Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για την υπομετάγγιση των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία

Την υπομετάγγιση, που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής και την ίδια τη ζωή των παιδιών και ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία, αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

«Πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" εξυπηρετούνται περίπου 800 πάσχοντες, ενώ μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη όπου υπάρχει η ειδική μονάδα», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι «η μετάγγιση αποτελεί τη βασική θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, οι διαχρονικές ελλείψεις σε αίμα και κατά συνέπεια η υπομετάγγιση αυτών των ασθενών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, συνεχίζει, αφού «οι λύσεις που δίνονται κατά καιρούς είναι προσωρινές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα. Είναι λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν την ανεπαρκή στελέχωση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων και το περιορισμένο τους ωράριο. Οι κινητές μονάδες παραμένουν ανεπαρκείς, χωρίς έτσι να μπορούν να εξασφαλιστούν αιμοδότες από απομακρυσμένες περιοχές. Ελλιπείς παραμένουν και οι καμπάνιες εξοικείωσης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία της αιμοδοσίας, σε συνδυασμό με υποχρεωτικά μέτρα διευκόλυνσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αιμοδοτούν.

Στο παραπάνω πρόβλημα επιδρά η αδυναμία του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) να ανταποκριθεί στην αποστολή του, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι έλεγχοι, τα προγράμματα μαζικών αιμοδοσιών και να υπάρχει δυσλειτουργία στην κεντρική διαχείριση αίματος. Συνολικότερα επιδρά η έλλειψη, από τη μεριά του κράτους, κεντρικού σχεδιασμού εξασφάλισης αίματος με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες του πληθυσμού.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι τραγικά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, για το "νέο ΕΣΥ", της αποσάθρωσης του δημόσιου συστήματος και της εμπορευματοποίησης της Υγείας», υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπομετάγγισης:

  • Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, των αιμοδοσιών των μονάδων μεσογειακής αναιμίας και γενικότερα των νοσοκομείων, για να μπορέσουν να στηριχθούν με ασφάλεια οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής.
  • Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση του ΕΚΕΑ με όλο το απαραίτητο προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στην αποστολή του, στην ασφαλή συλλογή, στον έλεγχο, στην επεξεργασία, στην αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών αυτού.
  • Με τη σύσταση και δημιουργία νέων μονάδων παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ώστε οι πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα να μην εξαναγκάζονται σε τεράστια ταλαιπωρία, όντας ήδη καταπονημένοι για να μεταγγιστούν με ασφάλεια.
  • Με τη διεύρυνση του ωραρίου των αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα, με κινητές μονάδες που θα διενεργούν αιμοδοσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε σημεία όπου συγκεντρώνεται ο πληθυσμός, π.χ. πανεπιστημιακές σχολές.
  • Με καμπάνιες ιδιαίτερα σε σχολεία και σχολές, τέτοιες ώστε να διαπαιδαγωγείται ο πληθυσμός στη δωρεά αίματος.
  • Για την προμήθεια των ανάλογων σκευασμάτων αποσιδήρωσης των ανασφάλιστων ενηλίκων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς και υγειονομικοί «στο πόδι» ενάντια στη φιέστα για τα επί πληρωμή χειρουργεία

«Οχι στην Υγεία - εμπόρευμα» από τις δυναμικές κινητοποιήσεις

INTIME NEWS

Η απαίτηση του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία κόντρα στην πολιτική μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις εκφράστηκε με τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη φιέστα που στήθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ενώ είχε προκηρυχθεί και στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», μαζί με συναδέλφους τους από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και έχοντας στο πλευρό τους ασθενείς και χρονίως πάσχοντες, απαίτησαν υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία - όχι φακελάκια για τα χειρουργεία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» κατήγγειλαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, λέγοντας όχι στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ και απαιτώντας μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, διπλασιασμό των απολαβών του προσωπικού, πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η λίστα αναμονής στο «Παπαγεωργίου», μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023, είναι περίπου 9.000 χειρουργεία. Στο νοσοκομείο λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμού αναισθησιολόγων.

Και, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή τα απογευματινά χειρουργεία εξωθώντας το προσωπικό σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση, μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και απαξίωσης, πατώντας πάνω στη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι χαμηλοί μισθοί.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ, που εντάχθηκε χτες στις κυβερνητικές φιέστες, όπου από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 5 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ συνολικά σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΕΝΙΘ, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι μετακινήσεις προσωπικού προς το «Ιπποκράτειο» για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 1 χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Στη συνέχεια οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν παρέμβαση στη φιέστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη χτεσινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε υγειονομικούς. Εκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου θα επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές σε όσους ασκούν βία κατά των γιατρών, των νοσηλευτών και των διασωστών του ΕΚΑΒ, αλλά και κατά των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών κατήγγειλαν τη φιέστα και ανέδειξαν ότι η βία σε βάρος των υγειονομικών από ασθενείς και συνοδούς καλλιεργείται από τις συνθήκες υποστελέχωσης. Κατέδειξαν ότι βία είναι και η υπερεργασία, η υπερεφημέρευση, οι χαμηλοί μισθοί, οι αναγκαστικές μετακινήσεις για να καλύπτονται τα κενά σε άλλα νοσοκομεία, οι οποίες επιβάλλονται από το ίδιο το κράτος στους υγειονομικούς.

Ακυρώθηκαν χειρουργεία λόγω πληρωμών

Απάντηση έδωσαν και στους πανηγυρισμούς του υπουργού Υγείας, που έσπευσε να παραβρεθεί και στα δύο νοσοκομεία που εγκαινιάστηκε χτες η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, σε «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Παπαγεωργίου» ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν 5 χειρουργεία, όμως τα δύο ακυρώθηκαν όταν οι ασθενείς συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο να γίνουν επί πληρωμή. Ετσι πραγματοποιήθηκαν ένα χειρουργείο κοίλης με κόστος 500 ευρώ και δύο αρθροπλαστικής με κόστος 1.200 ευρώ έκαστο. Στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκε μία εγχείρηση κοίλης.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, προσερχόμενος και εξερχόμενος από το «Παπαγεωργίου», βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες ασθενών που φώναζαν ότι δεν ανέχονται να πληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές τους εισφορές όλα τα χρόνια του εργάσιμου βίου τους. Και απαιτούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, προσλήψεις προσωπικού ώστε να μην ταλαιπωρούνται με πολύμηνες αναμονές.

Κόντρα σε αυτήν την πραγματικότητα ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά «γι' αυτό το ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός». Και αναπαράγοντας τη γνωστή καραμέλα, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ασθενείς δεν κρατιούνται και σπεύδουν να πληρώνουν για να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα, για «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» ανακοίνωσε ότι «σε λίγες βδομάδες, όταν πλέον το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά, θα ξεκινήσει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την προσφορά των πολλών χιλιάδων δωρεάν χειρουργείων απογευματινών, η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση υπέρ του ΕΣΥ, αλλά κυρίως υπέρ των ασθενών».

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, στις 12 μ., οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε απεργία, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, ενάντια στην παράδοση των υπηρεσιών καθαριότητας στους εργολάβους. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, αυτήν τη φορά στο πρόσωπο της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Στο πλευρό τους στέκονται σωματεία εργαζομένων, ενώ με πρωτοβουλία της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων προγραμματίζεται διήμερο παναττικής δράσης στις 20 και 21/3, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 21 Μάρτη στις 4 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ