Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη για τον αμαρτωλό Οργανισμό, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των βιοπαλαιστών αγροτών
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επιτέθηκε χτες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τα 25 από τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, και λέει "τι είναι αυτά τα πράγματα;". Προσπαθώ να φανταστώ μια συνομιλία του κ. Ανδρουλάκη κάτω στην Κρήτη, "ρε μπαγάσηδες, 24 χρόνια κυβερνήσαμε, πώς δεν το πήραμε χαμπάρι;"».
Πρόσθεσε ότι τα 415 εκατ. ευρώ διοικητικό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι από το 2016 και αφορούν πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ελλάδα γιατί δεν έχει λύσει το ζήτημα των βοσκοτόπων».
Οσον αφορά το πότε ξεκίνησε πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωσε: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις πρώτες πληρωμές τις έκανε το 2002, με υπουργό Τζουμάκα, επί πρωθυπουργίας Σημίτη. Τότε θεωρήθηκε τομή για να μαζέψουμε το χάλι που υπήρχε. Οταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή προεδρία το 2003 και πήγα για απολογισμό ως υπουργός Οικονομικών, με ρωτάγανε: "Τι κάνατε με τις επιδοτήσεις;". Ο ΟΠΕΚΕΠΕ φτιάχτηκε για καλό, αλλά φάνηκε ότι δεν τα κατάφερε, αφού τον τρύπησαν από 10 μεριές».
Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα βγουν στη φόρα πολλά «άπλυτα» που θα αφορούν κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία φιγουράρουν ονόματα διαφόρων που συνδέονται ποικιλοτρόπως με την κυβέρνηση, κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς, συνδικαλιστές της ΝΔ αλλά και άλλων αστικών κομμάτων.
Εξάλλου, την Παρασκευή ήρθε στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο από το 2020, του Γρ. Βάρρα, πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος - σύμφωνα με αναφορές - όταν παραιτήθηκε έγινε σύμβουλος του Μητσοτάκη. Σε αυτό ο Βάρρας κάνει λόγο για συστηματική απάτη και δηλώνει ξεκάθαρα ότι προτίθεται να καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Από την επίβλεψη ειδικά του πρώτου ελέγχου, από 4 έως 23 Σεπτεμβρίου, ήρθαν σε άμεση γνώση μου στοιχεία με το ίδιο διάχυτο πνεύμα προσπάθειας άσκησης πίεσης για τους υπαλλήλους που διενήργησαν τον έλεγχο, προβάλλοντας πάλι διαδικαστικά θέματα. Για να κατανοήσετε τους λόγους τήρησης της εμπιστευτικότητας των ελέγχων, σας παραθέτω το απόσπασμα έκθεσης ελέγχου που έδωσα εντολή να διεξαχθεί και που έχει ως ακολούθως:
"Τα παραπάνω συνιστούν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές παρατυπίες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συστηματική απάτη (δικαιώματα από εθνικό απόθεμα σε κλειστές ανακυκλούμενες ομάδες ή συγγενείς), οι οποίες μεμονωμένα ή οργανωμένα φαίνεται να ασκούν όλο και πιο φανερά πίεση σε διάφορα επίπεδα, από ΚΥΔ έως και υπαλλήλους, διαχέοντας "ΦΟΒΟ" σε όσους ασχολούνται ουσιαστικά με το θέμα, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο την κατά το δυνατόν τυπική μόνο ενασχόλησή τους, τη δοκιμασία της οποίας (δηλαδή του τυπικού ελέγχου) γνωρίζουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα"».
Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβρη του 2024 ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς σε παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε επισημάνει τα εξής σχετικά με τον ΟΕΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας την κατάσταση «που φτιάξατε από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ»:
«Υπάρχει ένα δημοσίευμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναφέρεται στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε εταιρείες, εφοπλιστές, τραπεζίτες και πώς επί της ουσίας η ψηφιοποίηση αξιοποιήθηκε για να βγάλουν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστια κέρδη. Την ίδια ώρα, προσωπικά δεδομένα σκορπούν δεξιά αριστερά και, φυσικά, οι αγρότες με τη νέα ψηφιακή διαδικασία τι είδαν; Ο αναλογικός βραχνάς στο σβέρκο τους να γίνεται απλά ψηφιακός βραχνάς.
Και αν ισχύει το δημοσίευμα, ουσιαστικά αυτό που επιτηρείται από το υπουργείο είναι ένας βούρκος, ο βούρκος της αγοράς με τις εταιρείες - "μνηστήρες" του ΟΠΕΚΕΠΕ, που απομυζούν τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό. Και επαναλαμβάνω, αυτόν τον βούρκο τον φτιάξατε όλοι σας, με την πολιτική σας. Εμείς σας επισημαίνουμε αυτό που λένε οι αγρότες: Να κλείσετε τώρα τις Πύλες της Κολάσεως που είναι τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων) και να πετάξετε όλα αυτά τα παράσιτα έξω από αυτήν τη διαδικασία».
Θυμίζουμε ότι αναλυτικές πλευρές του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν γνωστές πριν μερικές βδομάδες (αν και ήταν γνωστές εδώ και χρόνια), όταν ξεκίνησε μια σειρά αποκαλύψεων από το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, παραγόντων του αστικού κράτους και άλλων επιτήδειων, που πατώντας πάνω στην ΚΑΠ και στις προβλέψεις της μοίραζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης δουλεύει υπερωρίες για να τινάξει από πάνω της τις ευθύνες. Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της ΕΕ (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που στελέχη τους είτε εμπλέκονται, είτε βρίσκονται στην «περίμετρο» του σκανδάλου, βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση να περάσει τον κάβο, συνδράμοντας τη σκανδαλολογία και κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι. Ο «Ριζοσπάστης» ξεχωρίζει βασικά σημεία της αντιπαράθεσης αυτών των ημερών και δίνει επιχειρήματα εξοπλισμού απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.
ΚΕΙΜΕΝΑ: Αγγέλα ΤΣΙΑΤΣΙΟΥ
MotionTeam |
Τι πραγματικά ισχύει:
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονταν και διαμαρτύρονται και τώρα! Γιατί εκείνοι ήταν και είναι το πραγματικό θύμα όλων όσα συνέβαιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και που τώρα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και περικοπές στις επιδοτήσεις που τους αναλογούν.
Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαιώνουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που παλεύουν συντονισμένα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αντιπαλεύοντας την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ με συνέπεια.
Προειδοποιούσαν διαχρονικά ότι στο σάπιο έδαφός της «φυτρώνουν» σκάνδαλα όπως αυτό που αποκαλύπτεται τώρα. Επιβεβαιώνονται όσα έλεγαν οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες για την κλοπή τεράστιων ποσών από όσους πραγματικά παράγουν και ζουν από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ποσά τα οποία είτε κατέληγαν σε μεγάλες εταιρείες είτε κατέληγαν στις τσέπες διάφορων μιλημένων, από στελέχη του Οργανισμού μέχρι παρατρεχάμενων των υπουργείων, συγγενών και φίλων, και φυσικά στοχεύοντας στη μαζική εξαγορά ψήφων.
Για αυτό και η ΠΕΜ, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι είχαν και έχουν πάγιο και διαχρονικό αίτημα τη χορήγηση των επιδοτήσεων με βάση την πραγματική γεωργική παραγωγή και τον πραγματικό αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.
Αυτό το αίτημα όλες οι κυβερνήσεις το απέρριπταν κινούμενες απαρέγκλιτα στις ράγες της ΚΑΠ της ΕΕ και ας κάνουν τώρα πως «δεν γνώριζαν». Μάλιστα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συκοφαντούν τους αγρότες που κινητοποιούνταν, ότι «θέλουν να κάθονται και να παίρνουν επιδοτήσεις» και ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Τα κυβερνητικά φυντάνια είχαν μαζί τους και τους διάφορους κυβερνητικούς αγροτοπατέρες - κολαούζους των υπουργών, τους διάφορους «φραπέδες» και «χασάπηδες», που εκτός της ρεμούλας, προσπαθούσαν να πείσουν τους αγρότες και για τα οφέλη της ΚΑΠ, πάντα στο όνομα του «καλού του τόπου» τους. Οφέλη προφανώς, όπως αποδείχτηκε, μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και φυσικά για την τσέπη τους!
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους, που μοχθούν κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και την πώληση των προϊόντων τους σε εξευτελιστικές τιμές που τους επιβάλλουν τα μεγάλα αγροτοδιατροφικά μονοπώλια, είναι πρόκληση να τσουβαλιάζονται με αυτούς!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ειδικός στόχος της κατανομής των επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, είναι και η ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, βιοπαλαιστών κυρίως παραγωγών, στην πολιτική που τους οδηγεί σε αργό θάνατο, προς όφελος των μεγάλων εκμεταλλεύσεων.
Είναι συνηθισμένο άλλωστε η πιο άγριες αντιλαϊκές πολιτικές να πηγαίνουν πακέτο και με τέτοια μέτρα ενσωμάτωσης ή απόσπασης ανοχής από αυτούς που θίγονται περισσότερο. Πάνω σ' αυτό το έδαφος αναπτύσσεται και η ρεμούλα, με πρωταγωνιστή το κράτος και μια χούφτα κομματάρχες, στελέχη των κομμάτων της ΕΕ και παράγοντες στο συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, που παίζουν και οι ίδιοι ρόλο στην προσπάθεια ενσωμάτωσης ευρύτερων δυνάμεων στην πολιτική της ΕΕ.
Οπως όμως σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους αυτές τις μέρες οι φορείς του αγροτικού κινήματος, «είναι απαράδεκτο να χαρακτηριζόμαστε συλλήβδην όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ως εν δυνάμει "απατεώνες που τρώμε τις επιδοτήσεις"».
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που ξέρανε καλά τα κόλπα και αξιοποίησαν τα «παραθυράκια» για να αναπαράγουν με λαμογιές και ρουσφέτια την εκλογική πελατεία των κομμάτων τους, συκοφαντώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών.
Για αυτό άλλωστε απαιτούν «να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο, όσων αγροτών και κτηνοτρόφων εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις. Αυτοί για ευνόητους λόγους είναι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των μπλόκων, των κινητοποιήσεων και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος».
Καταγγέλλοντας σε όλους τους τόνους τη «βιομηχανία ρουσφετιών» που στήθηκε στις πλάτες τους, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι οργανώνονται και διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα, «τα πρόστιμα και τις συνέπειες να τις πληρώσουν όλοι αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτοί οι οποίοι συνέταξαν τις συγκεκριμένες οδηγίες, αυτοί που άνοιξαν τα παραθυράκια, αυτοί που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και τσέπωσαν τα χρήματά μας, και φυσικά πέρα από τα μεγαλοστελέχη του οργανισμού, την πρώτη ευθύνη έχουν οι υπουργοί και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί να πληρώσουν τα πρόστιμα, αυτοί να πληρώσουν τις συνέπειες για την κατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της και άλλοι παρατρεχάμενοι να συνεχίζουν την προσπάθεια συκοφάντησής τους, να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να μη φορτωθούν τα πρόστιμα στις πλάτες των αγροτών και γενικότερα του ελληνικού λαού, αλλά να κληθούν να τα πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για αυτό το σκάνδαλο.
Λένε: Από όλα τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται, αυτό που προκύπτει είναι η ανάγκη για ένα «κράτος δικαίου». Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί, με τη βοήθεια της ΕΕ.
Τι πραγματικά ισχύει:
Κάθε φορά που «αποκαλύπτεται» ένα σκάνδαλο, αναμασούν την ίδια καραμέλα: «Να αποκατασταθούν οι θεσμοί και η εμπιστοσύνη σ' αυτούς», «να λειτουργήσει το κράτος δικαίου». Και όλα αυτά δήθεν θα γίνουν με τη βοήθεια της ΕΕ, δηλαδή με «εργαλείο» την ίδια πολιτική που οδηγεί σε σκάνδαλα και προδιαγράφει εγκλήματα σε βάρος του λαού.
Πρώτα απ' όλα, είναι φανερό τι τους απασχολεί περισσότερο κάθε φορά που ξεσπάει ένα τέτοιο σκάνδαλο: Οχι οι συνέπειες γι' αυτούς που δεν φταίνε σε τίποτα και τελικά πληρώνουν τη νύφη (στην προκειμένη περίπτωση οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι και συνολικά ο λαός), αλλά το πλήγμα που δέχονται οι - ήδη απαξιωμένοι στη συνείδηση της λαϊκής πλειοψηφίας - θεσμοί του αστικού κράτους και το αστικό πολιτικό σύστημα.
Γι' αυτό ψάχνουν τρόπο να θολώσουν τις αιτίες των σκανδάλων, παρουσιάζοντας την αιτία ως ...λύση! Δείχνουν δηλαδή στον λαό ως «διέξοδο» το να θωρακιστεί το κράτος, οι θεσμοί και η αντιλαϊκή πολιτική που γεννάνε τα σκάνδαλα.
Θέλουν με νύχια και με δόντια να περιφρουρήσουν ή να «αποκαταστήσουν» την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και των αγροτών στους αστικούς θεσμούς και στο ίδιο το κράτος, επειδή είναι όρος αναγκαίος για να αντεπεξέλθει η αστική τάξη και στην πολεμική προετοιμασία, ειδικά μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο της εμπλοκής σε μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.
Η απάντηση για τον λαό είναι μία: Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και στο σάπιο κράτος! Καμιά ανοχή στα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και αγωνιούν για την αξιοπιστία του αντιλαϊκού κράτους.
Στην προσπάθεια να κρύψουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο, κυβέρνηση και κόμματα της ΕΕ παρουσιάζουν ως «παθογένειες» φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, που παράγει όμως η «κανονικότητα» με την οποία λειτουργεί το αστικό κράτος, ο θεματοφύλακας δηλαδή των κερδών και των συμφερόντων των λίγων σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.
Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθρεφτίζεται η ίδια η λειτουργία του κράτους, που η νόμιμη καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου πάει χέρι - χέρι με τα φαινόμενα διαφθοράς, σήψης και διαπλοκής. Αυτό το κράτος μαζί με τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν είναι που έχουν ανάγκη από τους διάφορους «Μαυρογιαλούρους».
Το σκάνδαλο αξιοποιείται παράλληλα και στις διεργασίες που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης και κάλπικων διλημμάτων για τον εγκλωβισμό του λαού.
Είναι τέλος πρόκληση να παρουσιάζουν την ΕΕ ως σημείο αναφοράς για την «κανονικότητα» από την οποία αποκλίνει διαρκώς η Ελλάδα, αντί να συγκλίνει! Η ΕΕ των μονοπωλίων, της ΚΑΠ, των λόμπι, της διαφθοράς είναι βασικό συστατικό του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης, όπως την εμφανίζουν.
Οσο για τα περί «ΕΕ - τιμωρού», διαμέσου της Ευρωπαίας εισαγγελέα που παρουσιάζεται ως ο «άγγελος της κάθαρσης», τίποτα καινούργιο δεν λέμε. Αναμασούν όλοι μαζί όσα ακούσαμε και για το έγκλημα των Τεμπών, για να κρύψουν ότι ένοχος είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου, για τα κέρδη των μονοπωλίων στον κλάδο των Μεταφορών, που με συνέχεια υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Τα ίδια ακούσαμε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου και εκεί έπαιξε ρόλο η Ευρωπαία εισαγγελέας.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και ο λαός συνολικά έχει την πείρα και κατανοεί ότι «κράτος δικαίου» και «ευρωπαϊκή κανονικότητα» σημαίνει ΚΑΠ και καταλήστευση του πλούτου που παράγει ο ίδιος. Σημαίνει να πληρώνει με τη φτώχεια του τα κέρδη των λίγων και τις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας.
Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδροι των Αγροτικών Ομοσπονδιών Νομού Λάρισας και Καρδίτσας αντίστοιχα και μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Ανακοινώσεις και τοποθετήσεις εξέδωσαν ανάμεσα σε άλλους - εκτός από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων - οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, Ηρακλείου, Χανίων, Ημαθίας, Ν. Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας.
Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε σε δυο συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία, για να σχολιάσουν τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε:
«Ολα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το αποτέλεσμα λειτουργίας ενός συστήματος που βασίζεται στην εξαγορά συνειδήσεων, στις πελατειακές σχέσεις, στα ρουσφέτια και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας της ΚΑΠ και του τρόπου εφαρμογής της από τις ελληνικές κυβερνήσεις με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη λεγόμενη "τεχνική λύση" για την οποία ήταν ενήμεροι η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και ας μην το παίζουν "Πόντιοι Πιλάτοι" τώρα.
RIZOSPASTIS |
Ολες οι κυβερνήσεις γνώριζαν, ήταν αντιστοιχισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με την ΚΑΠ. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο! Ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ενήμερος για ό,τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ίδιος εξάλλου παίρνει επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ιδιοκτήτης γης και έχει ως σύμβουλό του τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βάρρα, ο οποίος προφανώς και τον είχε ενημερώσει.
Δεν είδαμε καμιά αντίδραση, κανέναν ουσιαστικό έλεγχο ώσπου να σπάσει το απόστημα της σαπίλας. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση είναι να αλλάζει τους υπουργούς και τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε χρόνο και να αφήνει στο απυρόβλητο το πραγματικό πρόβλημα και σκάνδαλο.
Με τον οργανωμένο αγώνα μας θα απαιτήσουμε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Να επιστραφούν στους αγροτοκτηνοτρόφους όσα χρήματα κατευθύνθηκαν σε αυτούς που χρόνια λυμαίνονται τις αγροτικές επιδοτήσεις σε βάρος του μόχθου και του ιδρώτα μας».
Αντίστοιχα, σε δήλωσή του ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, αναφέρει: «Εμείς, οι αγρότες δεν πέσαμε από τα σύννεφα! Ούτε, βέβαια, αυτοί που δημιούργησαν το σκάνδαλο δικαιολογούνται να κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα.
Το σκάνδαλο ήταν γνωστό, εμείς το καταγγέλαμε διαχρονικά, το αναδεικνύαμε μέσα από τους αγώνες μας! Δεν ξεκίνησε τώρα! Τώρα γιγαντώθηκε! Δεν προέκυψε ξαφνικά, αντίθετα όλα λειτουργούσαν σύμφωνα με τους ίδιους τους νόμους του κράτους, της ΕΕ, της ΚΑΠ που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις.
Αυτά προσπαθούν να συγκαλύψουν τώρα καλύπτοντας ο ένας τον άλλον. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να πάνε στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Εμείς έχουμε πάγιο αίτημα τη σύνδεση της επιδότησης με την πραγματική παραγωγή. Είμαστε εξοργισμένοι από αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί!
Στους αγρότες επικρατεί αγωνία για το μέλλον από αυτήν την κατάσταση. Γι' αυτό προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να μη μας πληρώσουν και να μη μας δώσουν τα χρήματα που δικαιούμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτε να μας βάλουν να πληρώσουμε εμείς και ο λαός για τα πρόστιμα που καταλογίζονται.
Να πληρώσουν όσοι είναι οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο! Επίσης, με τον αγώνα μας δεν θα επιτρέψουμε να δρομολογηθούν σχέδια που προωθούνται, που έχουν στόχο να μας ξεκληρίσουν και να ερημώσουν την ύπαιθρο στην περιοχή μας».
Τι πραγματικά ισχύει:
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραιη την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν και αυτό πια το αναγνωρίζει κάθε νοήμων άνθρωπος. Οι αποκαλύψεις που βγαίνουν διαρκώς στην επιφάνεια, αναδεικνύουν ότι στελέχη της, κεντρικά κυβερνητικά, αλλά και τοπικά, κατά τη θητεία τους σε υπουργεία, στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αγροτικών συνεταιρισμών κλπ, εξάντλησαν κάθε δυνατότητα που είχαν στη διάθεσή τους για να αποκομίσουν οφέλη, ακόμα και οικονομικά, να ψηφοθηρήσουν, να εξαγοράσουν συνειδήσεις, πρωταγωνιστώντας σε έναν απερίγραπτο βούρκο που δεν τον χωράει ο κοινός νους.
Αποκαλύπτεται ότι υπήρχε και μεταξύ τους ανταγωνισμός, αλλά και διαπλοκή με ανταγωνιζόμενα μονοπώλια που εμπλέκονταν στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το πως θα γίνει η μοιρασιά των επιδοτήσεων. Αποκαλύπτεται ότι στήθηκε ένα πλιάτσικο το οποίο φέρει τη βούλα της κυβέρνησης της ΝΔ συνολικά.
Είναι προκλητικό να βγαίνει o πρωθυπουργός και να λέει με θράσος «αποτύχαμε». Ο ίδιος, έχοντας σύμβουλο τον Γ. Βάρρα, που είχε διατελέσει πρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποπέμφθηκε από τον Βορίδη, γνώριζε από την πρώτη στιγμή το βάθος και την έκταση του σκανδάλου. Ομως επί 6 συναπτά έτη άλλαζε τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σαν τα πουκάμισα, με προφανή στόχο όχι να λύσει το πρόβλημα, αλλά να το κουκουλώσει. Και αυτό το έκανε μέχρι τελικά να βγει στην επιφάνεια η σαπίλα. Ουσιαστικά η κυβέρνησή της ΝΔ «δεν απέτυχε», αλλά πιάστηκε με «τα γίδια στην πλάτη».
Ομως πώς εξηγείται ότι τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζουν μια περιοδικότητα στον χρόνο, επαναλαμβάνονται από δεκαετία σε δεκαετία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που με επίκεντρο τις αγροτικές επιδοτήσεις τινάζονται στην κυριολεξία τα καπάκια των υπονόμων στον αέρα, ανεξάρτητα αν κυβέρνηση είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό συμβαίνει γιατί η πραγματική «κομπίνα» είναι το ίδιο το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ της ΕΕ που σχεδιάζεται και υλοποιείται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Κριτήριο είναι το πως θα εντείνεται η καταλήστευση του βιοπαλαιστή αγρότη από τα μονοπώλια (βιομηχανικά, εμπορικά, τραπεζικά), μέσω των χαμηλών τιμών που αυτά επιβάλλουν στα γεωργικά - κτηνοτροφικά προϊόντα, μέσω της πώλησης πανάκριβων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κλπ, μέσω των ληστρικών επιτοκίων δανεισμού κλπ.
Τα ποσά των επιδοτήσεων, τα δισ. που διαφημίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, δεν είναι παρά τα «τριάκοντα αργύρια» για αυτή την τεράστια κλοπή. Ποσά που δεν είναι της ΕΕ, όπως διατείνονται όσοι νυχθημερόν λιβανίζουν την ΚΑΠ, αλλά προέρχονται από το ξεζούμισμα όλων των λαών της Ευρώπης, μέσω των κρατικών προϋπολογισμών.
Ποσά που εποφθαλμιούν τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως οι ιδιωτικές εταιρείες - κοινοπραξίες μονοπωλίων, που με αποφάσεις των κυβερνήσεων διαχρονικά, μοιράζονται τη λεία των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, χρησιμοποιώντας και εταιρείες - δορυφόρους (π.χ. ΚΥΔ) αλλά και τα διάφορα κυκλώματα επιτηδείων που εξαπλώνονται στο έδαφος της ψηφοθηρίας των αστικών κομμάτων και των χαραμάδων διαφθοράς που ανοίγει η πολιτική τους.
Αυτός είναι πραγματικά ο δρόμος της ΚΑΠ, που συναποφασίζεται και υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με κριτήριο την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων, στις συνθήκες της διεθνοποιημένης αγοράς, ο οποίος οδηγεί σε συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μεγαλύτερο έλεγχό της από τα μονοπώλια και σε ξεκλήρισμα ενός σημαντικού αριθμού βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενες σελίδες (14-15) αναλύει συγκεκριμένα και αποκαλύπτει την εσωτερική λειτουργία του μηχανισμού που δημιούργησε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου βασικό ρόλο έπαιξε η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή.
Οι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή, λεγόμενες «άμεσες» εισοδηματικές ενισχύσεις ήταν το μέτρο που σταδιακά κυριάρχησε, με σημείο καμπής την αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2003. Από το 2013 και μετά οι συνδεδεμένες ενισχύσεις αντικαταστάθηκαν πλήρως από τις άμεσες ενισχύσεις.
Οι κανόνες χορήγησης των επιδοτήσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΑΠ δεν αποτελούν παραφωνία ούτε παρέκκλιση της Ελλάδας από την «κανονικότητα» της ΕΕ! Είναι γνωστό ότι η πολιτική της τροφοδοτεί σκάνδαλα και σε άλλες χώρες της ΕΕ (βλέπε αναλυτικά στη σελ. 15), με πρωταγωνιστές ιδιοκτήτες μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ομίλους του αγροτοδιατροφικού τομέα που λυμαίνονται τη γη, με «κόστος» δισ. ευρώ για τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Αυτή είναι η «κανονικότητα» της ΕΕ του κεφαλαίου! Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους, που αποτελεί το «θερμοκήπιο» μέσα στο οποίο θρέφονται και ανθίζουν η διαφθορά, η διαπλοκή, τα «λερωμένα χέρια». Φαινόμενα σύμφυτα με αυτό, αναπόσπαστα στοιχεία του σάπιου κράτους και των κυβερνήσεών του!
Συνολικά, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της χρήσης γης, που στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και πεδίο εκμετάλλευσης για το κέρδος. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική στήριξης των «μεγάλων» του αγροτικού τομέα και της κερδοφορίας τους, από την ΕΕ και το κράτος που υπηρετεί «από κατασκευής» τα συμφέροντά τους, διαμορφώνει όλες τις προϋποθέσεις για σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ.
Απάντηση σ' αυτό και συνολικά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στη μάχη που δίνουν για να επιβιώσουν, μπορεί να δώσει μόνο η κοινωνικοποίηση της γης και της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού.
Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού και η αναγκαιότητα να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι και οι άλλοι βιοπαλαιστές από το παλιό και σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης για το καπιταλιστικό κέρδος, επιβεβαιώνεται με αφορμή και αυτό το σκάνδαλο.
Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει βήμα - βήμα πώς στρώθηκε το έδαφος για όσα αποκαλύπτονται σήμερα
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων επικεντρώνεται στο ποιοι παρανόμησαν και πρέπει να παραιτηθούν, πόσο διεφθαρμένοι ήταν κάποιοι κομματικοί και μη υπηρεσιακοί παράγοντες, στις «παθογένειες» του συστήματος των επιδοτήσεων και άλλα παρόμοια.
Ολοι τους βέβαια φροντίζουν να μείνει έξω από το «κάδρο» η πραγματική πέτρα του σκανδάλου: Η ΕΕ και η ΚΑΠ, το σάπιο κράτος και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο φυτρώνουν τα σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ.
Από τη στιγμή λοιπόν που συναντιούνται από τη μια το χρήμα των επιδοτήσεων (αυτών που χορηγούνται για να αμβλύνονται οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα των αγροτών και προέρχονται από την καταλήστευση του λαού) και από την άλλη το αστικό κράτος και το πολιτικό σύστημα, με την ψηφοθηρία και την εξαγορά συνειδήσεων προκειμένου να αποσπάται η συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, τα σκάνδαλα είναι αναπότρεπτα.
Eurokinissi |
Ας πιάσουμε το νήμα 25 χρόνια πίσω. Από το 2000 δηλαδή, τότε που στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής άλλαξε το καθεστώς των πληρωμών. Μέχρι τότε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνονταν με βάση αυτά που παρήγαγαν και τα ζώα που είχαν. Βέβαια, και τότε οι ρεμούλες ήταν διαδεδομένες, με τα λεγόμενα «πανωγραψίματα», ή το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι που βαφτίστηκε ελληνικό για να επιδοτηθεί.
Από τότε μέχρι σήμερα, με διάφορες τροποποιήσεις της ΚΑΠ, αγρότες και κτηνοτρόφοι έφτασαν να πληρώνονται με βάση την έκταση - γη. Είναι προφανές ότι η στροφή της ΚΑΠ σ' αυτό το «μοντέλο» επιδοτήσεων ενισχύει αυτούς που έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις, ανεξάρτητα από το αν παράγουν ή όχι.
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να λάβει ενίσχυση αν έχει και διατηρεί σε καλή κατάσταση ένα χωράφι, χωρίς καν να παράγει κάτι! Ετσι, επιδότηση έφτασαν να παίρνουν πολλοί και διάφοροι, όπως γιατροί, δικηγόροι κ.ά., μέχρι και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Στους κτηνοτρόφους, το γεγονός ότι για να λάβουν επιδότηση θα έπρεπε να δηλώνουν έκταση επιλέξιμου βοσκότοπου, ανεξάρτητα από το αν βόσκουν τα ζώα τους, γιγάντωσε το πρόβλημα και δημιούργησε το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες απάτες.
Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε η δυνατότητα να μπορεί κάποιος με 5 ζώα, ή και καθόλου ζώα, να δηλώνει 100 στρέμματα βοσκότοπο και να πληρώνεται με βάση αυτά «κανονικά και με τον νόμο» που καθιερώνουν η ΕΕ και η ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή που ένας πραγματικός κτηνοτρόφος, με συγκεκριμένο αριθμό ζώων (σταβλισμένων ή όχι), δεν μπορεί να επιδοτηθεί αν δεν δείξει τις εκτάσεις (δημόσιες που έχει νοικιάσει ή ιδιωτικές).
Με όλα αυτά, η θέση των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο.
Ενα άλλο ζήτημα που προστίθεται με την αλλαγή στην ΚΑΠ είναι το εξής: Το 2003 εισάγονται τα πρώτα συστήματα χαρτογράφησης αγροτικών εκτάσεων. Η «ψηφιοποίηση» της αγροτικής γης από τις υπηρεσίες του αστικού κράτους - του ίδιου κράτους που έχει θεσμοθετήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας - γινόταν με το χέρι. Ολοι λοιπόν μέχρι και σήμερα πληρώνονται με βάση τις εκτάσεις - γη και με σχέδια στο χέρι...
Το 2013 διαμορφώνεται η εξής κατάσταση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζοντας τον ορισμό για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, κόβει το 40% των βοσκοτοπικών εκτάσεων της χώρας που ήταν ξυλώδεις!
Με άλλα λόγια, η έκταση που μέχρι τότε παραχωρούσε ο δήμος (π.χ. σε ένα βουνό) χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μη επιλέξιμη, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της χώρας. Κόβοντας λοιπόν το 40% των βοσκοτοπικών εκτάσεων, υπήρχε κίνδυνος περικοπής επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία.
Κατά τη συλλογή των δηλώσεων του 2013, οι εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μη επιλέξιμες» άφηναν Περιφέρειες ολόκληρες χωρίς βοσκοτοπικές εκτάσεις, άρα και κτηνοτρόφους χωρίς δυνατότητα να πληρωθούν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενη πλήρως και εφαρμόζοντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή ΚΑΠ, επινόησε τότε και νομοθέτησε την «τεχνική λύση», την οποία εφάρμοσε έχοντας την έγκριση των Βρυξελλών.
Με βάση αυτήν έγινε κατανομή δημόσιων - δημοτικών κυρίως βοσκοτοπικών εκτάσεων των Περιφερειών με πλεόνασμα βοσκοτόπων (Ηπειρος, Δυτική Μακεδονία κ.ά.) σε κτηνοτρόφους που είχαν έδρα σε Περιφέρειες με έλλειμμα βοσκοτόπων (Κρήτη, Θεσσαλία κ.ά.), λόγω μεγάλης πυκνότητας κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Ασφαλώς η κατανομή ήταν εικονική, δηλαδή στα χαρτιά, και δεν είχε σχέση με το πού και αν έβοσκε ο κάθε παραγωγός το κοπάδι του.
Με βάση την «τεχνική λύση» και το «ξεχείλωμά» της που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, κατέστη νόμιμο με διαδοχικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραγωγός από την Κρήτη να «βόσκει» τα πρόβατά του στα Αγραφα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2017 η «τεχνική λύση» θα μπορούσε να έχει καταργηθεί, καθώς εξέλιπαν οι αιτίες που την επέβαλαν (η ΕΕ ανασκεύασε τον ορισμό του βοσκότοπου και συμπεριέλαβε ξανά σε αυτόν τις ξυλώδεις εκτάσεις)...
Πώς όμως γνωρίζει ένας παραγωγός πού υπάρχει διαθέσιμη έκταση για να τη δηλώσει και να πάρει την επιδότηση; Το Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), όπου υποβάλλει ο παραγωγός τη δήλωσή του, έχει δυνατότητα να δει τις διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις του νομού. Δεν έχει όμως δυνατότητα το ΚΥΔ στο Λασίθι να δει το ΚΥΔ στον Γράμμο. Πώς λοιπόν ο παραγωγός στο Λασίθι βρίσκει διαθέσιμη έκταση στον Γράμμο, προκειμένου να εφαρμοστεί η «τεχνική λύση» στο τέλος της διαδικασίας;
Πρόσβαση στις διαθέσιμες εκτάσεις ανά την Ελλάδα έχουν μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η εταιρεία που κάθε φορά μονοπωλεί τα πληροφοριακά του συστήματα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένας σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο μονοπώλια - κοινοπραξίες εταιρειών (από τη μια η «Gaia Επιχειρείν» και από την άλλη η «Cogniterra»), που κατέληξαν σε συμβιβασμό. Αρα, αυτός που μπορεί να δώσει την πληροφορία είναι ο ίδιος ο Οργανισμός ή η εταιρεία.
Επιπλέον, η πληροφορία για τα διαθέσιμα βοσκοτόπια μπορεί να μεταφερθεί και άμεσα από το ΚΥΔ στον Γράμμο στο ΚΥΔ στην Κρήτη, όταν υπάρχει κάποια «συνεννόηση» ανάμεσά τους.
Κάπως έτσι δημιουργείται η δυνατότητα «παραγωγός» από μια περιοχή να δηλώνει - εμφανίζοντας πλαστά ενοικιαστήρια - δημόσια βοσκοτόπια σε άλλη, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Βρίσκουν λοιπόν εκτάσεις, τις δηλώνουν με πλαστά χαρτιά και πληρώνονται με βάση τα εκτάρια που έχουν δηλώσει, με βάση δηλαδή τη δημόσια γη!
Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι που εκτελεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ελάχιστοι, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξαιτίας του διάτρητου πλαισίου της ΚΑΠ, που προβλέπει «δειγματοληπτικούς» ελέγχους. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ως αποδεικτικό της κατοχής μιας έκτασης μπορούσε να προσκομίζεται η δήλωση Ε9, η οποία δεν διασταυρωνόταν ως προς την αξιοπιστία της.
Γι' αυτόν τον λόγο, τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και εργαζόμενοι που ασκούσαν ελεγκτικό έργο είχαν καταγγείλει επανειλημμένα την υποστελέχωση του οργανισμού, όπως και τη χορήγηση επιδότησης με βάση τη δήλωση Ε9. Πάνω σε αυτό το έδαφος φύτρωσε το έκτρωμα για το οποίο διάφοροι σήμερα κάνουν ότι πέφτουν απ' τα σύννεφα.
Το «Εθνικό Απόθεμα» είναι δικαιώματα σε επιλέξιμες εκτάσεις που έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν νέοι και νεοεισερχόμενοι αγρότες. Με βάση τους κανονισμούς της ΚΑΠ και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους των κυβερνήσεων δημιουργήθηκε η εξής δυνατότητα:
Γονιός μπορούσε να μεταβιβάζει στα παιδιά του κτηνοτροφικά ζώα και να εξακολουθεί να λαμβάνει την επιδότηση που έπαιρνε πριν τη μεταβίβασή τους, ενώ τα παιδιά του δικαιούνται δικαιώματα από το «Εθνικό Απόθεμα». Δηλαδή στον ίδιο αριθμό ζώων αντιστοιχούσαν περισσότερα δικαιώματα, που ενεργοποιούνταν από τις επιπλέον (μετά τη νέα αλλαγή στον ορισμό του βοσκότοπου από την ΕΕ) εκτάσεις βοσκοτόπων, και κατά συνέπεια μεγαλύτερη επιδότηση.
Στη συνέχεια, το 2022, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιλήφθηκε την παραπάνω πρακτική έβαλε ως προϋπόθεση την ύπαρξη ζώων για να διατηρήσει και να ενεργοποιήσει κάποιος δικαιώματα. Αυτό επέφερε την κατακόρυφη, από τη μια χρονιά στην άλλη, αύξηση του συνολικού αριθμού ζώων που δηλώνονταν.
Ουσιαστικά αυτό που φαίνεται ότι συνέβη ήταν το εξής: Δόθηκε η δυνατότητα από ένα κοπάδι με συγκεκριμένο αριθμό ζώων να αντλούνται διπλάσιες ή και τριπλάσιες επιδοτήσεις, και στη συνέχεια αυτές οι πολλαπλάσιες επιδοτήσεις οδήγησαν στον πλασματικό πολλαπλασιασμό των ζώων που δηλώνονταν.
Αποκαλυπτικά παραδείγματα για τη διαπλοκή ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον ευρωπαϊκό και κρατικό μηχανισμό, με λάφυρο δισ. ευρώ
Παράλληλα, πατώντας και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα αγροτικές επιδοτήσεις παίρνει ένας μεγάλος όγκος παραγωγών, προσπαθεί να περάσει (στη λογική του «μαζί τα φάγαμε») και έναν κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον των αγροτών που η συντριπτική πλειοψηφία τους πλήττεται από το σκάνδαλο, καθώς τους έχουν περικοπεί επιδοτήσεις που δικαιούνταν, προκειμένου να ταΐζεται το κύκλωμα των απατεώνων, κάτω από τις φτερούγες κυβερνητικών, διοικητικών και τοπικών κομματικών στελεχών.
Επιδιώκει έτσι να θολώσει το γεγονός ότι βρίσκεται βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στα βοθρολύμματα, όχι μόνο επειδή τα στελέχη της οργάνωσαν, διηύθυναν και υλοποίησαν μια σειρά ποινικά διωκόμενες πράξεις, όπως η παραποίηση στοιχείων, η παράνομη χορήγηση επιδοτήσεων κλπ, αλλά - το βασικότερο - επειδή ψηφίζουν, στηρίζουν με χέρια και με πόδια, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα την ΚΑΠ. Δηλαδή την πολιτική που αποτελεί τον ίδιο τον λάκκο που μαζεύει τα λύματα.
Για αυτό τέτοιου είδους σκάνδαλα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Τα παραδείγματα που σταχυολογεί πιο κάτω ο «Ριζοσπάστης» είναι ενδεικτικά και βοηθούν στο να αποκαλύπτεται η μεγάλη εικόνα για το πού «φωλιάζει» και ποιους αφορά τελικά η διαφθορά, η διαπλοκή και η ρεμούλα.Μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στους «New York Times» και διεξήχθη σε εννέα χώρες το 2019, αποκάλυψε ότι η ΚΑΠ αποτελεί ένα σύστημα επιδοτήσεων σκόπιμα αδιαφανές και διεφθαρμένο. Η έρευνα και ο προσανατολισμός της δεν είναι απαλλαγμένα από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΕΕ, όπως εκφράζεται και στον αγροτικό τομέα. Τα στοιχεία της όμως είναι αξιοποιήσιμα για να διαπιστώσει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στις Βρυξέλλες επιτρέπει αυτή την ακατέργαστη διαφθορά», σημειώνει η έρευνα και τονίζει πως η ΚΑΠ «συμβάλλει στη διατήρηση μιας μορφής σύγχρονου φεουδαρχισμού, στο πλαίσιο του οποίου οι μικροκαλλιεργητές είναι υποταγμένοι σε γαιοκτήμονες με πολιτικές διασυνδέσεις».
Η έρευνα καταγράφει τα εξής αποκαλυπτικά: Στη Βουλγαρία, οι επιδοτήσεις κατευθύνονται κυρίως στους μεγαλοαγρότες και ιδιοκτήτες αγροτικής γης. Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών διαπίστωσε ότι το 75% του βασικού τύπου ευρωπαϊκών επιδοτήσεων καταλήγει στα χέρια περίπου 100 επιχειρήσεων και μεγαλοαγροτών.
Στη Σλοβακία, ο γενικός εισαγγελέας αναγνώρισε την ύπαρξη μιας «γεωργικής μαφίας». Μικροκαλλιεργητές έχουν καταγγείλει ότι υπομένουν ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς για γη που είναι πολύτιμη λόγω των επιδοτήσεων. Οι μικροκαλλιεργητές ζουν στη σκιά τεράστιων, πολιτικά ισχυρών συμφερόντων, που οι επιδοτήσεις της ΕΕ συμβάλλουν στην αναπαραγωγή τους.
Σύμφωνα με την έρευνα των «Times» στα στοιχεία πληρωμών της Ουγγαρίας, οι μεγαλύτεροι αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων ήταν εταιρείες που ελέγχονταν από μόλις δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν λάβει «νόμιμα» πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ από την ΚΑΠ.
Στη Γαλλία αποκαλύφθηκε το 2010 ότι μεγάλοι όμιλοι και πολυεθνικές εταιρείες είχαν δηλώσει βοσκοτόπια σε προστατευόμενες περιοχές ή ακατάλληλες για εκτροφή, με στόχο να πάρουν ενισχύσεις. Στη Γερμανία (2013 - 2016) μεγάλες αγροτοβιομηχανίες, όπως η «BayWa», έπαιρναν εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις που προορίζονταν για οικογενειακούς μικροκαλλιεργητές και χρηματοδοτούνταν για βιοκαύσιμα με πλαστές δηλώσεις.
Στην Ισπανία, μία έρευνα στα στοιχεία πληρωμών της ΚΑΠ στις περιφέρειες της Λα Μάντσα, της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Καστίλλης έδειξε ότι η «ελίτ» των γαιοκτημόνων αποσπά το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων.
Ο κατάλογος των «χρυσών ονομάτων της ΚΑΠ» περιλαμβάνει 303 αγροτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν η καθεμιά πάνω από 300.000 ευρώ, συνολικού ύψους 398 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση λαμβάνει πάνω από 3.586 ευρώ την ημέρα. 83 από τα 303 αυτά «αγροκτήματα» - αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Να λοιπόν πού πάνε τα λεφτά της ΚΑΠ! Είτε νόμιμα, είτε ...μη νόμιμα.
Σε πολλά κράτη της ΕΕ, μία στις πέντε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα λαμβάνει πάνω από τα 4/5 των άμεσων επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Η αναλογία γέρνει ακόμα περισσότερο προς το μέρος των ομίλων και των μεγάλων γαιοκτημόνων στα νεότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η λεγόμενη «αποσυνδεδεμένη ενίσχυση» της ΚΑΠ αποδίδεται με βάση την καλλιεργούμενη έκταση, όχι την ποσότητα της παραγωγής. Περίπου το 90% των αγροτικών άμεσων επιδοτήσεων της ΕΕ είναι αποσυνδεδεμένες.
Με βάση στοιχεία του 2019, σε ολόκληρη την ΕΕ, το 80% των εν λόγω πληρωμών καταβάλλεται σε μόλις το 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πάνω από το 30% του συνολικού ποσού καταβάλλεται σε μόλις 131.000 από τις 6,7 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ που λαμβάνουν επιδοτήσεις.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των επιδοτήσεων δίνεται σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που ανήκουν σε ομίλους του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Οι περισσότεροι δικαιούχοι της ΚΑΠ (περίπου το 80%) λαμβάνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ ετησίως. Οσον αφορά τη δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το 67% έχουν έκταση μικρότερη των 5 εκταρίων (50 στρέμματα), ενώ το 3% έχουν έκταση μεγαλύτερη των 100 εκταρίων (1.000 στρέμματα).
Το μερίδιο της ΚΑΠ στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ έχει μειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια, από 73,2% το 1980 σε περίπου 24,6% το 2023. Αποτελεί ωστόσο μια τεράστια δεξαμενή χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων και μεγάλων γαιοκτημόνων, ύψους 57,5 δισ. ευρώ το 2023.
Από τη θέσπισή της το 1962, η πορεία διαμόρφωσης της ΚΑΠ αποτελεί διαχρονικό μοχλό συγκέντρωσης και καπιταλιστικοποίησης του αγροτικού τομέα. Πάνω εκεί αναπτύσσεται η «νόμιμη» και «παράνομη» διαπλοκή επιχειρήσεων - κράτους - κυβερνήσεων, που είναι θερμοκήπιο σκανδάλων.
Παρά τα παχιά λόγια περί «διαφάνειας» και «καταπολέμησης της διαφθοράς» από την ΕΕ, οι δημοσιογράφοι των «New York Times» καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν μεγάλα εμπόδια από αξιωματούχους της ΕΕ.
Για παράδειγμα, κατά την επίσκεψή τους σε ερευνητικό κέντρο στην Ιταλία, προκειμένου να συζητήσουν με ερευνητές για την κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ, αξιωματούχοι της Κομισιόν «επέμεναν να συμμετάσχουν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης (...) Κάθε φορά που θέταμε μια ερώτηση σε έναν επιστήμονα που καθόταν ακριβώς δίπλα μας, μας υπενθύμιζαν να ενεργοποιήσουμε τα μικρόφωνά μας, ώστε να μπορούν να μας ακούσουν στις Βρυξέλλες. Και κάθε φορά που προσπαθούσαμε να ρίξουμε μια ματιά πίσω από την κουρτίνα, οι Ευρωπαίοι και οι τοπικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να μας απομακρύνουν».
Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως παρά το γεγονός ότι η ΕΕ διατηρεί βάση δεδομένων με όλες τις σχετικές πληροφορίες πληρωμών κ.λπ., οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν πρόσβαση σε αυτήν!
«Οταν ζητήσαμε να μας παρασχεθούν, οι αξιωματούχοι απάντησαν ότι τα δεδομένα είτε δεν υπήρχαν είτε υπήρχαν, αλλά δεν ήταν εύκολο να εξαχθούν. Οταν επισημάναμε ότι η ΕΕ είχε καταφέρει στο παρελθόν να εξαγάγει τις πληροφορίες για μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, μας απάντησαν ότι τα δεδομένα ήταν ιδιωτικά. Προσφύγαμε. Μας απέρριψαν και πάλι. Η λήψη των πληροφοριών από τους υπολογιστές της κυβέρνησης ήταν τόσο περίπλοκη, είπαν οι αξιωματούχοι, που δεν μπορούσαν να υποχρεωθούν να το κάνουν»...
Τον Φλεβάρη του 2018, στη Σλοβακία ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις, με αφορμή τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, του 27χρονου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του. Ο Κούτσιακ ερευνούσε τότε μια τεράστια βιομηχανία άντλησης αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ.
Στο προσχέδιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε, ο δολοφονημένος δημοσιογράφος έγραφε ότι δύο από τις «οικογένειες» της Ντραγκέτα (μαφία της Καλαβρίας) επικεντρώθηκαν στον αγροτοδιατροφικό τομέα: «Κατείχαν ή εξακολουθούν να κατέχουν δεκάδες εταιρείες. Η περιουσία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Διαχειρίζονται εκατοντάδες έως χιλιάδες εκτάρια γης, για τα οποία λαμβάνουν εκατομμύρια σε επιδοτήσεις.
Μόνο μεταξύ 2015 και 2016, οι εταιρείες που ανήκουν σε αυτές τις οικογένειες κατάφεραν να λάβουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ σε άμεσες πληρωμές από την ΚΑΠ και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον από επιδοτήσεις έργων (...)
Σε μία περίπτωση, μια εταιρεία ζήτησε πληρωμές για έως και οκτώ φορές την έκταση που πραγματικά καλλιεργούσε. Σε άλλη περίπτωση, ζήτησε εκ νέου πληρωμές για εκτάσεις για τις οποίες δεν πλήρωνε ενοίκιο και τις οποίες δεν είχε δικαίωμα να χρησιμοποιεί».
Να σημειώσουμε ότι στην Ιταλία, μόνο το 2024, διεξήχθησαν 117 έρευνες για απάτες στη λήψη επιδοτήσεων της ΚΑΠ, με εκτιμώμενο «όφελος» για τους επιδοτούμενους ύψους 4,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ότι εταιρείες (εικονικές και μη) νοικιάζουν γη με μόλις 36 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως, ενώ διεκδικούν επιδοτήσεις ύψους 800-1.300 ευρώ ανά εκτάριο. Ετσι, 1.000 εκτάρια μπορούν να αποφέρουν μέχρι και 8 εκατ. ευρώ σε έναν επταετή κύκλο της ΚΑΠ, δηλαδή κέρδος 2.000% - 3.000%!