Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11832

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεση στην ΕΕ

ΣΕΛ.  5

Η Ουκρανία ματώνει με τη «βούλα» ΕΕ και ΝΑΤΟ

Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα για το θέμα της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε χτες. Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ένοπλες πολιτοφυλακές που αντιστέκονται στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Η επιλογή της όξυνσης, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, τις κυρώσεις και τις νέες μεθοδεύσεις για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Κόμματος των Περιοχών, ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και αυξάνει τους κινδύνους ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με ανυπολόγιστα θύματα και καταστροφές.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους στις εκλογές του Μάη. Καταδικάζοντας όλους αυτούς που τους πουλάνε παραμύθια ότι είναι δυνατόν εντός των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης ο λαός να βρει προκοπή, ότι μπορεί η ΕΕ να γίνει φιλολαϊκή και φιλειρηνική.

  • Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  17

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν κρύβεται...

Η διγλωσσία είναι προσφιλής μέθοδος των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας. Η τακτική, δηλαδή, να κλείνεις το μάτι σε όλους, και στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους, και στη συνέχεια βέβαια να αθετείς τις όποιες υποσχέσεις στους εργαζόμενους. Πουλάς δηλαδή κανονικότατα φούμαρα. Σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εξετάσεις, όμως σήμερα δεν κρύβεται ο πραγματικός χαρακτήρας των υποσχέσεών του.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις ήταν η προχτεσινή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του «Alpha». Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Σε ερώτηση, για το αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «δεν είναι προτεραιότητα» και ότι θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε ερώτηση, για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να επιβάλει στους εργοδότες να κάνουν προσλήψεις.

Για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, είπε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο που προβλέπει μισθούς 586 ευρώ μεικτά, υπονοώντας ότι ο κατώτερος μισθός θα διαμορφωθεί στη συνέχεια μετά από διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ. Δηλαδή, κανένας δεν εγγυάται ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τον κατώτερο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα.

Σε ερώτηση, για το αν θα επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους στο Δημόσιο, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αποκαταστήσει τις αδικίες», τις οποίες περιόρισε σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και μόνο σε όσους απολύθηκαν με «αντισυνταγματικό» τρόπο!

Στην ερώτηση, για το αν θα επαναφέρει στον έλεγχο του κράτους τομείς της οικονομίας και επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται παραπέρα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, είπε ότι όλες οι συμβάσεις θα «επανεξεταστούν» από τη Βουλή, ενδεχόμενα και με εξεταστικές επιτροπές και αν προκύψει ότι ζημίωσαν το κράτος, τότε ...βλέπουμε!

Τι μένει να κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικό από αυτό που κάνει μια άλλη αστική; Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, να σταματήσει την «ανθρωπιστική καταστροφή», εξασφαλίζοντας τα ελάχιστα σε όσους δεν έχουν απολύτως τίποτα. Δηλαδή, διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι μπορεί να κάνει καλύτερα από τη ΝΔ.

Η «κατάργηση των μνημονίων» έγινε «άρση των αδικιών των μνημονίου», αντιγράφοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τώρα που μοιράζει το ματωμένο πλεόνασμα.

Οσο για τους εφαρμοστικούς νόμους, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τους καταργήσει στο άγνωστο μέλλον, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», δηλαδή ποτέ.

Το ερώτημα είναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, κάνοντας πίσω από παλιότερες διακηρύξεις του, ουσιαστικά αυτό που υπόσχεται για τους εργαζόμενους δεν έχει καμιά σχέση με την αποκατάσταση μισθών, εισοδημάτων και δικαιωμάτων, τι θα κάνει εάν βγει στην κυβέρνηση; Δεν πρέπει, άραγε, να γίνει κριτήριο ψήφου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που υπόσχεται τη στήριξη του κεφαλαίου, στους εργαζόμενους υπόσχεται χαϊμαλιά και καθρεφτάκια;


Μέχρι αύριο η έκθεση φωτογραφίας του ΠΑΜΕ

Τις εντυπώσεις τους αφηγούνται στον «Ριζοσπάστη» μαθητές που την επισκέφτηκαν την Πρωτομαγιά


ΣΕΛ.  13


ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους με τη στρατηγική ΕΕ - κεφαλαίου

ΣΕΛ.  5
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2014
Τίμησαν τους αγώνες και τους νεκρούς των εργατών

ΣΕΛ.  12
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Για να νικήσει ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει τον αντίπαλό του

ΣΕΛ.  4
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

ΣΕΛ.  11
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Τίμησαν τον κομμουνιστή δήμαρχο Νίκο Παξιμαδά

«Το 1990, τότε, όταν διάφοροι αναχωρητές απαρνιόντουσαν την ιδεολογία τους και περνούσαν με το αντίπαλο ρεύμα, ο Νίκος Παξιμαδάς παρέμεινε ακλόνητος υπερασπιστής του σοσιαλισμού, ενώ σε μια συμβολική κίνηση που έδειχνε τη γνήσια λαϊκότητα και τον αυθορμητισμό του, είπε: "Τα αγάλματα που γκρέμισαν εκεί (σ.σ. ΕΣΣΔ) φέρτε τα να τα βάλω εδώ στην Πετρούπολη"».


ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org