Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επιτείνουν τα οξυμένα προβλήματα
  • Συνάντηση με επικουρικούς εργαζόμενους πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ
  • Οι επικείμενες απολύσεις στην Παιδοψυχιατρική Κλινική δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ
Δεκάδες τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά των επικουρικών εργαζομένων απειλούνται με σοβαρή δυσλειτουργία έως και κλείσιμο, σε περίπτωση απόλυσής τους, ενώ πηγαίνει στράφι η πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και γνώση που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας στα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κατά τη συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΕΠ Κρήτης, Μανώλη Συντυχάκη, με επικουρικούς εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).

Στη συνάντηση μεταφέρθηκαν το δίκαιο αίτημα για παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους, ύστερα από 5 χρόνια ανανέωσης των συμβάσεων για τους περισσότερους από αυτούς, η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικοί εργαζόμενοι, πλην γιατρών, στην Κρήτη είναι 45 και για κάποιους απ' αυτούς οι συμβάσεις τους λήγουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που καθιστά τους εργαζόμενους ομήρους των νόμων που έχουν ψηφίσει από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τους οποίους εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τόνισε πως η αιτία που δεν μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι και δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι η προώθηση της παραπέρα λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

«Γι' αυτόν το λόγο επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή, από τις εισφορές των εργαζομένων). Οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, να μη συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, της ομηρίας και της ανασφάλειας», είπε.

Τέλος, τους κάλεσε να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αντιπαλεύοντας το σημερινό εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Ερώτηση στη Βουλή για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Για το θέμα του επικουρικού προσωπικού στο ΠαΓΝΗ και τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια - ομηρία του ο Μ. Συντυχάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, όπου αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά οι επικουρικοί εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα της πληρωμής τους και της παραμονής στη θέση τους με βάση τις αποφάσεις του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 304 και 305/2017, που αναφέρουν πως "οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά από παράταση προηγούμενων όμοιων καθ' υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες".

Μόνο στο ΠαΓΝΗ οι επικουρικοί εργαζόμενοι είναι 63 (γιατροί και λοιπό προσωπικό). Οι περισσότεροι από το επικουρικό προσωπικό προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 2013 ενώ 10 από αυτούς προσλήφθηκαν το 2016. Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, με εξαίρεση τους γιατρούς, απλώς μεταθέτει για λίγο την απόλυσή τους».

Ακολούθως σημειώνεται: «Η συνέχιση της θητείας τους θα γίνει με υπογραφή νέων συμβάσεων και με ανώτατο χρονικό όριο τις 31/5/2019 (χρόνος απόλυσης των επικουρικών εργαζομένων) ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς, που υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η προκήρυξη που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει στο σύνολο τους εργαζομένους ενώ η υπογραφή των νέων συμβάσεων ενδεχομένως να μη γίνει για όλους τους επικουρικούς εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται η εκτίμηση των "αναγκών" από τις διοικήσεις των ΦΠΥΥ στους οποίους εργάζονται. Παράλληλα, η θητεία μπορεί να είναι μικρότερη από τις 31/5/2019, αν στο μεταξύ ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να προέλθει από το υπάρχον επικουρικό προσωπικό, ούτε ως "πρόσωπα" ούτε ως αριθμός».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Υγείας εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο θέμα καταργώντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μονιμοποιώντας όλους όσοι ήδη εργάζονται και πραγματοποιώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Απολύσεις από Σεπτέμβρη και στην Παιδοψυχιατρική Κλινική

Στο μεταξύ, στις 26 Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις μίσθωσης έργου έξι εργαζομένων στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με την ανεργία και ενώ έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις μισθών στην τελευταία ανανέωση σύμβασης. Το υπάρχον μόνιμο προσωπικό της κλινικής είναι μόλις 14 εργαζόμενοι και δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τις βάρδιες.

Παρ' όλα αυτά, τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η 7η ΥΠΕ, σε συναντήσεις με τους εργαζόμενους της κλινικής και παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις, δήλωσαν ότι δεν θα ανανεωθούν πλέον οι συμβάσεις των 6 εργαζομένων.

Μάλιστα, η διοίκηση «έφτασε στο σημείο να αρνείται σε 2 νοσηλεύτριες με μπλοκάκι (οι οποίες είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους στην προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτών και ήταν επιτυχόντες) να υπογράψουν νέα σύμβαση, με τη σαθρή δικαιολογία ότι δεν έχουν παραδώσει το έργο για το οποίο έκαναν τη σύμβαση (...) Απαξιώνεται αξιόμαχο εργατικό δυναμικό, το οποίο χρησιμοποίησε την εξειδίκευση και την πείρα που είχε σε συναφές αντικείμενο, προκειμένου να οργανωθεί η κλινική από το μηδέν και να αντιμετωπιστούν πληθώρα περιστατικών», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ.

Από το Γενάρη του 2015, που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 260 νοσηλείες παιδιών και εφήβων. Πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών, ενώ μεγάλος είναι και ο όγκος των ασθενών και των οικογενειών τους που παρακολουθούνται σε τακτική βάση στα εξωτερικά ιατρεία.

«Ενώ οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι πιο επιτακτικές από ποτέ, η παροχή τους καθίσταται δύσκολη. Εξαιτίας των περικοπών του υπουργείου δεν δημιουργούνται οι πρέπουσες υποδομές, ενώ οι ήδη υφιστάμενες δομές μένουν υποστελεχωμένες ή απαξιώνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε ραντεβού και σε σωστή αντιμετώπιση. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών», τονίζει το Σωματείο.

Την ίδια ώρα παραμένει εκκωφαντική η ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ελάχιστες δομές που υπήρχαν έκλεισαν, και κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Να παρθούν μέτρα τώρα!

«Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό ξενώνα νοσηλείας εφήβων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νοσηλευόμενων καθώς και εκείνων που έχουν εισαχθεί μέσω εισαγγελικής εντολής. Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Οπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία μειώνοντας ολοένα και περισσότερο την ευθύνη του κράτους για παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων και απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Υγείας, 7η ΥΠΕ και διοίκηση του ΠαΓΝΗ) για τη συγκεκριμένη κλινική:

  • Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να αντεπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.
  • Να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των 6 συμβασιούχων εργαζομένων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
  • Να δοθεί άδεια κλειστού χώρου στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες.
  • Να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους.
«Οραματικά» έργα...

Και ενώ μετά τις επικείμενες απολύσεις του Σεπτέμβρη, η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ (η μοναδική δημόσια κλινική στη Νότια Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες πανεπιστημιακές Παιδοψυχιατρικές κλινικές στη χώρα) θα κρέμεται από μια κλωστή, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υλοποίηση ενός «οραματικού έργου», τη σύσταση Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Διαφημίζει, μάλιστα, ότι η λειτουργία του Κέντρου, το μοναδικό στο νομό, που καλείται να εξυπηρετεί χιλιάδες περιστατικά, θα «διασφαλιστεί» με την πρόσληψη μόλις 2 μόνιμων παιδοψυχιάτρων και την απασχόληση λοιπού παραϊατρικού προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την άθλια κατάσταση που επικρατεί και στην Ψυχική Υγεία, εξαιτίας της πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες για να θρέψει τα κέρδη των επιχειρήσεων. Την κατάσταση αυτή περιέγραψε με ζωντανό ρεπορτάζ και μαρτυρίες ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενα δημοσιεύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τα κυβερνητικά «μπαλώματα» είναι πλευρά αυτής ακριβώς της αντιλαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και προωθεί ολοένα και περισσότερο τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ