Κυριακή 22 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Αγωνιστική πρωτοβουλία από το ΠΑΜΕ

Για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας, η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, σήμερα, Κυριακή 22 Μάρτη (6.30 μ.μ., καφέ «Ανώι»), ενώ προγραμματίζει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας, στις 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Οριακές καταστάσεις για εργαζόμενους και ασθενείς

Το νοσοκομείο χρηματοδοτείται με 6,5 εκατ. ευρώ φέτος, από 14 εκατ. ευρώ το 2009!

Στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας απασχολούνται συνολικά 750 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και των εργασιακών σχέσεων. Μόνο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια αποχώρησαν 190 εργαζόμενοι και δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μετακινούνται από το ένα τμήμα στο άλλο.

Το προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ ακόμα και από τα προβλεπόμενα μεγέθη του τελευταίου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, που ούτως ή άλλως συρρίκνωσε το αναγκαίο προσωπικό. Για παράδειγμα, ο οργανισμός προβλέπει 100 ειδικούς γιατρούς και απασχολούνται μόλις 54 και 5 επικουρικοί. Αντίστοιχα, προβλέπει 72 ειδικευόμενους γιατρούς και απασχολούνται 46. Αντίστοιχα, οι κλίνες του νοσοκομείου με τις συγχωνεύσεις κλινικών μειώθηκαν από 250 σε 213.

Ο προϋπολογισμός για το νοσοκομείο το 2015 είναι μόλις 6,5 εκατ. ευρώ (το 2009 ήταν 14 εκατ.) και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του μόνο μέχρι τον Αύγουστο. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα - αναλώσιμα και υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες.

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ρευματολόγος, οδοντίατρος. Με έναν ειδικό γιατρό λειτουργούν η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική κλινική, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 15 μέρες το μήνα. Η Παθολογική κλινική (ήταν δύο και συγχωνεύθηκαν) εφημερεύει με έναν ειδικό και δυο ειδικευόμενους και τη νύχτα μένει με ένα γιατρό που ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετεί κλινική και επείγοντα.

Κλινικές λειτουργούν το μισό μήνα!

Το Νοσοκομείο της Δράμας επισκέφτηκε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και συζήτησε με τους εργαζόμενους
Το Νοσοκομείο της Δράμας επισκέφτηκε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και συζήτησε με τους εργαζόμενους
Η Χειρουργική κλινική λειτουργεί το μισό μήνα με έναν ειδικό και δύο ειδικευόμενους γιατρούς και τον υπόλοιπο μήνα με έναν ειδικό και έναν ειδικευόμενο. Η Παιδιατρική έχει τρεις ειδικούς γιατρούς από πέντε που προβλέπονται και μόλις πέντε ειδικευόμενους από τους οποίους οι δύο γυναίκες σε άδεια (κύησης και αναρρωτική). Η ΜΕΘ κάθε λίγο είναι έτοιμη να κλείσει, ενώ το Ακτινολογικό λειτουργεί ακόμη χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων.

Μέχρι πριν από λίγο διάστημα οι ειδικευόμενοι γιατροί έβγαζαν μεγάλο όγκο δουλειάς κάνοντας 11 εφημερίες, όμως με την εξαίρεσή τους από τις πρόσθετες εφημερίες (νόμος Δεκέμβρη 2014) μπορούν να κάνουν μέχρι 7 εφημερίες. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των κλινικών και δεκάδες κενά στις εφημερίες των τμημάτων.

Ιδια είναι η κατάσταση και στο Μικροβιολογικό, που έχει τρία τμήματα (αιματολογικό με 2 γιατρούς, βιοχημικό χωρίς γιατρό και μικροβιολογικό με έναν γιατρό και 1 επικουρικό). Οπως είπε ο διευθυντής του Μικροβιολογικού, Β. Λαζάρογλου, το προσωπικό δεν επαρκεί. Αντίστοιχα και ο προϋπολογισμός του Τμήματος μειώθηκε από 70.000 ευρώ το μήνα στις 35.000. Τα χρήματα δεν φτάνουν και παίρνουν προκαταβολικά των επόμενων μηνών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κονδύλια τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη και να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Το παραϊατρικό προσωπικό (παρασκευαστές, τεχνολόγοι) διαμαρτύρεται γιατί εξαιτίας της έλλειψης γιατρών αναλαμβάνει ευθύνες που δεν θα έπρεπε (έκδοση αποτελεσμάτων, αιμοληψίες, κ.ά.). Εργάζονται 16 από τους 28 που προβλέπονται και πρέπει να καλύψουν τη λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο και όλο το μήνα.

Απασχόληση με προγράμματα και εργολάβους

Τεράστιες είναι οι ανάγκες και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Μέρος των αναγκών καλύπτεται από 80 άτομα που απασχολούνται στη νοσηλευτική υπηρεσία μέσα από πρόγραμμα κατάρτισης. Ομοίως, οι διοικητικές ανάγκες του νοσοκομείου επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με εργαζόμενους μέσα από τα λεγόμενα «voucher Υγείας». Στο νοσοκομείο απασχολούνται 14 άτομα μέσω αυτών των προγραμμάτων.

«Δεν είμαστε εργαζόμενοι», λένε οι ίδιοι. «Θα δουλέψουμε μερικούς μήνες και θα εισπράξουμε μετά μια επιταγή και ξανά θα βρεθούμε στο δρόμο της αναζήτησης εργασίας. Δεν έχουμε να καλύψουμε ούτε τα οδοιπορικά μας».

Και στα μαγειρεία η κατάσταση είναι άσχημη. Υπάρχουν τέσσερις μάγειρες και τέσσερις τραπεζοκόμοι και απασχολούνται άλλοι εφτά εργαζόμενοι μέσω του εργολάβου που έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί στον εργολάβο και η σίτιση και έτσι θα έχουν το μέλλον των συναδέλφων τους στην καθαριότητα, που δουλεύουν τρεις μήνες απλήρωτοι.

Η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει εφτά ενεργούς εργαζόμενους και χρειάζεται τουλάχιστον 17. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου έμεινε με μια τηλεφωνήτρια, οπότε δεν λειτουργεί απογεύματα, αργίες και Σαββατοκύριακα. Αυτό έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς, που δεν μπορούν να έχουν τηλεφωνική πρόσβαση για πληροφορίες, αλλά και στο προσωπικό.

Παραπαίουν τα Κέντρα Υγείας

Και στα Κέντρα Υγείας Προσοτσάνης, Νευροκοπίου και Παρανεστίου η κατάσταση είναι δραματική. Στο ΚΥ Παρανεστίου οι ελλείψεις σε προσωπικό αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο καθώς πέραν των μόνιμων κατοίκων, το προσωπικό πρέπει να καλύψει και τις ανάγκες των 1.000 μεταναστών που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης που λειτουργεί στην περιοχή.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων όλου του κάμπου της Δράμας (περίπου 30.000 κατοίκων) και συγκεκριμένα οικισμούς τριών δήμων (Προσοτσάνης, Δοξάτου και Δράμας).

Οπως ανέφεραν η διευθύντρια συντονίστρια Μαρία Γιουλούμη και ο επιμελητής γιατρός Γενικής Ιατρικής Κ. Μπαϊρακτάρης, το ΚΥ λειτουργεί με δύο γιατρούς γενικής ιατρικής από έξι που προβλέπονται, έναν οδοντίατρο και έναν μικροβιολόγο. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο με μια χειρίστρια και τις διαγνώσεις τις κάνουν οι γενικοί ιατροί. Δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος και μια νοσηλεύτρια ασκεί ταυτόχρονα και καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου.

Παλαιότερα, είχε δύο παιδίατρους και τώρα κανέναν, αφού ο ένας που έμεινε, από το Μάη του 2014 στάλθηκε να καλύψει τις ανάγκες της Παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο των Σερρών. Συνολικά έχει έξι νοσηλευτές που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο.

Εχει επίσης δύο οδηγούς ασθενοφόρου από πέντε που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται και οι τρεις βάρδιες. Δεν υπάρχει οδηγός και άρα ασθενοφόρο από Παρασκευή απόγευμα μέχρι και Δευτέρα πρωί. Ακόμη και βλάβες που παρουσιάζονται στα οχήματα επιδιορθώνονται με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Το ΚΥ καθαρίζεται από μια καθαρίστρια του εργολάβου, που απασχολείται 4ωρο και 5νθήμερο. Ετσι, τα Σαββατοκύριακα μένει χωρίς καθαριότητα.

Το ΚΥ επιχειρεί να καλύψει τις εφημερίες με τους δύο γιατρούς γενικής ιατρικής, δύο ειδικευόμενους και τους εφτά γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων που καλύπτουν τις ανάγκες δεκάδων χωριών. Στην ευθύνη του ΚΥ Προσοτσάνης είναι τα 8 Περιφερειακά Ιατρεία Μικρόπολης, Καλλιθέας, Σιταγρών, Πετρούσας, Ξηροπόταμου, Δοξάτου, Καλαμπακίου, Καλλίφυτου, όπου απασχολούνται εννιά γιατροί. Από αυτούς, οι δύο (Καλλίφυτο και Καλλιθέα) είναι σε άδεια ανατροφής παιδιού.

Τις άθλιες συνθήκες ολοκληρώνει το γεγονός ότι από τις 3 Φλεβάρη δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν να ζεστάνουν κάποιους χώρους με τα κλιματιστικά. Ομως, χωρίς πετρέλαιο δεν μπορεί να λειτουργήσει η γεννήτρια που υπάρχει για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του ΚΥ με ρεύμα, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μηχανήματα όπως οι απινιδωτές, με ό,τι κίνδυνο θα συνεπάγεται για τη ζωή ασθενών.


Α. Α.

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και τα Κέντρα Υγείας μπαίνουν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να στερούνται βασικές υπηρεσίες Υγείας και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν καθημερινά πάνω από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Δράμας, τα οποία επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Παρουσιάζει επίσης αποκαλυπτικά στοιχεία για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων, που συνεχίζει και η νέα συγκυβέρνηση. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε τοπικό επίπεδο, με καθοριστική συμβολή των ταξικών και άλλων αγωνιστικών δυνάμεων, για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας. Ο «Ριζοσπάστης» κάνει μια σύντομη παρουσίαση των κινητοποιήσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες και άλλων που προγραμματίζονται άμεσα με το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων: Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές της Υγείας. Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε νοσοκομειακά κρεβάτια. Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους.

Πλούσια δράση από σωματεία και φορείς

Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε μια σειρά άλλες πόλεις, με αιχμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατικές δομές της Υγείας.

  • Χτες το πρωί, στο Περιστέρι, με το κεντρικό συλλαλητήριο, αναμενόταν να κορυφωθεί η πλούσια δραστηριότητα που ξεδιπλώθηκε τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Αθήνα, στο Μενίδι και τη Φυλή για την Υγεία. Με πολύμορφες παρεμβάσεις περισσότεροι από 50 φορείς, ανάμεσά τους Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, επιτροπές ανέργων, υγειονομικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι κ.ά. διεκδικούν δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε σύσκεψη φορέων πριν από τρεις βδομάδες αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης, εκδόθηκε ανακοίνωση και «οργώθηκε» όλη η περιοχή.
  • Την περασμένη Τρίτη, τα συνταξιουχικά σωματεία Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης διοργάνωσαν κινητοποίηση στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας, στο τμήμα παροχών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την υπολειτουργία του παραρτήματος. Οπως καταγγέλλουν, στο ΙΚΑ υπηρετούν μόλις 25 εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους από 3 δήμους. Η άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι από τα βασικά ζητήματα που αναδεικνύει και η παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και το Βόλο, όπως αποφασίστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιουχικών σωματείων αυτών των περιοχών.
  • Στη Λευκάδα, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη, έγιναν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από δράσεις (τρίωρη στάση εργασίας, συγκεντρώσεις, κατάληψη στα εκδοτήρια εισιτηρίων του νοσοκομείου, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση κ.ά.) ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας. Οι κινητοποιήσεις αναμενόταν να κορυφωθούν χτες, Σάββατο, με παλλευκαδικό συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στον Αϊ - Μηνά.
  • Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιουχικές οργανώσεις έκαναν, την Τρίτη, μαζική παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ. Ζήτησαν να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πλήρως στελεχωμένο, να μην κλείσει το Νοσοκομείο Θώρακος και να ενισχυθεί με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καταργηθεί το 5ευρω που δίνουν οι ασφαλισμένοι κατά την είσοδό τους στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ σε κάθε συνταγογράφηση.
  • Στο Ηράκλειο, σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ, την Τετάρτη 1 Απρίλη στις 8 π.μ., για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία της πόλης, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο. Το κάλεσμα υπογράφουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, οι Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων Συνοικιών, Ανατολικών Συνοικιών και Μαλεβιζίου, οι ομάδες της ΟΓΕ στο Ηράκλειο.
  • Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου, αλλά και του ΠΕΔΥ σε γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους. Επίσης, καταγγέλλει ότι οι εργολαβικές εργαζόμενες στη σίτιση - καθαριότητα του νοσοκομείου, που αμείβονται με 200 - 400 ευρώ το μήνα, είναι απλήρωτες για 2 μήνες το 2014.
Σφίγγει κι άλλο η οικονομική θηλιά στα νοσοκομεία

Τις 25.000 αγγίζουν οι κενές οργανικές θέσεις, ακόμα και με τα υποβαθμισμένα «μνημονιακά» κριτήρια

Με τους ρυθμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζει να σφίγγει την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι τα κονδύλια για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση, την εστίαση, τη συντήρηση και κ.λπ.) στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2,81 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,39 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση κατά 50,5% μέσα σε μια πενταετία, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 11% το χρόνο.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε η δέσμευση ότι θα διατεθούν «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους». Αν και αυτό το κονδύλι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκρηκτικών αναγκών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, οι φορείς που συναντήθηκαν - και συναντώνται - με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν απέσπασαν καμιά δέσμευση έστω και για ψίχουλα αυξήσεων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Οι απαντήσεις που πήραν οι φορείς, είχαν για φόντο τις διαπραγματεύσεις με το ...«Brussels Group», δηλαδή την τρόικα. Στην αρχή, στο αίτημα για αύξηση των δαπανών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία η απάντηση ήταν: «Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες Υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Οταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, η απάντηση προσαρμόστηκε: «Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού γιατί έχουμε μεταβατικές μνημονιακές δεσμεύσεις».

Δεν είναι τυχαίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του Μάρτη - ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ζήτησε - για να ακολουθήσει η συνηθισμένη διάψευση - απ' τα νοσοκομεία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους με τα διαθέσιμα κονδύλια. Δηλαδή με δεσμευμένα κονδύλια για τις λεγόμενες - κυρίως - «εξωσυμβατικές υποχρεώσεις», που για να πληρωθούν χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση.

Αν δηλαδή γίνουν τώρα οι πληρωμές με αυτά τα διαθέσιμα, το πρόβλημα θα εμφανιστεί το επόμενο εξάμηνο. Και θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα στεγνώσουν - όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά πιο σύντομα - τα δημόσια νοσοκομεία από υλικά.

Ούτε η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία δεν υλοποιήθηκε ακόμα, ενώ η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων παραπέμφθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι 17-20 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ απ' την κατάργηση του 1 ευρώ θα είναι 60-70 εκ. το χρόνο.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση - αν τελικά υλοποιηθούν οι υποσχέσεις - αποτελούν κόκκους ελαφρύνσεων μπροστά στα χαράτσια που καταβάλλουν οι άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για την αγορά φαρμάκων. Κάθε χρόνο (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013) οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 400 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι μόλις 5%.

Επίσης, κάθε χρόνο για φάρμακα (γι' αυτά που καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και γι' αυτά που πληρώνεται ολόκληρη η τιμή τους από τον άρρωστο) τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η κατάργηση αντιστοιχεί κοντά στο 5% των ετήσιων ιδιωτικών δαπανών για φάρμακα ή στο 9% των 750 εκ. ευρώ που πλήρωσαν οι άρρωστοι ως συμμετοχή στα φάρμακα που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ το 2014.

«Αδεια» από προσωπικό τα νοσοκομεία ...

Στις 19.7.2014 ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι την τελευταία δεκαετία το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα, εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων (για να φτάσουν να υπηρετούν στο τέλος του 2013 81.821 άτομα).

Τα τρομακτικά κενά καταγράφονται και σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που εκδόθηκε στις 18.3.2015. Οπως αναφέρεται, «αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τέσσερα τελευταία έτη. Οι συνταξιοδοτήσεις θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα από την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη).

Δεν τηρήθηκε καν η μνημονιακή δέσμευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις με καταργήσεις 880 κλινικών, 10.000 κλινών και 30.000 οργανικών θέσεων, με συντελεστή 2,4 για κάθε κλίνη και όχι 3 όπως προβλέπει το ΠΔ 86/1987 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης Νοσοκομείων».

Στις συναντήσεις της με φορείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται πως αυτήν τη στιγμή χρειάζονται 20.000 περίπου άτομα για τη στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Ομως, οι προσλήψεις που - κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - δρομολογούνται για φέτος (χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνουν) είναι 1.095 άτομα μη ιατρικό προσωπικό, 300 επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί άμεσα και 450 γιατροί μόνιμοι από παλιές προκηρύξεις που εκκρεμούν από το 2010 (!)

Κι όλα αυτά, ενώ προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε: «Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες» (βλ. δηλώσεις του Γιάννη Μπασκόζου, πρώην υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και το κοινωνικό κράτος και νυν ΓΓ Δημόσιας Υγείας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 20.1.2015).


Γ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ