Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
2η ενότητα: «Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα»

Σωτήρης Καρβουντζής
Σωτήρης Καρβουντζής
Γιώργος Πρέντζας, νοσηλευτής στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, MSc στην Ψυχική Υγεία, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Στα μέσα του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επενδυθούν 9,4 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος "Η ΕΕ για την υγεία", για την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας το διάστημα 2021 - 2027. Ο προγραμματισμός για τη χώρα μας κατατέθηκε με το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία της επόμενης δεκαετίας, που παρουσιάστηκε στις 22/12/2022. Το μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησης απευθύνεται σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας, ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσκληση του υπουργείου για πρώτη φορά εισάγεται το στοιχείο της μη χρηματοδότησης στέγης για τις μονάδες που θα ιδρυθούν. Αντιθέτως, προβλέπεται η σύμπραξη των φορέων αυτών με ΝΠΔΔ, φυσικά πρόσωπα, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Εκκλησία».

Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, ψυχίατρος, επιμελητής Β' ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, MSc στη Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων, επιστημονικά υπεύθυνος του ξενώνα βραχείας παραμονής «Νεφέλη»: «Ο κλάδος παρουσιάζει ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, καθώς οι 3 μεγαλύτερες κλινικές συγκεντρώνουν περίπου το 1/3 του συνολικού τζίρου και οι 6 μεγαλύτερες καταλαμβάνουν πάνω από το 50% της αγοράς. Την περίοδο 2009 - 2018 ο ιδιωτικός ψυχιατρικός τομέας ενισχύθηκε κατά πολύ σε κλίνες έναντι του Δημοσίου. Παρατηρείται μία αύξηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό επί του συνόλου, από 27,3% το 2007 σε 33,1% το 2015. Η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας πηγαίνει ταυτόχρονα με τη διόγκωση και κυριαρχία του ιδιωτικού - επιχειρηματικού τομέα Υγείας».

Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης
Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης
Σωτήρης Καρβουντζής, ψυχολόγος σε Κέντρο Ημέρας - ΑΜΚΕ, MSc Κλινικής Ψυχολογίας: «Με τον μανδύα της αποασυλοποίησης (η οποία ήταν σαφέστατα αναγκαία για τους ασθενείς), το ζήτημα ήταν να μειωθεί το μεγάλο οικονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα άσυλα έκλεισαν, αλλά οι ασθενείς μεταφέρθηκαν χωρίς προετοιμασία και χωρίς προϋποθέσεις σε ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα ή ακόμα και στις οικογένειές τους, με ανεπαρκή στήριξη. Οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρθηκαν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προσφέρονται είναι ξεκάθαρα ανεπαρκείς και ουσιαστικά καλύπτουν το μίνιμουμ των αναγκών των ασθενών. Εχουν στόχο τη διαχείριση του προβλήματος και όχι την προσπάθεια για ολόπλευρη στήριξη των πασχόντων από ψυχική νόσο. Είναι σαφές ότι όταν οι προσφερόμενες υπηρεσίες σχεδιάζονται με βασικό κριτήριο το κόστος, δεν έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στους ασθενείς. Δυσμενείς είναι οι συνθήκες και για τους εργαζόμενους».

Σταύρος Καλαρίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί: «Τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΠ στο ΨΝΑ Δαφνί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022: Οι εξετασθέντες ήταν 3.851 (αύξηση 18% σε σχέση με το 2021), οι εισαγωγές 2.284 (αύξηση 16% σε σχέση με το 2021), οι είσοδοι ασθενών 1.345 (αύξηση 19% σε σχέση με το 2021), οι επανείσοδοι ασθενών 939 (αύξηση 12% σε σχέση με το 2021). Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν την κίνηση ασθενών στην κοινότητα. Οι εξετασθέντες στην κοινότητα έχουν ξεπεράσει τους 78.000. Οι ακούσιες εισαγωγές σημειώνουν αύξηση της τάξης του 22%, ενώ οι εκούσιες της τάξης του 4%. (...) Οι στατιστικές μελέτες επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι περίπου το 20% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει πρόβλημα (μικρότερο ή σοβαρότερο) στην ψυχική του υγεία στο άμεσο μέλλον. Το 2009 το μητρώο των εργαζομένων ήταν 1.770. Σήμερα, υπολογίζοντας και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι 1.440 (...) Σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι μειωμένο από 40% έως 50%».


Γιώργος Πρέντζας
Γιώργος Πρέντζας

Σταύρος Καλαρίτης
Σταύρος Καλαρίτης

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org