποία με αποφάσεις τους θα συμμετάσχουν πλήθος φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο της ΕΙΝΔΥΜ: Τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών Γούνας - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καστοριάς και Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, η ΕΛΜΕ Καστοριάς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων νομού Καστοριάς, η Ομάδα Γυναικών Καστοριάς (μέλος ΟΓΕ), ο Αγροτικός Σύλλογος «Μακεδνός» και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών νομού Καστοριάς.

Στην Κοζάνη, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κοζάνης.

Επίσης, στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, που χτες, Τρίτη, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για τη δημόσια Υγεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Οι εργαζόμενοι παρέταξαν τα ασθενοφόρα μπροστά από το δημαρχείο, σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στην «αδράνεια του υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στο ΕΣΥ». Παράλληλα, διεκδικούν ειδικά για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αναλογική αμοιβή της υπερεργασίας, ένταξη της ειδικότητας του διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου στον κλάδο της Υγείας, κ.ά..

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο, σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών θα βρεθεί και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, καλώντας παράλληλα όλους τους συνταξιούχους και τον λαό της Εορδαίας να πάρουν μαζικά μέρος και να απαιτήσουν νοσοκομεία σύγχρονα με πλήρη επάνδρωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λαγός» της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης μια μελέτη του δήμου Κοζάνης(15/1/2022)
Για την εκρηκτική κατάσταση στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας(12/11/2021)
Υπομονή και ατομική ευθύνη συνιστά η κυβέρνηση...(7/4/2021)
Μη χολοσκάτε(25/11/2020)
Να ενισχυθούν άμεσα οι δημόσιες μονάδες Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας(9/4/2020)
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα(2/9/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org